Een draadloze router is een apparaat dat gebruikt wordt in een WiFi netwerk. Het heeft de functionaliteiten van een gewone router, gecombineerd met dat van een access point.

Het wordt meestal gebruikt voor draadloos internet of voor een draadloos computer netwerk. Een draadloze router kan gebruikt worden in een bekabeld netwerk, een draadloos netwerk en in een netwerk waarbij clients zowel bekabeld als draadloos met de router kunnen verbinden.

Eigenschappen draadloze router

Over het algemeen hebben draadloze routers de volgende eigenschappen:

 • LAN poorten (meestal 4) voor een bekabeld netwerk
 • Een WAN poort, om te verbinden met het modem/internet.
 • Een WiFi antenne (sommige modellen beschikken over 2 antennes)

Gaming router

Een gaming router wordt gebruikt voor het verzenden van games en andere multimedia over het netwerk. Vaak zijn deze draadloze routers uitgerust met StreamEngine technologie.

DHCP

Een router kan IP adressen uitdelen aan computers in een netwerk via DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).  Dat is handig, zo hoeven niet alle IP adressen voor iedere computer in het netwerk met de hand te worden ingesteld.

23 gedachten over “Wat is een draadloze router?

 1. Goeden middag,
  Gaarne uw advies:
  Wij hebben interactieveTV, surfen en bellen van KPN via een bekabelde lijn in huis. Nu willen wij (senioren 65+) om een beetje met de ontwikkeling mee te kunnen gaan,een Ipad kopen en krijgen binnenkort een Iphone, wat kunnen wij nu het beste kopen om met deze apparaten online te kunnen gaan?
  B.V.dank voor uw advies.
  F.Koster

 2. Als het modem van KPN niet draadloos, kunt u op één van de poorten een access point aansluiten met een kabel. De apparatuur van Engenius is het meest krachtig met het grootste bereik. Deze vindt u onder andere bij Wifishop (zie advertentie aan de rechterzijde).

 3. Ik wil graag een wifi router in schakelen, omdat wij geen draadloos internet hebben.
  Heb ik dan ook een stop contact nodig in de meterkast?

  Bedankt!

  1. Een draadloze router of accesspoint heeft inderdaad altijd stroom nodig. Het is dus van belang dat er een stopcontact in de buurt is. Dit kun je natuurlijk eventueel oplossen met een stekkerdoos.

 4. Ik heb een draadloos internet van Ziggo kan ik nu op een andere plaats in huis waar ik nog 2 pc’s heb staan welke geen draadloze verbinding hebben een router gebruiken en deze met een kabel aansluiten ?
  Graag een reactie

  1. Hallo,

   Deze computers kun je dan inderdaad met een kabel aansluiten. Waarschijnlijk zitten er wel 4 netwerkpoorten op je draadloze modem/router van Ziggo.

 5. Hi Jan ik heb een ziggo router en nog een aantal andere routes van sitecom, engenius en netgear. hoe kan ik deze verbinden zodat ik op 3 verdiepingen bereik heb? we hebben op alle verdiepingen LAN aan sluitingen verbonden met de Ziggo router. ik zou graag weten of ik ze allemaal zelfde SSID geef of verschillende? wachtwoorden zelfe of verschillend?
  ik hoor graag. mvrgr Eric

  1. Beste Eric,

   Zorg dat er slechts 1 apparaat via DHCP IP adressen uitdeelt. Geef de andere apparaten een vast IP in dezelfde range, maar buiten de DHCP range. Geef ze allen hetzelfde wachtwoord en SSID maar zet ze op een ander kanaal.

 6. Ik heb een notebook gekregen.wat heb ik nodig om draadloos te kunnen internetten?een router?
  Met vriendelijke groet.

  Fred Volger

 7. Beste,

  Graag uw advies in onze situatie.
  Wij hebben onze modem, dit model van telenet (http://klantenservice.telenet.be/content/wat-is-een-wireless-modem-en-wat-zijn-de-voordelen), en die is bevestigd aan de straatkant van het huis.

  Echter, in de achterste plaats, waar onze salon moet komen is geen of amper internetverbinding.
  Deze plaats ligt een 30m naar achter van de modem.

  In deze plaats komt onze digicorder, desktop en een laptop in mijn thuiswerk-bureau.
  Om op deze apparaten ook internetverbinding te hebben zijn we op zoek naar de beste oplossing.
  Graag willen we dit dan ook doen zonder al de draden volledig naar achter te moeten leggen.

  Kan dit via een extra draadloze router? Of is hier eerder een access point of wifi repeater of zo voor nodig? Ken er zelf niet genoeg van om te zien wat voor ons het beste is…

  bedankt voor uw advies!

  tamara

 8. Beste man,
  Ik heb een samsung chrome draadloos deze heeft geen internet aansluiting dus alleen draadloos in het begin had ik geen probleem met internetten na 2 jaar loopt het internet steeds vast als meerdere pagina opent. nu is Ziggo bij mij geweest en alles gemeten en gekeken alles werkt prima maar mijn laptop loopt steeds vast nu heb ik een wifi router van sitecom van het nieuwste en deze helpt ook geen meter het probleem blijft hetzelfde . Kom ik dichtbij het de router dan heb ik geen probleem .Ontvangst van mijn laptop is ook goed , waaraan kan het zijn als ik op de eerste etage ben dan traad deze progleem

 9. Hallo Jan,

  Wij delen het internet met de tegenover buren alleen is dat signaal erg zwak bij ons binnen (ons adres haalt weinig tot geen internet binnen via een provider). De inloggegevens van de buren heb ik (Modem en WEP sleutel van Ziggo). Wordt het signaal, wanneer ik een router koop bij ons thuis beter of werkt dat niet zo? Ik hoor graag van u.

 10. Dag Jan,
  Ik wil het signaal van de camping versterken om een beter wifisignaal te ontvangen in mijn caravan.
  Is mijn router (TP-link 300Mbps Wireless N Gigabit router) geschikt om aan te sluiten op een Powerwifi antenne? En hoe configureer ik de router?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

 11. Hoi

  Ik wil graag een oplossing voor ons internet probleem, het internet is te sloom op onze zolder, en misschien weet u er iets voor. Het is een draadloze router van ASUS.

  Mvg Ap

 12. Hallo Jan.

  Ik heb een experiabox v8 van telfort. Maar deze leverd een zwak signaal van wifi. Heb al een versterker aan gekocht maar deze werkt niet voldoende. Buiten in mijn schuurtje ook al weinig wifi bereik. Wat moet ik doen om dit op te lossen?

  Gr adriaan

 13. Beste ik had tot voorkort een xbox 360 via internet van telenet ik ben dan lange periode niet thuis geweest door coma en alles is afgesloten met de nodige kosten er bij natuurlijk. Nu heb de xbox verkocht omdat ik met een PlayStation3 via wifi draadloos op het internet zou kunnen geraken met de telenet account (homespot) maar tis zo moeielijk wat ze allemaal uitleggen enzo via het internet dat ik het niet meet weet. Nu ik zou enkel via (draadloos) internet kunnen als mijn gsm is aangesloten via usb dat lukt perfecht met de computer maar play lukt niet, . Zou jij mij evebtueel kunnen uitleege. Hoe ik eindelijk oo het internet zou kunnen alle online speken grts benja

 14. Heb een Philips AE8000 DAB radio gekocht. Om internet radio te installeren zegt hij WPS-toets indrukken toets op de router. Heb Experiabox V10 maar zie nergens een WPS-toets. Of moet ik naast het KPN modem nog over een andere router beschikken? Of is een modem niet hetzelfde als een router?
  Ben bijna 80 en snap er allemaal niet veel van. Sorry!

 15. Hallo Jan,
  Ik heb sinds kort een KPN abonnement, maar de ontvangst boven op zolder in mijn studeerkamer is belabberd. Er zijn steeds vreemde netwerken actief (bv.Ziggo), maar de KPN modem valt steeds weg.Hoe kan ik dit euvel verhelpen? Zou een draadloze router kunnen helpen? Bij Gamma is een draadloze router te koop voor 35 euro. Zou die geschikt kunnen zijn? Zo ja, hoe moet ik die dan aansluiten?
  met vriendelijke groet, Ben

 16. Hallo Jan..
  Van online heb ik een zyxel VMG8324-b10A modem..draadloos internet plus vaste telefoon aansluiting..Inmiddels heb ik in nog geen 4 maanden tijd er drie versleten. Nu wil ik zelf een modem kopen van een ander merk..
  Het probleem is nu dat ik genoeg modems kan vinden op internet maar kom er in de beschrijving niet achter of deze ook geschikt is om mijn telefoon aan te sluiten is zoals ik nu ook heb..
  Heb jij een tip om daar wel achter te komen of heet zo’n soort modem anders?

  Gr. Ad Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.