Internet camping

door Jan Mulder

40

Draadloos internet op de camping kan iedereen installerenAls camping moet je de gasten draadloos internet kunnen aanbieden. Dat doe je middels een wifi hotspot. Jan Mulder, eigenaar van deze site en wifi specialist, heeft jarenlang campings geadviseerd in het aanleggen van draadloos internet.

In dit artikel lees je hoe eenvoudig het is om een wifi hotspot in eigen beheer te installeren. Met betaalbare hardware bouw je een wifi hotspot in eigen beheer en biedt je je gasten draadloos internet!

Bent u eigenaar van een camping en wilt u wifi aanbieden? Neem dan contact op via info@allesoverdraadloosinternet.nl

Hardware voor draadloos internet

Voor een goed bereik heb je een access point met hoog zendvermogen nodig. Dit zal een waterdicht model moeten zijn, zodat deze buiten geplaatst kan worden. Een access point is een zender die via wifi uw draadloze internet verbinding uitzendt. Op dit access point wordt een antenne aangesloten om een goed bereik te realiseren. Voor de meeste campings is een rondstralende omni antenne het meest ideaal.

Om draadloos internet te kunnen aanbieden, heeft u uiteraard een internet abonnement nodig. Hiet liefst zo snel mogelijk, maar een verbinding van 3 Mbps is al voldoende. Op de modem/router die u bij uw abonnement hebt gekregen kunt u de apparatuur gewoon aansluiten.

Terugverdienen

Door gebruik te maken van een ticket systeem slaat u 2 vliegen in 1 klap: u kunt de aanschaf van uw apparatuur terugverdienen door tickets om in te loggen te verkopen en u waarborgt ook nog eens de veiligheid van uw internettende gasten.

Het meest geleverde ticket systeem, de WAS-102 van Pheenet, is namelijk ook nog eens een zeer goede firewall. De gebruikers zijn bijvoorbeeld van elkaar afgeschermd, ze kunnen elkaar niet ‘zien’ in het netwerk. En dus niet op elkaars computer. Daarnaast is het draadloze netwerk beveiligd, een inlogcode is maar op 1 laptop te gebruiken. Daarna kan niet met een andere laptop worden ingelogd, ook niet als de ander uitlogt. En zonder code kom je niet op het netwerk.

Aanschaffen hardware

Persoonlijk heb ik heel goede ervaringen met de Pheenet WAS-102, de access points van het merk EnGenius en antennes van het merk Canopii. Deze apparatuur is onder andere te koop bij Wifishop.

Update maar 2013: inmiddels is de WAS-102 van Pheenet niet meer op de markt.

Een goed alternatief voor de Pheenet zijn de hostpot gateways van Zyxel. Of lees eens mijn artikel over het opzetten van een gastnetwerk.

Installeren

Zoals gezegd, kunt u de apparatuur aansluiten op uw modem/router. Het is aan te raden gebruik te maken van een ticket systeem, met name vanwege de veiligheid. Maar natuurlijk ook om de aanschaf terug te verdienen en vervolgens uw omzet te verhogen! Dit ticket systeem sluit u dan aan op uw modem/router.

Het instellen van de WAS-102 vergt enige moeite, maar met de Nederlandstalige handleiding in het artikel hotspot installeren kunt u dit zelf doen.

Het access point komt buiten te hangen, samen met de antenne is dit de zender. Het is verstandig ook zelfvulcaniserende tape te gebruiken om de antenne connectoren waterdicht te houden. Het installeren van het access point is aardig eenvoudiger. Een kind kan de was doen!

Plaatsing

De locatie van het access point kan het beste centraal, maar eventueel ook bij de receptie. In een vervolg artikel leggen we uit hoe u het bereik kunt uitbreiden. U kunt een dure site-survey laten uitvoeren, maar ik raad aan te beginnen met 1 access point en eerst eens uw ervaringen te testen. Hoe ver het bereik komt is per locatie verschillend.

Het is sowieso aan te raden het access point op een mast van minimaal 6 meter te plaatsen. Stroom is geen probleem, het access point krijgt zijn stroom via de netwerkkabel. De stroom kan dus vanaf de grond aangesloten worden en via de netwerkkabel de mast in. En stroompunten op de grond zijn er op een camping vaak voldoende!

Doordat de apparatuur met een Nederlandstalige handleiding beschikbaar is, kan iedereen dit installeren. Wilt u dit niet zelf doen? Dan raden we aan uw locale IT bedrijf de installatie te laten uitvoeren. De tarieven van een Wifi consultant zijn namelijk behoorlijk hoog.

Lees de uitgebreide case over draadloos internet aanbieden op een camping.
Tags: , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.40 reacties op Draadloos internet op de camping kan iedereen installeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑