Access point

door Jan Mulder

205

Verschil tussen accesspoint en routerEen vraag die ik vaak krijg is “Wat is het verschil tussen een access-point en een draadloze router?”. Het is handig om te weten wat de verschillen zijn, zodat je het juiste product kunt aanschaffen voor jouw situatie.  Ik zal eerst uitleggen wat een draadloze router is, daaronder lees je wat je met een access-point kunt en tot slot in welke situatie je welk product kunt gebruiken.

Wat is een router?

De router is het hart van je netwerk. Het is de verkeersregelaar die ervoor zorgt dat alle apparaten in het netwerk een IP adres krijgen en de gevraagde informatie (bijvoorbeeld een opgevraagde website) voorgeschoteld krijgen.

Een router sluit je aan op het modem. Soms zijn er modems met ingebouwde router, ook wel modem/router genoemd. Het modem regelt de toegang tot het internet, de router regelt het lokale netwerkverkeer in je woning of kantoor.

Vaak heeft een router 4 netwerkaansluitingen (een switch) waarop je met een netwerkkabel pc’s of andere netwerkapparaten kunt aansluiten. Een draadloze router is voorzien van een ingebouwd access point.

Wat is een access point?

Een access point is een draadloos toegangspunt. Het zorgt ervoor dat je een WiFi verbinding kunt maken. Dat is het enige dat een accesspoint doet, een draadloos signaal uitzenden waarmee je met een laptop, tablet of ander apparaat kunt verbinden. Een access point sluit je met een UTP kabel op de router aan.

Wanneer heb ik een router nodig en wanneer een access point?

In een netwerk hoeft slechts 1 router aanwezig te zijn. Wanneer je bereik te kort komt en een extra WiFi zender wilt plaatsen, dan volstaat dus de aanschaf van een access point.

Het komt ook vaak voor dat het bereik van de draadloze router tegenvalt. Een veel gebruikte oplossing is het aansluiten van een access point met hoger zendvermogen op de draadloze router.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.205 reacties op Verschil tussen accesspoint en router

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑