Wifi multi-room wi-fi

door Nico

50

Multi-Room Wi-FiDe term Multi-Room Wi-Fi komen we tegenwoordig steeds vaker tegen en zal in 2017 alleen maar vaker worden genoemd met de komst van nieuwe Wi-Fi producten. Maar wat is Multi-Room Wi-Fi nu precies? In dit artikel proberen we uit te leggen wat Multi-Room Wi-Fi nu precies is.

Wi-Fi over verschillende kamers en verdiepingen

Multi-Room Wi-Fi maakt het mogelijk om één Wi-Fi netwerk in huis of kantoor te creëren met behulp van meerdere zenders. Een Multi-Room Wi-Fi systeem bestaat uit 1 basis Wi-Fi router die u aansluit op uw bestaande modem/router en één of meerdere “satellieten” die onderling met elkaar in verbinding staan. Deze satellieten zijn een soort verlengstuk van de Wi-Fi router.

multi-room wi-fi

Technisch gezien is dit al lang mogelijk met producten van bijvoorbeeld Ruckus Wireless, Aerohive en Aruba. Echter zijn deze systemen momenteel vooral voor zakelijk gebruik en vereisen ze gedegen netwerk kennis om te installeren.

Voor thuis gebruik is Multi-Room Wi-Fi een uitkomst vanwege het gebruiksgemak en de relatief lage kosten. Een Multi-Room Wi-Fi oplossing begint namelijk al bij € 199,-.

Verschil met Wi-Fi versterkers

Het systeem lijkt heel erg op de werking van Wi-Fi versterkers maar verschilt in het feit dat de satellieten bij een Multi-Room Wi-Fi systeem een aparte verbinding met het basis station onderhouden. Hierdoor wordt het snelheidsverlies van 50% voorkomen die u normaal wel bij een versterker had.

Bij Wi-Fi versterkers zit er slechts 1 radio module actief die met de router en met uw draadloze apparatuur moet communiceren. Dit zorgt ervoor dat de snelheid wordt gehalveerd omdat de radio module niet alles tegelijk kan doen.

Bij Multi-Room Wi-Fi zitten er meerdere radio modules in het apparaat waarvan er altijd 1 apart wordt gehouden voor de onderlingen verbinding tussen router en satelliet. De verbinding met de clients zoals tablets, laptops en smartphones wordt door een aparte chip verzorgd.

Het tweede grote voordeel ten opzichte van Wi-Fi versterkers is het feit dat het allemaal als 1 netwerk wordt gezien. Je hoeft dus niet met elke satelliet apart een verbinding te maken net als bij Wi-Fi versterkers. Het basis station en de satellieten worden al één netwerk gezien en kunnnen ook vanuit een centraal punt beheerd worden. Bij de meeste fabrikanten zal het beheer eenvoudig via een app kunnen.

Multi-Room Wi-Fi producten

Binnen niet al te lange tijd komen er verschillende fabrikanten met Multi-Room Wi-Fi oplossingen op de markt. Hieronder een overzicht van producten die op dit moment zijn aangekondigd.

TP-Link Deco M5

TP-Link heeft met de Deco M5 een zeer goed product op de markt gebracht voor de thuismarkt. De TP-Link Deco is een zeer goed alternatief voor Google WiFi en Ubiquiti Amplifi. Het systeem is goedkoper en heeft een beter bereik dan Google WiFi, lees er alles over in onze TP-Link Deco M5 review.

Klik hier om het systeem direct te bestellen.

Google Wi-Fi

google-wifi

Google komt met een Multi-Room Wi-Fi oplossing genaamd Google Wi-Fi. Het product is leverbaar als losse Wi-Fi router, een set van Wi-Fi router en een satelliet en een set voor grote huizen bestaande uit een Wi-Fi router en 2 satellieten. De prijzen beginnen bij € 129,- voor de losse router, de set van de router met 2 satellieten zal rond de € 299,- gaan kosten.

Klik hier voor meer informatie.

Ubiquiti Amplifi

Ubiquiti heeft met het Amplifi systeem de beste multi-room wifi oplossing van het moment. De set bestaat uit een router met touchscreen in de vorm van een kubus en 2 extra zenders in die direct in het stopcontact worden geprikt. Deze set biedt het beste bereik en hoogste snelheid van alle systemen. Lees hier onze uitgebreide Ubiquiti Amplifi review.

Ubiquiti Amplifi HDamplifi-hd
Adviesprijs: € 429,-
Klik om te bestellen

Netgear Orbi

netgear-orbi

Ook Netgear komt met een Multi-Room Wi-Fi systeem genaamd Orbi bestaande uit 1 router en 1 satelliet. Dit systeem heeft tri-band Wi-Fi en extra krachtige zenders die volgens Netgear een bereik van 375m2 moeten leveren. Het systeem gebruikt Wireless-AC en haalt theoretische snelheden van 1733 Mbps op de 5 GHz band. Ook dit systeem heeft een dedicated radio chip voor een aparte verbinding tussen satelliet en basisstation.

Klik hier voor meer informatie of om direct te bestellen.

Overige merken en verschillen

Naast Google, Netgear en Ubiquiti komen er nog meer merken met Multi-Room Wi-Fi producten op de markt. Sitecom komt met Huddle en Asus komt in 2017 ook met een Multi-Room Wi-Fi systeem op de markt. (update: bekijk  nu onze Asus Lyra review)

Het verschil tussen de systemen zit vooral in de gebruikte hardware. Zo zullen de goedkopere producten bijvoorbeeld geen aparte radio module in de satellieten gebruiken om bijvoorbeeld ook een aparte verbinding tussen 2 satellieten op te zetten.

Hierdoor werkt een tweede satelliet nu meer als een repeater en zal de snelheid bij deze satelliet wat lager liggen dan wanneer je apparatuur op de hoofd router of 1e satelliet aanmeld.
De wat duurdere apparatuur gebruikt wel meerdere radio modules of modules die meer dan 1 stream aankan om de snelheid te behouden.

Ook qua software zal er zeker verschil in de systemen zitten en zal de één van makkelijker werken dan de andere. Het idee achter deze nieuwe systemen is echter om het zo eenvoudig mogelijk te maken zodat ook de leek een Multi-Room Wi-Fi systeem kan installeren.
Tags: ,


Over de auteur

Mijn naam is Nico en ik schrijf verschillende artikelen over netwerk en telecom oplossingen. Ik heb ruim 15 jaar ervaring met netwerken en Wi-Fi producten.50 reacties op Multi-Room Wi-Fi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑