Vast of dynamisch IP adres?

8

De meeste laptops en andere apparaten met WiFi of netwerkaansluiting staan automatisch op een dynamisch IP adres ingesteld. Dat houdt in dat je een IP adres van de DHCP server krijgt toegewezen. Hiervoor hoef je zelf niets in te stellen, wel zo makkelijk. Maar je kunt ook gebruik maken van vaste IP adressen, wanneer kies je nou voor een vast IP adres en wanneer voor een dynamisch IP adres?

Keuze maken

Wanneer je verder geen eisen stelt (zoals portforwarding) kun je je laptop, tablet of smartphone het beste gewoon op dynamisch IP adres laten staan (automatisch een IP adres toewijzen). Wel zo makkelijk en ook wanneer je ergens anders wilt verbinden, bijvoorbeeld met een hotspot of bij een vriend thuis, krijg je automatisch een IP adres toegewezen.

Wil je gebruik maken van portforwarding voor bijvoorbeeld torrents of online gamen, dan dien je een vast IP adres te gebruiken. Houd er rekening mee dat je deze op dynamisch moet zetten wanneer je buiten de deur wilt verbinden. Dat wordt wel eens vergeten en dan kan het enige tijd duren voordat je doorhebt waarom je niet kunt verbinden ;)

Voor vaste apparaten zoals netwerkprinters, mediaplayers en netwerkcamera’s is het aan te raden altijd een vast IP adres te gebruiken. Zo kun je deze apparaten altijd benaderen vanaf ieder apparaat in je netwerk. Zorg er dan wel voor dat deze IP adressen niet in de DHCP reeks voorkomen. Meer hierover lees je in het artikel vast IP adres instellen.

8 gedachten over “Vast of dynamisch IP adres?

 1. Geachte heer Mulder,

  Het is niet de bedoeling dat dit verhaal wordt gepubliceerd maar u mag er wel gebruik van maken.
  Ik heb uw tekst op
  http://www.allesoverdraadloosinternet.nl/draadloos-installeren/vast-of-dynamisch-ip-adres/
  gelezen en ik heb het idee dat de tekst mogelijk aangevuld zou kunnen worden. Ik zal u aangeven wat ik bedoel.
  U brengt portforwarding in verband met een niet dynamisch ip-address en uit de tekst leidt ik af dat u hier het lokale ip-adres bedoelt. Daarna legt u uit hoe een pc/laptop kan worden ingesteld met een vast ip-adres.
  Volgens mij moet ook het WAN ip-adres, dat door de ISP wordt toegewezen, een vast adres zijn (of eventueel met DDNS worden verkregen). Portforwarding is alleen van belang voor toegang vanaf het internet, dus niet binnen het lokale netwerk. Portforwarding wordt in de router ingesteld door een lokaal ip-adres te koppelen aan een poort, meer niet. De client kan vanaf een externe lokatie worden benaderd met bijvoorbeeld: WANadres:poortnummer. De verbinding wordt gemaakt met het apparaat dat over het aan de poort gekoppelde lokale ip-adres beschikt. Het lokale ip-adres is voor de buitenwereld niet van belang maar het moet wel een vast adres zijn. Dit kan op twee manieren worden bereikt.
  Een daarvan behandeld u op de genoemde pagina. Hier wordt de pc/laptop voorzien van een vast adres waarbij DHCP wordt uitgeschakeld. Uiteraard wordt dit adres bij het aansluiten van het apparaat aan de router meegedeeld. Deze vaste adressen moeten buiten het DHCP-bereik liggen.
  Bij de tweede methode blijft DHCP ingeschakeld. In de router wordt ingesteld dat een apparaat met een bepaald MAC-adres een vast lokaal ip-adres krijgt toegewezen dat in dit geval wel binnen het DHCP-bereik moet liggen.
  Mijn voorkeur is de tweede methode omdat de router bepaald wat het ip-adres zal zijn waarbij in de client DHCP blijft ingeschakeld.

  Ik heb opgeschreven wat ik er over weet. Mogelijk heb ik het niet bij het rechte eind. Graag hoor ik van u of ik op het goede spoor zit want ik ben geen expert en ik leer graag bij.

  Met vriendelijke groet,
  Casimir

 2. Beste meneer/mevrouw.

  Op de camping hebben wij een wifi modem die speciaal is voor de camping en alleen daar aangeschaft kan worden voor 155€.
  Nu is hij kapot, haalt het ip adres niet op en zegt dat het netwerk al bezet is..heb het bij de buren ook geprobeerd daar precies hetzelfde..enig idee wat het probleem kan zijn..heb geen zin om weer een modem van 155€ aan te schaffen

  1. Beste Recmo,

   Ik durf het zo niet te zeggen je kunt het beste even iemand met netwerkkennis hiernaar laten kijken op locatie.

 3. Ooit werkte mijn ip-camera’s goed. Zowel binnen (via wifi) als buitenshuis (via internet). Tot het moment dat KPN een tool vrij gaf waarmee je je wifi verbindingen nog beter kon maken. Kon geen kwaad dacht ik en gebruikte die tool. Zag ineens dat de instelling vh het vaste wifi kanaal werd gewijzigd naar automatisch. En ja: geen toegang meer tot mijn ip-camera’s. Deze hadden een vast ip-adres met alleen een verschillende poort toegekend in de router. Werkte goed. Nu is via de configuratie vd camera’s die ip-camera’s niet meer terug te vinden. Wifi kanaal weer terug gezet op een vast kanaal etc. niets helpt. KPN gebeld maar die helpen niet omdat het geen KPN camera’s zijn. 1 vd camera’s gereset maar dat gaf geen oplossing. Een camera rechtstreeks op de routier aangesloten: geen oplossing. Wifi werkt, maar de camera’s zijn niet meer op het net te vinden. Is er een oplossing?

 4. L.S.,

  Wat is wijsheid?
  In ons huis staan 4 bekabelde routers. T.w. de Cisco van Ziggo (meterkast) de Horizon box van Ziggo (woonkamer, bij Tv), een Asus (op zolder), een Sitecom (1e verdieping).
  Nu heeft elke router een eigen SSID en overal WPA2 met hetzelfde wachtword.
  Is dit een slimme comfiguratie of zou het slimmer zijn om alle apparaten dezelfde ssid naam te geven?

  Graag advies in deze.

  1. Beste Harry,

   Wij raden altijd af om meerdere routers in het netwerk te gebruiken aangezien dit eigenlijk niet nodig is en vaak alleen maar voor problemen zorgt. Het beste is om het ziggo modem in bridge mode te laten zetten door ziggo en dan de Asus router als hoofdrouter in te stellen. De sitecom kan je dan weer bekabeld op de Asus aansluiten en zet je in Access Point mode als dat kan.

 5. beste…
  van Ziggo krijgen we nu een brief dat het modem(software) wordt ge-updated
  Na de up-date gaat ons modem automatisch over van een statisch naar een dynamisch IP adres

  Kun je mij een advies geven?

 6. hallo

  Ik heb geprobeerd dat miy ip adres verandert maar het lukt niet.
  Normaal als een ip adres is dinamisch dat ze verandert automatisch.
  Ik heb alle adapters uitheshakeld en komt niks anders.
  Hoe kan ik ip vn miy router veranderen.
  Met vriendelijke groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.