Draadloos internet op de camping kan iedereen installeren

40

Als camping moet je de gasten draadloos internet kunnen aanbieden. Dat doe je middels een wifi hotspot. Jan Mulder, eigenaar van deze site en wifi specialist, heeft jarenlang campings geadviseerd in het aanleggen van draadloos internet.

In dit artikel lees je hoe eenvoudig het is om een wifi hotspot in eigen beheer te installeren. Met betaalbare hardware bouw je een wifi hotspot in eigen beheer en biedt je je gasten draadloos internet!

Bent u eigenaar van een camping en wilt u wifi aanbieden? Neem dan contact op via info@allesoverdraadloosinternet.nl

Hardware voor draadloos internet

Voor een goed bereik heb je een access point met hoog zendvermogen nodig. Dit zal een waterdicht model moeten zijn, zodat deze buiten geplaatst kan worden. Een access point is een zender die via wifi uw draadloze internet verbinding uitzendt. Op dit access point wordt een antenne aangesloten om een goed bereik te realiseren. Voor de meeste campings is een rondstralende omni antenne het meest ideaal.

Om draadloos internet te kunnen aanbieden, heeft u uiteraard een internet abonnement nodig. Hiet liefst zo snel mogelijk, maar een verbinding van 3 Mbps is al voldoende. Op de modem/router die u bij uw abonnement hebt gekregen kunt u de apparatuur gewoon aansluiten.

Terugverdienen

Door gebruik te maken van een ticket systeem slaat u 2 vliegen in 1 klap: u kunt de aanschaf van uw apparatuur terugverdienen door tickets om in te loggen te verkopen en u waarborgt ook nog eens de veiligheid van uw internettende gasten.

Het meest geleverde ticket systeem, de WAS-102 van Pheenet, is namelijk ook nog eens een zeer goede firewall. De gebruikers zijn bijvoorbeeld van elkaar afgeschermd, ze kunnen elkaar niet ‘zien’ in het netwerk. En dus niet op elkaars computer. Daarnaast is het draadloze netwerk beveiligd, een inlogcode is maar op 1 laptop te gebruiken. Daarna kan niet met een andere laptop worden ingelogd, ook niet als de ander uitlogt. En zonder code kom je niet op het netwerk.

Aanschaffen hardware

Persoonlijk heb ik heel goede ervaringen met de Pheenet WAS-102, de access points van het merk EnGenius en antennes van het merk Canopii. Deze apparatuur is onder andere te koop bij Wifishop.

Update maar 2013: inmiddels is de WAS-102 van Pheenet niet meer op de markt.

Een goed alternatief voor de Pheenet zijn de hostpot gateways van Zyxel. Of lees eens mijn artikel over het opzetten van een gastnetwerk.

Installeren

Zoals gezegd, kunt u de apparatuur aansluiten op uw modem/router. Het is aan te raden gebruik te maken van een ticket systeem, met name vanwege de veiligheid. Maar natuurlijk ook om de aanschaf terug te verdienen en vervolgens uw omzet te verhogen! Dit ticket systeem sluit u dan aan op uw modem/router.

Het instellen van de WAS-102 vergt enige moeite, maar met de Nederlandstalige handleiding in het artikel hotspot installeren kunt u dit zelf doen.

Het access point komt buiten te hangen, samen met de antenne is dit de zender. Het is verstandig ook zelfvulcaniserende tape te gebruiken om de antenne connectoren waterdicht te houden. Het installeren van het access point is aardig eenvoudiger. Een kind kan de was doen!

Plaatsing

De locatie van het access point kan het beste centraal, maar eventueel ook bij de receptie. In een vervolg artikel leggen we uit hoe u het bereik kunt uitbreiden. U kunt een dure site-survey laten uitvoeren, maar ik raad aan te beginnen met 1 access point en eerst eens uw ervaringen te testen. Hoe ver het bereik komt is per locatie verschillend.

Het is sowieso aan te raden het access point op een mast van minimaal 6 meter te plaatsen. Stroom is geen probleem, het access point krijgt zijn stroom via de netwerkkabel. De stroom kan dus vanaf de grond aangesloten worden en via de netwerkkabel de mast in. En stroompunten op de grond zijn er op een camping vaak voldoende!

Doordat de apparatuur met een Nederlandstalige handleiding beschikbaar is, kan iedereen dit installeren. Wilt u dit niet zelf doen? Dan raden we aan uw locale IT bedrijf de installatie te laten uitvoeren. De tarieven van een Wifi consultant zijn namelijk behoorlijk hoog.

Lees de uitgebreide case over draadloos internet aanbieden op een camping.

40 thoughts on “Draadloos internet op de camping kan iedereen installeren

 1. Beste Jan,

  Ik ben campinggast van Camping De Goede Hoop in Eibergen (Achterhoek) en de eigenaar (oom van mijn vrouw) heeft mij gevraagd om te kijken naar de mogelijkheid om draadloos internet aan te bieden voor de campinggasten. De camping is ongeveer 150 m2.
  Ik plaats deze reactie hier omdat op dit moment het contactformulier blijkbaar niet werkt.
  Zou je contact kunnen opnemen? IK wil graag meer informatie. Alvast hartelijk dank.
  Nils Nijland

 2. hallo jan
  onze camping is 6 ha groot met 200 caravan plaatsen .hoeveel antennes moeten we plaatsen ,kunnen er via de wifi ook controle camera,s bij gezet worden ?
  we hebben in de receptie een adsl aansluiting en via een kabel in de kantine een router .als er te veel mensen op de router zitten wordt de snelheid wel een stuk langsamer .
  wat heb ik nodig voor materiaal en wat kost dat ong .
  bvd jan zonneveld

  1. Hallo Jan,

   Het is moeilijk om van tevoren aan te geven hoeveel apparatuur er nodig is, hiervoor is een site-survey nodig. Een andere mogelijkheid is beginnen met 1 outdoor accesspoint en testen hoever het bereik komt. Daarna eventueel een 2e en 3e plaatsen. Aan de hand van de plattegrond op je website schat ik in dat er totaal 3 accesspoints nodig zijn. Uiteraard kun je hier ook camera’s op aansluiten.

   De firma Wifishop is gespecialiseerd in draadloos internet voor campings. Ik adviseer je even contact met Jasper van Wifishop op te nemen.

 3. Hallo Jan.

  Wij staan met een vriendengroepje op een camping alwaar inmiddels het wifi systeem met betaalsysteem is geplaatst. Op de camping staan 3 masten die het signaal aan elkaar doorgeven en de snelheid die wij ontvingen was 11 mbs.
  Wij hebben een wifi abonnement voor het seizoen gekocht en hierop een accesspoint en een huis tuin en keuken draadloze router aangesloten zodat we als vriendengroep gebruik kunnen maken van dat ene abonnement. Wij staan op een afstand van ongeveer 10 meter van elkaar.
  Nu geeft de campingbaas aan dat wij met ons gesloten netwerkje de signalen van de camping wegdrukken zodat de overige campinggasten daar last van hebben. Volgens ons is dat niet mogelijk en ligt het probleem bij de apparatuur van de camping. Een router en accesspoint zijn toch gewoon legaal. In mijn woonomgeving zitten tientallen routers en netwerken en dat werkt toch ook gewoon.
  Vraag, is er een oplossing voor dit probleem en wat moet ik dan bij jouw aanschaffen. Overigens begrijpen wij dat de campingbaas liever wil dat wij 4 seizoens abonnementen a 130 euro aanschaffen.
  Wij willen dit netjes oplossen vandaar de vraag.

  Vr gr Jack

  1. Hallo Jack,

   Het is wel mogelijk dat een router of accesspoint stoort op andere WiFi apparatuur. Het lijkt mij echter sterk dat een huis, tuin en keuken router stoort op een professioneel WiFi netwerk. Download anders eens het gratis programma inSSIDer ( http://www.metageek.net/products/inssider/ ) en kijk hoe sterk het camping netwerk is en hoe sterk die van die van jullie (wel even een eind bij je eigen router uit de buurt gaan staan natuurlijk). Kijk ook even op welke kanalen de camping uitzendt en zorg dat je eigen accesspoint daar tenminste 2 kanalen uit de buurt zit.

 4. Kan iemand mij uitleg geven hoe je bepaalde instellingen moet zetten.
  Ik heb een Draytek Vigor 2130N Router. Via deze website ben ik terecht gekomen wij wifishop.nl.
  Zij hebben mij een omni antenne (Engenius ENG200EXT) geadviseerd om daarmee een hotspot op te zetten. Ik heb de Engenius via de UTP aan de PC gehangen en het apparaat op ACCES POINT gezet.
  Het IP adres was 192.168.1.1 maar van die laatste 1 heb ik een 2 gemaakt omdat de router hetzelfde IP adres heeft en ik daardoor niet beide apparaten kon benaderen zonder IP problemen.

  Mijn vraag is hoe nu verder.
  Moet ik de Engenius dezelfde naam geven als de naam van de WIFI verbinding van de router en moet ik in de router ook nog instellingen wijzigen…?
  De handleiding is heel sumier.
  Het is mij ook niet duidelijk of ik naar buiten toe 1 SSID naam krijg of dat er een tweede accespoint naam zichtbaar moet zijn. Bijvoorbeeld 1 is binnen en 2 is de antenne.

  Groeten Robert

  1. Hallo Robert,

   Je kunt zelf kiezen wat je wilt, wil je overal dezelfde netwerknaam? Dan geef je het accesspoint dezelfde SSID. Om ervoor te zorgen dat ze niet op elkaar storen kies je kanalen die ver uit elkaar liggen, bijvoorbeeld Draytek op kanaal 1 en Engenius op kanaal 11. In de router hoef je niets te wijzigen, zorg er alleen voor dat 192.168.1.2 niet voorkomt in de DHCP range.

 5. beste Jan

  ik sta op een camping op de grens van belgie in nederland wel gelegen in belgie
  de telefoon verbinding is hopeloos KUNNEN FEILLOOS NAAR DE MAAN VLIEGEN MAAR TELEFOON DAAR IS SCHIJNBAAR TE MOEILIJK
  nu hebben sinds een jaar gratis wifi draadloos internet maar tot heden toe is het voor ons gedeelte van de camping bijna gratis niets
  een simpel geschreven berichtje duurt als je geluk heb verbinding te maken een kwartier of je moet lang wachten voor het lukt
  nu zijn er op de camping een stuk of 5 van die antenne`s geplaatst maar maar het is nog steeds waardeloos
  de antenne`s staan niet zoals in uw verhaal op 6 meter maar hooguit 3 meter hoog mijn vraag wat kan de reden zijn dat het internet zo slecht werkt ik ben naar de eigenaar van de camping geweest om het te vragen maar die hebben er nog minder verstand van dan ik

  vr gr jack

  1. Beste Jack,

   Dat de antennes op 3 meter staan zou het probleem niet moeten zijn. Meer hoe ze zijn aangesloten, zijn ze allemaal als repeater ingesteld dan kan dit de snelheid negatief beïnvloeden.

   En de afstand tussen de antenne en jezelf is ook van belang, net als het feit dat het signaal moeilijk doordringt in caravans en campers.

   Meet anders met het gratis programma inSSIDer van Metageek de kwaliteit van het signaal, het zijn negatieve waardes (-), vanaf -50 is het een goede verbinding en hoe dichter bij 0, hoe beter.

 6. He die Jan,
  Volgende week naar de camping, moet ik voor wifi betalen, kan ik dan maar 1 laptop aansluiten of ook een tablet erbij,

 7. Hallo

  Hoe en wat heb ik nodig om een beveiligingscamera op de wifi van onze camping aan te sluiten?
  Deze Wifi wordt gratis aangeboden maar is beperkt in volume.

  Vriendelijke groeten

  1. Beste Eddy,

   Graag iets meer informatie: is het een IP camera? Ben je de eigenaar of een gast die gebruik maakt van het WiFi netwerk op de camping?

 8. Hallo,

  Heb een boerderij met een experiabox, deze heeft nu niet genoeg bereik. Nu zou ik in meedere stallen een ip camera willen plaatsen.
  Het bereik moet ongeveer 250 meter in het rond zijn, gemeten vanaf de experiabox. Wat ben ik hier voor nodig?

  Mvg Tonny Grobbink

 9. Hallo Jan

  Bij ons op de camping is igebroken in onze boot Ik zou een ip camera willen gebruiken in de boot ik heb alles thuis werkend gekregen nu wil ik op de camping via hotspot dit gaan doen .
  Thuis vul ik de gegevens in de camera van mijn router en heb ik een poort toegekend dat gaat niet bij het gebruik van een hotspot .
  De camera heeft een wifi ontvangst en een netwerkaansluiting .

  mvg
  Frank

 10. Ik ben adviseur van waterskivereniging de Stille Belter uit Wanneperveen. Wij hebben geen clubgebouw maar er staat een unit. Voor onze leden willen we daar een Wifi punt maken. Maar willen graag weten wat te doen en een offerte opvragen.

  Groet Harry Middeljans

 11. Ik ben zelf in het bezit van een alfa utube en een R36 router en dat werkt prima. De hele camping is al bij me langs gewees; men wil dit ook en op de simpelste (goedkoopste manier) De camping heeft betaald wifi met een inlogpagina. Ik kan op mijn router meerdere apparaten tegelijk inloggen. Het wifisignaal van de camping is sterk genoeg, maar het probleem is het steeds weer in- en uitloggen met laptop, tablet en smartphones. Men geeft de voorkeur aan een router met een simpele dongel of zo. Kun je hiervoor zo een usb ethernet stickje gebruiken? Enfin het gaat hen om de simpelste en goedkoopste oplossing. Wat kun je adviseren?

 12. Hallo Jan.
  Ik heb mijn auto (Kleine bestel auto Dacia Dokker) omgebouwd naar mini camper en zodra ik de auto in overnachtings modus zet is het wifi bereik in de auto 0.
  De auto bestaat natuurlijk volledig uit metaal en om geen inkijk in de auto te hebben heb ik schuimplaten met een aluminium folielaag voor de ramen en dat houd de auto ook meteen koel overdag.
  Op vakantie heb ik mijn iphone en een hele oude laptop met windows xp bij me.
  Wat is de beste en goedkoopste systeem om het signaal in de auto goed te krijgen maar buiten de auto ook profijt van het systeem te hebben.
  Af en toe gebruik in denemarken en frankrijk voor wifi maar versterking 4g in Nl is ook welkom.

 13. Beste Jan of Nico?
  Onze wifiversterker (TP link wdr3600 heeft het begeven, per ongeluk in de regen laten staan. We gebruiken deze om ook in de tuin te kunnen internetten, maar het bereik was eigenlijk onvoldoende voor meer dan twee meter vanaf het huis. Vandaar dat we deze steeds buiten neerzetten, dan was het bereik iets beter. We zullen nu een nieuwe moeten aanschaffen. Onze tuin heeft het formaat van een kleine camping, 1,5 ha, maar we hoeven niet helemaal overal bereik te hebben. Kan je me een advies geven?
  Alvast bedankt, Maaike

  1. Beste Maaike,

   Een outdoor access point kan in dit geval een goede keuze zijn. Je zal dan wel even een kabel moeten trekken vanaf het modem naar het access point maar dan heb je wel een permanente goede oplossing. De Ubiquiti UAP-AC-Pro is hiervoor geschikt. Deze kan via zijn netwerkkabel van voeding worden voorzien dus je hoeft geen stopcontact in de buurt te hebben : http://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-pro/pid=41223

 14. Hallo
  Ik heb een Alfa Antenne in de camper geplaatst, nu heb ik wel WiFi ontvangst maar geen Internet, daarover staat in handleiding dat ik mij IP adres moet wijzigen in 192.168.20.1, maar volgens mij kan ik dat op een Iphone en IPad niet aanpassen, is er ook een andere oplossing ?

  1. Beste Henk,

   De Alfa adapter kan je alleen op een laptop of PC gebruiken, niet op een tablet of smartphone. Een IP adres krijg je automatisch van de hotspot waarmee je verbindt dus die moet je niet zelf aanpassen.

 15. Hallo, wij hebben pas een camperpark maar helemaal zonder internet. Dus valt er weinig te ‘verspreiden’ aan de gasten. De enige in de buurt met internet is een zwembad welke niet van plan is medewerking te verlenen…vwb internet.
  Er is wel een bedrijf dat ons internet kan verschaffen, ‘al voor een paar honderd euro per maand’….dat is voor ons ook geen optie.

  Misschien hebben jullie een goed idee? Al hadden we in de receptie maar internet en bij het hek (85 meter verder) voor bewakingsbeelden. Dat zou een goede start zijn.

  1. Beste Astrid,

   De enige oplossing is om het via 4G te doen. Echter heb je dan wel kosten aan het 4G abonnement. Op http://www.mobielverbinden.nl kun je verschillende 4G modems vinden waarmee je een begin kan maken, het verspreiden van het signaal kan vervolgens via verschillende wifi oplossingen maar daar kunnen ze bij mobielverbinden.nl je alles over vertellen :)

 16. Goeden dag,

  Wat is een goed ticket systeem voor een kleine camping en wat voor een accespoint(s) kan ik gebruiken lengte camping 200 meter.

 17. Hi allemaal , er is net een wifi antenne vlak voor ons raam geplaatst op de camping door de eigenaar. Mijn vraag is is het schadelijk wat betreft straling ? Of zijn die camping antennes te klein?

  1. Hi Caroline,

   Nee dit is niet schadelijk. Een wifi zender heeft ongeveer een vermogen van 100mw (maximaal toegestaan) Dan wordt het nog afgezwakt door ramen en andere obstakels. Een mobieltje is ongeveer 4 watt (4000mw), en die zit direct aan je oor. Dus met straling valt het wel mee :)

   1. Bedank voor je reactie. Gek eigenlijk dat een zender die de hele camping moet voorzien van wifi minder vermogen heeft als je mobiele telefoon. Hoe werkt dat dan?

    1. De zender van een mobiele zendmast moet duizenden mensen tegelijk bedienen en gaat door allerlei obstakels heen (lagere frequentie). Bij wifi merk je vaak dat het signaal al terug valt als je modem in een andere kamer staan dan waar je op dat moment bent, doe je de deur open of dicht dan kan je al verschil zien, zo gevoelig is wifi op die frequenties.

 18. Hallo,
  Ik heb een vraag. Is het mogelijk om een Experia box van KPN te koppelen aan een Alfa Wifi Camp-pro ?
  We willen graag tv kijken in onze vakantie in Denemarken.
  Wat is anders een goed altenatief.
  ps we willen geen schotelantenne.

  1. Hi Andor,

   Dit gaat niet werken aangezien je experiabox alleen thuis zal werken icm TV. ik ben verder niet thuis in de TV wereld maar volgens mij kan je alleen TV ontvangen via satelliet in het buitenland.

 19. Beste Jan,
  Wij hebben een vakantiehuisje op een recreatie oord en ontvangen nu internet via de kabel van KPN. We moesten hiervoor een router aanschaffen (een Hitcom CVE 30360) a 180 euro die we konden aansluiten.
  We kregen ook een code om in te loggen op het netwerk.
  Ik dacht dat deze dan beveiligd zou zijn alleen blijven wij op alle apparaten de waarschuwing krijgen dat dit een open verbinding is….
  Ik wilde het beveiligen. Op de router staan immers gegevens om dit te regelen. Echter kan ik het IP address nergen vinden en werkt mijn laptop of mobiel hier niet aan mee. Je moet eerst verbinden met het netwerk en als je een IPaddress invoert dan komt de melding dat het niet lukt.
  Heb je een tip voor mij?

 20. Wij hebben een vakantiewoning met een KPN router waarvoor wij jaarlijkse bijdrage betalen. Kunnen gewoon tv kijken en een tv kanaal van het park.
  Met twee inlogcodes kunnen we gebruik maken van WiFi. Tot zover geen probleem. Dit werkt voldoende.
  Echter ik wil graag kunnen casten, smart tv aanschaffen, een Sonos speaker aansluiten. Daarvoor moet je op netwerk kunnen en dat gaat dus niet. Ook wil ik graag mijn thermostaat vervangen en op afstand aan en uit kunnen zetten in de winter.
  Zijn hier oplossingen voor door een andere router te kopen? Of door toch een eigen netwerk aan te leggen?
  Mvg
  Erik.

 21. Ik zit op een grote camping met een zeer professioneel wifi netwerk met ticketsysteem. Met mijn Engenius kan ik inloggen met de ticketcode op het campingnetwerk. Met mijn tablet kan ik vervolgens inlogfen op de engenius. Maar internetverkeer is niet mogelijk. Waar kan dit aan leggen? Kan het campingnetwerk delen van zo’n wifi blokkeren?

  1. Hi Piet,

   Ja als ze een extra laag beveiliging toepassen is dit mogelijk, dat doen ze dan wel bewust en wat mij betreft erg klantonvriendelijk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.