Wat is een hotspot?
Een hotspot is een locatie waar draadloos internet (wifi) wordt aangeboden. Soms is dit gratis, soms moet u betalen om te kunnen internetten.
Een hotspot heeft vaak een inlogpagina waarop u terecht komt zodra u verbinding maakt met het netwerk. Hier logt u in om te kunnen internetten. De inloggegevens krijgt u vaak via een kraskaart of bonnetje op de locatie waar de hotspot zich bevindt.Zo’n inlogpagina wordt ook wel een captive portal genoemd. Je wordt als het ware ‘gevangen’ op die pagina, tot je de juiste inloggegevens hebt ingevuld.
Hoe werkt het precies?
Een hotspot is eigenlijk een veredelde router, waar ook de inlogpagina op draait. Hoewel sommige systemen iets gevanceerder zijn dan hoe ik het beschrijf. Het inloggen doet u met de inloggegevens die u gekregen heeft. Indien u moet betalen om gebruik te maken van draadloos internet, koopt u vaak een bonnetje of kraskaart. Ook zijn er systemen waarbij u via internet met bijvoorbeeld credit card of iDEAL betaald.
Bij een betaalde hotspot zit er vaak een tijdslimiet aan. U kunt gebruik maken van het wifi netwerk voor de peridode waar u voor betaald heeft, bijvoorbeeld een uur of een dag.
De meeste hotspots zijn voorzien van een bandwidth manager. Deze verdeeld de beschikbare bandbreedte over de gebruikers. Het wordt eerlijk verdeeld over het aantal internettende gebruikers en op dat moment. Ook is het mogelijk dat u een bepaalde snelheid krijgt toegewezen, ongeacht of u de enige bent die van de wifi hotspot gebruik maakt of dat dat meerdere mensen zijn.
Op kleine locaties, zoals de lobby van een hotel of in een resaturant, is vaak een all-in-one oplossing voldoende. Hier staat een kastje met de captive portal die over een ingebouwd draadloos access point beschikt. Voor grotere gebieden wordt vaak een heel netwerk van accesspoints aangelegd, bijvoorbeeld een camping of als in het hele hotel draadloos internet moet zijn.
Waar tref je hotspots aan?
Wifi hotspots vind je vaak op publieke locaties, zoals:
- Jachthavens
- Hotels
- Campings
- Bungalowparken
- Restaurants
Verbinden met een hotspot
Om verbinding te kunnen maken met een hotspot, heb je een computer (meestal laptop) nodig met een draadloze netwerkkaart. Vaak heeft een laptop een ingebouwde wifi kaart. Omdat het accesspoint van de hotspot op enige afstand kan staan, is het vaak verstandig een krachtige draadloze ontvanger te gebruiken.
Soorten hotspots
Over het algemeen kun je 2 soorten hotspots aantreffen: hotspots in eigen beheer en hotspots van een provider. De hostpot in eigen beheer is van de locatie zelf, op veel locaties tref je ook hotspots aan van mobiele telefoon providers zoals T-Mobile en KPN.
Stedelijke draadloze netwerken
In de Verenigde Staten zijn vele draadloze netwerken die een (centrum van) hele stad dekken. Ook in de Benelux is dit in opkomst. Zo heb je draadloze wifi netwerken met internettoegang op diverse toeristische plaatsen in België.
Ook in Nederland zien we dit fenomeen opkomen. Zo hebben we de projecten Rotterdam Draadloos en Draadloos Groningen. Dit zijn eigenlijk gigantische hotspots met een behoorlijk grote dekking. Dit type netwerken worden vaak voor meer toepassingen gebruikt dan draadloos internet alleen.
Mobiel internet
Met mobiel internet is heel nederland eigenlijk een grote hotspot. Via het mobiele telefoonnetwerk kun je middels een dongel overal gebruik maken van draadloos internet.
Ik heb eeen nieuwe tellefoon met wifi
En hij doet nu in eens heel raar ik kan niet op internet,
Hij geeft telkes aan dat er geen verbinding is!
Ik heb een IT bedrijf in Singapore nu zo 6 jaar.
Wirreless verbindingsmogelijkheden is vaak een groot probleem vanwege dikke muren met veel staal erin.
flats met 60’etages zijn geen uitzondering hier dius veel wirelless netwerken naast elkaar. Kunnen we eenieder ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven?
Met vriendelijke groet,
Robbert Gelissen.
Hoe kan het dat als je een mobiel internet-abonnement hebt dat je vaak geen verbinding hebt?
In Frankrijk heb ik een woning en mijn buurman zijn huis is 10 m er naast. Hij heeft aansluiting via telefoon om een netwerk te ontvangen. Van hem mag ik aansluiting om ontvangst te hebben via WiFi. Hij heeft dus een router en daarvan ka n ik gebruik maken. Al eerder heb ik een extender gebruikt maar dat werkt vrij moeizaamm. Weet u een betere oplossing?
Beste,
Jazeker, in dit geval raden we altijd een point to point wifi opstelling aan. Dat houdt in dat u aan de buitenkant van het huis van de buurman een access point hangt, en bij uw huis hetzelfde doet. Beide access points richt u naar elkaar om zo een draadloze verbinding op te zetten. Via een kabel gaat het signaal dan weer naar binnen. Uw buurman sluit de kabel aan op zijn router en u sluit de kabel aan op uw computer of een netwerkswitch. Een kant en klare bundel is hier te vinden; http://www.wifishop.nl/engenius-enh500-bundel-tbv-mid-range-p2p-verbindingen-11a-n/pid=27357
trek een kabel vn zijn router naar jou huis !
Goedendag,
Wij hebben een minicamping en gaan dit jaar voor het eerst open. Vele mensen vragen ons of we internet hebben. Dat hebben we Schrik niet, 1Mb via Kpn woonhuisaansluiting. Hier meerdere mensen op laten bivakkeren gaat de snelheid natuurlijk treiteren.
Is er een mogelijkheid om onze gasten (10 plaatsjes) toch wifi aan te bieden?
Hartelijke dank voor de reactie!
Beste Mieke,
Is upgraden geen mogelijkheid? 1 Mb is niet echt meer van deze tijd, zelfs voor 1 gebruiker al bijna niet te doen :)
Je kan eventueel ook overwegen om het via 4G te laten lopen en een 4G router te nemen, deze kan je vinden op http://www.mobielverbinden.nl
Daar hebben ze ook 4G routers waar je bandbreedte kunt beheren ivm de beperkte datalimieten van de 4G providers, zo voorkom je dat iemand je op hoge kosten jaagt.
Wij hebben ook maar 1 Mb omdat we in het buitengebied verblijven. Onze gasten willen we van Wifi voorzien, (vakantiehuisje). Ik heb nog geen abonnement afgesloten bij Xs4all, maar ben me aan het oriënteren. Wat raad u aan?
Beste Brenda,
1 Mb is wel echt heel erg weinig en om dat nog te gaan delen met meerdere mensen wordt wel echt heel lastig. Op http://www.wifishop.nl zijn verschillende hotspot oplossingen te verkrijgen, je kant het beste even met hen contact opnemen voor een goed advies. Ik zou wel in eerste instantie aanraden om toch op zoek te gaan naar iets met meer snelheid, misschien via een 4G router + abonnement of iets.
Ik woon in Spanje op een urbanisatie met ongeveer 70 woningen. Veel van deze woningen zijn vakantiewoningen en worden niet permanent bewoond. De eigenaren hebben behoefte aan een internetverbinding maar willen geen jaarcontract aangaan met een provider. Anderen willen graag een permanente internetverbinding om gebruik te kunnen maken van videobewaking.
Mijn vragen: Welke apparatuur is nodig voor de aanleg van een netwerk met access-points, zou zo’n netwerk goedkoper zijn dan individuele aansluitingen en is zo’n netwerk in eigen beheer mogelijk ?
Beste John,
Het is mogelijk om een groot dekkend wifi netwerk te realiseren en die aan te sluiten op 1 of 2 vaste verbindingen. Je kan eventueel met een ticket systeem werken om mensen te laten betalen voor een bepaalde periode. Zo kan je bijvoorbeeld een dag, week of maand ticket verkopen aan mensen die daar behoefte aan hebben. Je kan hiervoor het beste even naar http://www.wifishop.nl gaan en de mensen daar om hulp vragen, zij hebben hier ruime ervaring mee.
Ik ontvang wel gmai op mijn telefoontje en niet op mijn tablet. Daarmand krijg ik steeds de melding geen verbinding. En ik kan er wel mee op internet.
Hoe moet ik dit oplossen, waar ligt het aan.
Janny
Beste Janny,
Ik ben bang dat je dan hier verkeerd zit, dit is een site over draadloos internet. je kan het beste even een “handig neefje” vragen om hulp.
Hallo wij gaan vaak camperen in het
buitenland, wat is dan het beste om te
gebruiken om een WIFI signaal zo goed
mogelijk op te vangen en bv ook voor thuis
in de tuin. Gr. Nico
Beste Nico,
De EZ hotspot extender is hiervoor uitermate geschikt: https://www.wifishop.nl/ezwifi-ez-hotspot-extender-v4/pid=49569
Beste Nico,
Wij staan op een voorseizoen plek op een camping in Zeeland waar ze wifi hebben.
Nu wil het geval dat wij geen of nagenoeg geen verbinding kunnen maken met zowel mobiel als laptop.
Aangezien ik een leek ben deze vraag ,wat is er mogelijk om toch verbinding te krijgen buiten als je in de buurt van de masten ben is het prima.
Ik hoop dat je me kan adviseren.
Mvg Arie.
Hallo, ik heb een TP-LINK Re450 kunnen wij deze ook op de camping gebruiken.
Gr. L
Beste,
Een repeater kan eventueel werken maar ik betwijfel het, dit is meer iets om thuis te gebruiken om wifi een verdieping hoger te krijgen. Je kan het beste even kijken naar de engenius hotspot extender.https://www.wifishop.nl/engenius-ez-hotspot-extender/pid=32227
Hallo Nico. We zijn regelmatig op pad met de camper. Wat kan ik het beste aanschaffen om onderweg, op campings, of op camperplekken WiFi te ontvangen voor telefoons en tablets die we dan ook gelijktijdig kunnen gebruiken?
We zijn redelijke digibeten dus liefst met niet van die ingewikkelde zaken/handelingen.
Beste Klaas,
De Engenius EZ hotspot extender is in dit geval een goede keuze: https://www.wifishop.nl/engenius-ez-hotspot-extender/pid=32227
beste Nico,
ik heb de ez engenius hotspot extender voor mijn tuinhuisje gekocht om wifi te ontvangen via de kantine. helaas lukt het niet kan het zijn dat het beveiligd is? thuis doet de engenius het wel.
groetjes manon
Mijn internet van Ziggo zwak als me zoon games speelt op Xbox
Mijn laptop maakt geen wifi verbinding tenzij ik de vliegtuigmodus in-en weer uitschakel.
Wie weet een oplossing?
Mijn Galaxy S8 geeft aan dat ik kan instellen (met als kop: “Hotspot 2.0”): “Maak automatisch verbinding met WI-Fi toegangspunten die Hotspot 2.0 ondersteunen”. Dat kun je dan aan- of uit- zetten.
Waarom zou ik dat wel of niet doen?
Mijn smartphone, een Galaxy S8 geeft aan onder het hoofdstuk “Geavanceerd”, dat ik automatisch verbinding kan maken met WI-Fi toegangspunten die Hotspot 2.0 ondersteunen kan inschakelen of niet. Waarom zou ik dat wel of niet doen?
Is het veilig om ‘hotspot 2.0 aan te laten staan op de mobiel (onder ‘Spaarstand’)?
Gebruik een aantal jaren een mifi router als ik op vakantie ga. Helaas doet deze het niet meer. Heb toen de data kaart in mijn MOB tel gedaan en een hotspot aangelegd, en dat ging prima. Nu vraag ik mij af wat zijn de voordelen dan van een mifi router, uitgezonderd dat er meerder personen gebruik van kunnen maken, maar dat is niet relevant voor ons.