Wifi

door Nico

91

TP-Link Deco M5 reviewHet TP-Link Deco M5 WiFi mesh systeem levert WiFi door het hele huis, op hoge snelheid en zonder onderbrekingen. Met de komst van de nieuwe WiFi mesh routers wordt het eindelijk eenvoudig om in elk hoekje en gaatje van het huis een goede WiFi verbinding te realiseren zonder draden te trekken.

Wat is WiFi mesh?

Deze nieuwe WiFi mesh systemen werken als volgt; Elk WiFi punt staat in verbinding met de andere units via een onderlinge draadloze verbinding. Elk apparaat heeft een aparte WiFi zender die puur en alleen voor onderlinge communicatie tussen deze units wordt gebruikt.

WiFi apparatuur zoals uw smartphone en tablets staan via een eigen WiFi zender in de unit in verbinding met het netwerk. Het grote voordeel is dat de beschikbare bandbreedte van zo’n WiFi punt dus niet gedeeld hoeft te worden tussen bijvoorbeeld uw tablet en de onderlinge communicatie tussen de verschillende WiFi punten.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat u geen draden hoeft te trekken. U zet bijvoorbeeld een unit in de woonkamer, een unit op de 1e verdieping in een slaapkamer en de derde unit op zolder. Samen vormen deze 3 units dan één groot WiFi netwerk.

WiFi Roaming
Een bijkomend pluspunt van deze WiFi mesh systemen is dat ze onderling ervoor zorgen dat aangesloten apparatuur altijd automatisch met de best beschikbare zender wordt verbonden. Deze techniek noemen ze ook wel WiFi roaming.

Stel dat je op elke verdieping een station hebt staan en loop je van zolder naar de begane grond met je tablet terwijl je een film bekijkt, dan zal het systeem automatisch en zonder onderbrekingen het signaal overzetten op het wifi punt met de beste verbinding.

TP-Link Deco M5 getest

Het Deco M5 systeem wordt geleverd met 3 losse mesh routers die identiek zijn waardoor het dus niet uitmaakt welke unit je als hoofd unit gaat gebruiken. Naast de routers zitten er 3 stroomadapters en een LAN kabeltje bij.

Je sluit 1 van de units aan op de LAN poort van het modem/router, in mijn geval was dit mijn Ziggo modem. Vervolgens download je de gratis app op je smartphone en kan de installatie beginnen.

TP-Link Deco M5 installatie
De installatie is echt enorm eenvoudig en binnen 5 minuten is het systeem geïnstalleerd. Je zal in eerste instantie een TP-Link cloud account moeten aanmaken door een e-mail adres en wachtwoord te kiezen.

Vervolgens wordt gevraagd om je locatie gegevens en bluetooth op de smartphone aan te zetten. Na het inloggen kan je beginnen met de installatie.

De TP-Link Deco M5 wordt geïnstalleerd via bluetooth en tijdens de configuratie zal je eenmalig even naast elke unit moeten staan met de smartphone om de unit te installeren. Daarna is het hele systeem vanuit de app centraal te bedienen.

Na het starten van de app zal hij automatisch de deco in de buurt vinden en wordt er als eerst gevraagd een naam en wachtwoord te kiezen voor uw draadloze netwerk.

Na het invullen van een netwerknaam en wachtwoord zal er worden gevraagd waar de Deco unit staat. Zo kan je eenvoudig aangeven in welke kamer van het huis de unit staat om later een duidelijk overzicht van het netwerk te krijgen.

Na het kiezen zal de Deco worden geconfigureerd en zal de LED blauw kleuren wanneer hij klaar voor gebruik is. In principe is het systeem nu al te gebruiken maar we herhalen deze stap nog 2 maal om de twee overige units te installeren. De app vraag je ook of je klaar bent of nog een unit wilt toevoegen op dat moment.

Om de twee overige units te configureren moet je even in de buurt van de units gaan staan aangezien de installatie via bluetooth werkt en dus alleen op korte afstand kan worden gedaan.

Wanneer je klaar bent met het configureren van de units is het netwerk klaar voor gebruik. Het hele proces duurt hooguit 5 minuten!

TP-Link Deco M5 opties

Wanneer de installatie is voltooid kan je via de TP-Link App het systeem verder configureren indien gewenst. Het Deco M5 systeem heeft erg veel leuke opties.

Het home scherm laat direct zien welke Deco M5 units er verbonden zijn en wat de laatst gemeten internet snelheid is. In mijn geval wordt de volledige snelheid van mijn Ziggo lijn gehaald.

Je kan in dit scherm ook direct zien welke apparaten er allemaal verbonden zijn met het systeem. Klik je op het apparaat dan krijg je meer gegevens over het apparaat en kan je hem toevoegen aan een groep.

Zo’n groep is handig omdat je deze groepen WiFi toegang kunt ontzeggen op bepaalde tijden en content kan filteren. Handig voor gezinnen met kleine kinderen.

Content filtering en WiFi schema

Dit indelen in groepen gaat vrij eenvoudig door een naam te geven aan de groep en vervolgens te kiezen tot welk niveau de groep hoort. Zo kan je een groep voor kleine kinderen of volwassenen kiezen of een eigen groep samenstellen.

Het is mogelijk om bepaalde websites of content te blokkeren en zo hou je dus volledige controle over wat gebruikers te zien krijgen. Deze groepen kan je vervolgens ook nog alleen maar op bepaalde tijden toegang geven tot internet. Wil je niet dat de kinderen na 8 uur op internet zitten behalve in het weekend, dan kan je dit dus eenvoudig regelen.

WiFi gasten netwerk en beveiliging

Via de app kan je met enkele tikken op het scherm een WiFi gasten netwerk in de lucht gooien. Dit gasten netwerk is gescheiden van de rest van het netwerk en is te voorzien van een eigen netwerknaam en wachtwoord.

Uiteraard kan je de verbonden apparaten ook beheren met een WiFi schema en content filtering. Zo kun je bezoekers toegang geven tot je internet verbinding maar hou je wel volledig de controle over wat ze bekijken en wanneer.

Beveiliging
Uniek aan de TP-Link Deco M5 is dat er Anti-Virus software inzit van Trend Micro. Hiermee wordt het netwerk actief gemonitord op virussen en bescherm je dus alle apparatuur voordat de schadelijke software geïnstalleerd kan worden.

Persoonlijk vind ik dit een erg leuke toevoeging aan het systeem en heb ik dit nog niet in andere Mesh systemen gezien.

QoS

Met behulp van de QoS functie in de TP-Link Deco M5 kun je eenvoudig prioriteit geven aan bepaalde data. Zo kun je ervoor kiezen dat gaming meer prioriteit krijgt ten opzichte van chatten en surfen, of juist andersom.

De QoS instellingen kan je ook zelf instellen naar wens wanneer je geen gebruik wilt maken van de voorgeconfigureerde prioriteiten lijst. Met behulp van handige schuifjes kan je het niveau per onderdeel omhoog of omlaag schroeven.

WiFi prestaties

De TP-Link Deco M5 is dus eenvoudig te configureren en heeft een aantal leuke opties in de app, maar het belangrijkste zijn natuurlijk de prestaties van het systeem.

Ik ben zeer te spreken over de resultaten van de Deco M5, bekabeld haal ik het maximale uit mijn 300 Mbps Ziggo lijn en draadloos haalde ik ook bijna de volledige snelheid.

Deze snelheid is echt meer dan genoeg om bijvoorbeeld films van Netflix te streamen, zelfs in 4K resolutie. Zelfs draadloos gamen moet met deze prestaties geen enkel probleem zijn.

TP-Lnk Deco M5 vs Ubiquiti Amplifi

Naast dit mooie systeem van TP-Link is er ook een ander heel goed systeem beschikbaar, de Ubiquiti Amplifi waar ik al eerder een review over schreef. Wanneer ik beide systemen met elkaar vergelijk heb ik de volgende opmerkingen:

Nadelen
De Deco M5 is wat trager met roaming. Loop je tussen de verschillende punten dan kan switchen tussen de wifi punten iets langer duren dan bij Amplifi.

Ook is het bereik van de Ubiquiti Amplifi iets beter heb ik het idee, maar dan hebben we het echt over een verschil van hooguit 10%.

Voor mij geen nadeel maar voor sommige gebruikers misschien wel: je moet een TP-Link cloud account aanmaken in het begin en je GPS locatie aanzetten. Ben je heel erg op je privacy/anonimiteit gesteld, dan kan je dit misschien niet fijn vinden.

De app is soms niet helemaal vertaald nog in het Nederlands. Er zitten nog wat Engelse teksten verstopt hier en daar maar dat zit echt niet in de weg van normaal gebruik.

Voordelen
Anti-Virus software zit ingebouwd wat wel erg fijn is ter bescherming van uw apparatuur. Een ander groot voordeel is ook de prijs van deze set. Op het moment van schrijven is deze set 269 euro en betaal je voor de Ubiquiti 130 euro meer.

Voor die 100 euro extra kan je later nog een los station bij kopen en heb je 4 stations ten opzichte van 3 bij de Amplifi. Hiermee kan je dus een nog groter bereik creëren. Al denk ik dat voor de meeste huizen de set van 3 meer dan voldoende is.

Een 3e voordeel van de TP-Link Deco M5 ten opzichte van de Ubiquiti Amplifi is de vormgeving. De router van het Amplifi systeem ziet er gaat uit, maar de Mesh Points die in het stopcontact moeten zijn lomp en onhandig. De Deco M5 units zijn klein en handig te plaatsen.

Beste keuze?
Persoonlijk zou ik voor de TP-Link Deco M5 gaan ten opzichte van de Ubiquiti Amplifi. De prestaties zijn bijna gelijk en het scheelt toch al snel 130 euro. Ik verwacht dat de kleine minpuntjes die er nu nog inzitten met een software update worden verholpen en zie dan ook geen reden om voor de Ubiquiti te kiezen.

Tenzij geld geen rol speelt, dan kan je gaan voor 3 losse Ubiquiti routers en die als Mesh systeem met elkaar laten werken. Dan ben je wel 500 euro kwijt maar heb je wel een mooi systeem met extra fysieke aansluitingen achterop elke router.

Conclusie

Wat mij betreft is de TP-Link Deco M5 op dit moment het beste WiFi mesh systeem beschikbaar. De prijs/kwaliteit verhouding is erg goed, de app is handig en uitgebreid en het WiFi bereik is top.

De test is uitgevoerd in een nieuwbouwhuis over 3 verdiepingen, waar WiFi signalen vaak lastig door muren en plafonds heen gaan. Het feit dat ik een perfect dekkend WiFi netwerk kon realiseren op hoge snelheid geeft wel aan dat het met de kwaliteit wel goed zit!

Kopen
Op het moment van schrijven is het systeem nog niet officieel op de markt. De verwachting is dat het systeem vanaf 1 juni 2017 leverbaar is.

Hij is wel al te bestellen bij de onderstaande shops:


Bestel bij Routershop
bol.com
Bestel bij Bol.comTags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 15 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.91 reacties op TP-Link Deco M5 review

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑