Problemen met je draadloze netwerk, zoals geen toegang tot draadloos internet kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig is er de Wi-Fi Analyzer, een gratis Android app die je helpt om de oorzaak van problemen met je draadloze router te achterhalen.

De Wi-Fi Analyzer geeft alle draadloze netwerken in de buurt weer in verschillende kleuren. De SSID’s (namen van de draadloze netwerken) worden ook vermeld, dus je kunt je eigen netwerk hier zo tussen vinden. Daarnaast zie je welke netwerken er nog meer in de buurt zijn en op welke kanalen deze zitten.

De gratis Android app is te vinden in Google Play.

Aan de slag met de gratis app

Ik heb de app gedownload en geïnstalleerd op mijn Android toestel. Zoals je in het screenshot hieboven kunt zien, worden de gevonden wifi netwerken getoond middels een soort parabool.

De parabolen worden weergegeven op een schaal van dBm, de signaalsterkte van de wireless netwerken. Hoe hoger de parabool (en dus dichter bij 0 op de schaal), hoe beter het signaal van het WiFi netwerk.

WiFi kanalen

Op het screenshot hiernaast kun je zien dat onderaan de WiFi kanalen getoond worden. Er is ook een aparte optie in de WiFi Analyzer app die aangeeft op welk kanaal jouw draadloze router uitzendt en wat eventueel een betere keuze zou zijn. De beste keuze is een kanaal waar geen of de minste andere access points op uitzenden.

De app gaf voor mijn situatie aan dat ik het beste kon kiezen voor kanaal 14. Dit kanaal wordt in Europa echter niet voor WiFi netwerken gebruikt, alleen in Japan. In Nederland hebben we de keuze uit WiFi kanalen 1 t/m 13.

 Signaalmeter

De signaalmeter is een handige optie in de WiFi Analyzer app. Je kunt hiermee zien hoe sterk je signaal is. Hoe verder naar rechts (in het groene gedeelte), hoe beter je signaal. Loop rond door je huis en tuin (dat is het handige van een Android app) en test overal de kwaliteit van je signaal. Test met verschillende kanalen op je draadloze router.

Overal goed bereik? Gefeliciteerd! Niet overal het gewenste bereik? Lees dan het artikel over een wifi versterker.

Spectrum analyzer

Wanneer u professionele analyses wilt maken kunt u gebruik maken van een Wi-Fi spectrum analyzer.

8 gedachten over “WiFi Analyzer

 1. Iedere keer bij opstarten van de (nieuwe) laptops lukt het niet direct op internet te komen. Eerst moet de routerstekker er 10 seconden uit daarna erin en dan doet de laptop het. Welk probleem kan dit zijn? Te oude router? We hebben een linksys WRT54T router en een ziggomodem. Als we eenmaal op het internet zitten zijn er geen internetproblemen. Alvast bedankt voor uw antwoord.

 2. Vraag
  Bij gebruik van deze analyser geven kanaal 13 en 14 de meeste sterren. Dus gekozen voor 13. Nu heb ik ook een service tool van KPN die ook beweert de beste kanalen te kunnen aanwijzen, Kpn adviseert kanaal 7 en dat is bij Wifianalyser een met de minste sterren bij mij.
  Heb je een idee hoe dit mogelijk is
  gr
  Martin

 3. Sinds ik op 19 maart 2019 telenet verving door de nieuwe provider Orange krijg ik online mijn waarnemingen van mijn zonnepanelen niet meer te zien. Ik krijg melding unsupported wifi. Met mijn wifi analyzer lees ik een sterk ( groen) signaal op. Wat kan de reden zijn dat mijn modem wel Telenet herkende maar Orange niet vindt?

 4. Als iemand geen WiFi hebt hoe kan ik dan mijn taxi app inzien om hoe laat de taxi kom op mijn telefoon en i-pad graag antwoord per mailtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.