Installeren

door Jan Mulder

8

Vast of dynamisch IP adres?De meeste laptops en andere apparaten met WiFi of netwerkaansluiting staan automatisch op een dynamisch IP adres ingesteld. Dat houdt in dat je een IP adres van de DHCP server krijgt toegewezen. Hiervoor hoef je zelf niets in te stellen, wel zo makkelijk. Maar je kunt ook gebruik maken van vaste IP adressen, wanneer kies je nou voor een vast IP adres en wanneer voor een dynamisch IP adres?

Keuze maken

Wanneer je verder geen eisen stelt (zoals portforwarding) kun je je laptop, tablet of smartphone het beste gewoon op dynamisch IP adres laten staan (automatisch een IP adres toewijzen). Wel zo makkelijk en ook wanneer je ergens anders wilt verbinden, bijvoorbeeld met een hotspot of bij een vriend thuis, krijg je automatisch een IP adres toegewezen.

Wil je gebruik maken van portforwarding voor bijvoorbeeld torrents of online gamen, dan dien je een vast IP adres te gebruiken. Houd er rekening mee dat je deze op dynamisch moet zetten wanneer je buiten de deur wilt verbinden. Dat wordt wel eens vergeten en dan kan het enige tijd duren voordat je doorhebt waarom je niet kunt verbinden ;)

Voor vaste apparaten zoals netwerkprinters, mediaplayers en netwerkcamera’s is het aan te raden altijd een vast IP adres te gebruiken. Zo kun je deze apparaten altijd benaderen vanaf ieder apparaat in je netwerk. Zorg er dan wel voor dat deze IP adressen niet in de DHCP reeks voorkomen. Meer hierover lees je in het artikel vast IP adres instellen.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.8 reacties op Vast of dynamisch IP adres?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑