Wifi Asus RT-AC5300

door Nico

327

Beste Wi-Fi Router 2016Benieuwd welke router zich de beste Wi-Fi router 2016 mag noemen? Een jaar geleden schreef ik een artikel over de beste Wi-Fi router voor 2015. Op dit artikel heb ik veel positieve reacties mogen ontvangen. Omdat de techniek niet stil staat en er zeker op het gebied van Wi-Fi routers een hoop gebeurd, leek het mij handig om ook voor 2016 weer een router advies uit te schrijven.

UPDATE 2017: Dit artikel uit 2016 is opgevolgd door een up to date advies.
Lees: De beste Wi-Fi router 2017.

Mensen die graag wat meer basiskennis willen opdoen kunnen aan het begin van dit artikel lezen wat er belangrijk is aan een router en waarom er zoveel verschillende Wi-Fi routers op de markt zijn.

Wilt u direct naar het advies?
Klik dan op één van de onderstaande links.

Beste Wi-Fi router tot € 100,-
Beste Wi-Fi router tot € 150,-
Beste Wi-Fi router tot € 250,
Beste Wi-Fi router 2016

Wat is belangrijk bij een Wi-Fi router?

Bij de keuze van een Wi-Fi router zijn een aantal dingen belangrijk. Niet elke gebruiker heeft dezelfde eisen waardoor de duurste router niet per se de beste keus is voor iedereen. Wanneer u op internet surft, e-mail leest en misschien af en toe een video op youtube kijkt heeft u geen router nodig van € 500,-. U kunt dan prima uit de voeten met een router onder de € 100,-.

Wi-Fi routers

Wilt u echter Netflix streamen of af en toe een film downloaden en heeft u meerdere draadloze apparaten in huis, dan zult u al snel een stapje hoger moeten gaan.

De duurdere top routers zijn echt bedoeld voor hardcore gamers en gezinnen met veel draadloze apparatuur die samen veel gebruik maken van streaming video en audio als Netflix en Spotify.

Houd er wel rekening mee dat de behoefte naar sneller internet en meer datagebruik bij iedereen toeneemt met de jaren, een goede router kan best 5 jaar mee. Gebruikt u nu niet het maximale, dan kan dat over een jaar of 2 misschien wel het geval zijn en is het niet fijn elke 2 jaar een nieuwe router te moeten kopen.

De Hardware in een Wi-Fi router

Een Wi-Fi router is tegenwoordig bijna een volwaardige PC. In een Wi-Fi router zit een moederbord voorzien van een processor, werkgeheugen en één of meerdere Wi-Fi chips.

de processor

Hoe sneller de processor, hoe meer connecties er kunnen worden gemaakt wat bijvoorbeeld handig is voor het downloaden van torrent bestanden en peer2peer netwerken. Een snellere processor heeft ook nut bij het streamen van audio en video. Programma’s als Netflix en Spotify hebben hier dus baat bij.

het geheugen

Het geheugen is vaak opgedeeld in 2 delen, het werkgeheugen en flash geheugen. Wanneer u veel draadloze apparaten heeft, dan is een groot werkgeheugen wel zo fijn. Per draadloos apparaat wordt ongeveer 1 MB werkgeheugen gebruikt om de verbinding in stand te houden.

Een goede Wi-Fi router heeft meestal 256 MB of meer aan geheugen. Zo kunnen tientallen apparaten draadloos worden verbonden en wordt de rest van het geheugen gebruikt om de rest van de router aan te sturen.

R7000 moederbord

Moederbord van de Nighthawk R7000. Bron: Kitguru.net

Het flashgeheugen biedt ruimte voor de software van de router en behoudt de instellingen. Het flashgeheugen is meestal kleiner dan het werkgeheugen.

Wi-Fi chip & antennes
De Wi-Fi chip in de router bepaald samen met de Wi-Fi antennes het zendvermogen en manier van uitzenden. De gebruikte Wi-Fi standaard en het stralingspatroon kunnen veel verschil maken tussen een goed bereik en een slecht bereik. Goedkope Wi-Fi chips zorgen voor minder goed bereik en hoger stroomverbruik.

2,4 GHz frequentie

Wi-Fi maakt gebruik van zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequentie band. De 2,4 GHz frequentie heeft een langere golflengte en gaat dus beter door obstakels als muren en plafonds heen. Een nadeel hiervan is dat er minder data over kan worden verzonden dan bij de 5 GHz band.

Een tweede nadeel is dat het zendvermogen op 2,4 GHz volgens de wet niet boven de 100mW mag uitkomen. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn aangezien 100mW meer dan voldoende moet zijn voor een gemiddelde woning.

5 GHz frequentie

De 5 GHz band heeft als voordeel dat er meer data kan worden verzonden met een hoger zendvermogen tot wel 1000mW. Dit maakt deze frequentie dan ook ideaal voor langere afstanden of voor toepassingen waar een hogere snelheid belangrijk is.

Een nadeel is dat obstakels als muren en plafond het signaal ernstig kunnen verstoren waardoor je beter voor 2,4 GHz kunt kiezen wanneer er een verdieping tussen de router en ontvanger zit.

Wi-Fi antennes

Vroeger hadden routers 1 of 2 zichtbare antennes, soms zaten ze intern zodat u helemaal geen antenne zag. Tegenwoordig zie je de meest bizarre vormen waarbij 8 antennes heel normaal zijn.

De antenne is een belangrijk onderdeel van een router. Een 2,4 GHz antenne is weer anders dan een 5 GHz antenne. Door elke frequentie zijn eigen antennes te geven, optimaliseren fabrikanten het Wi-Fi bereik enorm.

WiFi chipset en antennes

Dual-Band Wi-Fi

De betere Wi-Fi routers gebruiken tegenwoordig meer dan 1 Wi-Fi chip zodat ze voor beide frequenties een aparte chip kunnen gebruiken in plaats van 1 chip die constant moet schakelen tussen beide frequenties.

Door dit netjes te verdelen over meerdere chips zijn hogere snelheden en een beter bereik te behalen. Wi-Fi routers die op zowel 2,4 GHz als 5 GHz kunnen werken worden ook wel Dual-Band routers genoemd. Hier komt nu langzaam een opvolger voor in de vorm van Tri-band Wi-Fi.

Tri-Band Wi-Fi

Afgelopen jaar is de eerste Tri-Band Wi-Fi router uitgekomen. In de loop van 2016 worden meerdere Tri-band Wi-Fi routers uitgebracht die de huidige Dual-Band Wi-Fi routers zullen opvolgen.

Tri-Band Wi-Fi routers beschikken over 2 of meer Wi-Fi zenders waarvan er 1 speciaal voor de 2,4 Ghz band gebruikt wordt en de overige zender(s) voor 5 GHz. Eén router levert dan als het ware 3 aparte Wi-Fi netwerken.

Tri-Band Wi-Fi laat zich het beste uitleggen als we het vergelijken met een snelweg. De 3 frequentiebanden zijn de wegen. Alle draadloze apparatuur zoals computers, tablets en smartphones kunt u zien als de auto’s die op de wegen rijden. De 2,4 GHz apparaten gebruiken de langzamere 2,4 GHz baan terwijl apparatuur die meer snelheid nodig heeft op de snelle 5 GHz band rijdt.

tri-band wi-fi

Stel dat u een smartphone heeft waarop u een video of stukje muziek wilt streamen, dan zal deze gebruik willen maken van de meest snelle baan. Voorheen moest hij netjes in de rij op de langzame baan rijden, maar met Tri-band Wi-Fi heeft hij 2 hoge snelheidsbanen tot zijn beschikking.

De Tri-Band Wi-Fi routers gebruiken slimme software om al uw apparatuur automatisch op de juiste baan te laten rijden. U hoeft dus zelf eigenlijk niets te doen, alles wordt automatisch gedaan zonder dat u er iets van merkt. Uiteraard moet uw apparatuur wel geschikt zijn om op de snelste band te werken.

Software in Wi-Fi routers

Fabrikanten hebben de laatste 2 jaar grote stappen gemaakt op gebied van software. Vaak wordt dit gedeelte van de router over het hoofd gezien bij de keuze voor een Wi-Fi router.

QoS

De betere routers beschikken tegenwoordig over zeer geavanceerde software die bijvoorbeeld QoS ondersteund. QoS staat voor Quality of Services en zorgt ervoor dat bepaalde data voorrang krijgt op andere data.

Wanneer u een video streamt of een VoIP gesprek voert mag er geen onderbreking plaatsvinden tijdens de dataoverdracht. Gebeurd dit wel dan krijgt u haperende video’s en wegvallende telefoongesprekken. Een download van een bestand of het surfen op internet heeft hier geen last van.

QoS

Met QoS zorgt de router dat data van onder andere video en VoIP verkeer voorrang krijgt op andere data. QoS is dus ook ideaal voor gamers die multiplayer games spelen en een constante snelle verbinding nodig hebben.

Beveiliging
Ook op gebied van beveiliging is er een hoop veranderd. Asus levert bijvoorbeeld een ingebouwde malware scanner van TrendMicro zodat u geen aparte software hiervoor hoeft aan te schaffen voor uw apparatuur. Ook worden de ingebouwde firewalls steeds beter en zijn alle Wi-Fi routers tegenwoordig wel voorzien van ouderlijk toezicht om schadelijke content te blokkeren voor kinderen en tijdschema’s aan te maken voor deze groep gebruikers.

Wi-Fi
Tegenwoordig speelt de software ook een belangrijke rol in de Wi-Fi prestaties. De betere routers beschikken over software die de omgeving leert kennen en de juiste weg tussen alle obstakels weet te vinden naar de apparatuur.

Asus airadar

Sinds enige tijd is er ook software dat zelfs oudere Wi-Fi apparatuur een betere verbinding geeft zondat dat die apparaten dus over geavanceerde antennes en dure Wi-Fi chips hoeven te beschikken. Fabrikanten doen er alles aan om het Wi-Fi bereik zo optimaal mogelijk te maken.

Beste Wi-Fi router 2016 tot € 100,-

Een echt goede Wi-Fi router onder de € 100,- is best een lastige opgave eerlijk gezegd. Vooral omdat we ongemerkt toch steeds snellere verbindingen gewend zijn en meer data verbruiken verouderd een router uit deze klasse sneller dan we denken.

Neem als voorbeeld 3G op onze smartphones. Toen 3G beschikbaar kwam was het eigenlijk al te langzaam. Op het moment dat internet zoals we dat gewend waren op onze PC’s ineens beschikbaar was op onze smartphones begonnen mensen ook veel meer data te verbruiken. Het 3G netwerk kon dit al snel niet meer aan.

Gelukkig is er tegenwoordig 4G wat de komende jaren nog voldoende bandbreedte kan bieden, maar een snelheid van 150 Mbps is nu al heel normaal met 4G. 5 Jaar geleden moest je een dure glasvezelverbinding nemen om dit te kunnen halen. Het gaat dus enorm snel zonder dat we het merken.

De beste Wi-Fi router onder de € 100,- die wij zouden adviseren is de TP-Link Archer C7.

TP-Link Archer C7

De TP-Link Archer C7 beschikt over de nieuwste Wireless-AC standaard en levert een maximale snelheid van 1300 Mbps op de 5 Ghz band en 450 Mbps op de 2,4 Ghz band. Beide banden kunnen simultaan worden gebruikt waardoor hij een gecombineerde snelheid van 1750 Mbps levert.

Bekabeld zijn er 4 Gigabit LAN poorten aanwezig en twee USB 2.0 aansluitingen voor printers of harde schijven.

TP-Link is de laatste jaren erg populair geworden door kwalitief goede hardware te leveren tegen een zeer scherpe prijs. TP-Link is één van de vele technologie bedrijven uit China die door flinke volumes te produceren een lagere prijs kan hanteren en zo hardware te leveren onder de prijs van de concurrentie. Ondanks de lagere prijs is de hardware toch van prima kwaliteit terwijl je op het eerste gezicht misschien denkt dat het goedkope Chinese rommel is valt dat dus in de praktijk heel erg mee.

De TP-Link Archer C7 is gezien de concurrentie in deze prijsklasse absoluut de beste keuze en is wat ons betreft de beste Wi-Fi router 2016 onder de € 100,-

Indien u de prijs toch nog wat aan de hoge kant vindt en genoegen neemt met iets minder snelheid, dan kunt u ook kijken naar zijn kleinere broers, de Archer C5 en Archer C2.

Bestellen

De TP-Link Archer C7 is te koop bij onderstaande winkels:

routershop bol

Beste Wi-Fi Router 2016 tot € 150.-

We hebben deze prijsklasse meegenomen omdat voor veel mensen dit toch wel het maximale is wat ze aan een router willen uitgeven. Het verschil tussen routers onder de € 100,- en deze prijsklasse zit hem vaak toch in de software die een beter wifi bereik mogelijk maakt waardoor hij wat langer mee kan.

Het is moeilijk een keuze te maken aangezien er eigenlijk 2 routers in aamerking komen om als beste
Wi-Fi router uit de bus te komen. De Asus RT-AC66U en de Netgear Nighthawk R7000. Beide echte toppers en winnaars van vele prijzen.

De uiteindelijke keus is gevallen op de Netgear Nighthawk R7000.

netgear nighthawk r7000

Deze router ligt eigenlijk net boven de € 150,- maar is regelmatig in de aanbieding en zal dit jaar zeker onder de € 150,- uit gaan komen. De reden dat we voor de R7000 hebben gekozen is simpelweg omdat dit de meest verkochte router is in die prijsklasse en er zoveel goede reviews over zijn geschreven door onafhankelijke testers dat je bij aanschaf van deze router echt 100% een goede keuze maakt.

De Netgear Nighthawk R7000 is eigenlijk één van de eerste routers die het Wireless-AC tijdperk inluiden. Opvallend bij de introductie was het ontwerp dat gebaseerd is op een F-117 bommenwerper. Het in het oog springende design zorgde ervoor dat andere fabrikanten ook met steeds vreemdere vormen aankwamen.

Niet alleen het design van de router was bijzonder maar vooral de prestaties. De Netgear Nighthawk R7000 heeft heel veel awards gewonnen over de hele wereld. Ook zijn er duizenden zeer positieve reviews online te vinden van tevreden gebruikers.

De Netgear Nighthawk R7000 beschikt over Wireless-AC Wi-Fi met een gecombineerde snelheid van 1900 Mbs. Op 5 Ghz ligt de maximum snelheid op 1300 Mbps en op 2,4 Ghz wordt er 600 Mbps geboden. De 4 Gigabit LAN poorten zorgen voor een snelle aansluiting via de netwerkkabel.

De R7000 had als één van de eerste Wi-Fi routers een USB 3.0 poort voor snelle dataoverdracht. Ideaal om een USB schijf op aan te sluiten voor centrale opslag van gegevens.

Bestellen

De Netgear Nighthawk R7000 is te bestellen bij onderstaande winkels

routershop bol

Beste Wi-Fi Router tot € 250,-

Wanneer uw budget nog een beperking is voor de keuze van een router maar u best wel wat geld voor een goede router overheeft komt u in het segment tussen de € 150,- en € 250,- uit.

In dit segment zitten meestal de routers die in de sub-top meedraaien en voor 90% van de mensen meer dan voldoende is.

Ook hier is de keuze best lastig. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de Draytek Vigor 2132ac omdat Draytek een merk is dat ontzettend goede routers bouwt en een zeer goede reputatie heeft op gebied van stabiliteit, VPN en netwerk mogelijkheden. Ik heb al ruim 12 jaar ervaring met het merk en nog nooit heeft het me teleurgesteld.

Draytek loopt altijd net achter op het grote geweld van merken als TP-Link, Asus en Netgear. Bij Draytek wachten ze vaak tot een nieuwe techniek volledig uitontwikkeld is en de kinderziektes eruit zijn. Je zal dan ook niet elk jaar of elke 2 jaar een nieuwe Draytek router op de markt zien. Dit maakt het merk ideaal voor zakelijke gebruikers en mensen die graag werken met technologie dat zich heeft bewezen in de praktijk.

Echter heb ik niet gekozen voor de Draytek Vigor 2132ac maar voor de Asus RT-AC87U.

asus rt-ac87u

De Asus RT-AC87U mag zich wat mij betreft de beste Wi-Fi router voor 2016 noemen in deze prijsklasse.

De Asus RT-AC87U levert Wireless-AC Wi-Fi met een gecombineerde doorvoersnelheid van 2,3 Gbps. Op de 2,4 Ghz band zit een maximale snelheid van 600 Mbps en op de 5 Ghz een snelheid van 1734 Mbps. Dit is ook de eerste router op de markt met twee razendsnelle USB 3.0 poorten voor harde schijven of printers.

De Asus RT-AC87U is de eerste router van het merk met Airadar 2.0 technologie. Deze software zorgt voor een betere ontvangst met oudere Wi-Fi apparatuur. Dit in combinatie met nieuwe antennes en software geven u het best mogelijk Wi-Fi bereik.

Deze router is ook de eerste router waar standaard Malware beveiliging van TrendMicro in zit.

Zo beschermd u alle apparaten (dus ook uw smartphones) tegen Malware in real-time zonder dat u aparte software hoeft te kopen en installeren.

De hogere snelheid, betere antenne techniek en de TrendMicro software maken de Asus RT-AC87U net iets meer geschikt voor het grotere publiek dan de Draytek.

Bestellen

De Asus RT-AC87U is te bestellen bij onderstaande winkels:

routershop bol

De beste Wi-Fi Router van 2016

Speelt geld geen rol en wilt u echt het beste van het beste? Dan is er op moment van schrijven maar 1 keus. De Asus RT-AC5300 is op dit moment de beste Wi-Fi router van 2016.

Deze Tri-band Wi-Fi router heeft alles wat je maar wilt in een router. De snelste processor, meeste geheugen, Wireless-AC Wi-Fi met 5300 Mbps doorvoersnelheid en de nieuwste software op gebied van thuisnetwerken.

Asus RT-AC5300

De Beste Wi-Fi Router 2016

logo-Beste-router-2016

Zo beschikt de Asus RT-AC5300 over een techniek genaamd WTFast dat speciaal gemaakt is voor gamers. De WTFast service is gemaakt om lag bij multiplayer games te minimaliseren. De WTFast dienst heeft met een groot aantal games een speciale verbinding die per game optimalisaties doorvoert om de verbinding sneller te maken. De dienst is ook los te koop maar zit dus in deze router gratis inbegrepen.

Naast bovengenoemde dienst zit er ook in deze router de nieuwste Airadar techniek die samen met een zeer goede Wi-Fi chip en antennes de best mogelijke Wi-Fi verbinding leveren die mogelijk is. Draadloos en bekabeld wordt de verbinding in real-time gecontroleerd op Malware en andere schadelijke data dankzij het TrendMicro systeem.

Wilt u dus de beste Wi-Fi dekking, snelste verbinding, lag free gamen, 4K video streamen en met tientallen apparaten tegelijk internetten? Dan is de Asus RT-AC5300 absoluut de beste keuze en verdient hij hiermee ook zonder twijfel de titel beste Wi-Fi router 2016.

Bestellen

De Asus RT-AC5300 is te bestellen bij onderstaande winkels

routershop

Meer informatie?

Heeft u na het lezen nog vragen, schroom dan niet en laat uw bericht achter op de website. Ik zal deze dan zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 15 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.327 reacties op Beste Wi-Fi Router 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑