Installeren

door Jan Mulder

3

Draadloos netwerk installeren voor (kleine) bedrijvenGrotere organisaties hebben vaak een IT-afdeling met de kennis voor installatie en onderhoud van een wifi netwerk. Dit artikel schrijf ik voor de kleinere organisaties die niet de kennis in huis hebben voor het installeren van een draadloos netwerk op kantoor.

Indien je een beetje kennis hebt van (draadloze) netwerken, ben je met dit artikel in staat om een veilig draadloos netwerk te installeren op kantoor. Het installeren van het draadloos netwerk gaat net zoals thuis, je dient echter wat extra veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Veiligheid

In het artikel over het beveiligen van een draadloos netwerk wordt al het nodige uitgelegd over wifi beveiliging. Wat is nou de beste manier om je bedrijfsgegevens veilig te stellen en toch een draadloos netwerk te gebruiken? Dat leggen we hieronder uit.

Lokale veiligheid

De beveiliging van het draadloze netwerk op kantoor, waarbij u controle over de computers en laptops hebt kan simpel: met Wi-Fi Protected Access (WPA) of WPA2.

Zorg er wel voor dat u de netwerksleutel (PSK, Pre-shared Key) regelmatig wijzigd. Zet het op de agenda bijvoorbeeld. Wijzig de netwerksleutel in ieder geval wanneer een medewerker uw bedrijf verlaat.

Veilig verkeer van buitenaf

Uw eigen draadloze netwerk is beveiligd. Maar wat als uw medewerkers van buitenaf inloggen? Bijvoorbeeld vanaf een hotspot of een onbeveiligd draadloos netwerk?

De beste manier is middels een Virtual Private Network (VPN). VPN biedt een beveiligde verbinding over het internet naar uw eigen netwerk. Deze optie zit bijvoorbeeld ingebouwd in Windows Server 2003. Voor kleinere bedrijven is dat een zeer dure optie.

Een goedkopere optie is het gebruiken van een VPN router. De Draytek V2925 is een zeer goede VPN router voor MKB bedrijven. De niet draadloze variant is het meest geschikt, hier sluit je je draadloze access points op aan voor een beter bereik. De Draytek 2925 is te bestellen bij Routershop.

De Draytek 2920 is geschikt voor SSL VPN. Lees welke Draytek routers geschikt zijn voor SSL VPN.

Geautoriseerde toegang

Het gebruik van WPA, een firewall en VPN samen is een zeer effectieve beveiliging. Wilt u nog een stapje verder? Gebruik dan 802.1x, dat combineert gebruikersbeheer met veiligheid. 802.1x wordt ook bij professionele wifi netwerken gebruikt.

Met het 802.1x protocol heb je eigenlijk een bewaker in je netwerk. Die laat niemand toe, totdat iemand zijn ‘toegangsbewijs’ laat zien. Dat kan een gebruikersnaam met wachtwoord zijn, maar ook bijvoorbeeld een vingerafdruk.

Er zijn drie onderdelen bij 802.1x: een client, die wordt supplicant genoemd, een access point, die treedt op als authenticator en een gebruikers database server, ook wel authentication server. In het figuur hieronder zie je hoe 802.1x werkt.

Het gebruik van 802.1x houdt de mensen zonder het juiste wachtwoord van je netwerk. Maar het wordt nog beter. Zodra de gebruiker toegang heeft, kan de authentication server een unieke WPA key verstrekken. Op deze manier heeft ook nog eens iedere gebruiker op je netwerk een unieke WPA sleutel.
Tags: , , , , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.3 reacties op Draadloos netwerk installeren voor (kleine) bedrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑