Een access point is een draadloos toegangspunt in een wifi netwerk. Het accesspoint is de draadloze server die de gegevens via het bedrade UTP netwerk krijgt en deze middels een antenne verzendt. Dit verzenden gaat via radio golven, de wifi technologie.

Met een computer of lapotp waarin een draadloze wifi netwerkkaart is geïnstalleerd kunnen deze signalen worden opgevangen en kunt u verbinden met het netwerk. Een access point is geen router en deelt geen IP adressen uit. Er zijn wel draadloze routers, dit is een router met ingebouwd access point.

35 gedachten over “Wat is een access point?

 1. Ik heb sinds een week een ap wlx 2002 in huis.
  Wat een treurnis! Dit werkt apparaat werkt niet.

  Al een flinke deut kwijt aan de telefonische helpdesk van sitecom. Niemand van de 4 medewerkers kwam met een oplossing. Via een support ticket schiet het ook niet op. In 1e instantie dacht men daar dat het om een router ging ipv een accesspoint en 1x in de paar dagen een antwoord gaat ook niet snel.
  Weet u raad?

  1. helaas nog geen oplossing gevonden, maar heb wel het zelfde probleem
   sitecom helpdesk laat je zolang mogelijk in de wacht staan teller telt wel
   daarna nog zeggen dat ze ja niet kunnen verstaan en opnieuw bellen
   vervolgens een medewerker die van toeten nog blazen weet
   moet zelf nog gaan zoeken maar ik zoek ook een oplossing

 2. Ik hier ook een WLX-2002 die ik niet aan de praat krijg. Het is mn tweede en die werkte perfect. Blijkt die 2e een WLX-2003 te zijn die je kan configureren door IP addres 192.168.128.253 in te tikken in uw browser. Heb dat ook geprobeerd op die 2002 maar die deed niks. Die 2003 werkte perfect! Ook handig zelfs om mee te doen op vakantie

 3. KPN Wireless Experiabox geeft niet voldoende bereik een repeater erbij wel maar de snelheid is nu weer abominabel. Nu heb ik een Access point Engenius 9500 aangeschaft. Hoe combineer ik die nu met de Experia? Wireless maar dan weer ten koste van bandbreedte of met kabel aan experia? Of aan PC met kabel?

 4. Hallo, ik hoop dat u me kan helpen.

  Net een WLX-2003 van Sitecom gekocht, in de muur gegooid, maar onze KPN experiabox heeft geen WPS knop. Dan moet het dus handmatig. Nu moet ik in mijn adresbalk zetten: http://192.168.128.253 om de extender te kunnen configureren, maar die link doet helemaal niks. Ik begrijp er niks van en ik baal, want dit is wel een duur grapje.

  Ik hoop dat u me kunt helpen.
  Vriendelijke groet,
  Charlotte

  1. Hallo Charlotte,

   Zorg dat je netwerkkaart staat ingesteld op ‘automatisch een ip adres verkrijgen’ (standaard is dit het geval).

   Sluit de WLX-2003 met een kabel op de netwerkkaart van je computer aan. Dan kun je hem benaderen via het ip adres en hem instellen.

   1. Beste Jan/Charlotte?
    Zoals beschreven bij Charlotte krijg ook ik de WLX-@003 niet ingesteld, omdat het IP adres bij mijn computer ook niks doet. Alles is wireless via KPN digitenne etc experiabox. Nu lees ik je antwoord aan Charlotte en denk ik “ik moet met een kabeltje aan de slag” [ er is er een bijgeleverd] maar ik weet niet eens wat een netwerkkaart is, dus kom ik nog niet veel verder. Zou je mij wat op weg kunnen helpen.

    1. Hallo Fokje,

     Er zit in achterop of aan de zijkant van de laptop (of achterop je computer) een aansluiting waar het kabeltje in past. Dat is je netwerkkaart ;)

     1. Op mijn PC zit 1 aansluiting waar het kabeltje van de WLX-2003 in past. Echter, die is in gebruik. Mijn modem staat op afstand van de PC. Het dataverkeer (en de toegang tot internet) loopt via het stopcontact en het electriciteitsnet. Hoe krijg ik nu de WLX-2003 geconfigureerd?

     2. Hallo Rien, dan haal je het kabeltje even uit je pc en sluit je tijdelijk de WLX-2003 even aan. Daarna kun je het kabeltje dat in je pc zat gewoon weer terugplaatsen.

 5. Hoi Jan,

  Ik heb de Sitecom WiFi extender N300 werkend maar nu wil ik via het IP-adres (//192.168.128.253/) de settings bekijken en evt. wijzigen. Zowel draadloos als via kabel geprobeerd, maar ik kan de extender niet benaderen. Jij een idee?

  Grt, Patrick

  1. Hallo Patrick,

   Stel je bekabelde netwerkkaart in op een IP adres uit dezelfde range, kies bijvoorbeeld 192.168.128.2. Dan kun je met een kabel op de extender inloggen.

 6. Dank, Jan, voor je reactie. Ik meende echter, dat dan mijn internetverbinding verbroken zou worden. Daarom ben ik met de WLX-2003 naar een kennis gegaan. Hij heeft zijn computer dicht bij zijn modem staan en kon draadloos op internet. Daardoor was de insteekopening bij de netwerkkaart vrij en kon ik er het stekkertje van de WLX-2003 in doen. Vervolgens lukte het inderdaad om het bewuste IP-adres te benaderen en al het noodzakelijke (zoals wachtwoord) in te vullen. Thuisgekomen voerde ik het wachtwoord in, waarna de WLX-2003 naar behoren werkte.

  1. jan,
   ik heb een wlx 300 gekocht. A technisch als het maar zijn kan.
   Ik heb ziggo netwerk thuis en wil boven in het huis wifi signaal hebben om ipad te kunnen gebruiken. 1e etage gaat net, maar 2e etage een drama, vandaar de aanschaf.
   ingepluged en signaal op adapter, maar hoe nu verder. Ik krijg niets met het ip adress als ik die intoets. Nu via kabel in laptop maar zie nog niets dan de ziggo verbinding die ik al had.
   Help!!!

 7. Hallo Jan,

  Ik heb op de begane grond een primaire draadloze verbinding. De router staat in de meterkast. Op de eerste verdieping heb ik geen / zeer slechte draadloze verbinding. Wat kan ik doen door op de eerste verdieping een goed draadloos netwerk te krijgen, waar ik met mijn tablet ontvangst heb ?

  Ik hoor het graag.

  Groeten Rene

 8. Dag Jan,

  Ook ik heb een extender WLX-2003 gekocht, met de bedoeling dat we op zolder ook voldoende bereik hebben. Het installeren lukt niet. Ben complete leek. Ik heb inmiddels met netwerkkaart kabeltje aangesloten, maar het IP adres is onbekend. Hoe kan ik dit op automatisch ip adres verkrijgen zetten?

   1. Hallo Jan,
    Ik heb een Sitecom wlx2002 en ik heb hem geprobeerd te instaleren, maar dit lukt niet. Hij staat op mijn iPhone wel bij de lijst van netwerken maar als ik er op klik en het juiste wachtwoord invul blijft ie maar laden maar connect ie niet. Hoe kan ik de Sitecom wlx 2002 juist instaleren

 9. Hallo Jan,

  Ik heb sinds een week ook een Sitecom WLX-2003.
  Installeren ging probleemloos en mijn laptop werkt er goed op.
  Echer mijn smartphone een HTC one-x werkt er niet op.

  Moet ik hiervoor nog aparte instellingen doen op mijn smartphone?

  Alvast bedankt voor je reactie.

 10. Hallo Jan,

  Wij kregen met 5 dec een wifi range extender n300, omdat ik geen internet abb heb op gsm, en we op zolder slapen, makkelijk om wifi te hebben, de ziggo router in de meterkast haalt het niet tot op zolder.
  vanalles geprobeerd,hij is gekoppeld, maar ik kan geen gebruik maken van internet, perongeluk is het kanaal al veranderd van 11 naar 6, maar hoe weet ik niet. de laptop is gebruikt om aan te melden omdat die al wifi bezit en de gewone pc niet. met kabel aan de laptop gehangen,maar kan niet op dat browse adres komen,,, niet helemaal a technisch maar pffffff waar moet ik nu beginnen,,,
  we hebben trouwens dat extender kastje op de overloop gezet, zolder is miss beter maar weet niet of dat haalbaar is via de meterkast
  graag hoor ik of je helpen kan, ik lees dat sitecom niet te betalen is qua helpdesk,maar heb ook nog geen nummer gevonden…
  bedankt voor de genome moeite
  gr!

  1. Hallo Jan , na zelf nog wat gepuzzeld en gestressd te hebben is het toch op de een of andere manier gelukt, dus een reactie is niet meer noodzakelijk,
   groetjes silvia

 11. Ik heb vandaag de WLX-2003 gekocht.
  Configureren via de iPhone lukte niet. Mijn iPad reageerde wel direct op het gegeven ip-adres.
  Ding werkt, maar ik begrijp een ding niet. Via het opgegeven ip-adres kwam ik draadloos en probleemloos bij de instellingen van de repeater. Nu hij functioneert kom ik er met dat ip-adres niet meer in. Rarara? Moet ik daarvoor nu het bijgeleverde utp-kabeltje inpluggen?
  Wie weet hoe ik hier weer in kom?

  En wat geeft het beste resultaat: dichter bij de ontvangende pc plaatsen met een zwak inkomend signaal op de WLX, of verder van de ontvangende pc plaatsen maar met een sterker inkomend signaal op de repeater? Het signaal van de repeater kan sterk zijn, maar dat zegt nog niets over wat hij werkelijk versterkt, toch?

  Groet,
  Jan

 12. Hoi Jan,

  Zo’n beetje ten einde raad prober ik advies te krijgen betreffende mijn netwerk.
  Ik woon in een oud huis met oa aluminium noppen folie wat achter gipswanden als isolatie ooit is gebruikt. Verder veel steen (dik) en dus slecht wifi bereik. MIjn hele netwerk Cat6 aangelegd en dat gaat prima. Maar daarnaast ook Wifi nodig en gewenst.

  voorheen had ik een smc router en tot halverwege het huis wifi. Uiteindelijk na eerst een goedkope niet werkende oplossng een sitecom repeater aangeschaft. Ding geconfigureerd en ja hoor we hadden wifi, ook op ons terras aan de andere kant van het huis. Op enig moment begon de ellende. geen verbindngen meer, ook niet op vaste pc’s. Na lang (weken) zoeken en meermalen overleg met (toen nog) solcon bleek de repeater het problem. Er werden adressen uitgegeven waardoor netwerk overbelast raakte. Repaeter ontkoppelt en alles werkte weer nomaal. apparaat meermalen gereset maar steeds dezelfde problemen.
  In feb is hier glasvezel aangelegd en ben ik overgestapt op kpn. (zeer tevreden tot nu toe). Van de zomer de repeater weer eens opgezocht maar na 5 minute alles weer vast, zelfs tv signalen vielen weg. Laatste periode 2 apparaten geprobeerd die in stopkontakt geplaatst werden maar ook hier nauwelijks verbetering van mijn signal merkbaar. Zelfs mijn I Phones werd zeer traag en pas na verwijderen uit stopkontakt van de ripeater was alles weer vanouds.

  Heb je een advies hoe ik toch mijn netwerk in mijn gehele huis draadloos bereikbaar kan maken? Zou een accespoint wat zijn, worden deze bedraad aangesloten en fungeren dan als wifi “zender”. De experiabox zit aan de voorzijde van het huis maar zo’n toegangspunt zou dan aan achterzijde komen waar wel vaste bekabeling ligt. Om niet weer te blijven investeren graag wat advise. Alvast bedankt.

 13. Ik heb een Eminent EM 4544 in de garage staan welke het wifi signaal van de modem/router (meterkast), buitenshuis versterkt.
  Echter het netwerkbuitenshuis is dan een ander netwerk dan van de modem/router binnen.
  Ik moet dan met de ipad of laptop switchen als ik binnen of buiten zit.
  Zodoende heb ik een utp kabel getrokken van de router/modem naar de EM 4544 om buitendhuis hetzelfde netwerk te krijgen als binnen.
  Wat moet ik nu aan de instellingen van de EM4544 veranderen?

 14. Hallo,

  Misschien kunt u mij helpen voor de uitleg het volgende:

  Sinds mijn upgrade naar W 10 ontvang ik geen TV meer.
  Ik heb een modem/router van de provider Zyxel 8324-B10-A en een dual band router D-link 857.
  IP van Zyxel 192.168.1.1 en van de D-link IP 192.168.0.1 Ik wil graag de 5 ghz band blijven gebruiken onder W7 werkte het perfect maar sinds gisteren ontstaat er een IP conflict en doet de TV niets meer.

  Ik heb de D-link losgekoppeld en de TV opnieuw gereset dus dan wel ontvangst. Ik heb geen idee hoe ik dit kan oplossen. Ik heb een glasvezel abonnement 50/50 alles in 1. Wat ik gisteren gedaan heb is de DHCP server van de Dlink router uitgezet en die verbonden heb met de modem router. Ik heb de kabels gestopt in de lanpoorten van de Dlink router en alles functioneerde ook de TV ontvangst. Vanavond ging het beeld van de TV om de 5 minuten op stilstand en als ik de TV dan weer uit- en schakelde was er weer ontvangst.

  Nadat ik de Dlink uitschakelde hadden we weer een prima beeld op de TV. De Dlink 857 is pas 2 jaar oud. Zou een nieuw kabeltje de oplossing kunnen zijn CAT 5 of welke adviseert u . Of is er nog iets wat ik over het hoofd zie b.v. nog een instelling in de Dlink router.

  Hoop dat u mij kunt adviseren en alvast bedankt voor uw advies.

  Met vriendelijke groet,

  Ab Oldenhof

 15. kunt u mij advies geven hoe ik op mijn tablet (samsung) internet kan hebben in een huis waar geen wifi is. wel internet via kabel.
  Mijn tablet heeft volgens mij geen mogelijkheid tot ethernet.
  dank,
  mischa

 16. Ik hen een modem/ router van Ziggo. Zoals algemeen bekend is de wifi van ziggo zwak.
  Ik heb last van wegvallende wifi (huis 4 jr oud maar afstand is 4m vanaf gangkast naar huiskamer) Inmiddelsheb ik zowel 2,4ghz als 5g aanstaan. Heb ontvangst is niet supersterk wel meer stabiel. Een access point geeft wel door maar volgens mij nooit een stabieler signaal als het op de ziggo modem/ router al matig is. (Oranje ipv groen lampje)
  Is een andere wifi router (apple) een optie en dan t ziggo gedeelte uitschakelen een oplossing?

  1. Beste Eric,

   Een andere router zou zeker een optie zijn. bekijk ons recente advies voor de beste wifi router 2016 eens. Hier kan je waarschijnlijk wel een goede keuze maken. Wel wil ik je adviseren om de router buiten de meterkast te plaatsen. De meterkast is de meest ongunstige plek in huis om een draadloos apparaat te plaatsen namelijk.

 17. Ik zou in mijn huis graag op iedere verdieping een (beveiligd) wifinetwerk kunnen gebruiken. Ik heb alleen geen idee wat ik hier precies voor nodig heb. Aangezien we op de eerste verdieping soms geen verbinding kunnen krijgen, met de wifirouter (van ziggo) die we nu hebben, en op de zolder helemaal geen verbinding.
  Wie o wie kan mij helpen??

 18. Ik heb internet van ziggo. De router hangt in de meterkast. Het wiki bereik is slecht. Tot aan de huiskamer is nog te doen. op ongeveer een afstand van 5 meter nagenoeg geen wifibereik. Op de 1ste en 2e verdieping heb ik totaal geen wifi bereik. Nu heb ik iemand laten komen die een accesspoint wil aan leggen voor 150 euro. Ik vind dit eerlijk gezegd best wel prijzig. Hoe kan ik dit het beste oplossen? Met een accesspoint of route of zijn er nog andere mogelijkheden?

  1. Beste,

   Op zich is 150 euro niet veel voor de hardware + het aanleggen, ik denk niet dat je het veel goedkoper zult vinden. Een sterkere router kan wel maar die beginnen bij 150 euro en dan heb je waarschijnlijk niet gek veel meer bereik. Een los access point op de 2e verdieping is dan een betere keus. Wil je het echt goed doen en de komende jaren gebakken zitten dan kan je gaan voor deze bundel: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109

 19. Beste heer Mulder,

  Ik heb een paar praktische vragen voor u. Ik heb een vrij grote tussenwoning (mijn makelaar noemt het een stadsvilla ;-) in Amsterdam. De woning is van 1990, heeft drie verdiepingen met veel beton en staal. Mijn AOP zit in de woonkamer. Ben naar tevredenheid abonnee bij Ziggo met een All-in-one pakket met 120Mb internetsnelheid. Nu was het Wifi verre van ideaal. Ik heb inmiddels achter de Ziggo router een Netgear Nighthawk geplaatst. Nog steeds geen volledige dekking. Ik heb toen de Nighthawk op de tussenverdieping (met een draad vanuit de woonkamer) geplaatst in een CV/washok. Vandaaruit heb ik naar mij PC in de naastgelegen kamer, een netwerkkabel (hangt nu ook los).
  Nu gaat mijn vraag concreet over het volgende: ik wil de draden weggewerkt hebben cq doorgetrokken hebben. Denkt u dat ik dit zonder meer kan (laten) doen ? Ik speel met de gedachte om mijn AOP naar de meterkast te verplaatsen, die is gesitueerd op zo’n 7 meter verderop. Klopt het dat ik dan feitelijk weer een kabel naar mijn TV moet laten aanbrengen of zou een powerplug ook kunnen volstaan ?
  Alvast bedant voor uw advies,
  Met vriendelijke groet,
  Milton

  1. sorry nog even een aanvulling. Het Wifi signaal door mijn hele woning (zo’n 150 m2) is nu perfect in orde. Ik heb zelfs de Wifi extender weg kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.