Wifi

door Jan Mulder

2

Geen storing meer door speciale WiFi antenneWe maken met steeds meer apparaten verbinding via WiFi en in iedere woning staat tegenwoordig een draadloze router. Doordat de ruimte op de band die gereserveerd is voor WiFi beperkt is  hebben we steeds vaker last van storingen door WiFi gebruik bij de buren.

Datapakketjes raken beschadigd en moeten opnieuw worden verstuurd. De verbinding wordt stroperig, wat met name voor problemen zorgt bij toepassingen die veel bandbreedte vragen, zoals het streamen van audio en video. Veel gebruikers merken nu al dat hun draadloze internetverbinding trager is dan een paar jaar geleden.

Anti WiFi

Michiel Soer van de Universiteit Twente komt met een oplossing, zo is 27 mei 2014 te lezen in de VolkskrantDe onderzoeker heeft het probleem opgelost  door 4 antennes te gebruiken om signalen op te vangen. Als er sprake is van een stoorsignaal, zoals kan ontstaan door de router van de buurman, zal dit signaal eerst aankomen bij de eerste antenne en als laatste bij de vierde. Hierdoor vangt elke antenne een iets andere versie op van alle signalen. Met behulp van een computeralgoritme kunnen deze signalen uit elkaar worden getrokken.

Doordat Soer ervoor gezorgd heeft dat er ook een vertraging wordt meegegeven aan de stoorzender, ontstaat een signaal dat precies in tegenfase is, waardoor de storing uitdooft. Dit is vergelijkbaar met het principe van antigeluid, waarbij een geluidssignaal wordt geproduceerd dat precies tegengesteld is aan de bron die onhoorbaar moet worden gemaakt. Op dezelfde manier waarop het stoorsignaal wordt uitgedoofd, kan het oorspronkelijke signaal juist worden versterkt, waardoor een krachtig en schoon signaal overblijft. Resultaat: sneller internet.

Het idee van Soer is niet nieuw, maar eerdere toepassingen waren vrij duur doordat met vier ontvangers gewerkt moest worden. Soers variant heeft maar 1 ontvanger, waardoor de productie goedkoper kan en minder energie wordt verbruikt.

Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.2 reacties op Geen storing meer door speciale WiFi antenne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑