Linksys stuurde mij hun snelste dualband wireless n router, de Linksys EA4500, voor een test. Deze 802.11b/g/n router kan een maximale theoretische snelheid behalen van 900 Mbps (450 Mbps per band) en is voorzien van 4 gigabit ethernet poorten. Daarnaast is de EA4500 uitgerust met een USB-poort en is hij DNLA gecertificeerd waardoor deze router kan streamen naar andere DNLA apparaten zoals smart tv’s en mediaplayers.

Uiterlijk

De Linksys EA4500 ziet er strak uit en aan de buitenkant zijn geen antennes meer te zien. Zoals we tegenwoordig vaker zien bij draadloze routers zitten deze in de behuizing verwerkt. Het eerste dat me opvalt als ik de EA4500 uit de doos haal is dat de behuizing zeer solide aanvoelt, het lijkt erop dat deze router wel tegen een stootje kan. Iets wat ik overigens niet getest heb ;)

Installatie

De installatie was net even anders dan ik gewend ben. In plaats van verbinden met een kabel kon de installatie gewoon draadloos uitgevoerd worden. Dat vind ik een groot pluspunt. Je hebt hiervoor wel de bijgeleverde installatie CD-Rom nodig. Tijdens deze zeer eenvoudige installatie wordt meteen de firmware geüpdate, wordt je pc met de router verbonden, het SSID ingesteld en de beveiliging geregeld. Kind kan de was doen!

Linksys Smart Wi-Fi

Na de installatie heb ik de meteen een firmware-upgrade gedaan naar Linksys Smart Wi-Fi. Hierbij beheer je je EA4500 in ‘de cloud’ (dus online). Ik kan het iedereen aanraden, mocht het je toch niet bevallen dan kun je de router terugzetten naar de ‘normale’ software.

De interface van Linksys Smart Wi-Fi ziet er geweldig uit en is zeer eenvoudig te gebruiken. Zelfs met weinig verstand van zaken word je hiermee een professionele netwerkbeheerder. Je kunt onder andere zien welke apparaten in het netwerk zitten, apparaten aan het netwerk toevoegen of verwijderen, aangeven welk apparaat je op de USB-poort wilt aansluiten en gasttoegang instellen.

Je kunt nu je draadloze netwerk beheren via het internet, dus vanaf iedere locatie (tijdens je vakantie, op kantoor etc.). Je kunt bijvoorbeeld bepaalde programma’s voorrang geven of streamen hogere prioriteit geven. Ook de gastnetwerk optie is erg handig, zo kun je bezoekers via een apart SSID toegang tot internet geven, terwijl ze geen toegang tot apparaten in je netwerk hebben.

Mobiele app

Naast beheer via het internet, is er ook een mobiele app (voor iPhone en Android) waarmee je je draadloze thuisnetwerk kunt beheren via je smartphone.

Je kunt allerlei handige apps toevoegen. Zelf vond ik Netproofer erg handig, maar er zijn nog veel meer handige apps beschikbaar. Met Netproofer kun je bijvoorbeeld op afstand de spelcomputer (PS, Xbox, etc.) van het netwerk afsluiten als het gamen maar eens afgelopen moet zijn ;) Of na 21:00 uur geen toegang meer geven aan Facebook of Twitter. De mogelijkheden zijn eindeloos, ideaal voor ouders met kinderen die niet van internet zijn weg te slaan.

Prestaties

Handig al die leuke features, maar presteert de Linksys EA4500 draadloos ook goed? Ja, ik ben zeer onder de indruk! Ik heb de EA4500 getest in een echte omgeving, mijn huis met diverse storingsbronnen zoals netwerken van de buren. De metingen heb ik gedaan met de Linksys AE3000 als ontvanger.

Op korte afstand haalde ik op 2.4 GHz netto snelheden van 73 Mbps en op 5 GHz zelfs 82 Mbps. Zelfs op een wat groter afstand en een muur ertussen haalde ik op beide frequenties zo’n 55 Mbps netto. Pas op grotere afstand met meerdere muren ertussen zakte de snelheid op 2.4 GHz naar 12 Mbps en op 5 GHz naar 17 Mbps.

Dit lijken misschien langzame snelheden, zeker als er 450 Mbps wordt beloofd. Dat zijn echter theoretische snelheden en de snelheden die ik hier vermeld zijn de netto (daadwerkelijk gehaalde) snelheden en ik heb zelden zulke goede resultaten gezien! Het downloaden van torrents gingen een keer zo snel in vergelijking met een D-Link DIR-635 router en het streamen van video ging vlekkeloos.

Conclusie

Ben je nu toe aan nieuwe draadloze router en is snelheid een belangrijk punt, dan kun je zeker voor de EA4500 van Linksys kiezen.  Ideaal voor snel downloaden en streamen zonder schokken en zeer eenvoudig te beheren. Moet het nog sneller? Dan zou je voor de Linksys EA6500 router kunnen kiezen, deze ondersteunt de 802.11ac standaard. Hier zijn echter maar moeizaam ontvangers voor te krijgen, ik verwacht pas in het derde of vierde kwartaal van 2013 een ruim aanbod van deze AC producten op de markt.

De Linksys EA4500 is onder andere te koop bij:

routershop

6 gedachten over “Linksys EA4500 Review

 1. hallo jan ik heb internet van kpn glasvezel en een draadloze router van hun maar in de tuin heb ik geen berijk wat kan ik nu het beste doen…
  zou jij mij kunnen adviseren..
  bvd karel

  1. Beste Karel,

   Er zijn een aantal mogelijkheden:

   – sluit een sterker access point op je KPN router aan en zet wireless uit op je KPN router of;
   – plaats een sterker access point op de plaats waar je minder bereik hebt (deze sluit je wel bekabeld aan op de KPN router) en geef ze beide dezelfde netwerknaam en hetzelfde wachtwoord maar wel een ander kanaal (bijvoorbeeld kanaal 1 en 11).
   – Gebruik een powerline homeplug WiFi set van Devolo. Lees hier mijn Devolo dLAN 500 AV Wireless+ review

 2. Beste Jan,
  Ik heb een EA4500,die in de serre staat, verbonden via een internetkabel (wel via muuraansluiting) met een UPC router.
  De signaal sterke is goed, maar in de tuin is het signaalsterkte beduidend minder en de verbinding nagenoeg niks meer.
  Moet er nog iets speciaals ingesteld worden? Bijna alles staat op automatisch. Heb nl al veel uitgeprobeerd, maar het bereik van internet is erg slecht.
  Hopelijk kan je mij vooruit helpen. Alvast bedankt.

 3. De test is van lenger geleden, maar nu heb ik een probleempje.
  Van Ziggo heb ik een snelheid gekregen van 400.
  Als ik de pc op de modem aansluit heb ik ook 400.
  De modem staat in bridge mode.
  Ga ik echter via de router, dan heb ik alleen een snelheid van max. 265.
  Dus misschien moet de router EA4500 anders ingesteld worden.
  Enig idee?

 4. Beste Jan,

  Ik zit op een camping en gebruik mijn smartphone als WiFi hotspot.
  En ik heb een Linksys EA4500 router.
  Kan ik deze verbinden met mijn Hotspot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.