Wifi

door Jan Mulder

27

Wat is een hotspot?Een hotspot is een locatie waar draadloos internet (wifi) wordt aangeboden. Soms is dit gratis, soms moet u betalen om te kunnen internetten.

Een hotspot heeft vaak een inlogpagina waarop u terecht komt zodra u verbinding maakt met het netwerk. Hier logt u in om te kunnen internetten. De inloggegevens krijgt u vaak via een kraskaart of bonnetje op de locatie waar de hotspot zich bevindt.Zo’n inlogpagina wordt ook wel een captive portal genoemd. Je wordt als het ware ‘gevangen’  op die pagina, tot je de juiste inloggegevens hebt ingevuld.

Hoe werkt het precies?

Een hotspot is eigenlijk een veredelde router, waar ook de inlogpagina op draait. Hoewel sommige systemen iets gevanceerder zijn dan hoe ik het beschrijf. Het inloggen doet u met de inloggegevens die u gekregen heeft. Indien u moet betalen om gebruik te maken van draadloos internet, koopt u vaak een bonnetje of kraskaart. Ook zijn er systemen waarbij u via internet met bijvoorbeeld credit card of iDEAL betaald.

Bij een betaalde hotspot zit er vaak een tijdslimiet aan. U kunt gebruik maken van het wifi netwerk voor de peridode waar u voor betaald heeft, bijvoorbeeld een uur of een dag.

De meeste hotspots zijn voorzien van een bandwidth manager. Deze verdeeld de beschikbare bandbreedte over de gebruikers. Het wordt eerlijk verdeeld over het aantal internettende gebruikers en op dat moment. Ook is het mogelijk dat u een bepaalde snelheid krijgt toegewezen, ongeacht of u de enige bent die van de wifi hotspot gebruik maakt of dat dat meerdere mensen zijn.

Op kleine locaties, zoals de lobby van een hotel of in een resaturant, is vaak een all-in-one oplossing voldoende. Hier staat een kastje met de captive portal die over een ingebouwd draadloos access point beschikt. Voor grotere gebieden wordt vaak een heel netwerk van accesspoints aangelegd, bijvoorbeeld een camping of als in het hele hotel draadloos internet moet zijn.

Waar tref je hotspots aan?

Wifi hotspots vind je vaak op publieke locaties, zoals:

  • Jachthavens
  • Hotels
  • Campings
  • Bungalowparken
  • Restaurants

Verbinden met een hotspot

Om verbinding te kunnen maken met een hotspot, heb je een computer (meestal laptop) nodig met een draadloze netwerkkaart. Vaak heeft een laptop een ingebouwde wifi kaart. Omdat het accesspoint van de hotspot op enige afstand kan staan, is het vaak verstandig een krachtige draadloze ontvanger te gebruiken.

Soorten hotspots

Over het algemeen kun je 2 soorten hotspots aantreffen: hotspots in eigen beheer en hotspots van een provider. De hostpot in eigen beheer is van de locatie zelf, op veel locaties tref je ook hotspots aan van mobiele telefoon providers zoals T-Mobile en KPN.

Stedelijke draadloze netwerken

In de Verenigde Staten zijn vele draadloze netwerken die een (centrum van) hele stad dekken. Ook in de Benelux is dit in opkomst. Zo heb je draadloze wifi netwerken met internettoegang op diverse toeristische plaatsen in België.

Ook in Nederland zien we dit fenomeen opkomen. Zo hebben we de projecten Rotterdam Draadloos en Draadloos Groningen. Dit zijn eigenlijk gigantische hotspots met een behoorlijk grote dekking. Dit type netwerken worden vaak voor meer toepassingen gebruikt dan draadloos internet alleen.

Mobiel internet

Met mobiel internet is heel nederland eigenlijk een grote hotspot. Via het mobiele telefoonnetwerk kun je middels een dongel overal gebruik maken van draadloos internet.
Tags: , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.27 reacties op Wat is een hotspot?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑