Veel zware WiFi-routers illegaal

17

Vandaag verscheen er op de website van het Agentschap Telecom een artikel dat er veel illegale WiFi routers op de markt zouden zijn. Er wordt aangegeven dat er apparatuur wordt aangeboden met een zendvermogen van meer dan 100mW en dat is verboden in Nederland.

De producten uit het portfolio van Engenius vallen niet onder deze illegale wifi-routers en voldoen aan de Europese voorwaarden.

Waarom maximaal 100mW?

De reden voor een verbod op meer dan 100mW zendvermogen is het veroorzaken van storing bij andere gebruikers.

Waar moet u op letten?

Elk elektronisch apparaat, dus ook een WiFi router, dat in Europa verkocht wordt moet zijn voorzien van CE markering. De markering moet op de verpakking en op het apparaat zichtbaar zijn.

Alle Engenius producten voorzien van CE markering

In Nederland worden producten van Engenius met hoog zendvermogen verkocht, zelf ben ik een groot fan van deze apparatuur. Zoals je hieronder kunt zien in een afbeelding van de Engenius ECB3500, is de Engenius apparatuur gewoon voorzien van CE markering.

Engenius ECB3500 voorzien van CE markering

Waarom toch Engenius kiezen?

Het zendvermogen van Engenius is aan te passen, daarom worden deze producten ook toegelaten op de Nederlandse markt. Wanneer u de accesspoints van Engenius op 100mW instelt bent u niet illegaal bezig en heeft u een veel groter bereik dan bij standaard draadloze producten. De standaard draadloze merken hebben vaak maximaal 50mW zendvermogen.

Sommige Engenius producten hebben zelfs een 800mW radio aan boord. Het signaal van deze radio’s is een stuk zuiverder wanneer op 100mW ingesteld dan die van een radio die maximaal 100mW aan kan. U heeft met Engenius dus altijd beter bereik!

17 gedachten over “Veel zware WiFi-routers illegaal

  1. Bedankt voor de website van Jan Mulder, duidelijk.

    Waar ik graag antwoord op zou willen hebben is het volgende:

    Om op de laptop een beter WiFi ontvangst te krijgen heb ik een externe usm antenne in gebruik, werkt perfect.
    Nu heb ik een Apple IPAD maar ik krijg geen signaal binnen van mijn WIFI punt.

    Hoe kan ik het uitgezonden signaal repeaten zodat ik de IPAD kan gebruiken?

    Kan ik hiervoor de Engenius 800mW hier voor gebruiken?

    mvg Herman

  2. Beste Jan,

    Een paar vragen nog,

    Kan ik hiervoor de Engenius 800mW hier voor gebruiken?
    Vind u dat ik deze moet gaan kopen?
    Kan ik dan het juiste acces point vinden en repeaten?

    Tot horens, Herman

    1. Hallo Herman,

      Met een Engenius kun je niet repeaten. Er zijn wel Engenius repeaters, maar ik raad repeaters altijd af omdat je snelheid hierdoor ongeveer halveert. Je kunt een Engenius accesspoint met een kabel (of via powerlline homeplugs) aansluiten op je huidige draadloze router. Op je huidige router zet je dan wifi uit. De Engenius gaat eigenlijk het draadloze signaal vervangen door een signaal dat vele malen sterker is.

        1. Dat denk ik dus ook: Centraal in je huis een heel sterke zender die veel meters kan overbruggen, maar een laftop/smartphone/tablet etc die een te zwak signaal heeft om diezelfde afstand te overbruggen.
          Is het dan niet beter om meerdere zwakkere accespoints in de woning te plaatsen? Of heeft de ingenieus ac 350 ook een veel betre ontvangst?
          Nu heb ik al een apple timecapsule, vervang ik die door de G-ac 350
          of zet ik er een apple airport extreme bij in de hoop dat hij op de eerste verdieping ook de begane vloer en de zolder bereikt?

          Graag advies.

          1. Beetje late reactie van mijn kant.
            Je zit het helemaal juist.
            Je kunt beter 2 of 3 accesspoints welke centraal te beheren zijn en een vorm van (fast) roaming ondersteunen, dan 1 opgevoerd accesspoint/router.
            Het draadloze netwerk, zeker tot wifi 6 802.11ax, is zo sterk als de zwakste schakel en dat zijn eigenlijk altijd de clients.
            Zit er 1 oude 802.11n of nog oudere client op een radio, dan vallen alle andere clients ook terug naar deze standaard. Op duurdere accesspoints zie je ook meerdere radio’s waardoor dit een beetje te voorkomen is.
            Wat niet te voorkomen is, is de demping in signaal door muren en vloeren. Je kunt wel een hele dikke router met 100mW “zuivere” zender plaatsen, maar dat signaal moet in een woning door vloeren van beton met ijzer, door wanden van gipsbeton of houtskelet met fancy isolatie materiaal en het mooie is, het moet ook weer terug! En daar zit het grote probleem.
            Een mobiel apparaat heeft een accu en gaat spaarzaam om met de energie uit die accu.
            Het apparaat zal een compromis zoeken tussen zendvermogen en accuduur.
            Die zender mag 100mW zenden, maar zal op 20 tot 30mW blijven steken. De telefoon ziet het AP super goed binnenkomen, maar de signalen de andere kant op redden het vaak niet terug en gaan verloren in de kakofonie van andere radiosignalen.
            Staat er een accesspoint dichterbij dan zit er veel minder ellende in het signaal pad en is het voor een mobiele apparaat veel makkelijker om op een lager vermogen een stabiele verbinding te onderhouden. Het AP zelf kan dan ook terug in zendvermogen, waardoor buren er veel minder hinder van hebben.
            Als dan ook standaard alleen kanaal 1,5,9 en 13 door iedereen in de 2,4GHz band gebruikt worden is er ook veel minder overlap en is het makkelijk om meer airtime te verkrijgen voor een accesspoint.

  3. Jan, Help

    Ik heb nu een draadloze verbinding die ik binnen haal met een extra antenne op de laptop.

    Ik heb nu ook een Apple tablet maar daar kan geen usb antenne op en heb ik dus geen verbinding.

    WAT MOET IK DOEN om verbinding te krijgen met die draadloze verbinding.

    Ok, dichterbij gaan zitten dat snap ik, maar ik wil verder weg kunnen werken met dat ding

    Mvg Herman

  4. Beste Herman,

    Dan zou ik je adviseren eens naar de Ruckus MetroFlex 2211 Universele Wifi Repeater 54 Mbps te kijken. Dit is de beste repeater op de markt.

    1. Jan, bedankt

      Toch een repeater kopen ok.

      Ik hoop dat deze repeater ook werkt in de camper op een camping waar je een wifi kaartje kan kopen en het signaal net niet bij je standplaats komt.

      Jan, heb ik aan het apparaat genoeg of moet ik een campingset aanschaffen, met allerlei extra materiaal?

      groet

  5. Is het mogelijk om de interne DHCP client uit te schakelen wanneer de ECB3500 opereert als access point? Oftwel ondersteunt die DHCP relay?
    Ik zoek een oplossing omdat apparatuur die verbinding maakt met deze AP ook moet kunnen communiceren met de apparatuur die bekabelt in het netwerk hangt.

  6. Jan,

    Je hebt een nuttige website. Maar toch een paar vragen:

    Ik heb een Cisco E3000 router. Ik heb net omvormers voor zonnepanelen in de garage geïnstalleerd, maar de router pakt het Wifi-signaal van deze omvormers niet op. Met “inSSIDer” kan ik zien dat het signaal te zwak is.
    Nu heb ik een er extra acces point (Linksys WAP610) bij gezet via Netgear powerline homeplugs, maar dat helpt nauwelijks.
    Nu overweeg ik een Engenius om het probleem goed op te lossen.
    Paar vragen:
    – kan deze Engenius op korte afstand van de router staan (binnen 3 meter)? Welke Engenius raad je aan?
    – je schrijft dat je Wifi op de router uit moet zetten. Maar ik lees dat dit niet gaat op de Cisco E3000. Is dit echt nodig? Of kan dit wel?
    – als ik dit acces point in de garage zet krijg ik wel een signaal op dit acces point (als ik met de labtop in de garage ga staan), maar het wordt niet doorgegeven naar de PC in de woonkamer. Wordt zo’n signaal niet doorgegeven?
    – zijn er andere oplossingen?

    groet

    Linze

    1. Hallo Linze,

      Je kunt de Engenius en de Cisco naast elkaar zetten. Zorg er dan voor dat de kanalen zo ver mogelijk uit elkaar zitten (bijvoorbeeld Cisco op 1 en Engenius op 11). De ECB300 en ECB3500 zijn goede modellen.

      Wat bedoel je met je vraag of het signaal niet doorgegeven wordt?

      Zit er een netwerkaansluiting op de panelen? Sluit ze dan met homeplugs aan.

  7. De conclusie in het artikel klopt niet helemaal volgens mij. Het maximaal uitgestraalde vermogen mag maximaal 100mW / 20dBm(EIRP) betreffen. Dit is inclusief de gain van de antenne, en dus niet enkel het vermogen van de zender. Wordt in het genoemde voorbeeld de zender op 100mW ingesteld, dan zal de gain van de antennes ervoor zorgen dat het uitgestraalde vermogen boven de 100mW uit gaat komen.

    1. Goed gezien!
      Antennegain wordt zwaar onderschat en bij de meeste fabrikanten is de combinatie netjes afgeregeld op het maximum.
      Ik blijf zelf een groot voorstander van MicroCells, kleine draadloze netwerken die op een laag zendvermogen toch een uitstekend resultaat kunnen behalen.
      Er is wat meer nodig om dit goed te krijgen, maar daarna werkt het wel goed en betrouwbaar en als meer mensen het zouden toepassen zal iedereen er veel baat bij hebben, omdat er veel minder sprake is van overlappende kanalen en dus minder interferentie en meer airtime.
      Probeer de Netgear WAC505 accesspoints voor thuisgebruik eens. 1 op iedere verdieping of zorgen dat je minimaal boven de -70dBm signaalsterkte zit in een vertrek. 2×2 AC wave2 AP, kost geen drol. In combinatie met een premium of pro abonnement krijg je fast roaming en kun je Whatsapp bellend door het huis rennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.