Access point

door Jan Mulder

204

Verschil tussen accesspoint en routerEen vraag die ik vaak krijg is “Wat is het verschil tussen een access-point en een draadloze router?”. Het is handig om te weten wat de verschillen zijn, zodat je het juiste product kunt aanschaffen voor jouw situatie.  Ik zal eerst uitleggen wat een draadloze router is, daaronder lees je wat je met een access-point kunt en tot slot in welke situatie je welk product kunt gebruiken.

Wat is een router?

De router is het hart van je netwerk. Het is de verkeersregelaar die ervoor zorgt dat alle apparaten in het netwerk een IP adres krijgen en de gevraagde informatie (bijvoorbeeld een opgevraagde website) voorgeschoteld krijgen.

Een router sluit je aan op het modem. Soms zijn er modems met ingebouwde router, ook wel modem/router genoemd. Het modem regelt de toegang tot het internet, de router regelt het lokale netwerkverkeer in je woning of kantoor.

Vaak heeft een router 4 netwerkaansluitingen (een switch) waarop je met een netwerkkabel pc’s of andere netwerkapparaten kunt aansluiten. Een draadloze router is voorzien van een ingebouwd access point.

Wat is een access point?

Een access point is een draadloos toegangspunt. Het zorgt ervoor dat je een WiFi verbinding kunt maken. Dat is het enige dat een accesspoint doet, een draadloos signaal uitzenden waarmee je met een laptop, tablet of ander apparaat kunt verbinden. Een access point sluit je met een UTP kabel op de router aan.

Wanneer heb ik een router nodig en wanneer een access point?

In een netwerk hoeft slechts 1 router aanwezig te zijn. Wanneer je bereik te kort komt en een extra WiFi zender wilt plaatsen, dan volstaat dus de aanschaf van een access point.

Het komt ook vaak voor dat het bereik van de draadloze router tegenvalt. Een veel gebruikte oplossing is het aansluiten van een access point met hoger zendvermogen op de draadloze router.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.204 reacties op Verschil tussen accesspoint en router

 1. remco nagtzaam zegt:

  Hallo,

  Ik heb nog een oude router/modem. Kan ik die gebruiken om mijn wifi bereik te vegroten door deze met een kabel aan te sluiten op mijn huidige modem?

  Met vriendelijke groet,

  Remco Nagtzaam

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Remco,

   In deze wil functioneren zonder de modemfunctie dan is dat mogelijk. Zet dan tevens DHCP uit, zodat je huidige modem de IP adressen uitdeelt en er geen conflicten ontstaan.

 2. Joris zegt:

  Beste Jan,

  Ik heb een soortgelijke vraag als Remco: kan ik een oude router gebruiken als een wireless bridge? Ik heb namelijk een omvormer met netwerkaansluiting, behorende bij een zonnepanelensysteem, die ik met mijn thuisnetwerk wil verbinden. Ik moet er dan in ieder geval ook voor zorgen dat er geen conflicten ontstaan tussen de huidige router en de bij te plaatsen oude router denk ik? Gaat dat ook door DHCP uit te zetten op de oude router?

  Met vriendelijke groet,

  Joris Jonker

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Joris,

   Je router moet dan wel als ethernet bridge in te stellen zijn, meestal is dit niet het geval. De meest eenvoudige manier om zonnepanelen aan te sluiten is met homeplug adapters. Vaak staat het zonnepanelen systeem op zolder en de router beneden, draadloos werkt dan niet altijd optimaal vanwege de afstand en plafonds.

 3. luc zegt:

  Beste Jan,
  Ik heb een doodgewone kabelrouter (zonder antennes dus). Onlangs heeft mijn vrouw een tablet gekocht waarmee ze via wifi graag zou willen surfen. Gezien wij geen wifi hebben op onze oude router, wat zou voor ons de goedkoopste oplossing zijn opdat mijn vrouw met haar tablet zou kunnen surfen? Het bereik hoeft niet ver te zijn (10 meter) want de meeste binnenmuren bestaan uit hout.

  • Jan Mulder zegt:

   Beste Luc,

   In dat geval zou ik gewoon de bedrade router vervangen door een draadloze router. Sitecom maakt wel goede producten voor een betaalbare prijs.

 4. levin zegt:

  Beste Jan,

  ik heb een goedkope router en heb niet overal bereik in mijn hele huis. Kan ik nu beter een nieuwe router, een acces point of een repeater kopen? En welke adviseer je dan?

 5. Andrew zegt:

  Beste Jan,
  Ik heb wegens een verminderd bereik onlangs de Engenius 350 aangesloten op mijn Linksys dual band router (in de meterkast hal). Het bereik is nu prima, maar de snelheid valt bijzonder tegen. Ik heb een abonnement van 60 MBps (welke ik WAN ook haal). Maar wireless varieert de snelheid van 5 – 18 MBps. Ook heb ik al gekeken naar de gebruikte kanalen in de omgeving. Het wijzigen van de Engenius naar kanaal 11 (waar ik volgens de meting als enige gebruik van maak) heeft iets geholpen maar niet veel. Heb jij enig idee hoe het komt dat het bereik nu prima is, maar de snelheid behoorlijk tegenvalt?

  Alvast dank voor het antwoorden.

  • Jan Mulder zegt:

   Beste Andrew,

   Welke beveiliging gebruik je en heb je deze snelheid met elke client?

   • Erik zegt:

    Beste Jan,

    Ik heb een probleem. Dat zit als volgt in elkaar: in mijn woning komt via Ziggo internet binnen via een Cisco EPC3925 modem. aan dat modem hangt een NetgearNighthawk AC 1900 Smart Wifi Router. Dat was destijds een prijzig apparaat en mij werd verzekerd dat ik daarmee probleem een sterk wifi-signaal zou hebben in mijn hele huis. Dat bleek niet het geval. Vervolgens heb ik een Netgear WAC 120 access point erbij gekocht. Mij werd verteld dat ik dit AP gewoon met een ethernetkabel aan de router moest aansuiten en dan zou daarmee ‘automatisch’ het wifisignaal worden versterkt. Niet, dus…
    Het AP maakt volgens mij eigen netwerken aan. De Highthawk levert Netgear 12 en Netgear 12-5 op. Ik had gehoopt dat die netwerken door het AP zouden worden opgepakt en versterkt. Dat doen het Ap niet, maar hij maakt wel twee nieuwe netwerken: Netgear -11ng en netgear_11ac. Ik heb nu dus twee problemen: de 12-netwerken die ik wil gebruiken zijn nog steeds niet sterk genoeg, en de 11-netwerken wil ik helemaal niet… Mijn vraag: is het mogelijk dat het AP gewoon de 12-netwerken versterkt en zo ja, hoe krijg ik dat an voor elkaar? Dit is echt waardeloos, we kunnen nog geen Youtube-fimpje kijken….

 6. Jan Klijweg zegt:

  Dag Jan,
  Om het wifi signaal te versterken heb ik vandaag een Engenius ebc300 gekoppeld aan een wireless 3Com OfficeConnect adsl routeer/modem. Uiteindelijk is het mij gelukt om een wifi signaal van de ebc300 te krijgen maar ik kwam er toen achter het internet op mijn pc niet meer werkte. De pc is via netwerkkabel aangesloten aan de 3Com. Wat doe ik fout?

  • Bert zegt:

   Ik weet het wel hoor Jan als ik mag praten voor Jan Mulder.
   Je hebt de netwerkkaart een vast ip adres gegeven om te communiceren met de Engenius en om hem in te stellen. Is dit voor elkaar dan moeten je hem weer terug zetten op automatisch IP adres toewijzen.
   Inmiddels zal je het verholpen hebben mag ik hopen na zoveel maanden.

 7. Ryan zegt:

  Hoi Jan,

  Als ik een router aansluit op mijn modem kan ik deze dan ook instellen als acces point?

 8. wilma zegt:

  ik heb een all in 1 abonnement bij kpn. Nu is het sinds een paar weken zo dat onze kinderen problemen hebben met het wifi bereik op hun kamers. Ze kunnen het spel GTA niet online spelen…volgens de kpn komt dat doordat we te ver van de mast zitten en dus maar net een goed bereik hebben. Wat kunnen we hier aan doen?

  gr wilma

 9. ben van arum zegt:

  Ik heb een modem/router Cisco EPC3925 van UPC.
  Bereik op de eerste verdieping is wisselend en ontoereikend. Feitelijk levert UPC een inferieur apparaat, maar die doen er niks aan. Hoe dit is op te lossen.
  1) repeater/r.extander lijkt me onbetrouwbaar, dus valt af.
  2) power home-plug is een goede optie, maar mijn modem/router zit met zijn voeding in een verlengsnoer in de meterkast (ik heb geen wandcontactdoos in de MK). Dus geen optie
  3) Resteert access-point. Deze wil ik dan bekabeld achter mijn router zetten. Engenius is een goed apparaat. Welk type van Engenius werkt gegarandeerd ! en levert goede prestaties in samenwerking met de modem/router Cisco EPC3925.

 10. Hans zegt:

  Beste Jan,
  Ik heb een TP-link WR1043ND ingesteld als wireless accespoint. Naast een Fritzbox modem met wifi. DCHP uiteraard uitgeschakeld op de TP-link.

  Ik had het idee dat de verbinding soms niet optimaal was, omdat het device in kwestie niet altijd het sterkste signaal pakte. Waarom is dat eigenlijk en wat kun je daar aan doen?

  Daarom heb ik het WLAN deel van de Fritzbox uitgezet. Een device dat voorheen contact maakte met WLAN deel van de Fritzbox, krijgt geen IP-adres meer. Terwijl andere devices die al ‘op’ de TP-link zaten, het wel gewoon doen. Wat kan ik hier aan doen?

  Het liefst zou ik weer twee wireless ap werkend hebben.

  Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.
  Hans

 11. Randy Sullot zegt:

  Beste,

  Ik heb een cisco ziggo wifi modem. Omdat de wifi hiervan ontoereikend is heb ik een Engenius ECB350 gekocht. Hoe kan ik deze nu het beste aansluiten en instellen? Ik weet dat ik de EBC met een netwerkkabel moet verbinden aan het modem.

  Moet ik de EBC als AP of als AP router instellen?
  Moet ik de wifi van het ziggo modem uitschakelen?

  Volgens mij kan ik de EBC als beide instellen zowel als AP en als AP router alleen als ik hem als AP router instel moet ik volgens mij alle gegevens invullen welke in het modem ingesteld zijn niet? En welke van de twee is beter? AP of AP router? Ik wil alleen maar met een gsm Ipad en nog drie wifi apparaten verbinding maken met internet.

  Mvg

 12. Theo zegt:

  Hallo Jan,

  ben je gestopt met je ondersteuning, ik zie namelijk geen antwoorden meer op de verschillende vragen. Met name op de laatste vraag (Randy Sullot) zou ik ook graag antwoord krijgen. Cisco Ziggo modem heeft ook bij mij namelijk een ontoereikend wifi bereik. Ik heb daarnaast nog een netgear n600 WNDR3700v2 router (gebruikt bij mijn vorige provider), wat moet ik doen om e.e.a. optimaal in te stellen.

  • Ronald zegt:

   Zoals al is uitgelegd is er slechts 1 router nodig in je netwerk. Die zit dus al in het Ziggo apparaat. Je kan de WIFI van de Ziggo modem/router uitzetten (192.168.178.1 voor de instellingen), want de ECB350 gaat die funktie overnemen. De ECB350 (192.168.1.1 voor de instellingen) moet op normale AP modus werken en die kan je dan aan een van de LAN-poorten van het Ziggo modem/router koppelen. De ECB zorgt dan voor de wifi datastromen en de Ziggo voor de routing. Verdere configuratie instellingen kan je wel vinden door wat handig te googlen. Succes!

 13. Ronald zegt:

  Hallo,
  Heb ook een ziggo alles-in-1 modem/wifi, daarachter een router, van daaruit een bedraad netwerk. Wifi instabiel, bovendien niet overal bereik, zolder en tuin. Dan gewoon 1 of 2 accespoints aan het netwerk hangen?

  • Jan Mulder zegt:

   Hoi Ronald, één of twee access points bebakbeld in je netwerk of WiFi homeplugs. In beide gevallen: zelfde netwerknaam (SSID) en ander kanaal.

   • Ronald zegt:

    Lijkt me dat accesspoints beter zijn?
    Het bekabelde netwerk ligt er al tot op zolder en achterzijde huis.
    Dank, Ronald

    • Jan Mulder zegt:

     Access points zijn niet per definitie beter. Je hebt altijd 1 router in je netwerk nodig. Wil je een tweede WiFi punt erbij neem dan een access point.

     • Ronald zegt:

      Router inderdaad aanwezig (achter modem/wifi), van daaruit diverse kabels met aansluitpunten door het huis. Wil twee wifi punten creeeren aan het eind van twee van deze kabels, zolder en achterzijde (ivm. tuin).
      Daar dus twee accespoints, okay?
      Ronald

     • Jan Mulder zegt:

      Twee access points, zelfde SSID, zelfde beveiligingsssleutel en andere kanalen. Dat zou moeten werken.

 14. Ron zegt:

  Hoi Jan,

  Ik kom niet verder, omdat ik de volgende vraag nergens op internet beantwoord zie:

  Ik wil een accesspoint (ECB350) achter mijn AirPort Extreme hangen. Deze moet worden ingesteld als AP en niet AP-router lees ik op je site. Het AP geeft geen IP-adressen uit, lees ik ook. Wat er bij mij maar niet in wil is hoe ik dan met meerder apparaten tegelijk kan internetten via een AP als deze geen IP-adressen uitgeeft. Hoe werkt dat dan? Het AP zelf hangt fysiek toch ook maar aan één poort (IP-adres) van de router.

  Bij voorbaat dank.

  • Jan Mulder zegt:

   Hoi Ron,

   Je router deelt de IP adressen uit. Ook al sluit je hem op 1 poort aan: je router herkent alle verschillende apparaten die via je access point verbinden. Deze krijgen allemaal een eigen IP adres.

   • Arno zegt:

    Aha, dus dat zou betekenen dat je wel een AP achter een modem kan hangen maar dat je slechts met 1 gebruiker gebruik kan maken van de Wifi. Dit aangezien een modem slechts de beschikking heeft over 1 LAN adres. Is dat correct?

 15. Rick zegt:

  Beste Jan,

  Op de camping hebben we beschikking over wifi.
  Nu moest ik mijn mac adres doorgeven om toegang te krijgen tot het netwerk.
  Ik dacht slim te zijn door het macadres van mijn extender door te geven maar ging niet werken.
  Thuis getest werkte het wel.
  Ik heb mijn mac adres van mijn laptop doorgegeven en dat werkte wel.
  2 vragen:
  1. kunnen ze het onderscheid zien tussen het mac adres van mijn laptop of extender?
  2. is er een oplossing in de vorm van een router of accespoint waar ik het mac adres kan klonen van mijn laptop en deze connectie maakt met de camping wifi?
  Ik wil namelijk meerdere apparaten binnen mijn eigen beheer aansluiten en niet voor iedere aangeleverde mac geld neertellen om van internet gebruik te kunnen maken.

  Hopelijk kun je snel advies geven.

  gr.
  Rick

 16. John Martens zegt:

  Hoi Jan,

  Op onze tennisklub heb ik gratis internet toegang mogelijk gemaakt.
  Dit is een oudere Linksys router. Net aangesloten werkt alles prima.
  Na een bepaalde tijd loopt de router vol en deelt deze geen IP adressen meer uit. Ook niet als er niemand meer in het klubhuis is.

  Stekker eruit en er weer in zorgt ervoor dat alles weer een tijdje werkt.

  Dit geeft geen idee dat we echt lekker internet in ons klubhuis hebben. Als ik er een tijdje niet ben weten anderen niet waar de router zit dan werkt het niet meer.

  Kan ik dit oplossen met instellingen (bv leasetime ??) of zou ik een modernere router moeten kopen ?
  Wat voor een router zou ik dan aan moeten schaffen ?
  In een drukke tijd denk ik dat er 150 man per dag in het klubhuis komen die gebruik maken van de toegang.

  John

  • John Martens zegt:

   Nog ter toevoeging:
   * bereik van het router is geen probleem
   * bandbreedte is ook geen probleem
   * als klub hebben we geen groot budget om een echt professioneel netwerk

   • Jan Mulder zegt:

    Hallo John, 150 gebruikers is wel erg veel voor een eenvoudige router. Bij 50 houdt dit wel op. Ik zou adviseren eens naar een router van Draytek te kijken. Deze zijn een stuk stabieler en bijvoorbeeld bandwidth management is ook mogelijk. Bijvoorbeeld de Draytek 2130n.

    • John Martens zegt:

     Bandbreedte is ons probleem niet. Als het traag gaat dan moeten mensen maar iets langer wachten. Geen verbinding is wel een probleem.

     Zo’n Draytek kan verder wel veel connecties per dag aan ?

     Ik heb nu de leasetime terug gezet van een dag naar een uur.
     Gaat dat nog helpen denk je ?

  • Wim zegt:

   “Stekker eruit en er weer in zorgt ervoor dat alles weer een tijdje werkt” Je geeft hier zelf al de oplossing! Ik mag aannemen dat het clubhuis ’s nachts gesloten is, dus waarom sluit je de router niet op een schakelklok? Voor nog geen 10 euro zijn deze al te koop.

 17. Marion Veltenaar zegt:

  Mijn Cisco EPC 3925 modemrouter van ziggo bevindt zich in de meterkast die zich buiten de woning in de hal bevindt. Tussen modem en pc/laptop zit als obstakel dus de lift cq betonnen trappenhuis. Draadloos signaal is maar op 1 plaats in huis op te vangen en dan nog zeer zwak.
  Enige oplossing lijkt een internetkabel door één van de twee aanwezige (tel.)leidingen naar de woning te trekken. Plaats ik daar dan een access point op of een router?

 18. Jack zegt:

  Beste Jan,
  Heb in mijn meterkast van mijn appartement een Cisco 3925 van UPC. Mijn computer is daarmee met een kabel vebonden en werkt prima maar mijn Ipad en smarphone heeft in de kamer maar een zwak signaal. Als ik nu de EgeniusECB 350 koop kan ik die dan zonder veel moeite aansluiten in de meterkast en blijft mijn computerkabel dan gewoon in de Cisco 3925 zitten , of moet het anders ? Alvast bedankt voor het antwoord.

 19. Simone zegt:

  Beste Jan,
  Ik wil mijn trage modem/router vervangen en zoek een 1GB modem met of zonder router waarmee ik het internetgebruik van mijn kinderen iets beter kan controleren. Eventueel kan ik daar een losse router bij kopen, waar deze functie op zit. Omdat ze ieder vrij moment dat ik niet thuis ben aan het gamen zijn wil ik een maximum tijd aan hun IPadres hangen, zodat ze ook nog eens aan huiswerk toekomen. Zijn er nog goede modems of routers die dit bieden? Heb jij een goede tip? Er zijn geen zoek of vergelijk sites waar je deze feature kan opgeven.
  groeten,
  Simone

 20. Richard zegt:

  Beste Jan,

  Ik heb een experiabox v8 van kpn,
  Nu heb ik een raumfeld connector2 gekocht om mijn muziek te streamen van mijn pc naar mijn muziekinstalatie, kan alleen geen verbinding maken met het modem (ook niet met kabel).
  Weet jij misschien een oplossing? Accespoint aanschaffen misschien?

  • Jeroen zegt:

   Beste Jan, ik heb hetzelfde probleem. Handleiding zegt dat de router DHCP enabled moet zijn en dat op adressen automatisch aan nieuwe apparaten toegekend moeten worden. Volgens mij is dit ook het geval bij de experia box van KPN.

 21. Freek zegt:

  Vraagje

  Kan ik twee access points koppelen de een laten ontvangen cq connecten met wifi netwerk dan via utp naar de tweede en daarvandaan weer zenden.

  zou mooi zijn als dit kan

 22. Arne zegt:

  Beste,
  Na reset van mijn modem kan ik enkel via de IPad op internet en niet meer via een laptop. Als de IPad uitstaat lukt het ook niet. Met mijn laptop kan ik wel op internet bij mijn ouders. En met de laptop van mijn ouders kan ik niet op mijn internet. Is dit mogelijk door een probleem met router of access point?
  Mvg,
  Arne

 23. paul zegt:

  hoi Jan,

  ik heb een ecb350 die rechtstreek op de grasvezelmodem zit aangesloten moet ik hem instellen als AP of als AP router? En kan ik er een switch tussen zetten voor het bekabelde netwerk in huis?

  vr, gr,

  Paul

 24. Ruben zegt:

  Beste Jan,

  (ik heb geen verstand van routers, maar dat zal denk ik ook wel uit mijn vragen blijken)

  Ik heb een router van Belkin54g (draadloos), die al zo’n 10 jaar oud is maar het nog prima doet. Ik ben niet tevreden over mijn bereik boven in huis. Welk access point van Belkin zou ik dan moeten nemen? Is dat accesspoint ook draadloos? (behalve het stopcontact dan)

  En weet u ook waarom mijn Iphone4s iedere keer weer de verbinding verliest met mijn draadloze netwerk. De verbinding is op zich wel goed, maar iedere keer als ik hem eventjes niet gebruik wordt de iphone verbinding inactief. Ik moet dan mijn iphone aan en uit zetten en dan doet de verbinding het weer. Dit is natuurlijk erg storend.

  Alvast vriendelijk bedankt voor uw advies!!

 25. Vincent zegt:

  Hi Jan,

  wordt helemaal kierewiet van alle ” goede” adviezen die heb grkregen.
  Wat is het probleem :

  Heb onlangs een andere ubee modem/router van Ziggo gehad omdat ik het idee had dat de oude “dood” was geworden ( want voorheen was het gewoon goed ) waardoor de wifi in mijn huis belabberdwas ! Nou, ziggo was ook van mening dat er iets mee was en hebben hem vervangen met een andere (Zowel 2,4 als 5 ghz.)

  Nou, de situatie is niet verbetert, zelfs verslechterd! Ziggo geeft niet thuis en zegt dat het aan allerlei factoren kan liggen ! En adviseert uit te breiden met een externe router !
  Meerdere keren met helpdesk Ziggo gebeld, maar daar werd ik ook niet veel wijzer van !

  Mijn vraag aan jou is :

  Hoe krijg ik weer een optimaal (liefst zo sterk mogelijk draadloos bereik).
  Heb een eensgezinswoning met drie verdiepingen , heb drie ipads, 2 iphones, en 2 laptops in gebruik ! Verder niets draadloos !

  Wat is in mij situatie aan te bevelen :

  Router of accespoint ?
  Ziggo zegt router
  Ziggo zegt mac air extreme
  Ziggo zegt homeplug

  En wifishop zegt een accespoint van bijvoorbeel engenius (600, dual band)

  Hoor graag jou advies,

  Alvast bedankt !

  Gr.

  Vincent

  • Nico zegt:

   Beste Vincent,

   Een access point zou inderdaad een goed advies kunnen zijn. Door een access point met een kabel op bijvoorbeeld de 2e verdieping neer te zetten, zorg je ervoor dat het draadloze signaal dichterbij de apparaten komt. Wanneer je een access point van het merk Ubiquiti of Engenius neemt kan je gebruik maken van het zeer hoge zendvermogen van deze apparaten. Een gemiddeld modem.router van de provider heeft een zendvermogen van ongeveer 40 tot 60mw. De Ubiquiti en Engenius routers zitten standaard op 100mw, het maximaal toegestaande vermogen. Soms is het zelfs op te schroeven tot wel 800mw.

   Dit kan een uitkomst bieden maar wanneer je teveel storingen hebt in huis of gewoon veel isolatie dan zou zelfs een extra access point roet in het eten kunnen gooien. Een tweede alternatief is om te kijken naar een homeplug oplossing. Dat zijn adapters die via het stopcontact met elkaar in verbinding staan. Zo zijn er homeplug sets van Devolo die uit een bedrade adapter bestaan, die je met je ziggo router verbindt. Een tweede adapter uit de set is dan draadloos, die zorgt voor Wi-Fi in de kamer waar je het nodig hebt. Via het stopcontact staan de 2 met elkaar in verbinding. Deze producten zijn hier te vinden http://www.routershop.nl/draadloze-powerline-homeplug/cid=3323

   Of vraag er even naar bij Wifishop of Routershop, die kunnen je hier goed bij helpen. Mocht het niet werken kan je het altijd binnen 30 dagen weer terugsturen!

   • arnoud zegt:

    Dag Jan, ik heb een soortgelijk probleem als Vincent; Ubee wifi modem van Ziggo, en te weinig signaal als ik in een andere kamer zit. Ziggo wil de modem niet vervangen (doet het in hun ogen nog goed genoeg), en adviseert een ext wireless router aan te schaffen. Ik snap dit niet goed (waarom een router!?), en krijg niet duidelijk antwoord op mijn vraag of een access point dan niet beter is.
    Ik kan in jouw antwoord op Vincent niet goed terug lezen wat een voordeel van een router kan zijn boven een access point, en via Ziggo wordt me dit dus evenmin duidelijk. Zou je het daarom nog iets kunnen toelichten (voordeel van router boven access point)? Mijn situatie is verder nogal basic: heb desktop pc, die bekabeld op de Ziggo modem zit, daarnaast ‘handvol’ elektronica die wireless verbinding maakt. Bedankt vast.

 26. jerry zegt:

  Hi jan / nico,

  Ben al 3 dagen bezig om beter wifi signaal te krijgen boven. Ik heb beneden een kpn ZTEH220N modem/router. En boven een sitecom WLR4001 router die ik wil configureren als accespoint.er loopt een utp kabel van de modem naar de sitecom router.
  Ik ben zover gekomen dat ik op de router boven dhcp heb uitgezet en het netwerk genaamd ROUTER BOVEN heb gemaakt.en beneden op het modem het netwerk genaamd ROUTER KPN. Ik kan op beide netwerken inloggen Met bv mijn telefoon. Ik heb dan ook gewoon internet. Maar nu het rare. Wanneer ik ben ingelogd op het netwerk van de sitecom router en ik mijn telefoon vlak bij de sitecom router houd heb ik nog steeds maar 1 of 2 blokjes bereik. Wanneer ik dan naar beneden loop zie je mijn bereik oplopen wanneer ik dan helemaal tegen de KPN modem/router aanloop heb ik vol bereik. Het is dus net alsof het niet uitmaakt op welk netwerk ik inlog want hij pakt altijd het signaal van de KPN modem/ router.
  Heb jij enig idee wat hier niet goed gaat.

  Groeten,

  Jerry

 27. Edwin zegt:

  Ik heb een modemrouter van Thomson, 789N, deze routeert het netwerk. Tevens genereert hij een wifi netwerk.

  aan de Lan poort heb ik een kabel naar een switch en aan deze switch hangen 3 Ubiquity accesspoints, deze 3 vormen een nieuw wifi netwerk met een ander SSID. Nu valt dit 2e netwerk met de Ubiquity UAP-Pro’s continu uit.

  Wanneer ik het modemrouter een reset geef, dan doet het nieuwe netwerk het weer even, maar al vrij snel valt deze weer uit. Met Fyng heb ik een scan gedaan en deze toont dat er geen dubbel IP’s worden uitgedeeld. Heb je enig idee wat er hier aan de hand zou kunnen zijn ?

  bvd
  groet

  Edwin

 28. Vincent zegt:

  Hi Jan,

  Had eerder een vraag gesteld over hoe ik mijn draadloze signaal kan verbeteren ( ziggo ubee).
  Ben er nog steeds niet uit !
  Wordt er echt ” ziek” van !

  Hoor nog steeds verschillende adviezen !
  Dat er routers zijn waarvan het zendvermogen op de max staan spreekt me aan !

  De accespoint niet, maar de airport express/extreme en de homeplug weer wel !

  Help,

  Vin

 29. Co zegt:

  Beste Jan,

  Ik wil het wifibereik ( UPC Ubee modem) vergroten d.m.v een accespoint aansluiten op een powelineadapter op de 1e verdieping.
  Kan dit zomaar of is het sowieso een verbetering om een accespoint gewoon naast de Ubee te plaatsen.

  mvg Co

  • Nico zegt:

   Beste Co,

   Dit zou moeten kunnen maar dan kan je beter een powerline oplossing met ingebouwd access point nemen. Deze kan je hier vinden: http://www.routershop.nl/draadloze-powerline-homeplug/cid=3323
   Je hebt dan een set nodig van minimaal 2 adapters, waarvan 1 adapter altijd met het ubee modem is verbonden via een kabel en de tweede adapter als wifi access point fungeert. Die 2e adapter kan je dan in elke kamer gebruiken als je daar wifi wilt hebben.

 30. Franke Visser zegt:

  Hallo, ik ben sinds enkele maanden de trotse huurder van een camping in Noorwegen. Ik wil graag dat er internetdekking op de hele camping is(300-400 meter). Is er een router die dit aankan?

  Groet Franke

 31. Kras zegt:

  Hoi Jan,

  Ten eerste bedankt voor de informatieve artikel.
  Ik heb sinds kort een ecb3500 en heb het ingesteld op AP Router.
  de ECB 3500 heb ik aangesloten op een standaard UPC modem ( ik dacht technicolor, waarbij ik de wifi functie heb uitgeschakeld)
  Alleen had een vraagje over Access point instelling.
  Zal ik sneller en beter bereik hebben als ik ecb3500 op Access point instel?

  Alvast bedankt

  Groetjes

 32. ingrid zegt:

  Hallo Jan,
  Ik heb via een netwerkkabel verbinding tussen de modem in de kelder en de digicorder in de woonkamer. Dit omdat het interactieve deel draadloos niet goed functioneerde.
  Voor internet loopt een 2de netwerkkabel van de modem naar de bovenverdieping (vaste PC), daar staat ook een router.
  Intussen is er een ipad en laptop die draadloos vooral in de woonkamer worden gebruikt en daar is het WIFI signaal niet altijd sterk genoeg.
  Idee was een accesspoint in de woonkamer toe te voegen, deze heeft 1 netwerkkabel poort.
  Mijn vraag: Kan ik met een splitter de netwerkkabel van de digicorder ook voor het accesspoint gebruiken? Want ik ga natuurlijk liever geen derde netwerkkabel leggen. Alvast dank.

 33. Bert zegt:

  Hallo Jan,
  Ik had een router van Linxis die aangesloten was op een glasvezel modem, nu kocht ik een nieuwe Smart TV de LG-55LM960V. Ik had die bedraad verbonden met mn router. Nu viel steeds echt elke minuur de verbinding van TV naar netwerk weg en herstelde zich daarna weer en dat gaat continu zo door.
  Ik heb er toen iemand van LG bij gehad die de printplaat van de TV verving maar zelfs op zijn test router bleef hij steeds Uit en Aan gaan met de verbinding.
  Ik wilde toch al een nieuwe router kopen dus kocht de ASUS RT-N66U Router maar dat loste natuurlijk ook niets op.
  Nu het vreemde, ik had een paar extra poorten nodig en kocht een switch van TP-Link. hier sloot ik nu de TV op aan en wonder boven wonder werkt de verbinding nu perfect.

  Nu een korte tijd geleden switchte een vriendin van provider en kreeg een nieuw moden/router van KPN en had zowaar hetzelfde probleem met haar Sony TV, ik bij haar een switch ertussen gezet en ziedaar, ook opgelost!

  Wat gaat er nu eigenlijk precies mis?
  Is toch raar als je altijd een switch moet gebruiken?
  Is dit ook anders te verhelpen?

  Alvast bedankt.

  Bert

 34. Riscky zegt:

  Hello Jan ik heb een vraag.. ik heb thuis een wifi modem maar een ieder die in dt huis zijn gebruikt mijn wifi en zo wordt het traag.. en ik wil eigenlijk een router ervoor plaatsen zodat ik op mijn nieuwe router snelle internet kan krijgen met dezlfde bandbreedte.. welke router kan ik ervoor plaatsen zodat ik dezlfde bandbreedte van die originele modem kan ontvangen?

 35. Ellen zegt:

  Beste Jan,
  Sinds een maand wonen wij in leidsche rijn te Utrecht, super huis maar ook super geïsoleerd. Beneden in de meterkast ziggo modem, boven op 1e verdieping in de woonkamer slecht bereik, Netflix / sonos valt soms weg. Hoe kan ik het beste bereik WiFi verbeteren. Een kabel even naar boven doortrekken is niet te doen door het gewapende beton….. Dus een router boven aansluiten kan ook niet lijkt me? We hebben boven horizon kastje staan van ziggo. Kan daar iets op aangesloten worden wat signaal verbeterd?
  Heb geprobeerd op repeater aan te sluiten maar is me niet gelukt….
  Blij met alle tips

 36. Barry zegt:

  Beste Jan,

  Ik zit momenteel in dubio wat het beste is voor mijn setup. Ik heb de EM4558 geinstalleerd en dit werkt prima. Nu heb ik echter een nieuwe router gekocht, de asus rt-ac87u, omdat ik in de veronderstelling was dat dit ook een modem/router was. Ik heb de Asus aangeschaft omdat ik het draadloze internet wilde tunen. Nu heb ik een poging gewaagd de asus rt-ac87u + em4558 op elkaar aan te sluiten en de Asus te laten fungeren als router, helaas zonder succes. Nu vroeg mij af of hoe ik deze zo in kan stellen dat het wel naar behoren werkt. Daarnaast vroeg ik mij af of er ook bijkomende nadelen zijn als je een router/modem en een router op elkaar aansluit ten opzichte van puur een modem op de Asus.

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,

  Barry

 37. Hugo zegt:

  Hoi Jan,

  Ik heb sinds kort een nieuwe router geïnstalleerd: Netgear Nighthawk.
  Nu heb ik een goed signaal tot op zolder, goed genoeg voor internetten, filmpje kijken en dergelijke.
  Nu is mijn dochter best fanatieke gamer (minecraft). Zij heeft een kamer op de 1e etage, maar de verbinding met de router (geplaatst in meterkast begane grond) is niet stabiel genoeg om wireless te kunnen gamen. Programma loopt regelmatig vast. Is een oplossing: het plaatsen van een access point op de eerste verdieping of is de enige mogelijk stabiele verbinding een vaste verbinding?

  Hugo

 38. Ce zegt:

  Hallooow,
  Ik zit met het probleem dat men ouders vrij vroeg de modem afsluiten hier thuis.
  En het terug aanzetten van de modem is geen optie want door de wifi ziet men stiefvader op zijn tablet dat ie terug opstaat.
  Is er een manier waardoor ik die wifi kan overbruggen of zelfs de modem?

  Grtz
  Ce

 39. Anne zegt:

  Hallo Jan,
  Wij hebben een router/modem en nu redden we het niet om aan de andere kant van ons gebouw een wifi signaal te hebben. Er zitten minimaal 2-3 stalen muren tussen.
  Is het mogelijk om een draad te trekken en dan aan de andere kant nog een modem/router neer te zetten? En wat is dan echt nodig om te zorgen dat er binnen het netwerk gewerkt kan worden?

  • Nico zegt:

   Beste Anne,

   Als je een netwerkkabel van het modem naar die andere kant kan trekken dan moet je dit zeker doen en het niet met een draadloos signaal proberen op te lossen want 3 stalen muren gaat niet werken dan :)
   Je kan het beste een netwerkkabel trekken en dan aan de andere kant een switch neerzetten waarop je weer een access point aansluit. Op http://www.routershop.nl staan de producten die je hiervoor kunt gebruiken.

 40. Jorn Breeman zegt:

  Beste jan,

  Ik heb een Cisco acces point in handen gekregen. Dit is een vrij profesioneel ding voor bedrijven, type ( AIR-LAP1142N-E-K9) ik vroeg me af of ik zo’n krachtig ding gewoon op mijn huis tuin en keuken modem/router aan kan sluiten? Of moet ik hier een apparte kast voor aanschaffen? Graag zie ik je reactie tegemoet.

  Mvg,

  Jorn Breeman

  • Nico zegt:

   Beste Jorn,

   Geen probleem, je kan deze ook prima prive gebruiken. De aironet AP’s kunnen als losse units worden gebruikt of icm een controller in grotere configuraties. De installatie kan wel wat afwijken van een normale consumenten router aangezien die vaak wat gebruiksvriendelijker zijn :)

 41. erwin zegt:

  Beste Jan,
  Vraagje, ik wil op de bestaande Router die ik van ziggo heb, de UbeeEVW321B wifi modem een extra
  Apple Airport Extreme Basisstation aansluiten (ivm Macbook bereik, die steeds wegvalt) en op andere apparaten niet.
  Moet ik deze instellen als vaste of als access point, en hoe kan ik dit het beste doen.
  Hoor graag van je
  Groetjes
  Erwin

 42. Henriet zegt:

  Hallo, boven in de slaapkamer heb ik per vandaag het Humax-kastje voor digitale tv neergezet, met een WiFi-dongel van Ziggo. Deze werkte beneden probleemloos, maar boven is de WiFi-verbinding schijnbaar instabiel (tenminste, in onze slaapkamer, niet in die van onze zoon..) en kan het ‘om demand’-gedeelte niet gebruikt worden. Ziggo adviseerde mij daarjuist telefonisch om een nieuwe router te kopen, ipv de oude (5-6 jaar oud) van Sitecom, typenr. WL-342 v2 002. Ivm. geen aanwezige antennes. Daarnaast kreeg ik van hun ook een mailtje, met daarin juist weer het advies om een Powerline Adaptor aan te schaffen, naast de oude router.. Weet u nu wat het beste te doen? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.. Mvg., Henriet

 43. Mirjam zegt:

  Hallo Jan,

  Ik heb jullie vorige week al een mail gestuurd met de volgende vraag maar nog geen antwoord gehad dus misschien hebben jullie hem niet ontvangen.
  Ik ben pas verhuist naar een woning met drie etages. Ik heb een abonnement bij kpn en de experia box.
  Nu had ik op mijn zolder nagenoeg geen wifi bereik en daarom een wifi versterker gekocht. Het wifi bereik is wel verbeterd maar nog zeker niet goed.
  Hoe kan ik dit oplossen zonder kabels te moeten trekken ?

  Alvast bedankt voor je te reaktie

  Groet mirjam

 44. Luuk zegt:

  Hey, ik heb beneden een router die redelijk is, maar nou wil ik ook graag wifi + ethernet kabel toegang op m’n slaapkamer. ik wil kunnen online gamen (vandaar de ethernetkabel) en op het web kunnen met laptop en mobiel (vandaar de wifi) ik weet al dat een repeater niet werkt aangezien die de snelheid bijna halveert.
  wat is nu de beste keuze? en extra router kopen en die met een ethernetkabel vanaf m’n originele router aansluiten of zo’n accespoint? dank Luuk :)

 45. Ron zegt:

  Ik ben op zoek naar een router type AC voor mijn 250GB glasvezelabonnement, waarop ik op de router zelf makkelijk het draadloze WIFI signaal kan uitzetten.
  Wie weet een geschikte router daarmee??
  Alvast bedankt.

  Groet Ron

 46. Kevin de graaf zegt:

  Een goede middag.
  Ik wil graag bij een klant zijn thuis netwerk uitbreiden. Ze hebben een modem hangen van het merk ZyXEL via dit modem heeft hij WiFi/internet, en kijkt hij digitale tv op 2 tv’s. Deze hangt beneden in de meterkast. Ik heb op de eerste verdieping 3 utp kabels getrokken voor een tv of internet aansluiting. Echter willen ze op zolder ook tv en internet hebben maar ik heb hier 1 kabel rechtstreeks naar de meterkast getrokken.

  Is er een mogelijkheid dat ik via deze ene utp naar beneden toch 2 tv kan aansluiten en een internet aansluiting kan maken voor een spelcomputer? En hier willen ze graag ook WiFi.

 47. Rene zegt:

  Welke kabel is nodig voor een eccesspoint.
  Er gaat al een cat 5e naar de zolder toe,is deze goed genoeg.

  Alvast bedankt,
  Rene

 48. raymond zegt:

  een goede middag Jan.
  heb nu en ziggo moden en een sitecom x6 900n, de ziggo moden staat in bridge mode.
  maar nu valt elke dag de sitesom stil.
  geen internet of heel erg traag, na en reset doet hij het wel maar 3 a 4 uur later begint het weer.
  heb wel mijn router nodig vanwege nas, media player, pc, en wifi voor de tablets en telefoons.
  of zou een acces point beter zijn.

  Gr Raymond

 49. Chantal Bloem zegt:

  Goedenavond,

  Ik heb slechte wifi boven en nu is mijn vraag of ik beter een externe router kan nemen of een extra wifi punt.

  Gr. Chantal

 50. FredL zegt:

  Hallo Nico,

  ik zit op mijn werk op intranet, via dat intranet kunnen we ook op internet komen maar alles is via kabels en we hebben geen WiFi.
  Langs de vloer ligt een grote kabelgoot en daar zitten om de zoveel meter lan poorten.
  Nou zag ik dat er een aantal “vrije” lanpoorten in die kabelgoot zitten.
  Samen met een aantal collega’s wil ik wel via WiFi op het internet kunnen want dat scheelt in ons eigen persoonlijke data gebruik.
  Kan ik met zo’n acces point WiFi “genereren” via zo’n lan poort ?
  Of moet dat via een andere manier en wat heb ik daarvoor nodig ?
  Dank voor je antwoord

  • Nico zegt:

   Beste Fred,

   Ja je kunt hierop een access point aansluiten om een wifi netwerk te maken. Echter raad ik je wel aan om eerst even met de beheerder van het netwerk te praten.Wanneer je een access point zomaar op een bedrijfsnetwerk aansluit en hij wordt gekraakt, liggen straks alle bedrijfsgegevens op straat. Meestal wordt wifi dan ook via een apart virtueel netwerk geinstalleerd door de netwerkbeheerder.

 51. Wilfred zegt:

  Ik heb een goedwerkend netwerk met een accespoint in huis, ( hiervoor een router, maar slecht wifi bereik ) nu heb ik een tv gekocht met soundbar die via een app te bedienen is ( wifi ). Echter dit werkt niet, vervolgens de oude router weer teruggeplaatst en nu werkt het wel !! Wat kan hiervan de reden zijn ???

  Groeten,
  Wilfred

 52. Rob zegt:

  Hallo Jan, ik heb een vraag over een acces point. (sitecom)
  deze zit bedraad gekoppeld aan een ziggo router en werkt bij inschakelen prima.
  echter (iedere keer) na wat data gebruik valt de verbinding met internet weg (ik blijf dus gekoppeld aan de accespoint). als ik router en ap reset werkt alles weer maar voor korte tijd en dient hetzelfde probleem zich weer aan. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn? (btw had ik hetzelfde probleem met een repeater)
  ik hoor graag van je, vrgr Rob

 53. Joost zegt:

  Goede dag,

  Bij mij thuis heb ik een router van ziggo die niet door heel mijn huis wifi kan leveren. Dit zou ik graag willen oplossen met een acces point. Ik vroeg me af of het mogenlijk was om een acces point aan te sluiten en dat ik niet nog op een andere draadloosnetwerk dan hoef in te loggen op mijn apparaten. Dat dit als 1 netwerk dus word gezien. Ook vroeg ik me af waar ik naar moet kijken bij het kopen van een acces point om te zien of hij goed is.

  Ik hoop van iemand te horen,

  Joost

  P.s. aanraders voor een goede acces point zijn altijd welkom.

  • Nico zegt:

   Beste Joost,

   Wat je wil is helaas niet mogelijk tenzij je alle apparatuur vervangt voor professionele wifi apparatuur die seamless roaming ondersteunen.
   Je kan wel een access point gebruiken en die hetzelfde SSID geven als de router, echter bij het switchen tussen het signaal van de router en het AP valt de verbinding altijd even weg omdat het toch 2 gescheiden netwerken zijn.

   Als access point kan je het beste kijken naar of een Engenius of een Ubiquiti access point, deze 2 merken zijn op het moment de beste in de markt. Je kunt beide merken hier vinden http://www.wifishop.nl/indoor-access-points-semi-professioneel/cid=3446

 54. Stephan zegt:

  Ik heb een vraag:

  Ik ga op vakantie naar Duitsland en daar is geen wifi aansluiting maar wel een vaste internet aanskuiting aanwezig.
  Ikheb een repeater die ook als accespoint kan worden gebruikt.
  Kan ik die op de vaste aansluiting zetten zodat we wifi op ons mobiel kunnen krijgen.

  Zo niet wat zou dan de simpelste oplossing zijn?
  Ik neem ook een laptop mee waarin een wifi ontvanger zit.

  Ik hoor het graag.

 55. pvisser zegt:

  Toch nog een vraag,
  moet er voor een accespoint een WiFi verbinding in de buurt zijn, of werkt het zelfstandig.
  Voor muziekdoeleinden, kom wel eens ergens heel afgelegen waar mijn telefoon het zelfs niet doet.

  • Nico zegt:

   Beste,

   Een acccess point moet uiteraard aangesloten zijn op een netwerk waar internet aanwezig is. Een access point levert het wifi gedeelte.

 56. mm69 zegt:

  Beste Nico,

  heb een modem van Telfort (ZyXEL P-2812HNU-F1) voor internet. Hieraan gekoppeld heb ik een Linksys WAP54G accesspoint hangen voor draadloos internet via laptops. Nu is wifi-ontvangst op de 2e verdieping al matig, laat staan op de zolder.Wat adviseer jij? De Linksys staat helaas in de meterkast beneden (kan helaas niet anders). Heb ook nog eens de Siemens VOIP-centrale eraan hangen. Moet ik de Linksys niet vervangen? Zo ja, enkele merk- en types die jij adviseert, zou ik wel waarderen.

 57. Jheel zegt:

  Beste Jan (?)
  Ik heb een TP-link access point gekocht , om de wifi te versterken die van mijn benedenbuurman komt en van wie ik een internet kabel heb .
  Ik heb echter alleen een I-pad tegenwoordig .
  dus mijn vraag is : kan ik dat point ook installeren via mijn I-pad ?
  en zo ja , hoe dan ?
  de bijgeleverde gebruiksaanwijzing is niet duidelijk.
  alvast dank
  Jheel

  • Nico zegt:

   Beste,

   Ik ben niet bekend met alle access points die er te koop zijn dus helaas kan ik je hierbij niet helpen en zal je helaas toch even de handleiding moeten raadplegen. Je hebt sowieso toestemming nodig van de buurman en ook zijn wifi wachtwoord moeten krijgen wil je er gebruik van kunnen maken. Waarschijnlijk heeft de buurman wel een PC waar je de TP-link even op mag instellen.

 58. Guido zegt:

  Hoi,

  Ik heb een raar probleem. Ik heb een wifi router in mijn slaapkamer staan. Nu kijk ik via de ziggo app films of tv.

  Af en toe geeft de app aan dat mijn wifi niet snel genoeg is.

  Ik heb een Linksys E1000 (een N router) deze zou normaliter snel genoeg moeten zijn.

  Signaal sterkte: Uitstekend (duh staat in zelfde kamer) 12m2
  Koppelingssnelheid: 3 mbps

  Hier gaat het denk ik mis. Maar hoe krijg ik die snelheid hoger?

  mvg,

  Guido

  • Nico zegt:

   Beste Guido,

   Een wireless-N access point is eigenlijk niet snel genoeg om echt goed te streamen in HD. Je zal dan toch een Wireless-AC access point of router moeten nemen. Wireless-N kan wel voor HD streaming worden gebruikt maar het ligt dan weer heel erg aan de stabiliteit van de verbinding (storing van andere netwerken kan roet in het eten gooien) en de grootte van de stream. Een youtube filmpje van een minuut streamen is geen probleem, maar ga je TV programma’s in HD streamen dan kan je wel eens tegen haperingen aanlopen.

 59. Jeroen Balk zegt:

  Beste Jan ,

  Ik heb de volgende vraag.
  Binnenkort gaan wij verhuizen naar onze nieuwe koopwoning. In deze woning krijgen wij TOON van Eneco aangesloten. Voor de TOON hebben wij een stabiel wifi signaal nodig.
  Wij hebben een standaard modem met ingebouwde router van Ziggo van het merk Cisco.
  Als modem en router werkt deze prima echter laat de wifi sterk te wensen over.
  Vandaar dat ik een accespoint heb geplaatst van TP-Link. Helaas weigert deze ook steeds vaker waardoor ik vaak geen wifi krijg via de TP-Link.

  Welk accespoint of eventueel router zou jij mij kunnen aanraden om te gaan gebruiken ??
  Buiten de Toon zullen er (indien mogelijk en stabiel) nog 2 mobiele telefoons en 1 tablet aangesloten worden op de wifi.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groeten,
  Jeroen Balk

 60. Robert zegt:

  Beste Jan,
  Ik woon in een huis met ongeveer 25 mensen, we hebben natuurlijk met zijn allen een gedeeld netwerk en iedere kamer heeft één Internet kabel aansluiting. Nu heb ik een eigen router en daarmee een eigen wifi netwerk. Binnen mijn huis zegt iedereen nu ineens dat ik mijn wifi netwerk uit de lucht moet halen omdat hun Internet slomer zou worden. Ik heb al maanden dit netwerk en nog nooit eerder gezeik gehad dus ik vroeg me af of het klopt wat mijn huisgenoten zeggen, dat ik in principe hun Internet af pak.

  • Nico zegt:

   Beste Robert,

   De hoofdrouter bepaald uiteindelijk hoeveel bandbreedte iedereen kan gebruiken, als deze optie in de router zit. In principe zou jouw router geen extra bandbreedte moeten kunnen gebruiken als dit goed is ingesteld op de hoofdrouter. Wel kan het zou zijn dat wanneer iedereen een eigen draadloos netwerk heeft, een extra wifi netwerk voor storing en dus vertraging kan zorgen.

 61. Mark Veck zegt:

  Hoi Jan,

  Dank voor het goede artikel. Betekent dit dat ik een utp kabel kan trekken tussen wifi router en acces point zonder moeilijke configuraties op de router en access point? En herkent een apparaat dat is aangesloten op het acces point ook andere apparaten die direct op de wifi router zijn connected.

  alvast dank,
  Mark

  groeten,
  Mark

  • Nico zegt:

   Beste Mark,

   Ja je kunt een wifi access point aansluiten op de lan poort van je router. Waar je wel even op moet letten is dat het access point ingesteld staat op DHCP en hij dus een IP adres krijgt van de router. Wanneer hij namelijk een vast IP adres heeft kan dit conflicten geven met de router als die hetzelfde adres heeft.

 62. Rob webster zegt:

  Hoi jan, Nico
  Ik zoek een oplossing voor een afgelegen huis van WiFi te voorzien ongeveer 2-3 km verder zit een restaurant waar we de WiFi kunnen oppikken gezien het terrein kan dat niet met een kabel maar moet het draad loos hoe kan ik die afstand effectief over bruggen??? En toch goede WiFi signaal te hebben

  • Nico zegt:

   Beste Rob,

   Dat is best een flinke afstand maar er is wel apparatuur die dit kan. Je zal dan een point to point verbinding moeten opzetten. Je kan hiervoor het beste even contact opnemen met de mensen van http://www.wifishop.nl , doe doen dit dagelijks en kunnen je hierin het beste even adviseren.

 63. Ger zegt:

  Jan,

  Goedemorgen ik heb een ziggo horizon box en heb op zolder en eerste verdieping slecht wifi signaal.
  Ik zit te denken aan een draadloze router die ziggo aanbied.
  Ik hoor van jou dat ik(als ik het goed begrijp)een acess-piont nodig heb.
  Klopt dit en hoe gaat dit in zijn werk en heb je voor mij aan advies welke evt aan te schaffen.
  Bedankt alvast.

  • Nico zegt:

   Beste Ger,

   Een access point is in dit geval het beste ja omdat je al een router in het ziggo modem hebt zitten. Een access point kan je dan bijvoorbeeld op de 1e verdieping aansluiten, maar dan moet je wel een netwerkkabel kunnen aanleggen vanaf het modem naar het access point. Een betere oplossing is om een snelle bekabelde router te nemen en daaraan 3 access points te hangen, op elke verdieping 1. Kost je ongeveer 500 euro maar dan ben je wel de komende jaren klaar en heb je een goed wifi netwerk thuis. Zie: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109

 64. Ger zegt:

  Jan,

  Dit alles moet wel draadloos zijn.
  Mogelijk tot kabels trekken is er niet

 65. Luuk zegt:

  Ha Jan,

  In ons huis maken wij gebruik van een modem welke is aangesloten met een verbindingsadapter via het stopcontact. Doordat het modem op de benedenverdieping staat, is de wifi-verbinding op zolder minimaal. We hebben nu een tweede verbindingsadapter aangesloten welke met een ethernetkabel naar de computer gaat. Welk apparaat heb ik nodig om zowel een vaste verbinding als een draadloze verbinding te hebben op zolder?

 66. Twan zegt:

  Hoi Jan,
  Ik heb beneden een modem via de horizon box van ziggo. Om boven ook een signaal te hebben heb ik boven een netgear rangemax wireless router bedraad aangesloten, echter heb ik boven nu een ander ip-adres dan beneden en moet mijn telefoon steeds overschakelen. Is het mogelijk om deze router boven als acces point in te stellen zodat alles onder 1 adres valt en niet steeds overgeschakeld hoeft te worden

 67. Tjorven zegt:

  Beste,
  Wij plaatsten een nieuwe zonneboiler in onze garage die aan onze woning grenst.
  Je kan die volledig sturen met een app maar daarvoor moet je hem inpluggen met een internetkabeltje.

  De installateur zei dat we een draadloze router moesten kopen, dat deed ik maar begrijp niet goed hoe dat ons probleem oplost.
  Moeten we niks hebben dat draadloos signaal opvangt van ons netwerk zodat we daar het kabeltje van de ketel kunnen inpluggen?

  Wie kan mij wat meer info Geven?

 68. Martin zegt:

  Hoi Jan,

  Ik heb achter in mijn tuin geen bereik met de WiFi nu wou ik een outdoor WiFi accespoint plaatsen tegen de achtergevel van mijn huis aangezien deze plek makkelijk te bereiken is met een utp kabel. Welk type outdoor WiFi accespoint kan ik hiervoor gebruiken de diepte van mijn tuin is 50 meter.

  M.v.g martin

 69. Benjamin zegt:

  Beste Nico,

  Ik heb onlangs een Archer c2600 gekocht en achter mijn modena ubee321 gezet. Dit geeft steeds het wegvallen van signaal van de Archer. Voorheen stond in dezelfde setting een archer c7 die vlekkeloos werkt maar niet meer mee kon ivm 2 high end smartphone’s, tablet, smart tv, Google Chrome en 2 laptops. Na afstemming met tplink is t probleem nog niet opgelost. Geprobeerd om de Archer te bridgen (wat dat ook mag inhouden) maar kregen we ook niet voor elkaar.
  Ik zie jou vaak de Asus rt87 te adviseren. Vanuit de leverancier (4launch) adviseren ze de netgear r7500.

  Wat vind jij?
  Ik zoek naar een router met sterk bereik zodat de wifi boven beter wordt. Het is de bedoeling om de Archer c7 op zolder te plaatsen uiteindelijk.
  En heb jij een idee waarom t wifi signaal met de c2600 steeds wegvalt?

  • Nico zegt:

   Beste Benjamin,

   Beide routers zijn prima maar de r7500 is inmiddels uit de handel genomen dus dat advies zou ik niet opvolgen. Zijn opvolger is de R7800. Het verschil zit hem in de snelheid, de Asus RT-AC87U is sneller op 2,4 Ghz maar de R7800 heeft weer meer snelheid op de 5 GHz band. In de mix van 2,4 GHz en 5 GHz is de R7800 weer wat beter. Persoonlijk gaat mijn voorkeur meer uit naar Asus omdat in de regel het wi-fi bereik iets beter is dan bij de Netgear producten. De doorvoersnelheid is namelijk enorm afhankelijk van de signaal kwaliteit, dus het feit dat Netgear iets hoger scored met de R7800 merk je eigenlijk alleen bij een nagenoeg perfecte verbinding.

   De C2600 van TP-Link is trouwens ook niet mis hoor en zou eigenlijk qua specs prima moeten werken. Heb je al geprobeerd de C2600 een beetje te verplaatsen en aan de antennes te draaien? Probeer even met Netstumbler of een ander tooltje te kijken wat het probleem kan zijn, misschien even een vast kanaal instellen dat kan ook helpen voor je een paar honderd euro uitgeeft aan een nieuwe router :)

   • Benjamin zegt:

    Dankjewel. Heb de c2600 terug gebracht omdat t, ook met ondersteuning van tplink, niet lukte.
    Ga ik de Asus bestellen en daarmee weer aan de slag!

    Dankjewel!

 70. Patrick zegt:

  Hoi,

  Ik heb een wifi netwerk in mijn huis, nu wil ik in m’n schuurtje ( waar ik prima wifi bereik heb ) een smart tv plaatsen. De tv heeft geen Wifi maar een vaste netwerk aansluiting. Kabel trekken is heel veel werk dus ik zou graag de wifi omzetten naar vast en uiteraard op de goedkoopste manier/apparaatje. ken elke wifi acces point dit? en welk raad u mij aan?

  mvg, Patrick

 71. daan zegt:

  Beste lezer. Ik huur een kamer en heb nog één huisgenoot. De modem van xs4all staat in de meterkast op de begane grond. Van daar uit voert een cat 5 kabel het signaal naar de tweede verdieping waar onze kamers zijn. Op advies van de monteur had ik een accespoint op de cat 5 kabel aangesloten (sitcom) maar dat leverde een slecht signaal op. In plaats daar van heb ik nu een router (Linksys 6300ea) op de cat 5 kabel aangesloten maar ook dit levert een slecht signaal op. Nu hoor ik weer dat de accespoints van sitcom erg slecht zijn en dat die van TP link erg goed zijn. Wat moet ik nu doen. Is het probleem met het wifibereik opgelost met een TP link alléén of moet ik ook nog de router gebruiken?

 72. Suraya Verstappen zegt:

  Hoi Jan,

  Ik heb een vraag.
  Ik moet thuis van mijn router (sitecom WL330) een accespoint maken.
  Kunt u mij uitleggen hoe dit in zijn werk gaat?

  Mvg Suraya Verstappen

 73. Jan Talsma zegt:

  Hallo Jan,

  Familie van mij heeft een Xperiabox v8 omdat het oude modem stuk was. Nu blijkt wifi wisselend te werken; dan wel en dan weer niet.
  De Xperiabox hangt in de meterkast en in de woonkamer wil men wifi hebben en boven op een slaapkamer staat een draadloze printer.

  Hoe kan ik bereiken dat ze weer storingsvrij wifi hebben? Een router of een accespoint plaatsen? Of nog anders?

  Graag je hulp.

  Gr Jan Talsma

 74. Peter zegt:

  Beste Jan,

  Ik heb onlangs van ziggo een nieuw Ubee modem/draadloze router gehad. Ik had voorheen een kabelmodem met daarop aangesloten een Netgear router(JWNR2000). Ik dacht nu heb ik die Netgear niet meer nodig. Maar de ontvangst van de Ubee modem/draadloze router valt erg tegen. Vraag is kan ik mijn Netgear als accespoint instellen? En zo ja, hoe?Of is het verstandig om de Netgear router op de nieuwe router aantesluiten?

  • Nico zegt:

   Beste Peter,

   Je kan in principe de netgear router gewoon gebruiken, maar dan moet je even het ziggo modem in bridge modes laten zetten door de ziggo klantenservice. De ziggo modem doet dan alleen dienst als modem en niet als router zodat de Netgear als router kan worden gebruikt.

 75. Esther Zijlstra zegt:

  Hallo Jan,

  Ik heb een modem van ziggo met daarnaast een icidu-router. Beneden hebben wij – ondanks dat het bereik wel eens wegvalt – goed bereik met div apparaten. Op de eerste verdieping staat een computer en die is bekabeld. Omdat ons bereik boven – denk door de muren – er vaak niet is. (Kan Apple tv vaak niet gebruiken) zou daar een accesspoint willen hebben. ziggo heeft ons ooit naast de modem ook een router geschonken. Een sitcom AC 750. Deze router en de eerst genoemde werken bij ons allebei, maar staan dichtbij elkaar. Ik zou daarom willen weten of die sitecom als accesspoint te gebruiken is en hoe ik dat moet doen zonder kabels en geen apparaat waar een ethernetkabel inpast, op de computer na. Maar ik vroeg me ook af of de sitecome te plaatsen is naast de computer. Dat de kabel van de router icidu beneden in sitcome gaat en dat een ander kabeltje van sitecome naar de computer gaat. En dat dan de computer is bekabeld, maar ik ook WiFi heb. Ik wil het liefst zo min mogelijk kabels. Ik vind dat zo een lelijk gezicht.

  Alvast mijn dank,

  Es

 76. Lejon zegt:

  Hallo Jan,
  In onze kelder is het niet mogelijk om wifi te krijgen ivm met de afstand en dikke betonnen muren. Nu is bij de bouw wel een werkende internetkabel aangelegd in de muur kan ik nu met een accespoint die kabel omzetten naar een draadloos signaal?
  Gr Lejon

 77. tom zegt:

  Beste Jan,

  Ik heb onlangs een nieuwe router geplaatst gekregen ( draytek) die geschikt is voor glasvezel.
  Toch heb ik mij oude (draytek Vigor 2710) die klaarblijkelijk alleen geschikt is voor adsl nog niet zo lang.
  Kan ik deze router dan nog gebruiken als repeater of kan ik überhaupt nog iets met deze router.
  Wellicht is de vraag al enigszins gesteld maar ik kon het niet goed hierin af lezen met name omdat ik nu over ben gegaan op glasvezel netwerk
  Bij voorbaat dank op je reactie.

  Tom

  • Nico zegt:

   Beste Tom,

   De 2710 kan volgens mij wel als router worden gebruikt, maar echt zeker durf ik het niet te zeggen. Echter heb je dan 2 routers achter elkaar wat niet wordt aangeraden. Draytek modems raak je vaak wel kwijt op marktplaats of via tweakers vraag & aanbod tegen een redelijk bedrag.

 78. Rob zegt:

  Hallo,
  Ik probeer mijn tp link WiFi repeater te installeren. Alleen kom ik er nu achter dat er geen wps knop er bij mij op de modem zit. Hoe kan ik hem alsnog installeren, of is een extra modem erachter makkelijker?

 79. Marco zegt:

  Hallo Jan, Nico,

  Voor op mijn werkplek hebben we een tweede router aangeschaft (TP-link WR1043ND v3) welke we aan het bestaande modem/router van Ziggo willen hangen (Ziggo connect box). Dit gezien we een volwassenenfilter via DNS willen hebben, en dit bij de Ziggo connect box allemaal is geblokkeerd.
  Wanneer ik router op router aansluit, haal ik bekabeld via de TP-link wel nabij de maximale snelheid (180/30), echter via wifi op lange na de download niet (80/30 is max). Komt dit doordat het router op router is, en ik beter de Ziggo connect box in bridge mode kan laten zetten? Of hebben we de verkeerde router gekocht, en gaat deze (ondanks de vermelde 450mpbs op de doos) het simpelweg niet trekken?

  Ik heb overigens al met wifi analyzer gekeken naar storende signalen etc, de basisstappen daarin doorlopen.

  Alvast bedankt,
  mvg, Marco

  • Nico zegt:

   Beste Marco,

   Het is de wifi router die de snelheid niet kan halen. 450 Mbps is een theoretische snelheid en daar jou je ongeveer 50 mbps van over las je gelukt hebt. Om die 180 Mbps te halen zal je een router moeten nemen met wireless-AC en dan op de 5 Ghz band minimaal 1900 Mbps theoretisch. De goedkoopste die in de buurt komt van die snelheid is deze : https://www.routershop.nl/zyxel-armor-z1-ac2350-dual-band-wifi-router/pid=38255
   vervang je tp-link met die router en zet de ziggo modem in bridge modus voor het beste resultaat.

 80. Steve Timmer zegt:

  Ik snap er nog niks van, door de vele apparaten thuis die gebruik maken van wifi wordt er wel eens iemand uit de wifi geknikkerd en dat is vervelend wanneer je aan het werk bent. ik heb al een wifi versterker maar nog word er iemand uit de wifi geknikkerd. wat heb ik nu nog nodig? of is KPN gewoon slecht en moet ik overstappen?

 81. Danny zegt:

  Hallo,

  kan iemand mij helpen. Ik heb op zolder een access point, hij geeft zowel de 2,4 als de 5 GHz aan en mijn apparaten verbinden er ook mee. Echter doet internet het dan niet. Ik heb al meerdere malen de router gereset en de access point maar het werkt niet.
  Wat moet ik doen??

  • Nico zegt:

   Beste Danny,

   Het access point is gewoon met een netwerkkabel verbonden met de router neem ik aan? Zorg ervoor dat je het access point configureert zodat hij een IP adres van de router krijgt (via dhcp)
   Dan zou het gewoon moeten werken in principe.

 82. John Conte zegt:

  Beste Jan,

  Welk acces point merk is aan te raden??

 83. Ben Ros zegt:

  Hallo Jan,Nico,

  Ik heb een Netgear router R7000 met de EX6150 als AP aangesloten voor een breder bereik.
  Nu heb ik een device “(philips spotify connect adapter (sw100m)” welke normaliter connectie maakt via de AP maar regelmatig weer terugvalt op connectie met mijn R7000, wanneer dat laatste gebeurd heb ik niet voldoende connectie en de verbinding valt dan regelmatig weg.

  Ik begrijp nu niet helemaal waarom het device terugvalt van AP naar Router (beide zijn namelijk ingesteld met dezelfde SIDD naam en wachtwoord op de 2.4Ghz band. En hoe kan ik dat voorkomen is dan mijn vraag ? Bij alles apple devices schakelen de R7000 en EX6150 namelijk netjes over waar op dat moment het sterkste signaal is.

  Mvrgr en alvast dank,

 84. Erik zegt:

  ECB350 als router configureren.

  Ik heb mijn ziggo Ubee modem in bridge mode laten zetten door Ziggo. Hieraan zit een Sitecom router. Verderop in huis nog een Engenius die als Acces Point werkt. Dit werkt allemaal als een tierelier. Heb vandaag nog geprobeerd om de Sitecom eruit te halen en de Ziggo als router in te stellen. Omdat ik halvering van de datadoorvoer had (circa 90 Mb ipv 150 Mb). Ik kreeg het inderdaad werkend, En als ik fysiek mijn notebook in de Ubee inplugde had ik ook 150 Mb. Maar verder in het netwerk was zowel de bekabelde als de draadloze datarate nog maar 25% en het netwerk viel überhaupt een paar keer uit. Ik heb de hele wijziging maar weer snel teruggedraaid.

  Nu heeft mijn zojuist verhuisde broer, met de beruchte Ziggo Ubee modem/router en een Engenius access point, iedere dag problemen dat het netwerk in elkaar stort. Mogelijkerwijs ligt het aan die Ubee modem. De Ziggo helpdesk lijkt er zelf ook niet enthousiast over.

  Nu is mijn vraag: kan ik de Engenius als router laten werken met de Ziggo als bridge? Dus in de Acces Point Router modus? Dan laat ik door Ziggo de modem terugzetten. Als de Engenius (ECB350) hier niet voor gebruikt kan worden, dan zou ik er eerst een router (bijvoorbeeld net zoiets als mijn Sitecom) er tussen moeten zetten. Maar dat lijkt me toch niet nodig? Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten?

  Graag advies hierover. Bedankt.

  • Nico zegt:

   Beste Erik,

   De Engenius kan je alleen als AP gebruiken en niet als router. Het beste is toch om het ziggo modem in bridge modus te zetten, dan een goede router (zie ons blog de beste wifi router 2017) en dan eventueel nog de Engenius als AP.

 85. Hans Bartsen zegt:

  Beste Jan,

  Ik wil een bestaande TP Link N900 die nu als router dienst doet (bekabeld en Wi-Fi) uitbreiden met een 2e access point boven vanwege beperkt Wi-Fi signaal. Kan ik een 2e TP Link (of iets anders) maar dan ingesteld als alleen accesspoint ook draadloos koppelen aan de 1e ? Bijna overal lees ik dat de 2e via de Wanpoort aan de 1e gekoppeld dient te worden (aan en LAN-poort) echter als er geen kabels liggen c.q. niet getrokken kunnen worden dan moet je iets anders.

  M.vr.gr. Hans

  • Nico zegt:

   Beste Hans,

   Om 2 accesspoints met elkaar te verbinden dienen beide apparaten roaming te ondersteunen, hier zijn ook nog verschillende varianten in zoals fast roaming en seamless roaming.
   Wat het betekent is dat de access points met elkaar in verbinding staan en clients automatisch aan elkaar overdragen wanneer een betere ontvangst mogelijk is. Oude wireless-N apparaten ondersteunen dit vaak niet, tegenwoordig zit het wel in de wat nieuwere en duurdere AP’s.

 86. Proxy zegt:

  Kan ik het acces point ook instellen als individueel wifi punt zodat ik 2 routers heb ipv 1? Mijn ouders zetten namelijk altijd het internetuit via de router maar dit vind ik irritant.

 87. Alexander van den Goorbergh zegt:

  Beste Jan,
  Ik heb een router/modem van Orange. Op zich goed bereik. Ik wil daar een TP Link en een WiFi-Extender van Orange op aansluiten om respectievelijk op het boventerras en in een werkplaats nabij een betere ontvangste te hebben. Beiden aangesloten. Geven vol bereik aan, doch…. beiden apparaten vragen bij connectie een wachtwoord. Wat ik ook invul (bijv. Admin, bij de TP) het lukt niet om de link en extender te ontgrendelen. Is er een manier om dit te doen, zodat ik geen wachtwoorden meer nodig heb om de connectie tot stand te brengen? Hartelijk dank voor je advies! Alexander.

 88. rogier zegt:

  Hoi Jan,

  ik heb een vraag over mijn netwerk; ik heb een modem van ziggo met daaraan gekoppeld een router te weten een TL-wdr4300. het bereik van dit modem (staat beneden in de meterkast) is nou niet echt geweldig. nu heb ik een kabel laten leggen van de meterkast naar de 1e etage om daar een accespoint te maken. hiervoor heb ik een Netgear wndap 360 gekocht.

  is dit een juiste constructie en hoe moet ik dit configureren?

  dank voor je hulp! wordt gewaardeerd :)

  Groet, rogier

 89. Thom zegt:

  Beste Nico, (aangezien jij wel reageerd)

  ons wifi is al een tijdje slecht, en wil daarom mogelijk de engenius ecb1750 aanschaffen. nu zag ik dat deze maar 1 ethernet poort heeft (en die wordt gebruikt om het access point te verbinden met het modem). als ik dit apparaat als access point gebruik kan ik dan de ethernet poorten van mijn modem/router nog gebruiken om mijn laptop aangesloten te houden via een utp-kabel? en is het verstandig om mijn routerfunctie uit te zetten van mijn modem?
  met vriendelijke groet,

  Thom

  • Nico zegt:

   Hi Thom,

   Het modem moet wel als router blijven werken, de ECB zal alleen als AP dienst doen. De overige poorten op het modem kan je gewoon blijven gebruiken dan.

 90. Adrie zegt:

  Hoi.

  Mijn vorige router heb ik omgezet naar een axxesspoint. Die staat op de enigste kamer die wij boven hebben. Mijn zoon heeft een game Pc besteld van de week die hij daar wilt zetten. Is het mogelijk om 1 of 2 kabels aan te sluiten op het axxesspoint om zo bekabeld internet te verkrijgen

  • Nico zegt:

   Beste Adrie,

   Nee dit zal niet lukken maar je kunt er wel een eenvoudige switch tussen zetten, die splitst dan als het ware de aansluiting naar het AP en de PC. Een goedkope switch die hiervoor prima gebruikt kan worden is de TL-SG105: https://www.routershop.nl/tp-link-tl-sg105-5-poorts-gigabit-switch/pid=37863

   • Adrie zegt:

    Hoi Nico.

    Dank je voor het snelle antwoord. Dus als ik het goed begrijp zet ik deze switch boven en verbind deze met de netwerkkabel die van beneden komt en op de switch sluit ik dan het axxespoint, game pc en de playstation aan?

    Ik heb dit wel nog even getest vanacht. Even de wifi van de laptop uitgeschakeld, kabel aangesloten op het axxespoint boven en was gelijk verbonden met internet.

    Gr: Adrie

    • Adrie zegt:

     Ik mag aannemen dat als meerdere apparaten tergelijke tijd gebruikt worden dit ten koste gaat van de snelheid???

     • Nico zegt:

      Hi Adrie,

      Ja maar bekabeld moet dat geen problemen geven hoor, genoeg bandbreedte voor alle apparatuur. Alleen als je heel zwaar gaat downloaden of 4k films wilt streamen kan het wat lastiger worden.

    • Nico zegt:

     Hi Adrie,

     Ja klopt, zo moet je het aansluiten inderdaad :)

 91. Han zegt:

  Goedendag,

  Ik heb een modem/router Technicolor van Ziggo en ik ben van plan om een hele goede router Asus ASUS RT-AC88U te kopen en te koppelen aan de Technicolor van Ziggo. Hoe moet ik dat aansluiten?
  Moet ik de modem/router van Ziggo instellen als bridge en geeft dat een versnelling van het gebruik van mijn Wi-Fi (Internet, etc.)?

  Is deze Asus ASUS RT-AC88U een goede keus?

  Wat vind je van Asus Asus RT-AC5300? Overbodig?
  Wat ik wil is gewoon een snelle verbonding met 5 Hz.

  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

  Groetjes,
  Han.

  • Nico zegt:

   Beste Han,

   Je kunt het beste de ziggo modem in bridge mode laten zetten zodat de router al het werk kan doen. De AC88U is een goede keuze maar tegenwoordig zijn er vaak betere oplossingen dan een goede router, kijk bijvoorbeeld eens naar de Asus Lyra, dit is een mesh wifi systeem dat bestaat uit 3 losse routers die je door het huis kunt plaatsen. Zo heb je overal een goede wifi dekking zonder draden te trekken.

   • Han zegt:

    Bedankt voor de uitleg en info, Nico.

    Ik heb nog een paar vragen:
    1. Moet de router dan een goede Firewall hebben daar ik ergens gelezen heb dat de Firewall en DHCP van de Ziggo Technicolor 7210 uitgeschakeld wordt als het als bridge mode functioneerd.

    2. Wat zijn de voor- en nadelen van op bridge mode laten zetten? i.p.v. de router als access point?

    3. Ik ben gecharmeerd op Asus RT-AC5300 of Asus ROG Rapture GT-AC5300.
    Zijn de verschillende van deze 2 verantwoord om een keuze te maken t.o.v. Asus RT-AC88U en t.o.v. de prijzen? Wat zijn dan de voor- en nadelen.

    4. Wat is het beste merk voor routers? Is Asus beter dan b.v. TP-Link?

    Alvast bedankt!
    Fijne dag verder.

    • Nico zegt:

     Beste Han,

     Het voordeel van bridge mode is dat je dan geen 2 routers achter elkaar hebt, dat kan nog wel eens voor problemen zorgen en het is ook overbodig om 2 apparaten te hebben die exact hetzelfde doen :)
     De firewall in de nieuwe router is beter dan wat er in de ziggo router zit. De 5300 van asus is bijna identiek aan de 88U, alleen heeft de 88U maar 1 x 5 Ghz dus als je veel (+5) 5GHz apparaten hebt kan je misschien beter voor de 5300 gaan. De 5300 tov de ROG Rapture 5300 zit hem weer in het geheugen, dat is verdubbeld in de Rapture en hij heeft ook 2 x UBS 3.0 ipv USB 2.0. Persoonlijk vind ik dat geen 50 euro waard :)

     Je kunt ze eventueel hier makkelijk vergelijken: https://www.routershop.nl/compare/plist=42907,43344,54454

     • Han zegt:

      Hoi Nico,

      Hartelijk dank voor je uitleg; sorry voor de late reactie.

      Wat voor voordeel in het meer geheugen van de ROG Rapture; in welk opzicht moet ik het zien? Snellere verwerking? Is het in de praktijk waarneembaar?

      Alvast bedankt!

      Groetjes,
      Han.

     • Nico zegt:

      Hoi Han,

      In theorie zou hij dan makkelijker om moeten gaan met meerdere draadloze gebruikers en grotere hoeveelheden data in het interne netwerk. Maar ik denk dat 95% van de mensen bij zwaar gebruik dit niet eens nodig heeft. Persoonlijk zou ik voor de normale AC5300 gaan of de AC88U, die heeft WTFast ingebouwd, een stukje software die nog iets meer snelheid biedt op game gebied.

 92. Albert zegt:

  Hallo,

  In mijn werkplaats, helemaal achter in de zaak, heb ik geen wifi bereik meer.
  Wel heb ik op deze plaats een bedrade computer, die verbonden is met de router.
  Kan ik op deze plaats een accespoint maken om zo toch wifi te hebben op die plaats, en dat de computer gewoon bedraad blijft.

  Groet
  Albert

 93. Albert zegt:

  Beste Nico,

  Dat is inderdaad precies wat ik zoek. En de set bevat zowel de switch als het access point.
  Super.
  Bedankt
  Albert

 94. Han zegt:

  Hallo Nico,

  Allereerst hartelijk dank voor de info’s en tips.
  Jou advies heb ik gevolgd en heb de Asus RT-AC5300 gekocht; mijn dank hiervoor.

  Ik heb nog advies van je nodig.
  Wat betekent dat als ik In plaats van op bridge mode zetten van de Ziggo Technicolor 7210 de Wi-Fi gewoon uitzet/disablen? Is er een (groot) nadeel als ik zomaar uitzet of is het beter op bridge mode te zetten?
  Dit vraag ik daar ik veel gelezen heb dat de Ziggo Technicolor 7210 veel problemen geeft als het op bridge gezet wordt; het werkt niet echt (goed).

  Alvast bedankt, Nico.

  Groetjes,
  Han.

  • Nico zegt:

   Beste Han,

   Het beste is bridge modes aangezien hij dan puur alleen als modem werkt en de Asus het router werk laat doen. Wanneer je alleen wifi uitschakelt heb je als het ware 2 routers achter elkaar, dat kan voor vertraging zorgen en ingewikkelde netwerkproblemen. De ziggo klantenservice kan bridge mode voor je aanzetten, als dit problemen geeft is het altijd weer terug te zetten naar de standaard.

   • Han zegt:

    Hoi Nico,

    Bedankt voor je respons en tip.

    Hoe kan ik, ter controle, checken of Ziggo de TC7210 ECHT in bridge mode echt/goed omzet (behalve dat de Wi-Fi uit is)? Ik lees veel slechte ervaringen bij het omzetten van deze type TC7210, vandaar.
    Jammer dat ik niet zelf via het Menu van de TC7210 zelf kan aanpassen.

    Alvast bedankt.

    Groetjes,
    Han.

 95. Han zegt:

  Bedankt voor je respons, Nico.

  1. Hoe kan ik checken of ik WAN IP of LAN IP krijg daar mijn laptop geen ethernetingang heb. Moet ik eerst een USB adapter met ethernet aansluiting hebben? Moet ik speciaal een goede kwaliteit adapter kopen?

  2. Hoe herken ik een WAN IP?

  3. Ik heb met Ziggo gesproken dat ik via menu Technicolor TC7210 de DHCP server en 2,4 GHz + 5 GHz Interface Wi-Fi kan apart kan disablen. Volgens hun is dat precies hetzelfde als ze dat op afstand voor mij zou doen. Is dit waar? Ik twijfel hier een beetje van.

  Bij voorbaat mijn hartelijke dank, Nico.
  Een heel fijn weekend.

  Groetjes,
  Han.

 96. Jari zegt:

  hallo,
  ik heb thuis de Experia box v10 router van kpn staan, nu heb ik een wifi accesspoint gekocht de WLX-7000. nu wil ik graag de WLX-7000 draadloos verbinden aan de router ( op 5ghz ).
  en de WLX-7000 op mijn kamer zetten en vanaf de WLX met een internet kabel naar mijn Tv Ps4 enzo.
  is dit mogelijk met dit accespoint of moet ik dan een ander halen?

  met vriendelijke groet
  Jari.

 97. Robbie van Overmeeren zegt:

  Goedendag
  ik heb een vraag: hoe kan ik mijn Wi-Fi signaal versterken tot achter in mijn tuin.? ongeveer 60 tot 80 mtr vanaf de voorgevel waar tegen mijn wifi kabel modem router van Delta/Zeelandnet ( technicolor model:EPC3940AD , 175mbps ) hangt .

  we hebben geprobeerd met een TP link adapter , maar dat is niet gelukt, we zien achter in de tuin wel mijn netwerk maar er kan geen verbinding gemaakt worden.?

  vriendelijke groet Robbie

 98. SDM zegt:

  Beste,

  op kot heb ik enkel toegang tot internet via een etherkabel. Nu zou ik graag wifi hebben op kot, maar een router mag niet geplaatst worden van de koteigenaars omdat dit het signaal van andere koten verstoort. Kan ik via een acces point wifi creëren door er gewoon mijn etherkabel in te steken?

 99. Martien zegt:

  Hoi,

  Ik heb een dlink router (DIR 828). Ik wil deze graag gaan inzetten als switch (dhcp uitzetten dus), maar ik zou de draadloze functie van het apparaat ook willen behouden. Kan dat? Met andere woorden kan deze router functionere als accesspoint en switch tegelijk?

  Groeten,

  Martien

  • Nico zegt:

   Zover ik weet kan dat niet, hij zou hooguit als AP moeten kunnen werken alleen maar niet ook nog als switch gok ik. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, je kunt dit het beste even aan D-link navragen.

 100. abs zegt:

  Hallo,
  Mijn WiFi bereik wil nog wel eens wegvallen, heb nog een site om router liggen.
  Maar als ik die aansluit als accespoint houd ik dan wel het zelfde adres?
  Of komt daar een extensie dan te staan zoals bij een extender?
  Gr.

 101. Stella zegt:

  Hoi Nico,
  We hebben beneden in de woonkamer de router staan. Mijn zoon speelt in de woonkamer games met een ps4. Aangezien we het geluid zat zijn, hebben we een tv gekocht zodat hij op zijn slaapkamer kan gamen. Hij kan nu met zijn laptop zonder bekabeling gamen op de slaapkamer.
  Ik ben een leek in dit soort dingen en wil morgen de tv en ps4 aansluiten op zijn kamer. Ik heb echter geen idee of dit gaat werken. Zijn er nog tips waar ik rekening mee moet houden? Ik denk aan een extra router voor boven? of een ander kastje? Geen idee eigenlijk. Heb jij tips voor me in eenvoudige jip en
  Janneke-taal?

 102. Job Lomans zegt:

  Hallo,

  Ik heb ook een vraag over hetvolgende: ik heb op de eerste verdieping de experiabox van KPN (router/modem) staan en wil achter in de tuin op 1 0m afstand de wifi verbeteren (Youtube fimpjes zijn net niet af te spelen), Ik dacht er aan om een Asus RT AC 86U router te kopen en inte stellen als een accespoint. Is dat slim of kan ik beter een los accespoint kopen? (goedkoper, sterke signaal?) En maakt het voor het wifi signaal veel uit hoe sterk het signaal is van de twee frequenties( 2,5 en 5 Hz) oftewel vodoet een Asus 1200 net zo goed als een Asus 1900? Als er later glasvezel zou komen is de keuze (accespoint of router) dan nu ook een goede optie? Alvast super bedankt voor je reactie!
  Vr gr Job

 103. Job Lomans zegt:

  vervolg van vragen van Job Lomans

  Ik was nog vergeten te vermelden dat op de plaats (op een slaapkamer op de begane grond grenzend aan de tuin) waar ik de tweede router als accespoint wil plaatsen nu een switch is omdat daar ook een game pc bedraad is aangesloten op deze switch en op deze switch nog een aantal ethernetkabels zijn aangesloten die gaan naar andere kontaktdozen voor bedraad internet op de begane grond. De switch wil ik dan dus vervangen door de bovengenoemde router waarbij deze bedrade aansluitingen moeten blijven bestaan.

 104. Job Lomans zegt:

  vervolg Job Lomans
  Ik las trouwens hierboven dat ik de switch moet laten staan en dat ik dus de game pc en andere ethernetkabels aan de switch verbonden laat en ik de router (ingesteld als accespoint) aan 1 van de andere uitgangen van de switch aansluit, is dat correct?

 105. Hessel zegt:

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik zit thuis met een probleem en dat is dat de wifi te traag is in vergelijking met het internetabonnement van mijn huis. Aan mijn huis hoor ik 400 Mbit/s te krijgen, en dat haal ik bekabeld ook wel ongeveer. Via 5 Ghz wifi is dat max 180 Mbit/s en via 2.4 Ghz ongeveer 30 (naast de modem/router gemeten, zonder barrières). In mijn omgeving zijn overigens veel andere wifi netwerken van de buren, en mijn huis is niet heel groot. Ik heb dit probleem al aan Ziggo gemeld (mijn provider), en zij hebben mij toen een nieuwere router toegestuurd. Er was echter geen verschil in snelheid merkbaar. Denkt u dat ik door het gebruik van een goed krachtig access point (van Ubiquiti o.i.d.) als router in plaats van het modem/router geval van Ziggo wel de maximale wifi snelheid kan halen?

  Met vriendelijke groet,

  Hessel

  • Nico zegt:

   Beste Hessel,

   Bij Wifi moet je altijd rekening houden met veel overhead en haal je gemiddeld bij een Wireless-N wifi apparaat die maximaal 300 Mbps kan slechts 30 Mbps. Als je een nieuwe router of access points neemt met Wireless-AC snelheden tot 2167 Mbps dan hou je ongeveer 200 a 250 mbps over. De volle 400 Mbps ga je draadloos dus niet halen, tenzij je met 2 Wifi ontvangers gaat werken op 1 PC die beide op 5 GHZ draaien en je router 2 x 2167 Mbps aankan. Wil je de volle snelheid, dan is een kabel toch nog steeds het beste.

 106. Glenn zegt:

  Beste Nico,

  Heb een huis van 230m. 2 etages
  Ik ga de kamers bekabelen waar vast internet nodig is.
  Nou wil ik gewoon goed wifi hebben in het huis.

  Kan ik dan af met een Access point?
  Wil niks in het stop contact hebben.
  Misschien plafond versterkers?

  Ik heb ook wel eens wat gezien van urbi netgear???
  Is dat wat?

  Graag advies

 107. Aart zegt:

  Beste Nico, wijngaan binnenkort verhuizen. In de nieuwe situatie moet ik zowel een omvormer (van de zonnepanelen) als een laadpaal (voor de auto) aansluiten op mijn netwerk. De omvormer is bedraad, de laadpaal via WIFI. Kan ik een router als accespoint instellen, die in de buurt van de laadpaal hangen en daar ook de kabel van de omvormer insteken? De router verbind ik vervolgens met 1 kabel aan de modem/router binnen. Of is het verstandiger 2 kabels te trekken en 1 rechtstreeks vanaf mijn modem/router op de omvormer en 1 op een accespoint cq als acces point ingestelde router aan te sluiten??
  Ben benieuwd!! Dank alvast voor je reactie

 108. Peter zegt:

  Hallo, ik heb een kassa met handheld en moet ik een acces point met wep beveiliging hebben, nu heb ik 1 gekocht, alleen is nu voor mij de vraag hoe zet ik hem op wep, en hoe verbind ik de kassa’s ermee

  • Nico zegt:

   Beste Peter,

   In dit geval kan je het beste even een installateur inschakelen om je hierbij te helpen. WEP wordt al jaren niet meer gebruikt dus ik vermoed dat je WPA bedoeld. Om je hier doorheen te begeleiden wordt erg lastig zo online, dus het beste is iemand in te schakelen die dit voor je kan doen.

 109. Jerry zegt:

  Hallo,
  Ik heb mijn ziggo modem in meterkast beneden in bridge-modus gezet. Hierop heb ik ook in de meterkast een Netgear Nighthawk AC1900 R7000 aangelosten en deze ingesteld als wifi router. Ik heb hiermee beneden goed bereik en op de 1e etage redelijk. Ik zou graag hier nog een accespoint op aansluiten. Kan dat?
  Ik heb op de 1e etage een utp kabel liggen en wil hier een accespoint op aansluiten zodat ik op zolder ook bereik heb. Moet deze aangelosten worden op netgear of het ziggo modem? En kan ik deze dan instellen als accespoint?

  Of zijn er andere betere mogelijkheden om mijn wifi netwerk te verbeteren?

 110. Hans Runhaar zegt:

  Voor een kennis heb ik in een thuis’netwerk’ ter vervanging van huidige router (Asus RT-N66U) een Fritz!Box 4040 gekocht.
  Kan ik ivm dode wifi plek op de verdieping, aldaar – bedraad – de oude router in accespoint modus plaatsen?
  De SSID, password en NetwerkKey gelijk te configureren: Asus gelijk maken aan de FRITZ.
  – Kan de Asus samen met de FRITZ!Box een netwerk maken en
  – werkt eea als ik een N accesspoint achter een AC router plaats??
  m vr groeten en dank, Hans.

 111. erik zegt:

  Hallo Nico
  Ik heb wellicht een ingewikkelde vraag en ik hoop dat je daar iets mee kan; Ik ben muzikant en ik gebruik sinds kort de app NEWZIK op mijn Ipad. Dit om op het podium partitures digitaal te kunnen lezen. Je kunt met deze app via WIFI verschillende Ipads met elkaar verbinden. Nu is er niet in elke zaal een goede wifiverbinding dus wil ik zelf een router meenemen. Ik heb dus geen internet nodig alleen maar een wifi netwerk. Mijn vraag is deze; Gaat dit werken? Is het voldoende om alleen een router mee te nemen of moet dit een accespoint zijn. En hoe gaat het als er nog andere routers in de buurt zijn.
  Met vriendelijke groet
  Erik

  • acces zegt:

   Wanneer je alleen een eigen netwerk wilt zonder internet verbinding zou ik inderdaad voor een router kiezen voor een paar tientjes.

 112. h. zegt:

  Hallo,

  Ik heb in mijn meterkast een modem/router van KPN(begane grond). Alleen op de derde verdieping is de internet erg zwak. Op de tweede verdieping heb ik switch staan (voor mijn computer en printer bedraad). Die wil ik vervangen voor een router zodat ik goed bereik heb op de derde verdieping. Welke router beveelt u mij aan? Ik zie graag een reactie tegemoet. Gr H.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑