Een draadloos netwerk installeren

46

Het installeren van een draadloos netwerk is helemaal niet zo moeilijk! In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een wifi netwerk kunt installeren.

Netwerk apparatuur installeren

Als u met een computer of laptop draadloos internet wilt ontvangen, moet deze voorzien zijn van een draadloze netwerk kaart. Bijvoorbeeld een PCI kaart of PCMCIA kaart. Ook wordt vaak een wifi usb adapter gebruikt. Nieuwe laptops zijn vaak al voorzien van een ingebouwde draadloze netwerkkaart.

Wifi ontvanger installeren

Heeft u nog geen ingebouwde netwerk kaart, dan moet u eerst een wifi ontvanger installeren. Voor het installeren van een PCI kaart moet de kaart open geschroefd worden. Daarom wordt vaak voor een wifi usb adpater gekozen, deze plugt u gewoon in een vrije usb poort van u computer of laptop. Vaak herkent Windows de hardware vanzelf en worden de juiste drivers geinstalleerd. Anders kunt u de cd-rom met drivers van de fabrikant gebruiken.

Draadloze router installeren

 • Sluit de kabel die uit uw modem komt aan op de WAN of internet poort van uw router
 • U sluit een computer of laptop aan op 1 van de vrije poorten van de router
 • Doe de adapter van de router in het stopcontact

Nu kunnen we vanaf de computer die op de router is aangesloten inloggen op de router, om deze in te stellen. Een draadloze router is te benaderen via een IP adres. Welk IP adres dit is hangt af van het merk router. Meestal is dit 192.168.1.1 (dit adres kunt u invoeren als internet adres in uw browser). Werkt dit niet, zoek dan in de handleiding van uw router op hoe u de draadloze router kunt
benaderen.

IP adressen routers

Om uw draadloze router te kunnen installeren, dient u het IP adres dus in uw internet browser in te voeren. Hieronder een lijst van IP adressen van de meest gebruikte merken draadloze routers.

 • 3Com: 192.168.1.1
 • D-Link: 192.168.0.1
 • Linksys: 192.168.1.1
 • Netgear: 192.168.0.1

Draadloze router instellen

Nu we in het menu zitten van uw router, kunnen we de wifi router gaan instellen. Waar u de verschillende instellingen kunt vinden in het menu zal afhangen van het merk en model draadloze router dat u heeft. We bevelen de volgende instellingen aan:

 • Automatische DHCP – de router deelt zelf IP adressen uit aan de computers die ermee verbinden
 • De wireless mode hangt af van de gebruikte wifi ontvangers, meestal is dat 802.11g of tegenwoordig zelfs 802.11n. U kunt altijd nog gebruik maken van langzamere 802.11b ontvangers omdat de wifi standaarden backwards compatible zijn.
 • Kies als wifi kanaal voor 1, 6 of 11. Dat zijn de niet-overlappende wifi kanalen.
 • SSID: dat is de netwerknaam van uw draadloze netwerk. Deze kunt u zelf verzinnen. Laat u deze voor het gemak op zichtbaar staan en kies voor een naam die u makkelijk kunt herkennen als uw draadloze netwerk. Bijvoorbeeld ‘Jansen Draadloos’.

Zoals hierboven aangegeven, zijn de kanalen 1, 6 en 11 de beste wifi kanalen om uit te kiezen. Indien u veel last van storing heeft of vaker draadloze netwerken installeert, is het aanschaffen van een Wi-Spy spectrum analyzer het overwegen waard.

Windows nu verbinding maken – Windows 7

Heeft u een draadloze wifi router met Windows 7 logo of ‘Windows 7 compatible’ sticker? Dan wordt het u nog makkelijker gemaakt met Windows nu verbinding maken (Windows Connect Now). Dit geldt voor Windows 7 en computers met Windows Vista Service Pack2. Lees dan hier alles over draadloos internet instellen met Windows Connect Now.

Draadloze router buiten de meterkast plaatsen!

Bij veel mensen staat het modem in de meterkast, veelal omdat hier de telefoonlijn binnen komt. De meterkast is dan ook gelijk de meest logische plek om de draadloze router neer te zetten. Het is echter beter dat u dit niet doet. Plaats uw wifi router buiten de meterkast.

In uw meterkast is zeer veel electromagnetische straling wat interferentie geeft (stoort) op uw draadloz tre netwerk. Voor een optimaal draadloos bereik dient u de draadloze router buiten de meterkast te plaatsen. Heeft u netwerkkabels liggen door uw huis? Dan is dat geen probleem.

Anders dient u een utp kabel te trekken. En dat is juist voor veel mensen wel een probleem. In, met name, nieuwbouw woningen zitten de leidingen vaak vol met beton. En dan is het lastig kabels trekken. Gelukkig is er een oplossing! Netwerkverbinding via uw stroomnet. Dat kan met de Devolo dLAN homeplug adapters.

Verbinden met de router

Nu de router ingesteld is, kunnen we gaan verbinden met de wifi router. Kies op een computer of laptop met draadloze netwerkkaart de naam van het netwerk van uw draadloze router. De naam van het netwerk is hetgene dat u bij SSID heeft ingevuld. Hierna klikt u op verbinden. Als het goed is bent u verbonden met uw eigen wifi netwerk en kunt u gebruik maken van draadloos internet!

Heeft u een nieuwe laptop aangeschaft en bent u uw netwerksleutel kwijt? Als u een andere computer of laptop hebt die wel verbinding met het draadloze netwerk heeft, dan biedt het programma uit het artikel netwerksleutel kwijt uitkomst. Hiermee kun je je WPA key achterhalen!

Draadloos netwerk beveiligen

We hebben uw router ingesteld voor draadloos internet, maar uw draadloze router is nog niet beveiligd. Lees hier hoe je een draadloos netwerk kunt beveiligen.

Groter bereik

Lees verder over een wifi versterker en andere manier om het bereik van je draadloze netwerk te vergroten.

46 gedachten over “Een draadloos netwerk installeren

   1. bij mijn hp zwarte microtower van windows XP is de draadloze.wifi van mijn pc uitgeschakeld maar ik wil dat mn Facebook.account-van mn pc verwijdert kan.worden-en dat ik weer-op internet kan

 1. ik kan geen draadloze internetverbinding krijgen op mijn computer. dit ondaksde nodige apparatuur

 2. Ik heb de hele procedure doorlopen en de gevonden hex key ge copy/pasted maar Windows 7 blijft volhouden dat de key onjuist is.

 3. Stel: adsl via een telfort verkregen modem,…welke dan naar een smc router gaat. Deze zal in de automaatstand het ip :192.168.0.1. kunnen toewijzen. Deze is bij smc wat anders . 192.168.1,0..enz. Waarom weet ii ook niet en is niet van belang.

  Echter is volgens mij de Modem ook een soort router en werkt ook met dat zelfde Ip range? Kan iemand de clou vertellen hoe je dat beter doet??? Mijn vriendelijk dank daarvoor. Grt,..Peter Ooms

 4. Waarop ik even wat wil rechtzetten op die modem ip.

  Als modem mij 192.168.01. toewijst en de router 1.0 aan het einde is dat natuurlijk de reden dat er zich geen foutmeldingen voortdoen. Zij hebben geen conflict. Echter wil ik dat de modem een volwassen ip adres aan de router gaat voeren….Kan iemand wat goede tips geven en zekerheid geen afluisteraars te krijgen. Nee,..niet draadloos maar echt vast

  Dank je again,..grt peter

 5. hoi, ik heb pas een laptop gekocht. maar ik snap niet hoe ik aan wifi komt. en zie netwerken binnen bereik maar alles beveiligd met hangslotje. moet ik op me laptop een eigen netwerk verbinden?

 6. ik heb mijn wiffi router aangesloten
  maar nu vindt hij de wiffi wel op de computer maar kan
  geen wachtwoordt in vullen om te computer aan te melden
  hoe is dat op te lossen

 7. jan

  ik heb een vakantiebungalow op park landal in vaals. daar is geen internetbereik. hoe kan ik via mijn laptop daar toch internet etc ontvangen? en hoe werkt hotspots van kpn? kan ik dat daar dan ontvangen cq versterken?
  mijn dank voor jouw moeite!

  groet van johann

 8. Dag iedereen,

  Ik werk in een parkeergarage, maar deze heeft helaas geen wifi. Er is wel internet in de loge, maar die zit op een computer van het bedrijf en die werkt niet altijd optimaal. Ik wil een modem aansluiten, maar waar moet dit precies op en hoe kan ik het best zoeken naar instructies op het web. Waarschijnlijk hebben wij een bedrijfsnetwerk, maar ik weet dat ik bij een andere garage ook heb gezien. Wie kan mij helpen?

  1. Beste Karel,

   Je kan het beste even met de beheerder van het netwerk gaan praten, het is niet verstandig willekeurige apparatuur op een bedrijfsnetwerk aan te sluiten, dat gaat dan echt mis :)

 9. Hoi,
  Ik heb al een paar jaar een hp laptop alles ging prima tot een tijdje geleden had ineens geen wifi meer en kon ook niet meer uit netwerknamen kiezen alsof de optie wifi gewoon van mijn hele computer af was.
  Ook viel die regelmatig uit etc, heb hem naar een computerwinkel gebracht die hebben hem leeggehaald en opnieuw ingesteld ze zeiden dat dat het probleem was.. nu heb ik hem weer en helaas geen wifi en ook weer geen keuze uit wifinamen of netwerknamen .. ben nu verbonden met een draadje aan mijn router :(
  Hoe krijg ik mijn wifi terug?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Melanie,

   Ik vermoed dat de wifi kaart in de laptop het begeven heeft en vervangen moet worden, dit kan je het beste laten doen door een specialist want dat kan nogal lastig zijn. Het kan ook zijn dat het kaartje los geraakt is door vallen of stoten en even goed in zijn kaartslot moet worden geduwd. Er zijn eventueel ook externe adapters te koop die hem kunnen vervangen, deze vind je hier: http://www.routershop.nl/wifi-ontvangers/cid=3311

 10. Beste Jan,

  Ik heb de volgende situatie.
  Een huis waar ik tijdelijk woon is WiFi aanwezig. Hier kan ik gebruik van maken. Dit is geen open WiFi maar is afgeschermd met een wachtwoord.
  Nu zou ik er graag een WiFi extender op aansluit om vervolgens daar bekabeld op verder te gaan en een eigen netwerk op te zetten.

  Echter wil/kan ik niet de WiFi extender linken middels de connectie button op beide apparaten te gebruiken.

  Is mijn idee mogelijk en welke apparaat heb ik daarvoor nodig om er tussen te zetten (TP-Link RE200 of een Netgear device) het liefs ook een device die zelf DHCP uitgeeft.

  Ik hoop dat je me verder kan helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Freek

 11. Beste Jan,

  Ik heb een vraag. Mijn iPhone werkt slecht in combinatie met mijn router. Nu wil die laatste evt wel buiten de meterkast hangen, maar alle lan kabels komen daar samen, zodat het ook niet te ver ervan weg kan.

  Levert plaatsing aan de andere kant van de muur van de meterkast het gewenste voordeel of is dat nog niet voldoende?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groeten Johan

 12. Dag Nico,

  Wij zijn kerst aan het vieren in Denemarken. In ons huisje is Wi-Fi waar we met onze mobiele telefoon probleemloos gebruik van kunnen maken (na invoering van het ww).
  De laptop echter krijgt geen verbinding. Hij “ziet” hem wel een vraagt ook om het ww maar daarna geeft hij een fout melding. Niet vanwege een fout ingevoerd ww want dat hebben we gedaan bij wijze van test en de fout melding bleef hetzelfde. Heb jij een idee?

  Alvast bedankt voor het mee denken!

  1. Ik verwacht dat de beveiliging WEP of WPA1 is, je computer slikt dit niet meer.. je telefoon nog wel.
   M.a.w: beveiliging van de wifi moet omhoog.

 13. Vraag: als ik verbinding maak met router (experiabox) via ip adres klopt het dan dat de verbinding niet beveiligd is? Ik zie geen httpS maar http en er staat geen slotje ervoor……klopt dit of moet de verbinding wel beveiligd zijn?
  B.v.D

  1. Beste Harry,

   HTTPS wordt alleen aangegeven als de website die je bezoekt zelf beveiligd is. Dit staat los van je thuisnetwerk. Wanneer je in windows kijkt bij je draadloze verbinding staat er een slotje bij het icoon om aan te geven of hij beveiligd is. De experiabox is standaard beveiligd met een wachtwoord (staat onderop het modem) dus maak je geen zorgen :)

   1. Bedankt nico voor de uitleg ik begrijp het nu. Ik kreeg ook een hint voor als ik het niet zou vertrouwen ik het beste alles kon resetten. Mischien dat ik een beetje paranoide klink maar Kwaadwilligen kunnen die de inlogsite van je modem/exp eriabox namaken en zo je inlog hacken? Of is dit tever gezocht? Hartelijk dank voor het beantwoorden

    1. Beste Harry,

     Op zich is het na te maken maar ik denk niet dat er iemand de moeite neemt om zoiets te doen. Je zal dan in de buurt van de woning moeten zitten wachten met een nagemaakte inlogpagina en met dezelfde netwerknaam in de hoop dat iemand ermee verbind. En dan hebben ze eigenlijk nog niets dus maak je daar maar geen zorgen om ;)

 14. Ik wou wel even zeggen dat het top is dat er zo snel gereageerd word ondanks dat de vragen die ik zie zoals de laatste voor ik een berichtje plaatste stond op 14-Maart-’17 en had het idee dat ik daar wel een tijdje op zou moeten wachten …..hahaha maar “schapoo” ik was zeer aangenaam verrast.
  Dit te meer ook omdat er zoveel rotzooi op blogs en sites op internet te vinden is. Hier is het zeer overzichtelijk en duidelijk een dikke 10+
  Ga dit zeker delen

  1. Dank je! We doen ons best alles te beantwoorden, het wordt in de vrije tijd bijgehouden en er komen letterlijk honderden reacties per maand binnen dus niet altijd lukt het :)

 15. Goedemorgen,
  Ik heb een home sinnema set van Philips. (HTS4282)

  Deze wil ik met internet verbinden.

  Het apparaat is WiFi ready kan iemand mij uit leggen hoe ik deze met internet in verbinding krijg?

  1. Beste Willem,

   Je kan het beste even de handleiding van het systeem raadplegen of met philips bellen, ik ben bang dat je op dit forum weinig kans maakt met iemand die toevallig dit systeem gebruikt en weet hoe het werkt.

 16. hoi. ik zit op een boot in noorwegen. ik heb een in amerika gekochte acer. we hebben een prima wifi router, maar die kiest willekeurige kanalen. nu zit hij op kanaal 13 en dan maakt mijn laptop geen verbinding.
  we willen de router niet op een ander kanaal instellen, dus de vraag is:
  kan ik mijn laptop instellen als een Europese laptop?

 17. hallo ik heb een vraagje …ik heb 2 cameras via de wifi op de pc en op mijn mobiel geinstaleerd …nu hebben we een nieuwe kast met nieuwe codes en kan die de cameras niet meer vinden ..nu is mijn vraag hoe installeer ik dit weer zodat ik de cameras weer kan activeren gr Diana

  1. Hi Diana,

   Ik heb geen idee wat je bedoeld met “nieuwe kast” :) je kan dit het beste even aan iemand over laten die ter plekke het netwerk voor je kan installeren.

 18. Bedankt voor de informatie! Het blijft soms een heel gedoe maar tegenwoordig vind ik het allemaal een stuk gebruiksvriendelijker worden!

 19. Wij hebben een nieuwe netgear router en op onze pc kunnen we geen verbinding met wifi maken. Het lukt wel met de open verbinding netgear guest. In het begin nog wel de sonos aangesloten en toen viel de wifi weg. We hebben wel wifi op mobieltjes en laptop.

 20. Probleem wifi werkt niet wel de tv zenders maar voor de telefoon enof de playstation 4 werkt de wifi niet (foutmelding 562)?

 21. Geachte,
  Ik beschik over een laptop met Orange draadloos netwerk (Siligence modem) Dus ik heb vol signaal op Orange-99ded. Ik wil nu in dezelfde kamer een refurbished vaste computer met Windows 10 BIJ installeren, maar het lukt me niet !!! Hoe kan ik dit oplossen ?
  Hartelijk DANK bij voorbaat.
  Freddy Stevens

 22. Kunt u mij ook uitleggen hoe ik mijn LAN poort van mijn laptop tijdelijk kan omzetten vaar een internetaansluiting voor een IP apparaat?
  Dus mijn laptop maakt gebruik van persoonlijke hotspot en dat internet zet ik door naar mijn LAN aansluiting.
  Ik hoor het graag.

 23. Goedendag
  We hebbnen vanaf medio februari zonnepanelen op ons dak van de VvE en we willen de opbrengst van die panelen weergeven op een monitor in de centrale hal. De omvormer van de PV-installatie genereeert die gegevens. Er moet dus een kabelverbinding tussen omvormer en monitor komen voor transport van de data. We hebben een internet aansluiting nodig met een router en naar ik aanneem een gsm voor de connectie met internet. De bewoners hebben ook de mogelijkheid om individueel in te loggen.
  Welke apparatuur hebben we hiervoor nodig? GSM met data abonnement ( lees provider) en een geschikte router. Klopt onze aanname? Zoja kunt u ons adviseren over prijzen en mogelijkheden?

 24. Beste, ik heb gewoon de vraag waar ik graag antwoord zou op krijgen om geholpen te worden.
  Ik heb namelijk een laptop en een wifi repeater een TP-link en ik zou daar internet op willen.
  Wat staat mij te doen om dit te verkrijgen?
  Alvast mijn dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.