TP-Link Deco M5 review

91

Het TP-Link Deco M5 WiFi mesh systeem levert WiFi door het hele huis, op hoge snelheid en zonder onderbrekingen. Met de komst van de nieuwe WiFi mesh routers wordt het eindelijk eenvoudig om in elk hoekje en gaatje van het huis een goede WiFi verbinding te realiseren zonder draden te trekken.

Wat is WiFi mesh?

Deze nieuwe WiFi mesh systemen werken als volgt; Elk WiFi punt staat in verbinding met de andere units via een onderlinge draadloze verbinding. Elk apparaat heeft een aparte WiFi zender die puur en alleen voor onderlinge communicatie tussen deze units wordt gebruikt.

WiFi apparatuur zoals uw smartphone en tablets staan via een eigen WiFi zender in de unit in verbinding met het netwerk. Het grote voordeel is dat de beschikbare bandbreedte van zo’n WiFi punt dus niet gedeeld hoeft te worden tussen bijvoorbeeld uw tablet en de onderlinge communicatie tussen de verschillende WiFi punten.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat u geen draden hoeft te trekken. U zet bijvoorbeeld een unit in de woonkamer, een unit op de 1e verdieping in een slaapkamer en de derde unit op zolder. Samen vormen deze 3 units dan één groot WiFi netwerk.

WiFi Roaming
Een bijkomend pluspunt van deze WiFi mesh systemen is dat ze onderling ervoor zorgen dat aangesloten apparatuur altijd automatisch met de best beschikbare zender wordt verbonden. Deze techniek noemen ze ook wel WiFi roaming.

Stel dat je op elke verdieping een station hebt staan en loop je van zolder naar de begane grond met je tablet terwijl je een film bekijkt, dan zal het systeem automatisch en zonder onderbrekingen het signaal overzetten op het wifi punt met de beste verbinding.

TP-Link Deco M5 getest

Het Deco M5 systeem wordt geleverd met 3 losse mesh routers die identiek zijn waardoor het dus niet uitmaakt welke unit je als hoofd unit gaat gebruiken. Naast de routers zitten er 3 stroomadapters en een LAN kabeltje bij.

Je sluit 1 van de units aan op de LAN poort van het modem/router, in mijn geval was dit mijn Ziggo modem. Vervolgens download je de gratis app op je smartphone en kan de installatie beginnen.

TP-Link Deco M5 installatie
De installatie is echt enorm eenvoudig en binnen 5 minuten is het systeem geïnstalleerd. Je zal in eerste instantie een TP-Link cloud account moeten aanmaken door een e-mail adres en wachtwoord te kiezen.

Vervolgens wordt gevraagd om je locatie gegevens en bluetooth op de smartphone aan te zetten. Na het inloggen kan je beginnen met de installatie.

De TP-Link Deco M5 wordt geïnstalleerd via bluetooth en tijdens de configuratie zal je eenmalig even naast elke unit moeten staan met de smartphone om de unit te installeren. Daarna is het hele systeem vanuit de app centraal te bedienen.

Na het starten van de app zal hij automatisch de deco in de buurt vinden en wordt er als eerst gevraagd een naam en wachtwoord te kiezen voor uw draadloze netwerk.

Na het invullen van een netwerknaam en wachtwoord zal er worden gevraagd waar de Deco unit staat. Zo kan je eenvoudig aangeven in welke kamer van het huis de unit staat om later een duidelijk overzicht van het netwerk te krijgen.

Na het kiezen zal de Deco worden geconfigureerd en zal de LED blauw kleuren wanneer hij klaar voor gebruik is. In principe is het systeem nu al te gebruiken maar we herhalen deze stap nog 2 maal om de twee overige units te installeren. De app vraag je ook of je klaar bent of nog een unit wilt toevoegen op dat moment.

Om de twee overige units te configureren moet je even in de buurt van de units gaan staan aangezien de installatie via bluetooth werkt en dus alleen op korte afstand kan worden gedaan.

Wanneer je klaar bent met het configureren van de units is het netwerk klaar voor gebruik. Het hele proces duurt hooguit 5 minuten!

TP-Link Deco M5 opties

Wanneer de installatie is voltooid kan je via de TP-Link App het systeem verder configureren indien gewenst. Het Deco M5 systeem heeft erg veel leuke opties.

Het home scherm laat direct zien welke Deco M5 units er verbonden zijn en wat de laatst gemeten internet snelheid is. In mijn geval wordt de volledige snelheid van mijn Ziggo lijn gehaald.

Je kan in dit scherm ook direct zien welke apparaten er allemaal verbonden zijn met het systeem. Klik je op het apparaat dan krijg je meer gegevens over het apparaat en kan je hem toevoegen aan een groep.

Zo’n groep is handig omdat je deze groepen WiFi toegang kunt ontzeggen op bepaalde tijden en content kan filteren. Handig voor gezinnen met kleine kinderen.

Content filtering en WiFi schema

Dit indelen in groepen gaat vrij eenvoudig door een naam te geven aan de groep en vervolgens te kiezen tot welk niveau de groep hoort. Zo kan je een groep voor kleine kinderen of volwassenen kiezen of een eigen groep samenstellen.

Het is mogelijk om bepaalde websites of content te blokkeren en zo hou je dus volledige controle over wat gebruikers te zien krijgen. Deze groepen kan je vervolgens ook nog alleen maar op bepaalde tijden toegang geven tot internet. Wil je niet dat de kinderen na 8 uur op internet zitten behalve in het weekend, dan kan je dit dus eenvoudig regelen.

WiFi gasten netwerk en beveiliging

Via de app kan je met enkele tikken op het scherm een WiFi gasten netwerk in de lucht gooien. Dit gasten netwerk is gescheiden van de rest van het netwerk en is te voorzien van een eigen netwerknaam en wachtwoord.

Uiteraard kan je de verbonden apparaten ook beheren met een WiFi schema en content filtering. Zo kun je bezoekers toegang geven tot je internet verbinding maar hou je wel volledig de controle over wat ze bekijken en wanneer.

Beveiliging
Uniek aan de TP-Link Deco M5 is dat er Anti-Virus software inzit van Trend Micro. Hiermee wordt het netwerk actief gemonitord op virussen en bescherm je dus alle apparatuur voordat de schadelijke software geïnstalleerd kan worden.

Persoonlijk vind ik dit een erg leuke toevoeging aan het systeem en heb ik dit nog niet in andere Mesh systemen gezien.

QoS

Met behulp van de QoS functie in de TP-Link Deco M5 kun je eenvoudig prioriteit geven aan bepaalde data. Zo kun je ervoor kiezen dat gaming meer prioriteit krijgt ten opzichte van chatten en surfen, of juist andersom.

De QoS instellingen kan je ook zelf instellen naar wens wanneer je geen gebruik wilt maken van de voorgeconfigureerde prioriteiten lijst. Met behulp van handige schuifjes kan je het niveau per onderdeel omhoog of omlaag schroeven.

WiFi prestaties

De TP-Link Deco M5 is dus eenvoudig te configureren en heeft een aantal leuke opties in de app, maar het belangrijkste zijn natuurlijk de prestaties van het systeem.

Ik ben zeer te spreken over de resultaten van de Deco M5, bekabeld haal ik het maximale uit mijn 300 Mbps Ziggo lijn en draadloos haalde ik ook bijna de volledige snelheid.

Deze snelheid is echt meer dan genoeg om bijvoorbeeld films van Netflix te streamen, zelfs in 4K resolutie. Zelfs draadloos gamen moet met deze prestaties geen enkel probleem zijn.

TP-Lnk Deco M5 vs Ubiquiti Amplifi

Naast dit mooie systeem van TP-Link is er ook een ander heel goed systeem beschikbaar, de Ubiquiti Amplifi waar ik al eerder een review over schreef. Wanneer ik beide systemen met elkaar vergelijk heb ik de volgende opmerkingen:

Nadelen
De Deco M5 is wat trager met roaming. Loop je tussen de verschillende punten dan kan switchen tussen de wifi punten iets langer duren dan bij Amplifi.

Ook is het bereik van de Ubiquiti Amplifi iets beter heb ik het idee, maar dan hebben we het echt over een verschil van hooguit 10%.

Voor mij geen nadeel maar voor sommige gebruikers misschien wel: je moet een TP-Link cloud account aanmaken in het begin en je GPS locatie aanzetten. Ben je heel erg op je privacy/anonimiteit gesteld, dan kan je dit misschien niet fijn vinden.

De app is soms niet helemaal vertaald nog in het Nederlands. Er zitten nog wat Engelse teksten verstopt hier en daar maar dat zit echt niet in de weg van normaal gebruik.

Voordelen
Anti-Virus software zit ingebouwd wat wel erg fijn is ter bescherming van uw apparatuur. Een ander groot voordeel is ook de prijs van deze set. Op het moment van schrijven is deze set 269 euro en betaal je voor de Ubiquiti 130 euro meer.

Voor die 100 euro extra kan je later nog een los station bij kopen en heb je 4 stations ten opzichte van 3 bij de Amplifi. Hiermee kan je dus een nog groter bereik creëren. Al denk ik dat voor de meeste huizen de set van 3 meer dan voldoende is.

Een 3e voordeel van de TP-Link Deco M5 ten opzichte van de Ubiquiti Amplifi is de vormgeving. De router van het Amplifi systeem ziet er gaat uit, maar de Mesh Points die in het stopcontact moeten zijn lomp en onhandig. De Deco M5 units zijn klein en handig te plaatsen.

Beste keuze?
Persoonlijk zou ik voor de TP-Link Deco M5 gaan ten opzichte van de Ubiquiti Amplifi. De prestaties zijn bijna gelijk en het scheelt toch al snel 130 euro. Ik verwacht dat de kleine minpuntjes die er nu nog inzitten met een software update worden verholpen en zie dan ook geen reden om voor de Ubiquiti te kiezen.

Tenzij geld geen rol speelt, dan kan je gaan voor 3 losse Ubiquiti routers en die als Mesh systeem met elkaar laten werken. Dan ben je wel 500 euro kwijt maar heb je wel een mooi systeem met extra fysieke aansluitingen achterop elke router.

Conclusie

Wat mij betreft is de TP-Link Deco M5 op dit moment het beste WiFi mesh systeem beschikbaar. De prijs/kwaliteit verhouding is erg goed, de app is handig en uitgebreid en het WiFi bereik is top.

De test is uitgevoerd in een nieuwbouwhuis over 3 verdiepingen, waar WiFi signalen vaak lastig door muren en plafonds heen gaan. Het feit dat ik een perfect dekkend WiFi netwerk kon realiseren op hoge snelheid geeft wel aan dat het met de kwaliteit wel goed zit!

Kopen
Op het moment van schrijven is het systeem nog niet officieel op de markt. De verwachting is dat het systeem vanaf 1 juni 2017 leverbaar is.

Hij is wel al te bestellen bij de onderstaande shops:


Bestel bij Routershop
bol.com
Bestel bij Bol.com

91 gedachten over “TP-Link Deco M5 review

 1. Dank voor dit artikel. De tp-link lijkt me een prima oplossing voor ons wifi probleem thuis!
  Kan ik de deco m5 ook aansluiten op een switch ipv direct op het modem? Mijn modem hangt namelijk in de meterkast en heb de lan aansluiting tot in de woonkamer lopen die weer op een switch zit.

  1. Hi Jarno,

   Ja hoor dat kan. Ik heb hem zelf tijdens de test ook gewoon op een switch aangesloten op zolder die weer via een kabel naar het modem in de meterkast ging. De overige units op de andere verdiepingen alleen in het stopcontact gestoken en klaar is kees.

 2. Hoe verhoud de tp-link zich tov de linksys velop? Mijn buurman heeft de velop maar is niet heel erg tevreden, toch niet overal dekking en voor dat geld had hij dat wel gehoopt.

  1. Hi Fred,

   De Linksys Velop is niet slecht maar ik moet zeggen dat de TP-Link en de Ubiquiti Amplifi beide een stuk beter zijn. En als je moet kiezen tussen TP-Link en de Ubiquiti dan zou ik persoonlijk weer voor de TP-link deco m5 gaan ivm de lagere prijs en bijna zelfde prestaties als de ubiquiti.

   1. Beste Nico,

    Kan je op deze lan ook printers of backup schijf op aansluiten? Ik kan er niets over vinden op internet. Ik heb de Deco thuis maar krijg het niet werkend.

    1. Beste kees,

     zover ik weet is dit niet mogelijk. Je zou er wel een NAS op kunnen aansluiten eventueel, maar een losse harde schijf zonder NAS software niet. Wie weet dat ze het in de toekomst wel zullen ondersteunen.

 3. Hallo Nico

  Bedankt voor review tussen de 2 mesh systemen die qua budget binnen mijn bereik liggen.

  De voordelen van een mesh systeem? Laat me eerst de situatie uitleggen : een nieuwbouwhuis 3 verdiepingen en zo rond de 500kub inhoud. De Kids vragen met online gamen, streamen van netflix enz nogal wat bandbreedte. In het verleden een repeater gekocht en geprobeerd; nadeel halveren van snelheid… Daarna een cat5e utp kabel getrokken naar de 1e verdieping en een goedkoop tplink routertje geplaatst ( dhcp uit). Nadeel 2 verschillende ssids, en zolang het 1e nog contact maakt wordt niet automatisch naar het sterkere 2e geswitched en is wifi sterkte op zolder nog steeds ondermaats.
  Nou moet ik zeggen dat ik eerst heel geïnteresseerd was in de ubiquiti mesh hd maar de tp link vanwege configuratiemogelijkheden oa QoS , gigabit aansluiting op elk punt en niet als laatste het optisch plaatje heel aantrekkelijk maken.
  Tot zo ver de inleiding nu de vragen : in je review geef je aan dat het eerste punt “de router” wordt….wanneer deze in de woonkamer staat en middels de gigabit aansluiting op de 1e verdieping de tweede deco unit wordt aangesloten werkt deze dan ook nog gewoon als een mesh systeem maw is het nog steeds 1 ssid door het gehele huis? Dus niet dat er zoals nu handmatig gekozen moet worden tussen accesspoint? Zorgt de bekabelde verbinding ervoor dat gewoon de maximale , of bijna maximale snelheid (300 MB) wordt behaald? Aangezien alle units identiek zijn en als router kunnen fungeren…..moet in de 2e dhcp worden uitgeschakeld of is het systeem dermate intelligent dat dit het in de 2e router uitzet? Allemaal vragen die jij hopenlijk kunt beantwoorden. Groet M

 4. Hallo Nico,

  Ik heb het gehad met de Sitecom homeplugs en wisselende SSID;s.
  Multiroom wifi is dus de oplossing.
  Maar ik lees toch wel veel problemen met Ziggo modems.
  Ook ik ben bij Ziggo, heb een Cisco EPC3925 .
  Hoe zijn je ervaringen met deze TP-Link en Ziggo ?

  Groet,
  Johan

  1. Hi Johan

   Ik heb thuis ook ziggo en bij mij werkt het perfect. Dus ik kan de TP-Link Deco M5 zeker aanraden in dit geval. Om eventuele problemen te voorkomen kan je vragen aan de ziggo klanten service om je modem in bridge mode te zetten en dan 1 van de Deco stations op de 1e LAN poort van het modem aan te sluiten.

 5. Beste Nico,

  Dank voor de uitgebreide review. Hierdoor heb ik er ook één gekocht.
  Moet ik de Wifi van mijn Ziggo-router(Cisco 3925) uitzetten als ik ga installeren?

 6. Goede recensie,

  Aangezien we overal netwerk aansluitingen hebben in huis kunnen de units ook ieder bekabeld aansluiten? Lijkt me stabieler en sneller.

  1. Hi Wilko

   Jazeker dit kan, dat is ook de beste manier aangezien de backbone dan niet via wifi gaat maar via LAN wat het meest stabiele en snelle is.

   1. Super recensie. Bedankt hiervoor.

    Kun je zeggen hoe de units bekabeld aangesloten moeten worden?
    Moeten ze dan “doorgelust” worden?
    Dus: modem -> unit 1 -> unit 2 -> unit 3

    1. Hi Jeffrey,

     Maar 1 unit hoef je bekabeld aan te sluiten op het modem, de overige niet. wanneer je ze alle 3 aansluit met een kabel heb je wel een stabiele backbone via de kabel ipv wifi.

 7. Hoi Nico, ik heb zelf dit systeem aangeschaft en naast het normale netwerk een gastnetwerk aangemaakt. Nu merken wij dat onze gasten vaak geen internet hebben en ik merk dat zelf ook als ik ermee verbind. Soms wel maar vaker niet. Het normale netwerk is wel stabiel. Bij de vorige router hadden we dit probleem niet.

  Komt dit je bekend voor of heb je ideeen hoe dit te verhelpen? Vast bedankt.

  1. Hi Niels,

   Hmm vreemd dit is de eerste keer dat ik dit hoor. Het gastennetwerk wordt wel op een ander subnet geplaatst zodat ze niet kunnen communiceren met het eigen netwerk, dat zou eventueel een probleem kunnen geven icm de hoofdrouter als die ook in dat netwerk zit. Als je als gast verbind en kijkt welke IP range je zit, dan moet je even in de hoofdrouter kijken of dit niet toevallig dezelfde range gebruikt. Anderes sowieso even de Deco resetten naar fabrieksinstellingen, updaten en opnieuw installeren.

 8. Hi Nico! Bedankt voor je heldere en informatieve review: weer veel van geleerd! Voordeel van de TP is inderdaad de prijs. En alls in nederlands is ook wel handig
  Ik kijk ook naar Google Wifi. Heb jij daar al ervaringen mee?

  1. Hi Mae,

   Nee helaas zelf nog geen hands-on met Google wifi maar als ik her en der zo lees zijn ze minder positief dan over andere merken. Ik denk dat Deco op dit moment de beste keuze is qua prijs/kwaliteit. Als is de ubiquiti amplifi ook erg goed, maar wel een stuk duurder.

 9. Moet je bij het invoeren van een netwerknaam / wachtwoord de naam van (in mijn geval) het Ziggo netwerk invoeren of mag je elk zelf verzonnen naam / wachtwoord gebruiken?

  bedankt

  1. Beste,

   Je kan een eigen naam en wachtwoord kiezen aangezien het een apart wifi netwerk wordt. Het wifi gedeelte van het ziggo modem kan je hierna gewoon uitzetten in principe.

 10. Hallo Nico, dank voor de recensie. Ik twijfel een beetje tussen de TP link deco m5 en de asus rt-ac88u die je aanbeveelt bij het snelste ziggo abonnement. Ik heb nu de cisco 3928 van ziggo en ben daar niet tevreden over (instabiel). Geeft de TP link betere prestaties dan de asus in een huis van meerdere verdiepingen (oudbouw, dus geen beton)? Of is dat lastig aan te geven? Groet,
  Elise

  1. Beste Elise,

   De TP-Link Deco M5 zou de beste keuze zijn. Met 3 units verdeeld over de woning heb je een veel grotere kans op betere wifi dekking.

 11. Hoi Nico,

  Dank voor je recensie. Ik leer een hoop van je;).
  Ik denk erover om de Deco M5 aan te schaffen.
  Ik heb KPN als provider.
  – Moet ik nog een aparte router aanschaffen of is de Modem/router van KPN voldoende?
  – Moet ik het WIFI signaal van KPN laten uitschakelen?
  – Ik heb op iedere verdieping een netwerkaansluiting. Is het wijsheid om iedere unit te bekabelen?

  Alvast dank voor je reactie.

  Groeten
  Pieter

  1. Hi Pieter,

   De KPN router kan je gewoon gebruiken en ik zou dan wel het wifi gedeelte hiervan uitzetten. De Deco units kan je het beste bekabelen als je de kans hebt omdat ze dan de kabel gebruiken als onderlinge verbinding, die altijd een stuk stabieler zal zijn dan draadloos.

   1. Hallo, ik heb het zelfde gedaan, alleen zitten mijn NAS en Sonos nu nog op het KPN internet. Is er een mogelijkheid dat de Deco’s mijn KPN signaal vergroten en versterken onder de zelfde SSDI of kan dit alleen wanneer access point is ingeschakeld?

 12. Dag Nico,
  Bedankt voor je heldere verhaal. Sinds vorige week heb ik ook een Deco aangeschaft.

  Ik zit nu echter met iets vreemds. Ik heb de Deco via de WAN poort aangesloten op poort 1 van mijn Telfort Experia v8 router. In de eerste instantie was de downloadsnelheid maximaal, de uploadsnelheid was echter geheel afwezig of erg traag. Daarnaast was de bekabelde connectie op een Windows 10 PC instabiel, de internetverbinding viel weg.

  Ik heb de Deco toen in access point modus gezet. Daarna was de up- en downloadsnelheid maximaal en de verbinding stabiel. Daarmee mis ik echter een hoop functies.

  Daarom heb ik gisteravond alles opnieuw ingesteld. De Deco staat nu weer in standaard modus. Op de Experiabox heb ik de dhcp server uitgezet. De up- en download snelheid blijven maximaal, dus dat is goed. De verbinding op de Windows 10 pc blijft echter instabiel.

  Enig idee wat ik zou kunnen doen?

  Groet,
  Sascha

  1. Hi Sascha,

   Helaas is de experiobox een draak van een apparaat en geeft het enorm vaak problemen icm andere routers of access points. Waar het aan ligt durf ik zo ook niet te zeggen, al jaren is de experiabox de nr 1 in netwerkproblemen :(

 13. Goedemorgen Nico,

  Bedankt voor duidelijke review.

  Is het ook mogelijk om uit de deco weer een bekabeld signaal te halen. Met andere worden, kan ik er bijvoorbeeld op de eerste verdieping een tweede tv kastje bekabeld op aansluiten?

  Met vriendelijke groet,

  Gerard

 14. Beste Nico,

  Hartelijk dank voor de uitgebreide zeer goede Mesh reviews.
  Mijn vraag is, ik heb een huis met twee verdiepingen. Op de begane grond in de woonkamer heb ik een Apple Extreme op de nieuwste Ziggo router aangesloten. Naar de tweede etage loopt van de Apple Extreme in de woonkamer een LAN kabel naar de tweede etage naar een Apple Express.
  Probleem is dan de dekking niet voldoende is op de eerste etage (signaal komt dan van onder van de begane grond en dan van boven van de tweede etage). In de badkamer blijft regelmatig de verbinding hangen (5GHZ) en moet ik steeds handmatig over naar de sterkere verbinding (2.4GHZ).
  Het overschakelen met dezelfde SSID naam gaat dus niet soepel/automatisch en zorgt steeds voor een slechte verbinding en het handmatig aan kiezen van een netwerk wat niet praktisch is.
  D.m.v. een Mesh systeem hoop ik dat kan verbeteren. Ik twijfel momenteel tussen een set TP-link Deco M5 (3x) en een set Ubiquiti (2x een Ubiquiti Amplifi en 1x één Ubiquiti Mesh point òF eventueel 1x een Ubiquiti Amplifi en 2x één Ubiquiti Mesh point.
  Voor het uiterlijk zou ik het liefst gaan voor de Deco M5 echter als het goed is hebben deze units maar 2 LAN en 1 USB-C geen USB3.0? aansluiting per device.
  De Ubiquiti Amplifi heeft 4 aansluitingen en één 1 USB poort, de vraag is ook wat voor USB poort is dit? Hopelijk USB3.0 ? zodat ik hier op een USB3.0 harde schijf kan aansluiten.
  Vanwege de 4 aansluitingen zou ik denk ik het beste kunnen gaan voor de Ubiquiti Amplifi. Eén Ubiquiti Amplifi op de begane grond, één Ubiquiti Amplifi op de tweede etage en daartussen in op de eerste etage een Mesh point (alhoewel het Mesh point niet een zeer handig formaat heeft).
  Mijn vraag is, is dit de juiste keuze of kan ik misschien beter toch voor een set TP-link Deco M5 gaan ondanks een Deco M5 maar twee netwerkpoorten en geen USB.
  Ik zou bij een Deco M5 een netwerk switch kunnen gebruiken maar die heeft als nadeel dat deze extra stroom verbruikt maar het belangrijkste is volgens mij dat dit niet helemaal stabiele is.
  Ik heb dit bij mijn Apple Extreme geprobeerd, soms liep e.e.a. vast (wat diverse malen is gebeurd), dan moest ik de stroom van de switch afhalen (betreft een T-link 4-ports 1GB switch) en opnieuw aansluiten dan werkte het weer. Dit geeft echter niet een betrouwbaar gevoel.
  Graag zou ik u advies willen weten wat u in mijn geval het beste zou doen, ook de vraag wat voor USB aansluitingen het betreft en of ik daar een USB3.0 harde schijf op kan aansluiten. Alvast hartelijk dank voor uw reactie ;-)

 15. Ik heb deze middag dit TP-Link systeem (Deco M5) gekocht mede op basis van de goede informatie op deze site voor 259 Euro bij MyCom. De installatie was echt ongelooflijk eenvoudig: de app leidt je door alle stappen heen. Binnen 10 minuten waren de drie satellieten up-and-running. De dekking in het hele huis is erg goed – een verademing na maanden van slappe dekking met mijn Ziggo Modem in de meterkast. Ik heb de bestaande Ziggo Wifi een nieuwe naam gegeven (en paswoord) zodat de kinderen vanzelf aanloggen aan het nieuwe systeem. Ik ga de komende dagen eens kijken of de parental control en QoS toegevoegde waarde hebben.

  Veel dank voor de informatie in dit artikel. Keep up the good work !

 16. Hoi Nico,

  Ik lees je site al jaren met plezier en kom altijd terug als ik iets over draadloos internet wil weten. Ik overweeg ook een Wifi multiroom netwerk aan te leggen. Ik heb wel een vraag: Kan een Linux systeem bv een dreambox-sateliet ontvanger communiceren met dit systeem ? of een ander wifi multiroom systeem ?Bij sommige traditionele routers lette ik hier altijd op.

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  1. Beste Gijs,

   Ja in principe moet dit werken, het is allemaal gewoon IP gebaseerd en er zit geen vreemde software op dat onderscheid maakt tussen windows of linux. De installatie moet wel even via een android of iphone telefoon worden gedaan maar verder kan je er ieder apparaat op aansluiten, bekabeld of draadloos.

 17. Hoi Nico,

  kan je de units ook op meerdere poorten van je ziggo router bekabeld aansluiten. En Zo ja ook weer doorlinken naar pc. Of is het beter om slechts een unit te bekabelen en de anderen draadloos te houden?

  1. Beste,

   In principe maakt dat niet echt uit, je kunt ze allemaal aan de ziggo router hangen. Als je ze bekabeld kunt aansluiten is dat sowieso aan te raden omdat de backbone van het netwerk dan over de snelle kabel gaat ipv draadloos. Je hebt dan een stabielere backbone met hogere snelheid.

 18. Hoi Nico,

  twee vragen:

  1 Hoe is dit systeem in vergelijking met een draadloos systeem met een acces point
  2 Kunnen ze ook gevoed worden met POE

  1. Beste Lamko,

   PoE ondersteunen ze helaas niet. Het ligt eraan met welk access point je het vergelijkt natuurlijk. Als je een duur zakelijk AP gebruikt met seamlesss roaming in een cluster dan is dat beter, maar voor thuisgebruik kan ik eigenlijk de Deco aanraden ipv een access point puur voor het gemak. Als je slechts een appartement zou willen voorzien van wifi is een Deco systeem misschien weer overkill, dan kan je beter voor een los EAP245 access point gaan van Tp-link.

 19. Hoi Nico,

  Ik heb ziggo internet, een modem Arris cm450b en de 1e unit bekabeld aan mijn modem gehangen. Na connectie via Bluetooth krijg ik helaas geen internet verbinding. Dynamische IP werkt niet, doet iedereen t via Statische IP? Die gegevens weet ik niet ik weet m’n IP alleen als ik via command prompt op mijn laptop kijk maar met die gegevens lukt t niet (IP-adres, subnet mask, default gateway en dsns). PPPoE lukt me ook niet. Doe ik iets basics verkeerd? De 5minuten installatie ben ik al voorbij haha.

  Misschien dat jij t weet. Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet,

  Jacqueline

 20. Ha Nico
  Na jarenlang gedoe met 2 accesspoints het hele spul vervangen door DecoM5. In Router mode blijkt dat mijn Sonos systeem kennelijk niet op hetzelfde netwerk staat (Deco maakt zijn eigen netwerk). Als ik Deco in accesspoint mode zet, dan heb ik wel weer de SONOS speakers gekoppeld, maar zijn er weer problemen met de wifi verbinding van tablets en telefoons…
  Is er een manier om Deco aan mijn bedrade thuisnetwerk te koppelen zodat ik Sonos en de bekabelde printer weer kan gebruiken vanaf wifi apparaten (de netwerken integreren als het ware)

  1. Beste Tjep,

   Het zou goed moeten kunnen samenwerken. Heb je de sonos al opnieuw ingesteld? De Deco maakt een eigen netwerk inderdaad, dit kan je eventueel ook aanpassen en aangeven dat hij op DHCP moet werken en zijn IP adres krijgt van het modem waarop hij is aangesloten. Het beste is om alles in dezelfde IP range te laten werken.

 21. Hoi Nico, dank voor de nuttige beschrijving! Ik heb hem gekocht, en de wifi was inderdaad supersimpel in te stellen.
  Maar: ik heb een NAS aangesloten via een switch en die kan ik nergens op het netwerk terugvinden. Volgens het lampje op NAS heeft ie LAN, volgens de switch ook, maar ik kan hem niet vinden op de pc en ook niet via Linksys online. De pc zit via dezelfde switch wel gewoon op internet.
  Heb jij suggesties? Alvast dank!

  1. Hi Jos,

   Het kan zijn omdat de Deco een eigen subnet aanmaakt die in een andere IP range zit als de switch. Als je hem op 1 van de poorten van een deco unit aansluit zou je hem wel moeten kunnen benaderen als het goed is. Je kan eventueel ook de Deco M5 in hetzelfde subnet als de modem zetten, dan zou het probleem ook verholpen moeten zijn.

 22. Dag Nico,
  Super hoe je alles zo duidelijk beschrijft. Het was voor mij de aanleiding om de Deco te kopen. Ik heb nog een vraagje. Ik heb zojuist de Deco aangesloten. Dat ging inderdaad snel en goed. Ik heb twee van de drie units bekabeld aangesloten aan de Ziggo-router (Cisco 3925). Kan ik nu de Ziggo-router in bridge-mode laten zetten of werken dan de LAN-aansluitingen niet meer?

  1. Pieter,

   Als je het modem van Ziggo in bridged-modus laat zetten werkt alleen de eerste utp-poort op het modem nog maar.

   Wat ik zelf heb gedaan is het modem in bridged-modus laten zetten. De eerste Deco bekabeld aangesloten op het modem. Er blijft dan 1 aansluiting op de Deco over, hier heb ik een switch op aangesloten waarop vervolgens de rest van mijn netwerk bedraad aangesloten kan worden….Deco’s, tv, camera’s enz…

   Groeten
   Dennis

  2. Beste Peter,

   Ja dit kan alleen kan je dan niet meer de LAN poorten van de ziggo modem zelf gebruiken, je kan alleen 1 deco unit erop aansluiten die dan het IP adres krijgt van Ziggo, alle andere apparatuur die je bekabeld wilt aansluiten zullen via de LAN poorten van de Deco moeten worden gedaan. Daar kun je eventueel wel weer een switch aan hangen mocht je meer aansluitingen nodig hebben.

 23. Dag Nico,

  Wat is je mening van Aimesh van Asus? https://www.asus.com/AiMesh/
  Ik zat te denken een RT-AC86U te kopen als basis en 1 of 2 tweedehands routers bij te kopen om 1 wifi netwerk te maken. Routers worden allemaal bekabeld aangesloten.
  Zo is er een goed draadloos en bedraad netwerk met VPN ondersteuning.
  Wat is jou gedachte?

  Groeten Michiel

  1. Beste Michiel,

   Ik heb er helaas nog geen ervaring mee maar ik ga er vanuit dat het mesh gedeelte hetzelfde werkt als bij de Asus Lyra dus het lijkt me een prima oplossing. Wel zal de configuratie wat lastiger zijn als je 3 routers in het netwerk hebt maar als je wat basis kennis netwerken hebt moet dat wel lukken.

 24. Hi Nico,

  Na een ruim jaar tobben met een Netgear R8000 en R7000 ben ik opzoek gegaan naar iets wat wel werkt….

  In mijn zoektocht naar een dekkende wifi oplossing voor mijn eengezinswoning, betonnen bunker uit ’91 kwam ik op jou bovenstaande review uit….

  Ik heb mijn Deco setje halverwege december gekocht en geïnstalleerd. In de basis liet ik de Deco meedraaien in mijn bedrade Netgear netwerk…Een Deco op iedere verdieping, goeie dekking en top snelheden icm zeer goeie ping! Allen draadloos.

  Wat me opviel was dat op de Beganegrond maximaal was 200/20Mbit, gaandeweg naar boven zakte dit naar 160/20 op de tussenverdieping en ineens naar 100/20 op zolder. De isolerende folie onder het laminaat op zolder hield erg veel signaal tegen. In de basis zou je zeggen dat de snelheden prima acceptabel zijn, maar ik haal graag het uiterste uit m’n spullen. Hierop heb ik de Netgear X6 er helemaal tussenuit gegooid, 4e satalliet erbij gehaald voor in de meterkast als Gateway icm een switch met 8 porten en de bedrading in m’n netwerk ook omgegooid om het volgende te kunnen bewerkstelligen:

  Meterkast aan de voorzijde van de woning…Ziggo modem met een satalliet als router, hieraan een switch met de Deco in de woonkamer (achterzijde woning) bedraad, Deco op zolder ook bedraad, de Deco op de tussenverdieping staat wel geheel draadloos omdat ik daar geen utp bij kan krijgen ☹️….Backbone is dus op 3 van de 4 Deco’s bedraad…De overige 6 van de 8 porten hangt de rest van m’n netwerk….
  Ik haal nu door mijn gehele huis en deel tuin mijn maximale snelheid van de verbinding 200/20Mbit

  Dank voor jou uitgebreide review die me deed overgaan tot de aankoop van 2017!

  Groeten
  Dennis

  1. Hi Dennis,

   Goed om te horen dat het zo naar tevredenheid werkt! zelf was ik ook erg te spreken over de Deco M5. Van alle mesh oplossingen vind ik het zelf nog steeds de beste oplossing gezien de prijs/kwaliteit verhouding :)

 25. Hallo Nico,

  Je zegt bij wifi roaming: dat ze onderling ervoor zorgen dat aangesloten apparatuur altijd automatisch met de best beschikbare zender. Zou het dan kunnen dat wanneer ik verschillende sonos boxen heb er bv 3 van de 5 op een andere zender zitten? De sonosboxen moeten met een wifi netwerk verbonden zijn, maar hoe moet ik dat in dit geval zien..heeft elke unit dezelfde wifi-naam? Of kan het zijn dat mijn bridge op een ander wifi-naam/onderdeel zit dan mijn boxen? Ik heb namelijk problemen met sonos boxen die niet meer samenwerken en uitvallen.

  1. Ja dit kan heel goed, als de sonos boxen verspreid over het huis staan zullen ze met verschillende nodes verbinden. Maar dat zou geen problemen moeten geven aangezien het als 1 netwerk wordt gezien.

 26. hallo Nico

  ik heb deze review goed gelezen om de ins/outs van de Deco te leren kennen. Ik sta op het punt om dit systeem aan te schaffen maar wil mijn bestaande TP Link router AC2300 als hoofdrouter blijven gebruiken, dus als DHCP server.
  Ik begrijp dat door een firmware update de Deco allemaal in access point modus gezet kan worden.
  Van de 3 Deco’s kan ik er 2 bedraad aansluiten, de 3e op zolder heb ik geen UTP kabel liggen.
  Heb je ervaring in de AP mode qua bereik en snelheid? Is TP Link inmiddels zover dat je deze AP een eigen statisch IP adres kunt geven?
  En misschien nog wel het belangrijkste: ik lees overal dat de Deco een eigen netwerk creëert. Dus kan ik niet meer bij mijn overige apparaten in het netwerk. Is dit in de Deco app aan te passen zodat ik ook gewoon bij de NAS kan inloggen?

 27. Kun je de M5 ook “klonen” met de SSID van je Ziggo modem/router, zoals bijvoorbeeld met de Devolo 1200+ wel kan, of moet je die Ziggo modem/router in bridge zetten?

  En als je een Synology NAS in je huidige netwerk hebt hangen (bedraad via LAN in de modem/routermet een vast ip adres, maar kan ook dynamisch), kan/moet die dan straks aan de M5 gekoppeld worden (bedraad via LAN).

  En mijn Samsung WiFi laserprinter kan ik ook gewoon in het nieuwe netwerk van de M5 koppelen?

  1. Of kan ik beter investeren in een modernere router (bijvoorbeeld TP-Link Archer C2300) in plaats van de dure M5.

   Mijn huidige router (TP-Link TL-WR841N) heeft gewoon een te zwak WiFi bereik en ik denk dat dit bij de modernere TP-Link Archer C2300 ongetwijfeld een stuk beter en stabieler zou moeten zijn.

   1. Het beste is om voor de M5 te gaan, dan weet je zeker dat je de komende jaren goed zit qua bereik en ben je flexibel omdat je units kunt verplaatsen voor beter resultaat, dat is bij een enkele router lastig.

  2. Hi Michiel,

   Je kan hem niet clonen dus de Ziggo modem in bridge mode zetten zou aan te raden zijn. Je kunt de synology bedraad aansluiten op 1 van de Deco m5 units. De printer moet ook gewoon prima werken.

 28. Hallo Nico,

  Dank voor je heldere review en antwoorden op alle vragen. Ik wil alle 3 de units van de TP-Link Deco M5 bekabeld gebruiken: Ziggo modum/router –> deco #1 –> deco #2 –> deco #3.
  Nu lees ik op de site van TP link het volgende over deze configuratie: “Please note that the main Deco unit will act as an NAT router, which will create its own network separated from the existing network.” ( https://www.tp-link.com/us/faq-1794.html )
  Kun je me uitleggen wat dat betekent? Betekent dat ik van de main Deco unit geen wifi onder dezelfde naam als de andere twee units kan gebruiken? Of bedoelen ze dat het een ander netwerk wordt dan dat van Ziggo?

  Ik heb nog een tweede vraag: is het in bridge zetten van het ziggo modem hetzelfde als de wifi van dat modem uitschakelen?

  1. Hi Ronald,

   Wat ze hiermee bedoelen is dat de Deco ook als router werkt, net als het ziggo modem doet. Je zou de ziggo modem in bridge mode kunnen laten zetten zodat hij alleen als modem werkt en het router gedeelte uitgeschakeld wordt. het router gedeelte wordt dan door de Deco gedaan. Bij bridge mode wordt het wifi gedeelte van het ziggo modem uitgeschakeld. Wanneer je de ziggo modem ook nog als router blijft gebruiken heb je als het ware 2 verschillende netwerken lopen. Wat op zich geen probleem is maar het is aan te raden om 1 router te gebruiken, dus of de Deco in bridge mode of het ziggo modem in bridge te zetten.

 29. Hallo Nico,

  Wij hebben het deco m5 ook aangeschaft maar tot onze verbazing hebben wij amper bereik.
  En weet niet wat ik dus verkeerd doe.

  Als wij gewoon op ziggo inloggen hebben we wel goed internet maar met de Deco laad hij niets in.

  Kun je mij wat tips geven zodat ons internet wel werkt.

  Mvg Joyce

 30. hallo Nico

  als je je deco m5 in access point zet heb ik gehoord dat je dan veel minder opties hebt is dat waar en zo ja welke zou je dan missen (wij hebben aardig wat bekabelde apparaten)

  1. Hi Nils,

   Als je hem in bridge mode zet dan vervallen de router opties. Dus dan heb je geen QoS en anti-virus etc. Dan is het puur een wifi punt.

   1. ik vind dit apparaat best wel duur is het dan een optie om naar een ander apparaat te gaan want dan zijn het gewoon versterkers of heb ik het fout

    1. Hi Nils,
     Tja wat is duur. Goedkoper zal je het niet vinden als je een heel huis draadloos wilt maken. Het zijn geen repeaters als ze los als AP worden gebruikt, ze maken een mesh netwerk met dedicated verbiinding tussen de stations, een repeater deelt 1 radio zender voor zowel het verzenden als ontvangen.

 31. Hoi Nico,

  Dank voor je mooie en duidelijke review,

  Ik heb KPN als provider, en ik meen begrepen te hebben dat de experia (V9 in mijn geval), i.t.t Ziggo, geen bridge modus kent? Is dat een probleem bij het gebruik van de DECO M5?

  Als ik het goed begrijp zou ik dan hetvolgende moeten doen:
  1 deco aansluiten op de experia box.
  2 een switch aan de deco hangen, en hierop alle andere deco’s, NAS, sonos, printer en playstation hangen? (bedraad is geen probleem in mijn huis).
  3 ik zie wel een probleem met de tv kastjes van KPN, die moeten nog steeds op direct op de experia box toch?

  Ik overweeg als alternatief ook een serie Ubiquiti Networks UAP-AC-LR’s aan te schaffen en het zo op te lossen. In dat geval zou ik de switch op de experia box moeten zetten en heb ik gewoon 1 netwerk toch? (maar dan heb ik niet de extra services van het DECO netwerk zoals perental control etc. )
  Het mooie van de ubiquity’s vind ik de PoE ondersteuning. Gezien ik overal UTP heb liggen kan ik de kastjes dan helemaal zonder extra stroomdraad installeren. (zelfs aan het plafond…)

  Begrijp ik het zo goed, of mis ik iets? Wat zou jou advies zijn? (of overschakelen op ziggo ;-)

 32. Dag Nico,

  Mede ook in het kader van de vraag van Florian.
  Ik heb de M9 aangeschaft.
  Die werkt nu op de Experiabox V10. TP-link geeft expliciet aan voor de Experiabox gebruikers dat de Deco M9 in AP modus moet worden gezet.
  Dat houdt wel in dat je de aantrekkelijke extra’s (gastnetwerk , anti virus en parental control) niet meer ter beschikking hebt.

  Ik denk aan een overstap naar Ziggo omdat ik ook al TV van Ziggo heb. Van Ziggo zou ik dan ook een modem/router ontvangen. Zit ik dan weer vast aan de AP mode? Ik zie niet dat jij de deco in de AP modus hebt ingesteld en toch werkt het allemaal.

  Levert Ziggo tegenwoordig misschien een andere modem/router?

  1. Nee hoor, Ziggo levert een combi modem-router zoals door Nico omschreven.

   Het probleem met KPN is dat de TV niet achter een 2e router aangesloten mag worden, maar echt direct op de Experia aangesloten moet worden. Dat geldt voor beide TV-kastjes.
   Ga je met de Deco als router verder, dan heb je een tweede netwerk die beide TV’s niet kan benaderen (want die zitten in het Experia netwerk). Als dat geen probleem is, gewoon de Deco op ROUTER laten staan. Werkt.

 33. Beste Nico, dank voor de uitgebreide en heldere toelichting.
  Ik heb thuis (4-laags rijtjeshuis) een Ziggo modem in de meterkast en een extra bekabelde (ziggo) router op de 1ste verdieping. En daarnaast nu diverse develo plug-in versterkers wat slechte WiFi oplevert.
  Kan ik de beide routers in combinatie laten bestaan en op welke sluit ik de Deco aan?
  dank

 34. Hallo Nico,

  Erg bedankt voor alle informatie. Ik heb ook het probleem van slechte wifi in huis en denk dat ik de Deco M5 ga kopen.

  Nu lees ik wat dingen over de Deco M5 in samenwerking met de KPN Experia ?

  Wij hebben zelf een Experia V10 en 2 kpn tv kastjes. Vanuit de meterkast waar de experia staat, gaan er 3 utp kabels het huis in, 1 naar de tv beneden, 1 naar de tv in de slaapkamer en 1 naar zolder.
  Als ik nu de Deco M5 wil gaan gebruiken, heb ik dan problemen met deze setup ? en/of kan ik dan niet alle functies van de M5 gebruiken ?

  Graag tips.

  Bedankt
  John

 35. Hallo,
  Ik heb de deco M5 nu een 2 tal weken staan , met mijn internet radio ( bekabeld) heb ik geen probleem , op mij gsm staan ze alle 3 gekoppeld maar op mijn laptop komt hij wel op bij beschikbare verbindingen maar krijg hem niet gekoppeld . Boven staat hij ook op groen maar als ik een meter of 3 verwijder heb ik geen wifi meer . Wij hebben alarm op wifi maar in die plaats gaan de raamsensors niet ( op 5 m van de deco ) Op mijn laptop krijg ik alleen zoals vroeger verbinding van Orange ( belgie ) . Weet u soms wat ik verkeerd doe , mijn laptop (I7) is nog trager nu dan daarvoor met powerstekkers. Alvast bedankt .
  Mvg Marc

 36. Beste Nico,

  Ik heb al twee jaar tot volle tevredenheid de M5 draaien in de volgende configuratie;
  Ziggo router in bridge mode
  Hoofddeco bedraad aan router
  8 port switch aan hoofddeco
  Twee 4 poort switches aan de 8 poort switch
  Drie andere Deco’s draadloos.
  Ik heb twee camera’s aan een NVR hangen die bedraad aan een van de twee 4 poort switches hangt.
  Via port fowarding op Deco kan ik de camera’s zien. Allemaal prima werkend tot de upgrade van ziggo naar 500mb zo lijkt het. Nu is het instabiel en zit ik regelmatig volledig zonder internet. De Deco lijkt moeite te hebben met de hoeveelheid data. Nu dacht ik er goed aan te doen om de deco’s niet draadloos maar bedraad aan te sluiten. Echter, zodra ik dat doe gaat hij rood branden.
  Twee vragen:
  Moet ik ze dan helemaal opnieuw installeren???
  Denk je dat het probleem te maken kan hebben met de hoeveelheid data?

  Gr kees

 37. Vandaag mijn Deco 5 opnieuw ingericht omdat ik er een Deco M1300 bij heb, deze geinstalleerd als hoofd Deco. Het gekke is dat ik nu alle Deco’s los ook zie bij mijn Wifi’s en zelf onbeveiligd en toegankelijk. Iemand een idee hoe ik dat kan voorkomen?

 38. Lange tijd veel problemen gehad met mijn wifi netwerk.
  Onze provider is ziggo
  Sinds gisteren de deco m5 geïnstalleerd, ging vrij snel en makkelijk.
  Het jaren probleem lijkt nu opgelost heb totaal 3 van die deco kastjes staan verdeeld in de woning.

  de app bied meer mogelijkheden in functionaliteiten snap er alleen niets van?

  Vraag:
  Na installatie de basis instelling aanhouden?
  Is er ergens uitleg te vinden van alle functionaliteiten?

 39. Hoi Allemaal,

  Ik heb een vraag.
  Ook ik wil een betere wifi in huis/achtertuin zoals iedereen hier.

  Ik heb een rijtjeshuis en heb de KPN experiabox V10 beneden in meterkast hangen.
  Op de 1e verdieping heb ik een ethernetkabel liggen en op zolder niet.

  Nu dacht ik eerst dat de oplossing 2x een accespoint zou zijn.
  1x beneden in de woonkamer met ethernetkabel en 1x op de 1e verdieping met kabel.
  Nu lees ik veel over de Multiroom Deco M5 (nu bij Coolblue 3 pack) voor 179euro).

  Wat heeft jullie voorkeur? M5 Deco of 2x een accespoint?

  Kan ik de Deco M5 zo aansluiten?

  KPN Experiabox met kabel naar Deco 1 in de woonkamer
  KPN Experiabox met kabel naar Deco 2 op de 1e verdieping
  Deco 3 op zolder of op een andere plek draadloos (idee?)

  Op de experiabox blijft aangesloten 1 TV box KPN
  Op de experiabox blijft zender aangesloten met Ethernet voor mijn Tado Thermostaat (of moet deze achter een deco gezet worden?

  En dan de wifi op de experiabox uitschakelen.
  Alle draadloze apparatuur en Chromecasts lopen dan via de Deco’s

  Alvast super bedankt voor jullie hulp!

  Ohja wat ik nog niet helemaal snap….wifi signaal wordt steeds zwakker door afstand, muren en plafonds enzo. Hoe kunnen de deco’s onderling dan wel goed draadloos communcieren zonder snelheidsverlies?

  1. Ohh en vergat nog mijn Denon Heos soundbar. Deze is ook aangesloten met een ethernetkabel. Kan die ook in de experiabox blijven of moet die ook achter een Deco? Dan wordt het wel al lastiger als dit ook achter een deco moet.

 40. Hi Nico,

  Ik heb nu Ziggo Wifi, uitgebreid met 2 powerline + wifi punten. Ik wil dit uitbreiden met een Deco M5. In welke volgorde moet ik dat dan installeren? Powerline zo laten of later na de M5 toevoegen?

 41. hoi , nico,

  ziggo heeft nu een aanbieding van de tp link deco m4 , maar ik lees overal over de tp link deco m5 , nu mijn vraag voor goede wifi op slaapkamer/kelder en buiten overkapping ong 10 mtr van huis wat is de beste optie?……gr gerrit

 42. Hi,

  Dankjewel voor je review en duidelijke uitleg.

  Toch heb ik nog een vraag. Als ik de WiFi snelheid meer met een afzonderlijke app (bv. Speedtest.nl) dan geeft deze een veel lagere snelheid aan dan de Deco app zelf.

  Heb je daar een verklaring voor?

 43. Denk je serieus dat je 200+ mbit nodig heb om fatsoenlijk te online gamen???? 4mbit down en 2up is prima als je ping maar goed is…

 44. Ouderlijk toezicht werkt niet daar telefoons gewoon een ander Mac adres kiezen met gevolg dat er een nieuw apparaat wordt aangemeld die weer alles kan en mag.
  Kortom Wifi is goed ouderlijk toezicht werkt gewoon niet.

 45. Mag ik ook vraag stellen heb vier Tp link M4 in huis staan die hebben geen antivirus ingebouwd zitten maar als ik nu als hoofd deco een M5 zet heeft het gehele netwerk dan wel de antivirus er in zitten omdat alles via de M5 word doorgegeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.