Straalverbinding tussen 2 locaties

20

U wilt twee gebouwen met elkaar verbinden? Of uw netwerk beschikbaar maken op een tijdelijke locatie? Gebruik dan een point-to-point straalverbinding. Dit kan via een WiFi verbinding, een verbinding met OFDM apparatuur of een Wimax verbinding. Deze typen straalverbindingen kunnen zonder licentie gebruikt worden. Er is ook nog apparatuur op de markt waar een licentie voor nodig is, deze licentie verbinding wordt als laatst in dit artikel besproken. We beginnen met de WiFi verbinding:

Hoe werkt een wifi verbinding?

Bij een wifi verbinding heb je een zender en een ontvanger. Hiermee zijn afstanden tot enkele kilometers te overbruggen. Met een wifi straalverbinding maak je als het ware een draadloze netwerkkabel. Zo’n verbinding is zeer eenvoudig op te zetten, met name met apparatuur met ingebouwde antenne.

De zender sluit je aan op je netwerk (bijvoorbeeld op de switch of de router) en op de andere locatie vang je dit op met de ontvanger. Met een switch kun je dan computers bekabeld op het netwerk aansluiten. Of draadloos door het gebruiken van een access point.

Gebruik 5 GHz

Standaard wifi apparatuur werkt op 2.4 GHz. Op de weg van je verbinding zul je zeer veel draadloze routers en access points tegenkomen. Deze kunnen interferentie (storing) veroorzaken. De 5 GHz frequentie is veel minder storingsgevoelig en zal dus een veel stabielere verbinding opleveren.

Daarnaast mag er op 5 GHz (802.11a) maar liefst 1 Watt vermogen uitgezonden worden, bij 2.4 GHz is dit 100mW. Ook heb je een veel ruimere keuze in kanalen. Gebruik bij een wifi verbinding tussen 2 locaties dus 5 GHz.

Apparatuur

Als je kunt zorgen voor een zichtverbinding tussen de twee locaties (bijvoorbeeld door de apparatuur in een mast of op het dak te plaatsen), dan kun je onder de 600 Euro exclusief BTW al een complete verbinding aanschaffen voor een afstand tot 3 kilometer.

De apparatuur die je het best kunt aanschaffen zijn de producten van Engenius en Tranzeo. Deze units hebben een interne antenne, die hoef je alleen maar op elkaar te richten en een netwerkkabel op aan te sluiten. Ook de stroom krijgen ze via deze netwerkkabel. Vooral de producten van Tranzeo zijn zeer populair. Ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden. Dat zal onder andere komen door het feit dat de fabrikant Canadees is.

Tranzeo 5 GHz verbinding

Veruit de meest verkochte 5 GHz wifi verbinding, is de point-to-point bundel van Tranzeo. Makkelijk uit te richten via de ledjes aan de achterzijde. Deze units hebben een ingebouwde antenne en zijn zo groot als een stoeptegel. Door het zendvermogen van 1 Watt haalt u afstanden tot maar liefst 3 kilomter.

Tranzeo all-in-one outdoor access points zijn onder andere verkrijgbaar bij TC Shop.

Engenius wifi verbinding

Mag het vermogen ietsje minder? Maak dan een wifi verbinding met de units van Engenius, voorheen bekend als Senao. Deze units leveren 600mW zendvermogen en zijn naast 5 GHz ook in te zetten op 2.4 GHz. Ook deze apparaten hebben een antenne ingebouwd, maar bieden ook de mogelijkheid een externe antenne aan te sluiten.

Bekijk de Engenius Point to Point bundels bij Wifishop

Geen Line of Sight

U heeft geen zichtverbinding (Line of Sight)? Of u wilt hogere snelheden? Gebruik dan de OFDM of Wimax apparatuur van Motorola of Alvarion.

OFDM verbinding

Met OFDM units kun je maximaal 40 kilomter overbruggen en snelheden tot 300 Mbps behalen. Ook een zicht verbinding is niet noodzakelijk. Verwacht echter niet dat je door tientallen tussenliggende gebouwen heen kunt stralen. Hoe minder obstakels tussen je Point-to-point verbinding, hoe beter.

Wimax verbinding

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is een speciale wifi-achtige standaard voor breedband draadloze netwerkverbindingen gebaseerd op de IEEE 802.16 standaard. Maximaal kan 50km worden overbrugd met 70Mbps. Een verschil met wifi is de master-slave constructie. Dit heeft voordelen ohgv transmissie en QoS, maar vergt wel een specifieke kanaalverdeling.

Wimax en OFDM verbindingen zijn verkrijgbaar bij Wifishop

Straalverbinding waar een licentie voor nodig is

Alle hierboven genoemde verbindingen kunt u zonder licentie (vergunning) gebruiken. Doordat deze licentievrije producten aan bepaalde eisen moeten voldoen (zoals zendvermogen) is de te overbruggen afstand enigszins beperkt. Ook is de kans op storingen hoger, omdat deze apparatuur in een frequentie uitzendt waar iederen zonder vergunning gebruik van mag maken, daarom adviseer ik ook 5GHz apparatuur om dit risico te beperken. Wilt u een grotere afstand overbruggen en meer zekerheid van een goede werking, dan kunt u gelicenseerde apparatuur overwegen.

Bij een straalverbinding met een licentie maakt u gebruik van een ‘eigen’ frequentie, waardoor de kans op storingen gering is en dat levert een hoge up-time van uw verbinding op. Afstanden tot wel 100 kilometer zijn met dit type verbinding te overbruggen en ook de doorvoersnelheden zijn hoog.

Wat kost een licentie?

De kosten van een licentie vallen reuze mee, die zijn circa € 200,- per jaar. U krijgt hiervoor een eigen frequentie, uitgegeven  door de Dienst Telecom van het Ministerie. Meer informatie over straalverbindingen met een licentie vindt u bij Microlinks.

20 gedachten over “Straalverbinding tussen 2 locaties

  1. Ik woon & werk in Beekbergen, ongeveer 1500m van het dorp, in het bos.

    De enige mogelijke vaste internet verbinding is koper van KPN en dat is erg traag (<2mps)

    Zou een straal verbinding kunnen werken en wordt die niet te veel gestoord door de bomen? als er geen bome zouden zijn zal ik (waarschijnlijk) wel de zenders van de lokale GSM masten kunnen zien.

    Vraag 2. He thuis heeft 2 betonnen vloeren en op de verdiepingen waar de wifi router niet staat is het wifi signaal slecht. Is dit te verbeteren door een versterker?

    Groet en fijne Kerst!

  2. Als u last van beton heeft, zal een versterker NIET helpen. WiFi is een geluidsgolf (frequentie). Geluidsgolven komen niet of nauwelijks door ijzer. Versterkers vind ik sowieso ruk apparaten. Voor u zal de allerbeste oplossing een accesspoint zijn. Trek een utp cat5e (of cat6 bij snelheden vanaf 1gb) naar de verdieping waar u geen WiFi heeft. Dit kan via een loze leiding, een oude KPN stopcontact of een gat boren. 1 sluit je aan op modem/router en in een kamer op de verdieping zet je een accesspoint. Maak de SSID en key hetzelfde als die van je router beneden en zet het AP op een ander kanaal. Dit is de allerbeste oplossing. (Een router gebruiken kan ook, schakel dan wel de dhcp uit en zet de router buiten het bereik met het ip adres). Mocht een kabel trekken niet mogelijk zijn dan kan een powerline adapter ook een uitkost zijn. Deze maakt gebruik van het stroom netwerk. Let wel op met deze oplossing heb je snelheidsverlies. 10% in het gunstigste geval.75 of meer in het ergste geval. De powerline adapter moet op dezelfde fase (bij 3 fase) worden aangesloten en mag niet in een verlengsnoer

    1. ik zet ook altijd de wifi uit als ik ga slapen, zo’n constant wifi geluid op de slaapkamer is maar niets :p

      wifi is een radiogolf, geen geluidsgolf. Deze radiogolf is gemoduleerd met een vorm van een PSK datamode (QAM, feitenlijk een combinatie van PSK en ASK radio datamodes)

  3. Ik ben bezig met het kopen van een huis. Helaas is enkel een adsl verbinding beschikbaar en levert niet meer als 4mb omdat de kast 3,5 km van het huis verwijdert is. Ik heb meerdere mogelikheden gevonden om het te verbeteren ( KPN 4G ( buitengebied kpn), T-Mobile komt met een nieuwe oplossing in april 2016). Een andere optie is een straalverbinding. Het huis heeft uitzicht op een open veld . De dichtbijzijnde GSM mast ( LTE,GSM 900/1800, UMTS) is hemelsbreed 1,5 km verwijdert. De locatie waar de mast staat heeft vast glasvezel. De vraag is nu of het zin heeft om een straalverbinding op te zetten
    Wellicht heeft iemand een suggestie

    1. Beste Tom,

      Als er vrij zicht is naar de mast en je mag daar een AP hangen dan zou dit een optie kunnen zijn. Een point to point verbinding op 5 Ghz zou dan een goede keuze zijn. Kijk even op http://www.wifishop.nl/ voor goede point to point bundels. Zij kunnen je eventueel ook adviseren bij de keus voor welke variant je het beste kunt nemen.

    2. Je kan ook een sim-only kaart nemen van een of ander merk waarvan je een goede gsm-verbinding hebt. koop er een router en eventueel een richtantenne bij, zet die goed uitgericht op de GSM-mast. Steek de sim-only kaart in de router en je hebt voor een paar tientjes per maand behoorlijk snel internet. Geen glasvezel maar wel 4G-snelheid en dat is heel wat meer dan die 3-4 Mbit via de ADSL.

  4. Wij hebben een tuin huisje. Alleen wifi aan het begin van het park. Is er een mogelijkheid om dit over het park uit te stralen? En op een betaalbare manier

    1. Beste Ramona,

      Dat is zeker mogelijk. Afhankelijk van de grootte ban het park nemen ook de kosten toe. Je kan hiervoor het beste even naar http://www.wifishop.nl gaan en contact opnemen met de mensen daar, die hebben hier veel ervaring mee.

  5. L.S.

    Ik heb een huisje op het strand, bij de reddingbrigade is een vast internetverbinding, op zicht, afstand 200 meter
    Wat is de beste manier om wifi in mijn huisje te krijgen?

    Grtz

    Jo

  6. Goedendag, ik woon in het buitengebied en ben voor internet aangewezen op adsl en voor tv op satelliet.
    Mijn ouders wonen in het dorp en hebben beschikking over een glasvezel aansluiting. De afstand tussen ons is 2500 meter en met een volkomen vrije line of sight. Is het mogelijk om op een of andere manier gebruik te maken van hun glasvezel aansluiting om bij mij thuis internet en tv te kunnen ontvangen?

    met vriendelijke groet
    Dedde

    1. Beste,

      Ja dit moet op zich geen probleem zijn, het ligt er een beetje aan hoeveel budget er is. Hier kan je verschillende soorten vinden, van eenvoudig tot professioneel https://www.wifishop.nl/point-to-point-wifi/cid=3450
      Een aanrader in het midden segment is de Mimosa B5, https://www.wifishop.nl/mimosa-b5-lite-point-to-point/pid=46351 die is zeer makkelijk te installeren en is compleet uit de doos aan te sluiten met een hoge doorvoersnelheid en een niet al te gek hoog bedrag.

  7. Hallo,

    Heb met interesse de site gelezen. Ik zit ook in het buitengebied met agrarisch bedrijf. Naar bekenden in het dorp met glasvezel. Afstand 2.2km en alleen staan er bomen tussen, stuk of 3 denk ik. Is het dan mogelijk op een betrouwbare straalverbinding op te zetten. Momenteel 3500kbps adsl. Wat meer snelheid is erg gewenst. Hoor graag reactie.

    mvg Ivo

    PS ben ook wel benieuwd of andere mensen die een vraag hebben gesteld en een reactie gekregen er iets mee gedaan hebben en of het al dan niet gelukt is…

    1. Hi Ivo,

      Het is zeker mogelijk maar hier zal je wat speciale apparatuur voor nodig hebben, je kan het beste even bij de mensen van http://www.wifishop.nl kijken, die doen dit dagelijks en hebben hier de juiste producten voor in huis!

  8. Hallo Nico,

    Voor een evenement willen ze op 2 plekken hetzelfde geluid hebben. Op de ene locatie staat de muziek en een microfoon, op de andere locatie dan enkel de geluidsinstallatie. Afstand tussen beide locaties is grofweg circa 1,5 kilometer. Ik zat hierbij te denken aan een straalverbinding. Heb jij een idee welke apparatuur ik hiervoor het beste kan gebruiken?

    Met vriendelijke groet,

    Robin Mars

  9. Hoi,
    Leuk die straalverbinding maar… ik heb vermoeden dat ik hinder ondervind van zo’n straalverbinding.
    Deze ochtend viel internet weg (lastig bij telewerk). Bij de beschikbare netwerken zie ik een verdachte staan. Af en toe kom ik thuis en klaagt een huisgenoot weeral niet te kunnen afdrukken via het voorziene netwerk (deels draadloos, deels bekabeld). Pas na een herstart van de computer geraakt de afdruk in de wachtrij van de printer…
    Verdacht: ja. De SSID is identiek aan de naam van een IT-bedrijf in de buurt. De zaakvoerder beweert dat het legitiem is voor het ophalen van bewakingsbeelden bij een bedrijf verderop in mijn straat.

  10. Hallo Jan

    Wij zoeken een goede verbinding tussen twee locaties die een zichtverbinding zouden moeten hebebn
    We hebben op dit moment ook al ééntje. Maar die is verouderd en moet vernieuwd worden. (Lancom Systems)

    Wat is de maximale snelheid van de door jou genoemde oplossing ?

    Is er een bedrijf die een en ander kan installeren ?

  11. Dag Jan,
    Goed verhaal. Alleen het onderscheid tussen zender en ontvanger bij wifi snap ik niet. Accespoint en host zijn toch allebei zender én ontvanger? Verder zie ik geen publicatiedatum, dus weet ik niet hoe actueel dit artikel is.
    Groet,
    Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.