Installeren

door Jan Mulder

46

Een draadloos netwerk installerenHet installeren van een draadloos netwerk is helemaal niet zo moeilijk! In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een wifi netwerk kunt installeren.

Netwerk apparatuur installeren

Als u met een computer of laptop draadloos internet wilt ontvangen, moet deze voorzien zijn van een draadloze netwerk kaart. Bijvoorbeeld een PCI kaart of PCMCIA kaart. Ook wordt vaak een wifi usb adapter gebruikt. Nieuwe laptops zijn vaak al voorzien van een ingebouwde draadloze netwerkkaart.

Wifi ontvanger installeren

Heeft u nog geen ingebouwde netwerk kaart, dan moet u eerst een wifi ontvanger installeren. Voor het installeren van een PCI kaart moet de kaart open geschroefd worden. Daarom wordt vaak voor een wifi usb adpater gekozen, deze plugt u gewoon in een vrije usb poort van u computer of laptop. Vaak herkent Windows de hardware vanzelf en worden de juiste drivers geinstalleerd. Anders kunt u de cd-rom met drivers van de fabrikant gebruiken.

Draadloze router installeren

 • Sluit de kabel die uit uw modem komt aan op de WAN of internet poort van uw router
 • U sluit een computer of laptop aan op 1 van de vrije poorten van de router
 • Doe de adapter van de router in het stopcontact

Nu kunnen we vanaf de computer die op de router is aangesloten inloggen op de router, om deze in te stellen. Een draadloze router is te benaderen via een IP adres. Welk IP adres dit is hangt af van het merk router. Meestal is dit 192.168.1.1 (dit adres kunt u invoeren als internet adres in uw browser). Werkt dit niet, zoek dan in de handleiding van uw router op hoe u de draadloze router kunt
benaderen.

IP adressen routers

Om uw draadloze router te kunnen installeren, dient u het IP adres dus in uw internet browser in te voeren. Hieronder een lijst van IP adressen van de meest gebruikte merken draadloze routers.

 • 3Com: 192.168.1.1
 • D-Link: 192.168.0.1
 • Linksys: 192.168.1.1
 • Netgear: 192.168.0.1

Draadloze router instellen

Nu we in het menu zitten van uw router, kunnen we de wifi router gaan instellen. Waar u de verschillende instellingen kunt vinden in het menu zal afhangen van het merk en model draadloze router dat u heeft. We bevelen de volgende instellingen aan:

 • Automatische DHCP – de router deelt zelf IP adressen uit aan de computers die ermee verbinden
 • De wireless mode hangt af van de gebruikte wifi ontvangers, meestal is dat 802.11g of tegenwoordig zelfs 802.11n. U kunt altijd nog gebruik maken van langzamere 802.11b ontvangers omdat de wifi standaarden backwards compatible zijn.
 • Kies als wifi kanaal voor 1, 6 of 11. Dat zijn de niet-overlappende wifi kanalen.
 • SSID: dat is de netwerknaam van uw draadloze netwerk. Deze kunt u zelf verzinnen. Laat u deze voor het gemak op zichtbaar staan en kies voor een naam die u makkelijk kunt herkennen als uw draadloze netwerk. Bijvoorbeeld ‘Jansen Draadloos’.

Zoals hierboven aangegeven, zijn de kanalen 1, 6 en 11 de beste wifi kanalen om uit te kiezen. Indien u veel last van storing heeft of vaker draadloze netwerken installeert, is het aanschaffen van een Wi-Spy spectrum analyzer het overwegen waard.

Windows nu verbinding maken – Windows 7

Heeft u een draadloze wifi router met Windows 7 logo of ‘Windows 7 compatible’ sticker? Dan wordt het u nog makkelijker gemaakt met Windows nu verbinding maken (Windows Connect Now). Dit geldt voor Windows 7 en computers met Windows Vista Service Pack2. Lees dan hier alles over draadloos internet instellen met Windows Connect Now.

Draadloze router buiten de meterkast plaatsen!

Bij veel mensen staat het modem in de meterkast, veelal omdat hier de telefoonlijn binnen komt. De meterkast is dan ook gelijk de meest logische plek om de draadloze router neer te zetten. Het is echter beter dat u dit niet doet. Plaats uw wifi router buiten de meterkast.

In uw meterkast is zeer veel electromagnetische straling wat interferentie geeft (stoort) op uw draadloz tre netwerk. Voor een optimaal draadloos bereik dient u de draadloze router buiten de meterkast te plaatsen. Heeft u netwerkkabels liggen door uw huis? Dan is dat geen probleem.

Anders dient u een utp kabel te trekken. En dat is juist voor veel mensen wel een probleem. In, met name, nieuwbouw woningen zitten de leidingen vaak vol met beton. En dan is het lastig kabels trekken. Gelukkig is er een oplossing! Netwerkverbinding via uw stroomnet. Dat kan met de Devolo dLAN homeplug adapters.

Verbinden met de router

Nu de router ingesteld is, kunnen we gaan verbinden met de wifi router. Kies op een computer of laptop met draadloze netwerkkaart de naam van het netwerk van uw draadloze router. De naam van het netwerk is hetgene dat u bij SSID heeft ingevuld. Hierna klikt u op verbinden. Als het goed is bent u verbonden met uw eigen wifi netwerk en kunt u gebruik maken van draadloos internet!

Heeft u een nieuwe laptop aangeschaft en bent u uw netwerksleutel kwijt? Als u een andere computer of laptop hebt die wel verbinding met het draadloze netwerk heeft, dan biedt het programma uit het artikel netwerksleutel kwijt uitkomst. Hiermee kun je je WPA key achterhalen!

Draadloos netwerk beveiligen

We hebben uw router ingesteld voor draadloos internet, maar uw draadloze router is nog niet beveiligd. Lees hier hoe je een draadloos netwerk kunt beveiligen.

Groter bereik

Lees verder over een wifi versterker en andere manier om het bereik van je draadloze netwerk te vergroten.
Tags: , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.46 reacties op Een draadloos netwerk installeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑