Een draadloos netwerk beveiligen

10

U heeft thuis een draadloos netwerk geïnstalleerd, heeft u deze ook beveiligd? U zendt met wifi draadloos al uw netwerk verkeer door de lucht, zonder beveiliging is dit op te vangen. Met alle gevolgen van dien. In dit artikel leest u wat de beste beveiliging (van dit moment) is.

WEP versus WPA

Een achterhaalde manier van draadloze beveiliging is WEP beveiliging. Deze is tegenwoordig vrij eenvoudig te kraken. Beschikt uw router over de mogelijkheid om WPA of WPA2 beveiliging in te stellen? Gebruik dan deze manier van beveiliging. Verderop leggen we de verschillen tussen WPA en WPA2 uit.

Indien uw wifi router alleen WEP beveiliging ondersteunt, gebruik dan deze manier van beveiligen. Beter iets, dan helemaal niet beveiligd. Wel is het aan te raden een nieuwe draadloze router met WPA beveiliging aan te schaffen. De huidige modellen beschikken allemaal over WPA beveiliging. Ook uw draadloze netwerkkaart moet WPA ondersteunen.

Ook Windows versies ouder dan Windows XP ondersteunen geen WPA beveiliging. U kunt overwegen over te stappen op een nieuwere Windows versie als u een variant ouder dan XP hebt. U kunt ook overstappen op een gratis alternatief, bijvoorbeeld Linux. Linux Mint is ideaal voor mensen die niet bekend zijn met Linux en lijkt qua gebruik erg op Windows.

WPA en WPA2

WPA is betere beveiliging voor uw draadloze netwerk en vele malen moeilijker te kraken dan WEP. U kunt het dan ook zien als de vervanger voor WEP beveiliging. Wanneer kunt u WPA beveiliging gebruiken?

  • Uw draadloze router ondersteunt WPA beveiliging
  • Ook uw draadloze ontvanger kan overweg met WPA
  • U gebruikt minimaal Windows XP met Service Pack 2. Geen Service Pack 2? Lees dan dit artikel.

WPA2 is geen vervanger voor WPA. Het is heeft alleen een nog sterkere encryptie. Gebruik WPA2 als u beschikt over:

  • Een draadloze router met WPA2
  • Een wifi netwerkkaart met WPA2
  • Minimaal Windows XP met Service Pack 3. Geen Service Pack 3? Lees dan dit artikel.

WPA beveiliging instellen

Afhankelijk van uw mogelijkheden kiest u voor WPA of WPA2 bij de beveiliging (ook wel encryption) op uw router. Hoe u dat precies doet kunt u lezen in de handleiding van uw router. De meeste routers zijn te benaderen via 192.168.1.1 maar dit kan bij uw model anders zijn.

Kies voor een WPA variant met PSK (Pre Shared Key). Hier kunt u een makkelijk te onthouden netwerksleutel invoeren van maximaal 32 tekens. Bijvoorbeeld ‘beveiligingrouter56’. Gebruik liever iets dat moeilijker is, gewoon klinkklare onzin zoals ‘wft5893mnopsskre’, dit is veel moeilijker te kraken. De Pre Shared Key die u heeft ingevoerd geeft u weer op als netwerksleutel, als Windows daar om vraagt op het moment dat u met uw draadloze netwerk verbindt. Als u deze opslaat in Windows, hoeft u die de volgende keer niet opnieuw in te voeren.

Wachtwoord draadloze router aanpassen

De gebruikersnaam en het wachtwoord voor het administrator gedeelte van uw wifi router kunt u beter direct wijzigen. Bij veel routers zijn het wachtwoord en de loginnaam standaard ‘admin’, of iets dergelijks simpels. Iemand met toegang tot uw draadloze netwerk kan eenvoudig instellingen wijzigen (bijvoorbeeld encryptie uitzetten) als het hem lukt in te loggen met de standaard login gegevens. Bedenk hier dus iets moeilijkers voor!

Wat kun je nog meer aan beveiliging doen?

Naast encryptie kun je nog een aantal instellingen aan je draadloze netwerk doen voor optimale wifi beveiliging. Lees de overige opties in het vervolg artikel over wifi beveliging.

10 gedachten over “Een draadloos netwerk beveiligen

  1. Ik heb mijn netwerk laten beveiligen, maar kan daarna alleen nog maar met de laptop op het netwerk waarop het gedaan is.
    Andere laptops niet. Alle andere instellingen zijn goed – kan wel op onbeveiligd netwerk van de buren en de netwerksleutel klopt ook. Want met de iPhone kan ik wel op dit wifi netwerk.
    Kan iemand mij misschien hierbij helpen? Dit hoeft eventueel niet voor niets.

    1. Hey Jan ik heb een draadloos wifi netwerk van Ziggo . Zo een die in verbinding staat met Ziggo server is het geloof ik waar ze je status enzo kunnen zien en wat al niet meer. Mijn vraag is ik zie laatste tijd sinds mijn wifI erg veel problemen geeft en super twijfelachtig en fluctuerend in signaal sterktes er ook nog is sporadisch 2 keer hetzelfde netwerknaam van mijn wifi die ik gebruik ook dat moment komen te staan.. En enige verschil is of juist beter zeggen er is een verschil tussen die 2 wat vreemd is DENK IK omdat het exact dezelfde is en alleen hooguit een kopie kan zijn in een glitch aanwezigheid ofzo. Maar war voor reden ook er 2 ineens staan hoe kan de een beveiliging WPA+nogiets hebben(degene we als standaard gebruiken) of WEP wat staat bij de kortstondig zichbare kopie de willekeurige momenten die erin springt ..?

  2. Als ik wifi aanzet op mijn mobiel krijg ik bij wifi instellingen: niet in bereik.
    Als ik hier op klik zie ik:
    sitecom
    beveiliging WPA/WPA2 PSK
    tik ik wachtwoord in
    opslaan

    en dan zie ik niet in bereik.

    Wat kan ik hier aandoen?

    Heb de stekker er ook al wel uitgehaald maar helpt niks.

    Ik gebruik windows 8

    groeten,

    Harry de Vries

  3. Duidelijk artikel Jan, bedankt.
    echter heb ik nog een vraagje. Als ik mijn NAS direct op mijn modem plaats van mijn provider is de NAS dan met de WPA ook meteen goed beveiligd of moet ik hier ook nog een router tussen hangen.

    Groet,

    Harry

  4. Hoi Jan,
    ik heb mijn router ingesteld met WPA2-PSK (EAS) en daarbij een wachtwoord.
    Alleen elke keer als ik, of 1 van mijn andere huisgenoten zijn of haar laptop of tablet opent en/of aan doet, pakt ie de wifi niet. Ook als we handmatig willen inloggen via ”Netwerkcentrum” doet ie niks. Pas wanneer we de stekker uit onze router halen en opnieuw erin doen, doet ie het weer… Desondanks hebben ze toch al een keer ingelogd en het wachtwoord correct ingevoerd. Wat kan ik hieraan doen?
    Met vriendelijke groet,
    Ramon

  5. Bedankt voor Uw duidelijke info , wel zou Ik grab will end weten als je een Wifi repeater
    installeert op een router die WPA2 beveiligd is , moet je dan nog iets aan die repeteren doen
    en hoe .
    Hartelijke groet ,
    Jac van Ham

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.