Wifi

door Nico

12

Ubiquiti Amplifi ReviewDe Ubiquiti Amplifi is een zogenaamde WiFi mesh oplossing waarmee je eenvoudig één groot dekkend WiFi netwerk kunt opzetten.

De set bestaat uit een kleine WiFi router in de vorm van een kubus die voorzien is van een klein rond touchscreen en 2 losse “Mesh Points”.

De router en de mesh points staan draadloos met elkaar in verbinding. Je hoeft dus geen kabels te trekken.

De router is ongeveer 10 bij 10 cm en beschikt over 4 Gigabit LAN poorten en een Gigabit WAN (internet) poort. Er zit ook nog een USB poort op maar die wordt nog nergens voor gebruikt.

De mesh points zijn eigenlijk 2 antennes die je direct in het stopcontact steekt en worden gebruikt om op verschillende plekken het WiFi signaal te vergroten.

Het leuke aan de mesh points is dat het antenne gedeelte via een magnetische bal is bevestigd aan het stopcontact gedeelte en dus verwijderd kunnen worden of in een andere positie kunnen worden gezet mocht dit beter uitkomen.

Hoog zendvermogen
Het Ubiquiti Amplifi systeem beschikt daarnaast ook nog eens over een hoog zendvermogen van wel 250mw. Een gemiddelde WiFi router van uw provider heeft ongeveer 50mw. Door gebruik te maken van de nieuwste Wireless-AC techniek in combinatie met het hoge zendvermogen kan je dus een zeer groot oppervlakte bedekken met hoge snelheid.

Opmerking: Het is ook mogelijk om de routers los te kopen zonder mesh points en deze met elkaar te laten werken. Dit kan handig zijn wanneer u ook wat fysieke aansluitingen wilt hebben op andere locaties in huis of omdat de router een stuk mooier oogt dan de mesh points.

WiFi Mesh vs WiFi versterkers

Het Amplifi systeem lijkt heel erg op een situatie met een WiFi router en een WiFi versterker maar er zit een groot verschil in.

Bij een traditionele WiFi versterker wordt het draadloze signaal van uw router opgepikt en vervolgens opnieuw uitgezonden. Dit gebeurd allemaal door dezelfde chip in de versterker waardoor het probleem ontstaat dat hij niet tegelijk kan zenden en ontvangen. Hij schakelt dus steeds tussen verzenden en ontvangen. Hierdoor halveert de WiFi snelheid en krijg je een onstabiel WiFi signaal.

Aparte chip
Bij de Ubiquiti Amplifi hebben de Mesh points en router aparte chips om met elkaar te communiceren. De WiFi verbinding tussen uw apparatuur en de router of Mesh Points wordt dus niet gehinderd door de onderlinge communicatie tussen de Amplifi router en de Mesh points. Zo krijg je een stabielere verbinding met groter bereik en een hogere WiFi snelheid.

Roaming
Een ander heel groot voordeel bij eem WiFi mesh systeem zoals dit, is dat de onderlinge zenders ervoor zorgen dat uw apparatuur automatisch over wordt gezet naar de beste zender in de buurt.

Bij een traditionele WiFi versterker heb je vaak het probleem dat bijvoorbeeld uw smartphone blijft “hangen” aan uw WiFi versterker terwijl u eigenlijk naast uw WiFi modem staat en dus beter daarmee kunt verbinden op dat moment.

Met behulp van een techniek genaamd Roaming zorgt het Ubiquiti Amplifi systeem ervoor dat de uw smartphone automatisch wordt verbonden met de best beschikbare verbinding, zonder dat u daar iets van merkt of hoeft te doen.

Ubiquiti Amplifi installatie

In de doos van de Ubiquiti Amplifi zit de router, 2 mesh points, een LAN kabel en een stroomadapter voor de Amplifi router. De kleine handleiding geeft aan hoe het systeem geinstalleerd kan worden.

De installatie is echt een fluitje van een cent en iedereen kan deze uitvoeren, zelfs al heb je echt geen enkele kennis van netwerkproducten moet het lukken.

Stappenplan:

1. Download the gratis Amplifi app voor Android of iOS

2. Sluit de router met de meegeleverde LAN kabel aan op een vrije LAN (meestal geel) poort van uw bestaande modem/router en op de blauwe WAN aansluiting achter op de Ubiquiti.

3. De Ubiquiti Amplifi router geeft op zijn scherm aan wanneer hij klaar is met opstarten, sart nu de app op.

4. De app zal de Amplifi router vinden en u vragen om een naam te geven aan het netwerk en een wachtwoord. Een paar seconden later is het systeem klaar voor gebruik.

Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zo’n eenvoudige installatie meegemaakt van een netwerkapparaat. Dit maakt de Ubiquiti Amplifi dan ook echt een fantastische oplossing voor mensen met WiFi problemen.

Wil je een systeem dat je gewoon kan uitpakken en letterlijk binnen 2 minuten werkend heb, dan is dit de beste oplossing van het moment.

Mogelijkheden en prestaties

Na de installatie kan je direct aan de slag en hoef je eigenlijk niets meer te doen. Echter heeft Ubiquiti veel leuke functies ingebouwd in het Amplifi systeem die vooral voor gezinnen erg leuk en handig zijn.

Snelheid en verbinding status
De Amplifi app is erg gebruiksvriendelijk en het startscherm laat je zien hoe de verbinding tussen alle apparaten is. Door op het icoontje van de router of een mesh point te tikken kan je de prestaties bekijken en de instellingen aanpassen.


Ik heb het systeem getest in een nieuwbouw woning van 3 verdiepingen. Het mesh point met het minste bereik zat op de begane grond in de woonkamer, de router stond op zolder.

Zelfs over 3 verdiepingen in een nieuwbouw huis was er dus een goede verbinding mogelijk wat laat zien dat het systeem een hoog zendvermogen heeft.

Het systeem kan ook worden gekoppeld met facebook of een google account zodat je overal ter wereld het systeem kunt beheren als je je aanmeld via deze websites.

Snelheid testen
In de app kan je eenvoudig met een druk op de knop de snelheid testen tussen mijn telefoon en het internet. Mijn telefoon heeft helaas geen Wireless-AC WiFi maar ik haalde toch gemakkelijk 50 Mbps aan download snelheid en 30 Mbps upload draadloos, wat ik nog niet eerder heb gehaald met andere WiFi apparatuur.

Opmerking: Onderstaande screenshot geeft een idee hoe het systeem eruit ziet, let niet op de statistieken.

De snelheid die ik zelf haalde was meer dan genoeg om bijvoorbeeld films te streamen via Netflix of snel te downloaden. Wanneer je telefoon over Wireless-AC beschikt zal dit nog veel sneller zijn.

Gasten netwerk
Met de Ubiquiti Amplifi kan je eenvoudig een gasten netwerk opzetten. Je bepaald zelf hoeveel gasten je toelaat en op welk moment.

Het is ook mogelijk om een aparte netwerknaam aan te maken met een eigen wachtwoord voor gasten. Je kan het netwerk onzichtbaar maken en deze delen via whatsapp of e-mail zodat mensen kunnen verbinden zonder dat iedereen ziet dat het netwerk bestaat. Dit is handig om eventueel misbruik te voorkomen.

Tijd schema voor internet gebruik
In de Amplifi app kan je eenvoudig zien wie er allemaal verbonden is met het netwerk. Je kan met een druk op de knop een apparaat toegang weigeren tot internet maar het is ook mogelijk om aparte groepen aan te maken.

Zo kan je bijvoorbeeld een groep aanmaken voor kinderen en daar vervolgens alle smartphones en tablets van de kinderen onder laten vallen. Deze kan je dan toewijzen aan een internet schema om bijvoorbeeld na een bepaalde tijd of op een bepaalde dag, het internet te blokkeren op die apparaten.

Router en Mesh point instellingen
Met behulp van de app kan je de lampjes en de geluiden op de Mesh Points en het scherm van de Amplifi router aan of uit zetten. Bij de router is de helderheid van het scherm en de LED verlichting aan te passen naar wens.

De Amplifi router heeft een nachtmodus die na een bepaalde tijd het scherm uitzet. In het display zie je standaard de tijd en datum staan, dus het kan ook handig dienen als klok in het donker.

Wanneer je wilt weten waar een mesh point of router is, kan je een pieptoon laten horen op het apparaat.

Conclusie

Elk jaar krijgen wij letterlijk duizenden vragen over het verbeteren van het WiFi signaal in huis. Standaard modems van providers hebben onvoldoende bereik en wifi versterkers leveren vaak slechte prestaties en dekken bij lange na niet de hele woning.

Dat is nu echt verleden tijd met de komst van Ubiquiti Amplifi. Letterlijk binnen 5 minuten heb je een compleet dekkend WiFi netwerk in elk hoekje en gaatje van het huis. Op hoge snelheid en zonder onderbrekingen. En het belangrijkste van alles, je hoeft geen kabels te trekken!

Zelden ben ik zo enthousiast geweest over een WiFi oplossing. Vaak is de installatie een grote frustratie en zijn de prestaties niet om over naar huis te schrijven. Ubiquiti maakt het als enige waar momenteel en levert gewoon een top product af die in elk huishouden met WiFi problemen zou moeten staan.

Ubiquiti Amplifi Kopen
Het Ubiquiti Amplifi systeem kan worden besteld bij de volgende aanbieders:


Klik hier om te bestellenTags: , , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 15 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.12 reacties op Ubiquiti Amplifi Review

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑