Wifi

door Jan Mulder

57

WiFi BoosterSlecht bereik met draadloos internet? Dan kun je je WiFi netwerk een boost geven. Er zijn verschillende WiFi booster oplossingen, ik bespreek ze hier. Kijk welke oplossing voor jouw situatie beter draadloos bereik geeft.

Ontvangst kant

Wil je je draadloze netwerk niet wijzigen of verbind je met een hotspot op bijvoorbeeld een camping? Dan kun je de ontvangst kant verbeteren. Gebruik hiervoor een USB adapter met een hoger vermogen, je zult zien dat je bereik stukken beter wordt. Deze oplossing is alleen geschikt voor computers of laptops, op bijvoorbeeld een iPad kun je geen externe USB adapter aansluiten.

Op de camping

Sta je op de camping en heb je slecht WiFi bereik, dan kun je ervoor kiezen om behalve de hiervoor genoemde USB adapter een externe antenne op je USB adapter aan te sluiten. De Engenius EUB9603H biedt deze mogelijkheid. Caravans laten slecht signalen door zodat de ontvangst van draadloos internet in de caravan een stuk slechter kan zijn dan buiten. De beste oplossing is een flatpanel antenne, deze zijn betaalbaar en kun je richten op de mast waar het signaal vandaan komt.

Zend kant

Wil je het WiFi signaal vanaf de zendkant versterken, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Er worden bijvoorbeeld repeaters als WiFi booster aangeboden. Deze plaats je op een plek waar het bereik minder wordt en de repater zet je draadloze signaal dan opnieuw door. Het nadeel van deze oplossing is dat je internet snelheid ongeveer halveert en dat repeaters niet altijd met alle draadloze routers willen werken. Gelukkig zijn er betere oplossingen.

WiFi signaal van je router vervangen

Wanneer het signaal van je draadloze router niet voldoende is kun je ervoor kiezen om WiFi op je router uit te zetten. Op je draadloze router sluit je dan een Engenius accesspoint aan. Deze accesspoints hebben een hoger zendvermogen en je zult dus beter bereik hebben. Daarmee haal je een echte WiFi booster in huis! Met name tablets zoals Samsung Galaxy en de iPad hebben vaak slecht bereik op zolder of in de tuin, met een access point met hoog zendvermogen zal je wireless ontvangst een stuk beter zijn. Lees hierover meer in het artikel WiFi versterker.

Extra access point plaatsen als WiFi booster

In plaats van het vervangen van je WiFi signaal van de router kun je er ook voor kiezen om een extra access point te plaatsen. Sluit deze dan wel bekabeld aan op de router, zo heb je geen snelheids verlies. Kijk of je router WDS ondersteunt en kies een product van dezelfde fabrikant die ook WDS ondersteunt. Zo zet je hetzelfde WiFi signaal zonder verlies in snelheid door.

Ondersteunt je router geen WDS? Sluit dan een ander access-point aan met een kabel en creƫer een nieuw draadloos netwerk. Zorg ervoor dat de kanalen zo ver mogelijk uit elkaar zitten, om storing te voorkomen. Bijvoorbeeld kanaal 1 en 11. Houd ook rekening met de kanalen die buren gebruiken. Met het gratis programma inSSIDer kun je zien welke kanalen allemaal in gebruik zijn.

Geen kabels trekken?

Wil je een access point met een kabel aansluiten of wil je een computer op zolder met een kabel op de router aansluiten? Het is niet nodig om kabels te trekken. In plaats van een netwerk kabel trekken kun je ook home plug adapters gebruiken. Deze adapters maken een netwerkkabel van je stroomnet. Sluit een adapter op de router aan en plug die in het stopcontact. Op de plek waar je een apparaat op de router wilt aansluiten plug je ook een powerline adapter in het stopcontact en sluit je je apparaat aan. De homeplugs hoeven niet in dezelfde groep te zitten, wel op hetzelfde stroomnet. Binnen je woning kun je dus in ieder stopcontact een home-plug adapter gebruiken.
Tags: , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.57 reacties op WiFi Booster

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑