Wifi

door Nico

57

Beste Wi-Fi Router 2017


Welke router mag zich de beste Wi-Fi router 2017 noemen?
Ieder jaar schrijf ik een informatief stuk over de beste Wi-Fi router van het jaar. Hiermee probeer ik mensen een beetje wegwijs te maken tussen het enorme aanbod aan Wi-Fi routers op de markt.

Ik begint altijd met een stukje uitleg over de techniek in de Wi-Fi router zodat u een idee krijgt wat al die technische termen nou betekenen en of u de functies nodig heeft of niet.

Klik op één van de onderstaande links om naar het onderdeel te gaan wat voor u belangrijk is, of pak een bakje koffie (of twee) en lees verder :)

Index:

Techniek in de router
Wi-Fi bereik van een router
Opkomst van Wi-Fi Mesh Routers

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 100,-
Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 200,-
Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 300,-
Advies beste Wi-Fi router 2017

Techniek in de router

Een Wi-Fi router anno 2017 is eigenlijk een kleine computer waar een moederbord in zit met een processor en wat geheugen. We bekijken de onderdelen één voor één en leggen uit wat het onderdeel doet en waar nou de verschillen zitten tussen een Wi-Fi router van € 100,- en een router van € 450,-

binnenkant van een wi-fi router

Processor
De processor (CPU) in een router heeft een bepaalde snelheid, uitgedrukt in MHz (megahertz) of GHz (gigahertz). Hoe sneller de processor, hoe makkelijker de router omgaat met het verwerken van data.

In een standaard Wi-Fi router zit er vaak een normale processor met een snelheid onder de 1000 MHz (1000 MHz is 1 GHz). Bij de wat duurdere modellen zit vaak een dual-core processor met snelheden boven de 1 GHz. Dual-Core betekent dat hij 2 rekenkernen heeft en dus als het ware 2 processoren heeft.

dual-core processor
bron foto: digitaldimensionoftechnology.com

Bij gemiddeld internet gebruik is een normale processor meer dan voldoende. Ga je films streamen via Netflix of worden er multiplayer games gespeeld via een spelcomputer of PC dan is een dual-core processor wel aan te raden.

Geheugen
Het geheugen is van groot belang voor een Wi-Fi router. Hoe meer geheugen hoe meer apparatuur je kunt verbinden met de router. Een goede Wi-Fi router heeft 256 Mb of meer werkgeheugen.
Naast werkgeheugen zit er ook flash-geheugen in een router. Dit geheugen wordt gebruikt om de configuratie van de router op te slaan. Dit geheugen is vaak kleiner dan het werkgeheugen en de grootte van dit geheugen maar niet echt uit.

Software
De software in de router kan per merk enorm verschillen. De wat goedkopere Wi-Fi routers hebben niet de uitgebreide software mogelijkheden die je vind in de beste Wi-Fi routers. Hieronder leest u wat er zoal gedaan kan worden met deze software.

asus router interface

Ouderlijk toezicht
In de wat betere routers zit een functie voor ouderlijk toezicht waarmee u kunt instellen wanneer een gebruiker op internet kan en welke content hij of zij te zien krijgt.

Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de smartphone van Pietje na 9 uur niet meer online kan via Wi-Fi. En dat content waar erotiek en geweld in voorkomen niet wordt doorgelaten.

De wat duurdere routers hebben vaak meer uitgebreide mogelijkheden tot het blokkeren van content en bieden daarnaast een makkelijkere bediening om alles in te stellen.

QoS
Quality of Services (QoS) is een functie waarmee de router voorrang kan geven aan bepaalde data. Bel je bijvoorbeeld over VoIP, dan is het van groot belang dat er altijd voldoende bandbreedte beschikbaar is. Wanneer iemand een download aanzet is het niet de bedoeling dat alle bandbreedte wordt gebruikt voor deze download en het VoIP gesprek kwaliteit verliest of wegvalt.

Ook voor streaming video zoals Netflix of bij Multiplayer gaming is het belangrijk dat de verbinding optimaal is. QoS geeft prioriteit aan deze data en zet indien nodig downloads en andere minder belangrijk dataverkeer op een laag pitje wanneer nodig.

QoS

Sommige routers gaan hier erg ver in, vooral op het gebied van gaming is een goede verbinding heel belangrijk. De Asus RT-AC88U gaming router heeft zelfs een speciale QoS dienst in de router die games de best mogelijke verbinding geeft.

Beveiliging
De betere routers hebben een uitgebreide firewall ingebouwd en bieden VPN mogelijkheden.
Routers van het merk Draytek bijvoorbeeld zijn op dit gebied zeer uitgebreid en worden dan ook vaak gekozen vanwege de goede VPN eigenschappen waarmee gebruikers op afstand een veilige verbinding met hun kantoor op kunnen zetten.

beveiliging

Op Wi-Fi gebied is de beveiliging overal wel zo’n beetje gelijk. Wel bieden de wat betere Wi-Fi routers ook een gastennetwerk mogelijkheid die volledig gescheiden is van uw eigen netwerk. Zo kunnen gasten wel gebruik maken van internet maar kunnen ze via dit netwerk geen verbinding maken met uw computers of NAS (netwerk opslag) systemen.

Wi-Fi bereik van een router

De meest gestelde vragen over Wi-Fi routers die ik ontvang hebben altijd te maken met het bereik van de router. Iedereen wil het liefst een sterke router die het hele huis en als het kan ook nog de tuin dekt.

Helaas werkt het in de praktijk niet altijd zo. Een sterkere router is geen garantie voor goede Wi-Fi dekking. Hieronder zal ik proberen uit te leggen waarom de één wel door het hele huis goed bereik heeft en de ander niet verder komt dan 1 kamer of verdieping.

Hoe Wi-Fi werkt
Een Wi-Fi signaal is een radiogolf die door de zender in de Wi-Fi router wordt uitgezonden op een bepaald vermogen. De standaard Ziggo of KPN router heeft ongeveer een zendvermogen van 40mw.

Wettelijk gezien mag een Wi-Fi router op een frequentie van 2,4 GHz maximaal 100mw aan zendvermogen leveren. Op 5 GHz mag tot 1000mw worden uitgezonden. Echter heeft 5 GHz een kortere golflengte waardoor het signaal moeilijker door obstakels zoals muren en plafonds heen komt.

5 GHz is dan ook niet ideaal om over meerdere verdiepingen te gebruiken. Hier komt de 2,4 GHz frequentie beter tot zijn recht omdat deze een langere golflengte levert.

wifi bereik

Een nadeel van 2,4 GHz is weer de bandbreedte waardoor gemiddeld de snelheid beperkt is tot 300 Mbps. Hier hou je ongeveer 40 Mbps aan over qua downloadsnelheid. Niet ideaal dus wanneer je een snelle kabel of glasvezel verbinding hebt en hier draadloos de maximale snelheid van wilt benutten.

Bij 5 GHz kan de snelheid oplopen tot meer dan 1700 Mbps, dit is snel genoeg om bijvoorbeeld Netflix in HD of 4K resolutie te kunnen streamen. Een bekabelde verbinding voor zwaar dataverbruik blijft altijd wel de voorkeur om het maximale uit je internetverbinding te halen.

Het bereik en de snelheid van Wi-Fi is dan ook vaak een combinatie van de gebruikte frequentie, hoeveelheid obstakels en het zendvermogen van de router. Ook kunnen andere Wi-Fi netwerken zorgen voor drukte op de frequenties en dus de kwaliteit en bereik van het Wi-Fi signaal verstoren.

Megafoon vergelijking
Wanneer ik uitleg hoe Wi-Fi werkt maak ik vaak gebruik van de vergelijking met een megafoon.

Stel je staat op grote afstand van elkaar en kan door normaal te praten elkaar niet verstaan.
Wanneer één persoon een megafoon pakt en hierdoor schreeuwt dan zal de ander hem verstaan.
Om terug te praten zal de andere kant ook een megafoon nodig hebben.

megafoon

Een router kan misschien een hoog zendvermogen hebben maar de kleine Wi-Fi chip in uw smartphone of tablet waarschijnlijk niet.

Om dit probleem enigszins op te vangen wordt er door fabrikanten veel gedaan aan de antenne techniek in de routers. Zo zitten er in de duurdere routers vaak antennes die dankzij slimme software goed kunnen bepalen waar een apparaat zich in huis bevind. Een soort sonar techniek wordt gebruikt om te kijken via welke weg het apparaat de beste ontvangst heeft.

Soms is het zelfs zo dat een router een lager zendvermogen gebruikt om betere resultaten te krijgen. Te hard schreeuwen kan er namelijk ook voor zorgen dat het signaal alle kanten op stuitert en met een matige kwaliteit aankomt bij de ontvanger.

Dit kan je vergelijken met het luisteren naar muziek. Als je naast de speaker staat is de kwaliteit van de muziek niet beter als je het volume vol open zet.

Conclusie
Zoals u kunt lezen zijn er veel factoren die een rol spelen in het Wi-Fi bereik. Hierdoor is het eigenlijk nooit te zeggen welke Wi-Fi router nu het beste is qua bereik omdat ieder huis anders is. Elk merk heeft zo zijn eigen antenne techniek en zendvermogen. Mijn ervaring is dat de merken Asus en Draytek het beste bereik bieden.

Mocht het bereik toch niet voldoende zijn, lees dan eens mijn artikel; Wi-Fi signaal versterken of lees het stuk over de opkomst van Wi-Fi mesh routers.

Tri-Band Wi-Fi
Een redelijk nieuwe Wi-Fi techniek die tegenwoordig in de duurdere routers zit heeft Tri-Band Wi-Fi.
Deze techniek maakt gebruik van 3 radio modules. 1 voor 2,4 GHz apparatuur en twee voor 5 GHz apparatuur. De router zorgt ervoor dat elk apparaat op de juiste frequentie zit. Wanneer 1 band te druk wordt zal hij de verbonden apparaten netjes op de andere band laten werken zodat elk apparaat in het netwerk de volledige snelheid heeft en ze elkaar niet in de weg zitten.

tri-band wi-fi

 

De opkomst van Wi-Fi Mesh routers

Op dit moment komen er van verschillende fabrikanten nieuwe routers op de markt die je het beste kunt omschrijven als Wi-Fi Mesh routers.

Wi-Fi mesh routers bestaan uit meerdere apparaten waarbij er altijd 1 basis router is met vervolgens 1 of meerdere extra units. Deze extra units, ook wel satellieten genoemd, kunnen worden verdeeld over de verschillende kamers of verdiepingen in een woning en staan draadloos met elkaar in verbinding.

google wifi

Het unieke aan dit systeem is dat er in elke unit een aparte radio chip zit die verbinding onderhoud met de basis router en de overige units. Deze chip wordt verder niet gebruikt voor communicatie met de clients (laptops, smartphones etc).

Omdat de units voor onderlinge verbinding een aparte zender gebruiken, is er onderling dus geen snelheidsverlies. Voor verbinding met de clients zit er een aparte chip in zodat de clients gewoon de maximaal haalbare snelheid ter beschikking hebben.

Deze apparaten staan vervolgens allemaal met elkaar in verbinding en zorgen ervoor dat uw apparatuur automatisch naadloos overschakelt naar het dichtstbijzijnde Wi-Fi punt. Loopt u bijvoorbeeld van zolder naar de begane grond, dan zal het systeem u automatisch overschakelen zonder dat u hier iets van merkt.

mesh

Welke Wi-Fi Mesh routers zijn beschikbaar?
Op het moment van schrijven komen de eerste routers in de winkels. Later dit jaar zal ik verschillende systemen aan de tand voelen en kijken welke het beste uit de bus komt. Hieronder alvast een overzicht van de systemen die beschikbaar zijn of aangekondigd.

Asus Hivespot en Asus HiveDot
Het Wi-Fi mesh router systeem van Asus met de Asus HiveSpot als topmodel en de Asus HiveDot als goedkopere uitvoering.

asus hivespot

Ubiquiti Amplifi
Misschien wel het meest belovende systeem van allemaal is de Ubiquiti Amplifi en is leverbaar in 3 smaken. De standaard variant is voldoende voor de meeste huishoudens en bestaat uit een basis wi-fi mesh router met 2 satellieten die eenvoudig in een stopcontact kunnen worden geprikt.

De Amplifi LR heeft een veel hoger zendvermogen en hogere snelheid. Dit systeem zal voor de meeste mensen de beste keuze zijn. Als je hiermee je woning niet kan dekken dan wordt het erg lastig.

Als topmodel is er de Amplifi HD die nog meer snelheid en bereik oplevert. Wanneer geld geen rol speelt is dit uiteraard het model om te kiezen.

TP-Link Deco
Het TP-Link Deco systeem kan worden uitgebreid tot wel 5 units en komt ook als powerline variant waarbij de extra units via het stopcontact met elkaar in verbinding staan. Een interessant concept wat ik zeker ga testen als het verkrijgbaar is.

tp-link deco

Linksys Velop
De Linksys Velop routers zijn kleine staande kastjes die niet misstaan in de woning. Linksys claimt door het ontwerp zo te maken dat de zenders wat hoger staan een beter bereik mogelijk is.

linksys velop

Google, Huddle, D-Link en Symantec
Bovenstaande fabrikanten komen ook met mesh routers op de markt, echter zullen deze beperkt leverbaar zijn en verwacht ik niet gek veel van deze merken. Google kan met Google Wifi nog wel wat leuks op de markt brengen, al is de ondersteuning in Nederland vaak niet al te best en de levering vaak beperkt.

Huddle is van Sitecom, een merk waar ik persoonlijk niet echt enthousiast over bent. De kwaliteit laat toch vaak te wensen over en bereik is meestal erg matig.

D-Link loopt een beetje achter op gebied van netwerkapparatuur de laatste jaren, het merk is vaak terug te vinden in de budgetbakken en de high-end modellen van het merk komen niet echt van de grond en kunnen zich niet meten met de rest van de topmerken. De D-Link Covr serie verwacht ik dan ook niet veel van.

Symantec heeft het lelijkste model van alle fabrikanten maar staat natuurlijk bekend als bedrijf waar beveiliging hoog in het vandaal staat dankzij hun Norton software. De Norton Core mesh router van symantec zou dan ook nog wel eens een leuke optie kunnen zijn voor wat extra beveiliging.

norton core

Meer over Wi-Fi mesh routers
Wil je meer weten over deze “nieuwe” techniek, lees dan ook mijn artikel over Multi-Room Wi-Fi.
Binnenkort zal ik een nieuw artikel schrijven zodra ik de verschillende routers heb getest.

Ik zet het woord “nieuwe” bewust even tussen haakjes. De techniek is namelijk niet echt nieuw en bestaat al heel wat jaren. Echter was deze techniek voorheen alleen terug te vinden in dure zakelijke Wi-Fi oplossingen van bijvoorbeeld Ruckus Wireless.

De techniek is nu echter op een gebruiksvriendelijke manier beschikbaar voor de consument, voor die markt is dit dan ook een nieuwe techniek.

Advies beste Wi-Fi router 2017

Hopelijk heeft u met bovenstaand verhaal wat meer kennis opgedaan over routers en vooral het Wi-Fi gedeelte van routers. Dit maakt het makkelijker voor u om de beste Wi-Fi router 2017 te kiezen.

Hieronder zal ik een advies brengen voor elk budget.

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 100,-

De keuze van beste Wi-Fi router 2017 onder de 100 euro is de TP-Link Archer C7.
TP-Link maakt prima routers met een meer dan redelijk zendvermogen en software opties.

De TP-Link Archer C7 beschikt dan ook over Wireless-AC Wi-Fi waarmee 1750 Mbps op de 5 GHz band mogelijk is. Daarnaast beschikt deze router over 2 USB poorten waarop u printers of harde schijven kunt aansluiten. De router heeft ook nog een functie voor ouderlijk toezicht en heeft verder alle basis benodigdheden die u in een router nodig heeft.

TP-Link Archer C7
TP-Link Archer C7

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 200,-

De Asus RT-AC68U is de beste Wi-Fi router tot 200 euro op dit moment. De router heeft veel uitgebreide mogelijkheden op gebied van netwerkbeheer en blinkt uit in zendvermogen. In verschillende onafhankelijke tests komt de Asus router vaak naar voren als Wi-Fi router met goed bereik.

De Asus RT-AC68U is wel al wat verouderd maar is snel genoeg voor snelle kabel en glasvezel verbindingen. Draadloos is een snelheid van 600 Mbps op 2,4 GHz haalbaar en 1300 Mbps op 5 GHz.

Een alternatief in deze prijsklasse is de TP-Link C3150 die wat moderner is en wat sneller.

Asus RT-AC68U

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

TP-Link Archer C3150

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017 tot € 300,-

Voor een bedrag tot 300 euro kun je uitstekende routers kopen die eigenlijk voor iedereen wel geschikt is en direct toekomstbestendig zijn.

Als ik een router moet kiezen in deze prijsklasse zou ik gaan voor de Draytek Vigor 2132ac.
Het merk is gewoon ontzettend betrouwbaar en levert de meest uitgebreide firewall en VPN mogelijkheden van alle routers in dit segment. Ideaal voor mensen met een kantoor aan huis of een verbinding op afstand naar kantoor.

Draytek loopt meestal niet voor qua nieuwste technieken, ze wachten rustig tot de kinderziektes eruit zijn en tot een nieuwe standaard ook echt bewezen goed werkt. Pas dan komt Draytek met een product op de markt. Hierdoor staat Draytek niet vaak in de spotlights tussen al het marketing geweld van merken als Asus en Netgear, maar de echte kenners zweren vaak bij Draytek.

Draytek Vigor 2132ac

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

Wil je iets meer draadloze snelheid en gebruik maken van Tri-Band Wi-Fi dan kan de Asus RT-AC3200 als prima alternatief dienen.

Asus RT-AC3200

bol.com

 

Advies beste Wi-Fi router 2017

Speelt geld geen rol en wilt u echt het beste van het beste? Kies dan voor de Asus RT-AC5300 voor thuisgebruik of de Draytek Vigor 2925ac wanneer u de router ook zakelijk wilt gebruiken.

Deze routers mogen zich met recht beste Wi-Fi router 2017 noemen. De Asus RT-AC5300 won de prijs vorig jaar ook en sinds die tijd is er eigenlijk nog geen router op de markt gekomen die betere prestaties levert. Er zijn vergelijkbare modellen op de markt gebracht zoals de Linksys EA9500 die ook uitstekend presteert maar de Asus blijft de beste Wi-Fi router van dit moment.

Alles wat je kan verwachten van deze beide routers zit erop. Top Wi-Fi bereik op de hoogste snelheid dankzij extra antennes en Tri-Band Wi-Fi. Perfect voor streamen van 4K video en geweldig voor multiplayer games. Zeer uitgebreide en gebruiksvriendelijke software en zeer geschikt voor veel gelijktijdige gebruikers.

De Draytek heeft daarnaast nog een hoop opties op gebied van netwerkconfiguratie en VPN mogelijkheden. Deze router is dan ook zakelijk een prima keuze voor bedrijven tot 50 werkplekken.
Een uitgebreide firewall ter bescherming van het netwerk, hoge VPN doorvoersnelheid en dual-wan optie voor het combineren van 2 internetverbindingen maken dit ook nog eens de snelste router en veiligste router van de twee.

Asus RT-AC5300
beste wi-fi router 2017

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

bol.com

 

Draytek Vigor 2925ac

Bestel Direct bij één van onderstaande aanbieders

Vragen

Heeft u nog vragen aan de hand van dit artikel? Stel gerust uw vraag en ik doe mijn best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.
Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 13 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.57 reacties op Beste Wi-Fi Router 2017

 1. Globetrotter zegt:

  Ik heb met grote interesse het artikel over de beste WiFi router gelezen. Het is in begrijpelijke taal geschreven dus heel interessant voor de leken o.a. ik dus. Ik houdt me aanbevolen voor meerder artikelen over internet enz.

  • Nico zegt:

   Beste GlobeTrotter,

   Dank voor de positieve reactie! Zijn er specifieke onderwerpen waarover je informatie zou willen lezen?

   • Martijn zegt:

    Beste Nico,

    Kan mijn Ziggo router zonder meer vervangen worden door een andere router uit jouw beste keuzes of moet die ertussen blijven zitten

    • Nico zegt:

     Hi Martijn,

     De ziggo router zal er altijd tussen moeten blijven. Je kan hem door de ziggo klantenservice wel in bridge mode laten zetten zodat hij alleen internet doorgeeft aan de achterliggende router en dus verder niet dwars kan liggen in het netwerk.

 2. w.zaeyen zegt:

  Hoi,

  Een duidelijke omschrijving in het kader van de routers die beschikbaar zijn en de ontwikkelingen op dit gebied. Niet teveel technische termen maar leesbaar en begrijpelijk voor de leek.
  Ik zou best wel uw visie willen zien over de door providers gebruikte routers. Denk eens aan Tele2 met zijn 20 jaar oude router…!

  • Nico zegt:

   Beste,

   Dank voor de complimenten! De routers die bij providers worden meegeleverd zijn vaak erg matig. Dit komt omdat ze natuurlijk kosten proberen te besparen en alleen de basis functies willen bieden. Hoe complexer de apparatuur, hoe meer support ze moeten geven.

   Daarom loont het vaak om de apparatuur te vervangen indien mogelijk. Vooral op Wi-Fi gebied laten ze het vaak afweten en kan een vervangende router een beter resultaat opleveren.

 3. Han zegt:

  Hoi Nico,

  Dank voor het delen van de info!
  Duidelijk verhaal waar volgens mij velen wat aan hebben.

  Ik heb nog wel even een vraag.
  Op dit moment maken wij gebruik van een “standaard” Ziggo modem EVW3210 en hebben een internet Z2 abonnement (150Mb download en 15Mb upload). Dit werkt niet altijd optimaal zal ik maar zeggen (X-Box, netflix, 3 laptops, 1 iPad, 4 mobiele telefoons, NAS (via kabel) en nog een paar op de Wifi).
  Nu zit ik te denken om de Ziggo modem in bridge-modes te laten zetten en dan een Asus RT-AC87U (178 euro) aan te schaffen. Deze Asus RT-AC68U (139 euro) noem jij als beste keus in de tot 200 euro, waarom noem jij de RT-AC87U niet als beste keuze? Consumentenbond beste uit de test van november 2014.
  En is (net boven de 200 euro) Asus RT-AC3200 (Tri-band) wellicht nog een betere keuze?

  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  Mvg, Han

  • Nico zegt:

   Beste Han,

   De RT-AC87U is ook een prima keuze, echter is deze normaal altijd 224 euro, dus vandaar dat ik hem niet in de categorie tot 200 euro kon plaatsen. Maar uiteraard is de 87U een prima keuze en als je dan het modem in bridge modus zet heb je een goed werkende oplossing. De RT-AC3200 is ook een prima keuze maar wel direct een stuk duurder. Het voordeel met de 3200 is dat je direct Tri-Band Wi-Fi hebt wat weer fijn is naarmate je steeds meer apparaten gaat toevoegen. Als ik het zo lees heb je al minimaal 10 draadloze apparaten, dan kan tri-band wel een handige oplossing zijn om de bandbreedte wat te verdelen via Wi-Fi.

 4. Adri zegt:

  Ha Nico,

  Ik heb deze vraag ook al bij het “2016” artikel geplaatst maar dacht dat die wellicht niet meer wordt gemonitord. Daarom ook maar even hier. Sorry als ik te ongeduldig of brutaal ben….. :-)

  Wij hebben hier (denk ik) een redelijk bijzondere situatie bij de hand. Het zit zo:
  Wij wonen op een boot en in het winterseizoen liggen wij in een jachthaven. Deze jachthaven heeft geen glasvezel ofzo maar krijgt het internet aangeboden via een straalverbinding. Deze is (volgens opgave leverancier) 150mbps.

  Na binnenkomst wordt het verder gedistribueerd. Deels bekabeld en deels via Wifi.
  Als ik vanuit onze situatie op onze boot spreek dan gaat het alsvolgt.

  Wij maken met onze apparatuur verbinding met onze router een Asus RT-AC68U. Op de WAN poort van deze router is een Engenius ENS202EXT die in de mast is gemonteerd. Deze heeft verbinding met het netwerk van de haven (een Ubiquiti NanoBeam M2 13). Deze NanoBoeam is onlangs geïnstalleerd.

  De laatste tijd blijkt ons internet aan boord vreselijk traag te zijn. Ookla Speedtests laten regelmatig een snelheid zien van minder als 12 mbps down en 2 of 3 mbps up.

  Op ons interne netwerk (de Asus dus) zijn aangesloten:

  wireless:
  2x MacBook Pro
  2x iPhone
  1x iPad
  1x Bose SoundTouch
  1x HP printertje

  en bekabeld:
  1x Synology NAS
  1x VU+ Duo2 Set Top Box

  Als ik met mijn Mac of iPhone direct verbinding maak met de NanoBeam dan is het behoorlijk veel sneller. Soms tot 29 mbps. Ok, dat is natuurlijk nog steeds geen snelheid van het licht maar wel redelijk mee te werken omdat we toch niet streamen ofzo. Nu zie ik regelmatig dat het interne (ASUS) 5G netwerk niet eens zichtbaar is. De router staat op ± 4 meter van mijn plekkie met de MacBook met alleen een houten scheidingswand er tussen.

  Ik kom er eigenlijk niet uit waar de zeer trage verbinding door wordt veroorzaakt. Is de ASUS defect? Of de Engenius? Of is de NanoBeam de bottleneck. Graag je advies.

  Groet,

  Adri

  • Nico zegt:

   Hi Adri,

   De ENS202EXT heeft een maximale snelheid van 300 Mbps, hiervan blijft in de praktijk misschien 30 over en gezien de situatie met de afstand en de beweging bij het access point zal dit waarschijnlijk een stuk minder zijn.
   Dit zal dan ook de bottleneck zijn vermoed ik. Wat misschien een betere oplossing is, is om een Huawei 4G modem te nemen icm een t-mobile data abonnement. Tegenwoordig levert t-mobile voor een vast bedrag per maand onbeperkt 4G, dan heb je 150 mbps via 4G wat vervolgens via wifi weer doorgezet kan worden naar de overige apparatuur. Of je sluit de Huawei modem aan op de asus. https://www.mobielverbinden.nl/lte-advanced-modem-routers/cid=4868

   • Adri zegt:

    Ha NIco,

    Bedankt voor je reactie. Ik ben er over aan het nadenken en er borrelen toch een paar vraagjes op.

    Aangezien de romp van onze boot van staal is is het 4G bereik binnen niet om over naar huis te schrijven. Ik ben al klant bij t-mobile dus ik kan met de ookla app aardige metingen doen. Hier waar wij liggen met de boot in de provincie Utrecht zou er, volgens de t-mobile site een 4g snelheid gehaald moeten worden van 5o,4 mbps. Nou dat lukt ze echt niet. Buiten is het rond de 30 en binnen rond de 10 mbps.

    Ik denk dat als ik een 4g modem neer zet de datasnelheid (door de stalen romp) nog bedroevend is. Dan is het de investering niet waard. Toch?

    Nu las ik dat er ook modems zijn met een buitenantenne (5dbi). Voor zover ik kan zien worden deze antennes aangesloten door twee SMA kabels. Dat is nu net weer erg jammer. Op onze boot staat een houten mast die ik onlangs over de lengte heb laten doorzgen om er een netwerk kabel in te laten verwerken. De vraag is dus weet jij of er systemen zijn waarbij ik zo’n 4g buitenantenne kan gebruiken maar die het signaal doorgeeft via de UTP kabel naar de router?

    Ik neem aan dat hoe hoger de antenne is geplaatst hoe beter het signaal zal zijn. Is dat zo of maakt het bij 4g niet uit.

    Ik hoop dat je de moeite wilt nemen hier nog een keertje op te reageren. Het ozu mij enorm helpen.

    Bedankt alvast.

    Groet,

    Adri

    • Nico zegt:

     Hi Adri,

     Er zijn goede oplossingen voor in boten waarmee je met buitenantennes werkt en professionele 4g routers met meerdere sim kaarten kan bundelen zodat je meer bandbreedte hebt. Je kan hiervoor het beste even kijken op http://www.mobielverbinden.nl De productspecialisten daar kunnen je beter adviseren dan ik op dat gebied :)

 5. Anthony zegt:

  Beste Nico,

  Berankt voor de goede uitleg op deze website. Het is mij allemaal een flink stuk duidelijker geworden. Toch heb ik nog wat vraagtekens. Momenteel heb ik een netwerk als volgt: op de eerste verdieping komt Ziggo binnen en zit deze direct op een Linksys E4200. Deze zorgt voor de Wifi beneden, maar veel signaal verlies mede doordat hij bij het koper in de meterkast staat. Bedraad hieraan gaat er een kabel naar boven (cat 6) naar een 2de Wifi router ingesteld als access point. Nu hebben we boven ook goede WiFi.

  Nu komt op zolder een thuisbioscoop projectie en wil ik vanaf mijn NAS in flinke kwaliteit (50gb/film) films gaan streamen en daar gamen. Alleen op zolder heb ik geen ethernet aansluiting dus zal het via de WiFi moeten.

  Heb ik hier echt de Asus RTAC5300 voor nodig of is dit nog te doen met een goedkopere router. Momenteel is hij met de btw actie nog 419 euro bij MediaMarkt, wat ik veel geld vind. Maar is er een goedkopere oplossing of zal ik toch diep in de buidel moeten tasten?

  Daarnaast kan Wifi Mesh nog, maar gezien de jonge techniek heb ik daar nog geen goed gevoel bij.

  Ik ben benieuwd naar je advies.

  Alvast bedankt!

 6. Stephan zegt:

  Hoi Nico,

  vandaag van kabel naar glasvezel gegaan. Van 100 mbps naar 250 mbps. Bekabeld haal ik nu via glasvezel ruim 260 mbps. Met mijn huidige modem (geleverd bij kabel internet) Sitecom WLR 4004. Deze hangt zoals bij velen in de meterkast. Op de laptop haal ik 70 mbps zowel bij de oude kabel als de nieuwe glasaansluiting via wifi.

  Kan een nieuwe router een snellere verbinding opleveren?

  + welke aanbeveling zou je hebben tot ong 200 euro.

 7. JP zegt:

  Ha die Nico,
  Het is lekker duidelijk allemaal, toppie.
  Nu heb ik ook een vraagje , ik heb een winkel en wil dat ze hier vrij Wifi hebben.
  Had ik hier en daar wel eens gelezen dat dat via facebook kon .
  Dan checken ze in bij je en is dan weer stukje reclame
  We hebben een netgear nighthawk x6 model r8000
  Is het met deze router ook mogelijk of niet
  alvast bedankt.

 8. Leo zegt:

  Hoi Nico,

  Wij zijn recent verhuisd naar een woning met 3 verdiepingen. Nu zoek ik een goede wifi/routing oplossing voor ons (en vooral de kids met youtube/Netflix).
  Voorwaarde is wel dat ik met 1 ip-reeks wil werken in huis, dus bedraad en voor wifi. Dit ivm de domotica oplossingen die slecht overweg kunnen met routering tussen 2 ip-reeksen. Dus of een systeem wat dhcp relay aankan ivm broadcast, of een systeem wat handmatig in te stellen is zodat de ip-nummers netjes in hetzelfde segment zitten. welke opties heb ik?

  Alvast bedankt…

 9. Kees zegt:

  Bedankt weer voor de updates voor 2017. Ik ben op zoek naar een router voor in een flat met dik beton, een van de eerste flats die gebouwd is zeg maar. Een lijstje aan de muur hangen is een megaklus, zo hard is het beton. Nu wil ik zorgen voor betere WiFi in de woonkamer waar ook de aansluiting zit van Ziggo. Ik wil gaan voor TP-Link Archer C7. Lijkt me voldoende toch voor een beetje internetten op je Laptop of IPad?

 10. Petra Roussel zegt:

  Mijn oude router (+6 jaar) is niet meer krachtig genoeg voor alle toestellen (1x laptop, draadloze printer, 2 tablets, 3 smartphones en 2 internetradio’s) die er nu op werken. Hij valt voortdurend uit, zeker als de kids youtube filmpjes bekijken. We wonen in een recent huis, nooit nergens geen problemen gehad met bereik.
  Blijven bij gewone router of overgaan naar een wifi-mesh router ? Voor een gewone router zou ik dan niet kijken naar de prijs (om nieuwe vereisten in de toekomst alvast te kunnen opvangen)

 11. Piet zegt:

  Beste Nico,

  Bedankt voor je heldere uitleg over wifi routers. Een aantal medewerkers maken via een VPN en hun wifi netwerk verbinding tussen onze server en hun laptops of pc. Degene die d.m.v. een utp kabel de VPN verbinding maken ondervinden een stabiele verbinding die zonder storingen uren lang in stand kan blijven. Maar degene die via wifi verbinding maken hebben geen problemen met internet, maar wel met hun VPN verbinding: deze wordt regelmatig verbroken waarna ze de verbinding opnieuw moeten maken. Dit is irritant wanneer dat meerdere keren per uur gebeurd. Deze mensen werken allemaal met de door de provider geleverde router.
  Uit jou verhaal begrijp ik dat met een afzonderlijke router betere en stabielere resultaten te bereiken zijn. Mijn vraag is welke router is een goede keuze voor een stabiele VPN verbinding en tegen zo laag mogelijke kosten?

 12. Harry zegt:

  Dank voor het artikel. Ik heb een SKPNET modem/router (Cisco EPC 3925)en vraag me af of dit te verbeteren is?

 13. Joost zegt:

  Dank voor de heldere uitleg, ik zit enorm te twijfelen mede door het flinke prijsverschil tussen de Asus RT AC5300 en de TP-LINK ARCHER C5400. Alleen lees ik over deze laatste niets terug terwijl de specificaties overeenkomen.

  Momenteel een linksys EA3500 router waarop:
  In huis 2 ipad mini2 + 2iphones welke op 5ghrtz kunnen, 2 android phones op 2,4 ghrtz, 2 laptops ook via wifi dan 1PS4, 1 Samsung smart TV (netflix) + 1 desktop PC alle 3 via kabel aangesloten op de router.
  + 1 extra ipad mini4 op komst.

  Het wordt dus steeds drukker……..

  Maar welke te kopen ?

  Groeten Joost

  • Joost zegt:

   ohja in huis ook via Wifi op het netwerk aangesloten 2stuks Bose soundsystems waarop ook spotify wordt gebruikt (wat nu heel soms wel eens wegvalt).

  • Nico zegt:

   Beste Joost,

   De TP-Link is qua specificaties ook prima maar heb er zelf geen ervaring mee. De RT-AC530 van Asus wel en die is gewoon erg goed, wat ook scheelt is dat Asus wat actiever is qua support en nieuwe firmwares, ook jaren nadat het product op de markt is bieden ze nog ondersteuning.

 14. Jan zegt:

  Hallo, fijn dat je het zo duidelijk uitlegt maar ik heb toch nog een vraag.
  Waarom een router kopen van 1200MB of 1700 MB terwijl ik een Ziggo abonnement heb van 150MB?
  Ik begrijp dat mij redenering mogelijk niet klopt, maar hoe zit dat dan?

  • Nico zegt:

   Beste Jan,

   De snelheid is een theoretische snelheid die je in de praktijk vaak niet haalt. Hou ongeveer rekening met 10% – 15%, dus bij een AC1200 verbinding is 120 – 150 Mbps mogelijk. HEt is wel erg afhankelijk van de kwaliteit van het signaal. Ga je multiplayer games spelen of zware HD of 4K tv streamen over wifi dan kan je dat toch nog het beste via een kabel doen, tenzij je echt een hele goede verbinding hebt en er niet al te ver vandaan zit.

 15. Kenny zegt:

  Beste Nico,

  Ik heb een glasvezel abonnement van caiway ( 100mb up en 100mb down) en een sitecom wifi router model: WL-582 v1 002/ WL-341 ( staat in de meterkast opgesteld).

  Na diverse speedtests te hebben uitgevoerd is jet resultaat gemiddelde: 18 mb upload en 12 mb download?

  Nu heb ik er niet zoveel verstand van maar het resultaat valt mij vies tegen. Hoe haal ik een hoger wifi rendement uit mijn glasvezel 100mb up- & download abonnement?

  Is het nodig mijn sitecom wifi router te vervangen? Zo ja welk model adviseer je mij?

  Wij hebben 2 stuks smartphones, 1 tablet, 1 desktop en 1 laptop in gebruik en kijken regelmatig netflix.

  Ik ben zeer nieuwsgierig naar jou advies.

 16. Jankees zegt:

  Beste Nico,
  Zeer verhelderend artikel! Toch nog een vraag: Je benoemt de rol van de processor in de router, waarbij ik me afvraag of bij bekabeld gebruik de kracht van de processor ook een rol speelt bij de snelheid van de vaste internetverbindingen en in het bijzonder bij gelijktijdig gebruik van WiFi verbindingen. De duurdere routers hebben veelal ook een krachtiger processor, waarbij ik verwacht dat de bedrade verbindingen daar ook van profiteren. Kan je dat beargumenteren.

  • Nico zegt:

   Hi Jankees,

   Jazeker, de processor speelt een rol in alles wat de router doet. Ook bekabeld moet er data verwerkt worden. Een betere processor en meer geheugen zorgen voor grotere buffers en bandbreedte in het interne netwerk wat ook de snelheid ten goede kan komen.

 17. Ad zegt:

  Beste Nico,
  Bedankt voor de duidelijke uitleg, ik heb nog een vraagje, ik heb namelijk Internet en bellen, en volgens mij hebben veel door jou aangeraden routers geen voip.
  Kun je mij een goede router noemen met voip?
  En als je geen goede wifi ontvangst kunt krijgen op zolder, zijn dan homeplugs een goed alternatief?

 18. Jankees zegt:

  Beste Nico,
  Dank voor je reactie!
  Jouw artikel heeft me voldoende onderbouwing gegeven om te kiezen voor de TP-Link Archer C3150.
  Voor mij stonden drie dingen voorop: MU MIMO, de meest recente technologie en de beste prijs-prestatieverhouding in de klasse tussen €100 en €200.
  Met de opkomst van steeds meer internet gebaseerde systemen en het snel opkomende IoT, naast het dagelijks gebruik in huis van twee computers, twee smartphones, twee chromecast/miracast systemen en een tablet lijkt me de investering in de capaciteit van een Multi User systeem een zinvolle zaak.
  Met de kennis van jouw artikel heb ik de selectie ook nog eens dunnetjes overgedaan om tot dezelfde conclusie te komen: de Archer C3150 is in zijn prijsklasse voor mij de beste keus: MU MIMO en het meest recent op de markt, namelijk sinds 9 juli 2016. Als MU MIMO router leek alleen de Asus RT-AC87U nog een aantrekkelijk alternatief, maar die is al sinds 4 september 2014 op de markt.
  Met een extra kortingsactie van 10% van TP-Link (laagste prijs is dan €161) is op het moment van schrijven de C3150 dus voor mij in alle opzichten de aantrekkelijkste keus.

  Tot slot een kleine tekstuele opmerking, nadat ik even in verwarring was gebracht door de volgende alinea in jouw artikel:

  Asus Hivespot en Asus HiveDot
  Het Wi-Fi mesh router systeem van Asus met de Asus HiveSpot als topmodel en de Asus HiveSpot als goedkopere uitvoering.

  Kortom: zoek de verschillen :)
  Met dank en vriendelijke groet, Jankees

 19. Naud zegt:

  Hallo,
  Hier wordt alles zeer duidelijk uitgelegd maar ik heb toch een vraag. Ik heb in mijn huis een 3 fasen stroomaansluiting en ik heb ergens gelezen dat je dan geen accesspoint of wifi versterker kunt gebruiken. Wat is in mijn geval de beste oplossing?

  • Nico zegt:

   Beste Naud,

   Een 3-fase aansluiting zal geen probleem zijn hoor. Dit speelt alleen een rol als je powerline adapters gaat gebruiken. Bij routers, access points en repeaters zal dit geen probleem zijn.

 20. Gijs zegt:

  Hallo Nico,

  Ik heb internet via KPN snelheid 60 / 6Mbit dit gaat door naar een Linksys WRT150N V1.1 die midden in het staat nu is mijn wifi dramatisch zwak speedtest Ping 35MS, download 2,06 Mbps and upload 0,36 Mbps. Wat denk jij dat ik het beste kan doen?

 21. Jeroen Nijmeijer zegt:

  Hallo Nico,

  Dank voor de heldere uitleg op je site

  Ik ben met een nieuwbouw woning bezig. Het huis heeft drie woonlagen. Ik zit enorm te twijfelen over wat ik nu het beste kan aanleggen voor een toekomstbestendig thuisnetwerk.

  Ik zit aan een combinatie te denken van draadloos (wifi) en bedraad netwerk. Internet via een netwerkkabel is nog altijd het snelst, veiligst en meest stabiel. Uiteraard wil ik overal in huis een goed wifi signaal hebben. Alles is nog mogelijk v.w.b. bekabeling etc.

  Wat is in mijn geval de beste oplossing voor gebruik van internet, TV, audio, mediaspeler, domotica etc. op de drie woonlagen in mijn nieuwbouw woning?

  • Nico zegt:

   Beste Jeroen,

   Als kabels trekken nog een optie is zou ik zeker op elke verdieping een loze leiding laten aanleggen voor een netwerkkabel en als je al kabels laat trekken kies dan voor cat6a kabels. Dan kan je tot 10GB aan snelheid halen dus ben je voorbereid op de toekomst. Op elke verdieping kan je dan een access point aansluiten zodat je in elke hoek een goed bereik hebt. De Ubiquiti UAP-AC-LR is een goed access point welke samen met andere Ubiquiti access points als 1 wifi netwerk kan worden geconfigureerd. Dan kan je door het hele huis lopen en blijft de verbinding altijd optimaal. Je zou eventueel kunnen beginnen met 1 of 2 access points aangezien ze heel sterk zijn. Later kan je altijd nog een 3e erbij prikken mocht het nodig zijn.

   https://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-lr/pid=41222

 22. E. W. Prins zegt:

  Hoi Nico,
  Goed artikel! Toch nog wat onduidelijkheid: kan ik zo’n wifi-meshnetwerk aanleggen, terwijl ik het standaard Draytek glasvezelmodem van T-MobileThuis heb? Moet ik de wifi functie van de Draytek dan uitzetten? Op het forum lees ik iets over een ‘bridge mode’ aanzetten, maar dat zou dan weer niet mogelijk zijn.

  • Nico zegt:

   Beste,

   Ja je kan in dit geval de Ubiquiti gebruiken. Het draadloze netwerk van de Draytek kan je uitzetten of gewoon aanlaten als 2e netwerk, die zal de Ubiquiti niet echt in de weg zitten.

 23. steven zegt:

  Hallo

  Ik heb een abonnement bij kpn( experiabox v10), de mogelijkheden zijn beperkt daar mbt configureren.

  Ik heb er dus een asus 3200 router achter gezet.
  Nu ben ik op zoek naar een uitleg om dit goed te configureren.

  – eigen netwerk achter de kpn
  – portforwarding naar nas, game, pc server
  – maximale snelheid, minimale beperking

  Weet u of heeft u wellicht advies? Uitleg?

  Met vriendelijke groet,

  Steven Jans

  • Nico zegt:

   Beste Steven,

   Dit is allemaal mogelijk met de AC3200 maar de Experiabox kan uiteindelijk nog wel problemen geven omdat die er tussen blijft zitten en ook als router fungeert.

 24. Jan zegt:

  Ik heb via T-mobile een vigor2132f, echter is ontvangst door gehele woning niet dendered, waarschijnlijk ook omdat deze in de kelder hangt!
  Is de 2132ac echt zoveel beter, of kan ik beter een sateliet systeem aanschaffen?
  Misschien kan je dat ook eens uitleggen hoe je dit aansluit (evt per provider met instellingen?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑