802.11ac standaard

Grote kans dat u bij een access point of een ander WiFi-apparaat wel eens het volgende heeft zien staan: 802.11ac. Deze cijfers en letters staan voor de meest actuele WiFi standaard van het moment. Maar wat betekent 802.11ac? Het is eigenlijk heel simpel, 802.11ac is de opvolger van 802.11n en de snelste WiFi standaard die er op dit moment beschikbaar is. De nieuwste standaard werkt uitsluitend op de 5GHz band, gebruikt ‘Beamforming’-technologie en wordt ook wel aangeduid als Wireless-AC. Voordat we u vertellen wat u met 802.11ac WiFi kunt, eerst wat meer over de werking van deze standaard.

De werking van 802.11ac

WiFi is nog een relatief nieuwe techniek en daarom is er volop ruimte om snelheden te verhogen en de techniek te verbeteren. Zo is 802.11ac de opvolger van 802.11n en was 802.11n op zijn beurt weer de opvolger van 802.11b. De nieuwe standaard is een stuk sneller dan 802.11n en dit komt onder andere door de mogelijke datastromen. Waar het bij 802.11n WiFi mogelijk was om data te streamen over 4 kanalen (4×4 MIMO) met elk een eigen bandbreedte van 40MHz, kunt u bij 802.11ac gebruik maken van maximaal 8 datastromen met elk een eigen bandbreedte tussen de 80 en 160MHz.

De snelheid van de 802.11ac standaard wordt verder verhoogd door de 256-QAM modulatie, waar de 802.11n het deed met 64-QAM. Dit houdt in dat er 256 verschillende signalen over dezelfde frequentie worden gestuurd door ze allemaal afzonderlijk in een net iets afwijkende fase te zenden. Op deze manier kan de beschikbare bandbreedte zo optimaal mogelijk benut worden, iets wat belangrijk is op de 5MHz band.

De belangrijkste vernieuwing van 802.11ac ten opzichte van 802.11n is gestandaardiseerde Beamforming. In de 802.11n standaard was deze technologie nog niet gestandaardiseerd. Kort gezegd zorgt Beamforming ervoor dat radiosignalen zo omgezet worden dat ze geschikt zijn voor een specifiek device. Hierdoor wordt de doorvoersnelheid consistenter en hoger en gaat het energieverbruik omlaag.

Asus RT-AC87U  Ubiquiti UAP-AC-Lite ALFA Network AWUS036AC
87u-small UAP-small

 

alfa-awus036ac-usb-wifi-ontvanger-foto2
802.11ac Router  802.11ac access point 802.11ac dongle

Het bereik van 802.11ac

Volgens de ontwikkelaars van 802.11ac zou deze nieuwe standaard op de 5GHz band, met gebruik van Beamforming, hetzelfde of zelfs beter bereik moeten hebben als de 802.11n standaard (geschikt voor 5GHz en 2.4GHz band). Echter, in de praktijk blijkt dat het bereik op de 5GHz iets minder is dan op de 2.4GHz band. Toch is het geen optie om de nieuwe Wi-Fi standaard op de 2.4GHz band te laten draaien, simpelweg omdat de snelheid van 802.11ac te hoog is voor die frequentie. Voor het optimaliseren van uw bereik op de 5GHz band is het belangrijk om uw router goed te positioneren en te voorzien van kwalitatief uitstekende antennes.

Hoe snel is 802.11ac WiFi?

Een nieuwe Wi-Fi standaard is natuurlijk leuk, maar wat u vooral wilt weten is natuurlijk hoe snel 802.11ac eigenlijk is. Het antwoord op deze vraag is tweeledig en op te delen in een theoretisch antwoord en een antwoord uit de praktijk. Eerst het theoretische antwoord.

In theorie is 802.11ac WiFi in staat om snelheden te halen tot ongeveer 7Gbps, verdeeld over acht 160MHz 256-QAM kanalen. Een dataoverdracht van 900 megabyte per seconde is waanzinnig snel, maar in de praktijk eigenlijk niet haalbaar. In plaats van de mogelijke acht kanalen, gebruikt u waarschijnlijk twee tot drie 160MHz kanalen, met als gevolg dat u maximale snelheden haalt tussen de 1.7Gbps en 2.5Gbps. Dit is nog altijd vele malen sneller dan de 802.11n standaard, die snelheden kan halen tot maximaal 600Mbps.

Het is natuurlijk de vraag of u deze WiFi-snelheden echt nodig heeft, maar ook als dit niet het geval is, biedt de 802.11ac standaard meerwaarde. Het is niet langer nodig om via een Ethernetkabel video’s of data te streamen, 802.11ac WiFi is een zeer geschikt alternatief voor datastreaming. Zo heeft u niet langer kabels nodig, maar kunt u wel blijven genieten van hoge snelheden.

De toekomst van 802.11acHet is zeer waarschijnlijk dat 802.11ac WiFi in de toekomst alleen maar verder zal groeien. Waar de praktijksnelheid nu nog flink afwijkt van de theoretische maximale snelheid, is de verwachting dat deze waarden steeds verder naar elkaar toe zullen kruipen. Met als gevolg dat Ethernet meer en meer overbodig dreigt te raken voor data-overdracht. Wanneer u met een snelheid van 2Gbps data kunt overbrengen, is dit sneller dan via het Ethernet. Met als bijkomend voordeel dat kabels niet langer nodig zijn.Alles staat of valt met het implementeren van meerdere 802.11ac kanalen (meer dan de huidige 2 of 3) in routers, access points of andere WiFi-apparaten. Wanneer dat de fabrikanten, zoals Broadcom, Marvell en Intel, lukt wordt het mogelijk om de theoretische snelheden van 802.11ac WiFi verder te benaderen. Voor nu is dat nog toekomstmuziek, maar dat 802.11ac op het moment verreweg de snelste WiFi-standaard is, staat buiten kijf.

Mijn router is een 802.11ac apparaat, kan ik 802.11n devices blijven gebruiken?Het antwoord op deze vraag is ja. De 802.11ac standaard is volledig compatibel met eerdere WiFi-standaarden. U kunt uw smartphones of laptops die werken met de 802.11n standaard (of eerder) gewoon blijven gebruiken met een router die 802.11ac ondersteunt. Op www.routershop.nl is een assortiment wireless-ac apparatuur te vinden indien u wilt upgraden naar de nieuwste standaard.

 

49 gedachten over “WiFi 802.11ac

 1. hallo
  Ik wil een envivo ac 750 wifi repeater bekabeld aansluiten op mijn ubee 3226 modem van ziggo. Om mijn wifi signaal te verbeteren in de tuin.
  Hoe kan ik dit het makkelijkste doen. Ik kan het apparaatje instellen als router of als ac / repeater.
  Kan het zijn gewoon aansluiten en dan het modem resetten ?
  Graag advies.

  Gr Jan Jacobs

  1. Ik heb bij de Action een repeater van het merk Diamond gekocht voor € 25 euro die je dan in een stopcontact doet. Ik heb hem in mn serre geplaatst en het werkt perfect. Zo heb ik in mn tuin mn eigen Wi-Fi.

 2. Aangezien er nergens bij het artikel staat wanneer dit is gepubliceerd zegt het mij niets als er staat dat 802.11 ac de meest actuele Wifi-standaard is van dit moment. Ik zou bij wijze van spreke een blog van jaren geleden kunnen lezen.

  1. Beste Erik,

   Goed punt, echter kan ik je verzekeren dat Wireless-AC op dit moment de huidige en nieuwste standaard is. Wel worden er de komende tijd verschillende versies hiervan op de markt gebracht, zo zijn ze nu bij “wave 2” wat best een verschil kan maken met oudere apparatuur die nog op wave 1 werkt.

     1. wat je daarvoor nodig hebt is
      – numerieke toetsen
      – kennis van datum formaat
      – 10 keyboad aanslaegn

      :P

      ofwel niets houdt je tegen.

      natuurlijk is het handiger als de site dit automatisch doet

    1. Goed punt Erik, het schijnt een trend te zijn tegenwoordig om geen datum meer te vermelden.
     Ik heb er ook een hekel aan, het kan idd een jaren oud artikel zijn.

   1. Misschien dat het artikel intussen wat bijgewerkt kan worden naar de inmiddels beschikbare ax variant? Of een linkje naar een artikel over ax of zo.

 3. Hallo,

  Als ik het goed lees en begrijp betekent dat dus als er in mijn nieuwe router een Ac-chip zegmaar in zit op 5GHZ deze nog steeds ondersteund word door oudere WiFi modellen?

  Ik ga namelijk over van de Horizon 400 naar 401 (zie ook bijlage) en bij de 400 staat op 5ghz N en A-C bij de specificatie. Terwijl bij de type 401 alleen nog de A-C wordt vermeld.

  http://ziggo-gebruikers.nl/files/ZIGGO-Horizon-factsheet.pdf

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Giorgio C.

 4. Ik heb een router met 802.11b/g/n

  Is een laptop met alleen WiFi 802.11ac zonder problemen aan te sluiten op mijn bovengenoemde router?

  Als dit niet mogelijk is, zou dit dan op te lossen zijn door een mini whireless USB WiFi 802.11b/g/n Network adaptor aan te sluiten op de laptop?

  Network adapter op de USB poort van de laptop aan te sluiten?

 5. Hallo Carlos.
  Ik heb een router van sitecom 54 g turbo.kan ik hier een wifi antenne op aansluiten voor op mijn camper, om het vaak zwakke signaal van de campings te versterken en beter te ontvangen voor mijn aple laptops .
  Gr Henk

 6. Hallo Carlos,
  Ik ben een laptop tegengekomen met Wifi 802.11ac en die wil ik graag mee op vakantie nemen op mijn boot. Kan ik de Wifi signalen nu wel net zo goed ontvangen als bij eerdere Wifi standaarden. Ik weet n.l. niet wat voor frequenties ze in de havens hebben. Alvast bedankt, Lize

  1. Beste Lize,

   Wifi signalen wel of niet ontvangen is van meerdere factoren afhankelijk. 802.11ac geeft aan dat het wireless-ac wifi is en sneller kan dan oude wirless-n. Jehoeft zelf geen frequenties in te stellenm dit gaat allemaal automatisch.

 7. Hallo,

  ik heb mijn keuze laten vallen op de TP link ac2600 maar nu zag ik dat er sint kort de TP link ac3150 te koop is. Deze router wordt geleverd met 2.4ghz met 1000mbps. Ik wil deze wifi router aanschaffen om de wifi van mijn ziggo router ubee evw3210 te vervangen. Ziggoabonnement levert 150/15 Mbit/s.

  Mijn vragen zijn:
  – of de 1000mbps nodig hebt
  – wat zegt dat getal, meer data of ook een betere signaal.
  – advies voor een wifi router die toekomst bestendig is.

  extra info: nieuwbouwwoning (dikke muren en router aansluiting in meterkast), 3 gezinsleden met ieder mobiel, laptop en een ipad (met verschillende systemen) en 3 smart tv’s (LAN verbinding) en een synology ds214play nask

  Groot data gebruik voor game en films kijken

  Alvast bedankt

  1. Beste Stefan,

   De snelheid is een gecombineerde snelheid van 2 of meer kanalen, die 1000 mbps ga je dus per apparaat niet halen. Sowieso haal je niet het maximale uit de Ziggo verbinding draadloos, dan zal je toch echt even via een kabeltje moeten werken. Voor tablets, smartphones etc is wifi prima, daar ga je toch geen gigabit bestanden downloaden op hoge snelheid, een youtube filmpje of spotify stream werkt gewoon prima dan. Apparatuur waar je veel op gamed zoals spelconsoles, NAS, TV’s of PC’s zou ik gewoon bedraad aansluiten. Een betere keuze dan de TP-link is de Asus RT-AC5300, die is meer geschikt voor gaming en veel draadloze apparatuur.

   1. Beste Nico,

    Bedankt voor de informatie. Het is mij bekent dat je de 1000mbps niet gaat halen (delen door 8 is meer haalbare formule). De Nas, en de TV’s zijn bekabeld. Onze puber zit op zijn laptop en telefoon te gamen. Ik weet niet hoe hij het voor me kaar krijgt maar hij kan lekker game en wij zitten te pillen om een goede verbinding te krijgen. Bij de nieuwe wifi router wil ik de IP adressen van zijn apparatuur beperken met data gebruik. De voorgestelde wifi router zit boven mijn budget dus welke van de twee TP-link wifi routers zou je mij aanraden. Die toekomst bestendig is.

    groet,

    Stefan

 8. Hoi Carlos en Nico,

  Bedankt voor de publicaties en vele antwoorden op de vragen. Dit zijn erg nuttige posts!

  Zelf ben ik net verhuisd naar een woning die volledig onderkelderd is (totaal 4 verdiepingen en veel beton!). In principe heb ik in iedere ruimte van elke verdieping een UTP aansluiting. Ik moet nog uitzoeken welke kabel getrokken is, maar wil in elk geval voor de woonkamer, keuken en de ruimtes in de kelder CAT6a of CAT7 hebben i.v.m. Smart TV en veel streamen op een Synology DS214+.

  Nu heb ik sinds kort dus een Internet abonnement 150Mb glasvezel via Plinq (regio aanbieder), maar is het WiFi signaal erg slecht. Bedraad is de snelheid erg hoog, maar draadloos dus erg slecht…. en moet ik daar dus iets op verzinnen.

  De modem (en router) van Plinq is een Live! Titanium Hybrid met 802.11b/g/n van Genexis
  https://genexis.eu/content/uploads/2016/03/Live-Titanium_rev5.pdf

  Nu ik een behoorlijke snelheid kan hebben en in deze nieuwe woning eens een keer fatsoenlijk WiFi wil hebben, dacht ik zelf om onderstaande router & repeater aan te schaffen. Deze zijn door een collega aanbevolen, maar ben er zelf nog niet zo heel bekend mee:
  Fritz!Box 3490
  > aan te sluiten in een kelder ruimte, om op de begane grond (hopelijk) nog prima bereik is
  Fritz!Box Repeater: 1750E
  > aan te sluiten op de eerste verdieping, om in de slaapkamers en zolder bereik te hebben

  Er zal erg veel gestreamed worden, 3 tot 4 Smart TV’s, 3 smartphones en 2 tablets….
  Denken jullie dat mijn probleem hiermee opgelost zal zijn? Ik heb namelijk al geprobeerd om twee Zyxel WRE2205 zowel als repeater en als AP in te stellen, maar zonder succes.

  Ik ben ten einde raad….

  1. Hallo Carlos,

   Omdat er veel gestreamd gaat worden raden wij het niet aan om te werken met een router en een repeater. Een router heeft namelijk als hoofddoel het uitdelen van IP-adressen. Veel routers zijn voor het gemak ook voorzien van een WiFi access point. Echter zijn deze vaak niet sterk genoeg om grote oppervlaktes of meerdere verdiepingen te voorzien van een goed dekkend netwerk met hoge doorvoersnelheden.

   Een repeater werkt met één radio die het signaal opvangt en verstuurt. Doordat het apparaat maar één handeling tegelijk kan uitvoegen (hij kan namelijk niet ontvangen en versturen tegelijk) heb je 50% verlies van de doorvoersnelheid. Dit is niet gunstig voor het streamen van beeld en geluid waarbij hoge doorvoersnelheden vereist zijn.

   Er zijn verschillende oplossingen voor deze situatie. Zoals je aangeeft heeft elke verdieping een utp kabel.

   Beste oplossing:
   Plaats op elke verdieping een Ubiquiti UAP-AC-Pro access point. Het access point is voorzien van twee UTP poorten zodat je ook een Smart TV kan aansluiten. Om de kosten te drukken kan je ook eerst beginnen met twee access points zodat je op twee van de vier verdiepingen een access point plaatst. Zo kan je bekijken of de dekking voldoende is op de verdiepingen die geen access point hebben en eventueel uitbreiden indien nodig.

   Ubiquiti UAP-AC-Pro: http://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-pro/pid=41223

   Alternatieve oplossing
   Plaats op elke verdieping een Ubiquiti UAP-AC-LR access point. Het access point is voorzien van één UTP poort. Je hebt dus nog wel een simpele switch nodig als je een Smart TV wilt aansluiten. Om de kosten te drukken kan je ook hier eerst beginnen met twee access points zodat je op twee van de vier verdiepingen een access point plaatst.

   Ubiquiti UAP-AC-LR: http://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-lr/pid=41222

   Met deze oplossingen kan je een sterk Wi-Fi netwerk opzetten waarmee je de capaciteit van het glasvezel netwerk kan benutten.

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Groet Carlos

 9. Hallo Carlos,

  Ik zit te twijfelen bij de aanschaf van dell 3559 8638. Deze heeft i5 core prosesor maar geen 802.11 ac wel lan overdracht 1000 en blue tooth versie 4.
  Is hij nu snel of niet ?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Marianne

 10. Goedemiddag,

  U geeft aan dat een wirelessN apparaat compatibel is met een wireless A-C ROUTER. is dat andersom ook? Ik wil een nieuwe laptop kopen met wireless A-C, maar ik heb (nog) een wireless N modem.

  Ik hoor het graag.

  1. Beste Bou,

   Ja dit gaat gewoon werken. Wireless-AC chips kunnen ook op oude wifi standaarden werken, de snelheid gaat dan uiteraard wel maar tot 300 mbps maximaal.
   Wel zou ik aanraden om ook je router een upgrade te geven naar een AC router, lees hiervoor ons artikel: beste wi-fi router 2016

  1. Hi Jan,

   Klopt, het grote nadeel is dat de afstand tot de router heel kort is en de 60GHz frequentie niet echt goed werkt met obstakels als muren en plafond dankzij de korte golflengte. Het is wel ideaal voor grote hoeveelheden data door te voeren draadloos maar als je al zo dichtbij de router zit kan je in veel gevallen beter gewoon een kabel nemen. Ik weet niet of 802.11d dan ook een echte toevoeging gaat leveren op Wi-Fi gebied. EN zoals je al zegt, er is nog erg weinig ondersteuning op apparatuur hiervoor.

 11. Snel WiFi?

  Ga voor de Fritz box 3490 en de Fritz box repeater 1750E

  Snelheden tot 1,75Gbps (1.3Gbps 5 GHz en 450bps 2.4 GHz)

  Succes

 12. Ik heb voor mijn school een laptop nodig met 802.11ac wifi, nu heb ik een laptop gevonden die aan alle specificaties voldoet behalve dat, deze heet 802.11n wifi. Is het mogelijk om dit probleem op te lossen door een usb wifi adaptor in die laptop te stoppen?

 13. beste nico,

  ik heb een vraag, ik had waarschijnlijk een probleem met mijn interne netwerkkaart(volgens ziggo) met als gevolg wegvallend wifi, heb dat opgelost met een usb wifi adapter, het lijkt inderdaad te helpen, geen probleem meer gehad en laptop lijkt ook een stuk sneller nu, dus tevreden, maar als ik nu rechtsonderin op het netwerkt teken klik dan zie je alle modems in de buurt, ook die van mij dus, nu met -5g erachter, alleen het radiotype blijft op 802.11n staan en gaat dus niet naar ac, heb het 2.4 nu even uitgezet en dus alleen 5ghz aanstaan, maar dat maakt niks uit, instelling 2.4 ghz is 802.11b/g/n kanaal automatisch , kanaalbreedte 20 mhz, 5ghz 802.11a/n/ac kanaal automatisch kanaalbreedte 20/40/80 mhz ik zou nu toch het radiotype 802.11 ac moeten krijgen, of niet?

  1. Hi lucas,

   Zover ik weet levert ziggo geen modems nog met wireless-ac, het is dus allemaal nog wireless-N maar wel dual-band, dus je kan dan op 5 Ghz of 2,4 Ghz. 5 Ghz is dan wel de snelste maar dan heb je weer meer last van obstakels als muren en plafonds.

   1. dag nico,

    dacht dat die connectbox die ik nu heb dat wel had, vandaar, maar dat zal dan blijkbaar niet, van muren heb ik geen last, laptop staat 3 mtr van het modem, kan ik nu het beste 2,4 ook aanzetten of niet? heb ook de interne netwerkkaart uitgeschakelt, ook goed denk ik he

     1. Hi Lucas,

      Dan zou je zeker wel AC snelheid moeten kunnen halen. Let op wel op dat AC gewoon als 5 Ghz verbind, de snelheid ligt alleen hoger dan normaal. Je netwerkkaart moet uiteraard ook AC ondersteunen. Als je op het modem AC aan zet dan zal je netwerkkaart automatisch kiezen voor N of AC, afhankelijk van het bereik.

 14. daarom blijft mijn vraag waarom ik geen ac krijg en alleen n, usb wifi adapter heeft ac, staat ook in ac mode, connect box/router heeft ac, staat ook in de ac mode op 5ghz, laptop is verbonden met 5ghz , staat op 3 mtr van de connect box/router, geen opstakels

  1. Hi Lucas, ik zou het niet weten. het enige wat ik me nog kan bedenken is dat het modem ingesteld staat op mixed mode bij wireless en dan steeds zelf kiest voor de N standaard ipv AC. Bij veel routers kan je dit instellen op AC only maar of dat bij ziggo kan weet ik niet.

  1. Hi Kevin,

   Ja hoor, alle wifi standaarden zijn backward compatible, ze zullen alleen dan op de lagere snelheid werken die de router biedt, maar je kan er prima mee verbinden.

 15. Hoi

  wat ik niet helemaal snap is dat AC alleen op 5GHz band werkt, terwijl oudere apparatuur vaak beperkt is tot de 2,4GHz band, hoe kan het dan nog werken, of zie ik iets verkeerd

  1. Hi Michiel,

   Wireless-AC houdt in dat er een 2,4 GHz en 5 GHz signaal is die gelijktijdig kunnen werken. Vaak heeft de 2,4 GHz dan een maximale snelheid van 450 Mbps en de 5 GHz een snelheid van 867 Mbps, dat noemen ze dan weer AC1300, oftewel de combinatie van de snelheid van beide signalen. Op die manier kunnen ze roepen dat hun router 1300 Mbps kan, wat dus eigenlijk niet zo is aangezien je of op 5 of op 2,4 verbind. Het voordeel is dat oude apparatuur gewoon prima kan werken op de 2,4 GHz band en de nieuwere apparatuur die meer snelheid nodig hebben kunnen op 5 GHz. Nadeel bij 5 GHz is dat de afstand een stuk korter is dan bij 2,4 GHz, je kan dus niet van zolder naar de begane grond een 5 GHz verbinding kunnen opzetten in principe.

 16. Hi Nico,
  Omgekeerde vraag … als ik me een toekomstgerichte op wifi ac gebaseerde desktop aanschaf en blijf nog even werken met mijn router die met de wifi n standaard werkt, kan die nieuwe desktop dan ook met die wifi n router communiceren. Ik begrijp dat ik de desktop zijn mogelijkheden dan wel beperk, maar werkt het?
  Met dank
  Calam

 17. Hallo

  Ik zie staan dat de 802.11n-standaard de opvolger is van de 802.11b-standaard. Moet dit niet de 802.11g zijn?

  Verder nog een vraag: zit in dichtbevolkte buurten met groot issue van interferentie onder de 802.11g (vnl. via zgn. hotspots waar je zelf het uitzendkanaal niet kan kiezen). Is de bandbreedte van n en ac beter om interferentie tot een minimum te beperken en de snelheid weer naar boven te tillen? En is omtrent interferentie nog een wezenlijk verschil tussen n en ac? Want er zijn toch minder kanalen maar toch meer bandbreedte? Of gaat het opnieuw verzadigen als iedereen met n of ac werkt in de toekomst?

  Alvast bedankt!

 18. De g zit daar inderdaad nog tussen, niet dat dat verder uitmaakt.

  Het hoeft nog niet zo dichtbevolkt te zijn om al behoorlijk wat interferentie te hebben. In een gewoon rijhuis krijg je bijna altijd de wifi signalen van 3 tot 5 huizen. In elk huis zitten pc’s, laptops, smartphones, alarminstallaties, tablets, TV’s en alle mogelijke slimme toestellen allemaal op diezelfde bandbreedte .
  Het resultaat, storing en vertragingen.

  Ik heb mijn netwerk met een Orbi RBK53 installatie geupgraded. TV blijft draaien op de standaard wifi van Proximus, al de rest naar het nieuwe wifi netwerk.

  Speedtest op oude netwerk: 7 Mbps
  Speedtest op nieuwe netwerk: 85 Mbps

  Die snelheid is indrukwekkend als je weet dat de vaste lijn van proximus hier een theoretische maximumsnelheid heeft van 100 Mbps. In praktijk ligt die lager, dus de wifi geeft nu geen enkel snelheidsverschil meer t.o.v. LAN. Er is ook nog een hoop marge voor toekomstige snellere internetkabel, want theoretisch maximum van deze zender is 800 Mbps via 5GHz en 400 via 2.4GHz

  Dankzij beamforming wordt het signaal doelgericht naar je ontvangend apparaat gestuurd, wat interferentie moet voorkomen.

 19. Hallo,

  Ik kom via Google op deze website, omdat ik info m.b.t. 802.11 AC zoek.

  Wat ik vooral mis op deze webpagina, is een datum, zodat ik kan zien dat dit geen oude informatie is van tig jaar geleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.