Draadloos internet in de trein: de eerste rijdt!

1

Vandaag introduceert de NS de eerste intercitys met draadloos internet. Gratis wifi is beschikbaar voor reizigers met laptops, pda’s en i-phones. Eind 2010 wil de NS 75% van haar intercitys hebben voorzien van wifi en in 2012 moeten zelfs alle intercitys ‘online’ zijn. De eerste “wifintercity” rijdt vandaag van Amsterdam Bijlmer naar Leiden, hierin konden reizigers draadloos internetten.

T-Mobile

Hiervoor hebben de NS en T-Mobile een driejarig contract gesloten. De treinen krijgen tv-schermen met actuele reisinformatie en worden uitgerust met een hotspot van T-Mobile. Reizigers kunnen via wifi verbinding leggen met het internet. KPN, dat jarenlang proeven deed met internet in de trein, valt buiten de boot, omdat diens OV-wifi-projecten de normen van de NS niet konden halen.

Subsidie

Minister Camiel Eurlings heeft afgelopen donderdag bekend gemaakt dat hij de begin dit jaar beloofde subsidie van 15 miljoen euro ook daadwerkelijk aan de NS geeft. Verder trekt hij 1,1 miljoen euro uit voor internet bij vervoerder Arriva. Een aantal andere vervoerders dong ook mee, maar voldeed volgens V&W niet aan de regels van de inschrijving en hebben daarom geen subsidie gekregen.

Deadline 2012

De eerste treinstellen met een wireless internet verbinding worden dus in maart 2010 opgeleverd. In 2012 moeten alle intercity’s zijn uitgerust met een draadloze internetverbinding. Dat is een jaar eerder dan begin dit jaar werd geraamd. Toen stond er in de planning dat in 2013 minimaal 83% van de treinen uitgerust zou moeten zijn met een WLAN.

NS en Arriva

Dat in 2012 het internet ook bij vervoerder Arriva actief moet zijn, is ook opgenomen. “In de subsidiebeschikking die de minister heeft ondertekend voor NS en Arriva, is opgenomen dat het in 2012 gerealiseerd moet zijn. Dat houdt dan in dat alle treinen van Arriva en alle intercity’s van de NS moeten zijn voorzien van een gratis internetverbinding.”

Hotspot per wagon

Naast de 15 miljoen euro die de overheid beschikbaar stelt, steekt de NS zelf 45 miljoen euro in het project. Er komt één hotspot per wagon. “Dat is voldoende om overal een snelle internetverbinding te hebben”, zegt een woordvoerster van de NS. Daarnaast komen er twee reisinformatieschermen per coupé. Wel is het aan te raden de ontvangst van een laptop te versterken via een USB wifi-ontvanger.

Wireless internet in de trein

Reizigers krijgen, als ze verbinding maken met het WLAN in de trein, een startscherm te zien waar de actuele reisinformatie wordt weergegeven en de optie om het web op te gaan. Volgens de woordvoerster zijn er geen restricties.

Drie jaar gratis

Het internet bij de NS is in ieder geval de komende drie jaar gratis. De kosten daarvoor komen geheel voor de rekening van de NS. Of er daarna wellicht een betaalmodel komt, kan de NS nog niet zeggen. De vervoerder wil samen met T-Mobile het gebruik van mobiel internet verder stimuleren. De IT-infrastructuur in de treinen wordt door Nomad Digital aangelegd die daarin samenwerken met T-Mobile. Beide partijen werkten eerder samen in Engeland en Duitsland bij het realiseren van vergelijkbare projecten.

Geen extra zendmasten

De hotspots worden gecombineerd en maken via één antenne in de trein verbinding met het netwerk van T-Mobile. Berichten over haperende internetverbindingen in de trein wijst een woordvoerder van de hand. “Het netwerk is dusdanig verdicht en da capaciteit dusdanig groot. Dat blijkt ook uitgebreide testen die we als hebben gedaan, dat is zo goed bevallen dat we denken niet aanvullend het netwerk hoeven uit te breiden.”

Concurrent users

Volgens de provider is er technisch gezien ook geen beperking van het aantal reizigers dat gebruik kan maken van internet in de trein. “Het is wel zo dat hoe meer er gebruik van maken, dat dan de snelheid mogelijkerwijs wat afneemt.” T-Mobile heeft daarom geen maximum aantal gebruikers per trein gedefinieerd.

1 gedachte over “Draadloos internet in de trein: de eerste rijdt!

  1. Goede wifi-verbinding in arrivatreinen roodeschool, maar lukt meestal niet om toegang tot internet te krijgen op iphone 4s ios 6.2
    Aanmeldscherm verschijnt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.