Draadloze netwerken geregistreerd door Google streetview

0

De auto die in Nederland de straten fotografeerde voor Google Street View heeft niet alleen foto’s genomen. Hij heeft ook het wifi-netwerk opgeslagen van iedereen die naast het traject woont.

Google heeft de unieke identificatienummers van alle draadloze routers (Mac-adressen) geregistreerd en hun geografische locatie opgeslagen, ook bij die van privépersonen. Als je dan via je thuisrouter naar Google surft, weet Google via welke router je dat doet en kent het ook meteen je geografische locatie.

Voor de inzameling van die gegevens heeft Google geen aanvraag gedaan bij de privacycommissie. Het dossier van Street View vermeldt geen inzameling van wifi-gegevens, wat er nochtans wel in had moeten staan.

Bevestiging door Google

“We registreren wifi-netwerkinformatie in België, Nederland en elders,” bevestigt Google-woordvoerder Alistair Verney aan de redactie van ZDNet.be, “de informatie over wifi-locaties is van nature openbaar uitgezonden.”

Google verdedigt zich ook door te verwijzen naar wardriving. Daarbij rijden vrijwilligers met wifi-apparatuur rond om draadloze netwerken in kaart te brengen.

Geo diensten

De verzameling gegevens over wifi-locaties moet Google helpen met geolocatiediensten. Als je bijvoorbeeld thuis Google Maps gebruikt, dan weet Google meteen waar je je bevindt op de aardbol. Bijgevolg kan het ook zinnige resultaten oplevert als je zoekt naar winkels in jouw buurt.

Behoorlijk in de fout

In een verklaring laat Google nu weten hier behoorlijk de fout in te zijn gegaan en de gegevens zullen zo snel mogelijk worden verwijderd. Vanaf nu zal de Street View auto dan ook geen informatie meer opslaan over wifi-netwerken.

“The engineering team at Google works hard to earn your trust—and we are acutely aware that we failed badly here. We are profoundly sorry for this error and are determined to learn all the lessons we can from our mistake.” aldus Google.

Vorige maand verklaarde Google Nederland nog: “We registreren wifi-netwerkinformatie in België en elders, de informatie over wifi-locaties is van nature openbaar”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.