Wifi WiFi signaal

door Nico

56

Wi-Fi signaal versterken


Een Wi-Fi signaal versterken kan op verschillende manieren. Veel mensen vragen ons dagelijks hoe ze het beste een Wi-Fi signaal versterken.

In dit artikel proberen wij deze vraag te beantwoorden en laten wij zien wat voor oplossingen en alternatieven er beschikbaar zijn.

Het versterken is namelijk meestal niet de beste keuze, er zijn veel betere alternatieven voor een beter Wi-Fi bereik. Klik op onderstaande links om direct naar een oplossing te gaan of lees verder om te begrijpen waarom een sterke router of een Wi-Fi repeater niet altijd de beste oplossing is.

Hoe ontstaat een zwak Wi-Fi signaal?

Een Wi-Fi signaal is niets anders dan communicatie tussen zender en ontvanger via radiogolven. Ik vergelijk dit vaak met 2 mensen die met elkaar een gesprek voeren. Wanneer 2 mensen met elkaar praten terwijl ze naast elkaar staan, kunnen ze elkaar goed verstaan. Wanneer 1 persoon een verdieping omhoog gaat, wordt het al een stuk lastiger. Ze moeten harder praten of zelfs schreeuwen om elkaar te verstaan. Hoe verder je van elkaar af staat, hoe lastiger het is om met elkaar te communiceren.

Met Wi-Fi werkt dit net zo. Wanneer u bijvoorbeeld een draadloos modem heeft die met uw smartphone moet communiceren gaat dat vaak prima wanneer beide apparaten zich in dezelfde ruimte bevinden. Gaat u een verdieping hoger, dan zorgen muren en plafonds ervoor dat de apparaten elkaar minder goed “verstaan”.

Het communiceren tussen beide apparaten wordt dus lastiger en dit zorgt voor een langzamere of wegvallende verbinding. Hoe groter de afstand en hoe meer obstakels, hoe lastiger het wordt.

Een bijkomend nadeel bij Wi-Fi is dat er in de buurt vaak meerdere draadloze netwerken actief zijn. Dit kan je vergelijken met een groep mensen die naast elkaar staan en allemaal door elkaar praten. Het kan zo lastig worden om elkaar te verstaan.

Zendvermogen van Wi-Fi apparatuur
In Nederland mag je op de 2,4 GHz frequentie een vermogen van maximaal 100mw uitzenden. Op de 5 GHz frequentie ligt dit op 1000mw. De meeste apparatuur die door providers standaard wordt meegeleverd werkt echter op een lager zendvermogen van ongeveer 50mw.

De reden hiervoor ligt vaak in het feit dat de apparatuur ontworpen is voor de Amerikaanse markt waar huizen van minder stevig materiaal zijn gemaakt dan in ons land. In Nederland zijn de muren vaak van beton of steen waar radiogolven minder goed doorheen komen dan bij een gipswand of houten muren en plafonds.

Een tweede reden is dat de apparatuur ook in andere landen moet worden verkocht waar het wettelijk toegestane maximale zendvermogen veel lager ligt dan in ons land. De fabrikant kiest er dan voor om een lager zendvermogen in te stellen of goedkopere chips te gebruiken om de prijs te drukken.

Hoger zendvermogen is niet altijd beter
Wanneer je een hoger zendvermogen gebruikt betekent dit niet altijd een beter bereik. Naast zendvermogen is namelijk ontvangstgevoeligheid ook van groot belang. Ik vergelijk dit vaak met een megafoon.

Je kunt hard schreeuwen door een megafoon en hiermee mensen op grotere afstand bereiken. Echter kunnen deze mensen niet terug praten zonder ook over een megafoon te beschikken.

megafoon

Daarnaast is de locatie waar je de megafoon gebruikt ook van belang. In een open veld werkt het beter dan wanneer je in een kleine ruimte zit omdat het geluid dan gaat galmen. Je schreeuwt dan hard maar bent alsnog onverstaanbaar. Bij Wi-Fi werkt dit op dezelfde manier, zet een router op vol vermogen in een kleine kamer en je zal een minder zuiver signaal hebben dan wanneer je hem op normaal niveau laat uitzenden.

De ontvangstgevoeligheid van apparatuur speelt vervolgens ook nog eens een grote rol. Hoe minder goed een apparaat kan “luisteren”, hoe harder je moet “schreeuwen”.

Het draait om balans
Kortom, het draait allemaal om balans. Een hoog zendvermogen heeft effect als de ontvanger ook een hoog zendvermogen heeft om terug te kunnen sturen. Pas het zendvermogen aan zodat hij niet te hoog is voor de ruimte waarin het apparaat staat. Hiermee voorkom je dat het Wi-Fi signaal gaat  “galmen” en hiermee de kwaliteit van het signaal omlaag brengt.

Wi-Fi signaal versterken zonder kosten.

Er zijn manieren om een Wi-Fi signaal te versterken zonder dat u nieuwe apparatuur hoeft te kopen. De meest voor de hand liggende oplossing is uw modem of router te verplaatsen zodat de afstand tussen de zender en ontvangers kleiner wordt en er minder obstakels zijn.

De meterkast
Vaak plaatsen mensen de draadloze modem of router in de meterkast omdat hij dan mooi uit het zicht kan worden geplaatst. De meterkast is echter de meest ongunstige plek in het huis om een draadloze zender te plaatsen.

Probeer het apparaat zo dicht mogelijk bij uw ontvangers te brengen en indien er externe antennes opzitten, probeer deze dan te draaien om te kijken of dit verbeteringen oplevert.

Netstumbler 
Om het signaal goed te kunnen meten kunt u het gratis windows programma Netstumbler downloaden. Gebruik hiervoor een laptop zodat u door het huis kunt lopen om het signaal te meten. Naast Netstumbler zijn er ook veel gratis apps zoals inSSIDer op android en iOS voor het gebruik op een smartphone.

Deze handige programma’s laat u zien hoe goed het signaal is en waar het wegvalt. Door de zender te verplaatsen of uw antennes te draaien kunt u snel zien of dit verbetering oplevert of niet.

Wi-Fi kanalen veranderen
Een derde optie is om even de frequentie of het kanaal aan te passen. Beide kunnen een rol spelen in de kwaliteit van het Wi-Fi signaal. Een 2,4 GHz signaal komt bijvoorbeeld beter door plafonds en muren heen dan een 5 GHz signaal.

Wat betreft kanaal keuze wordt er voor 2,4 GHz vaak geadviseerd om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken aangezien deze kanalen minder overlap hebben dan overige kanalen en de kans op hinder van andere draadloze netwerken zo verminderd wordt. Test verschillende kanalen in combinatie met de Netstumbler software om te kijken wat het beste kanaal is.

wifi-kanaal

Wi-Fi versterkers / repeaters

Het versterken van een Wi-Fi signaal wordt meestal gedaan via een Wi-Fi versterker, ook wel Wi-Fi repeater genoemd. Dit is de meest goedkope en eenvoudige manier om een Wi-Fi signaal te versterken. De Wi-Fi versterker plaatst u op het punt waar u nog voldoende bereik heeft. De versterken pikt uw signaal op en zend deze opnieuw uit als een soort tussenstation.

Een groot nadeel is dat een Wi-Fi versterker niet tegelijk kan zenden en ontvangen. Hij wisselt dus heel snel tussen zenden en ontvangen waardoor de snelheid van uw Wi-Fi signaal wordt gehalveerd. Hoe meer apparatuur er met de versterker is verbonden, hoe langzamer uw draadloze snelheid wordt.

Meestal adviseren wij geen Wi-Fi versterkers omdat het simpelweg niet de beste oplossing is. Indien u echter niet teveel geld wilt uitgeven of het niet erg vind dat uw snelheid er onder leidt raden wij u aan om eens te kijken naar een Wi-Fi versterker bij Routershop.

De repeaters van Asus zijn vaak een goede keuze om een Wi-Fi signaal te versterken tegen een niet al te hoge prijs.

Asus RP-AC52 Wi-Fi repeater
Asus RP-AC52
Adviesprijs: € 69,-
Klik om te bestellen
De beste Wi-Fi versterker is echter die van EZ WiFi. De EZ hotspot extender voor buiten gebruik (ideaal voor campings).

EZ hotspot extender

Adviesprijs: € 169,-
Klik om te bestellen

Routers met hoog zendvermogen

In het begin van het artikel gaf ik aan dat een hoger zendvermogen niet altijd een verbetering oplevert. Het kan echter wel degelijk helpen aangezien de standaard modems van bijvoorbeeld Ziggo en KPN een erg zwak signaal afgeven. Een Wi-Fi router met hoger zendvermogen kan een oplossing zijn voor meer bereik. Vooral voor een appartement is een goede router een prima keuze omdat u dan niet het probleem van meerdere verdiepingen heeft.

Met een goede Wi-Fi router komt u een stuk verder dan een standaard Wi-Fi modem. De betere Wi-Fi routers hebben niet alleen een hoger zendvermogen en een hogere ontvangstgevoeligheid maar gebruiken allerlei technieken voor een beter Wi-Fi signaal.

Voor een goed advies raden wij u aan om ons artikel: Beste Wi-Fi router 2016 eens te lezen. Wilt u direct een keuze maken, kies dan voor de Asus RT-AC87U of de Netgear Nighthawk R7000.

Asus RT-AC87U87u-small
Adviesprijs: € 229,-
Klik om te bestellen
Netgear Nighthawk R7000r7000-small
Adviesprijs: € 179,-
Klik om te bestellen

Welke u ook kiest, beide routers hebben een zeer goed bereik en zijn redelijk betaalbaar. Wanneer geld geen probleem is kies dan voor de beste router van dit moment, de Asus RT-AC5300.

Liever een ander merk of meer keus? Kijk dan even in de selectie beste routers op routershop.

Bij een goede Wi-Fi router is het natuurlijk wel belangrijk dat uw ontvangers ook voldoende vermogen hebben om terug te zenden. Een PC kunt u nog voorzien van een sterke USB ontvanger zoals de USB ontvangers van Alfa Network.

Echter is dit lastiger bij tablets en smartphones. Een beter alternatief voor een router is dan ook een complete oplossing met meerdere access points. Hoe u dit aanpakt leest u in het laatste stuk van ons blog.

Losse access points

In plaats van een sterkere router is het vaak beter om de huidige router te gebruiken en hierop losse access points aan te sluiten. Het Wi-Fi gedeelte in de router zet u dan uit en laat het access point al het werk doen. Een access point is namelijk speciaal gemaakt om zich alleen bezig te houden met het draadloze signaal.

Alle hardware in het apparaat is dan ook ontworpen om het beste resultaat op Wi-Fi gebied te halen. Wanneer 1 access point niet voldoende is om door het hele huis Wi-Fi dekking te creëren kunt u meerdere access points neerzetten voor een beter bereik. Wilt u met meerdere access points één goed dekkend Wi-Fi netwerk creëren zonder dat u handmatig tussen de access points moet schakelen? Lees dan het laatste stukje van dit blog: Overal Wi-Fi in huis.

De beste access points met hoog zendvermogen van dit moment zijn:

Ubiquiti UAP-AC-Lite
UAP-smallAdviesprijs: € 119,-
Klik om te bestellen
Ubiquiti UAP-AC-LR Long Range
UAP-smallAdviesprijs: € 149,-
Klik om te bestellen
EnGenius ECB1750
ecb1750-smallAdviesprijs: € 299,-
Klik om te bestellen

Wi-Fi via het stopcontact

Een alternatief voor Wi-Fi en het trekken van kabels is Powerline Homeplug. In ons artikel: Powerline Homeplug als alternatief voor Wi-Fi kunt u uitgebreid lezen over deze oplossing.

Het komt er op neer dat u de elektriciteitskabels in huis gebruikt om data te versturen. Een powerline oplossing bestaat altijd uit minimaal 2 adapters die je in het stopcontact steekt. 1 adapter sluit je aan op het modem en steek je in het stopcontact. De tweede adapter prik je in het stopcontact van de ruimte waar je internet wilt hebben. Vervolgens maak je bekabeld of draadloos verbinding met deze tweede adapter.

devolo

Deze sets zijn uit te breiden met meerdere adapters en werken over verschillende groepen. Het is dus mogelijk om door het hele huis bekabeld of draadloos een verbinding aan te leggen zonder last van slecht bereik of het trekken van kabels.

De beste adapters komen van het merk Devolo, de draadloze adapters en handige sets kunt u hier vinden: Devolo homeplug.

Overal Wi-fi in huis

Tegenwoordig hebben we meerdere draadloze apparaten in huis zoals tablets, smartphones en zelfs televisies. Hoe meer draadloze apparatuur, hoe belangrijker het Wi-Fi netwerk. Wij krijgen dan ook vaak de vraag hoe je thuis nou een goed dekkend Wi-Fi netwerk creëert zonder telkens opnieuw te moeten verbinden met een ander access point.

De oplossing is vrij simpel maar wel wat duurder dan de meeste mensen denken. Je hebt namelijk meerdere access points nodig die je op verschillende plekken in huis moet plaatsen. Alleen op deze manier kun je een echt stabiel Wi-Fi netwerk creëren. Deze access points maken vervolgens gebruik van een techniek genaamd “roaming” om onderling met elkaar in verbinding te worden gebracht.

Roaming & Seamless roaming
In de wat betere access point zit roaming als optie ingebouwd, deze techniek wordt vaak fast roaming genoemd en zorgt ervoor dat alle access points samen 1 groot Wi-Fi netwerk vormen met 1 netwerknaam. Wanneer je door het huis loopt en het bereik van een access point minder wordt, dan zal hij overschakelen naar een sterker access point wanneer deze in de buurt is.

Hier zit bij normale roaming wel wat vertraging in wat dus niet ideaal is bij het streamen van muziek of video. Wil je dat dit naadloos gebeurd? Dan kan dit alleen door middel van Seamless Roaming access points. Dit zijn echter vrij prijzige access points en worden meestal alleen zakelijk ingezet.

Keuze van apparatuur
Voor thuis is het eigenlijk niet echt nodig om voor een dure seamless roaming oplossing te gaan. Hoe vaak loop je namelijk al kijkend naar een video rond in huis? Alleen bij streaming video, audio en multiplayer games is het niet handig om even een seconde of 2 de verbinding te verliezen. Voor de meeste mensen is seamless roaming dus een dure oplossing die weinig toevoegt.

Meestal raad ik het volgende aan:

Een goede bedrade router zoals de Draytek Vigor 2120 die je aansluit op het modem/router die je van de provider krijgt. Ga je geen uitgebreide instellingen gebruiken van de router, dan volstaat de huidige modem/router ook. Zet wel het draadloze gedeelte uit van de modem.

Draytek Vigor 2120
draytek-vigor-2120
Adviesprijs: € 129,-
Klik om te bestellen

Hang per verdieping een access point op met roaming. Een goede access point is de Ubiquiti UAP-AC-Lite of de UAP-AC-LR voor de wat grotere woningen. Deze access points worden gevoed via de netwerkkabel, je hoeft dus geen stopcontact in de buurt te hebben.

Ubiquiti UAP-AC-Lite
UAP-small
Adviesprijs: € 119,-
Klik om te bestellen
Ubiquiti UAP-AC-LR Long Range
UAP-small
Adviesprijs: € 149,-
Klik om te bestellen

De access points van Ubiquiti configureert u zodat ze samen 1 netwerk vormen. Via deze opstelling heb je een goed dekkend Wi-Fi netwerk waarbij elke verdieping zijn eigen access point heeft.
Het is een wat duurdere oplossing dan een losse router, maar u bent de komende jaren wel verzekerd van een Wi-Fi netwerk zonder problemen.

Kant en klaar pakket
Er is ook een kant en klaar pakket beschikbaar met 3 access points en een goede router. Hiermee bent u in 1 keer klaar en heeft u de komende jaren een geweldig goed Wi-Fi netwerk in huis.

Wi-Fi voor thuis bundel – € 499,-
wifi-voor-thuis
Klik om te bestellen.

Conclusie

Wij hopen dat u na het lezen van bovenstaande informatie een goede keuze kunt maken qua apparatuur om uw Wi-Fi signaal te versterken. In het kort nog ons advies:

Zonder kosten – pas de locatie, het kanaal of frequentie aan van uw Wi-Fi zender.

Wi-Fi versterkers – lage kosten maar halvering in snelheid en beperkt bereik.

Sterke router – voor appartementen of kleinere woningen kan een goede router al wonderen doen. Lees nog even ons advies: beste wi-fi router 2017.

Access Points – Plaatst 1 of meerdere access points voor een goed bereik.

Via het stopcontact – Handig zodat u geen kabels hoeft te trekken en ik elke kamer een Wi-Fi of vast aansluitpunt kunt maken. Lees ook nog: Powerline Homeplug als alternatief voor Wi-Fi.

Overal Wi-Fi in huis – De beste oplossing, meerdere access points in een cluster gecombineerd met eventueel een goede router.

Mocht u nog vragen hebben stel ze gerust hieronder en ik zal mijn best doen deze zo snel mogelijk te beantwoorden.
Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 13 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.56 reacties op Wi-Fi signaal versterken

 1. Ron van der Steeg zegt:

  Bedankt voor de duidelijke uitleg! Is worstel met het volgende vraagstuk. Hoe kan een access point meerdere gebruikers bedienen zonder zelf IP-adressen uit te geven? Ik krijg dat niet duidelijk. Bij mij hangt een ECB350 achter een Experia Box v8 die de adressen verstrekt. MvG. Ron

  • Nico zegt:

   Beste Ron,

   Het access point verstrekt geen IP adressen in principe. Dit doet de experiabox, het AP is slechts een tussenstation.

 2. Tjitte de Wolff zegt:

  Kan ik een bestaande eigen router van signaal voorzien via de wlan poort?
  Ik kan hier een redelijk zwak Wi-Fi signaal oppikken en wil dit gebruiken om het eigen netwerkje aan te sturen. Ik heb dus eigenlijk alleen maar een receiver nodig. Ik heb begrepen dat deze ook moet kunnen zenden.

  Suggesties?
  Het bestaande netwerkje is opgebouwd rond een netgear (kwgr614) router.

 3. Rene Vissenaekens zegt:

  Hallo,
  Op de camping gebruik ik mijn laptop maar het wifi signaal is er zo zwak de ik meestal weinig tot geen ontvangt heb. Moet ik nu een goede antenne of een goede router kopen om men krant te kunnen lezen of een live stream mee te pikken, b.v. een antenne Powerwifi USB 5 meter of toch een router ?

 4. hans zegt:

  Beste Nico,

  Ik heb de asus rt-ac87U aangeschaft maar bereik valt wat tegen.
  Een huis met 1 etage hemelsbreed 8 meter afstand en signaal geeft 1 blokje ontvangst.
  Asus kan wel veel aan zonder snelheid te verliezen.

  Zou het verbeteren wanneer de Asus op 1e etage wordt geplaatst ?
  houten vloeren.

  • Nico zegt:

   Beste Hans,

   Heb je de asus gewoon in een woonkamer staan of hangt hij in een meterkast? Het beste is om de router ergens in het midden te plaatsen als dat mogelijk is. Mocht je ontvangst op de PC of laptop slecht zijn, dan kan je daar het beste een hoog vermogen USB ontvanger op aansluiten zoala de Alfa adapters http://www.wifishop.nl/alfa-awus036ach/pid=42297

   Probeer eventueel ook even met de antennes te spelen door ze wat te draaien of door de kanalen aan te passen waarop ze uitzenden. Houdt er ook rekening mee dat je door verdiepingen heen het beste de 2,4Ghz band gebruikt en niet de 5 Ghz band.

 5. Willian zegt:

  Beste Nico,

  Ik heb in huis keurig wifi bereik en heb vanuit de router (via een switch) een cat5 kabel naar de garage gelegd. Daar wil ik een Sitecom router gebruiken als wifi versterker.
  1) kan dit?, en 2) Waar moet ik op letten (oftwel, hoe moet ik dit aanpakken)

  Ik heb zelf al een beetje geknutseld en via de sitecom router com ik wel op het netwerk, maar niet op internet.

 6. Bert meeusen zegt:

  U verhaal klinkt allemaal duidelijk, ik mis echter het buitengebied, wij zitten landelijk, ik heb nu een modem van de provider, KPN in ons geval, hierop aangesloten sitcom router heb deze boven geplaatst om uit te proberen, ons huis heeft houten dak op de verdieping dus volgens info beter ontvangst buiten , nu heb ik buiten waar ik veel vertoef slechts een puntje van het signaal op een bepaalde plek.
  Dit is ongeveer hemelsbreed tussen de 35 en 40 mtr. Heb op ongeveer 10 mtr van het huis paardenstal staan waar ik iets kan plaatsen om de route dan in te korten, zit dan tussen de 20 / 25 mtr van lokatie af.
  .Mijn vraag, hoe kan ik het beste hetnsignaal verbeteren, zit ook te denken aan camerabeveiliging, kan ik hier iets in combineren of moet ik dit los zien van elkaar. Graag u advies

  • Nico zegt:

   Beste Bert,
   In dit geval kan je het beste een outdoor access point ophangen en deze via een kabel op de router aansluiten. Zo heb je buiten een apart wifi netwerk met beter bereik. Op http://www.wifishop.nl hebben ze goede outdoor access points, camerabeveiliging hebben ze ook verstand van dus je kan bij 1 adres terecht :)

 7. Isaac zegt:

  Beste Nico,

  Ons huis bestaat uit 3 verdiepingen en volgens mijn huisbaas zijn wij al in bezit van het snelste internet dat Ziggo momenteel levert (ookal geloof ik hem niet echt) maar de wifi is erg sloom.

  Wij hebben namelijk een router op de begaande grond die internet door verbind naar een wifi router (een sitecom router) op de eerste verdieping nou weet ik niet precies hoe het eerste heet die op de begaande grond staat maar hij staat in de meter kast.

  Nou word er in mijn huis vaak league of legends gespeeld op twee verschillende laptops waarvan het gaming laptops zijn ook word er met kabel gespeeld dus dat is uiteraard geen probleem.

  Maar nu komt het probleem op 4 verschillende Iphones, 1 laptop en 1 playstation die niet bekabeld zijn reageren vaak erg traag of zelfs geen verbinding met het internet. Dat gebeurt vooral op de bovenste verdieping ( tweede verdieping).

  Nou is mijn vraag na dit hele verhaal, ligt het aan de sitecom router die wij momenteel in bezit zijn die dus op de eerste verdieping staat of ons internet of eigenlijk dat ding die in de meter kast staat op de begaande grond? En als het echt aan de wifi router ligt welke raad u dan aan?

  Alvast erg bedankt voor het lezen van dit lange verhaal.

  Isaac

  • Nico zegt:

   Beste Isaac,

   De sitecoum router zou het probleem kunnen zijn, het zijn vaak toch mindere kwaliteit producten en zeker op draadloos gebied laten ze het vaak afweten. Je kunt het beste de volgende bundel gebruiken om van je problemen af te zijn: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109

   Met die bundel heb je een goede router in huis, die ook erg goed voor gaming werkt. En op elke verdieping een goed sterk access point zodat je draadloze problemen tot het verleden moeten behoren.

 8. Guido zegt:

  hoi
  welke is beste van de 2 ivm bereik accespoints

  EnGenius ECB350 of Ubiquiti UAP-AC-LR

  gv

  • Nico zegt:

   Beste Guido,

   Beide zijn ongeveer gelijk, het verschil zit hem voornamelijk in het stralingspatroon. De Ubiquiti doet het beter aan het plafond gemonteerd en de Engenius als losse staande unit.

 9. Theo zegt:

  Beste Nico,

  Wij hebben een huisje in Frankrijk een heel klein dorp bijna geen internet.

  Tegenover ons is het gemeentehuis die hebben internet en wij hebben de code van router gekregen
  om zodoende internet te kunnen gebruiken .Nou ontvang ik het signaal aan de voorkant aan het raam.

  Wat kan ik doen om dit signaal te versterken om verder in huis ook gebruik te kunnen maken van het internet?

  B.v.d.
  Vr groet,
  Theo.

 10. Trudy Willems zegt:

  Hallo Nico,

  Wat raad je me aan;
  Wij hebben internet en bellen en tv van KPN via de experia box v9
  Wifi signaal op de bovenverdieping is erg slecht.Bovenverdieping is best groot.
  We hebben de mogelijkheid om een kabel naar boven te trekken.
  Kan ik daar dan het beste een bekabeld accespoint maken? of heb je andere alternatieven?
  Welke spullen moet ik hiervoor aanschaffen?

  mvg Trudy

 11. Frank zegt:

  Hallo Nico,

  Momenteel hebben mijn ouders thuis een matig wifi signaal, ik heb ze doorgegeven dat ze een acces point moeten kopen om hun wifi-signaal te versterken. Nu was ik laatst thuis en heb ik even naar de router gekeken dit is een Netgear n300 WNR2000. Ik heb even naar de specs gekeken was niet bepaald onder de indruk eigenlijk, daarom ging ik twijfelen.

  Daarom heb ik de volgende vraag zijn mijn ouders nou beter uit met een nieuwe router van ongeveer 100 euro of kunnen ze beter op zoek van naar een acces point van ongeveer dezelfde prijs?

 12. Frank zegt:

  Beste Nico,

  Heb ik het goed gelezen dat als ik voor verbetering van mijn WiFi netwerk, een accespoint neem, ik dan de WiFi in de eerste router uit moet zetten?
  Als ik de accespoint op d eerste verdieping zet, heb ik dan beneden waar de router staat wel voldoende WiFi dekking?

  • Nico zegt:

   Beste Frank,

   Klopt, het is aan te raden om het wifi gedeelte van de huidige modem/router uit te zetten en het access point al het werk te laten doen. Een sterk genoeg acccess point zou meerdere verdiepingen moeten kunnen dekken. Het beste is om het access point dan wel aan het plafond te monteren zodat hij ook beneden goed bereik heeft.

 13. Aalt van den Ham zegt:

  Hallo Nico
  Wij zitten in een landelijk gebied in Spanje. Ik wil vrienden die 80 meter zichtlijn verderop zitten ( 3 weken per jaar) laten meegenieten van ons aan te schaffen 3G-wifimodem. Ik heb twee limonadebussen om een richtantenneverbinding (2,4 GHz) te maken. Maar ik weet niet welk 3/4-G modem ik nodig heb en wat ( of welk modem) ik nodig heb voor mijn vriend.

 14. Joris zegt:

  Beste,

  wat is dit een duidelijke en goed onderbouwde site. Ik heb al veel opgestoken en nieuwe dingen leren kennen. Maar ik wou als het kan toch een persoonlijk advies. Ik zit al langer met het probleem dat ik geen wifi heb in heel mijn huis, dit is een nieuwbouw => veel beton en verdiepingen!

  Mijn huidige situatie: Ik woon in België en heb de router van Telenet in de kelder staan (niet in de meterkast). Op het gelijkvloers (gang) heb ik een AP van sitecom staan die bedraad is aangesloten met de router uit de kelder. Deze zorgt voor het wifi signaal in huis en deze fungeert ook als switch om mijn bedraad internet door het huis te verdelen.

  Het bedraad gedeelte werkt prima, maar de wifi geraakt met moeite achteraan in de living en op het eerste verdiep is het bereik heel slecht.

  Ik heb wel op alle kamers en verdiepingen UTP-kabel voorzien die vertrekken vanop het gelijkvloers in de gang waar momenteel mijn AP van sitecom staat.

  Als ik het goed begrijp is de beste oplossing voor mijn probleem:

  1. Op het gelijkvloers in de gang de AP van sitecom vervangen door een switch om het bedraad
  gedeelte over heel het huis vlot te laten verlopen.
  2. Aan deze switch in de gang een AP van bijvoorbeeld Ubiquiti hangen die enkel mijn wifi signaal
  verzorgt.

  Lost dit mijn wifi probleem op of raadt u mij aan om op het eerste verdiep en eventueel de zolder ook een AP van bijvoorbeeld Ubiquiti te installeren?

  Is het eventueel een mogelijkheid om slechts 1 AP van Ubiquiti te gebruiken beneden maar dan te kiezen voor de “long range versie” of de “pro versie”. Zouden deze de wifi wel tot boven of achteraan mijn huis krijgen?

  Of hebt u een andere oplossing die beter is?

  In blijde verwachting van uw professioneel advies.

  Mvg Joris.

  • Nico zegt:

   Beste Joris,

   Het beste is om de wifi voor thuis bundel te nemen http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109
   Daarmee heb je op elke verdieping een goed wifi access point en 1 groot wifi netwerk voor het hele huis. Je kan op de router vervolgens nog switches aansluiten om eventueel meer bedrade verbindingen te realiseren. Het kost even wat, maar dan heb je wel echt een top oplossing waar je de komende jaren plezier van zal hebben.

   • Joris zegt:

    Beste Nico,

    bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb nog een vraagje. Je raadt aan om de router te nemen en 3 AP’s. Maar ik heb al een router in de kelder staan van mijn provider die ik niet kan wegdoen. Dus dan heb ik 2 routers aangesloten (1 in kelder en 1 op glkvl), dit heb ik vroeger al eens gehad en dit gaf steeds problemen.

    Is het niet beter om op het glkvl een switch te plaatsen voor de vaste verbindingen en via daar op alle verdiepingen (glkvl, 1e verdiep en zolder) een AP aan te sluiten?

    Ik ben een redelijke leek op dit gebied hoor.

    Alvast bedankt.

    • Nico zegt:

     Beste Joris,

     Ja dit zou ook mogelijk zijn indien je geen afscheid wil nemen van de huidige router. Een switch en dan op elke verdieping een Ubiquiti AP zou het ook moeten doen :)

 15. Tim zegt:

  Ik heb thuis mijn netwerk uitgebreid met 2 devolo powerline adapters. Ik heb deze dezelfde SSID en netwerksleutel als dat van mijn router gegeven. Mijn telefoon en tablet schakelen automatisch over naar het goede draadloos netwerk zonder steeds opnieuw te hoeven aanmelden. Wat is dan het voordeel van de roaming accesspoints t.o.v. normale accesspoints?

  • Nico zegt:

   Beste Tim,

   In principe werkt het zo ook bij de meeste mensen. Echter schakelen niet alle apparaten snel genoeg over naar het beste netwerk in de buurt, sommige apparaten houden verbinding met het netwerk zolang er nog wat bereik is, terwijl er misschien een beter netwerk in de buurt is. Zolang het nu werkt zou ik het zo houden :)

 16. Patrick zegt:

  Hallo Nico,

  Mijn probleem: slechte wifi boven en buiten.

  Ik heb op het moment 1 router op de begane grond voor in het huis staan. Hierdoor heb ik in de achtertuin en op de eerste verdieping aan de achterkant van het huis slechte wifi.

  Ik heb al een keer dezelfde AP gehad als jij aan raad maar dat werkte niet goed. Dit was waarschijnlijk omdat die via de TV-kabel was aangesloten. Maar als ik hem niet via de TV-kabel zou aansluiten, zou ik volgens de monteur een kabel van de router voor in het huis helemaal naar de AP moeten leggen dus dat wilde ik niet. (Kan dit echt niet draadloos verbonden worden?)

  Mijn vraag is dus wat kan ik nu het beste doen zodat we thuis op de begane grond, eerste verdieping en in de achtertuin goede wifi hebben. Het zou een plus punt zijn als de huidige router kan blijven staan en als alles onder één naam staat dus dat we niet telkens van netwerk moeten wisselen want dat was wel het punt met onze vorige AP.

  Ik hoor graag van je,
  Patrick

 17. Daphne zegt:

  Hoi Nico,
  Bedankt voor je duidelijke stukje.
  Ik heb echter het volgende probleem.
  Wij wonen op een boederij waar ook wij onze hondenopvang runnen.
  We wonen met 6 personen, hebben allemaal een tablet, een smartphone, 5 smart tv’s, 3 vaste computers, en 5 laptops.
  Nu kijken we nooit allemaal tegelijk, op alles tegelijk.
  Maar inmiddels worden we van het kastjr naar de muur gestuurd bij Kpn. We hebben 2 internet aansluitingen, met een v8 en een v10 kpn modem.
  En het lukt niet eens om naast ons huis, waar het kantoor staat stabiel internet te krijgen overdag wanneer niemand thuis is. Ook hebben we een zithorek buiten hemelsbreed 25 meter van de modems, en ook daar hebben we geen wifi.
  De kpn heeft ons al eens tp link wifi repeaters aangesmeerd, dit was niks. En nu weten we het echt niet meer.
  Echt niet alles hoeft tegelijk te werken, maar iig 1 pc en twee tvs zou wel fijn zijn.
  Wat is jou idee hierover.

  Groetjes Daphne

  • Nico zegt:

   Beste Daphne,

   Het beste is om een point to point verbinding op te zetten tussen het kantoor en het huis. Je sluit dan 1 access point aan op de experiabox met een kabel, hangt deze buiten op en richt hem naar het kantoor. Bij het kantoor hang je het 2e access point en ook die laat je met een kabel naar binnen gaan, naar bijvoorbeeld een switch. Vanaf de switch kun je dan bekabeld naar de computers. Op de switch kan je eventueel nog een los access point voor binnen aansluiten zodat de PC’s en andere apparatuur ook draadloos verbonden kan worden. Zie: http://www.wifishop.nl/point-to-point-wifi-semi-professioneel/cid=3451?category=point-to-point-wifi-semi-professioneel&sortBy=price&direction=ASC

 18. Frank zegt:

  Hallo Ik heb de volgende vraag.
  Sinds kort heb ik een setje van TP-Link TL-WPA4220 met 2 ontvangers.
  Nu heb ik in de schuur elektriciteitsleiding lopen met daar enkele aftakkingen.
  Ik heb voor de ontvanger speciaal een kabel gemaakt zodat ik de ontvanger daar wanneer ik internet achter in de tuin wil hebben er zo in kan prikken.
  Maar vaak dan brand het ledje van powerline niet (staat i de beschrijving) The divice isn’t connected to any powerline network)
  Maar wanneer ik hem er een keer uithaal gaat het ledje wel branden en knipperen en heb ik ook internet (wifi) maar na enkele minuten gaat deze weer uit.
  Stop ik de zelfde ontvanger nu in de woonkamer in het stopcontact dan blijft deze het wel doen. ???

  Zou het kunnen dat er teveel schakelingen in het elektriciteits- netwerk zitten.
  van uit de meterkast tot aan de ontvanger tel ik er als ik het goed heb 6 en dan het losse stopcontact.
  Of zou ik een elektriciteit kabel vanuit de meterkast rechtstreeks naar dat stopcontact moeten maken zonder aftakkingen naar andere schakelaars of stopkontakten

  De ontvanger is goed want binnenshuis werk deze gewoon en de 2é ontvanger die op zolder hangt doet het ook gewoon goed.

  Alvast bedankt voor jullie antwoord

  • Nico zegt:

   Beste Frank,

   Het is waarschijnlijk omdat het signaal door alle extra schakelingen niet meer zuiver genoeg is dat hij geen goede verbinding zal maken. Hier is helaas niet veel aan te doen.

   • Frank zegt:

    Hallo Nico.

    Zo een vermoeden had ik ook al. zet ik hem 2 stopcontacten terug op de zelfde aansluiting dan blijft hij wel signaal houden.
    Zal is kijken voor een kabel met een directe verbinding met de schuur op de gene die er nu op zit staat zoveel op en in de meterkast heb ik nog wel en groep over.

    maar bedankt voor je antwoord.

 19. Michael Landman zegt:

  Beste Nico,

  Het WiFi signaal is niet overal in huis even sterk (3 etages, groot huis 15m diep en plafonds van 3,5m hoog en veel beton). Nu hebben we wel op iedere verdieping een bekabelde aansluiting met de router laten aanleggen. Welke van jou opties zou dan het beste geschikt zijn voor een optimaal netwerk.

 20. jo jorissen zegt:

  Beste Nico,
  Ik hoop advies van je te kunnen krijgen ivm verbeteren van gsm- en draadloos internet signaal binnenshuis
  Ik heb begrepen dat n repeater bestemd is voor “versterken” v Wi-Fi signaal. Dát is dus niet aanwezig…enkel draadloos internet via gsm provider (mobile Vikings België)
  Dank u voor uw inzicht
  Mvg,
  Jo Jorissen

 21. Kees Filius zegt:

  Beste Nico,

  Ik heb je artikel met belangstelling gelezen. Bij de oplossingen voor een betere wifi mis ik de verwijzing naar de ‘Multi-Room WiFi’ met o.a. de oplossing van Ubiquiti Amplifi.
  Is dat geen (goede) oplossing?

  Groeten,
  Kees

 22. Wesley ooms zegt:

  Vraag:

  In plaats van meer zendvermogen zou je in theorie ook een smallere bundel kunnen gebruiken. Als je op je erf 2 zenders hebt die een smalle bundel heel precies naar elkaar richten voor de lange afstand, en bij beide zenders nog een omnidirectionele zender voor de korte afstand, dan kom je er ook.

  Is zoiets in de praktijk ook mogelijk? Kun je een merk/systeem noemen?

 23. Martin Vanca zegt:

  wij hebben boven een slechte wifi ontvangst. Willen nu ook boven een interactieve tv. Is het nog van belang dat Kpn heeft bij het duurste alles in 1 pakket 60 Mbit/s en Ziggo 300 Mbit/s. Wordt door de hogere Mbit/s ook de ontvangst boven beter?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor het antwoord.

  • Nico zegt:

   Beste Martin,

   Internetsnelheid zal geen invloed hebben op de wifi ontvangst. Dat is volledig afhankelijk van de factoren zoals hierboven allemaal beschreven. De kwaliteit van het wifi signaal heeft andersom wel weer effect op de maximale snelheid die je kunt behalen. Heb je bijv 60 mbps download en een slecht wifi signaal, dan kan je maar 10 mbps overhouden, terwijl je bij een goed wifi signaal wel de volle snelheid kunt behalen.

 24. Monique Veldhuijzen zegt:

  Wij betrekken ons internet en tv van KPN alles-in-1. Wij wonen op een chaletpark in een buitengebied en ontvangen maximaal 9 MB (zegt KPN). De router is een experia box v10. De ontvangst van de tv gaat goed maar dat betreft alleen het kijken, downloaden etc. doen we niet.

  M.b.t. internet hebben we grote problemen in de laadsnelheid. Ik moet soms wel 10 tot 20 seconden wachten totdat er überhaupt iets gebeurt als ik een opdracht geef, vooral als ik in mijn website aan het werk ben of als mijn man gelijktijdig met mij aan het werk is. Als ik via KPN de wifi kanalen controleer is deze altijd goed dus blijkbaar is het niet mogelijk om meer snelheid binnen te krijgen. Wat kan ik doen, een los access point of een router met een hoog zendvermogen.

  Wat kan ik doen om de inkomende snelheid te optimaliseren. We wonen in een chalet zonder beton, de router staat 3 meter bij me vandaan, er zijn geen etages etc. Hoe makkelijk kan het zijn?

 25. rob zegt:

  Hoi had een vraag mijn wifi thuis hapert nu wil ik een engenius eap 300 aanschaffen is dat te zwaar voor in een woonhuis of werkt dat goed

 26. Jordy zegt:

  Beste Nico,

  Onze router staat beneden op de eerste verdieping, en de verbinding op de tweede verdieping is niet echt goed en op de derde verdieping al helemaal niet…

  Ook word er veel gegamed op een PlayStation waar goede verbinding voor nodig is.

  Wat lijkt u de beste oplossing?

 27. Sef zegt:

  Hallo! ik had een aantal vragen:

  Als je dus een zwak wifi signaal hebt, kun je dan gewoon een wifi versterker aanschaffen? Maar hierdoor wordt wel de snelheid verminderd. Wat wordt er precies bedoeld met snelheid? En kun je dan eigenlijk in plaats van een wifiversterker een nieuwe goeie router aanschaffen? Want dit behoudt wel de kracht en snelheid van een wifisignaal neem ik aan? En stel nou dat je dan zo’n nieuwe router aanschaft, wordt de modemrouter dan hierdoor volledig vervangen of verbind je deze 2 apparaten met elkaar?

  Ik hoop dat u met kunt helpen. Alvast bedankt!

  • Nico zegt:

   Beste Sef,

   Bij een repeater wordt er constant gewisseld tussen het verzenden en ontvangen van een signaal. Hierdoor is de maximale wifi snelheid gehalveerd. Als de wifi versterker 300 Mbps aan snelheid heeft, zal je dus effecties 150 Mbps overhouden. In download snelheid moet je dan denken aan 15 Mbps in optimale situatie (ongeveer 10 x minder dan 4G snelheid) Niet gek veel dus. Prima om op internet te surfen, maar niet fijn wanneer je wilt gamen, video wilt streamen of grote bestanden wilt downloaden.

   Een nieuwe router kan helpen en geeft een veel beter signaal. Al is dit ook niet altijd de beste oplossing. Voor router advies kan je ons blog “beste wifi router 2017” lezen. Er zijn nog 2 betere oplossingen en dat is werken via een Mesh Wifi router systeem zoals de Ubiquiti Amplifi: https://www.wifishop.nl/ubiquiti-amplifi-hd-high-density/pid=46490
   De amplifi kan je vergelijken met een basis router en 2 repeaters, met als voordeel dat de snelheid niet halveert omdat ze extra radio chips in de zenders hebben zodat ze een dedicated verbinding onderling houden.

   De beste oplossing is nog altijd kabels trekken naar elke verdieping en daar een access point op aan te sluiten. Die zijn dan via een netwerkkabel aangesloten op de modem/router. Groot nadeel is dan wel dat je kabels moet gaan trekken door het huis.

 28. jan van niekerk zegt:

  hallo,
  mijn vraag is dat ik een draadloze camera in de paardenstal wil ophangen om zodoende het paard in de gaten te houden wanneer het moet veulenen. ik heb nog een zwak wifi signaal bij de stallen kan ik dan versterken met een netgear wifi versterker?
  mvg jan

  • Nico zegt:

   Beste Jan,

   In dit geval kan je het beste niet met een wifi versterker werken omdat de snelheid dan gehalveerd wordt en je zeker voor camerabeelden een goede snelle en stabiele verbinding nodig hebt. Je kan het beste even contact opnemen met https://www.netcamshop.nl , daar hebben ze oplossingen specifiek voor dit probleem namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑