Zendvermogen Engenius instellen

35

Het aanpassen van het zendvermogen van de Engenius ECB300 en de Engenius ECB350 blijkt voor sommige mensen soms wat lastig te zijn. Deze problemen met het instellen komen door de energie-zuinige modus van het apparaat.

Wilt u een groter bereik en lukt het instellen niet? Dan kunt u ervoor kiezen om de eco-modus uit te zetten. U gaat dan naar de pagina Operation mode en vinkt de Green functie uit.

Green functie Engenius uitzetten

Zendvermogen Engenius instellen

De Engenius access points hebben hoog zendvermogen en dit zendvermogen is in te stellen in het apparaat. In het menu van de ECB300 en de ECB350 vindt u onder ‘Wireless Advanced Settings’ een item Transmit Power of TX Power.

Daar kunt u het zendvermogen in dBm instellen. 20 dBm is 100mW en elke 3 dB is een verdubbeling van het vermogen, 23 dBm is dus ongeveer 200mW.

TX Power mist bij Engenius ECB300

Mist de optie voor het instellen van de TX power helemaal in je ECB300? Dit is op te lossen met de stappen uit dit artikel.

35 gedachten over “Zendvermogen Engenius instellen

 1. Jan, bij mij is het hokje achter Transmit power grijs en kan ik niets veranderen.
  ik probeer tot 40 meter achter mij huis te komen maar lukt niet.
  B&G mixed
  Channel 6
  30 km
  ??

  1. Beste Ruud, heb je de ‘green’ optie uitgevinkt? Probeer ook eens de nieuwste firmare van engenius-europe.com.

  2. Transmitpower verhogen heeft niet zoveel zin. Enkel in punt/punt verbindingen waarbij je bijde punten hoger zet. Aangezien je draadloos apparaat(telefoon,tablet enz) het bereik bepaald heeft het verhogen van zendvermogen van het accespoint geen zin.

  3. Zendvermogen opschroeven is klinkklare onzin. Heeft enkel zin als het andere te verbinden apparaat ook omhoog kan in vermogen. Wifi is TWEEWEG verkeer.Je kan de router of AP wel harder laten schreeuwen zodat je telefoon of tablet hem beter hoort, maar het signaal moet ook weer terug….
   Dus eigenlijk bepaalt jou eigen apparaat het bereik, en NIET het accespoint. Bij meerder AP’s moet het vermogen nog lager, iets van 17dBm, zodat je apparaat verbind met het dichtstbijzijnde AP.
   Het best is gewoon een paar goede antennes, dan word het uitgezonden signaal hoger en de AP gevoeliger.

 2. Ik heb een airport extreem gen 6 uit de USA.
  Hij is naar mijn mening niet stabiel en vanwege het hoge huis geen goed bereik, ik heb er nu 4 staan en nu gaat het. Plan is om EnGenius EAP900H Dual-band Access Point neer te gaan zetten of een ECB350 en het vermogen goed op te schroeven. Wat is uw advies? en wordt ik er wel echter beter van qua bereik en stabiliteit? nadeel is dat de Airport een AC netwerk heeft en de rest niet. help…

  1. Beste Tieben,

   Vaak biedt 11n meer dan voldoende bandbreedte. Persoonlijk vindt ik een 11ac accesspoint nog niet echt nodig, zeker omdat deze techniek nog nieuw is en niet alle clients goed werken. Ik zou voor de Engenius ECB350 gaan en eventueel nog een tweede Engenius eCB350 access point plaatsen.

   1. Beste Jan,

    Ik heb een ECB600 gekocht. Het instellen is wel lastig (nog niet gelukt, maar er komt iemand as vrijdag) hoop dat het lukt om alles dekkend te krijgen?
    Mogelijk nog iets voor in de tuin (heb cat6 kabels daar liggen) maar eerst deze stap.
    Waar woont u?
    Nog bedankt voor uw opmerking

   2. hi jan ik heb een engenius EOC2611P deze heb ik naar aanleiding jou recensie gekocht nu word deze iets minder en men zegt deze te vervangen is er dan geen update voor hij was wel sterk vermogen

 3. Hoi, waar moet het accespint op instellen? Standaard staat deze op 20/40 MHZ.
  Maar je kunt ook kiezen tussen of 20 of 40?
  Waar heb je het beste bereik?

 4. Beste Jan,

  Ik heb al een geruime tijd een Engenius 350 maar kom er met geen mogelijkheid meer in.
  Heb jij nog wat tips voor mij?

  Met vriendelijke groet Ronald

 5. Dag Jan,
  Ik heb een engenious 900H maar krijg de SSIDs niet ingesteld. Hij blijft de standaard ingestelde SSIDs uitzenden op zowel 2.4Ghz als 5GHz. Na het instellen klik ik op apply maar hij neemt ze niet over… Heb jij een tip?
  Dank alvast!
  Paul

 6. Hallo.

  Wanneer ik het guest netwerk functie aan zet op mijn EAP900H dan krijg ik een oproepteken bij mijnn wifi teken en werkt internet niet.
  Iemand een idee wat ik verkeerd doe?

  Groetjes Erwin

 7. Hallo,

  Ik heb een ECB-350 en wil hier een externe (buiten) antenne op aansluiten. Echter heeft deze AP 2 antenne aansluitingen. Welke moet ik pakken? Wat doe ik met de andere?
  Het doel is om buiten wifi dekking te krijgen, binnen is niet nodig.

  Weet iemand hier raad mee?

  Groeten

 8. Hallo ik heb al enkele jaren een ECB9500 die ingesteld stond als AP met router-functie,
  Deze hing altijd achter het modem van Ziggo zonder router. Dit heeft jaren prima gewerkt en ik bereikte met een zichtverbinding het tuinhuis op 70 meter afstand.

  Nu heb ik gisteren een ander modem/router van Ziggo ontvangen en geïnstalleerd.
  De Ziggo/router als router en daarachter de ECB9500 als AP zonder router-functie.
  Dit werkt heel goed.
  Mijn vraag is:
  Bij de SSID instellingen staat een functie Seperaat en daarachter twee hokjes die je aan kan vinken.
  de een is voor SSID en de andere STA
  1-Waarvoor dient dit?
  2-Wat is het verschil tussen deze twee?

  1. Beste Jasper,

   In principe werkt dit het zelfde als via een LAN kabel. De ECB350 zend een SSID al uit met de fabrieksinstellingen. Je moet je laptop alleen nog een vast ip adres geven (bijv 192.168.1.10) via adapterinstellingen -> wifikaart -> eigenschappen ipv4 . Dus zelfe als via de kabel maar dan ade adres veranderen op je wif kaart.

   Succes

 9. Hallo Jan,

  Ik heb een EAP350. De Transmit Power staat op auto en is greyed out. Is hier een firmware update voor oid.

  Groet,
  Ferry

 10. Ik heb al jaren deze engenius router, en ben behoorlijk tevreden over het bereik. maar de laatste maanden hapert de wifi! Niet dat het uitvalt maar de snelheid is regelmatig nul. Ik dacht dat het aan mijn mobiel lag, maar diverse vrienden van mijn zoon en mijn zoon zelf hebben er ook last van. Je hebt eigenlijk een volle bak met signaal maar geen internet!

  Is hier iets aan te doen? in het verleden nooit last mee gehad, kon zelfs in de tuin netflix op hoge kwaliteit kijken. Het bekabelde internet vanaf het KPN moden blijft het prima doen, net zoals de wifi van het kpn moden. De router is homeplugs (stopcontact) met het KPN modem verbonden.

  De TV is ook via een homeplug met de KPN moden verbonden en die geeft ook geen problemen.

  1. Richard,

   Dit heb ik ook exact zo vanaf begin dit jaar. Het lijkt wel of de connectie tussen mijn KPN Experia router en de Engenius 350 op een gegeven moment niet lekker meer werkt. Het resetten van de engenius verhelpt bij mij het probleem. Maar wat nu de oorzaak is? Ik heb nog geen ritme in de verstoringen kunnen vinden.

   Groet,

   Bart Jan

   1. Sorry dat ik reageer op een oud bericht, maar is bij jullie hiervoor een oplossing gevonden? Ik heb namelijk ook dit probleem en ben heel benieuwd naar de oplossing.

 11. Dag, heb een ECB300 als AP ingesteld G.B.N mode maar mijn laptop en tablet (beide N) connecteren op de G band met 54Mb. Hoe krijg ik dit op N ?
  Groetjes, Martien

  1. Hi Martien,

   Heb je ook een apparaat dat alleen met G overweg kan? Want de ECb300 zal dan automatisch die band gebruiken wat nadelig is voor snellere apparatuur.

 12. Dag allen (dag Nico),

  Ik had een 2e hands ECB600. Deze als AP aan mijn Ziggo Router gekoppeld, wifi op de Ziggo Router uit. De ECB600 hangt in de trapkast in de kamer en niet meer in de meterkast, omdat de wifi van de Ziggo-Router vanuit de meterkast niet echt lekker werkte.
  “Green” optie uit en vermogen redelijk opgeschroefd, zodat ik op de 2e etage ook nog ontvangst had.
  Dit werkte enige maanden prima.

  Uiteindelijk kreeg ik na een tijdje dat deze als AP niet lekker meer werkte. iPhone 5s en 6 veel wifi problemen, apps die niet meer reageerde, zelfs op een meter afstand van de ECB600, maar ook met de laptop regelmatig slechte snelheden. Uiteindelijk met Ookla download snelheden gemeten met dramatische snelheden tot 0.22 Mbps (bandbreedte 25Mbps). Zendvermogen teruggebracht naar “Green”, geen resultaten dus oversturen van het signaal (met veel echo’s) leek het niet te zijn (waarom had het dan ook eerst wel goed gewerkt? Dus oversturen was niet echt verdacht maar toch getest).

  Ziggo-Router Wifi weer geactiveerd, en dat werkte prima in de huiskamer (alles vanaf de 1e etage is weer als vanouds drama). Dus mijn conclusie, de ECB600 overleden en een EAP600 op de kop getikt. Daarmee leken de problemen opgelost.

  Recent 2 x nieuw EAP900H aangeschaft. Ook op de 2e etage wil ik graag volledige bandbreedte hebben ivm kantoor daar. Ook op 2e etage nu een bekabelde EAP900H. Beide met dezelfde SSID’s ingesteld en de Fast Handover geactiveerd. Werkte als een zonnetje… voor +- 2 weken.

  Nu heb ik vlakbij de EAP900H prima verbinding en goede snelheden, echter als ik maar even te ver van de EAP900 kom, b.v. de keuken op 6 meter afstand (op de iPhone ‘gewoon’ volle streepjes op de Wifi indicator), dan vallen de iPhone’s terug op 4G. Als je in de instellingen Wifi forceert naar het koppelen met de SSID (zoals ik al aangaf volle indicator dus hij ziet de EAP900 prima) dan probeert het te verbinden en dat lijkt te lukken en valt weer weg (soort ping-pong gedrag. Je ziet zelfs in sneltreinvaart de SSID 2,4 en 5Ghz voorbij flitsen). Soms komt de iPhone zelfs met de melding dat het wachtwoord niet klopt. Opnieuw invoeren werkt niet, en zodra ik weer dichterbij de EAP900 … voilà verbinding. Dit voor zowel SSID’s op de 2,4 als 5Ghz.

  Ook als ik een van beide EAP900’s uit zet (om interferentie tussen beide uit te sluiten) werkt het niet meer.

  SNMP uitgezet (tips op veel fora);
  Terug naar fabrieksinstellingen en weer opnieuw ingericht;
  Met inSSIDer de lege kanalen opgezocht (zowel 2,4 als 5 Ghz);
  Niets lijkt meer te helpen.

  Iemand enig idee of kan mij in de goede richting sturen om dit mooie vraagstuk opgelost te krijgen?

  Groet, Ron

  1. Hi Ron,

   Het probleem komt veel voor en heeft vaak te maken met het roaming tussen access points. Vooral bij apple producten is het probleem vaak groter daar ze moeilijk switchen tussen verschillende AP’s. De client moet namelijk besluiten om te switchen naar een beter access point, bij apple gaat dit vaak trager. Het gaat vaak een stuk beter met professionele apparatuur zoals dat van Ruckus wireless, Aerohive or Xirrus, maar dat is echt high-end zakelijk spul. Die ondersteunen echte seamless roaming en kunnen clients sneller laten overschakelen.

 13. Beste Nico.

  Bij mijn Engenius ecb600 staat idd de green functie aan met een blauwe I ervoor. Aanvinken is echter nergens mogelijk. Ook niet met de laatste formaten. Waar kan ik dit aanpassen?

  1. Hi Syb,

   Volgens mij moet je dan eerst regio aanpassen naar US. Het kan zijn dat de nieuwe firmware het vermogen lager houdt wanneer hij in een EU land wordt gebruikt.

 14. Jarenlang is de ECB-350 (ECB-300) mijn absoluut favoriete AP geweest welke ik bij zeer veel klanten geinstalleerd heb. Je zou denken: “het is een stukje electronica, er kan weinig mis gaan”
  Helaas merk ik (door klachten van gebruikers) dat er na een aantal jaren van trouwe dienst helaas wel problemen komen met deze, voor die tijd, prachtige apparaten.

  Er zijn eigenlijk maar 2-3 oplossingen die werken: Ubiquiti (wifi-shop.nl) od uiteraard Ruckus.
  Voor een ZZPer of een klein bedrijf voldoet de Ubiquiti UAP-AC-HF (eventueel met meerdere nodes welke samen kunnen werken).
  Voor een bedrijf met meerdere medewerkers of een groter pand zou ik de Ruckus R310 (maar in April 2018 komt er een nieuwe versie de R310-t uit welke MuMiMo ondersteund)

  Waar ik zelf geen ervaring mee heb maar waar anderen van aangeven dat het goed werkt:
  Aruba IAP-103 (ook in multipacks en redelijk betaalbaar)

  Vaak werkt een “oude” ECB 350 gek genoeg nog wel als repeater naar bijvoorbeeld schuur of tuin.
  In het menu (resetten door 10 sec de knop aan de achterkant met een pen of paperclip indrukken geeft 192.168.1.1 als IP address) kan je by SYSTEM aangeven dat het een “Repeater” moet worden.
  vervolgens (met de kabel er nog aan) instellen met de SSID (ik doe het via Site Survey) en het wachtwoord en vervolgens heb je ook wifi in de tuin en/of schuur of bijvoorbeeld een archiefruimte waar je toch niet ieder moment hoeft te zijn :)

  Nog een laatste tip.
  veel gaat mis met Wifi omdat wel allemaal op hetzelfde kanaal werken.
  er zijn voor telefoons, maar ook voor windows, voldoende WiFi analyzer programma’s te vinden
  Deze geven grafisch aan welk kanaal het minst bezet is en dus de minste storing zal veroorzaken.
  De meeste systemen staan standaard op kanaal 1 / 6 / 11 of 13
  Vaak heb ik goede resultaten met een “ongebruikelijk” kanaal zoals 4 of 8

 15. Heb sinds een jaar een EAP1750H had 2.4G en 5G gecombineerd door beide op hetzelfde SSID en password te zetten, maar het leek niet echt lekker de werken.
  Heb 2.4G en 5G daarom (tijdelijk) gescheiden. Nu zie ik beide 2.4G en 5G op wel op een WiFi analyzer (was gecombineerd ook al het geval), maar kan wel op de 2.4G inloggen en dit werkt goed, maar zie wel de 5G, maar kan er niet op inloggen. De Samsung A5 zegt “verificatiefout opgetreden”. De iPhone zegt “Onjuist wachtwoord voor netwerk SSID-naam”.

  Enig idee wat er aan de hand is?

 16. Hallo Jan kan jij hij helpen aan en Nederlandse handleiding voor mijn ECB3500 ik wil die instellen als WDS BRIDGE

  Groet Ronald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.