Wifi

door Jan Mulder

20

Straalverbinding tussen 2 locatiesU wilt twee gebouwen met elkaar verbinden? Of uw netwerk beschikbaar maken op een tijdelijke locatie? Gebruik dan een point-to-point straalverbinding. Dit kan via een WiFi verbinding, een verbinding met OFDM apparatuur of een Wimax verbinding. Deze typen straalverbindingen kunnen zonder licentie gebruikt worden. Er is ook nog apparatuur op de markt waar een licentie voor nodig is, deze licentie verbinding wordt als laatst in dit artikel besproken. We beginnen met de WiFi verbinding:

Hoe werkt een wifi verbinding?

Bij een wifi verbinding heb je een zender en een ontvanger. Hiermee zijn afstanden tot enkele kilometers te overbruggen. Met een wifi straalverbinding maak je als het ware een draadloze netwerkkabel. Zo’n verbinding is zeer eenvoudig op te zetten, met name met apparatuur met ingebouwde antenne.

De zender sluit je aan op je netwerk (bijvoorbeeld op de switch of de router) en op de andere locatie vang je dit op met de ontvanger. Met een switch kun je dan computers bekabeld op het netwerk aansluiten. Of draadloos door het gebruiken van een access point.

Gebruik 5 GHz

Standaard wifi apparatuur werkt op 2.4 GHz. Op de weg van je verbinding zul je zeer veel draadloze routers en access points tegenkomen. Deze kunnen interferentie (storing) veroorzaken. De 5 GHz frequentie is veel minder storingsgevoelig en zal dus een veel stabielere verbinding opleveren.

Daarnaast mag er op 5 GHz (802.11a) maar liefst 1 Watt vermogen uitgezonden worden, bij 2.4 GHz is dit 100mW. Ook heb je een veel ruimere keuze in kanalen. Gebruik bij een wifi verbinding tussen 2 locaties dus 5 GHz.

Apparatuur

Als je kunt zorgen voor een zichtverbinding tussen de twee locaties (bijvoorbeeld door de apparatuur in een mast of op het dak te plaatsen), dan kun je onder de 600 Euro exclusief BTW al een complete verbinding aanschaffen voor een afstand tot 3 kilometer.

De apparatuur die je het best kunt aanschaffen zijn de producten van Engenius en Tranzeo. Deze units hebben een interne antenne, die hoef je alleen maar op elkaar te richten en een netwerkkabel op aan te sluiten. Ook de stroom krijgen ze via deze netwerkkabel. Vooral de producten van Tranzeo zijn zeer populair. Ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden. Dat zal onder andere komen door het feit dat de fabrikant Canadees is.

Tranzeo 5 GHz verbinding

Veruit de meest verkochte 5 GHz wifi verbinding, is de point-to-point bundel van Tranzeo. Makkelijk uit te richten via de ledjes aan de achterzijde. Deze units hebben een ingebouwde antenne en zijn zo groot als een stoeptegel. Door het zendvermogen van 1 Watt haalt u afstanden tot maar liefst 3 kilomter.

Tranzeo all-in-one outdoor access points zijn onder andere verkrijgbaar bij TC Shop.

Engenius wifi verbinding

Mag het vermogen ietsje minder? Maak dan een wifi verbinding met de units van Engenius, voorheen bekend als Senao. Deze units leveren 600mW zendvermogen en zijn naast 5 GHz ook in te zetten op 2.4 GHz. Ook deze apparaten hebben een antenne ingebouwd, maar bieden ook de mogelijkheid een externe antenne aan te sluiten.

Bekijk de Engenius Point to Point bundels bij Wifishop

Geen Line of Sight

U heeft geen zichtverbinding (Line of Sight)? Of u wilt hogere snelheden? Gebruik dan de OFDM of Wimax apparatuur van Motorola of Alvarion.

OFDM verbinding

Met OFDM units kun je maximaal 40 kilomter overbruggen en snelheden tot 300 Mbps behalen. Ook een zicht verbinding is niet noodzakelijk. Verwacht echter niet dat je door tientallen tussenliggende gebouwen heen kunt stralen. Hoe minder obstakels tussen je Point-to-point verbinding, hoe beter.

Wimax verbinding

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is een speciale wifi-achtige standaard voor breedband draadloze netwerkverbindingen gebaseerd op de IEEE 802.16 standaard. Maximaal kan 50km worden overbrugd met 70Mbps. Een verschil met wifi is de master-slave constructie. Dit heeft voordelen ohgv transmissie en QoS, maar vergt wel een specifieke kanaalverdeling.

Wimax en OFDM verbindingen zijn verkrijgbaar bij Wifishop

Straalverbinding waar een licentie voor nodig is

Alle hierboven genoemde verbindingen kunt u zonder licentie (vergunning) gebruiken. Doordat deze licentievrije producten aan bepaalde eisen moeten voldoen (zoals zendvermogen) is de te overbruggen afstand enigszins beperkt. Ook is de kans op storingen hoger, omdat deze apparatuur in een frequentie uitzendt waar iederen zonder vergunning gebruik van mag maken, daarom adviseer ik ook 5GHz apparatuur om dit risico te beperken. Wilt u een grotere afstand overbruggen en meer zekerheid van een goede werking, dan kunt u gelicenseerde apparatuur overwegen.

Bij een straalverbinding met een licentie maakt u gebruik van een ‘eigen’ frequentie, waardoor de kans op storingen gering is en dat levert een hoge up-time van uw verbinding op. Afstanden tot wel 100 kilometer zijn met dit type verbinding te overbruggen en ook de doorvoersnelheden zijn hoog.

Wat kost een licentie?

De kosten van een licentie vallen reuze mee, die zijn circa € 200,- per jaar. U krijgt hiervoor een eigen frequentie, uitgegeven  door de Dienst Telecom van het Ministerie. Meer informatie over straalverbindingen met een licentie vindt u bij Microlinks.
Tags: , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.20 reacties op Straalverbinding tussen 2 locaties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑