Wifi

door Jan Mulder

8

Point-to-point verbinding opzettenEr zijn verschillende soorten point-to-point verbindingen. Je hebt laserverbindingen, straalzenders op een frequentieband waar een vergunning voor nodig is en er zijn WiFi point-to-point verbindingen.

In dit artikel gaan we een WiFi point-to-point verbinding opzetten. Voor een WiFi verbinding is geen vergunning nodig, omdat de gebruikte frequentie licentie-vrij is. Zelf ben ik zeer tevreden over de apparatuur van Tranzeo, het is betaalbaar, stabiel en eenvoudig te configureren.

De units van Tranzeo hebben een geïntegreerde antenne en zijn waterdicht. Je kunt de unit ter grootte van een stoeptegel zo buiten ophangen.

Wat is een point-to-point straalverbinding?

Point-to-point, de naam zegt het al, is een verbinding van A naar B. Aan de ene kant staat de zender (het accesspoint) en aan de andere kant de ontvanger (de client). Het accesspoint zendt het signaal uit via een richtantenne en de client ontvangt dit signaal met een richtantnne. De richtantennes, ook deze naam zegt het al, zijn op elkaar gericht. In feite creëer je zo een draadloze netwerkkabel.

Waar gebruik je een point-to-point verbinding voor?

Een point-to-point verbinding wordt vaak gebruikt in situaties waar het niet mogelijk is om een kabel te leggen/graven. Met deze draadloze verbinding kun je toch een internet of netwerk verbinding opzetten. Er zijn diverse toepassingen, hieronder som ik er een paar op:

 • Netwerkverbinding tussen 2 scholen of bedrijven
 • Tijdelijke WiFi verbinding op een outdoor locatie
 • Netwerkverbinding voor kassa systemen
 • Verbinding tussen access points voor een hotspot op een camping of in een haven

Welke apparatuur gaan we gebruiken?

We kiezen voor de 5 GHz freqeuntie. Deze band is veel minder storingsgevoelig  omdat je geen last hebt van storingen van draadloze routers die je onderweg tegenkomt (andere WiFi apparatuur werkt op 2.4 GHz). De Tranzeo TR-5A-20W units hebben een geïntegreerde antenne en zijn zo groot als een stoeptegel. Ze hebben een zendvermogen van 1 Watt (1000mW), dat is toegestaan op deze frequentie.

Met deze units is een afstand van zo’n 3 kilomter te overbruggen. Montage is mogelijk aan een muur, een mast of op een plat dak met een tegelvoet. De units krijgen hun voeding via de UTP kabel (Power over Ethernet), dus een stroompunt op bijvoorbeeld het dak is niet noodzakelijk.

De voordelen op een rijtje:

 • Geen last van storingen door gebruik van 5 GHz
 • 1 Watt zendvermogen toegestaan op deze frequentie
 • Afstanden tot 3 kilomter te overbruggen
 • Alles in 1: u hoeft alleen maar de unit buiten te monteren
 • Te monteren aan de muur of mast met een beugel of met een tegelvoet op een plat dak
 • Power over Ethernet (PoE)

Een Tranzeo unit op een mast
Een tranzeo unit op een mast

Tranzeo apparatuur aanschaffen

Tranzeo is van oorsprong een Canadees bedrijf. In nederland worden de Tranzeo producten onder andere geleverd door Wifishop. Behalve losse units leveren ze pont-to-point bundels, inclusief outdoor FTP kabel.

Tranzeo 5 GHz point-to-point? Bekijk direct de complete bundel!

De units configureren voor een point-to-point verbinding

De Tranzeo units kunnen zowel als client als access point worden ingesteld. Voor een point-to-point verbinding gebruiken we twee identieke modellen, één wordt accesspoint, de ander wordt client. Zorg ervoor dat beide units zijn uitgerust met dezelfde firmware.

Om de Tranzeo TR-5A-20W te benaderen, dient je IP adres van de netwerkkaart in de 192.168.1.x range te zitten. Stel hem voor het gemak op 192.168.1.50 in. In het Netwerkcentrum kies je voor Adapterinstellingen wijzigen.  Klik met je rechtermuisnkop op je bekabelde netwerkverbinding en kies voor ‘Eigenschappen’. Dubbelklik op Internetprotocol versie 4 en stel je kaart in zoals hieronder weergegeven:

Netwerkkaart instellen op een vast IP adres

  1. Sluit de eerste Tranzeo aan op de bijgeleverde Power over Ethernet unit. Poort A van de Tranzeo wordt verbonden met de CPE aansluiting. Uw computer sluit u aan op de PC aansluiting. Gebruik een normale UTP kabel (geen crossed cable).
  2. Benader de Tranzeo met een internetbrowser via http://192.168.1.100. De gebruikersnaam is “admin” en het wachtwoord “default”.

Nadat u voor de eerste keer bent ingelogd, moet u het wachtwoord veranderen. Hierna dient u opnieuw in te loggen met uw nieuwe wachtwoord.

 1. Nadat u opnieuw bent ingelogd, gaat u naar ‘Wireless settings’. Evenuteel past u het SSID aan. Vink ‘PxP mode’ aan. Vul het mac adres van de andere tranzeo in. Doe dit bij beide Tranzeo’s zodat alleen de Tranzeo units met elkaar kunnen communiceren.
 2. Ga naar ‘Configuration’, dit vindt u onder ‘Network’. Om conflicten met de andere unit te voorkomen verander je hier het IP adres in 192.168.1.101.
 3. De eerste Tranzeo is klaar. Om problemen te voorkomen veranderen we het IP adres van de netwerkkaart in de computer in 192.168.1.40. Sluit de tweede Tranzeo aan en herhaal de stappen 1 t/m 3. Bij deze units veranderen we bij “Wireless settings” de wireless mode in “Infrastructure Station”.
 4. Klik op AP list en breng een verbinding tot stand met de Tranzeo die we als eerste hebben ingesteld.

De Tranzeo units monteren

 • Gaat u de Tranzeo’s in een mast hangen? Dat kan met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal.
 • U wilt de Tranzeo units aan een muur monteren? Maak dan gebruik van een muurbeugel.
 • Voor het plaatsen of een plak dak adviseer ik een tegelvoet met mast van 1 meter te gebruiken.

Gefeliciteerd! Uw point-to-point verbinding is gereed voor gebruik.

Tranzeo 5 GHz point-to-point? Bekijk direct de complete bundel!
Tags: , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.8 reacties op Point-to-point verbinding opzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑