Homeplug

door Jan Mulder

40

Devolo dLAN homeplug gecertificeerde productenDevolo werd in 2002 opgericht en is marktleider op het gebied van de powerline markt. De Devolo dLAN adapters zijn handig te gebruiken in combinatie met een draadloos netwerk, vandaar dat we in dit artikel meer uitleggen over de powerline homeplug producten.

Wat is Devolo dLAN?

Gegevensoverdracht via uw stroomleidingen in huis worden mogelijk gemaakt met Devolo dLAN. dLAN staat voor direct Local Area Network. Met de homeplug adapters kunt u dus een netwerk maken over uw stroomnet, voor internet, audio of bijvoorbeeld IPTV.

Met de homeplug adapters kunt u uw computers aansluiten op uw router, zonder kabels te trekken. Het netwerkverkeer gaat via uw stroomnet. Ook zijn deze homeplugs ideaal bij het aanleggen van een draadloos netwerk waarbij u meerdere access points gebruikt. Zodoende sluit u de accesspoints bekabeld aan op uw router, zonder UTP kabels te trekken.

De homeplug standaard

In maart 2000 is de Homeplug Alliance opgericht, zij zijn zich bezig gaan houden met het ontwikkelen van de homeplug standaard. Eind 2001 was Homeplug 1.0 een feit. In 2002 werd Devolo opgericht, dit bedrijf is tevens lid van de Homeplug Alliance.

In het jaar 2003 bracht Devolo de eerste dLAN producten op de markt. Overigens brengen ook andere fabrikanten homeplug producten op de markt. Hier vind je een lijst met homeplug gecertificeerde producten.

Hoe werken de dLAN adapters?

U sluit 1 dLAN adapter op uw router aan met een netwerkkabel, de adapter zelf gaat in het stopcontact (dt mag ook indirect via ook stekkerdoos zijn). Vervolgens gebruikt u een andere adapter om een computer aan te sluiten. Ook deze dLAN adapter zit in een stopcontact waarna u deze middels UTP met uw netwerk kaart verbindt.

Voor een optimale werking wordt aangeraden maximaal 15 adapters te gebruiken. U kunt het aantal aan te sluiten computers per Devolo dLAN adapter vergroten door het gebruiken van een switch.

Meerder fasen in uw stroomnetwerk in huis? Geen probleem. Ook bij twee of drie fasen kunt u netwerkverbindingen opbouwen!

dLAN en een wifi netwerk

Devolo heeft zelf een dLAN wireless extender op de markt gebracht. De homeplug adapter die u gebruikt om uw computer of laptop aan te sluiten, heeft geen netwerk aansluiting maar zendt een draadloos wifi signaal uit. In feite heeft u dus een access point in uw stopcontact hangen. Ideaal indien u regelmatig de locatie waar u draadloze toegang nodig heeft wilt wijzigen. U verplaatst gewoon de wireless extender naar een ander stopcontact. U kunt ook de bekabelde adapters gebruiken om 1 of meerdere access points bekabeld op de router aan te sluiten, zonder kabels te trekken.

Snelheden

Er zijn drie typen Devolo dLAN adapters op de markt met snelheden van 14, 85 en 200 Mbps.
Tags: , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.40 reacties op Devolo dLAN homeplug gecertificeerde producten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑