Asus RT-AC5300

Benieuwd welke router zich de beste Wi-Fi router 2016 mag noemen? Een jaar geleden schreef ik een artikel over de beste Wi-Fi router voor 2015. Op dit artikel heb ik veel positieve reacties mogen ontvangen. Omdat de techniek niet stil staat en er zeker op het gebied van Wi-Fi routers een hoop gebeurd, leek het mij handig om ook voor 2016 weer een router advies uit te schrijven.

UPDATE 2017: Dit artikel uit 2016 is opgevolgd door een up to date advies.
Lees: De beste Wi-Fi router 2017.

Mensen die graag wat meer basiskennis willen opdoen kunnen aan het begin van dit artikel lezen wat er belangrijk is aan een router en waarom er zoveel verschillende Wi-Fi routers op de markt zijn.

Wilt u direct naar het advies?
Klik dan op één van de onderstaande links.

Beste Wi-Fi router tot € 100,-
Beste Wi-Fi router tot € 150,-
Beste Wi-Fi router tot € 250,
Beste Wi-Fi router 2016

Wat is belangrijk bij een Wi-Fi router?

Bij de keuze van een Wi-Fi router zijn een aantal dingen belangrijk. Niet elke gebruiker heeft dezelfde eisen waardoor de duurste router niet per se de beste keus is voor iedereen. Wanneer u op internet surft, e-mail leest en misschien af en toe een video op youtube kijkt heeft u geen router nodig van € 500,-. U kunt dan prima uit de voeten met een router onder de € 100,-.

Wi-Fi routers

Wilt u echter Netflix streamen of af en toe een film downloaden en heeft u meerdere draadloze apparaten in huis, dan zult u al snel een stapje hoger moeten gaan.

De duurdere top routers zijn echt bedoeld voor hardcore gamers en gezinnen met veel draadloze apparatuur die samen veel gebruik maken van streaming video en audio als Netflix en Spotify.

Houd er wel rekening mee dat de behoefte naar sneller internet en meer datagebruik bij iedereen toeneemt met de jaren, een goede router kan best 5 jaar mee. Gebruikt u nu niet het maximale, dan kan dat over een jaar of 2 misschien wel het geval zijn en is het niet fijn elke 2 jaar een nieuwe router te moeten kopen.

De Hardware in een Wi-Fi router

Een Wi-Fi router is tegenwoordig bijna een volwaardige PC. In een Wi-Fi router zit een moederbord voorzien van een processor, werkgeheugen en één of meerdere Wi-Fi chips.

de processor

Hoe sneller de processor, hoe meer connecties er kunnen worden gemaakt wat bijvoorbeeld handig is voor het downloaden van torrent bestanden en peer2peer netwerken. Een snellere processor heeft ook nut bij het streamen van audio en video. Programma’s als Netflix en Spotify hebben hier dus baat bij.

het geheugen

Het geheugen is vaak opgedeeld in 2 delen, het werkgeheugen en flash geheugen. Wanneer u veel draadloze apparaten heeft, dan is een groot werkgeheugen wel zo fijn. Per draadloos apparaat wordt ongeveer 1 MB werkgeheugen gebruikt om de verbinding in stand te houden.

Een goede Wi-Fi router heeft meestal 256 MB of meer aan geheugen. Zo kunnen tientallen apparaten draadloos worden verbonden en wordt de rest van het geheugen gebruikt om de rest van de router aan te sturen.

R7000 moederbord
Moederbord van de Nighthawk R7000. Bron: Kitguru.net

Het flashgeheugen biedt ruimte voor de software van de router en behoudt de instellingen. Het flashgeheugen is meestal kleiner dan het werkgeheugen.

Wi-Fi chip & antennes
De Wi-Fi chip in de router bepaald samen met de Wi-Fi antennes het zendvermogen en manier van uitzenden. De gebruikte Wi-Fi standaard en het stralingspatroon kunnen veel verschil maken tussen een goed bereik en een slecht bereik. Goedkope Wi-Fi chips zorgen voor minder goed bereik en hoger stroomverbruik.

2,4 GHz frequentie

Wi-Fi maakt gebruik van zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequentie band. De 2,4 GHz frequentie heeft een langere golflengte en gaat dus beter door obstakels als muren en plafonds heen. Een nadeel hiervan is dat er minder data over kan worden verzonden dan bij de 5 GHz band.

Een tweede nadeel is dat het zendvermogen op 2,4 GHz volgens de wet niet boven de 100mW mag uitkomen. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn aangezien 100mW meer dan voldoende moet zijn voor een gemiddelde woning.

5 GHz frequentie

De 5 GHz band heeft als voordeel dat er meer data kan worden verzonden met een hoger zendvermogen tot wel 1000mW. Dit maakt deze frequentie dan ook ideaal voor langere afstanden of voor toepassingen waar een hogere snelheid belangrijk is.

Een nadeel is dat obstakels als muren en plafond het signaal ernstig kunnen verstoren waardoor je beter voor 2,4 GHz kunt kiezen wanneer er een verdieping tussen de router en ontvanger zit.

Wi-Fi antennes

Vroeger hadden routers 1 of 2 zichtbare antennes, soms zaten ze intern zodat u helemaal geen antenne zag. Tegenwoordig zie je de meest bizarre vormen waarbij 8 antennes heel normaal zijn.

De antenne is een belangrijk onderdeel van een router. Een 2,4 GHz antenne is weer anders dan een 5 GHz antenne. Door elke frequentie zijn eigen antennes te geven, optimaliseren fabrikanten het Wi-Fi bereik enorm.

WiFi chipset en antennes

Dual-Band Wi-Fi

De betere Wi-Fi routers gebruiken tegenwoordig meer dan 1 Wi-Fi chip zodat ze voor beide frequenties een aparte chip kunnen gebruiken in plaats van 1 chip die constant moet schakelen tussen beide frequenties.

Door dit netjes te verdelen over meerdere chips zijn hogere snelheden en een beter bereik te behalen. Wi-Fi routers die op zowel 2,4 GHz als 5 GHz kunnen werken worden ook wel Dual-Band routers genoemd. Hier komt nu langzaam een opvolger voor in de vorm van Tri-band Wi-Fi.

Tri-Band Wi-Fi

Afgelopen jaar is de eerste Tri-Band Wi-Fi router uitgekomen. In de loop van 2016 worden meerdere Tri-band Wi-Fi routers uitgebracht die de huidige Dual-Band Wi-Fi routers zullen opvolgen.

Tri-Band Wi-Fi routers beschikken over 2 of meer Wi-Fi zenders waarvan er 1 speciaal voor de 2,4 Ghz band gebruikt wordt en de overige zender(s) voor 5 GHz. Eén router levert dan als het ware 3 aparte Wi-Fi netwerken.

Tri-Band Wi-Fi laat zich het beste uitleggen als we het vergelijken met een snelweg. De 3 frequentiebanden zijn de wegen. Alle draadloze apparatuur zoals computers, tablets en smartphones kunt u zien als de auto’s die op de wegen rijden. De 2,4 GHz apparaten gebruiken de langzamere 2,4 GHz baan terwijl apparatuur die meer snelheid nodig heeft op de snelle 5 GHz band rijdt.

tri-band wi-fi

Stel dat u een smartphone heeft waarop u een video of stukje muziek wilt streamen, dan zal deze gebruik willen maken van de meest snelle baan. Voorheen moest hij netjes in de rij op de langzame baan rijden, maar met Tri-band Wi-Fi heeft hij 2 hoge snelheidsbanen tot zijn beschikking.

De Tri-Band Wi-Fi routers gebruiken slimme software om al uw apparatuur automatisch op de juiste baan te laten rijden. U hoeft dus zelf eigenlijk niets te doen, alles wordt automatisch gedaan zonder dat u er iets van merkt. Uiteraard moet uw apparatuur wel geschikt zijn om op de snelste band te werken.

Software in Wi-Fi routers

Fabrikanten hebben de laatste 2 jaar grote stappen gemaakt op gebied van software. Vaak wordt dit gedeelte van de router over het hoofd gezien bij de keuze voor een Wi-Fi router.

QoS

De betere routers beschikken tegenwoordig over zeer geavanceerde software die bijvoorbeeld QoS ondersteund. QoS staat voor Quality of Services en zorgt ervoor dat bepaalde data voorrang krijgt op andere data.

Wanneer u een video streamt of een VoIP gesprek voert mag er geen onderbreking plaatsvinden tijdens de dataoverdracht. Gebeurd dit wel dan krijgt u haperende video’s en wegvallende telefoongesprekken. Een download van een bestand of het surfen op internet heeft hier geen last van.

QoS

Met QoS zorgt de router dat data van onder andere video en VoIP verkeer voorrang krijgt op andere data. QoS is dus ook ideaal voor gamers die multiplayer games spelen en een constante snelle verbinding nodig hebben.

Beveiliging
Ook op gebied van beveiliging is er een hoop veranderd. Asus levert bijvoorbeeld een ingebouwde malware scanner van TrendMicro zodat u geen aparte software hiervoor hoeft aan te schaffen voor uw apparatuur. Ook worden de ingebouwde firewalls steeds beter en zijn alle Wi-Fi routers tegenwoordig wel voorzien van ouderlijk toezicht om schadelijke content te blokkeren voor kinderen en tijdschema’s aan te maken voor deze groep gebruikers.

Wi-Fi
Tegenwoordig speelt de software ook een belangrijke rol in de Wi-Fi prestaties. De betere routers beschikken over software die de omgeving leert kennen en de juiste weg tussen alle obstakels weet te vinden naar de apparatuur.

Asus airadar

Sinds enige tijd is er ook software dat zelfs oudere Wi-Fi apparatuur een betere verbinding geeft zondat dat die apparaten dus over geavanceerde antennes en dure Wi-Fi chips hoeven te beschikken. Fabrikanten doen er alles aan om het Wi-Fi bereik zo optimaal mogelijk te maken.

Beste Wi-Fi router 2016 tot € 100,-

Een echt goede Wi-Fi router onder de € 100,- is best een lastige opgave eerlijk gezegd. Vooral omdat we ongemerkt toch steeds snellere verbindingen gewend zijn en meer data verbruiken verouderd een router uit deze klasse sneller dan we denken.

Neem als voorbeeld 3G op onze smartphones. Toen 3G beschikbaar kwam was het eigenlijk al te langzaam. Op het moment dat internet zoals we dat gewend waren op onze PC’s ineens beschikbaar was op onze smartphones begonnen mensen ook veel meer data te verbruiken. Het 3G netwerk kon dit al snel niet meer aan.

Gelukkig is er tegenwoordig 4G wat de komende jaren nog voldoende bandbreedte kan bieden, maar een snelheid van 150 Mbps is nu al heel normaal met 4G. 5 Jaar geleden moest je een dure glasvezelverbinding nemen om dit te kunnen halen. Het gaat dus enorm snel zonder dat we het merken.

De beste Wi-Fi router onder de € 100,- die wij zouden adviseren is de TP-Link Archer C7.

TP-Link Archer C7

De TP-Link Archer C7 beschikt over de nieuwste Wireless-AC standaard en levert een maximale snelheid van 1300 Mbps op de 5 Ghz band en 450 Mbps op de 2,4 Ghz band. Beide banden kunnen simultaan worden gebruikt waardoor hij een gecombineerde snelheid van 1750 Mbps levert.

Bekabeld zijn er 4 Gigabit LAN poorten aanwezig en twee USB 2.0 aansluitingen voor printers of harde schijven.

TP-Link is de laatste jaren erg populair geworden door kwalitief goede hardware te leveren tegen een zeer scherpe prijs. TP-Link is één van de vele technologie bedrijven uit China die door flinke volumes te produceren een lagere prijs kan hanteren en zo hardware te leveren onder de prijs van de concurrentie. Ondanks de lagere prijs is de hardware toch van prima kwaliteit terwijl je op het eerste gezicht misschien denkt dat het goedkope Chinese rommel is valt dat dus in de praktijk heel erg mee.

De TP-Link Archer C7 is gezien de concurrentie in deze prijsklasse absoluut de beste keuze en is wat ons betreft de beste Wi-Fi router 2016 onder de € 100,-

Indien u de prijs toch nog wat aan de hoge kant vindt en genoegen neemt met iets minder snelheid, dan kunt u ook kijken naar zijn kleinere broers, de Archer C5 en Archer C2.

Bestellen

De TP-Link Archer C7 is te koop bij onderstaande winkels:

routershop bol

Beste Wi-Fi Router 2016 tot € 150.-

We hebben deze prijsklasse meegenomen omdat voor veel mensen dit toch wel het maximale is wat ze aan een router willen uitgeven. Het verschil tussen routers onder de € 100,- en deze prijsklasse zit hem vaak toch in de software die een beter wifi bereik mogelijk maakt waardoor hij wat langer mee kan.

Het is moeilijk een keuze te maken aangezien er eigenlijk 2 routers in aamerking komen om als beste
Wi-Fi router uit de bus te komen. De Asus RT-AC66U en de Netgear Nighthawk R7000. Beide echte toppers en winnaars van vele prijzen.

De uiteindelijke keus is gevallen op de Netgear Nighthawk R7000.

netgear nighthawk r7000

Deze router ligt eigenlijk net boven de € 150,- maar is regelmatig in de aanbieding en zal dit jaar zeker onder de € 150,- uit gaan komen. De reden dat we voor de R7000 hebben gekozen is simpelweg omdat dit de meest verkochte router is in die prijsklasse en er zoveel goede reviews over zijn geschreven door onafhankelijke testers dat je bij aanschaf van deze router echt 100% een goede keuze maakt.

De Netgear Nighthawk R7000 is eigenlijk één van de eerste routers die het Wireless-AC tijdperk inluiden. Opvallend bij de introductie was het ontwerp dat gebaseerd is op een F-117 bommenwerper. Het in het oog springende design zorgde ervoor dat andere fabrikanten ook met steeds vreemdere vormen aankwamen.

Niet alleen het design van de router was bijzonder maar vooral de prestaties. De Netgear Nighthawk R7000 heeft heel veel awards gewonnen over de hele wereld. Ook zijn er duizenden zeer positieve reviews online te vinden van tevreden gebruikers.

De Netgear Nighthawk R7000 beschikt over Wireless-AC Wi-Fi met een gecombineerde snelheid van 1900 Mbs. Op 5 Ghz ligt de maximum snelheid op 1300 Mbps en op 2,4 Ghz wordt er 600 Mbps geboden. De 4 Gigabit LAN poorten zorgen voor een snelle aansluiting via de netwerkkabel.

De R7000 had als één van de eerste Wi-Fi routers een USB 3.0 poort voor snelle dataoverdracht. Ideaal om een USB schijf op aan te sluiten voor centrale opslag van gegevens.

Bestellen

De Netgear Nighthawk R7000 is te bestellen bij onderstaande winkels

routershop bol

Beste Wi-Fi Router tot € 250,-

Wanneer uw budget nog een beperking is voor de keuze van een router maar u best wel wat geld voor een goede router overheeft komt u in het segment tussen de € 150,- en € 250,- uit.

In dit segment zitten meestal de routers die in de sub-top meedraaien en voor 90% van de mensen meer dan voldoende is.

Ook hier is de keuze best lastig. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de Draytek Vigor 2132ac omdat Draytek een merk is dat ontzettend goede routers bouwt en een zeer goede reputatie heeft op gebied van stabiliteit, VPN en netwerk mogelijkheden. Ik heb al ruim 12 jaar ervaring met het merk en nog nooit heeft het me teleurgesteld.

Draytek loopt altijd net achter op het grote geweld van merken als TP-Link, Asus en Netgear. Bij Draytek wachten ze vaak tot een nieuwe techniek volledig uitontwikkeld is en de kinderziektes eruit zijn. Je zal dan ook niet elk jaar of elke 2 jaar een nieuwe Draytek router op de markt zien. Dit maakt het merk ideaal voor zakelijke gebruikers en mensen die graag werken met technologie dat zich heeft bewezen in de praktijk.

Echter heb ik niet gekozen voor de Draytek Vigor 2132ac maar voor de Asus RT-AC87U.

asus rt-ac87u

De Asus RT-AC87U mag zich wat mij betreft de beste Wi-Fi router voor 2016 noemen in deze prijsklasse.

De Asus RT-AC87U levert Wireless-AC Wi-Fi met een gecombineerde doorvoersnelheid van 2,3 Gbps. Op de 2,4 Ghz band zit een maximale snelheid van 600 Mbps en op de 5 Ghz een snelheid van 1734 Mbps. Dit is ook de eerste router op de markt met twee razendsnelle USB 3.0 poorten voor harde schijven of printers.

De Asus RT-AC87U is de eerste router van het merk met Airadar 2.0 technologie. Deze software zorgt voor een betere ontvangst met oudere Wi-Fi apparatuur. Dit in combinatie met nieuwe antennes en software geven u het best mogelijk Wi-Fi bereik.

Deze router is ook de eerste router waar standaard Malware beveiliging van TrendMicro in zit.

Zo beschermd u alle apparaten (dus ook uw smartphones) tegen Malware in real-time zonder dat u aparte software hoeft te kopen en installeren.

De hogere snelheid, betere antenne techniek en de TrendMicro software maken de Asus RT-AC87U net iets meer geschikt voor het grotere publiek dan de Draytek.

Bestellen

De Asus RT-AC87U is te bestellen bij onderstaande winkels:

routershop bol

De beste Wi-Fi Router van 2016

Speelt geld geen rol en wilt u echt het beste van het beste? Dan is er op moment van schrijven maar 1 keus. De Asus RT-AC5300 is op dit moment de beste Wi-Fi router van 2016.

Deze Tri-band Wi-Fi router heeft alles wat je maar wilt in een router. De snelste processor, meeste geheugen, Wireless-AC Wi-Fi met 5300 Mbps doorvoersnelheid en de nieuwste software op gebied van thuisnetwerken.

Asus RT-AC5300
De Beste Wi-Fi Router 2016

logo-Beste-router-2016

Zo beschikt de Asus RT-AC5300 over een techniek genaamd WTFast dat speciaal gemaakt is voor gamers. De WTFast service is gemaakt om lag bij multiplayer games te minimaliseren. De WTFast dienst heeft met een groot aantal games een speciale verbinding die per game optimalisaties doorvoert om de verbinding sneller te maken. De dienst is ook los te koop maar zit dus in deze router gratis inbegrepen.

Naast bovengenoemde dienst zit er ook in deze router de nieuwste Airadar techniek die samen met een zeer goede Wi-Fi chip en antennes de best mogelijke Wi-Fi verbinding leveren die mogelijk is. Draadloos en bekabeld wordt de verbinding in real-time gecontroleerd op Malware en andere schadelijke data dankzij het TrendMicro systeem.

Wilt u dus de beste Wi-Fi dekking, snelste verbinding, lag free gamen, 4K video streamen en met tientallen apparaten tegelijk internetten? Dan is de Asus RT-AC5300 absoluut de beste keuze en verdient hij hiermee ook zonder twijfel de titel beste Wi-Fi router 2016.

Bestellen

De Asus RT-AC5300 is te bestellen bij onderstaande winkels

routershop

Meer informatie?

Heeft u na het lezen nog vragen, schroom dan niet en laat uw bericht achter op de website. Ik zal deze dan zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

327 gedachten over “Beste Wi-Fi Router 2016

 1. Beste Nico,
  Vanwege het overstappen op een glasvezelaansluiting overweeg ik ook een nieuwe router aan te schaffen. Vandaar dat ik op jouw website kwam.
  Huidige router is een Linksys Cisco wireless N broadband, WRT160N V2.
  Nu is mij de Eminent AC1200 aanbevolen, ook onder E 100,- maar schijnt hele goede prestaties te kunnen leveren.
  Ben wel benieuwd naar wat jij als expert daarbij als gedachten hebt en mij wellicht tips kunt geven. Gebruik is gewoon voor huis,tuin keuken..dwz 4 laptops in huis, printer. Af en toe een film downloaden. En gebruik van playstation.
  En ik zag las iets over DECT en router. We hebben ook ook eeb DECT handset voor een vaste telefoon die we bijna niet gebruiken overigens. Maar wat is nu de relatie tussen router en DECT..?

  Dank alvast voor je antwoord!

  1. Beste Marcel,

   Ik zou niet voor een Eminent gaan. Dit is een van de goedkoopste en minst presterende merken. Je zou in dit geval prima uit de voeten moeten kunnen met de TP-Link Archer C7. DECT en routers hebben in principe niets met elkaar te maken. DECT is de draadloze techniek die o.a voor huistelefoons wordt gebruikt. Er zijn routers zoals de FritzBox routers waar DECT ingebouwd zit, je kan dan de handset van je huistelefoon hiermee verbinden wanneer je ook via VoIP zou willen bellen bijvoorbeeld.

  2. Beste Nico,
   We hebben glasvezelaansluiting met een Linksys Wireless-G breedband router 2.4 GHz 802.11g with SpeedBooster en 2 laptops 2 smartphone en 1 tablet in huis. We hebben vaak geen verbinding met wifi en overwegen daarom een nieuwe router aan te schaffen. Men adviseert ons voor Asus te gaan. Welk type raadt u ons aan?

   1. Beste Frances,

    Het ligt een beetje aan het budget maar als je een goede router wilt en niet direct de topklasse, dan kan je de Asus AC-87U nemen, een prima apparaat waar je weer jaren mee vooruit kan.

 2. Beste Nico, wij hebben een glasvezelaansluiting met een tp-link router. Dat was in het verleden voldoende. Inmiddels hebben we 4 pc waarvan er op 3 games worden gespeeld, 2 laptops, 3 tablets en 5 iPhones. Inmiddels is onze WiFi verbinding zeer traag. Welke router adviseert u mij?

  BVD.

  1. Beste Leontine,

   In dit geval raad ik je aan om direct voor de beste te gaan, de Asus RT-AC5300 omdat je al ongeveer 15 Wi-Fi apparaten in huis hebt waarvan 3 gamers die de nodige bandbreedte nodig hebben. Mocht je de RT-AC5300 wat te duur vinden dan zou je eventueel nog een stapje lager kunnen naar de Asus RT-AC87U (214 euro) of de Asus RT-AC3200 (289 euro).

  1. Beste Leontine,

   Top om te horen dat de router naar tevredenheid draait. Het is ook een echte topper waar je nog jaren van kunt genieten!

 3. Hoi Nico,

  Welke router is nou goed?
  Want ik zit thuis met meedere bewoners iedereen zit op wifi en ik heb zelfs en heb gebeld naar x4all en die zei dat de wifi tot nu toe niet verder gaat dan 200mb terwijl de abonnement van 500mb is klopt dat?

  En het gebouw heeft oude muren hoe verder ik zit hoe minder ik bereik heb zelfs met wifi repeaters gaat niet verder dan 40mb.
  En direct op de wifi gaat ie op 5G tot 200mb en op 2,4 gaat ie tot 150mb en bij de 3e verdieping heb ik bijna geen bereik zelfs niet als ik met mijn mobiel op wifi zit.
  De router wat ik heb is FRITZ!Box 7490, weet je welke router ik moet hebben?

  Met vriendelijke groet,
  Kevin

  1. Hi Kevin,

   De volledige snelheid van 500 Mbps zal je draadloos helaas niet kunnen halen met de routers van nu. De FritzBox 7490 zou ik in dit geval dan ook gewoon behouden en geen geld uitgeven aan een dure nieuwe router. Wat je zou kunnen doen om op andere verdiepingen beter bereik te krijgen is een Devolo pwerline adapter gebruiken, zoals deze set: http://www.routershop.nl/devolo-dlan-500av-roaming-wifi-starterkit-set-van-twee-stuks/pid=28904

   1. Of gewoon meerdere routers met verschillende wifi kanalen dan per verdieping een wifi router bedraad aansluiten als AP op een powerwall adapter

    1. Hi Chris,

     Kan ook maar dat maakt het voor 9 van de 10 mensen te ingewikkeld om te installeren. bovendien koop je dan een router die je niet als router gaat gebruiken, dan kan je beter een access point kopen. Een ander nadeel is dat de clients niet automatisch overstappen naar de beste verbinding in huis.

 4. Beste Nico,

  Mijn provider levert 135mbps via coax. (max 150)
  Dan heeft het toch geen zin om bv een Asus RT-AC5300 aan te schaffen die veel sneller is?
  4 computers, 2 playstation, 3 i pad’s in het netwerk.

  of wat is hier de beste keus?

  mvg,
  Dennis

  1. Beste Dennis,

   In principe niet, je zou ook prima uit de voeten kunnen met de Asus RT-AC87U. Echter is de AC5300 wel de enige met de WTFast service voor gaming.

  1. In dit geval kan je het beste de Asus RT-AC5300 of de Asus RT-AC87U nemen. Asus routers hebben een opvallend goed bereik namelijk. Een alternatief is een hoog vermogen access point van Engenius of Ubiquiti. DIt scheelt in prijs en kan je gebruiken om je huidige netwerk uit te breiden. Kijk voor deze access points even op http://www.wifishop.nl

   1. Beste Nico,

    Mijn ouders wonen afgelegen en hebben daardoor een erg trage internet verbinding (niks aan te doen helaas). Daarnaast hebben ze in huis dikke muren waardoor de huidige (5 jaar oude) router geen of weinig bereik oplevert in de meeste ruimtes.

    Ik ben dus op zoek naar een router die vooral in bereik erg goed is, de snelheid maakt mij niet veel uit. Zou jij dan de Asus RT-AC87U aanbevelen of is er ook een goedkoper alternatief die bekend staat om de snelheid?

    Alvast bedankt voor je antwoord!

 5. Beste Nico,
  Een interessant artikel over dé routers voor 2016, goed om dit te lezen.
  Na het lezen heb ik nog wel een vraag, mede daarom kwam ik bij jou terecht:
  Bij ons thuis wordt 100mb internet geleverd via glasvezel.
  De provider leverde een Sitecom X4 -wlr 4100, we hebben 3 bekabelde pc’s en een laptop met twee smartphones. Op de laptop en 2 pc’s word behoorlijk gegamed. Kan ik de snelheden nog wat omhoog krijgen door een betere router te kopen? Dacht aan de TP-LINK archer C7 of anders de Netgear AC1900R7000.
  Klachten over het bereik hebben we niet. Alvast bedankt voor je hulp ! Mvg. René.

  1. Beste René,

   Als het Wi-Fi bereik goed is en je gamed via de kabel zie ik geen reden om een nieuwe router te kopen. Ik ben zelf geen fan van sitecom routers, maar aangezien het een Gigabit router is zal je bekabeld niet gek veel snelheidswinst maken bij de aanschaf van een nieuwe router aangezien die ook allemaal Gigabit hebben. Eventueel kan de nieuwe Asus RT-AC5300 wat extra’s bieden door de toevoeging van WTFast software. Sommige games worden hierdoor geoptimaliseerd en heb je minder last van lag, maar of dat alleen de aanschafprijs van 450 euro waard is weet ik niet :)

   Als je draadloos gamed, of snelheid mist, dan is overstappen misschien wel een goed idee omdat de sitecom daar toch redelijk beperkt in is. De routers in ons blog zijn allemaal een stuk sneller en hebben vaak ook kleine optimalisaties voor gaming.

   1. Beste Nico,

    Bedankt voor je bericht, Degene die gamed op de laptop (leage of legends ) heeft inderdaad last van lag vooral s ‘avonds als we met z’n allen aan het computeren zijn.
    Overstappen naar een aanbieder die 200 of 500mb aanbied? Vermoedelijk krijg je dan ook wel weer een andere router. En de bekabelde snelheid stijgt ook mee natuurlijk, zou dat de beste optie zijn?
    Alvast bedankt, goed weekend. René.

    1. Beste René,

     DE AC5300 is voor League of legends zeker interessant omdat de WTFast service icm QoS deze game (en anderen) voorrang geeft op al het andere netwerkverkeer. Het zou dus zeker lag moeten verminderen. Een 200 Mb verbinding is ook geen overbodige luxe, bij Ziggo kan je deze nu ook redelijk goedkoop afsluiten. KPN heeft ook goede deals met glasvezel van 500 mb. Zorg er trouwens ook voor dat de mensen die gamen wel bekabeld aangesloten zijn en niet via wifi gamen, dat is heel vaak de grote boosdoener bij lag.

 6. Dag goede en duidelijk tekst.

  Ik wil graag 4k beelden streamen over de router welke router is daar het beste voor en betaalbaar budget tussen €200,- max €300,-
  Ik wilde de Asus RT-AC87U aanschaven maar is mij niet helemaal duidelijk waar je op moet letten voor 4k streaming.
  Ik zag dat de Asus RT-AC5300 daarvoor geschikt is maar valt een beetje buiten mijn budget.

  Hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet Mark

  1. Beste Mark,

   De AC-87U kan je ook gebruiken voor 4K streaming, maar probeer het wel bekabeld te doen aangezien je dan een constante gigabit verbinding hebt wat voldoende moet zijn voor 4K streaming.

 7. Beste Nico,

  Ik ben voornamelijk opzoek naar een router waar ik kan instellen wanneer het wifi signaal uitzend, dus zeg maar dat ik een soort tijdklok kan instellen. Tevens wil ik een stabiele bedrade verbinding ivm met grote bestandoverdracht tussen pc en netwerkhardeschijf. Kan dit bijvoorbeeld met de  Asus RT-AC87U en is dit makkelijk in te stellen zonder gelijk ict’er te moeten zijn?

  Ik verneem het graag.

  Met vriendelijke groet,

  K swart

  1. Beste,

   De AC87U kan je hiervoor prima gebruiken. je kan een wifi schema instellen zodat hij alleen op bepaalde momenten actief is. Hij heeft een bekabelde verbinding van 1 gigabit en je kan een harde schijf eraan hangen voor een gedeelde netwerkschijf.

 8. Beste Nico,

  Wij hebben 4 etages, op de eerste verdieping hebben we een Sitecom router staan, en op de 2 de een tp link versterker. Het internet bereik op de derde is heel slecht en op de 4 de is er geen internet, welke router/wifi versterk beveelt u mij aan? houd er wel rekening mee dat op de derde en vierde verdiepingen andere soort elektriciteitsnetwerk is, was eerst namelijk 3 appartementen.

  1. Beste Alexander,

   In principe zou ik een Asus RT-AC87U willen adviseren, deze heeft een aardig goed bereik maar ik moet wel zeggen dat 4 verdiepingen misschien teveel van het goede is.
   Als het kan, zou het ideal zijn wanneer je naar elke verdieping 1 kabel kunt trekken om vervolgens vanaf daar een access point aan te sluiten. Je zou dan de Sitecom router kunnen behouden en die gebruiken voor de verdieping waar hij nu in staat. Vervolgens laat je vanuit de sitecom een kabel lopen naar de andere verdiepingen en sluit je daar een goed access point aan van bijvoorbeeld Ubiquiti, deze hebben namelijk een hoog zendvermogen. De nieuwe Ubiquiti AC lite is een goede optie http://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-lite/pid=41221

   1. Beste Nico, heb je in dit geval ook tips hoe je router of AP moet instellen zodat deze elkaar niet in de weg zitten?
    Ik weet dat je ze op aparte kanalen kunt laten uitzenden en dezelfde naam kunt geven, maar hoe zorg je ervoor dat je device ook gebruik maakt van t het apparaat dat de beste verbinding biedt?

    1. Dus is het mogelijk om zoiets als seamless roaming of WDS thuis voor elkaar te krijgen?
     – Zijn er voor en nadelen aan seamless roaming en WDS?
     – Welke router en AP bevelen je mij aan?

    2. Beste Joris,

     Dit is een lastige aangezien je eigenlijk seamless roaming nodig hebt. Deze techniek zit echter alleen in duurdere zakelijke wifi apparatuur. Bij de normale wifi routers en AP’s kun je inderdaad wel hetzelfde SSID gebruiken en een ander kanaal instellen maar dan zal je ontvanger alsnog zelf de switch moeten maken naar het netwerk met het beste bereik. Tijdens de switch verlies je ook heel even de verbinding wat op zich niet erg is aangezien je waarschijnlijk niet de hele tijd heen en weer loopt terwijl je films streamed dus je best een seconde signaal kunt verliezen :)

     Vaak leveren fabrikanten van de wifi ontvanger ook eigen software mee of kan je die downloaden van hun website. Met deze software kan je het instellen dat de client automatisch het beste signaal gebruikt. Een probleem is wel dat ze vaak alleen naar bereik kijken en niet naar kwaliteit van het signaal en dus de doorvoersnelheid.

 9. Hoi Nico,
  interessant je uitleg over routers, dankjewel.
  we hebben in onze straat het probleem dat er erg veel wifi netwerken zijn die elkaar lijken weg te drukken… (KPN was bij de overburen aan het meten en had zo’n drukte nog nooit gezien…)
  mensen in de straat kopen repeaters en sterkere routers waardoor het signaal van anderen nog verder wordt weg gedrukt, waardoor anderen ook weer sterkere apparatuur gaan aanschaffen, waardoor je mi uiteindelijk weer terug bij af bent. ik weet niet of ik goed redeneer hier…?
  dus heeft het voor mij dan zin om mijn wifirouter te vervangen…? of moet er een buurtonderzoek komen en aan mensen vragen die direct naast of tegenover elkaar wonen niet hetzelfde kanaal te gebruiken…? of te vragen aan mensen om daar waar mogelijk een ethernet aansluiting te gebruiken ipv wifi (zeker als er grote bestanden worden gedownload of films worden gestreamed)
  de meesten gebruiken de 2,4Ghz band en ik zie twee dual-band routers (cisco’s)
  ik heb een glasvezelaansluiting en een sitecom X4 N300 (van mijn provider) en er zijn twee computers, twee tablets en twee telefoons en vier stuks bekabeld aangesloten (tv, appletv, computer, sonosbridge)
  en kun je je geleverde router zomaar zonder problemen vervangen…?
  bedankt voor je antwoord.
  vriendelijke groet,
  janne

  1. Beste Janne,

   Op zich moet het allemaal geen probleem zijn aangezien er steeds meer gebruik wordt gemaakt van 2,4 Ghz en 5 Ghz die elk weer meerdere kanalen hebben. Dat gepaard met het redelijk beperkte zendvermogen moet het mogelijk maken dat iedereen in de straat gewoon zijn eigen wifi netwerk heeft zonder problemen. Vaak gaat het fout wanneer iedereen nog op de 2,4 Ghz blijft werken in combinatie met een hoger zendvermogen en antennes.

   Wij raden altijd aan om zoveel mogelijk de 5 Ghz frequentie te gebruiken, al is die wel een stuk gevoeliger voor obstakels als plafonds en muren. Bijna alle telefoons hebben tegenwoordig 5 Ghz ondersteuning, probeer die ook het liefst op de frequentie te laten werken. En als het kan, bekabeld is natuurlijk altijd beter.

   Een alternatief voor wifi is een powerline adapter, die gaat via het stroomnet, zie : http://www.routershop.nl/powerline-homeplug/cid=3319
   Deze zijn zowel bedraad als draadloos verkrijgbaar.

   De sitecom router kan je in ieder geval zonder problemen vervangen. De Asus RT-AC87U zou een goede router zijn als alternatief.

 10. Beste Nico,

  Een zeer interessant onderwerp. Sta ook op het punt om een nieuwe router aan te schaffen en wel de Asus RT-AC88U om het dramatische bereik van de Ziggo modem/router te verbeteren.
  Heb jij ervaring met dit type router of zou je iets anders in deze prijsklasse adviseren…?
  Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Remco

  1. Beste Remco,

   De RT-AC88U is een prima router, net een stapje beter dan de 87U maar als je de extra netwerkpoorten niet gaat gebruiken (of je gaat via een switch werken) dan kan de 87U ook nog een prima keuze zijn.

 11. Goedemiddag Nico,

  Interessant stuk, en wat super vriendelijk dat je hier boven uitgebreid de tijd neemt voor iedereen.

  Ik woon in Oostenrijk en heb van m’n internetprovider (Salzburg AG) een oude Cisco router geleverd gekregen waarbij ik in m’n 70m2 appartement slechts in een ruimte bereik heb. Super vervelend natuurlijk. Nu was ik al wat wezen zoeken maar het blijkt dat ik een coax router nodig ben als vervanging, net als bij ziggo in NL als ik me niet vergis.

  Deze zijn hier nog best lastig te vinden, heb jij een idee of aanbeveling voor een bepaald apparaat?

  Alvast bedankt!
  Groeten Rick

  1. Beste Rick,

   geen dank :)
   Je kan de oude router blijven gebruiken in dit geval en daarop weer een nieuwe router aansluiten die het draadloze gedeelte voor zich neemt. Echter kan het dan zijn dat de router functie in de Cisco bepaalde functies van de nieuwe router blokkeert.

   Wanneer het echt alleen gaat om een goed wireless signaal kan je het beste een los access point nemen en deze aansluiten op de Cisco. Een Engenius access point of een Ubiquiti access point adviseer ik meestal omdat deze grote afstanden kunnen overbruggen. Deze kan je hier terugvinden in verschillende uitvoeringen: http://www.wifishop.nl/indoor-access-points-semi-professioneel/cid=3446

   Een alternatief voor wifi is om te werken met Powerline, dat via het stopcontact loopt. Wanneer je een draadloze powerline oplossing neemt van bijvoorbeeld devolo, dan kan je 1 adapter op de cisco aansluiten en de draadloze adapter vervolgens in de kamer waar je wifi wilt hebben. Een goede starterkit kan je hier vinden: http://www.routershop.nl/devolo-dlan-500av-roaming-wifi-starterkit-set-van-twee-stuks/pid=28904 alleen durf ik niet met zekerheid te zeggen of dit ook in Oostenrijk werkt. De sets zijn geschikt voor NL, FR, DE dus ongetwijfeld werkt het ook in Oostenrijk wel.

 12. Hallo Nico, bedankt voor dit artikel. Ik zou graag even een advies willen.

  Wij slapen zelf op zolder, dus op de 3e verdieping (met de begane grond meegerekend). Daar hebben wij geen tot weinig weinig bereik van onze wifi. Wel hebben we daar een netwerkkabel zodat we eventueel een router aan kunnen sluiten.
  Daarnaast hebben we een tuin met een terras aan het einde van de tuin, waar we komende zomer graag willen vertoeven, alleen red de wifi het daar ook niet.
  Wat zou jouw advies nou zijn? 1 sterke router erbij in de meterkast bijv.? Of 1 ‘mindere’ router verbinden aan de kabel op zolder en 1 sterkere nog in de huiskamer verbinden zodat de tuin makkelijk te bereiken is.
  Ik ben bang dat als ik 1 router van ca. €150,- in de meterkast erbij zet dat de wifi het dan niet red t/m de tuin. Of hoef ik me daar geen zorgen om te maken met een sterke router?

  1. Beste kees,

   Dit zal erg lastig worden aangezien je op zowel zolder als buiten bereik wilt hebben, dit kan alleen met 2 apparaten worden gedaan indien je het goed wilt aanpakken. Ik zou boven op zolder een access point neerzetten, een Engenius ECB350 bijvoorbeeld http://www.wifishop.nl/engenius-ecb350-high-power-11n-access-point-300mbps-gb-poort-11b-g-n/pid=27434 Deze heeft een groot zendvermogen. Het kan zijn dat dit access point ook tot in je tuin komt omdat het een erg sterk apparaat is. Mocht dit het niet halen dan zal je buiten nog een outdoor access point moeten ophangen, deze moet dan met een kabel op de router worden aangesloten maar wordt wel buiten gemonteerd. Je kan daarvoor deze eventeel gebruiken http://www.wifishop.nl/engenius-ens202-outdoor-wireless-n-access-point-400-mw/pid=31329

   1. En als ik er nou sowieso voor kies om er 2 te halen.
    Is het dan geen optie om boven op zolder een iets minder sterke te nemen (ook goedkopere neem ik aan) dus dat alleen op zolder een goed signaal is.
    En dat ik dan beneden bijv de Netgear Nighthawk R7000 neerzet.?
    Die is dan verbonden via een kabel bij de tv, ook dicht bij de tuin (het eind van de tuin is dan ca. 12 meter verderop). Dan neem ik aan dat zowel zolder als de tuin prima bereik heeft toch?

    1. Beste Kees,

     Dit zou ook zeker kunnen ja. Echter blijft het dan hopen dat de R7000 in de tuin komt. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij wel of geen wifi bereik namelijk. Zo kan de 1 een hele straat dekken met 1 route ren de ander komt niet verder dan 5 meter omdat er veel storing in de lucht zit. Maar je kan het sowieso proberen, bestel bijvoorbeeld de Ubiquiti AP http://www.routershop.nl/ubiquiti-unifi-ap-indoor-accesspoint-mimo-2-4ghz-uap/pid=31299

     Deze is goedkoop en heeft toch een goed zendvermogen. Combineer het met de R7000. Bij routershop krijg je sowieso 30 dagen niet goed terug garantie, dus als het niet werkt stuur je het gewoon terug :)

     1. Oke. Dank je. Zal het dan maar proberen ja, zeker als ik het nog terugsturen kan.

 13. Dag Nico,

  Helder artikel. Is deze router (net op de markt):

  Netgear Nighthawk R8500 X8 Tri-Band WiFi Router AC5300

  vergelijkbaar of beter/slechter dan de door jou geadviseerde beste wifirouter 2016?

  Het gaat bij ons om een woonhuis met 1 verdieping maar wel met veel wifiapparatuur (6 pp) tegelijk in gebruik. Doel is om het wifibereik van Ziggo te laten komen tot de verst weg gelegen slaapkamer.

  Bedankt alvast.

  1. Beste Monqique,

   De R8500 is inderdaad net op de markt, pas sinds enkele dagen verkrijgbaar en zeker vergelijkbaar met de Asus RT-AC5300. Ik heb hem zelf nog niet mogen testen maar qua specificaties en de voorlopers uit de nighthawk serie zal hij niet onder doen voor de Asus gok ik zo.

 14. Beste Nico,

  Al weer jaren een linksys E3000 router.
  Abonnement ziggo 200/20
  Ik haal de volgende snelheden:

  Bekabelde pc 190/20

  Wifi ca. 5 meter 80/18
  Wifi ca. 10 meter 40/10
  Wifi ca. 15 meter 5/1

  Devolo mini 500(stopcontact) ca. 5 meter 30/20

  Wij gebruiken:
  ca. 5 wifi smartphones en 2 tablets.
  1 x pc via cat5
  2 x tv via devolo.
  1 x tv via cat5

  Eigenlijk alleen probleem met wifi verder dan 10 a 15 meter.

  Wat vind je van deze getallen?
  Zou een nieuwe router hier verbetering kunnen brengen of is het slim om een 2e router te aan re sluiten als acces point.

  Benieuwd naar je reactie. Alle advies welkom natuurlijk.

  Met vr. Gr. John

    1. Beste John,

     De AC68U is een topper, maar als je iets meer te besteden hebt kan je misschien beter voor de AC87U gaan zodat je wat langer vooruit kunt.

 15. Beste Nico,

  Klein vraagje, wij zitten bij ziggo en ons probleem is eigenlijk dat ons wifi regelmatig wegvalt.
  Best wel irritant. Dus is mijn vraag of dan het probleem oplos als ik een router achter de modem plaats?
  Graag zie ik u antwoord tegemoet.

  M.v.gr, Alex

  1. Beste Alex,

   De wifi modems van Ziggo zijn vaak niet de beste. Een nieuwe router met stabiel wi-fi signaal kan zeker uitkomst bieden. Echter als het signaal nu echt compleet uitvalt is er denk ik iets aan de hand met het modem, dit zou hij niet moeten doen.

   1. Beste Nico,

    Bedankt voor u reactie, maar hoe kom ik erachter dat deze helemaal uitvalt en dat het aan de modem ligt.
    Ik heb ook wel ergens gelezen dat in de buurt met meerdere modems of routers mij signaal wegdrukt. kan dat ook het probleem zijn of is dat een fabel.

    M.v.gr, Alex.

    1. Beste Alex,

     ALs het wifi signaal wegvalt en je scant naar wifi netwerken maar hij is niet meer aanwezig dan is hij waarschijnlijk uitgevallen. Het is sowieso aan te raden om even met Ziggo te bellen om te kijken of ze het probleem herkennen.

 16. Beste Nico,

  Veel routers beschikken over de mogelijkheid van gastnetwerk. Zo heb ik een Linksys EA5400 dual band router staan. Ik gebruik de volledige mogelijkheid om mijn primaire wifi netwerk te beveiligen. Hiervoor maak ik o.a gebruik van een mac-filter, een lijst met apparaten die toegang mogen hebben tot het wifi netwerk (dus een allow-list ipv deny-list). Nu blijkt dat in mijn router als ik de mac-filter aanzet, gasten niet op het gastnetwerk kunnen zonder dat ik hun mac-adres toevoeg aan het filter. Dit is nu eigenlijk niet de bedoeling. Ik wil optimale beveiliging primair en easy acces voor de gast (alleen een wachtwoord). Zijn er routers waarbij het instellen van een mac-filter voor het primaire wifi-netwerk geen invloed heeft op het gastnetwerk van diezelfde router?

  1. Beste Rik,

   Dat is een lastige, durf het zo niet te beantwoorden aangezien ik niet alle routers ken :) In dit geval kan je het beste met een firewall achter het access point gaan werken. Je zal dan met vlan’s moeten werken en de firewall alleen mac adres filters moeten laten toepassen op het VLAN van je eigen netwerk en die van gasten volledig openstellen.

 17. Hi Nico, ik krijg nu mijn wifi signaal via een modem van KPN interactieve tv, en ik zit in een huis dat ongeveer 30 meter van de woning staat waar de KPN modem staat. Is het mogelijk om op die KPN modem/Router direct al een extra krachtige router aan te sluiten en ook in mijn huis bv een krachtigeg ontvanger te plaatsen. het is een buiten gebied en hebben geen glasvezel. dus hebben al een hele lage snelheid. wat zijn de mogelijkheden om een krachtiger zend signaal en een krachtigere ontvangst in mijn hui dat 30 meter verderop staat te verkrijgen. Ben een digibeet vandaar deze vraag ik weet niet wat mogelijk is, wat ik nodig heb aan apparatuur en wwar ik allemaal rekening mee moet houden. Of zijn er ook bedrijven die hier in gespecialiseerd zijn omdit soort problemen op te lossen.

  1. Beste Ben,

   Je kan dit oplossen door een sterk access point te plaatsen en dan hopen dat het signaal tot aan het andere huis komt. Wat echter beter is, is om met een point to point opstelling te werken. Je hangt dan aan beide huizen een outdoor access point die met elkaar in verbinding staan (vrij zicht nodig). Deze access points gaan vervolgens via een kabel verder. 1 access point sluit je dan aan op het KPN modem en de ander op een switch in het andere huis. Vanaf daar kan je eventueel op de switch weer een 3e access point voor binnen aansluiten om ook daar draadloos te hebben. Op http://www.wifishop.nl kan je eventueel de apparatuur vinden en je kunt hen bellen voor een goed advies, zij doen dit dagelijks namelijk.

 18. Beste Nico,

  Na heel veel ergernis van onze Ziggo modem/router zijn we op zoek naar een nieuwe.
  Mijn voorkeur gaat uit naar een Asus, ik weet alleen niet welke….
  ik heb mijn oog laten vallen op de rt ac 87u, de rt ac 88u en als laatste de rt ac 3200.
  Wij wonen in een nieuwbouw hoekhuis en streamen heel veel.
  kan je mij misschien de verschillen aangeven tussen de routers zodat we een goede keuze kunnen maken.

  Groet, mark

  1. Beste Mark,

   De routers verschillen voornamelijk op gebied van snelheid. De 87U en 88U zijn bijna identiek, de 88U heeft echter meer fysieke aansluitingen voor als je meer bekabelde apparatuur hebt. De AC3200 is Tri-Band Wi-Fi wat vooral handig is wanneer je veel draadloze apparatuur door elkaar gebruikt. Hij verdeeld als het ware de 2,4 Ghz en 5 Ghz apparaten beter zodat ze elkaar minder in de weg zitten en een hogere snelheid en beter wifi bereik mogelijk zijn.

   Je kan ook nog 1 stap hoger, de AC5300 van asus, deze is op wi-fi gebied weer een stuk sneller en is vooral voor gamers interessant dankzij de WTFast gaming dienst.

 19. Beste Nico,

  Ik woon in een appartement, waar alles gelijkvloers is. Ik maak gebruik van de modem/router in de Horizon SMT G 7401, die in de woonkamer staat. Bereik in woonkamer en iets verderop in de hal is prima. Echter wanneer ik naar het balkon loop wordt het bereik beneden niveau. Nu heb ik van Ziggo een access point (afgeleide van de TP Link AC 1750) ontvangen en in de meterkast geplaatst, ongeveer 5 meter van ons zitje. Echter de ontvangst valt vrij snel terug als je van de meterkast naar het zitje loopt. Ik heb hetzelfde SSID en het wachtwoord op zowel de Horizon als de Ziggo-AP gezet, zodat ze elkaar kunnen overlappen/aanvullen. Door plaatsing van de AP is het bereik op het balkon wel iets verbeterd, maar nog niet optimaal om echt te streamen. Heb jij hiervoor een oplossing?

  1. Beste Theo,

   De oplossing is in principe vrij simpel. Haal de TP-Link uit de meterkast :)
   De meterkast is namelijk de meest ongunstige plek om draadloze apparatuur op te hangen.

 20. Beste Nico,

  Wat fijn dat je zoveel moeite voor je adviezen neemt! Ik heb ook een vraag: ik woon in een nieuwbouwhuis – drie verdiepingen, dikke muren. Een modem van Ziggo/UPC en een 5-jr oude sitecom router op de 1e verdieping. Die hapert veel en ik zoek een nieuwe. We hebben veel apple-apparatuur (1x Imac, 2x Ipad, 3xIphone) en wat andere wifi-apparaten (2 tablets, sonos) en ik zat eigenlijk op het spoor van de Apple Airport Extreme als router.
  Wat is nu slim? 1 goede router op de 1e verdieping als vervanger van de huidige en 2 x een powerline adapter op de 2 andere verdiepingen? Ik heb er nu al 1 naar de BG. Nadeel is wel dat je wel steeds moet overschakelen van wifi-netwerk als je door het huis loopt, dus daar zit ik eigenlijk niet op te wachten. Eigenlik wil ik 1 goede router. Welke is dan de beste: De Apple of de Asus AC87U?
  Veel dank alvast voor je antwoord!
  Luc

  1. Beste Luc,

   Excuus voor de late reactie, maar de apple airport is een erg goede router, en zeker wanneer je veel apple apparatuur hebt een goede keuze. De Asus is wel iets sneller en nieuwer en zou ook prima moeten werken. Een combinatie van 1 van deze 2 routers en een powerline oplossing is ideaal. Om 1 groot dekkend wifi netwerk te creeeren heb je “seamless roaming” nodig. Dit zit voornamelijk alleen in zakelijke wifi apparatuur van Cisco, Ruckus en Aruba. Je kunt wel eventueel een draadloze powerline oplossing van devolo nemen en deze dezelfde netwerknaam( SSID) geven als de router. De verbinding valt dan wel even weg als je tussen 2 stations schakelt maar meestal merk je daar niet veel van.

    1. Beste Luc,

     Zou je jouw oplossing met ons kunnen delen? Heb je seamless roaming toegepast of is die techniek te prijzig voor de consument?

     Groet Lotte

 21. Beste Nico

  ik overweeg op uw advies de ASUS RT-AC87U. Ik heb alleen een vraagje. Ik heb op dit moment KPN glasvezel 100MB. met de experiabox V10. ik haal hier draadloos regelmatig hoge snelheden mee. maar is heel onstabiel. we hebben dan vol berijk. maar max 1 mbps en na reset van de router weer boven de 80mbps. aangezien het onze 2e experiarouter is. vermoed ik dat het gewoon een kwaal is van de routers zelf. hiervoor had ik een linksys router. die hadden we achter de experiabox v8 hangen. hier nooit geen problemen mee gehad. alleen de snelheid was laag 30mbps. vandaar een nieuwe router.Nu alleen de vraag of de huidige router een goede keuze is ivm. de manier van aansluiten. ik kan dan alleen de 4 eternet poorten gebruiken. en niet de wan poort. of is dat met instellingen wel mogenlijk.

  al vast heel erg bedankt voor je reactie

  vriendelijke groet,

  Robert

  1. Beste Robert,

   De experiabox staat helaas bekend om ze matige kwaliteit. De Asus RT-AC87U kan je aansluiten op de experiabox en gebruiken voor het wifi gedeelte en dan het wifi gedeelte op de xperiabox uitschakelen. Dit zal zeker verbeteringen met zich mee moeten brengen.

 22. Nico,

  Top, alle uitleg over routers. Ik had een ander advies van je gezien, en naar aanleiding daarvan het volgende aangeschaft.

  Naar aanleiding van bovenstaand verhaal, heb ik na een aantal jaren van irritatie (UPC met een Cisco EPC3925 modem (heel slechte WiFi) gekozen voor de R8000, in combinatie met de EX7000. Het was een duur plaatje alles bij elkaar, maar ik heb nu super WiFi thuis!

  Met gemak kom ik elke keer op een download van 200 mb, bg, 1ste vd, zolder en tuin.. Fantastisch om te zien dat het dus wèl kan!.

  P.s.
  Top alle tijd die je neemt om mensen te beantwoorden! :)

 23. Beste Nico,
  Ik heb een Draytek 2130 met een Cisco 610n en 320n als accesspoint.
  In de 2130 reserveer ik alle mac adressen tbv ip reserering, inmiddels een stuk of 25, nu heb ik een nas gekocht en wil deze middels openvpn benaderen. Dit lukt eindelijk maar de 2130 kent geen openvpn dus zet ik poort 1194 open in de 2130. Dit heeft weer het nadeel dat ik op afstand alleen mijn nas zie en ik wil alle ip adressen benaderen.
  Ook ben ik wel weg van alternatieve fw zoals dd-wrt.
  Wat adviseer je mij?

  1. Beste,

   Wat misschien een leuke router in dit geval kan zijn is de Linksys WRT1900ACS, deze kan custom firmware aan zoals OpenWRT. Asus routers ondersteunen ook WRT firmware geloof ik. Op het forum van tweakers zijn volgens mij een hoop handige tips te vinden hierover, zelf heb ik er weinig ervaring mee :)

 24. Nico,

  Top artikel. Maar waarom heb je geen enkele Linksys router besproken? Met name een vergelijk van tri-band (Netgear, Asus) met MU-MIMO (Linksys) lijkt me erg interessant.

  1. Beste Jos,

   Klopt, linksys was destijds niet voorhanden maar er komt op korte termijn een mooie review van de EA7500 aan kan ik je vertellen. De Linksys routers worden op het moment ook erg goed ontvangen, vooral de WRT serie doet het nog steeds erg goed en dan vooral onder het tweakers publiek.

 25. Beste Nico,

  Mijn vrouw en ik overwegen al een halfjaar voor de aanschaf van een nieuwe router, omdat we veel problemen ondervinden met het Wifi netwerk. Heb inmiddels de modum van Ziggo (Ubee EVM3200 serie) buiten de meterkast geplaatst en het is wat beter geworden. Aan deze modum hebben we een sitecom 300N X3 gekoppeld op kantoor (kamer naast de meterkast) hier werk ik via kabel met een laptop en een desktop (werkt prima). In de kamer hebben we een accespoint van sitecom 300N via Wifi gekoppeld aan de sitecom300N X3 op mijn kantoor. Hier hebben mijn vrouw in ik via de apple telefoon en tablet contact mee. Met deze Wifi verbinding hebben we veel problemen. Nu overweeg ik een Asus RT-AC87U te kopen, is deze toereikend voor de toepassingen waarvoor ik hem wil gebruiken? Wil hem weer op mijn kantoor plaatsen en de sitecom 300N acces point in de kamer via Wifi koppelen aan de Asus RT-AC87U, zodat we minder problemen hebben in de kamer met de 2 tablets en 2 mobiele telefoons??

  1. Beste Harold,

   Waarschijnlijk doet de sitecom nu dienst als repeater als ik het zo goed lees. Dat werkt meestal niet zo fijn. Misschien kan je het al oplossen door de sitecom in de huiskamer via een kabel te koppelen aan de router ipv draadloos wat hij nu is. Een nieuwe asus router maakt waarschijnlijk de extra sitecom access point wel overbodig door zijn goede bereik, dus dit is ook een optie.

 26. De TP-link C7 geeft zo uit de doos een heel sterk Wifi-signaal.
  Na het instellen (op zone Belgium) is dat een stuk minder.
  Is er iets op tegen om die terug standaard (USA) te zetten?

  1. In principe moet dit gewoon kunnen, hij past zijn zendvermogen aan per land of regio waarschijnlijk, hier in europa verschilt dat per land geloof ik.

 27. Hoi Nico,

  Wij hebben een standaard router van Ziggo (cisco epc 3928). Probleem is dat we boven helemaal geen bereik hebben. We hebben zowel de 5 als de 2.4 aanstaan maar dit heeft eigenlijk niks opgeleverd.

  We hebben een huis uit 2004, waarbij een betonnen vloer naar de boven verdieping zit, maar zo dramatisch had ik het niet verwacht. Wat zou u voorstellen als oplossing?

  1. Beste Rogier,

   Een nieuwe router kan uitkomst bieden aangezien die veel beter zijn dan het standaard ziggo modem. Je kunt de ziggo modem met behulp van de ziggo klantenservice in bridge modus laten zetten en vervolgens een nieuwe router erachter plaatsten voor een beter bereik. Wat eventueel ook mogelijk is, is om te werken met powerline homeplug, meer hierover leest u in ons artikel: powerline homplug alsalternatief voor wifi.

 28. Beste Nico,

  We gaan in een tijdelijke unit wonen in de wei bij mijn ouders. We wonen dus in het buitengebied. Ik heb geen idee hoe ik hier een internetverbinding kan realiseren.

  Heb je misschien tips?

  1. Beste,

   Indien er geen wifi aanwezig is dan kan je het eventueel proberen via 4G. Je moet dan wel ergens een 4G simkaart met abonnement regelen die niet al te prijzig is. Voor 4G modems kan je kijken op http://www.mobielverbinden.nl daar vind je relatief goedkoop 4G modems met wifi.

 29. Beste Nico,

  Wij wonen in een drive- in woning met in totaal 4 verdiepingen, waardoor onze woonkamer zich op de 1e verdieping bevindt. Nu zijn wij onlangs overgestapt van provider. Wij hebben glasvezel internet van tweak (1000 mb in en uit), echter ervaren wij dat we op de ene verdieping erg goed internet bereik hebben en op de andere verdieping ( met name de 2 bovenste) slecht tot niet. Heeft u tips of enig idee hoe wij optimaal gebruik kunnen maken van ons nieuw internetabonnement?

  Alvast bedankt.

 30. Hallo Nico,

  Ik heb een Horizon Mediabox van Ziggo en het wifi signaal is niet constant en soms onvoldoende om via ipad goed een film of tv programma te kijken.

  Welke router is voor ons het meest geschikt en moet ik dan Ziggo nog instellingen laten aanpassen op de mediabox?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Nico B.

  1. Beste Nico,

   In principe kan je de Asus AC87U nemen maar wi-fi bereik is helaas niet altijd te verbeteren dus alleen een goede router te gebruiken. De ontvangers hebben vaak zwakke zenders en ontvangers waardoor het signaal alsnog niet optimaal is. Het zou wel iets beter moeten worden maar hoeveel kan ik niet vertellen.

 31. Hoi Nico,
  ik maak gebruik van een glasvezelnet met een Genexis Hybrid Titanium 44 modem met wifi.
  Deze werkt perfect, maar als mijn zoon op zijn Samsung tablet een filmpje op bv. youtube kijkt stort voor de andere gebruikers de snelheid dramatisch in. zo ernstig dat het versturen van bv. een WhatsApp bericht niet werkt. Ik heb het dan over Internet gebruik via wifi, alles wat bedraad is werkt perfect. (ip tv, playstation).
  Is het mogelijk bepaalde apparatuur die gebruik maakt van wifi voorrang te geven of juist niet?

  alvast bedankt voor je antwoord

  1. Beste Erik,

   Een router met QoS zou dit probleem eventueel kunnen verhelpen. Maar een whatsapp berichtje moet wel doorkomen ongeacht of iemand een filmpje streamed of niet. Ik denk dat er iets anders aan de hand is in het netwerk en er ergens een andere bron is die het verkeer blokkeerd.

 32. Hoi Nico,

  Ik ben niet tevreden over mijn wifi signaal.
  Ik heb een glasvezel abonnement van caiway. 250 mbits up en download.

  Mijn router is de sitecom N300 wifi gigabit router x4.

  Wij hebben 2 laptops thuis, smart tv met netflix, af en toe game ik op de ps4 met call of duty en video streamen naar de tv via mijn telefoon.

  Welke router raad u mij aan? Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Erik

  1. Beste Erik,

   Lastig om 1 router eruit te kiezen. Met elke router uit bovenstaand advies kun je in principe uit de voeten, het is heel erg afhankelijk van je budget.

 33. Hoi Nico,

  We zijn met zijn 5-en thuis en hebben 2 playstations , 3 laptops 5 telefoons en Ipads, we zoeken een nieuwe router waar we een tijd mee vooruit kunnen. We krijgen via de kabel 150 mbps binnen.
  Mijn huidige bekabelde D-link Wireless N300 Cloud router geeft slechts 30 tot 40 mbps door.

  Lees op je site over de ASUS RT-AC87U, is dit geschikt voor ons of raad je ons iets anders aan?
  Of moet ik mijn abonnement dan ook aanpassen?

  Met vriendelijke groet,

  René

  1. Beste René,

   De Asus RT-AC87U zou een prima keuze zijn in dit geval. Je kunt eventueel nog upgraden naar een AC5300 die nog sneller is en misschien een jaartje of 2 langer mee kan. Maar met de 87U kan je zeker nog een paar jaar vooruit.

 34. Hallo,

  de asus 5300 lijkt me een zeer goede router. Ik ben een hardcore gamer en wil een router met de beste prestaties. Een aparte gastnetwerk. Maar wat voor mij ook erg belangrijk is, is het bereik. De router komt in de woonkamer van een woning met drie verdiepingen. Ik heb een diepe tuin met een tuinhuis op ongeveer 70 meter afstand. het liefst wil ik geen repeaters of wat dan ook gebruiken. Ik weet niet of een router bestaat die dit aankan?
  heb je enigzins advies voor mij?

  alvast bedankt

  Jason

  1. Beste Jason,

   Er is niet echt een router die hiervoor geschikt is omdat wifi zowel een sterke ontvanger als verzender nodig heeft. De Asus is de beste keuze als gamer en heeft ook een erg goed zendvermogen. Maar de ontvangers moeten ook een goede ontvangstgevoeligheid hebben en een goed zendvermogen om weer terug te zenden naar de router. Hierdoor blijft het altijd een kwestie van uitproberen helaas.

 35. Beste Nico,

  Ik ben echt een leek op router gebied en hoop dat je wat licht kan brengen in de duisternis :-).
  Op dit moment zitten wij bij ziggo en heb een ubee 320B modem. De uitdaging is dat we beneden redelijk goed wifi hebben maar boven niet en laten we maar niet praten over de tuin. Nu las ik dat deze modem alleen 2.4 ghz aankan. heb met ziggo gebeld en om een lang verhaal kort te maken kan ik nu kiezen uit een Technicolor TC7210 of een Cisco EPC3928. Ik weet niet wat verstandig is, maar is het niet beter om de Ubee te houden en een router te kopen die 2.4/5 GHZ aankan en een sterk wifi signaal uitzend, of moet ik eerst een andere modem van ziggo nemen? Jouw advies wordt erg gewaardeerd. Groet, Jeroen

  1. Beste Jeroen,

   Een ander Ziggo modem is denk ik niet handig want alle modems van Ziggo hebben matig bereik. Een sterkere router zoals de Asus RT-AC87U zou al een hele verbetering moeten opleveren. Wi-Fi werkt echter een beetje als een megafoon effect. De router kan hard schreeuwen en de ontvangers horen hem op lange afstand, maar om terug te praten hebben de ontvangers ook een megafoon nodig. Zijn de ontvangers dus niet sterk genoeg (wat meestal het probleem is) dan kunnen ze alsnog niet goed communiceren met de nieuwe router.

   Nu is het wel zo dat bijvoorbeeld de AC87U een betere ontvangstgevoeligheid heeft en dus als het ware beter kan horen als schreeuwen, dus je zal zeker wel een verschil merken met het ziggo modem. Maar of je volledige dekking in het hele huis en tuin krijgt is helaas altijd afwachten. Een alternatief is om via Powerline te werken, dit zijn adapters die via het stopcontact met elkaar in verbinding staan, zie hiervoor ons artikel: Powerline homeplug als alternatief voor Wifi.

 36. Goedemiddag,
  Ik woon in een rijtjeshuis met een stuk of 20 wifi netwerken om ons heen. Heb nu de standaard Ziggo modem/router Cisco EPC3925 samen met de Cisco EA3500. Dit werkt wel naar behoren maar wordt wel traag door alles wat er op zit (Macbook 3 Ipads 3 Iphones paar meer mobiele telefoons en 2 laptops en Playstation en 2 smart tv’s ) Moet het ook 1 keer per maand resetten omdat het dan vast loopt. Verdeel nu wel over 2,4 en 5GHz maar wil nog niet echt helpen. Welke router (tot 200e) is dan het beste?
  Huis heeft 3 verdiepingen met betonnen vloeren. Zit zelf te kijken naar de Apple airport extreme vanwege de vele apple producten, maar zal dit de oplossing zijn.
  Alvast bedankt voor je reactie,

 37. Hallo

  Ik wil buiten goede WiFi ik heb een tuin van 25 meter lang en heb na 12 meter geen WiFi meer,
  Ik heb een simpele sitecomrouter die het goed doet binnen en ook een upcmodem maar buiten slecht bereik. Zijn er WiFi dingen die je buiten kan hangen na je router of een goede router met beter bereik.

  1. Beste Mireille,

   Het is lastig om overal bereik te krijgen omdat WiFi altijd last zal hebben van obstakels zoals muren en plafonds. Wanneer je dus een wifi signaal door een huis stuurt komt hij onderweg allerlei obstakels tegen die het signaal verzwakken. Om dat ook nog tot in de tuin te komen is vaak lastig. Daarnaast moeten de apparaten die het signaal ontvangen ook nog over een krachtige zending beschikken om weer data terug te sturen. Wat we in dit soort gevallen meestal aanraden is om een apart access point voor buiten te gebruiken zoals de Ubiquiti nanostation http://www.wifishop.nl/ubiquiti-nanostation-loco-m2/pid=38814

   Deze sluit je dan met een kabel aan op de router en zal als apart wifi netwerk voor buiten werken. Andere opties zijn om de router te vervangen voor een sterkere router (sitecom is meestal erg slecht) of door een powerline oplossing te gebruiken warbij je een draadloze powerline adapter dichtbij de tuin plaatst, lees hiervoor ons artikel: powerline homeplug als alternatief voor wifi

 38. Hallo
  Ik heb een asus rt-ac66u router nu heb ik het volgende probleem nu kan ik op de 5ghz wel komen met de geschikte apparaten maar de 2.4ghz valt elke keer weg op de tablet en laptop tevens geeft hij ook geregeld aan dat niet kan verbinden heb daar nooit eerder last van gehad had het zo in 1 keer
  Heb caiway 500 glasvezel
  Wat kan hier het probleem zijn of is de router gewoon kapot gegaan?.

  1. Het kan dat de router kapot is gegaan maar ik denk eerder dat er teveel apparatuur in de omgeving is die op 2,4 Ghz werkt. Iedereen heeft tegenwoordig 1 of meerdere wifi punten in huis en meestal werken ze op 2,4 ghz. Hierdoor raakt de frequentie overbevolkt en kan het soms zijn dat er geen verbinding meer is. Wat je kan proberen is een vast kanaal te selecteren in de Asus voor de 2,4 Ghz frequentie, kanalen 1, 6 en 13 zijn dan het beste omdat die geen overlap hebben met andere kanalen in het spectrum en dus minder last hebben van drukte op de band.

   Mocht dit niet werken dan kan je altijd nog proberen de router even te resetten en hem te voorzien van de laatste firmware.

 39. Hoi Nico ik heb een vraag ?
  Ik heb een internet van ziggo met daar bij een kastje met WiFi er in .
  ik heb 4 iPads 4 iPhone een draadloze printer een tv op WiFi maar ik heb steeds slecht ontvangst in huis en overweg om een extra router aan te schaffen .
  Ik kijk veel op Netflix en luister vaak Spotify en de kinderen kijken veel filmpjes op YouTube
  Welke router adviseer je mij om aan te schaffen?

  1. Beste Rob,

   Het ligt er een beetje aan hoeveel je wilt uitgeven, je kan het beste even bovenstaand artikel leen en daaruit een keuze maken qua budget en eisen.

 40. Hoi nico, ik heb een vraag ik heb momenteel een modem van ziggo ontvangen waarin een router in toegevoegd is aangezien onze wifi er met 4 apparaten al uit vliegt ben ik van plan om de asus te halen,
  Kan het onderstaande aan?
  2 Game computers
  1 Laptop
  4 Telefoons
  1 Tv
  ( Vrij staand huis is er bereik tot 30meter? )

  1. We hebben momenteel deze, Technicolor TC7210 wifi-modem we kunnen geen verbinding maken als er al 3 mensen op zitten, netwerk ongezegd of beveiligd terwijl het wachtwoord wel goed is.

 41. Hoi Nico, wij hebben een camper en willen graag onderweg Internet kunnen hebben en ook in het buitenland om mail op te halen en campings te kunnen zoeken. We hebben gehoord dat je dan een router kunt kopen en daar kaartjes bijv. in kunt doen die je koopt in het land waar je bent ? Of zijn er betere manieren zodat het goed werkt? Groetjes Judith

  1. Beste Gerben,

   Daar kan ik geen uitspraak over doen aangezien elk huis weer anders is. Het ligt er maar net aan wat er in de lucht hangt en hoe het signaal zich door obstakels als muren en plafonds beweegt. Maar een gemiddeld woonhuis moet prima te dekken zijn met de Asus.

 42. Beste Nico,

  Allereerst mijn complimenten voor de site en dank u wel dat u uw kennis met het publiek op deze manier wilt delen!

  Voor ons nieuwe huis wil ik een goede router aanschaffen (om na het modem van Ziggo te plaatsen). Het betreft een vrij groot (vrijstaand) huis met betonnen vloeren en stenen muren. In hoeverre verwacht u dat de Asus RT-AC87U voldoende bereik zal hebben als ik deze in de meterkast plaats? Of heeft de Asus RT-AC5300 een beter bereik en is dit type dan aan te bevelen?

  Een access point zou ook een mogelijkheid kunnen zijn (we hebben een UTP kabel naar zolder laten leggen) maar ik wil niet dat een netwerkverbinding verbreekt als het signaal wordt overgepakt naar het andere signaal van zolder. Is dit het geval bij een access point?

  Alvast dank voor uw antwoorden!

  Groet Lotte

  1. Beste Lotte,

   De Asus 87U zou prima moeten zijn maar het is aan te raden deze niet in de meterkast te plaatsen aangezien dat een erg ongunstige plek is voor een draadloos apparaat. Bij een grote woning is het verstandig om met meerdere access points te gaan werken, ook omdat je seamless roaming wilt (dus schakelen tussen 2 access points zonder onderbreking). Bij seamless roaming kom je wel uit op 2 access points die wat duurder zijn, de Ruckus Unleashed series. Deze zijn normaal gezien voor zakelijk gebruik maar mocht je er wel wat geld voor over hebben kan je ze ook prima thuis gebruiken.

   Een duo pack van de Ruckus R500 is al voldoende en kost een kleine 1200 euro: http://www.wifishop.nl/ruckus-zoneflex-r500-unleashed/pid=44323
   1 access point hang je dan op zolder en sluit je aan via de UTP kabel, de andere hang je in de woonkamer. Beide worden gevoed via de netwerkkabel, je hebt hier dan nog wel een PoE switch voor nodig of een PoE injector : http://www.wifishop.nl/xclaim-gigabit-poe-injector-duo-pack/pid=46386

   Mocht de Ruckus oplossing iets te prijzig zijn, dan kan je eventueel ook 2 Ubiquiti access points nemen, die vormen samen wel 1 netwerk zodat je niet handmatig hoeft te schakelen tussen beide maar het gebeurd niet seamless. Dus de verbinding kan even wegvallen als je tussen beide punten heen en weer loopt. Meestal gebeurd dit niet aangezien je het streamen van films of het downloaden van bestanden meestal niet door terwijl je door het huis loopt dus dit zou ook een prima oplossing kunnen zijn. De UAP-AC-pro is dan aan te raden als access point: http://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-pro/pid=41223

   Bij deze oplossing met 2 losse access points heb je in principe geen draadloze router nodig en kun je alles via een UTP kabel aansluiten op het Ziggo modem. Echter is het wel beter om toch een router erbij te nemen aangezien het ziggo modem wat beperkt is en ook geen QoS heeft. Een prima router zonder draadloos is de Draytek 2120: http://www.routershop.nl/draytek-vigor-2120-gigabit-router/pid=39088
   Wil je iets meer opties en een interne firewall (handig wanneer er vanuit huis wordt gewerkt) dan kan je kijken naar de Draytek 2960 http://www.routershop.nl/draytek-vigor-2960-dual-wan-gigabit-security-firewall/pid=28458

   1. Beste Nico,

    Dank je wel voor je antwoord.

    Gezien het grote verschil in prijs tussen een router en de apparatuur die benodigd is om seamless roaming te maken ga ik eerst de Asus 87U aanschaffen. Hopelijk voldoet deze router en is seamless streaming dan niet nodig. Ik zal tevens kijken of ik een andere plek (dan de meterkast) in het huis kan vinden om de router te plaatsen.

    Groet Lotte

 43. Beste Nico, dank voor alle info. Alleen ben ik er nog niet uit voor welke router ik moet kiezen. Op dit moment hebben wij een Linksis EA4500 (Cisco). Deze hebben we aangeschaft toen we glasvezel kregen. Echter, het bereik naar zolder (waar de werkkamer is), is belabberd (elke etage telt een hoogte van 2.60 meter). Als ik Wi-Fi zoek op onze apparaten zie ik altijd sterke signalen van de buren (Sitecom), maar van ons eigen apparaat krijg ik maar 1 streepje te zien.
  Wij zoeken een router die overal in huis een goed Wi-Fi signaal kan geven. Welke router kunnen we dan het beste aanschaffen?

  Alvast hartelijk dank, Janny

  1. Beste Janny,

   In principe kan ik dit niet verder uitleggen dan wat ik hier boven heb gedaan :) maar wi-fi bereik verschilt enorm per woning en omgeving. Een goede router (1 van de routers die in het artikel wordt geadviseerd) zou al verbetering moeten opleveren. Mocht dat niet voldoende zijn dan kan je altijd nog met powerline oplossingen gaan werken, zie hiervoor ons artikel: Powerline homeplug als alternatief voor wifi.

 44. Hallo Nico,

  allereerst bedankt voor dit artikel en de tijd die je hieraan spendeert!
  Ik heb al veel gelezen maar wil toch liever op maat gesneden advies.
  Ons huis heeft 3 verdiepingen (begane grond, 1e verdieping en zolder).
  Onze tuin is ongeveer 10 meter diep.
  Wij hebben Horizon van Ziggo (Connect & Play Max) met twee mediaboxen.
  Op de begane grond staat de 1e mediabox met ingebouwde modem voor tv, telefonie en internet.
  De 2e mediabox staat op de 1e verdieping en is verbonden met een netwerkkabel met de 1e mediabox.
  De wifi van de ingebouwde modem is zoals eerder al vermeld niet al te best en komt zeker niet tot de zolder.
  Ik wil graag de wifi op de begane grond versterken zodat het signaal ook op de 1e verdieping en in de tuin sterk genoeg is om bv youtube-filmpjes te kunnen kijken.
  Daarnaast wil ik een router op de zolder aansluiten om daar de wifi te versterken en eventueel een desktop/laptop en XBox/PS4 bekabeld aansluiten op deze router.
  Kan jij mij adviseren welke router ik het best kan aanschaffen voor de begane grond en welke voor de zolder?
  Kan een router op de zolder dienen als een soort verlengsnoer voor het bekabeld aansluiten van een pc en een spelcomputer?
  Momenteel hebben wij in huis 2 laptops, 1 Ipad en 4 smartphones aangesloten op de wifi.
  Ook komen er nog wel eens vriendjes van de kinderen bij ons met smartphone en/of tablets
  Graag lees ik van jou wat ik het beste kan doen.
  Alvast bedankt voor de gedane moeite!

  Met vriendelijke groeten,

  Ferdinand

  1. Beste Ferdinand,

   Om in heel het huis en ook nog de tuin bereik te hebben is vrij lastig. Wi-Fi werkt via radiogolven en alle obstakels zoals muren, plafonds, dubbel glas etc houden het signaal tegen waardoor het bereik, snelheid en stabiliteit van het signaal minder wordt. Er is helaas geen router die standaard in elk hoekje en gaatje komt en ook nog eens naar buiten toe :) Daarvoor moet je net een beetje geluk hebben dat het in jouw situatie werkt.

   Wi-fi werkt als een soort megafoon effect. Je kunt een router neerzetten die heel hard kan schreeuwen (hoog zendvermogen) maar je ontvangers (tablets, smartphones etc) moeten ook terug kunnen schreeuwen. Daa zit vaak het probleem omdat die apparatuur onvoldoende zendvermogen heeft om terug te communiceren door alle obstakels geen en over de lange afstand.

   Om dit op te lossen is het handig om de router zo dicht mogelijk bij alle apparatuur in de buurt te houden zodat de afstand kort en de obstakels minimaal zijn.

   Er is wel een oplossing, maar dat is wat prijzig. Neem een goede bedrade router zoals de Draytek Vigor 2120 bijvoorbeeld. Sluit hierop 3 access points bekabeld aan van Ubiquiti en hang deze aan het plafond op elke verdieping. Dus 1 in de woonkamer, 1 op de 1e verdieping en 1 op zolder. Zo zou je door het hele huis een goed wifi bereik moeten hebben. Je kan eventueel ook nog een switch gebruiken op elke verdieping om meerdere vaste aansluitingen te realiseren ( beter voor gamneconsoles )

   Mocht je dan in de tuin geen bereik hebben via het access point in de woonkamer, dan kan je eventueel een outdoor access point aan de buitenmuur hangen om daar ook goed bereik te hebben. Je bent dan ongeveer 550 euro kwijt voor de ze oplossing, exclusief het access point voor buiten.

   1. Hoi Nico,

    bedankt voor je reactie.
    Het is inderdaad een prijzige oplossing.
    En als ik het zou doen zoals ik voorstelde?
    Dus een router achter de mediabox en een router op zolder?
    Welke routers beveel je dan aan?
    En kan ik dan op de router op zolder gewoon apparaten bekabeld aansluiten zoals een computer, gameconsole en eventueel een printer?

    Ferdinand

    1. Hi Ferdinand,

     Zoals je het voorstelde zou ik niet doen, 2 routers in 1 netwerk geeft vaak problemen. En 1 router die voldoende bereik heeft voor het hele huis is er niet echt.
     Er is nog een iets goedkopere oplossing wanneer je genoegen zou nemen met een maximale wifi snelheid van 300 Mbps en dat is de volgende bundel: http://www.routershop.nl/devolo-wi-fi-move-bundel/pid=47135
     Dan werk je via het stopcontact en heb je overal waar je wilt Wi-Fi in principe.

     1. Hoi Nico,

      zou ik de router op de zolder wel kunnen vervangen door een switch en daar naast een laptop, printer en een gameconsole ook een access point op kunnen aansluiten?
      Of gaat er veel snelheid verloren door een switch?
      En als dit wel kan, kan je dan een switch aanbevelen?

      Ferdinand

     2. Hi Ferdinand,

      Dit kan, je kunt op een switch een AP aansluiten. Snelheid verlies je er niet echt mee zolang het een Gigabit switch is. Een goede netwerk switch kan je hier vinden: http://www.routershop.nl/switches/cid=3300
      ze zijn leverbaar vanaf 5 poorten tot aan 48 maar ik denk dat je het best een 8 poorts switch kunt nemen.

 45. Beste Nico,

  momenteel heb ik de ASUS RT-N66U
  Op zich best tevreden, maar alweer ruim 3,5 jaar in bezit.
  Internet van caiway, glas 100 down en up
  Maar snelheid toch niet optimaal.
  Zojuist internet upgrade naar 250 down en up aangevraagd.
  Is het nodig mij router te vernieuwen?
  Waar merk ik het grootste verschil met de Asus RT-AC5300

  1. Beste Christ,

   Bedraad zal je geen verschil merken, alleen draadloos kan het een flinke stap vooruit zijn om te upgraden naar de AC5300. Mocht je niet meer dan 10 draadloze apparaten hebben kan je ook prima uit de voeten met de AC87U, scheelt weer in prijs :)

   1. Nico,

    Bedankt voor je snelle reactie.
    Als ik even snel tel hebben we meestal 4 mobieltjes, 3 ipads, 2 laptops, een printer, sonos via boost en een tv draadloos verbonden :-)
    Denk toch dat het de AC5300 wordt…

    1. Hi Chris,

     Ja dan is de AC5300 wel de beste keuze denk ik. Zeker wanneer je zoveel mobiele apparaten hebt en een leuke sonos installatie moet je niet gaan besparen op de kwaliteit van het netwerk en gewoon voor het beste gaan wat beschikbaar is :)

 46. Beste Nico,

  Wij hebben een externe werkruimte in een vrijstaand gebouw met stenen muren op ongeveer 25 meter van de meterkast in ons woonhuis.
  Op dit moment staat er , naast een modem in de meterkast, een extra modem wat ingesteld is als router (bedraad) in de werkruimte, om deze van wifi te voorzien. De router en het modem geven vaak een “conflict” tussen elkaar waardoor er helemaal geen wifibereik is. Wij willen graag één modem met een heel sterk bereik door stenen muren, wat alle ruimtes van wifi voorziet (inclusief de tuin). Welke keuze is jouw inziens de beste?
  Dank voor je reactie.

   1. Beste Nico,

    Dank voor je reactie. Zou een accespoint binnen plaatsen ook een goede optie kunnen zijn? Deze kan ik via een netwerkkabel verbinden met met modem in het woonhuis. Of heb ik dan ook te maken met het wegvallen van het signaal als het wordt “overgenomen” door het accespoint…?

 47. Hallo Nico,

  bedankt voor alle adviezen tot nu toe.
  Op dit moment zit ik te denken aan de Asus RT-AC87U om achter de Ziggo Mediabox te plaatsen.
  Deze router zal hoogstwaarschijnlijk wel sterk genoeg zijn om op de begane grond sterke wifi te verzorgen en op de 1e verdieping redelijke wifi.
  Ook de tuin zal volgens mij genoeg bereik hebben want de router staat op zo”n 3 meter van de tuin.
  Dan wil ik op de zolder de Netgear ProSafe GS108GE switch plaatsen met daarop aangesloten een laptop, netwerkprinter, gameconsole en de Ubiquiti Unifi Access Point.
  Wat is jouw mening hierover?

  Ferdinand

  1. Beste Ferdinand,

   Dat lijkt me een prima oplossing, je kunt het altijd nog uitbreiden mocht het niet goed genoeg werken!

   1. Hoi Nico,

    door de review van de Linksys EA7500 ben ik gaan twijfelen over de aanschaf van de Asus RT-AC87U.
    Als ik het zo bekijk is de Linksys nieuwer en heeft net wat meer mogelijkheden.
    Ook is hij wat goedkoper in aanschaf.
    Of zie ik iets over het hoofd?
    Welke zou jij aanraden?

    Ferdinand

    1. Beste Ferdinand,

     De EA7500 is inderdaad iets nieuwer maar de AC87U heeft wel weer meer functies en is wat beter. Als het geld geen probleem is zou ik toch voor de Asus gaan.

 48. Beste nico, ik heb een ps4 waar ik regelmatig online op game. Ik wil het liefst zo weinig mogelijk uitgeven, zou je iets kunnen aanraden?

 49. Beste Nico, heb zelf de Asus RT-AC87U aangeschaft ter vervanging van mijn 1 jaar oude Sitecom X8 AC1750.
  De Asus valt toch een beetje tegen eerlijk gezegd. De sitcom haalde draadloos het max. ui mijn Ziggo abbo. namelijk 200mbps. Heb Nu de 300mbps van Ziggo genomen maar kom met de Asus niet verder dan 150mbps op het 5gHZ netwerk.Al met al ben ik er voor een hoop geld op achteruitgegaan.
  Heeft u nog tips of adviezen? Wat doe ik verkeerd of zijn de instellingen van de Asus niet goed?
  BVD

  1. Beste Ivo,

   Met de asus zou je minimaal dezelfde snelheid moeten kunnen behalen als met de sitecom. De hardware in de asus is vele malen beter en het zendvermogen is ook hoger. Ik vermoed dat het een instelling is in het draadloze gedeelte. Je kan eventueel met asus bellen in nederland voor wat tips: 0591 570290

 50. Beste Nico,

  Ik overweeg om de ASUS AC5300 aan te kopen vanwege zijn goede prestaties.

  Mijn vraag is of alle aangesloten apparaten wel in hetzelfde netwerk zitten? Zien alle apparaten elkaar wel in dit netwerk? Bijvoorbeeld als een laptop op het eerste 5G zit en de printer op het tweede 5G netwerk, anders gezegd, kun je dan vanaf je laptop printen?

  Al vast dank voor je reactie.

  1. Beste Ad,

   Jazeker, alles wordt onderdeel van 1 netwerk. Je kunt dus prima 2,4 Ghz apparatuur met 5 Ghz apparatuur laten praten, de router zorgt hier allemaal voor :)

   1. Duidelijk, dank voor je antwoord. Dat is wel top. Voor mij reden om deze router aan te schaffen.

    Dank voor je reactie.

    Ad

 51. Dag nico,
  Ik heb zelf een apple time capsusle van 4 jaar oud. Ik merk dat ik af en toe de ziggo modem (in bridge mode) en de atc moet aan en uit zetten omdat het netwerk erg langzaam begint te lopen. Ik weet nog steeds niet aan welke van de 2 het ligt.
  Is een 4 jaar oude atc nog de moeite waard om te gebruiken? Maak eigenlijk alleen gebruik van apple producten, ipad, imac, aiport express en iphones.
  Huidige aparatuur nog houden? Vervangen voor nieuwe airport extreme of voor zwaardere routers gaan?
  Met belangstelling zie ik je antwoord tegemoet!!

  1. Beste Chris,

   In principe moet de time capsule nog voldoende zijn mits je sneller draadloos wil, dan kan upgraden naar een nieuwe router een optie zijn. Zelf heb ik ook ziggo en ervaar dezelfde problemen af en toe, het ligt volgens mij aan de ziggo modems die niet heel erg stabiel zijn. Soms gaat het maanden goed en soms is het elke dag raak, een vreemd probleem.

 52. Beste Nico,

  Wij hebben een abonnement bij Ziggo: Internet Max 200 Mbps & Play Complete, Cisco 3925 Modem, en een Horizon Box.
  Wij zijn al lange tijd niet tevreden: Wifi is niet constant en af en toe traag (tussen 20en 40). Ziggo geeft ieder keer andere tips die weinig uithalen. Wij wonen in een straat met veel ziggo kalnten, kort op elkaar. hebben al een paar keer een nieuwe modem gehad… veel gebeld met ziggo..geen oplossing…
  Wij gebruiken 2 laptops van 2,5 en 4,5 jaar oud draadloos, een draadloze printer, een Sonos wifi systeem, waarbij de bridge bekabeld aan de modem is, en daarna 2 boxen draadloos.
  Verder hebben wij vier smartphones op de wifi.
  Boven staat alleen een game pc van mijn zoon, maar deze is bekabeld aan de modem.

  De Media Box loopt vaak vast als je de gids open hebt staan, pas na een een harde reset (uit/aan) kan je weer verder. ook geeft de gids vaak een heleboel programma’ s niet aan.

  Wij denken aan overstappen op glasvezel, de glasvezelbox zit er al, of blijven bij ziggo maar met een aparte router, maar is dit dan de oplossing???
  Od dat systeem met die stopcontact plugs?

  Nico, wat raad jij ons aan?

  Gr.
  Erik

 53. Ha Nico, wat een geweldige adviezen geef je, al kan ik helaas mijn situatie niet terugvinden. Zelf hebben we geen glas, dus aangewezen op koper. 1,5jr geleden nieuw abonnement afgesloten bij Online met ZyTel VMG8324-B10A router. Je begrijpt het al, verre van een succes. Vraag is nu of ik de situatie nog kan redden met een betere router (download snelheid 15,1mbit, upload 3mbit / 5 telefoons, 3 tablets, 3 laptops, internet TV, PS4 gaming).

  Ben erg benieuwd naar je advies. Bedankt alvast, gr Vincent

  1. Beste Vincent,

   Qua internet snelheid zal je er niet op vooruit gaan, dan zal je toch echt moeten overstappen naar ziggo of een glasvezel verbinding. Maar bij Wi-Fi problemen zoi je eventueel de overstap kunnen maken naar de Asus RT-AC87U, die kan beter overweg met meerdere apparaten dan het zyxel modem.

 54. Beste Nico,

  Top artikel!
  Wat ik alleen mis is waar ik last van heb. Ik wil graag 1 wifi router beneden plaatsen en tevens goed bereik hebben op de eerste verdieping en op zolder. Dit lukt mij namelijk niet met de huidige wifi router (TP-Link Archer C7). Zijn de duurdere wifi routers echt beter in bereik? Snelheid is bij mij niet eens essentieel, maar bereik cruciaal om mijn dochters op zolder tevreden te stellen :-)

  Bedankt en ik hoor graag van je,
  Mark

 55. Beste Nico,

  Heb je mijn vraag al kunnen beoordelen ?(26-06),
  Ziggo heeft inmiddels de connectoren bij mijn aansluiting vervangen, dus het probleem met de horizon zou verholpen moeten zijn…
  Wifi/internet is nog steeds erg instabiel
  ik hoor graag van je Nico

  alvast bedankt

  Gr.

  1. Beste Erik,

   Het nadeel van kabel is dat het trager kan worden als de hele straat gebruik maakt van dezelfde provider. Je deelt als het ware de lijn dan met z’n allen. Als je merkt dat het op piekuren vooral traag is, dan kan dat 1 van de oorzaken zijn. Een nieuwe router kan een beter wifi signaal opleveren, de Asus RT-AC87U of RT-AC5300 zijn prima keuzes of inderdaad via een draadloze powerline.

   Wat betreft de horizon box herken ik de problemen. Ik heb het zelf ook vaak en dit komt meestal door de coax kabel die of te lang is (langer dan 5m) of van lage kwaliteit. Zorg er altijd voor dat de coax kabel van goede kwaliteit is en niet te lang. Bij aanhoudende problemen kan je het beste even bij ziggo klagen, die kunnen een monteur sturen die je coax verbinding doormeet en eventueel in de wijkcentrale het vermogen kan opschroeven of juist terugschroeven.

   Als je de kans hebt om over te stappen naar glasvezel zou ik het trouwens wel doen, dan heb je in ieder geval een lijn voor jezelf. Nadeel is wel dat de meeste glasvezel providers geen horizon box hebben wat best een leuk ding is natuurlijk.

   1. Beste Nico,

    Bedankt voor je reactie, ziggo is inmiddels langs geweest voor de horizon, bleek in de connectoren te zitten en voor de zekerheid ook de coax vernieuwd. Horizon werkt voorlopig naar behoren.
    Als ik mijn laptop met Lan kabels op modem aansluit krijg ik 200Mbs en soms zelfs hoger, dus verbinding vanuit straatkast is goed.
    Wifi is nog steeds instabiel, ga toch denken aan een router of aan die stopcontact plugs.?
    En anders XS4all die leveren een Frtitzbox.
    Heb jij ervaring met bovenstaande?

    Gr.
    Erik

    1. Beste Erik,

     De Fritzbox zal niet gek veel verbetering opleveren, qua zendvermogen niet veel beter dan de ziggo modem. De powerline oplossing lijkt me dan het beste!

 56. Beste Nico,
  Ik heb een Samsung hhd tv gekocht. Heb Ik ook een router boven een router en toch blij ik de volgende probleem te hebben: als ik kijk netflits dan stopt de film en zoekt naar wifi verbinding…
  Ligt het aan mijn wifi of provider ???

 57. Beste Nico,

  maak gebruik van KPN koper 60 Mbps, heeft het voordeel om een betere stabiel WiFi signaal
  te realiseren met zwaardere router, op dit moment in het bezit van
  modem kpn experia box V8 + router sitecom X6 N900

  1. Beste Gerard,

   ALleen wanneer je draadloos hogere snelheden wilt behalen is het verstandig te upgraden naar bijvoorbeeld de RT-AC87U of de RT-AC5300 van Asus. Bekabeld kan de sitecom de snelheid in ieder geval wel aan, dus vervangen zal daar geen sneleheidswinst ioleveren.

 58. Hallo Nico,
  Heb je ervaring met de router van apple?
  Heb een macbook air, iPad’s en iphone’s
  Ben op zoek naar een router gezien de slechte router die Ziggo levert.

  1. Beste Hein,

   Zelf geen ervaring maar ik weet wel dat de Airport Extreme altijd erg goed presteert in vergelijkingstests. Maar het maakt niet echt uit welke router je neemt hoor, Asus routers kunnen ook prima overweg met apple apparatuur.

 59. Beste Nico,

  Pakweg vijf jaar geleden heb ik een Wifi-router van Cisco gekocht, omdat mijn toenmalige router, geleverd door Ziggo geen Wifi had. Inmiddels is de (hoofd-)router vervangen door een UBEE-router met Wifi, maar heb ik de Cisco nog steeds (bekabelde verbinding met UBEE) in gebruik. Deze Cisco-router zorgt momenteel vaak voor trage verbinding, omdat er intensiever gebruik van wordt gemaakt.
  Heeft het voor onze familie zin om i.p.v. de Cisco-router een Asus RT-AC66U neer te zetten of wordt deze mogelijk beperkt door de UBEE-router van Ziggo. In huis maken we gebruik van Wifi voor 3 laptops, een Wifi-printer en een XBOX. Bekabeld zit er op deze router ook nog een WD Live book (netwerkschijf).

  1. Beste Sjef,

   Een upgrade naar een nieuwe router zou zeker geen overbodige luxe zijn. Maar dan kan je het beste direct voor de RT-AC87U gaan omdat je dan wat verder vooruit kan, de AC66U is al weer wat verouderd. Het beste is om dan door de ziggo klantenservice de ubee modem in bridge te laten zetten zodat hij niks anders doet dan internet doorgeven aan de router.

 60. Hallo Nico,

  Wij hebben thuis glasvezel van Caiway, totaalpakket 500. (hoogste pakket) met sitecom 3000N router.
  Hierop hebben wij bedraad aangesloten een minecraft (game) pc (i3, windows 7), 2 televisie boxen, smart tv en een digitale ontvanger.
  Verder een laptop met windows 7 en 2 smartphones (samsung s3 en s5) wireless.
  Nu is de wifi verbinding niet best… heb regelmatig geen/nauwelijks verbinding.

  Welke router adviseert u ons? (en waarom)

  1. Beste Claudia,

   Voor zo’n snelle verbinding en hoeveelheid apparaten kan je het beste meteen voor de top router gaan en de RT-AC5300 nemen. Dan heb je de snelste en beste router van dit moment in huis.

 61. Hoi Nico,

  Zoals velen heb ik ook een wifi probleem, ik gebruik op dit moment een tp-link2543 en hiervan valt (onregelmatig) het wifi signaal weg. Deze router wil ik nu vervangen voor een goeie router. Welke zou jij mij adviseren ? Het wifi signaal wordt met regelmaat tegelijk gebruikt door 3 telefoons en 1 pc voor online game,s te spelen.

  M.vr.gr

 62. Hallo Nico,

  Goede informatie en interessant om te lezen. Ik heb echter een Apple TimeCapsule van 2TB staan om back ups te kunnen maken en dit is gelijk mijn router. Abonnement is van Ziggo en ik heb de Ziggo router uit laten zetten en het zou zo moeten zijn dat alles nu via de TC loopt.
  Het internet in de werkkamer laat echter te wensen over maar daar zit dan ook een beton gegoten muur tussen.
  Heb je ervaring met de TC van apple als router en zou het helpen om er nog een soort van versterking bij te zetten?
  Bij voorbaat dank.

  Groet,

  Ed

 63. Hallo Nico,

  wat een heerlijk oplossend forum heb je hier (zo lijkt het). Je antwoorden lijken iedereen ook echt te helpen en ik heb inmiddels al veel geleerd om een beste draadloze dekking in huis te krijgen.
  Maar toch; ik wil ook even mijn situatie kwijt, want krijg het niet goed voor elkaar.

  Ik woon in een nieuwbouwhuis, goed geisoleerd, maar slecht wifi-bereik; vooral door aluminium isolatie onder de laminaatvloeren op alle verdiepingen.

  Wij hebben een Ziggo Horizonbox met 2.4 / 5 Ghz wifi. Prima voor beneden, maar bizar slecht op de 1e verdieping en zolder.
  Al een tijdje geleden TP-Link TL-WA801ND router/repeater/accespoint gekocht.
  Als ik deze instel als (universal) repeater met zelfde SSID en wachtwoord lijkt het eigenlijk geen bal te helpen (verschillende plekken uitgeprobeerd, gang, 1e verdieping, zolder). Moest ik deze als ‘universal’ repeater instellen?

  Als ik ‘m als accespoint (middles vaste bedrade verbinding naar zolder) gebruik lijken er veel conflicten op te treden bij het ‘overschakelen’ van router (Ziggo-Horizonbox naar TP-link boven), waardoor de verbinding compleet kwijt is.

  Ik denk er daarom om om naar de Devolo Powerplug over te stappen.
  Doe ik hier goed aan, in combinatie met de Ziggo Horizonbox?

  We gebruiken in principe enkel Smartphones door het hele huis heen. (Samsung / iPhone / iPad)

  Alvast dank!
  Groet,

  Remko

  1. Beste Remko,

   De beste oplossing zou zijn om met de wifi voor thuis bundel aan de slag te gaan: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109
   Deze set bestaat uit een goede snelle router en 3 access points die met elkaar in verbinding staan om zo 1 groot dekkend wifi netwerk over 3 verdiepingen te delen. Deze set werkt ook uitstekend met de ziggo modems, je moet dan wel het modem even in bridge mode laten zetten door de klantenservice zodat je het maximale uit de router haalt.

 64. Beste Nico,

  Ik ben aan het bladeren door je forum, wat heerlijk om zoveel mensen te kunnen helpen met het oplossen van hun “problemen m.b.t. wifi etc. Goed bezig!!

  Ik heb ook een vraag uiterraard:
  Ik ben pas verhuisd naar een vrijstaande woning en ik werk met een startpakket van ziggo 40/4Mbit/s verbinding voor 2 desktops voor games etc,1 laptop,2 tablets en 2 smartphones in een wifi omgeving (bekabeling ging niet lukken helaas!!)

  Ik heb nu op dit moment een TP-link Archer T4U adapter in de desktop zitten en pc staat op 1ste verdieping, vooralsnog geen enkel probleem.

  ik zou graag een andere router willen aanschaffen ivm bereik in de tuin en op zolder, het wifi signaal is daar erg slecht namelijk..

  Ik zat zelf te denken om ipv de ziggo modem, een TP-Link Archer C7 aan te gaan schaffen?? dit ook vanwege mijn usb adapter, doe ik hier goed aan of niet?

  Alvast mijn hartelijke dank voor je reactie Nico!

  met vriendelijke Groet,

  Dinant

   1. Beste Nico,

    dank voor je adviies!

    De voor thuis bundel is mij nog iets te duur voor nu en bovendien kan ik nergens mijn netwerkkabels doorheen trekken vanaf de meterkast en vindt het zonde om gaten te moeten boren in plafonds en muren.

    Wij gebruiken niet in alle ruimtes tegelijk wifi, wel zit ik eraan te denken om een sonos syteem te gaan kopen voor woonkamer en keuken/garage.

    zou ik dan nog steeds goed uit de voeten kunnen met je voorstel van de Asus RT-AC87U?

    Alvast mijn dank voor je reactie!

    groet, Dinant

 65. Beste Nico,

  Een nuttig artikel!
  Ik heb momenteel een cisco/linksys E4200 router in huis waar ik best tevreden van was.
  Ik merk echter de laatste tijd dat parental control niet meer betrouwbaar is (soms is herstart van router nodig) en op iPhone moet je regelmatig de wireless uit/aan zetten.
  Daarnaast zou ik graag een betere dekking (voornamelijk gelijkvloers + in mindere mate verdieping) hebben in huis voor 3 laptops, PS4, iPad Air2, iPhone 5S, OnePlus2, Samsung J5, HP E6700, google chromecast.
  Wat adviseer je in een dergelijke situatie? De router staat reeds zo centraal mogelijk.

  Bij voorbaat dank voor je reactie.

  mvg,
  Gino

 66. Beste Nico,

  In belgië hebben we een 1 toestel van telenet (onze telecom operator), dat zowel fungeert als modem, router, TV-distributie, en het wifi signaal verspreidt. dit staat op zolder (=2de verdiep), daar komt immers ook de telenet kabel (coax) toe. het signaal is niet overal ideaal, eigenlijk vooral in de keuken en het overdekt terras ernaast, beide op het gelijkvloers. Dit bevindt zich in een uitbouw die achteraf bijgebouwd werd, met betongewelven op het dak, allicht zorgt dit voor de grootste storing.

  nu dacht ik eraan een wireless access point te installeren op het gelijkvloers, dat ik via een bestaande utp-kabel aansluit op de telenet router op zolder. ik twijfel nog tussen asus RT-AC88U, de RT-AC87U en de RT-AC5300. ik heb ook nog liefst wifi in de tuin achter de keuken, daar is ook een niet-overdekt terras. vandaar de keuze voor die asus omwille vd grote range en ook de wifi-specs (oa gaming), zeker na het lezen van uw uitstekend artikel zou ik dat graag aanschaffen.

  MAAR, die asus-modellen zijn ook routers, niet alleen ‘wireless access points’. Kan dat kwaad, een router achter die telenet router?? of moet/kan ik dan de router- en/of de DHCP-functionaliteit op de asus uitschakelen?? kan dat op die 3 asus types?
  of moet ik me echt richten tot een ‘wireless access point’, zonder router functionaliteit. zo ja, wat is dan best, zeker met oog op goed bereik en goede snelheid, gelijkaardig aan die ASUS (waar ik ondertussen al een beetje verlekkerd op ben)?
  En, hoe groot mag de kabelafstand zijn tussen de router op zolder en de access point/router op het gelijkvloers, (max 90m?)
  Bij voorbaat Dank voor je antwoord!

  1. Nico, ter aanvulling:
   Ik vind het volgende op een artikel over telenet. kan dit met die 3 asus modellen, de router functie, DHCP en NAT uitschakelen?

   “…
   Nieuwe Telenet-modem:
   Een upgrade van je internetinstallatie thuis was eenvoudig, tot Telenet besliste om zijn modem te combineren met een draadloze internetrouter. Op zich geen probleem, behalve dat die router in de modem zelf is ingebouwd. Bijzonder handig voor de gebruiker: alles zit voortaan in één kastje ingebouwd. Op de Telenet-router vind je 4 ethernetaansluitingen voor je digitale tv en computers.

   Om meer aansluitingen te krijgen, koop je best een switch met vier of acht gigabitnetwerkaansluitingen. Sluit die aan op eender welke poort op je Telenet-router. Draadloos is die router tamelijk goed, maar intussen zijn er wel snellere en betere internetrouters. Om draadloos je installatie te upgraden, heb je twee opties. De eerste is de meest eenvoudige: een access point. Dat sluit je met een netwerkaansluiting aan op de Telenetrouter, en klaar is Kees.

   Wil je liever een draadloze router gebruiken, of heb je er thuis een staan? Dan wordt het wat complexer. In de Telenet-modem zit al een router, en een router achter een router geeft soms problemen. Omdat je nagenoeg niets kan instellen bij Telenet, uitgezonderd het in- en uitschakelen van het wifi-signaal, moet je je aparte router als switch instellen. Dit kan in het instellingenmenu van de router, meestal met de optie ‘Pass through’. Schakel op je tweede router ook sowieso DHCP en NAT uit om conflicten te voorkomen. Lukt het daarna nog niet, neem dan contact op met de Telenet helpdesk.”

 67. Beste Nico,

  Ik heb bij iemand de interface gezien van de Asus router en was van de instelmogelijkheden behoorlijk onder de indruk. Nu heb ik een Ziggo aansluiting icm een Sitecom X8 router. Sinds de aanschaf van een wii u heb ik alleen maar problemen en heb jammer genoeg de Sitecom als AP moeten instellen en ben ik mijn gastnetwerk kwijt. Ik wil echter mijn netwerk gescheiden houden van de gasten, omdat ik een NAS en media player heb aangesloten. Ook werkt mijn draadloze printer trager. Ik wil voor vrouw en kinderen gebruik blijven maken van wifispots en kan dus het modem niet in bridge laten schakelen. Ik pas een driekwart jaar de Sitecom, maar ben geneigd vanwege de problemen die ik heb de Asus rt-ac87u aan te schaffen. Wat is het advies? Ik zal zeker verlies hebben op de Sitecom, maar behoudt van gastennetwerk heeft een hoge waarde voor mij.

  1. Beste Rudger,

   De sitecom zou ik sowieso de deur uit doen, die kan je denk ik op marktplaats nog wel kwijtraken. De asus RT-AC87U router kan je gebruiken met een gastennetwerk en met gaming, die heeft daar speciale software voor zoda het je wii u niet in de weg zit.Je kunt dan het ziggo modem ook gewoon nog gebruiken met wifispots.

   1. Nico,

    Blijft de Asus ook zijn volledige functionaliteit behouden als deze moet worden ingesteld als AP. Ik heb van Ziggo namelijk een Ubee modemrouter die best wel problemen oplevert als je er een router achter gaat plaatsen. Ik ben genoodzaakt om beide apparaten in de meterkast te hangen. Buiten de wifispots heb ik het draadloze deel van de Ubee uitgeschakeld.

    1. Beste Rudger,

     Ideaal is het niet, want de modem van ziggo is op router gebied niet best. Het beste is om gewoon de modem in bridge te zetten, dan de asus erachter en die als router en access point te laten werken. Wifispots is alleen handig als je op andere locaties in Nederland Wi-Fi wilt gebruiken, als ze die wens laten varen en gewoon via 4G werken wanneer ze thuis zijn is het hele probleem opgelost :)

     1. Dat is dus mijn eigenlijke probleem. Vrouw en kinderen maken gebruik van de wifispots. Als ik het modem als bridge laat omzetten ben ik deze extra optie bij ziggo kwijt. In het begin heb ik geen problemen gehad met de Sitecom, maar sinds mei heb ik problemen ermee dat ik de internetverbinding herhaaldelijk kwijt ben.

 68. Hallo nico

  Wij wonen buiten af.
  Krijgen dit jaar begin volgend jaar glasvezel.
  Wij hebben een contract voor een jaar afgesloten bij caiway van 75 mbit
  Nu Is mijn vraag heb 1 tv beneden en een computer en 2 ipad 1tv boven.
  Ik wil graag draadloos werken.
  Nu wil ik graag weten wat voor mij de beste optie is

 69. Beste Nico

  Wij hebben glas van Kpn. De expertsbox hangt in de meterkast. Dit vanwege aansluiting op glas.
  Nou is het bereikt van wifi wel te doe maar naar 1 en twee hoog is het niet best.
  Is het mogelijk om achter de box iets sterkers te zetten en wifi van de box uit gezetten?
  Heb nl ook nog twee wifi camera’s buiten hangen die het wel doen op huidig wifi maar het houd niet over. Krijgen 100 MB binnen.
  Gaarne uw visie

  Grt Henk

 70. Ik heb in huis een Experiabox V9 van de KPN met een glasvezelaansluiting. Op 30 m afstand staat een tuinhuis waarin ik zowel tv-ontvangst als een wifi-punt wil hebben. Een range-extender aan de achtergevel van het woonhuis (Netgear 2000) geeft een te wisselende ontvangst in het tuinhuis. Wat ik graag zou willen, is een router via een buitenkabel (CAT6) aansluiten op de Experiabox in het woonhuis en op die router in het tuinhuis een tv-ontvanger aansluiten. Ik neem aan dat de router zelf een wifi-signaal uitzendt. Vraag is: kan dat zo? Kan ik een router op de experiabox aansluiten en moet ik daarvoor nog iets aan de instellingen veranderen van de experiabox, zodat die twee routers elkaar niet in de weg zitten.

   1. Begrijp ik goed dat de Asus EA-AC87 die jij voorstelt, een switch is? Kan ik dan op dit apparaat ook een tv-ontvanger aansluiten zonder dat dit problemen geeft (m.a.w. ondersteunt dit apparaat IGMP-snooping)? Verder lees ik dat deze Asus op 5 GHz uitzendt. Niet op de 2,4 GHz?

    1. Hi Antoine,

     Hij werkt op zowel 2,4 GHz als 5 GHz. Er zit een switch in waar je in principe elk apparaat met een netwerk aansluiting op kan aansluiten.

 71. Beste Nico,

  Ik heb thuis een glasvezel internet en een sitecom wl 342 router. Mijn zoon die veel gamed, ook online
  heeft veel last van lags en reconnection internetverbindingen. 2 playstations, laptops, 3 computers, tabelt, 3 iphones etc etc.

  Wat beveel jij aan om de lags te voorkomen? Wordt het de Asus RT-AC5300 ?

  1. Beste Irma,

   De beste is wel de AC5300 omdat je dan een speciale gaming service krijgt genaamd WTFast. Normaal moet je hiervoor een apart abonnement betalen maar het zit gratis in de Asus router. Het zal sowieso een enorme verbetering zijn tov de Sitecom :) Mocht de AC5300 wat te prijzig zijn dan kan je eventueel een stapje terug naar de Asus RT-AC88U of de RT-AC87U , beide erg goed ook voor gaming, maar wel zonder die WTFast service.

 72. Hallo Nico,
  Ik heb begrepen dat een modem en een router 2 verschillende dingen zijn, het modem heb je nodig om het signaal dat in huis komt te kunnen ‘vertalen’ en de router zit erachter. Ziggo heeft een modem en router in 1 apparaat gestopt. Velen klagen over slecht bereik ( op hogere verdiepingen meestal) en sluiten dan een bekabeld ap aan (op dat ziggo modem/router). De meeste adviezen gaan over de kwaliteit van het aan te schaffen extra ap, maar is de kwaliteit van het ziggo modem/router dan geen beperkende factor ? Of maakt het niet waar het extra ap zijn signaal van krijgt ?

  1. Hi Bert

   Modems hebben tegenwoordig bijna allemaal een ingebouwde router ( 10 jaar geleden was dit vaak nog gescheiden) Het modem van Ziggo heeft dus een ingebouwde router. Deze combinaties zijn vaak wel erg basic qua router functionaliteit. Om dit uit te breiden kan je door de ziggo klantenservice je modem in bridge modus laten zetten, zijn router functie komt dan te vervallen en hij fungeert dan alleen nog maar als modem. Je kan er dan een goede router achter zetten en gebruik maken van alle functies van de router.

   Wanneer je tevreden bent over de router functies van het modem kan je er ook voor kiezen om hem gewoon als modem router te laten werken en er een los access point aan te hangen die dan het draadloze gedeelte voor zijn rekening neemt. In het modem zet je dan het draadloze gedeelte uit zodat je niet 2 netwerken hebt.

 73. Hoi Nico

  Ik woon in een nieuw huis vol gewapend beton. Is dit een beletsel?
  We hebben drie verdiepingen. Ik wil overal goed internet hebben en de kinderen willen boven netflixen.
  Welk modem raad je mij aan. Heb ik ook repeaters nodig? Zo ja welke.

  Bij voorbaat dank

  1. Beste Ad,

   Nieuwbouw met 3 verdiepingen kan ik maar 1 ding aanraden en dat is de Wi-Fi voor thuis bundel. Die bestaat uit een snelle router en 3 access points zodat je op elke verdieping een goed dekkend en snel wi-fi netwerk hebt. Met slechts een draadloze router en repeater wordt het een rommeltje en instabiel namelijk. Je wifi voor thuis bundel kan je hier vinden: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109

 74. Hallo wij hebben een bbox3 route van belgacom. Geen goed bereik iets verder af. Al in de keuken iets minder bereik. Welke route beveelt u aan. Bedankt voor u antwoord. Grt

  1. Beste Jurgen,

   Ik kan niet gek veel meer zeggen dan dat ik boven al heb beschreven in het artikel. je kunt het beste de informatie daar raadplegen.

 75. Beste Nico

  Wij hebben glas van Kpn. De expertsbox hangt in de meterkast. Dit vanwege aansluiting op glas.
  Nou is het bereikt van wifi wel te doe maar naar 1 en twee hoog is het niet best.
  Is het mogelijk om achter de box iets sterkers te zetten en wifi van de box uit gezetten?
  Heb nl ook nog twee wifi camera’s buiten hangen die het wel doen op huidig wifi maar het houd niet over. Krijgen 100 MB binnen.
  Gaarne uw visie

  Grt Henk

 76. Hallo Nico,

  Mijn WiFi signaal is op de 1e verdieping al een stuk minder als beneden in de huiskamer. In de woonkamer staat een Cisco modem en Horizon box. Verder 2 smartphones, 2 laptops, 1 vaste pc, NAS server, tablet en binnenkort 2 WiFi ip-camera’s.
  Wat kan ik het beste aanschaffen om iedereen in huis tevreden te houden? Een router, accespoint of een repeater? Heb je al ervaring met de router van Synology?

  1. Beste,

   Om echt in het hele huis wi-fi te krijgen met een goede snelheid kan ik je eigenlijk alleen maar de wifi voor thuis bundel aanraden: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109
   Het kost je eenmalig wat geld maar dan zit je de komende jaren wel gebakken met een goed dekkend en snel wi-fi netwerk voor al je apparatuur. Alleen een goede router plaatsen is namelijk vaak niet voldoende en met repeaters werken maakt van het hele netwerk meestal maar een warboel en halveert snelheden waar je niet blij van wordt. Over de synology router heb ik veel goeds gelezen, zelf helaas nooit kunnen testen nog.

 77. Beste Nico,

  Graag zou ik een wifi-router aanschaffen. Ik woon in een studentenflat waar iedereen een eigen router heeft, dit betekend dus dat het 2.4 GHz signaal vrij druk is. Op het signaal wil ik een laptop aansluiten en twee smartphones. Ook wil ik niet meer dan 60 euro uitgeven. Mijn Acer laptop ondersteund volgens mij geen 5 GHz verbindingen, al ben ik hier niet zeker over. Kun je mij een router aanraden?

  Groeten,

  Remko

  1. Beste Remko,

   Voor 60 euro kan ik helaas weinig aanraden, dan zit je toch echt met een budget router waar je niet gek veel van kan verwachten. Eventueel de TP-Link routers rond die prijs, die zijn nog wel redelijk.

   1. Beste Nico,

    Is het dus de moeite waard die veertig euro extra uit te geven? Gaat zo’n router dan wel tien jaar mee?

    Groeten,

    Remko

    1. Beste Remko,

     10 jaar? nee dat gaat niet lukken :) de techniek gaat veel sneller dan dat. Wil je iets goeds hebben op netwerk gebied dat begint het toch echt rond de 200 euro. Tot 100 euro zijn er prima apparaten te krijgen (zoals TP-Link) maar besef dan wel dat je qua snelheid en functionaliteit al direct een beetje achterloopt en dat de komende jaren alleen maar minder zal worden. Voor simpel internet gebruik als mailen en surfen is dat prima, maar ga je gamen, muziek of video streamen dan zal je toch echt iets meer moeten uitgeven.

     1. Beste Nico,

      Mailen, surfen en hier en daar een Youtube filmpje is alles wat ik ga doen met mijn internet connectie. 80 MB/s, of iets in die richting, is voldoende.

      Groeten,

      Remko

 78. Beste Nico,

  Op advies van jouw expertise (zie mijn vragen hierover in bovenstaande reacties) heb ik onlangs de Asus RT-AC87U aangeschaft.

  In hoeverre is het mogelijk om mijn wifi als volgt in te richten:
  1) Meterkast – De Ziggo modem wordt ook als router gebruikt
  2) In andere kast op begane grond – De Asus RT-AC87U via UTP verbinden met de Ziggo modem en de Asus als access point instellen
  3) In kast op 1ste verdieping – Een tweede modem (oud ding wat ik nog had staan) verbinden met de Ziggo modem en als 2de access point instellen.

  Werkt deze opzet waarbij er 2 access points worden aangemaakt en beide routers verbonden zijn via één van hun LAN poorten aan twee LAN poorten van de Ziggo modem/router?

  1. Beste Lotte,

   Sowieso niet in een kast zetten :) dat verstoort alleen maar het signaal. Het beste is om de ziggo modem in bridge mode te zetten (kan de klantenservice op afstand voor je doen) en dan de router op de begane grond in de woonkamer te zetten. Over het algemeen moet je dan voldoende dekking hebben op de begane grond en 1e verdieping.

 79. Beste Nico
  Bedankt voor de duidelijke uitleg aan iedereen.
  Wij hebben internet van zeelandnet en bekabeld werkt dit supersnel.
  Wifi in huis gaat ook goed alleen op terras gelijk achter huis is het matig.
  We hebben modem Cisco epc3925 en hierachter router netgear wndr 4000.
  Heb iMac comp en paar iPads en zo.
  Dus kan ik beter de asus RT- AC87u aanschaffen voor betere wifi
  Alvast bedankt
  Groet Rob

  1. Beste,

   De router vervangen kan wat extra bereik opleveren omdat in deze nieuwe routers beter antenne techniek en een hoger zendvermogen zit. Alleen blijft het altijd een kwestie van hopen dat het werkt omdat radio golven op deze lage vermogens redelijk onvoorspelbaar zijn. Je kan eventueel ook een outdoor access point nemen die je dan voor buiten gebruikt. Dan behou je alles binnen zoals het is en heb je als het ware een tweede netwerk voor buiten.

 80. Beste Nico,
  Ik heb een vraag. Ik heb 4 jaar geleden een Apple AirPort extreme in mijn huiskamer gezet.
  Voor de rest heb ik door mij huis Apple 3 airports om het signaal te extenden.
  Ons huis is een oud fabriekspand met weinig mogelijkheid tot trekken van kabels door de verschillende verdiepingen.
  De router staat op de tweede verdieping. Op de 3e verdieping is het signaal best ok, maar op de tweede al heel slecht en op de begane grond is het niet te doen.
  Zou een sterkere router nut hebben. We hebben best budget om hierin te investeren.
  We doen alles met WiFi en werken weinig bekabeld.
  Wat zou je advies zijn?

 81. Beste Nico/Maarten,
  Ik heb een Asus Ac5300 router gekocht in de hoop dat ik tweede etage meer beter Wifi Bereik(gamen van zoon) zou krijgen omdat het vrij lastig is om naar boven een kabel te trekken (leiding zit waarschijnlijk gruis),maar tot mijn teleurstelling valt dat op de bovenste etage het bereik tegen,ook als als ik de Router op de eerste verdieping plaats.Dan is hij eigenlijk alleen op de eerste verdieping goed bereikbaar…beneden dan ook weer niet…(heb nu beneden in de meterkast een sitecom hangen).
  Aangezien ik de snelste glasvezelpakket van Cayway heb zou ik daar graag op de best mogelijke manier gebruik van willen maken (zeker mijn twee gamende zonen).
  Welke oplossing zouden jullie adviseren?

  Bvd

   1. Dank je wel voor het snelle antwoord,op de bovenste etage gaat t om de PS4 (geen PC) en daar is de ontvangst heel matig zelfs zoals eerder vermeld als de router op de eerste etage staat..en dat brengt weer met zich mee dat als de router op de eerste verdieping staat,beneden (nieuwe laptop) geen ontvangst geeft…terwijl de goedkope sitecom overal in het huis wel te ontvangen is (alleen op tweede verdieping matig)…

 82. Hallo Nico,

  Ook ik kom met de vraag ‘welke router?’. Wij hebben een glasvezelabonnement 500 en een router König draadloze 11N router 150 MBPS. Wij hebben dan ook nog steeds geen snel internet, worden er zelfs steeds uitgegooid en boven is het bereik al helemaal om te huilen.
  Ik ben volgens mij toe aan een nieuwe router. Maar welke? Ik wil er best wat aan uitgeven als dat nodig is, maar ben ook te gierig om teveel uit te geven voor wat we misschien niet gebruiken.
  Wij gebruiken thuis 2 à 3 smartphones, tablets af en toe een laptop en een computer waar we films mee downloaden. Ook kan onze smarttv niet bedraad, waar we veel Netflix mee kijken.
  Kan jij ons adviseren? Ik hoor je graag.

 83. Geachte heren
  Ik heb een vraag,ik ben van de KPN glasvezel naar ziggo gegaan
  Het is net aangesloten dus ik kan het nog opzeggen.
  Wat raad u mijn aan de WiFi in mijn huis is nog steeds belabberd moet ik een router
  Nemen en zo ja welke wij hebben alles draadloos twee laptop,s een printer en drie smartfoons
  Graag hoor ik wat het beste voor ons.
  Groetjes willem

 84. Beste Nico,
  Ik ben op zoek naar een router die de gebruikers verplicht in te loggen voor ze het internet op kunnen en die per gebruiker de bandbreedte kan beperken. Heb jij enig idee welke router dit eventueel aankan?
  mvg

 85. Hallo Nico,
  Wij zijn een voetbal vereniging en hebben caiway 250 glas alles in 1 aangeschaft. We willen nu de leden in en buiten de kantine wifi aanbieden.
  We hebben 4 pc’s, beamer voor tv. En 1pc voor narrowcasting dat op 2 schermen getoond gaat worden.
  Welke router zou je ons aanbevelen.

  Bvd.

 86. Goede uitleg en een nuttig artikel.

  Ik heb in huis Wifi van de standaard KPN experiabox. Deze ‘router’ heeft een slecht bereik. Streamen via de chromecast hapert geregeld. Streamen via een (recente) telefoon geeft echter geen probleem.

  Daarnaast is er op de 1e verdieping nauwelijks bereik en op de 2 verdieping helemaal geen meer. We hebben een vrij nieuw huis (4 jaar oud). Dus goed geïsoleerd en dat houdt volgens mij veel straling tegen.

  Wat is de beste oplossing om beter/sneller wifi te krijgen op de begane grond en überhaupt wifi te krijgen op zolder? Voldoet een duurdere, krachtige router op de begane grond? Of kan ik daar eventueel een goedkopere neerzetten en een 2e router (of accesspoint) op zolder?

  Alvast hartelijk dank voor je advies.

 87. Hallo Nico
  Op een kwekerij hadden wij internet met een range extender die een afstand van ca 25,00m. goed kon overbruggen van een router naar een kantoortje.
  Nu wil het geval dat deze aansluiting, door een fusie is vervallen en er dus geen Wifi kan worden verzonden.
  Een Experia box van kpn staat ca. 100,00 meter van de kwekerij, en heb daar dus geen signaal hiervan.
  Ik heb geprobeerd om met een sitecom range versterker het signaal daar binnen te krijgen, maar dat is niets geworden en krijg geen wifi in de kwekerij.
  Het is voornamelijk bedoeld om te mailen en foto’s te versturen.
  Graag zou ik dan advies, wat hier aan te doen is, om daar een goede stabiele verbinding te krijgen.
  Bij voorbaat dank voor je antwoordt

 88. Hallo Nico,
  Ik wil mijn huidige router van ziggo vervangen door de Asus RT-AC87U. Heeft deze ook een aansluiting voor de kabelstekker waarmee mijn ziggo signaal binnenkomt?
  Als dit niet zo is, wat is dan een goed alternatief?
  Groeten, Ron.

 89. Beste Nico,
  Ik wil graag een router aanschaffen zoals de netgear r7800. Ik wil graag Parental control erop hebben. Het gaat erom dat je tijdsloten erop kan zetten. Deze is dan gekoppeld met MAC adressen.
  Deze router heeft het volgens mij. De r8000 of r8500 heeft dit volgens mij niet.

  Zijn er nog meer goede routers die dit hebben?
  Groeten, Martin

 90. Beste Nico,

  Ik heb glasvezel van Caiway en een sitecome X4N300, maar veel onderbrekingen in signaal, traag en slecht bereik. Je artikel lezend denk ik aan Asus RT-AC87U. Denk je dat ik daarmee goed zit?

 91. Beste Nico,

  Binnenkort wordt er een en ander verbouwd in ons huis. HIer wil ik graag gelijk gebruik van maken om ook een wifi plan te maken om dit in 1x goed te regelen. Wij hebben een glasvezelabonnement van Caiway.
  Qua gebruik hebben wij 4 iPads, 1 Mac, 2 laptops, 2 smartphones en een Sonos netwerk met een bridge in de meterkast bij het modem en 6 bijbehorende boxen en een PS4.
  Kunnen we nu als beste jouw beste keuze de Asus RT-AC5300 nemen, met dan nog voor de 1e en 2e verdieping een Ubiquiti UAP-AC-LR per verdieping? Of zijn er nog andere opties?

  Alvast dank voor jouw reactie.
  Martijn

 92. Beste Nico,

  Wij hebben een Bungalow die vrij lang is.
  Ik heb nu een linsys ea2700als router met twee routers als acces point. (linksys e2000)
  We hebben weinig problemen met wifi netwerken om ons heen.
  Maar wifi wordt binnen toch door de tijd langzaam. Kanalen ect. al allemaal geprobeerd.

  Door het aanschaffen van een De Asus RT-AC5300 of AC5300 Nighthawk X8 Tri-Band WiFi Router.
  Kan ik daar al een deel problemen mee wegnemen of moet ik het dan toch professioneler gaan aanpakken. wat zou je hierin kunnen adviseren

 93. Beste Nico,

  Bedankt voor het delen van jou kennis.
  Wij hebben een huis met 3 bouwlagen en enorm slecht wifi ontvangst op zolder. Deze valt regelmatig weg en tijdens het kijken van een filmpje hapert deze constant als ze al laden…

  Nu zat ik te denken. Is het mogelijk om een kabel naar de zolder te trekken en daar een extra router te plaatsen? En zo ja, welke zou u mij dan adviseren?
  Ik zat zelf te denken aan een TP-Link Archer C7 omdat deze volgens mij voldoende is om de 3 laptops en 3 smartphones die op zolder staan van wifi te voorzien.

  Alvast bedankt,
  Richard

  1. Beste Richard,

   Dit zou een goede oplossing zijn alleen zou ik dan ipv een router de keuze maken voor een los access point. De router die je nu hebt kan namelijk het router gedeelte op zich nemen en het access point hoef alleen het draadloze gedeelte te doen. Een los access point heeft vaak een veel beter bereik dan een router/access point combinatie. De beste access points van dit moment zijn de Xclaim access points http://www.wifishop.nl/xclaim/mid=683 of eventueel de Ubiquiti UAP-AC access points: http://www.wifishop.nl/indoor-access-points-semi-professioneel/cid=3446?manufacturer=Ubiquiti

 94. Nico,

  Ik overweeg de ASUS RT-AC87U wifi router te kopen.
  Er is echter een belemmering om dit te doen.
  Er wordt geen Nederlandstalige handleiding bij geleverd en dit weerhoudt mij over te gaan tot koop.

  Kunt u mij een WIFI router aanbevelen met nagenoeg dezelfde eigenschappen als de ASUS RT-AC87U die wel een Nederlanstalige handlelding heeft?

  1. Beste Johan,

   Ik heb helaas geen zicht op in welke taal de handleidingen zijn geschreven. Je kan het beste een router kiezen op basis van zijn eigenschappen en niet of er een NL handleiding bij zit, dan zou ik je aanraden om toch even een handig neefje in te schakelen voor de installatie. Het zou zonde zijn als je een minder goede router koopt puur voor de handleiding.

 95. Hallo Nico

  Ik krijg glasvezel met 500mb/sec. Het modem wat er bij geleverd wordt is geen uitblinker voor wat betreft de WiFi ontvangst, ZTE F668
  Dus nu overal aan het kijken naar een goede sterke router die ook nog een goed resultaat neer kan zetten op de zolder, 2e verdieping.
  Nu de vraag aan jouw: ik heb gekeken naar de ASUS RT-AC3200 en de ASUS RT-AC87U en het gaat me niet om de prijs, die maakt me niet uit, maar welke is de beste keus qua bereik, mogelijkheden, stabiliteit enz. enz.?

  1. Beste Hans,

   De RT-AC3200 is beter in dit geval, hij is wat sneller dan de AC87U en hij beschikt over Tri-Band Wi-Fi wat een betere snelheidsverdeling heeft tussen alle draadloze apparatuur.

   1. Hallo Nico

    Nou ik heb je tip opgevolgd en de ASUS RT-AC3200 aangeschaft.
    Wat een router is dat zeg…! Ik heb de router in de gang hangend bevestigd en in de huiskamer heb ik 100% ontvangst, op de eerste verdieping 92% en op zolder 90% ontvangst!!
    Zelfs achter in de tuin, en dat is 25 meter vanaf de router, heb ik nog 87% (!!)
    Deze router kan je wel zeggen is een “goeie koop”.
    Het aansluiten was in 5 minuten gepiept, en ik heb een App voor mijn iPhone geïnstalleerd en kan daarop nog veel meer aanpassingen doen en bekijken.

    Alsnog bedankt
    Hans

    1. Hi Hans,

     Leuk om te horen dat het advies heeft geholpen :) Het is ook echt een van de beste routers die je kunt kopen op het moment.

 96. Hoi Nico,
  Wat een goed en duidelijk verhaal!
  Zo goed dat we een router willen kopen die eigenlijk boven ons budget komt, maar op termijn zeker het verschil goed maakt.

  Door de grote van de ASUS RT-AC5300 router past deze niet meer in de meterkast waar ook ons patch-rek en kabelmodem (UPC/Ziggo Thomson7200) zit.
  We willen de router nu plaatsen op de eerste etage en gelijk gebruikmaken van de USB poorten voor een scanner/printer combi en externe harde schijf.
  In de meterkast willen we dan een switch plaatsen.
  De kabel tussen kabelmodem & Router en Router & Switch is een CAT.5E kabel.
  We hebben op het moment zo’n 18 gebruikers oa desktop-PC’s, laptops, tablets, telefoons, mediacenters, televisie en chromecast.

  Als we de router plaatsen op de 1e verdieping, op een 1,5 meter hoge kast (betonnen vloer), is dit een goede optie?
  En welke switch (8 of meer poorten) kan je ons adviseren icm deze router.

  Vriendelijke groet,
  Michel

 97. Beste Nico

  Ik overweeg om de RT-AC87U aan te schaffen.
  Wij maken gebruik van de horizon box, nu zijn er blijkbaar 2 opties.
  1) het signaal splitten en de RT als (hoofd) router te gaan gebruiken.
  2) de RT als accespoint gebruiken.
  optie 2 heeft mijn voorkeur, echter is dit een verstandige (te dure) keuze ?
  Heeft optie 2 nog nadelige gevolgen ofbeberkingen voor oa. bereik / funties van de RT
  alvast bedankt voor je reactie
  Twan

 98. Hallo Nico,

  Na het lezen van jou advies aangaande de diverse routers was ik eindelijk overtuigd dat ik met de Asus 87u eindelijk van mijn wifi probleem af zou zijn. Helaas, wederom een grote teleurstelling. Ik heb de router op de tussenvloer geplaatst met onder de begane grond en boven de 2e etage. Op de tussenvloer is het signaal fantastisch, maat loop ik de trap af de keuken in wordt het signaal al zwakker en als ik op de bank in de huiskamer zit is het signaal nagenoeg helemaal weg, en de 5 gh is helemaal weg. Ik woon in een nieuwbouwwoning die in 2012 opgeleverd is. Mijn vraag nu is, moet ik het nu maar opgeven of moet ik ba diverse routers, reapeaters, accespoints enz. er nog een paar honderd tegenaan gooien? Ik hoop dat je mij na 4 jaar zoeken toch nog kan helpen. Groeten en alvast bedankt.

  1. Hi Danny,

   vervelend om te horen dat het probleem nog niet verholpen is. Het blijft lastig met radiogolven en obstakels waardoor het allemaal erg onvoorspelbaar wordt. Waar je ook rekening mee moet houden is het zendvermogen en ontvangstgevoeligheid van de ontvangers. De router heeft een hoog vermogen maar het signaal moet ook terug, als de zender dan te zwak is komt het signaal niet goed aan bij de router.

   Bij 5GHz heb je hier extra last van, door de korte radiogolven komt het minder goed door obstakels heen dan bij een 2,4 GHz signaal.
   Indien je het echt 100% wilt oplossen is er zeker een mogelijkheid, alleen is dat wat prijziger. Voor 500 euro kan je een set kopen met 3 access points en een snelle router, die zorgen voor 1 groot wifi netwerk op elke verdieping: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109

   1. Hallo Nico,

    Bedankt voor jou reactie, top dat je iedereen zo adequaat antwoord geeft. Ik ga aan de slag met je tip.

    Groeten Danny.

 99. Hoi Nico
  Ik heb de asus rt87u in combinatie met asus np53
  Hoe kan ik het beste de np53 configureren
  Deze zijn geplaatst op de bovenste verdieping als ondersteuning omdat het bereik van de 87 re weinis is

 100. Beste Nico,
  Ik heb nu een Huawei HG655d router van online en maar 10 mbit/sec snelheid omdat ik ver van de centrale afzit. Geen glasvezel of kabel maar over de telefoonlijn. Met deze route valt mijn internet vaak uit en gamen of netflix lukt ook vaak niet.
  wat kan ik doen om dit te verbeteren of toch een andere router. En welke kan je mij aanbevelen?

  1. Beste Roos,

   Een andere router gaat dit probleem niet verhelpen ben ik bang. Wanneer de internet verbinding slecht is zal andere apparatuur daar niets aan kunnen veranderen helaas.
   Je zou wel eventueel eens bij t-mobile kunnen kijken voor een 4G internet lijn. Tegenwoordig hebben ze 4G voor thuis abonnementen waar je voor een vast bedrag per maand via een 4G modem internet ontvangt.

 101. Is een asus ac3200 rt te overwegen ? Ik zit momenteel toch met een paar apparten al en wou gewoon future proof zijn. Als er nog een paar bijkomen, dan lijkt me dit toch handig
  Een asus 5300 lijk me wat overkill maar een aparte tri band

  1. Ter verduidelijking, ik was ook aan het kijken naar een asus asus ac87u
   Momenteel is het 2 telefoons + 1 tablet en af en toe nog een laptop. En toekomstig nog netflix + nog een tablet en/of laptop erbij en wie weet nog een spelconsole. Daarom dus dat tri band me wel interresant leek

 102. Beste Nico,
  Wij wonen in een buiten gebied en hebben geen glasvezel. Op dit moment ervaren wij een slecht wifi bereik. We hebben kantoor aan huis. Nu maken we gebruik van de router die geleverd is door Ziggo. Wat zou voor ons de beste router kunnen zijn.

 103. Beste Nico,

  Ik gebruik momenteel een TP link archer c7 maar merk dat de wifi dekking niet voldoende is in het hele huis. Nu overweeg ik een tweede accespoint er bij te zetten maar wil gebruik blijven maken van 1 wifi network, kan dat? Kan dit ook met twee verschillende merken, bijv een tp link en een asus, welke zou je me aanraden? Er wordt veel wifi gebruikt in huis, 6-7 apparaten tegelijk is geen uitzondering.

  1. Beste Rob,

   Dat wordt lastig omdat je dan een seamless roaming oplossing nodig hebt. Deze zijn er niet van TP-link en momenteel eigenlijk alleen voor de zakelijke markt. Ik raad je aan om even af te wachten en de TP-link te vervangen voor de nieuwe Ubiquiti amplifi oplossing, deze levert Wifi in het hele huis zonder snelheidsverlies van een repeater: http://www.wifishop.nl/ubiquiti-amplifi/tid=861

 104. Beste Nico,
  Fijn dat je voor “leken” een begrijpelijk artikel met beoordeling over routers geschreven hebt. Er is zoveel informatie, maar met die van jou krijgen we wat meer duidelijkheid. Wij wonen in een redelijk groot huis (2 verdiepingen) met een grote tuin. We hebben veel apparatuur op wifi en dat wordt natuurlijk alleen maar meer. Gamen en films downloaden doen we vrijwel niet. We hebben wel een NAS server staan. Ook achter in de tuin (ca. 20 m.) willen we bereik hebben. Onze huidige router kan het niet meer aan en dat geeft problemen. Wij denken zelf aan een Apple Airport Extreme ME 918Z/A of een Asus RT AC5300. Wat is jouw advies en welk apparaat is zelf in te stellen door iemand die niet heel veel kennis van zaken heeft?
  Alvast veel dank voor je antwoord!

  1. Beste Martien,

   De Asus router is dan de beste keuze. Mocht je vandaag nog een router kopen dan kan je eventueel nog kijken naar de Asus RT-AC3200, die is erg goed en is nu super laag in prijs, maar alleen vandaag nog: https://www.routershop.nl/asus-rt-ac3200/pid=36368 Ik heb begrepen dat apple sowieso gaat stoppen met de routers, dus met oog op de toekomst is Asus de betere keuze.

 105. Beste Nico,

  Ik was in een winkel om de RT AC87U te kopen maar de verkoper vertelde me dat de Sitecom Greyhound AC2600 vele malen beter zou zijn. Hierdoor heb ik mijn aankoop maar even uitgesteld om na te gaan of dit inderdaad zo is. Ik gebruik de router voornamelijk voor het streamen van HD flms en NAS. De Greyhound is wel duurder. Verschil van prijs is ongeveer 60 euro. Is de Greyhound vergeleken met de RT AC87U inderdaad een betere keus.
  Bij voorbaat dank.

  1. Beste Harald,

   Sitecom is een “budget merk” en we hebben over de jaren hier aardig wat vragen en klachten gehad over het merk. Ik zou echt voor de Asus gaan, die hebben zich bewezen en worden ook door vele onafhankelijke review sites als zeer goed bestempeld. De greyhound is wat sneller op de 2,4 Ghz band maar verder is het de extra 60 euro niet waard, de betrouwbaarheid van Asus is meer waard in dit geval. Asus update ook regelmatig hun firmware met nieuwe functies en doen dit zelfs nog jaren nadat het product op de markt komt.

 106. Beste Nico,
  bedankt voor je artikel!
  Omdat het aantal apparaten en gebruikers met Wifi in ons huis steeds meer toeneemt, heb ik het gevoel dat de router die we hebben niet meer helemaal voldoet.
  Wat we hebben is een: Cisco EPC3925.
  Gaan we er op vooruit wanneer we jouw tip gebruiken, namelijk de Asus RT-AC87U?

  Vriendelijke groet,
  Nico Meurs

  1. Beste Naanmgenoot ;)

   Ja de 87U is een prima router met goed bereik dus daar kan je zeker mee vooruit. Mocht je nog iets dieper in de buidel willen tasten dan kan de RT-AC5300 ook een optie zijn, die heeft Tri-Band wat weer beter is voor meerdere wifi apparaten (+10 ongeveer)

   De 87U kan hier ook prima mee overweg hoor, maar als je 10 wifi apparaten hebt die allemaal veel data verbruiken zoals zware downloads, streaming van muiek en video dan is tri-band wel een leuke toevoeging.
   Een andere optie is de RT-AC88U, dit is een stap tussen de 87U en de 5300. Voordeel van de 88U is dat er allerlei handige gaming apps in zitten mocht je veel multiplayer games spelen.

 107. Hallo Nico,
  Wij hebben glasvezel met Enexis Hybrid modem via Telfort. Nu de netgear nighthawk router gekocht, maar deze geeft geen internetsignaal door. Volgens helpdesk van Telfot wordt dit niet ondersteunt. Heb jij van anderen dee klacht al gehoord?

 108. Hallo Nico,
  ik wens graag de oude wifi router te vervangen door een nieuwe, gemiddeld budget tussen 100à200 euro.
  2 bekabelde pc’s, 2 laptops, 4 smartphones. geen gaming.
  Ik had enkel gehoord van D-link en linksys, dus een totale leek. Jouw keuze tot 150 euro is een netgear, maar als ik een keuze maak tot 200 euro komt er een aangename verrassing van ASUS RT-AC68U. Deze heeft veel meer beveiligingsopties als de netgear denk ik.
  Is dat een aanrader voor ons? Of een andere favoriet
  We hebben nu een linksys WRT160N, maar via wifi is het maar trage verbinding :(

  1. Beste,

   De RT-AC68U is een goede keuze ook al is hij al weer wat jaartjes op de markt. Qua snelheid en functies zit het wel goed en ook qua wifi bereik is het nog steeds 1 van de betere routers op de markt. D-link zou ik niet nemen, die lopen al jaren achter qua techniek.

   1. Hallo Nico, bedankt voor de snelle feedback.
    Als ik je nu vraag om te kiezen uit de Netgear Nighthawk R7000 en de Asus RT-AC68U, welke zou jij dan kiezen?

    de meeste specs komen overeen lijkt mij.

 109. Beste Nico,

  Ik heb op dit moment nog een wat ouder type router van apple APE. Boven op zolder net aan 1 streepje bereik. Daarnaast hebben we een tuin van 50 meter lang. Zou bijvoorbeeld 1 router zoals de Asus RT-AC5300 voldoende zijn om boven op zolder meer bereik te hebben en in de tuin? De router staat beneden direct naast de tuindeur en heeft slechts een muurtje tussen de tuin en het huis. Of gaat dit niet werken?

 110. Beste Nico,

  We hebben een grote woning waardoor de afstand van de standaard KPN router in de meterkast slecht bereik geeft op onze smart TV op de 1e verdieping, waar we veel Netflix gebruiken. Bovendien hebben we in onze tuin geheel geen internetbereik, Ik zag de diverse types van ASUS, Welke router van ASUS geeft qua afstand het grootste bereik indien de router in de meterkast wordt geplaasts?

  Groet,
  Evelien

  1. Beste Evelien,

   De asus router zou een beter bereik geven dan de KPN router maar moet dan wel buiten de meterkast worden gemonteerd. Je zou eventueel ook nog heel even kunnen wachten en dan volgende maand de oplossing van Ubiquiti kunnen kopen, de Amplifi: https://www.wifishop.nl/ubiquiti-amplifi-lr-super-long-range/pid=46489

   Dan heb je gewoon een goede router en 2 losse zenders die door het hele huis een goed wifi signaal leveren zonder dat je snelheid achteruitgaat zoals bij een wifi repeater.

 111. Dag Nico,

  Graag maak ik gebruik van je expertise! Ik heb een apple router van 8 jaar oud in de meterkast. Op de eerste etage heb ik mijn netwerk uitgebreid met een apple express van circa 6 maanden oud. Op de zolder ligt overigens een netwerkkabel vanuit de meterkast. Ik heb inmiddels glasvezel. Ik heb circa 10 apparaten draadloos waaronder multiroom speakers van samsung. Ik merk overigens dat ik een instabiele verbinding heb. Ik wil overal, ook op zolder, goed bereik hebben. Ik heb mij door wifishop laten adviseren. Zij adviseren, waar ik mij overigens ook in kan vinden, router laten staan met uitschakeling van wifi. Vervolgens werken met twee accespoints van xclaim type xi-3. Een ap op zolder en een in de meterkast. Is dit de oplossing om overal in huis bereik te hebben met een stabiele verbindin? Graag ontvang ik je advies. Alvast bedankt! Groeten, Ashok

  1. Beste Ashok,

   Dat is een prima advies, de Xclaim AP’s zijn goede hoog zendvermogen access points en als je die samen het wifi laat verzorgen heb je een prima oplossing om je hele huis van snel en stabiel wifi te voorzien!
   Het mooiste is wel als je de AP die beneden komt, buiten de meterkast plaatst aangezien de meterkast een ongunstige plek is voor draadloze apparatuur.

   1. Dag Nico,

    Bedankt voor je reactie! Dan ga ik heel snel in orde maken! Ik plaats de ap beneden buiten de meterkast. Daar heb ik al ruimte voor vrij gemaakt.

 112. Beste Nico,

  Ik wil graag uw advies over de beste router voor onze situatie. Ik heb glasvezel via caiway en woon in rijtjeshuis met betonnen vloeren. Nu heb ik op zolder slecht tot geen bereik en laten daar nou net mijn tienerdochters vaak zitten. Wij hebben thuis 5 mobiele telefoons en een laptop. Allen Apple. Ook een PlayStation waarmee we vaak op Netflix zitten. Op de telefoons wordt veel YouTube en social media bekeken. Wat is voor ons de beste router, met een budget tot rond de 300 euro? Is dat een router van Apple of zijn de asus of andere merken die je vaker noemt beter?

  1. Beste Jan-Willem,

   De Asus RT-AC3200 zou in dit geval een goede keuze kunnen zijn. Apple is gestopt met het maken van routers en zal dan ook geen goede keuze zijn voor de toekomst. Het voordeel van de Asus RT-AC3200 is dat hij al over tri-band wifi beschikt waardoor meerdere apparaten tegelijk over een snelle verbinding beschikken, dit zal in de toekomst alleen maar toenemen dus dan kan je weer even vooruit :)

 113. Wij hebben een ziggo evm320b modem, en aangesloten een wndr3700 router met wifi in de meterkast. op de 1e verdieping en op zolder hebben wij een slecht wifi bereik. Graag advies voor een nieuwe router of een tp-link c7 access point achter de router plaatsen. Wat is in dit geval het beste oplossing voor ons.

 114. Hoi,
  Ik heb een nieuw (oud) huis gekocht en moet er router aanschaffen. Heb een caiway abonnement met 40mb gegarandeerd. Ik heb echt geen verstand van routers… Wat hij moet kunnen: Mijn kinderen en ik hebben ieder een mobiel en ipad. Verder een ps4 en een laptop (2 kinderen). Mijn tuin is 75 mtr diep en ik wil ook achter in het tuinhuis draadloos kunnen internetten. Mijn budget is ongeveer 200€. Wat kan ik het beste kopen?

 115. beste Nico,

  ten eerste een goede kerst voor dit jaar. nu zit ik met het volgende,op dit moment kom ik lan aansluitingen te kort en de standaard wifi valt steeds uit. ik overweeeg een 2de router te nemen metwifi en meer lan aansluitingen. wat zou jij aanraden,want op diti moment hebben wij een v10 modem van kpn glasvezel.

  dit zit er momenteel erop.

  3x wifi samsung telefoons s4. s5 neo en s5.
  2x wifi laptops
  1x bedraad computer
  1x bedraad tv ( DLNA )
  1x bedraad tv kastje kpn ( om tv te kunnen kijken)
  1x bedraad tv kastje kpn zolder ( om tv te kunnen kijken) word vaak gewisseld met een laptop voor streaming.
  1x bedraad wifi extender/booster omdat onze wifi niet genoeg is voor de 1ste verdieping of zolder.

  vaak word onze wifi weg gedrukt door onze buren lijkt het geval,en wij begschikken niet over een centrale ruimte voor onze ontvanger te plaatsen. andere standaard kanalen hebben we geprobeerd.maar helaas……

  wat kan je ons aanraden en waarom,en hoe eventueel aan te sluiten???? op de v10 modem is 2.4 en 5 ghz beschikbaar maar denk dat deze standaard modems niet zoveel aan kunnen.

  ik hoor graag van je.

  met vriendelijke groet,

  simon teunissen

 116. Beste Nico
  wat een goede site en veel informatie!
  Wij zijn aan het verbouwen en zouden graag alles voorzien om zo veel mogelijk ‘wifiloos’ te zijn. Zo hebben we overal internetkabels voorzien aan de bureaus om pc’s op aan te sluiten en voorzagen we ook kabels om geluidsboxen aan te sluiten. We zouden met een aan/uit knop voor wifi willen werken en zouden deze ‘aan’ steken als we op tablet/smartphone willen werken en ‘uit’ als dit niet het geval is. Hoe voorzien we dan best modem/router? Iemand heeft ons ooit verteld om dan een modem zonder ingebouwde wifi te nemen en dan zelf een router aan te kopen waarbij we wifi aan- en uit kunnen zetten. Welke router zou je in dit geval kunnen adviseren? Alvast bedankt! Mvg

 117. Beste Nico,
  Ik woon in Houten en hier hebben we de mogelijkheid om over te stappen naar een provider die 1000Mbit kan leveren via de glasvezel genaamd Netrebel. Ze leveren geen router dus ik moet er een gaan kopen. De reden waarom ik wil overstappen is niet zo zeer dat ik die 1000Mbit nodig heb, maar ik hoef voor de rest geen TV of vaste telefoon en ben dus goedkoper uit. En Max kijken we toch al via een stream van Ziggo :-)
  Welke AC router zou je aanbevelen?

  m vr gr

  Paul te H

 118. Beste Nico,

  Via de glasvezel heb ik goede internet verbindingen rond de 100 Mbps. Via wifi kom ik niet hoger dan 16 Mbps. Ik heb ook het idee dat de verbinding niet stabiel is. Ik heb 3 Apple TimeCapsule, 3 Airport Extremes en 1 Airport Expres. De Time Capsule is de hoofd aansluiting en de rest draait in brugmodus. Om nu alles te vervangen wordt een duren grap. Maar stel dat ik jouw advies wifi router kom en die in brugmodus in mijn netwerk hang (bekabeld) krijg ik dan snellere Wifi in de ruimte waar dit nieuwe apparaat staat ?

  Vriendelijke groeten,
  Frank

 119. Beste Nico,
  Ik woon in een appartement van 150 vierkante meter met hierin een tussenmuur van 35 cm dik.
  Welke router komt hier goed doorheen? Mijn Ziggo modem/router in ieder geval niet. Er worden hier in huis maximaal 4 draadloze apparaten tegelijk gebruikt. wat raad jij aan?

  M.v.g. joost

 120. Beste Nico,

  Wat heb je een fijne website! Ik zit al meerdere avonden te lezen!
  Ik heb zojuist een Ziggo aansluiting ontvangen. Ik heb hiervoor een aparte modem in de meterkast gekregen. Het WiFi netwerk is erg slecht. In de woonkamer lukt het nog wel, maar in de slaapkamer heb ik nog maar 5 mb over van de 150. De zolder heeft helemaal geen verbinding. Ik kan een kabel trekken naar de slaapkamer op de 1e verdieping. Adviseer je hier een accespoint? En welke is nu dan goed voor een groot bereik? Of kan ik beter iets anders doen?

  Ivo

  1. Misschien handig om te vermelden: ik wil van begane grond tot 1e verdieping voornamelijk WiFi om te internetten. Op de begane en 1e kijk ik met een raspberry en kodi films en op zolder komen 2 PS4 te staan om te gamen. Wat kan ik dan het beste doen?

 121. Hallo, super dat je de moeite neemt om iedereen goed te adviseren.

  Ik zit met het volgende probleem,
  Mijn modem hangt op de begane grond, en de woonkamer is op de eerste verdieping.
  Slaapverdieping weer een hoger.
  Dit zijn allemaal betonnen vloeren, nu heb ik de experiabox v10 van kpn, en veel apparatuur draadloos voor de wifi ( tv, ipads, telefoon )

  Nu wil ik voor een beter signaal, want dat is momenteel erg slecht een goede router aanschaffen.
  En twijfel ik erg om deze aan te schaffen.:
  Tp link arcer C3200.

  Is dit een goede router om aan te schaffen of raad je wat anders aan.
  Wil met name sterker signaal, door de vloeren en grotere bereik. ( ik begrijp dat je dan een sterke 2.4ghz band moet hebben )

  Zal dit lukken me deze router, of adviseer je totaal iets anders.
  Mvg. Hjalmar

   1. Oké super, bedankt voor je reactie.
    Werkt dit ook goed met playstationen online.?

    En dan mijn eigenlijke vraag, ik heb van kpn televisie ook via het stopcontact (lichtnet)
    Zal dit elkaar niet gaan storen, en kan bij dit systeem de router gewoon beneden blijven staan.?
    Mvg.

    1. Beste Hjalmar,

     Ja hoor dit moet goed werken met Playstation online, al adviseren we wel om bij gaming altijd met een kabel te werken omdat dit toch het beste resultaat geeft. Het systeem stoort niet met een KPN systeem via het lichtnet, de ubiquiti gebruikt het stopcontact puur voor de stroom en data gaat gewoon via WiFi. De router kan gewoon beneden blijven staan.

 122. Beste Nico,
  Ik heb een router van linksys sisco van jaren oud.
  Deze is veel te traag en begint kuren te krijgen.
  Ik heb thuis enkele smartphones, 2 laptops en 2 pc’s.
  Regelmatig zijn er vriendinnen van mijn dochter met diverse device’s.
  Nu zat ik te denken aan een Asus RT – AC3200,
  Is dat een goede keuze of heb je een ander advies voor mij?
  Mvrgr
  Arno

  1. Beste Arno,

   De RT-AC3200 is een uitstekende keuze, je zou zelfs nog een stapje lager kunnen gaan en de AC88U nemen van Asus. Maar met de AC3200 kan je wat langer doen omdat deze al over tri-band wifi beschikt, iets waar je steeds meer en meer aan gaat hebben wanneer het aantal apparaten met wifi in je huis toe zal nemen.

 123. Beste Nico,

  Ik ben op zoek naar een wi-fi router die ervoor zorgt dat mijn wifi-signaal tot in mijn tuinhuis geraakt.
  Momenteel maak ik in huis gebruik van de standaard wifi-router/modem van het bedrijf (Telenet) waar ik een internetabbonement heb. Hieronder de snelheden die ik haal:
  Gemiddelde snelheid buiten piekuren 90 Mbps 9 Mbps
  Minimumsnelheid tijdens piekuren (19u-23u) 90 Mbps 9 Mbps
  Maximumsnelheid tijdens piekuren (19u-23u) 100 Mbps 10 Mbps
  Daarnaast heb ik ook thuis nog een TP-Link van enkele jaren oud in gebruik (https://wiki.openwrt.org/toh/hwdata/tp-link/tp-link_tl-wr1043nd), deze staat op de 2 verdieping en is aangesloten via kabel aan de wifi-router/modem.
  Ik zou een router indoor kunnen plaatsen, weliswaar gescheiden door een betonnen muur, op een afstand van ongeveer 25m van mijn tuinhuis (hout). De bedoeling is dat ik in het tuinhuis met mijn laptop op het internet kan en daar een applicatie draai die ongeveer 2,5MB per minuut verbruikt en ook met de iphone (geen streaming) tegelijkertijd op het net kan. Er is elektriciteitsaansluiting in het tuinhuis.
  Kan jij mij verder helpen wat de beste oplossing zou zijn?
  Bedankt!

  Gr,

  Pieter

  1. Beste Pieter,

   Dit is lastig adviseren aangezien radio golven onvoorspelbaar zijn en elk obstakel roet in het eten kan gooien. In principe is er geen router geschikt hiervoor op papier omdat ze echt gemaakt zijn voor normale woonhuizen. De meeste routers worden ook ontworpen voor de amerikaanse markt waar huizen van ander materiaal gemaakt worden in tegenstelling tot onze zwaar geisoleerde woningen hier. De RT-AC3200 of RT-AC5300 van Asus zijn erg sterk en hebben de beste antenne techniek aan boord voor een zo goed mogelijk wifi bereik, deze hebben dan ook de meeste kans van slagen maar garanties kan ik je niet geven.

   Je kan ook proberen om via powerline te werken, dit is tegenwoordig ook erg goed te doen en werkt over verschillende groepen: zie powerline als alternatief voor wifi

 124. Ha Nico,

  Wij hebben hier (denk ik) een redelijk bijzondere situatie bij de hand. Het zit zo:
  Wij wonen op een boot en in het winterseizoen liggen wij in een jachthaven. Deze jachthaven heeft geen glasvezel ofzo maar krijgt het internet aangeboden via een straalverbinding. Deze is (volgens opgave leverancier) 150mbps.

  Na binnenkomst wordt het verder gedistribueerd. Deels bekabeld en deels via Wifi.
  Als ik vanuit onze situatie op onze boot spreek dan gaat het alsvolgt.

  Wij maken met onze apparatuur verbinding met onze router een Asus RT-AC68U. Op de WAN poort van deze router is een Engenius ENS202EXT die in de mast is gemonteerd. Deze heeft verbinding met het netwerk van de haven (een Ubiquiti NanoBeam M2 13). Deze NanoBoeam is onlangs geïnstalleerd.

  De laatste tijd blijkt ons internet aan boord vreselijk traag te zijn. Ookla Speedtests laten regelmatig een snelheid zien van minder als 12 mbps down en 2 of 3 mbps up.

  Op ons interne netwerk (de Asus dus) zijn aangesloten:

  wireless:
  2x MacBook Pro
  2x iPhone
  1x iPad
  1x Bose SoundTouch
  1x HP printertje

  en bekabeld:
  1x Synology NAS
  1x VU+ Duo2 Set Top Box

  Als ik met mijn Mac of iPhone direct verbinding maak met de NanoBeam dan is het behoorlijk veel sneller. Soms tot 29 mbps. Ok, dat is natuurlijk nog steeds geen snelheid van het licht maar wel redelijk mee te werken omdat we toch niet streamen ofzo. Nu zie ik regelmatig dat het interne (ASUS) 5G netwerk niet eens zichtbaar is. De router staat op ± 4 meter van mijn plekkie met de MacBook met alleen een houten scheidingswand er tussen.

  Ik kom er eigenlijk niet uit waar de zeer trage verbinding door wordt veroorzaakt. Is de ASUS defect? Of de Engenius? Of is de NanoBeam de bottleneck. Graag je advies.

  Groet,

  Adri

 125. Hoi Nico,

  vandaag van kabel naar glasvezel gegaan. Van 100 mbps naar 250 mbps. Bekabeld haal ik nu via glasvezel ruim 260 mbps. Met mijn huidige modem (geleverd bij kabel internet) Sitecom WLR 4004. Deze hangt zoals bij velen in de meterkast. Op de laptop haal ik 70 mbps zowel bij de oude kabel als de nieuwe glasaansluiting via wifi.

  Kan een nieuwe router een snellere verbinding opleveren?

  1. Beste Stephan,

   Jazeker, de router die je nu hebt is namelijk een oude wireless-N router, die gaat tot 300 Mbps theoretisch. De wireless-ac routers van tegenwoordig gaan 5 x zo snel.
   Bekijk ook ons nieuwste advies: beste wifi router 2017

 126. Beste Nico,

  Van Ziggo heb ik een Technicolor wifi-modem (TC7200) geinstalleerd gekregen. Nu overweeg ik een sonos-systeem aan te schaffen, maar ik begrijp van internet dat de TC7200 problemen heeft met de combi wifi en het bridgen van de sonos boost.
  Ben ik nu aangewezen op het bridgen van een router tussen de TC7200 en de sonos boost?
  Wat zou je me adviseren?

  Vriendelijk bedankt,
  Hans

 127. Beste Nico,

  Op de zolder van ons huis staat de hoofdrouter van de telefoonmaatschappij in een centrale datakast die alle verkeer over het internet, de digitale tv en de digitale telefonie in huis verdeelt.
  De hoofdrouter is verbonden met een managed D-link DGS-1500-20 switch waarop alle cat5e netwerkverkeer (privé en voor de zaak) uit het huis toekomt. Er is ook een NAS op aangesloten.

  Ik merk vandaag dat ook een degelijk Wifi-netwerk noodzakelijk geworden is. Het signaal is beneden echter onvoldoende sterk om goed bruikbaar te zijn. Daarom zou ik op het gelijkvloers een Access Point op het netwerk willen aansluiten om de dekking van het Wifi signaal maximaal te verbeteren. Omdat er wel 6 à 10 draadloze gebruikers kunnen zijn die gelijktijdig gamen, video en/of data streamen moet er wel voldoende bandbreedte zijn.

  Welke merk/type router of access point zou je hiervoor aanbevelen?

  Bij voorbaat dank voor je advies.

  met vriendelijke groeten

  Thomas

 128. Beste Nico,
  Ik heb een ziggo compleet abonnement.
  Omdat ik de snelheid en stabiliteit van de ziggo router onvoldoende vond (zeker als er met meerdere devices tegelijk gewerkt werd) heb ik een paar jaar geleden achter het ziggo modem (Cisco epc3925) heb ik een tp link n750 gehangen.
  Helaas heb ik nog steeds gedonder met de snelheid als we met 2 of meer divices tegelijk van het internet gebuirk maken.

  Wij hebben 2 tablets, 2 laptops, 4 telefoons en sonos die gebruik maken van het WiFi-netwerk.

  Ik wil nu voor eens en voor altijd af van het trage internet.
  Ik las dat de ASUS RT-AC5300 de Ferrari onder de routers is. Als je het bovenstaande leest, gaat de ASUS RT-AC5300 dan mijn probleem oplossen?

  Ik hoor graag van je,

  Mvg

  Rens

 129. Beste Nico,

  Allereerst helemaal top dat je iedereen helpt an goede adviezen.

  Wat ik jou wil vragen is het volgende:
  Wij hebben een glasvezel abonnement van caiway ( 100mb down & upload), nu is het geval dat ik er via speedtest achter kom dat ik er maximaal 15mb up en 12mb download uithaal ( wifi).

  Kan ik hier een hoger rendement uithalen door mijn bestaande wifi router type sitecom model WL-582 v1 002/ WL-341 te vervangen voor een andere router?

  Zo ja, welke adviseer je mij ? Wij hebben hier 2 smarthphones,1 tablet, 1 desktop en 1 laptop op aangesloten en kijken regelmatig netflix.

  Ik ben erg nieuwsgierig naar jou advies.

  Groetjes Kenny

 130. Beste Nico,

  Wat een fantastische heldere site! Super. Ik heb er al veel informatie van gebruikt.
  Nu heb ik best een onnozele vraag: ik ben geswitcht van Glasvezel van Telfort naar Ziggo. Ik heb net mijn spullen binnen gekregen en zit komende weken in een dual-run periode kun je zeggen. ;)
  Ik heb het standaard modem van Ziggo al geïnstalleerd en dat werkt prima. Ik heb echter ook al gebeld om de router functie uit te laten zetten want ik wil mijn eigen Asus RT-AC5300 weer gebruiken die nu nog op mijn Telfort modem zit.
  Moet ik mijn router weer helemaal opnieuw gaan configureren als ik hem op mijn ziggo modem aansluit of is dat, omdat ik mijn Asus al een keer geconfigureerd heb (weliswaar op een ander wifi) gelijk operationeel als ik hem omplug?

  Met vriendelijke groeten
  Jorn

  1. Beste Jorn,

   Nee hoor die asus router kan waarschijnlijk 1 op 1 over gezet worden. De router krijgt vanuit het ziggo modem het internet door en zal verder blijven werken zoals hij altijd heeft gewerkt :)

 131. Beste Nico,

  Mooie site en duidelijk, ik twijfel nu tussen de twee onderstaande routers.
  TP-Link Archer C2600 of de netgear R7000

  je geeft aan dat tot 150,- de beste keus de R7000 maar dat was in 2016
  Welke zou je kunnen aanbevelen?

  alvast bedankt

 132. Dank je wel voor je duidelijke informatie. Ik heb zojuist Asus RT-AC5300 aangeschaft om te zorgen voor een beter bereik in mijn huis en tuin. Nu is mijn vraag of ik deze achter de modem van Telfort kan hangen of dat ik deze moet installeren als vervanging van de Telfort modem. Als ik hem achter het modem hangt via ethernet kabel heb ik dan dezelfde snelheid?

  1. Of heeft UBIQUITI AMPLIFI AFI-HD de Asus router alweer ingehaald. Het gaat mij om snelheid en bereik.

   1. Beste,

    Qua snelheid is de AC5300 vergelijkbaar met de Amplifi, de amplifi heeft als voordeel dat de wifi punten ipv 1 punt verdeeld zijn over 3 punten. Dat kan een voordeel opleveren. De AC5300 heeft wel weer veel meer opties qua instellingen van het netwerk. Mocht de AC5300 niet het gewenste resultaat bieden kan je altijd nog het product terugsturen en ruilen voor een Amplifi.

 133. Beste Nico,

  Goed artikel!

  Mijn vraag:
  De RT-AC5300 is vooral snel lees ik, maar is dit ook de beste router als het gaat om een lange(re) afstand af te leggen?

  Ik wil een penthouse (zeg 25-30 meter lang x 5 meter breed) compleet voorzien van WiFi.
  Foto van woning: http://www.lingenkeramiek.nl/wp-content/uploads/2013/11/type_c.jpg

  Belangrijk:
  – Ik kan de Router of in de slaapkamer (rechts naast het terras) of in de huiskamer (helemaal links in de hoek) plaatsen, helaas dus niet in het midden van het huis…..
  – In de huiskamer staat mijn PS4 en TV die ik veelal gebruik, liefst verbind ik die met kabel
  – Met mijn laptop/iPad/telefoon wil ik door het huis en buiten WiFi bereik ontvangen

  Gaat deze Router voldoen (ook als deze verticaal achter een TV opgehangen word)?
  Welke andere (betere) opties zijn er?

  Sta op het punt om van KPN naar Ziggo over te stappen, maar zonder hele goede Router ga ik het denk bij geen een provider redden.

  Alvast vriendelijk bedankt.

  Groeten, Jeffrey

  PS: kan me voorstellen dat de vraag lastig te beantwoorden blijft, maar misschien kom je al een eind.

  1. Hi Jeffrey,

   In dit geval is er inmiddel misschien een betere oplossing in de vorm van de TP-Link Deco M5, zie onze review van dit mooie systeem: TP-Link Deco M5 review. Op elke unit zit ook een extra LAN poort waarop je een switch of ander apparaat kunt aansluiten.

 134. Beste Nico,
  ik heb een Asus RT-AC 87 U achter de connectbox (niet in Bridge)van Ziggo staan. nu wil de asus als accespoint in stellen. klopt het dat ik de met kabels aangesloten apparaten niet meer kan gebruiken?

  Groet,

  Edwin

  1. Hi Edwin,

   Dit klopt, de 87U wordt als het ware alleen een wifi zender en het router gedeelte is dan niet beschikbaar. Het is beter om de ziggo modem in bridge te zetten en dan de asus router al het werk te laten doen.

 135. Hallo we zitten in een flat met 6 verdiepingen en we zitten met 4 personen met tel en laptops hebben een traytec router voor tv en WiFi maar bij ons valt telkens het signaal weg bij de laptops of tel verder is het bereik nog geen 5 meter wat is je advies vgr henk

 136. Hallo Nico,

  Wij hebben momenteel voor onze thuis-wifi een Asus RT-AC87U wireless router. Helaas stelt die enorm teleur. Steeds als onze vaste computer opgestart wordt (die met een UTP-kabel aan de router verbonden is), houdt de router er mee op. Inloggen op de beheerderspage van de router geeft aan dat deze dan opnieuw opstart. Na enkele minuten is de wifi dan weer beschikbaar, maar vaak start de router dan even later weer opnieuw op, zodat al onze ander apparaten de wifi kwijt zijn. Dat gaat ontzettend vervelen.
  Heb je vaker gehoord over dit verschijnsel? De firmware is al een paar keer geupdate en dat heeft geen verbetering opgeleverd. Ik kom op Internet veel negatieve geluiden tegen over de RT-AC87U en denk over de aanschaf van een Draytec router. Is de Vigor 2132ac nog steeds een aanrader? We hebben inmiddels 3 Tablets, 3 smartphones en 3 laptops en een TV die allemaal op de wifi aangesloten moeten worden, plus een vaste computer via een UTP kabel.

  Met vriendelijke groet,
  Michiel

 137. Hi Nico, alhoewel dit een oud artikel is, heb ik toch een relevante vraag. Ik heb Ziggo met de de Horizon box smt-g7401. IN de slaapkamer, direct boven de Ziggo Medabox, heb ik zeer slecht Wifi-verbinding. Simpelweg Whatsapp openen of Teletekst-app bekijken lukt niet (time-out).
  Nu wil ik wellicht overstappen op Online.nl met het ZyXEL VMG8324-B10A modem. Wij hebben 3-4 mobiele telefoons, en 1 laptop die ik draadloos gebruik.
  Met welke modem/router heb ik het beste bereik? En is het misschien handig om anders een externe router aan te schaffen die ik aan de ZyXEL koppel? Ik zal namelijk ook gebruik gaan maken van interactieve TV via de ZyXEL. Ik hoor het graag! Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.