Heb je een slechte WiFi verbinding? Bijvoorbeeld slecht bereik of gaat het streamen van video of audio langzaam of haperend? Dan heb ik een aantal tips voor je waarbij je niet direct veel geld hoeft uit te geven. Hoe kun je WiFi verbeteren? Je leest het hieronder.

Router verplaatsen

De eerste tip is simpel: zet je draadloze router op een andere plaats. De beste plaats voor een WiFi router is in het midden van de ruimte die je wilt dekken, dat is helaas niet altijd haalbaar. Ook is het verstandig de router niet in een meterkast te hangen of ergens weg te stoppen onder een bureau.

Heb je kabel internet? Dan kun je ervoor kiezen om je modem en de router te verplaatsen naar een ander aansluitpunt. Kun je het modem niet verplaatsen? Dan zou je een iets langere kabel tussen het modem en de router kunnen gebruiken. Het liefst is deze wel zo kort mogelijk.

Gebruik slechts 1 draadloze standaard

Alle verschillende draadloze standaarden (802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac) zijn ‘backwards compatible’ met elkaar. Het is echter verstandig om 1 draadloze standaard te kiezen, en je router niet op ‘mixed’ te zetten. De nieuwste standaard geeft de hoogste snelheid.

draadloze standaard

Ga je de nieuwste standaard gebruiken? Dan heeft je computer of laptop ook een WiFi adapter nodig die de hoogste snelheid ondersteunt. Deze kun je eenvoudig vervangen, bijvoorbeeld door een WiFi USB adapter te gebruiken. Bij je smartphone of tablet is het niet mogelijk om de WiFi adapter te vervangen. Koop je een nieuwe router? Dan kun je ervoor kiezen om je oude router ook te laten staan voor de oudere standaarden.

Bijvoorbeeld: je oude G router bewaar je voor de apparaten die alleen 802.11g ondersteunen. Hierop zet je DHCP uit en deze sluit je aan op je nieuwe router. Je nieuwe router stel je in op alleen 802.11ac of alleen 802.11n. Zorg er wel voor dat de gebruikte kanalen van beide routers zo ver mogelijk uit elkaar liggen (bijvoorbeeld 1 en 11). Je oude apparaten verbinden met de oude router en de nieuwe 802.11n of 802.11ac apparaten verbinden automatisch met je nieuwe router.

Gebruik WPA2 beveiliging

Voor hoge snelheden met N of AC routers dien je WPA2 met AES beveiliging te gebruiken. WPA of WEP met TKIP beveiliging zorgen voor extreem bandbreedte verlies. Vaak staan draadloze routers standaard ingesteld op mixed WPA/WPA2. Zorg ervoor dat je router op alleen WPA2 staat ingesteld. Voor thuisgebruik kies je WPA2 personal (bij enterprise is een radius server vereist).

wpa2-encryptie

Verander je wireless kanaal

Vaak kun je WiFi verbeteren door een ander kanaal te gebruiken. We hebben de keuze uit kanaal 1 t/m 13. Veel draadloze routers staan standaard ingesteld op kanaal 6, probeer deze dus te vermijden omdat de kans groot is dat een aantal buren dit kanaal ook gebruiken. Wil je zien welke kanalen druk bevolkt zijn? Gebruik dan het gratis programma inSSIDer en kies het kanaal dat het minst gebruikt wordt. Op 5 GHz zou je niet veel last van storing moeten hebben, het wordt weinig gebruikt en het bereik is een stuk minder. Maar het zou kunnen lonen hier ook eens een ander kanaal te gebruiken.

Verander de kanaalbreedte

De hoge snelheden bij N en AC routers worden alleen behaald bij kanalen die 40 MHz breed zijn. Standaard staan routers vaak ingesteld op alleen 20 MHz. Kies hier voor 20/40 MHz, ook wel aangeduid als ‘automatisch’ of ‘gemengd’.

kanaalbreedte

Upgrade je router

Zorg ervoor dat je router is voorzien van de laatste firmware. Is je router niet voorzien van de laatste standaard? Overweeg dan om een nieuwe N of AC router aan te schaffen. Bedenk hierbij dat er verschillende soorten zijn, de goedkopere modellen werken vaak alleen op 2.4 GHz of ondersteunen 2.4 en 5 GHz niet gelijktijdig. De hoogste snelheden worden behaald bij simultaneous dual band.

Upgrade je WiFi adapter

Zorg ervoor dat je de laatste drivers hebt geïnstalleerd. Ondersteunt je WiFi ontvanger niet de laatste standaard en heb je wel een nieuwe router aangeschaft? Zorg er dan voor dat je WiFi adapter ook deze hoge snelheden aan kan. Er zijn bijvoorbeeld laptops op de markt met N adapters die slechts 150 Mbps aankunnen, terwijl de simultaneous dual band N routers 450 Mbps kunnen bereiken.

Wifi versterkers

Een alternatief is het gebruik van een wifi versterker. Deze wifi versterkers pikken het draadloze signaal op en sturen dit opnieuw door. Dit is de meest simpele manier om een wifi signaal te verbeteren. Bekijk hier een ruim assortiment wifi versterkers.

65 gedachten over “WiFi verbeteren

 1. Hallo Jan,

  Na een hopeloze zoektocht en googlen op internet kwam ik uiteindelijk op deze leuke en leerzame site van jou terecht. Je moet er bijna voor gestudeerd hebben om wegwijs te worden in Wifi. Misschien heb jij een advies waar ik wat mee kan! Het volgende probleem doet zich voor:

  Wij hebben een engenius ECB 300 aangeschaft. Dit met het doel om een betere draadloze ontvangst te bewerkstelligen. Wij hebben een 2 onder 1 kap woning met garage waarin een appartement cq studio is gevestigd. Onze gasten willen wij wifi bezorgen, zonder problemen met de ontvangst van het internetsignaal.

  Zelf zitten we met ons gezin ook op internet, dit houdt in dat we (als iedereen online gaat of is) gebruikmaken van 3 a 4 laptops, 1 pc, 2 tablets en 2 smartphones. Daar komt dan nog bij wat onze gasten voor het appartement dan nog gebruiken. We hebben een Sitecom model Wireless Gigabit Router 300N WL-351 router met op onze tussen verdieping een netgear extender, omdat mijn vrouw vaak op de zolderverdieping zit te werken aan haar webshop op internet.

  Naar ons idee was dit eigenlijk niet voldoende omdat het internet nog niet geweldig was. Nu had ik de engenius ECB 300 aangeschaft en aangesloten als router maar eigenlijk viel de ontvangst tegen en was slechter dan voorheen.
  Kan ik hem eventueel ook instellen in combinatie met de sitecom router die ik al had? Wat is de beste oplossing hiervoor en hoe kan ik de ECB 300 daar het beste voor instellen? Ik had begrepen dat de ECB 300 meerdere mogelijkheden heeft.
  Is er een mogelijkheid om een gast-account te maken en wel zodanig dat de gast niet op onze computers kan kijken. Wat adviseert u mij in deze situatie. Misschien totaal iets anders?

  1. Hallo Leo,

   Beetje late reactie van mij kant, excuses hiervoor. Vreemd dat het signaal niet beter wordt met de ECB300. Ik zou adviseren toch eens te testen met verschillende kanalen en kijken hoeveel verschil dat uitmaakt (probeer vooral kanaal 1, 6 en 11). Daarnaast zou ik eens spelen met het uitzendvermogen van de ECB300, dat is op diverse vermogens in te stellen.

   Ook de ECB300 liever niet in een meterkast of in de buurt van veel elektrische apparaten plaatsen.

   Mocht dit allemaal geen verschil maken, dan kan de ECB300 prima naast de Sitecom router werken. Hetzelfde SSID en wachtwoord stel je dan in, en de kanalen zover mogelijk uit elkaar (bijvoorbeeld Sitecom op 1 en Engenius op 11).

 2. Kunt u mij zeggen wat de beste versterking voor het signaal oplevert.
  ik heb een experiabox met een bekabeling naar de pc, maar voor mijn Ipad zoek ik een versterkt signaal, omdat het allemaal erg lang duurt om verbinding te krijgen dan wel te downloaden.
  De router zit in de meterkast en verplaatsen is niet echt een optie, er zitten hier nogal wat stalen balken en gedeeltelijk een betonvloer tussen de verdieping en de b.g. grond.
  Welke repeater adviseert u mij?

  1. Hallo Ritskes,

   Ik zou een repeater afraden. Deze werken niet altijd goed samen met je huidige router en ook de snelheid halveert. Zelfs de zogeheten ‘universal repeaters’ werken niet altijd met alles samen.

   Een oplossing is een sterker accesspoint en deze gebruiken zoals in de reactie aan Leo hierboven door mij uitgelegd. Een andere oplossing zijn powerline homeplugs, daar zijn ook wireless modellen van (bijvoorbeeld de Devolo AV 500 Wireless +). Daar verschijnt volgende week een review van op deze website. Houd de website dus in de gaten en schrijf je eventueel in op mijn nieuwsbrief om niets te missen.

 3. hallo Jan heb een vraag over wifi wij wonen in frankrijk hebben een chambre d hotes en camping en wifi via
  een livebox maar om op de camping ook berijk te hebben een extra router nodig denken we en daarom hebben we al een kabel van 50 meter gelegd van het huis naar de camping (ftp kabel)
  wat moeten we nog doen welke router etc

  gr Noud

  1. Beste Noud,

   Hiervoor kun je het beste een outdoor access point plaatsen op de camping. Welke dit moet zijn is afhankelijk van de grootte van de camping en de plaats waar je deze kunt plaatsen. Moet het rondom stralen of één bepaalde richting op?

 4. Beste Jan,

  Ik heb een slechte Wifi-verbinding. Situatie is nu dat ik vanaf KPN-Experiabox naar een router ga (TP-Link TL-WR1043ND). Deze heb ik aangeschaft om bereik te vergroten. Maar helaas is dit niet voldoende. De verbinding valt steeds weg. Wat kan ik doen? Misschien een Access point (welke?) ipv de TP-Link TL-WR1043ND? Of is het ook te proberen met een USB-adapter? Dit is nl. veel goedkoper. Hoe kan ik nagaan of het aan de ontvangst van de laptop ligt of aan het zendbereik van de router? Soms geeft het verplaatsen van de laptop met 2 meter al een beter resultaat (maar dat is weer zo’n lastige werkplek…) Ik heb ook al een homeplug set van König geprobeerd maar dat is ook niet zo stabiel. Misschien kunt u een advies geven?
  (PS. Informatieve en eenvoudige website)
  Groet, Gijsbert

  1. Hallo Gijsbert,

   Bedankt voor de complimenten voor mijn website :)

   Een goede ontvangst heeft altijd te maken met beide zijden (dus goede ontvanger en goed access point). De Engenius EUB9603H heeft een hoger vermogen en betere ontvangstgevoeligheid. Je geeft aan dat het verplaatsen van de laptop met 2 meter beter bereik geeft. Daarom ga ik ervan uit dat je dit oplos met deze usb-adapter. Het is wel zo dat de usb adapter twee vrije usb-poorten nodig heeft (meer stroom nodig vanwege het hoge vermogen).

  2. Hallo Gijsbert,

   Ik heb op mijn TPLINK andere firmware gezet, namelijk Gargoyle. Wegvallen van de verbinding nu geen last meer van :-).

   Groet,

   wim.

 5. hoi hoi ik heb men zoontje gisteren een tablet pc 10inch van qware kado gedaan nu hebben we een pc en laptop en rotter wwerk prima ik heb de code op de tablet ingetoetst maar hij blijft maar scannen en scannen en dan staat er onder de naam van men moeder (onze verbinding) uitgeschakelt beveiligt wpa a wpa2 psk eerst stond er voor ik onze code intoetste beveiligt met wpa wpa2 wat moet ik nu doen grrrr word der gek van zeggen ze dan an af 8 jaar zoon ding hihihih bv dank ramona

  1. Beste Ramona,

   Waarschijnlijk kan de tablet niet overweg met de beveiligingsinstellingen van de draadloze router. Een aantal tips: update de firmware van de router (zie hiervoor de support pagina op de website van de fabrikant). Speel eens met de beveiligingsinstellingen van de router. Probeer eens WPA met AES, WPA met TKIP, WPA2 met AES of WPA2 met TKIP.

 6. Beste Jan,

  Sinds ik internet van telfort + zyxcel modem heb ik last van een pieptoon in me oren dit zou kunnen door de 2.4ghz signaal lees ik op internet? Mijn vraag is kan ik dan beter overstappen op een 5ghz (die de iphone4 niet ondersteund) of maakt 5ghz niet uit voor je gehoor? zowel mischien ook mogelijk om een ECB350 (5ghz?) aan te schaffen en dan de wifi van zyxcel uit te zetten. En tot slot bestaat er geen modem die de wifi automatisch aan en uit zet als die wel en niet gebruikt word? dit zou namelijk handig zijn voor iedereen heb je minder last van storingen lijkt me zo.

  Alvast vriendelijk bedankt.

  Groeten raoul

  1. Beste Raoul,

   Zelf heb ik hier geen last van en ook nog nooit van gehoord. Maar 5 GHz is veel minder in staat om door muren en dergelijke te dringen, dus voor goed bereik zou ik toch 2.4 GHz adviseren.

   Wat je zou kunnen doen om te testen is wireless op je Zyxel modem uitzetten zodat je kunt nagaan of het inderdaad door het WiFi komt. Indien je nog steeds klachten hebt lijkt het mij dat het ergens anders aan ligt.

 7. Hoi Jan,
  Leuke en leerzame site. Ik heb een probleem sinds ik internet via canal digitaal heb met een zyxel modem. Ik heb een desktop PC met een kabel verbonden aan dit modem en alles werkt perfect. Nu wil ik van die kabel af en heb ik een TP-link wireless N USB adapter aangeschaft. Indien ik deze usb adapter installeer, en aansluit op de PC, valt ineens de wifi uit op alle smartpone’s en ook heeft de PC geen internetverbinding.

  Indien ik de USB eruit haal, modem reset en de kabel weer aansluit werkt alles weer naar behoren. Werken deze beide apparaten niet samen? Wat moet ik doen om van die kabel af te komen?

  Alvast bedankt,

  Waar zou dit aan kunnen liggen.

 8. heb een nieuwe tp Link router gekocht en een acces point
  alles aangesloten werkt perfect alleen ik heb mijn oude cisko router aangeloten op de bovenverdieping
  via een kabel vanaf de tp link router ook als een soort acces point om boven de pc van mijn zoon die niet draadloos is aan te sluiten.nu pakt hij het oude wifi signaal van de cisko router maar niet van de nieuwe hij geeft wel verbonden aan
  kunt u mij zeggen hoe ik dit kan oplossen
  mvg
  Adrie

 9. Ik heb het volgende probleem:

  Ik heb in Frankrijk internet via een Livebox van Orange Fr.
  Dit werkt perfect op al onze laptops, echter met smartphones en tablest gaat het mis,
  deze zien de livebox wel, maar na op “verbinden” te hebben gedrukt blijven deze scannen
  en telekns komt de mededeling “verbinding verbroken”.
  Dit gebeurt zowel in beveiligde mode als in onbeveiligde, de Livebox staat nu aan zonder beveiliging. (We hebben geen buren, wonen ver buitenaf).
  Wat kan de oorzaak zijn van het niet op wifi komen?
  Bij voorbaat dank,
  Albert

 10. Hallo Jan, hopelijk ben je nog actief op deze site. Ik heb een probleem met mijn nieuwe wifi repeater nadat we de ICIDU router voor een router modem van Realtek (Cisco) hebben moeten vervangen. Zou je me kunnen helpen? Alvast bedankt!

 11. ik heb van de week een nieuwe Acer E5 711 53KT gekocht. De oude (Toshiba L670) is 5 jaar oud, gebruik ik ook en staat tegenover de nieuwe op dezelfde tafel en is behoorlijk snel (75/80 download) draadloos volgens speedtest van Ziggo.
  De nieuwe Acer haalt maar nauwelijks 35/40 download volgens speedtest van Ziggo. Ik heb een Ubee wve 321B modem/wifi van Ziggo. Nu zou er in de Acer 1 partial stream zitten en dat zou het probleem zijn. Is dat zo en kan ik dit door iets verbeteren?

 12. een vraagje we hebben draadloze wifi via de buren in een flat ..
  wij wonen 1 hoog en de buurman 2 hoog …
  we zitten vaak met 4 mensen op die verbinding de kinderen met een tablet ieder en wij met de laptop ….
  en dan laat het onvangst vaak te wensen over kan ik daar wat aan doen ?
  nu is mijn vraag als ik 1 draadloze wifi adoptor aan schaf die in het stopcontact moet zou mijn ontvangst dan beter worden ?

  1. Beste Koos,

   In dit geval zou je kunnen gaan voor de nieuwste router van netgear. De Netgear Nighthawk R8000: http://www.routershop.nl/netgear-nighthawk-r8000-x6/pid=32788
   Het is een vrij prijzige router maar dat komt omdat hij Tri-Band Wifi gebruikt. Omdat jullie met veel verschillende apparaten draadloos willen verbinden, zou Tri-Band wifi een uitkomst bieden. Het access point wat je nu gebruikt heeft waarschijnlijk 1 frequentie band ( 2,4 GHz ) waar je met z’n allen op werkt. Wanneer je met z’n allen op 1 frequentie werkt kan het de boel vertragen. De Netgear geeft als het ware 3 van deze frequenties zodat al het verkeer netjes wordt verdeeld en iedereen de maximale snelheid uit de verbinding kan halen.

 13. Dag Jan
  Ik heb UPCmodem TWG870 u in bridge staan met hierachter eigen router Netgear WNDR3700 en in de kamer de Horzion box als accesspoint voor wifi. ALs ik nu een krachtiger eigen router neem kan dan het wifi signaal van de HB ook verbeteren of zal dat niet gebeuren ?

 14. Beste jan
  Prima site heb je hier misschien weet jij het antwoord op mijn prangende vraag ik heb een modem van ziggo de ubee evw 3200 kan ik die samen met de asus-ac 56 dualband adapter gebruiken…….en zo ja waar moet ik op letten of is die asus te hoog gegrepen want dat modem is niet meer van deze tijd alhoewel hij zou 5g moeten ondersteunen……..geen Ac zover ik weet maar…….wat is een mooie oplossing ……….kijk ik betaal ziggo voor 120 mb maar als ik het meet kom ik niet verder dan pak en beet 30

 15. Hoi Jan,

  Ik vraag mij af wat voor wifi router ik het beste kan kopen in mijn situatie. Ik woon in een flat in Amsterdam waar het wifi gebruik erg hoog is. Ik vermoed dat daarom ons internet telkens uitvalt en de verbind slecht is. Vanaf de plek waar de modem staat is er na ±7 meter, in de keuken, geen of weinig bereik meer. Wij hebben geen televisie en doen veel aan online streaming. Erg lastig als het internet telkens uitvalt. Ik heb gehoord dat een wifi router aandoe modem koppelen een goede oplossing zou kunnen zijn. Ik ben daarom bij een computerspecialist langs geweest die mij de TP-LINK 802.11ac (ac1750) voorstelde. Ik heb geen idee of dit een goede keuze is.

  Kan jij daar misschien wat advies in geven of dit een goede keus is en waar op te letten en welke routers goed zijn voor onze situatie?

  Alvast erg bedankt!

 16. Beste Jan,

  Helemaal top, die tips van jou.

  Heb sinds een paar dagen een ExperiaBox V8 en daarna was het over met een normale wifi verbinding.
  Na wat zoeken op de KPN site allerlei settings veranderd die dan weer niets bijdroegen aan verbetering.
  De wijzigingen die jij aangeeft werken wel maar zijn bijna het tegenovergestelde van de specialisten van de KPN (die ik gelezen heb)

  Helemaal blij met je, bedankt !!!

  gr.Paul(us)

 17. Ik heb een Acer laptop en wil weten waarom internet traag reageert met WiFi, wanneer ik op de tweede verdieping online actief ben en de modem op de begane grond bevind?
  En wat ik eraan doen om een snellere downloadverbinding te krijgen of om sneller te kunnen inernetten?

  1. Beste Joemai,

   Er kunnen veel redenen zijn dat de wifi snelheid niet voldoende is. Je zou er een boek over kunnen schrijven zeg maar :)
   WiFi heeft moeite met plafonds en muren en zal dan ook minder goed werken hoe meer obstakels er tussen de router en ontvanger zitten.
   Als alternatief kan je kijken naar een draadloze homeplug oplossing, dat werkt via het stopcontact : http://www.routershop.nl/draadloze-powerline-homeplug/cid=3323

   Een sterkere router of access point kan ook een optie zijn, echter is dit vele malen duurder en garandeert geen oplossing.

 18. Beste Jan, vraagje. Ik heb sinds kort Windows 10 op mijn pc geinstalleerd en nu werkt de wifi verbinding op die pc steeds op 2.4 ghz ipv 5 ghz. Ik heb een Asus n66u router en een Asus pci ac68 netwerkkaart in mijn pc. Het lukt me niet om standaard op 5 ghz te verbinden, waarschijnlijk omdat het 2.4 ghz signaal iets sterker is. Als ik het 2.4 ghz gedeelte uitschakel, heeft mijn laptop en ook mijn smart tv geen verbinding met internet meer dus dat is ook geen oplossing. Mijn 2.4 ghz verbinding zit op kanaal 6 en mijn 5 ghz verbinding op kanaal 48. Volgens mij werkte het onder Windows 8.1 zonder problemen.

  1. Beste Bas,

   Heb je toevallig iets gewijzigd aan de N66U? Het kan zijn dat je de dual-band functie hebt uitgezet zodat hij alleen nog op de 2,4Ghz uitzend. Je kan het beste even inloggen op de router om te kijken of dit het geval is. Ook kan het zijn dat de Netwerkkaart automatisch kiest om met 2,4 ghz te werken omdat die een betere ontvangst heeft. Asus heeft als het goed is een speciale applicatie voor de PCI kaart waar je de frequentie handmatig kunt kiezen, ik vermoed echter dat je dan bij 5 Ghz een minder goed resultaat krijgt aangezien 5 Ghz niet zo heel goed door muren etc heen gaat.

 19. Beste Jan,

  Dank en complimenten voor je duidelijke beschrijving voor het instellen van een Wifi Router. Hopelijk heeft het effect op het bereik in mijn huis (en ik minder last heb van de buren). Ik heb nog wel een vraag als dat mag. Dat is nl niet echt aan de orde gekomen in je artikel, maar ook wel zo specifiek, dat ik me kan voorstellen dat het voor de meesten niet van toepassing is. Naast mijn wifi-router (kanaal 9, lower) staat een SONOS-bridge die op kanaal 11 draait. Een SONOS-bridge verzorgt de wifi verbinding tussen de verschillende SONOS elementen (geluidssysteem). Maakt het wat uit dat deze 2 vlak naast elkaar staan of zou daar een bepaalde afstand tussen moeten zitten?

  Alvast bedankt,

  Jop

 20. beste jan.
  heb nu een paar weken een nieuwe router de tp-link ac 1750,maar draadloos kom ik nog steeds niet boven de 50 mbit en ik tot 200 mbit (ziggo).zijn er instellingen die ik nog kan veranderen om deze toch te verhogen…
  gr cees

  1. Beste Cees,

   Zit je wel op de 5 Ghz band? Want op 2,4 Ghz ga je niet meer dan die 50 Mbps halen namelijk. Op de 5 Ghz band is er meer bandreedte beschikbaar en kom je wat meer in de buurt, echter door alle overhead en verlies in sigaal zal je bekabeld toch altijd het meeste eruit kunnen halen.

 21. Goedendag,

  ik heb een lynksis router van ongeveer 7a 8 jaar oud in de kamer naast mijn kamer.
  nu valt internet veel weg en is mijn wifi heel vaak beperkt.

  nu vraag ik mij af kan dit aan de router liggen? de laptop zou deze verbinding makkelijk moeten halen aangezien het een van de nieuwste gaming laptop is.

  gr roel

  1. Beste Roel,

   Ik vermoed dat het aan de router kan liggen, 7 a 8 jaar is best al oud voor een router. De software van de router zal al waarschijnlijk niet lang ge-update zijn en het kan zijn dat de prestaties van de hardware na zo’n lange tijd minder zijn geworden. Ik raad je aan te kijken naar een andere router. Gebruik hiervoor ons advies voor de beste wi-fi router 2017.

 22. Na de zoveelste frustratie over het slechte wifi bereik in huis deze site gevonden. Prima site met veel info, maar eerlijk gezegd ben ik eigenlijk een complete noob op dit gebied.
  Onze situatie: standaard Ziggo Cisco EPC 3925 waarvan wireless is uitgezet met daarachter een Sitecom WLR-6000 v1 001 router voor het draadloze signaal. Vanaf de Sitecom een kabel naar zolder en eentje naar de smart tv in de woonkamer. Sitecom hangt tegen het plafond in het trapgat, maar op zolder slecht tot geen draadloos signaal.
  Hoe krijg ik nu in het gehele huis een fatsoenlijk draadloos signaal op de makkelijkste manier?

  1. Beste Frans,

   In dit geval kan je het beste gaan werken met een powerline oplossing dat via het stopcontatc loopt. Deze set: http://www.routershop.nl/devolo-dlan-500av-roaming-wifi-starterkit-set-van-twee-stuks/pid=28904
   Is hier erg geschikt voor. 1 adapter prik je in het stopcontatc en laat je via een kabel naar de sitecom lopen. De draadloze adapter hang je vervolgens in de kamer waar je wifi wilt hebben. Via het stopcontact maken de twee adapters verbinding.

 23. Beste Jan,

  Ik heb glasvezel internet van vodafone thuis met een snelheid van 100mbps.
  Ik gebruik de router die door vodafone is geleverd.
  De Draytek Vigor 2130Fvn.
  Kan ik ook een snellere en betere router aansluiten op de Draytek Vigor?
  Ik wil de ASUS RT-AC5300 of de Netgear R8000 Nighthawk X6.
  Mijn huidige router ondersteunt 5ghz niet, en de nieuwe routers die ik wil wel.
  Die zijn ook dual of triband. Kan ik deze ook koppelen aan een Draytek Vigor?

 24. Beste Jan,

  Graag wil ik advies welke de beste instellingen zijn voor de apparatuur welke ik gebruik.

  Ik heb de volgende apparaten:
  van KPN een Experiabox V10 + een Engenius 300 + een Apple AirPort Time Capsule

  De EnGenius en Time Capsule zijn beide met een LAN kabel verbonden aan de Experiabox.
  Op de Experiabox heb ik WiFi uit staan
  De EnGenius en Time Capsule hebben beide dezelfde inlognaam en WPA2 code
  De Time Capsule is via LAN en WiFi verbonden met 2 Apple iMacs
  De EnGenius gebruik ik voor 2 iPhones en 2 iPads
  Momenteel staan de Time Capsule en EnGenius beide op channel 6, maar volgens mij loopt nu alles doorelkaar en moet dit beter kunnen, alleen weet ik niet goed hoe ik dit moet instellen.

  Mvg. Alfred

 25. Hallo
  Een vreemd probleem…
  Sinds vrijdag 25 november ’16, kan ik opeens m n apps niet meer gebruiken. O.a facebook, wordfeud en wordon, maar ook m n rabobankapp werkt niet meer…. Ik kan niet whatsappen enz enz
  Ik ben verbonden met ons netwerk, het wifi-icoontje is vol, en de pijltjes knipperen soms.
  Wij hebben een (dure) router beneden staan en mijn 3 medebewoners hebben geen problemen. Nu hebben wij boven op zolder ook een wifi-versterkertje staan, vanwege een sterkere verbinding voor de HEOS muziekboxen. Als ik op zolder ben, doet alles het, kom ik weer beneden, heb ik niks. We hebben de kleine router van zolder naar beneden gehaald, naast mij in het stopcontact gedaan…. Verbinding was “erg sterk” volgens mijn phone, maar de apps deden het niet. Vanmiddag de router weer op zolder aangesloten en waarempel kon ik alles weer gebruiken.
  Als ik via messenger een berichtje wil sturen, blijft er een cirkeltje draaien, waarbij staat:wachten op netwerk.
  Heb het gevraagd bij de telefoonwinkel, gebeld met T-mobile… Van alles opgezocht, maar niemand kan me helpen, hoop hier op een reactie….

 26. Hallo Jan ,

  Aan de informatie op jouw site heb ik tenminste iets .
  Alles is zeer professioneel en duidelijk in begrijpbare taal uitgelegd .

  Misschien zou een rubriek met eventuele waardevolle aanvullingen van anderen iets kunnen zijn ???
  (Die natuurlijk eerst door jou getoetst zijn)

  Deze top site verdiend voor wat mij betreft een dikke 10.
  Thanks .

  1. Beste John,

   Dank voor de positieve berichten. Iedereen mag een bijdrage leveren, veel mensen doen dat ook door in de comments handige tips achter te laten :)

 27. Hallo,

  Ik ben een gamer en de zolder is mijn kamer. Ik heb hier bar slecht bereik met de WiFi. Bij ons kan het alleen in de meterkast aangesloten worden op de begane grond… Ik heb nu een goedkope repeater op de 1e etage op de overloop geplaats maar dit levert geen resultaat. Wij hebben ook geen ethernet kabel aansluitingen in dit huis.

  Wij hebben KPN.

  Help?

  Groetjes Dillan

 28. Goedenavond

  Ik heb een vraag, ik zit op een RCN park waar WiFi erg slecht is. Ik moet continue inloggen of niet inloggen op mijn Ipad maar dan heb ik geen internet of wat dan ook. Bij de info wordt er een 802.11n/ac- router geadviseerd. Wat adviseert u mij en hoe zit dat met installeren? En hoe zit dat dan als ik in mijn eigen huis zit? Alvast bedankt!

  Groetjes, Marijke

 29. Goede avond,
  Ik heb onlangs een Garmin 1000 fiets navigatie gekocht.
  In mijn huis vindt de Garmin niet/nauwelijks mijn netwerk.
  Bij mijn zus kan ik de Garmin wel op het netwerk krijgen. Heeft u een idee hoe ik dat op kan lossen.
  Heb ik misschien teveel kanalen??

  Groet Maarten

  1. Hi Maarten,

   Ik heb helaas geen verstand van GPS apparatuur. ik ga er vanuit dat hij geen wifi gebruikt maar gewoon via GPS werkt, dan kan het zijn dat je op de ene locatie beter bereik tot de satelliet hebt dan op een andere locatie.

   1. Hoi Nico, in mijn zoektocht kwam ik de vraag van Maarten tegen en ik heb hetzelfde probleem. Onze Garmin heeft wel degelijk WiFi zodat bij thuiskomst de gefietste route op het internet verschijnt.
    Dat werkte perfect totdat ik een Experia box V10 kreeg van de provider. Daar kan de Garmin niet mee overweg (waarschijnlijk te snel voor de Garmin?)
    Mijn vraag blijft; hoe kan ik dit oplossen? Een trage WiFi-repeater aanschaffen? Zo ja welke? Of is er een instelling te doen om dit op te lossen?
    Hiervoor had ik een Experia box V8 en daarvoor een ZyXell werkte perfect.
    Groeten Piet

  1. Beste Job,

   Je kan niet zomaar je draadloze standaard veranderen, dan zal je nieuwe hardware moeten kopen die de nieuwste AC standaard ondersteund. Een USB wifi ontvanger met Wireless-AC ondersteund alle standaarden van het moment.

 30. Hallo Nico,
  Sinds enige tijd probeer ik ons wifi te verbeteren maar krijg helaas geen oplossing geboden. Dat heeft met mijn eigen onkunde en moeilijke buren te maken. Misschien kan jij mij een paar antwoorden geven zodat ik een plan van aanpak kan bedenken.

  Wij wonen in een huis op 3 verdiepingen (5 personen) en delen een internet.
  Helaas schijnt er ook maar een aansluiting te zijn.
  De router hangt beneden in de meterkast, ik woon op 1 hoog.
  Eerst moest ik een extender kopen op stroom en daarna eentje op wifi connectie om het wifi op mijn verdieping te versterken.
  Nu geeft de laptop wel aan een versterkt signaal te ontvangen maar daardoor werkt het internet niet beter.
  Waar kan dit aan liggen?

  Ligt het aan de afstand van router naar mijn laptop? Maar waarom wordt het bereik dan wel als voldoende weer gegeven?

  Ziggo zegt dat er een slechte aansluiting voor het huis is. Kan dat? En waarom vervangen ze die dan niet? Of is dat voor eigen kosten? (Ik woon in centrum utrecht dus lijkt me dat er meer internet aansluitingen lopen)

  Mijn buurmannen zeggen dat ze zelf niet veel up/ downloaden maar er ook last van hebben. Zullen ze niet toch meer gebruik van internet maken dan ze zeggen en daardoor het tekort?
  Ik las iets over een splitter die het wifi eerlijk over 3 partijen verdeeld. Kan ik zoiets via Ziggo gewoon opvragen? Zal dat verschil maken of is er dan nog minder wifi over?

  Netflix staat op het kabel internet aangesloten en werkt prima. Het wifi moet dan toch dezelfde internet snelheid hebben?

  Ik ben helaas echt een amateur in wifi zaken. Kan jij zo op afstand al een advies geven? Of zijn er onafhankelijke adviseurs die het ter plaatste kunnen beoordelen? Want de ziggo man is al vaak langs geweest en nooit met een oplossing.

  Hopelijk kan je helpen. Dank alvast. Groetjes Lucie

  1. Hi Lucie,

   Wifi is vaak minder snel dan de kabel en zeker als dit door meerdere verdiepingen moet. Het signaal kan dan goed doorkomen maar de kwaliteit van het signaal is dan onvoldoende om grote hoeveelheden data te versturen zoals nodig is bij netflix. Wat ook nog een rol speelt is de wifi zender in de laptop en andere apparatuur, als die van matige kwaliteit zijn of verouderd kunnen ze misschien niet genoeg zijn om netflix te streamen zonder onderbrekingen.

   het beste kan je zoveel mogelijk met de kabel werken als die er ligt. Die kan je eventueel verdelen via een switch om meer apparatuur bekabeld aan te sluiten.

 31. Hallo Jan,

  in mijn wifi netwerk zitten een aantal dekkingsgaten en die wil ik toch opgelost hebben. Echter kan ik dit op verschillende manieren doen en ik hoop dat je me wat tips of richting kunt geven.
  Mijn huis heeft 3 verdiepingen en een keukenaanbouw. Op zolder en in de keuken is de wifi dekking slecht. Ik maak gebruik van het Ziggo connect modem/router die middels een utp verbinding naar mijn accespoint op de 1e verdieping gaat. Dit AP zorgt voor WIFI op een deel van de 1e verdieping en is verbonden met een powerlineadapter. Een ander deel wordt door een 2e powerline AP van wifi voorzien.

  Op zolder is het bereik al heel slecht. Ook met powerline adapters is de internetkwaliteit beroerd omdat het lichtnet blijkbaar geen goede verbinding biedt tussen de 2 powerline adapters. Ik heb geen mogelijkheid om een utp kabel te trekken naar zolder.

  In de keuken eigenlijk hetzelfde verhaal. Geen utp en een slechte powerline kwaliteit.
  Nu zit ik zelf te denken aan een oplossing met de TP-Link Deco M5 mesh wifi. Ik zou dan denk ik 4 van die satellieten nodig hebben maar dit is ook wel weer kostbaar. Of zou ik het met 2 af kunnen alleen in de keuken en op zolder? Ik weet niet of die Satelliet het (zwakke) signaal van de 1e verdieping kan verbeteren?

  Ik ben benieuwd naar je mening.

  groetjes

  Richard

  1. Hi Richard,

   Ik zou gaan voor de Deco M5 van 3 stuks. Mocht het dan nodig zijn kan je er altijd losse nodes bij kopen maar voor 9 van de 10 woningen is de set van 3 perfect.

 32. Hallo,

  Mijn zoon speelt altijd op de computer een spel en dat geeft geen problemen, maar wanneer er nog iemand begint te spelen in huis op zijn gsm dan blijft zijn spel altijd hangen en kan hij niet meer verder spelen. Wat zouden we kunnen doen om dit probleem op te lossen.

  Groetjes
  Annick

 33. Beste Jan, aangezien mijn instructeur gaat verhuizen overweeg ik om Pack Pixio Live Coaching aan te schaffen om zo op afstand instructie te kunnen krijgen. Echter mijn rijbak ligt 50 meter van ons huis af en daar heb ik dan als ik het goed begrijp Wifi nodig. Laptop heb ik. Kan je mij aviseren hoe dit te realiseren is?

 34. Hallo, ik heb wifi van kpn, ben over gestapt met telf naar T mobile, lijkt alsof mn wifi het nog slechter doet,zelfs 4G is slecht hoe kan dat, geeft veel irritatie. Gr.peggy

 35. Hallo Jan,kun je mij een advies geven over een goede combinatie van een ip camera icm een router,
  Deze wil ik ophangenn/plaatsen in mijn werkruimte van 55 vierkante meter. Ik heb daar geen kpn of ziggo punt, dus overweeg een 3g of 4g netwerk te kopen, dus router met simkaart enz,, heeft u voor mij wat tips qua aankoop van allerlei apparatuur?

 36. Ik wil mijn WIFI versterken door een set TP-link DECO Mesh M9 toe te passen maar lees dat bij Ziggo hiervoor de modem in Bridge-stand gezet moet worden…?
  Is dat zo of werkt de TP-Link DECO M9 ook gewoon met de modem zoals die nu staat ingesteld af fabriek?

  Mocht iemand hier ervaring mee hebben hoor ik het graag!

  Groeten,
  Peter

  1. Hoi Peter,

   Bij ziggo heeft altijd gewoon standaard modem gebruik staan om verbindingen te maken met apparaten.
   Zodra je idd een eigen router wil gebruiken en aansluiten dan kan via ziggo idd overgezet worden op bridge stand, zodat je je eigen router kan gebruiken.

 37. Een vraag: ik ga bij een vriend van mij onderverhuren op zijn perceel. Ik heb dus ene aparte woning op Zijn grond. Ik kan gebruik maken van zijn internet verbinding maar het ontvangst is maar heel slecht. Hoe zou ik dat kunnen verbeteren? Het huisstaat zo 50 meter van zijn huis af.

 38. Hoi!

  Vandaag hebben wij bij ons thuis verschillende internetsnelheidstests gedaan. De maximale downloadsnelheid zou 250 Mbps moeten zijn. Echter, de downloadsnelheid verschilde enorm per apparaat.

  Vlakbij de router haalde mijn moeder 45 Mbps op haar telefoon. Ik haalde 253 Mbps op mijn laptop. Op de iPhone 7 haalden we 100 Mbps en op de iPad Air 2 haalden we 251 Mbps.

  Daarom mijn verzoek: voeg iets toe aan het artikel over het apparaat dat je gebruikt. Want met een telefoon of laptop van 2014 met slome processor kan je de beste WiFi-verbinding hebben, dan heb je nog steeds geen snel internet. Dan kan je beter een nieuw apparaat aanschaffen.

  Mvg,

  Joris

 39. Hoi
  Ik heb net in ons nieuwe huis een nieuwe Ziggo installatie gekregen en laten installeren door een monteur. Bestaat uit een SmartWifi modem (zwart) + 3 Deco T-Link 4M mesh wifiboosters. en voor de TV een Next Mini. De wifi werkte aanvankelijk wel goed, maar plotseling heb ik op mijn laptop nog nauwelijks verbinding, terwijl één van die boosters in dezelfde (kantoor)ruimte staat! TV is goed.
  Speedtest op de laptop wijst uit dat (waar het 450 – 600 Mbps zou moeten zijn), heeft ie slechts 0,2 Mbps Download en Upload 0,7 !!!
  Met mijn tablet ook de speedtest gedaan: 474,5 Mbps Download en 74 Upload. Ook de wifi op de GSM doet het prima. Alles goed dus.
  Behalve de laptop . . .
  Een andere laptop van een vriend gehaald, die het gewoon goed doet bij hem thuis en wat denk je? Dezelfde lage waarden, dus óók nauwelijks wifi.
  Ra, ra hoe kan dit ?? Ziggo zegt: de installatie is goed, het ligt vast aan je laptop, dus bekijk het verder. Mooi makkelijk natuurlijk.
  Maar, wat kan ik doen ? Niemand snapt het?
  Is hier iemand die het denkt te weten ? Zou geweldig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.