Wifi inssider

door Jan Mulder

38

WiFi valt weg


Is je draadloze verbinding erg langzaam of valt je WiFi steeds weg? Het wegvallen van draadloos internet kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat er andere draadloze signalen storen op jouw verbinding. Bijvoorbeeld de draadloze router van de buren. Maar ook andere apparaten die op 2.4 GHz uitzenden kunnen storen, bijvoorbeeld babyfoons en bluetooth apparaten.

Ander WiFi kanaal

Je kunt eenvoudig uitzoeken welke WiFi kanalen de andere draadloze netwerken in de omgeving gebruiken. Hiervoor download je het gratis programma inSSIDer van Metageek.

De beste kanalen om te gebruiken zijn 1, 6 en 11. Zorg er in ieder geval voor dat je niet op een kanaal zit waarop een ander draadloos netwerk sterk uitzendt. De sterkte van het WiFi netwerk wordt in de tabel ‘RSSI’ weergegeven in negatieve waardes (bijvoorbeeld -40). Hoe dichter bij 0, hoe sterker het signaal.

Kanaal in de router wijzigen

Heb je een geschikt kanaal gevonden, stel je router dan op dit kanaal in. Je router is vaak bereikbaar via je browser door 192.168.1 of 192.168.0.1 in te tikken.

Werken deze adressen niet? Via Windows kun je het IP adres van je router achterhalen. Dit doe je als volgt:

 1. In Windows XP: open je het startmenu -> Klik op ‘uitvoeren’ -> type hier cmd en druk op enter.
  In Windows Vista/Windows 7: open je het starmenu -> type je cmd in het zoekveld en druk je op enter.
  Er opent zich een nieuw opdrachtvenster.
 2. Type nu ipconfig in dit venster en druk enter.
 3. Je krijgt nu allerlei gegevens te zien. Zoek naar default gateway, dat is vaak het ip adres van je router.

Als je het kanaal hebt gewijzigd, kijk dan of je WiFi verbinding verbeterd is. Valt je WiFi verbinding nog steeds weg? Probeer dan een ander kanaal. De kanalen 12, 13 en 14 werken niet altijd. Amerikaanse apparatuur ondersteunt de kanalen 12 en 13 niet en kanaal 14 wordt alleen in Japan gebruikt.

Tags: ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.38 reacties op WiFi valt weg

 1. henk zegt:

  hallo jan,
  ik heb sinds kort een wifi router linksys e2500 installeren is makkelijk en het bereik formidabel
  alleen videostreaming daar is het geluid trillirig van en dit krijg ik er niet van af het is begonnen met deze router de vorige router een sweex lwo 55 totaal geen last van misschien weet jij een oplossing

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Henk,

   Heb je al geprobeerd om de router op een ander kanaal te zetten? Het zou kunnen zijn dat er een andere router stoort op je verbinding.

 2. Joke zegt:

  Op mijn PC valt het WLAN-signaal steeds weg.
  De Signal strength op mijn Vaio laptop ernaast, geeft ”vERY GOOD’ aan en blijft stabiel(Speed: 54.0Mbps)

  Op zolder krijgt diezelfde Vaio een signaal ‘LOW’

  2 vragen:
  -Hoe krijg ik de WLAN verbinding op de vaste PC stabiel en snel? (Deze pc dient als gamecomputer!)
  -Hoe krijg ik op zolder een redelijk WLAN-signaal?

  Gegevens:
  Modem/router (Zyxel P-2612HW-F1) staat in bijgebouw/kantoor.
  Uiterste afstand van de Zyxel(in bijgebouw) tot werkplek op zolder (in huis) is 25 meter.
  PC staat in het huis en op ong. 10 meter van de Zyxel in bijgebouw.
  Het programma inSSIDer op die vaio geeft een omgekeerde parabool voor mijn Draadloos Netwerk aan terwijl de netwerken van omringende buren op platte dozen lijken!?

  Dank voor uw verhelderende site!!

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Joke,

   De WLAN verbinding op de vaste pc krijg je stabiel met een betere ontvanger. De EUB9603H van Engenius is een zeer goede adapter.

   Op zolder kun je een beter WLAN signaal krijgen door gebruik van homeplug adapters (daar zijn WiFi varianten van) of door het gebruik van een krachtiger accesspoint. Probeer eerst eens te testen met verschillende kanalen op de Zyxel, wellicht is dat al de oplossing.

   De omgekeerde parabool is een 802.11g netwerk, de ‘platte dozen’ die je ziet zijn 802.11n netwerken.

 3. Rene Schipper zegt:

  Hallo Jan,

  Ik heb sinds enige tijd kpn glasvezel met de experiabox v8. Voor de bedrade omgeving heb ik (na lang zelf uitzoeken) eea nu goed werken voor webmeeting en streaming. Probleem is echter de wifi. Alle draadloze apparaten geven een maximaal signaal aan, maar de snelheid is regelmatig erg slecht.
  Meting met inSSIDer laten zien dat ik erg veel concurrende routers heb (meer dan 10 daarvan zelfs met een 300mbs snelheid). Het signaal van de eigen router is wel het sterkst (-65) maar blijkbaar storen de andere routers toch te veel. Zou een engenius ecb300 hier een oplossing kunnen bieden als hoog vermogen zender of is dat alleen voor het vergroten van het bereik?
  Voor het LAN heb ik met de experiabox en een dlink switch een gigabit verbinding. Ik lees dat de ecb300 max 100mbs haalt. Heeft het inzetten van deze ecb als access point ook tot gevolg dat mijn lan snelheid omlaag gaat? (maw moet ik dan de duurdere ecb350 kiezen?
  Zijn er andere opties?

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Rene,

   -65 is redelijk, vanaf -50 heb je echt een goede verbinding. Heb je verschillende kanalen geprobeerd? Probeer vooral eens met kanaal 1, 6 en 11.

   Maakt dat geen verschil dan zou een ECB350 de oplossing zijn, dat is de grote broer van de ECB300 met gigabit aansluiting ;)

 4. André Koenen zegt:

  Beste Jan,
  Ik heb een nieuwe router gekocht E2500 van linksys. Ik verwachte dat mijn probleem daarmee opgelost was maar niets is minder waar. Mijn wifi signaal valt constant weg. Inmiddels alle kanalen geprobeerd maar het probleem blijft. Ook mijn wifi signaal op mijn telefoon geeft het zelfde probleem. Door het hele huis signaal versterkers geplaats. Als het signaal er is dan is deze prima uitstekend zelf maar de verbinding is zo slecht ik weet nietmeer wat ik moet doen

  • Jan Mulder zegt:

   Beste Anré,

   Welke beveiliging gebruik je? Zet de router eens op 802.11g only, verbetert dit de verbinding? Bedoel je met die versterkers repeaters (ook wel range extenders genoemd)? Die bevorderen de stabiliteit van je netwerk niet.

 5. André zegt:

  Bedankt voor je reactie. Beveiliging dat zeg mij even niks wat bedoel je daarmee? Zonder die repeaters was het probleem er ook al. Ik ga alvast even in mijn router kijken of deze gegevens kan vinden moet zeker zoeken in beveiliging?

 6. peter timmermans zegt:

  Ik heb een Engenius EUB9603H met buiten antenne, Toen ik het apparaat op de camping installeerde werkte het perfect. Dat was in mei. Nu in juli valt het signaat telkens weg. Ik heb gelezen dat als je het kanaal wijzigt het probleem opgelost is. Maar hoe wijzig je in vredesnaam dat kanaal ??????

  • Jan Mulder zegt:

   Beste Peter,

   Het kanaal is alleen aan de zendkant te wijzigen. Dus op het access point van de camping. Aan de ontvangst kant heb je daar helaas geen invloed op.

 7. Brans zegt:

  Oke ik heb een vreemd probleem, als mijn zoon counterstrike gaat spelen loop de wifi op de router vast. Het signaal is helemaal verdwenen.
  Router tplink wr1043nd, ben al een aantal dagen bezig, verder werkt alles prima.

 8. Sanne zegt:

  Beste Jan,

  Jij gaf mij eerder nav mijn vraag, het advies om een access point van Engenius aan te schaffen. Deze wil ik aanschaffen, maar nog een aanvullende (typisch ‘vrouwe’ ;-) vraag. De ECB 300 vind ik nogal lomp en zag dat de access points voor buiten (van Engenius) wat kleiner en wit zijn (vallen dus minder op). Kan ik deze ook voor binnen gebruiken?
  En verder wil ik mijn printer draadloos maken met een wireless printerserver. Wat is op dit moment de beste oplossing?

  Hoop dat je me weer op weg kunt helpen. Alvast dank!

  Groetjes, Sanne

 9. adam zegt:

  Beste jan,

  mijn wifi thuis doet het op alle apparaten behalve mijn laptop niet. zo komt er steeds geen verbinding tot stand ”solve problem” ook staat er soms ‘limited”. en soms doet hij het even zonder problemen.

 10. sygys zegt:

  Ik weet niet wat er gaande is maar ik hoor overal om me heen dat mensen steeds vaker problemen krijgen met onstabiele wifi. Ik ken in mijn kennis en vrienden kring niemand die geen problemen heeft met zijn of haar wifi router. ik zelf heb reeds een stuk of 5 routers van diverse merken geprobeerd maar zonder enig succes. Het signaal is formidabel sterk maar toch valt deze iedere zoveel seconden weg. dit gebeurt op de tablet, pc en smartphone. meestal een paar seconden en dan komt deze weer terug online.

  Zelfs het kiezen van kanalen waar geen enkel ander netwerk mee uitzend bied geen oplossing.

  Wat precies het probleem is weet ik niet. Ik heb zelf een 100/100 mbit glasvezel lijn die strak en altijd de snelheden haalt. met een strakke ping van 6ms iedere ping die ik doe op de vaste UTP lijn.

  Heel dat klote wifi is geen donder meer waard. Het werkt gewoon niet goed meer en iedereen schijnt er last van te hebben.

 11. john van maren zegt:

  ik heb 2 ecb 350
  werkte altijd goed, nu 2 draadloze bewakingkamera’s gekocht
  geen snelheid meer.
  zou het kunnen helpen als ik de ecb op japan instel op kn 14?

 12. Sandra zegt:

  Hallo Jan,
  Wij hebben via een TP link usb stick Wifi voor op onze computer een Laptop.. op de laptop loopt de Wifi prima, maar op de computer niet, terwijl deze als eerste ingesteld is voor gebruik…

  Hoe is dat mogelijk dat de internet verbinding steeds weg valt?

  Graag uw reactie per mail hierop terug.

  Groet,
  Sandra

 13. mervin zegt:

  Beste Jan,

  Als ik mijn pc aan zet en hij verbind met her wifi dan valt de wifi weg. Dit duur dan 10 secondes en daan kannen alle apparaten weer opnieuw verbinden. Maar als ik mijn pc dan vervolgens aan laat dan gebeurt het om de 5 á 10 minuten weer. Het is heel vervelened want iedereen heeft dan geen wifi meer. Weet u misschien hoe we dit op kunnen lossen?

  Wij hebben een abbo bij upc met 50 mbs internet. Onze router is een technicolor tc7200.u

  Alvast bedankt
  Groetjes mervin

 14. Ate Meter zegt:

  Hallo Jan,
  Van onze smartphone – een LG 7- valt continu de wlan verbinding weg.
  De winkel heeft er al een nieuwe print ingezet, zondeer resultaat.
  Alle andere apparatuur iPhone, iPad, laptop werkt goed. Enig idee wat dit kan zijn?

  Bij voorbaat dank.
  Groeten Ate

 15. leon zegt:

  Ik heb een wifrouter staan en mijn internet op mijn laptop (2.4 ghz) valt regelmatig weg, maar op mijn smartphone en tablet heb ik er geen last van. Dus denk ik dat de buren mijn router storen. Als ik het kanaal wil wijzigen naar ern ander kanaal makt ht dan nog uit welke? Ivm sterkte van het signaal?

  Grt
  leon

 16. Sylvia zegt:

  wifi is opgeslagen en beveiligd signaal erg sterk en dan treed er een vertivicatie fout ??????
  De ene week prima de andere week helemaal niet ???

 17. Ad van Bergen zegt:

  Heb nu het kanaal 1 vastgezet ipv op automatisch, heb nu goede verbinding met pc (windows 8), maar kan nu met laptop (windows 7) geen verbinding krijgen, probleemoplosser werkt niet, router uit- en aanzetten helpt niet, iemand een oplossing?

 18. jelle zegt:

  Hallo,
  ik heb net een paar maanden mijn nieuwe alcatel onetouch pop c9, en sinds 2 weken doet de wifi raar. Niet alleen de wifi thuis, maar elke wifi overal waar ik ben. Dit ligt dus aan mij telefoon en niet aan de wifi netwerken want mij ouders hebben dit ook niet. Dit deed hij normaal nooit.
  Als ik op een wifinetwerk zit, valt hij na 10 minuten weg, en blijft soms voor n half uur weg. Dan kijk ik in de lijst bij instellingen met beschikbare wifinetwerken, en dan staat hij daar ook ineens niet meer bij terwijl mijn ouders nog wel gewoon verbonden zijn.
  Help mij!!??

 19. marno zegt:

  Hey Jan,

  Ik heb sinds kort een heel slecht tot bijna geen wifi verbinding in het huis. Ik heb niet echt verstand dus zo doende ben ik gaan googlen.

  Hoor graag van u

  Groeten Marno

 20. peeters kurt zegt:

  hallo jan ,

  ik heb een d-link dir-615 aangesloten op mijn netwerk om draadloos te kunnen surfen
  maar sindsdien valt de lanverbinding op mijn zoon zijn game pc steeds uit na elke 5 min als ik de router loskoppel is het probleem verholpen hoe los ik dit op om toch draadloos te kunnen surfen

  mvg kurt

 21. marieke zegt:

  Mijn wifi valt telkens weg maar het signaal is uitstekend. Andere thuisgebruikers hebben geen last. Ik heb SSIDer geinstalleerd en mijn pc staat op het juiste kanaal. Ik kan de router niet wijzigen omdat de andere gebruikers wel een sterk constant signaal hebben. Het lijkt alsof ik een probleem met mijn laptop heb en niet zozeer met de router/signaal. Kan het misschien zijn dat ik verkeerde instellingen op mijn pc heb? Ik heb alles al geprobeerd maar mijn wifi blijft telkens wegvallen.

  • Nico zegt:

   Beste Marieke,

   Dit klinkt als een probleem met de laptop maar wat ook mogelijk is, is dat er teveel apparatuur op de router is aangesloten. Wanneer het een eenvoudige wi-fi router is die alleen op 2,4 Ghz werkt, kan het voorkomende dat alle apparatuur tegelijk op de router net een stapje te veel is voor je router. Een dual-band wifi router zou dan een uitkomst zijn. Probeer echter voor je een nieuwe router aanschaft even de drivers van je wifi adapter in de laptop te updaten, misschien dat dit helpt. Voor een goede dual-band router kan je ons artikel over de beste routers voor 2015 lezen.

 22. Julie zegt:

  Beste Jan,

  Sinds kort hebben we een nieuwe modem staan thuis, maar iedere keer als ik via wifi (of via internetkabel) verbinding maak met het netwerk, valt na 5 min het internet weg. Bij andere laptops of gsm’s van het huishouden gebeurt dit niet, tot ik verbinding maak en het internet wegvalt. Kan dit aan mijn laptop liggen en zoja wat kan ik daar aan doen?

  Alvast bedankt!

  • Nico zegt:

   Beste Julie,

   Dit ligt waarschijnlijk aan de instellingen van de laptop. Het is echter wel vreemd dat het gebeurd bij zowel bekabeld als draadloos internet. Het beste is om even met de fabrikant van de laptop te bellen om te kijken waar het fout gaat in windows.

 23. marcel g zegt:

  hoi,

  ik woon bij een instelling en we krijgen gratis draadloos internet van hun, maar mijn signaal valt steeds weg. ik heb geprobeerd die ip’s die u me gaf maar die doen het niet en ook mn default gateway via cmd werkt niet in firefox browser, ik kan niet de instellingen van mn router zien :(

  MVG,

  Marcel.

 24. Suusje zegt:

  Hallo Nico/Marcel,

  Ik zie dat Marcel al een aantal jaren geen vragen meer beantwoord.
  Mijn probleem is al ruim een jaar bezig.
  Ik heb vorig jaar eind mei een BTO laptop aangeschaft. Er zat een Intel AC 7260 kaartje in.
  Het probleem is dat wifi nooit meteen online komt na de slaapstand, soms duurt dit 3 minuten.
  Door de winkel is er een ander netwerkkaartje ingezet, wat niets heeft geholpen.
  Daarna is er iemand van de winkel een halve dag bij mij thuis geweest, heeft allerlei instellingen veranderd en een losse router aangesloten. Ook dit hielp niet.
  Maanden daarna heeft de winkel mijn laptop helemaal opnieuw geïnstalleerd. helaas nog geen beter resultaat. Nu is onlangs mijn laptop 3 weken terug geweest naar BTO, er is een ander netwerkkaartje ingezet en nu van Realtek. Ook dit lost het probleem niet op, sterker nog, met deze internetkaart valt wifi gewoon uit, soms gaat hij automatisch weer online na 2 a 3 minuten. Dit gebeurt ’s morgens na het opstarten zeker 6 keer binnen een half uur.
  Ondertussen heb ik de vraag bij Kassa gesteld, iemand die me wil helpen heeft mij alle IP-adressen handmatig laten invullen en dat helpt wel, vrijwel meteen na de slapstand heb ik nu internet.
  Maar het probleem van het wegvallen van internet blijft hetzelfde. Als ik op de verbinding klik, staat er uitstekend. Ook is internet zeer traag als ik internet heb, het blijft maar zoeken. Ik denk dat de verbinding dan bezig is om weg te vallen.
  Het rare is, al zet ik hier 3 andere laptops naast, of mijn iPad of gsm, heb ik nooit last van het wegvallen van wifi, ook niet als andere laptops uit de slaapstand komen, dit is allemaal getest.
  Het handmatig toekennen van IP-adressen is ook niet fijn want ik moet mijn laptop regelmatig meenemen naar een vergadering en dan heb ik geen internet daar.
  Ook heb ik nog geprobeerd de DNS server op 8.8.8.8 en de alternatieve op 8.8.4.4 maar ook dit heeft resultaat.
  De winkelier heeft echt super zijn best gedaan maar weet het niet meer.

  Ik hoop dat u voor mij een oplossing heeft, ik ben echt radeloos ondertussen.

  groetjes Suusje

 25. willie zegt:

  wi- fi valt steeds weg loop ik met mijn mobiel 5 meter weg heb ik al geen wi-fi meer wat kan ik hier aan doen

 26. Kirsten zegt:

  Mijn router schakelt de wifi elke 5/10 minuten uit. Ik heb een aan/uit knopje voor de wifi, dan druk ik daarop en doet de wifi het weer voor max 10 minuut

 27. Bruno zegt:

  Ik heb een KPN experiabox, maar regelmatig vallen de Brother WIFI printer en de iPad type 1 van het netwerk ervan af met de mededeling dat ze geen netwerk kunnen vinden. Dit probleem was er niet altijd, maar doet zich de laatste maand pas voor. De twee aanwezige Mac’s hebben dit probleem niet. Wat kan/moet ik doen? Waar moet ik zoeken?

 28. Leo Baints zegt:

  Hallo,

  Ik heb hetzelfde probleem ook,
  hoe heb jij dat verholpen?
  Met vriendelijke groet,
  Leo.

 29. El zegt:

  Hallo,

  Ik gebruik alleen een modem van Cisco type EPC3928AD en heb geen router aangesloten. Een aantal maanden geleden haperde mijn internetverbinding, toen heb ik het Wifi-kanaal een aantal keer met succes gewijzigd. Sinds een paar dagen werkt geen enkel Wifi-kanaal meer goed en is het haperen er opnieuw. Ook het resetten en van de stroom afhalen van t modem werkt niet. In mijn flat constateer ik zo’n 20 netwerken in de omgeving.
  Wat is er aan de hand en wat kan ik doen?

  • Nico zegt:

   Beste,

   Ik denk dat er niet gek veel aan te doen is aangezien het behoorlijk druk is met het aantal netwerken. Je kan eventueel een router nemen die zowel 2,4 Ghz als 5 Ghz aankan of die wat sterker is dan je huidige router. Voor advies welke router je het beste kunt aanschaffen kan je terecht bij ons artikel: beste wi-fi router 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑