multi-room wi-fi

De term Multi-Room Wi-Fi komen we tegenwoordig steeds vaker tegen en zal in 2017 alleen maar vaker worden genoemd met de komst van nieuwe Wi-Fi producten. Maar wat is Multi-Room Wi-Fi nu precies? In dit artikel proberen we uit te leggen wat Multi-Room Wi-Fi nu precies is.

Wi-Fi over verschillende kamers en verdiepingen

Multi-Room Wi-Fi maakt het mogelijk om één Wi-Fi netwerk in huis of kantoor te creëren met behulp van meerdere zenders. Een Multi-Room Wi-Fi systeem bestaat uit 1 basis Wi-Fi router die u aansluit op uw bestaande modem/router en één of meerdere “satellieten” die onderling met elkaar in verbinding staan. Deze satellieten zijn een soort verlengstuk van de Wi-Fi router.

multi-room wi-fi

Technisch gezien is dit al lang mogelijk met producten van bijvoorbeeld Ruckus Wireless, Aerohive en Aruba. Echter zijn deze systemen momenteel vooral voor zakelijk gebruik en vereisen ze gedegen netwerk kennis om te installeren.

Voor thuis gebruik is Multi-Room Wi-Fi een uitkomst vanwege het gebruiksgemak en de relatief lage kosten. Een Multi-Room Wi-Fi oplossing begint namelijk al bij € 199,-.

Verschil met Wi-Fi versterkers

Het systeem lijkt heel erg op de werking van Wi-Fi versterkers maar verschilt in het feit dat de satellieten bij een Multi-Room Wi-Fi systeem een aparte verbinding met het basis station onderhouden. Hierdoor wordt het snelheidsverlies van 50% voorkomen die u normaal wel bij een versterker had.

Bij Wi-Fi versterkers zit er slechts 1 radio module actief die met de router en met uw draadloze apparatuur moet communiceren. Dit zorgt ervoor dat de snelheid wordt gehalveerd omdat de radio module niet alles tegelijk kan doen.

Bij Multi-Room Wi-Fi zitten er meerdere radio modules in het apparaat waarvan er altijd 1 apart wordt gehouden voor de onderlingen verbinding tussen router en satelliet. De verbinding met de clients zoals tablets, laptops en smartphones wordt door een aparte chip verzorgd.

Het tweede grote voordeel ten opzichte van Wi-Fi versterkers is het feit dat het allemaal als 1 netwerk wordt gezien. Je hoeft dus niet met elke satelliet apart een verbinding te maken net als bij Wi-Fi versterkers. Het basis station en de satellieten worden al één netwerk gezien en kunnnen ook vanuit een centraal punt beheerd worden. Bij de meeste fabrikanten zal het beheer eenvoudig via een app kunnen.

Multi-Room Wi-Fi producten

Binnen niet al te lange tijd komen er verschillende fabrikanten met Multi-Room Wi-Fi oplossingen op de markt. Hieronder een overzicht van producten die op dit moment zijn aangekondigd.

TP-Link Deco M5

TP-Link heeft met de Deco M5 een zeer goed product op de markt gebracht voor de thuismarkt. De TP-Link Deco is een zeer goed alternatief voor Google WiFi en Ubiquiti Amplifi. Het systeem is goedkoper en heeft een beter bereik dan Google WiFi, lees er alles over in onze TP-Link Deco M5 review.

Klik hier om het systeem direct te bestellen.

Google Wi-Fi

google-wifi

Google komt met een Multi-Room Wi-Fi oplossing genaamd Google Wi-Fi. Het product is leverbaar als losse Wi-Fi router, een set van Wi-Fi router en een satelliet en een set voor grote huizen bestaande uit een Wi-Fi router en 2 satellieten. De prijzen beginnen bij € 129,- voor de losse router, de set van de router met 2 satellieten zal rond de € 299,- gaan kosten.

Klik hier voor meer informatie.

Ubiquiti Amplifi

Ubiquiti heeft met het Amplifi systeem de beste multi-room wifi oplossing van het moment. De set bestaat uit een router met touchscreen in de vorm van een kubus en 2 extra zenders in die direct in het stopcontact worden geprikt. Deze set biedt het beste bereik en hoogste snelheid van alle systemen. Lees hier onze uitgebreide Ubiquiti Amplifi review.

Ubiquiti Amplifi HDamplifi-hd
Adviesprijs: € 429,-
Klik om te bestellen

Netgear Orbi

netgear-orbi

Ook Netgear komt met een Multi-Room Wi-Fi systeem genaamd Orbi bestaande uit 1 router en 1 satelliet. Dit systeem heeft tri-band Wi-Fi en extra krachtige zenders die volgens Netgear een bereik van 375m2 moeten leveren. Het systeem gebruikt Wireless-AC en haalt theoretische snelheden van 1733 Mbps op de 5 GHz band. Ook dit systeem heeft een dedicated radio chip voor een aparte verbinding tussen satelliet en basisstation.

Klik hier voor meer informatie of om direct te bestellen.

Overige merken en verschillen

Naast Google, Netgear en Ubiquiti komen er nog meer merken met Multi-Room Wi-Fi producten op de markt. Sitecom komt met Huddle en Asus komt in 2017 ook met een Multi-Room Wi-Fi systeem op de markt. (update: bekijk  nu onze Asus Lyra review)

Het verschil tussen de systemen zit vooral in de gebruikte hardware. Zo zullen de goedkopere producten bijvoorbeeld geen aparte radio module in de satellieten gebruiken om bijvoorbeeld ook een aparte verbinding tussen 2 satellieten op te zetten.

Hierdoor werkt een tweede satelliet nu meer als een repeater en zal de snelheid bij deze satelliet wat lager liggen dan wanneer je apparatuur op de hoofd router of 1e satelliet aanmeld.
De wat duurdere apparatuur gebruikt wel meerdere radio modules of modules die meer dan 1 stream aankan om de snelheid te behouden.

Ook qua software zal er zeker verschil in de systemen zitten en zal de één van makkelijker werken dan de andere. Het idee achter deze nieuwe systemen is echter om het zo eenvoudig mogelijk te maken zodat ook de leek een Multi-Room Wi-Fi systeem kan installeren.

50 gedachten over “Multi-Room Wi-Fi

 1. Interessant artikel over multi-room WiFi. Wat ik mis is de mogelijkheid om zo’n netwerk via het stroomnet op te zetten. Zelf heb ik uitstekende ervaring met apparatuur van Devolo (Devolo dLAN 550 Wifi Starter Kit +exra accesspoint), met één aansluitmodule op de router en meerde accespoints, zowel in huis als buitenshuis. Zonder verlies van snelheid. De prijs is ongeveer € 240,-.

  1. Hi Frank,

   Klopt, devolo heeft ene erg mooi systeem in de nieuwere powerlines zitten. Ze noemen dit zelf WiFi move en dit werkt erg fijn. Nadeel is wel het beperkte zendvermogen en snelheid. Ze missen ook nog een aparte Wi-Fi chip om onderling verbinding te houden met elkaar wat de snelheid ook negatief beinvloed.

 2. Wordt het wisselen tussen de verschillende banden automatisch verzorgd, of moet je steeds apart inloggen voor 2,5 of 5 ggz?

 3. Dit is wel de toekomst. Ben me er een beetje aan het verdiepen. Las dat bij Google het niet mogelijk is je bedraad toestellen achter een dedicated router niet re bereiken is. Toch wel een heel groot nadeel. Ze denken dat alles via Wifi gaat tegenwoordig.

 4. Dag Nico,

  Leuk artikel en hopelijk kan jouw ervaring me verder helpen. Ik heb recent namelijk 6 speakers van Bluesound aangeschaft die verdeeld over een appartement van 95m2 zijn opgesteld. Het is een ouder appartement en dus niet overal een kabelaansluiting mogelijk waardoor alles over WiFi zal moeten lopen. De Bluesound toestellen werken enkel over de 2,4Ghz en ik zou graag FLAC bestanden streamen. Overigens hebben we zelf 2 Iphones en 3 laptops die draadloos verbonden zijn, gasten buiten beschouwing gehouden. Momenteel zakt de huidige dekking met de standaard router geleverd door de provider als een pudding in elkaar. Dus zowel bereik als stabiliteit is een ernstig probleem!
  Zou ik dan ook best naar een systeem overstappen zoals Netgear Orbi ( multiroom ) of zou ik met een krachtige router zoals de ASUS RT-AC88U wegkunnen? Ook zouden we graag verbinding hebben op het buitenterras van 27m2.
  Alvast bedankt voor jouw expterise hierin te kennen!

 5. Goedendag,

  Zelf heb ik een probleen dat mijn telefoon een trage verbinding herft ondanks een sterk signaal.
  Wanneer ik de android app wifi analyzer laat lopen dan geeft die voor mijn netwerk het beste kanaal 11 kan nemen, wanneer ik hier naar toe schakel op de router heb ik nog een trage verbinding.
  Doe ik dan weer de test met de app dan geeft die ineens weer aan dat kanaal 1 het beste is waar ik de eerste keer op teste. En bij kanaal 11 heeft die weer een slechte verbinding.

  Wat kan dit zijn? Heb dit op andere netwerken niet met mijn telefoon.

  1. Beste Niek,

   Wanneer er veel wifi in de buurt is kan het beste kanaal per minuut verschillen. Je zou kunnen proberen het wifi signaal dichterbij je telefoon te brengen of een router te nemen die ook op 5 Ghz kan werken, mits je telefoon dit ondersteund uiteraard.

 6. Hallo Nico,

  Ik lees het artikel m.b.t. Multi Room wifi met belangstelling alleen nog wat prijzig omdat ik van Netgear al best een goede Router in mijn bezit heb, namelijk de Nighthawk R7000 waarover ik in het algemeen goede ervaring heb. (deze is ook positioneel goed opgesteld – wat hoger in het midden van de woonkamer)

  Ik heb echter 1 probleem met wifi bereik in de tuin met daarachter een werkruimte. Hier komt het wifi signaal net wel/niet waardoor het signaal erg traag is of soms zelfs wegvalt.
  Nu vroeg ik mij af of zo’n Multi room wifi oplossing ook met Devolo apparatuur is op te lossen?

  Daarbij zou het een mooie bijkomstigheid zijn wanneer ik me niet apart hoef aan te melden op apart wifi netwerk. Ook heb ik een gastnetwerk actief via de Netgear R7000, kan ik deze tegelijk mee laten draaien op Devolo zodat klanten/gasten zich hiervoor kunnen aanmelden?

  Alvast dank voor je reactie,
  Ben

  1. Hi Ben,

   In theorie kan het door de Devolo dezelfde SSID te geven als de Nighthawk. Maar vaak schakelen de clients niet snel genoeg over en blijven ze vaak hangen aan het netwerk van de nighthawk en gebruiken ze niet uit zichzelf de devolo wanneer er nog bereik is met de nighthawk. Dit is weer het voordeel van de nieuwe mesh wifi routers zoals ubiquiti amplifi omdat die de clients zelf overzetten.

 7. Dag Nico,

  Bedankt voor je reactie maar wat zou in mijn specifieke situatie een goed alternatief kunnen zijn? Dit ivm met je jarenlange ervaring op gebied van wifi netwerken.
  Ik twijfel, evt. zou ik een Range Extender van Netgear (ex6120 of ex6150[incl acces point]) kunnen aanschaffen maar bij de 6120 halveert ie weer de snelheid omdat het een accespoint is toch ?

  Gr.
  Ben

  1. Hi Ben,

   Een repeater zou ik niet nemen omdat de snelheid dan halveert en je vaak alsnog handmatig de wifi verbinding moet verbreken en weer opnieuw moet opbouwen omdat hij met de router probeert te verbinden. Het enige wat echt gaat werken is een mesh router (multiroom wifi) zoals de amplifi. Zie https://www.routershop.nl/wifi-mesh-routers/cid=5086 Het kan ook wel met losse access points worden opgelost maar dan ben je vaak duurder uit.

 8. Hey Ben,
  Ik woon in een groot en oud huis (dus dikke muren) en een groot irritatiepunt is de slechte wifi-verbinding.
  Bij ons wonen 9 personen, wijzelf, onze 2 eigen kinderen en 5 pleegkinderen. Er wordt dus veel gebruik gemaakt van internet/wifi dmv smartphones, pc’s,laptops, gameconsoles, TV’s enz…
  Het is een huis met een begane grond en daarboven 2 verdiepingen (totaal 9 slaapkamers).
  Wat raad je mij aan als setup/router voor een volledige fatsoenlijke dekking te hebben in huis?
  Alvast bedankt voor je reactie!!!

  Groetjes, Jeroen.

 9. Dag Jeroen en Nico,

  Ik heb nu een Netgear Accespoint (EX6150v2) aangesloten op een Netgear Nighthawk R7000 dmv een UTP cable buitenshuis, vandaar uit heb ik nu ruime ontvangst waarbij ik dezelfde SIDD(naam+ww+kanaal) heb gebruikt op de 2.4 GHz band van beide apparaten. Mobiele app. schakelt nu automatisch over op het beste signaal.

  Verder heb ik op de R7000 het 5 GHz Guest account en ook de SIDD naam+ww v.d. EX6150v2 aangepast zodat beide als Guest account kunnen fungeren wanneer ‘bezoekers’ een verbinding willen maken in mijn netwerkomgeving, Ook kunnen gasten op de 2.4 GHz verbinding maken op deze bandfrequentie omdat de R7000 een aparte Guest omgeving heeft die je kunt instellen.

  Alles werkt nu naar behoren en het is een relatief goedkope oplossing (€200) met nu een zeer groot bereik. Ook bij ons betreft het een oud huis met 2 verdiepingen, wellicht dat de muren minder dik zijn.
  Feit blijft dat de router/acces points op goede centrale plekken in je huis moet staan om het signaal zo goed als mogelijk te kunnen verdelen .

  Succes anyway,

  Gr.
  Ben

 10. Beste Nico,
  Ik overweeg de Ubiquiti HD aan te schaffen voor onze nieuwe woning.
  Vervangt deze de modem van KPN of sluit ik m daar op aan?
  De modem zit nu in de meterkast buiten de woning (betonnen wanden). Lijkt me het beste om deze in de woning te plaatsen, of maakt dat niets uit?
  Bvd,
  Joop

 11. Dag Nico,

  Heeft Asus of Synology reeds zo’n systeem uit?
  Eventjes een beetje uitleg.
  Ik heb een camera of 20 waarmee ik de dieren in de gaten hou. Nu zit ik nog met een oudere linksys router met portforwarding. Het probleem is dat ik maar 15 regels heb via de webinterface en dus 5 camera’s buitenshuis niet kan bekijken. Is dit reeds opgelost bij alle goeie routers? Is dit ook opgelost bij deze multi-room oplossingen? (het is ook de bedoeling om uit te breiden tot wel 50 camera’s, allemaal bekabeld via PoE weliswaar). De beelden worden opgenomen op een qnap nas 19″ versie met 4 schijven in.
  Ook hebben we op wifi: 3 smartphones en 3 laptops, de rest is allemaal bekabeld.
  Ook werkte ik steeds met het ip adres: poortnummer.
  Ik heb reeds gehoord dat er hiervoor ook oplossingen zijn met dynamische dns of zoiets? Weet u of iemand anders daar een oplossing voor? Hoe werkt dit?
  Wat is voor mij het beste systeem?

  1. Beste Goaly,

   Asus komt binnenkort met Hive, maar om 50 camera’s aan te sluiten kan je denk ik beter een wat stevigere router nemen zoals de Ubiquiti Edgerouters of Draytek 2925 routers gezien de hoeveelheid data die je dan intern gaat gebruiken. Het wifi gedeelte kan je dan eventueel apart doen via Ubiquiti access points zodat niet alles door maar 1 apparatuur moet worden gedaan. Voor wat betreft de camera’s bestaat er ook speciale software om meerdere streams te bekijken, hiervoor kan je het beste even contact opnemen met de mensen van http://www.netcamshop.nl

 12. Beste Nico,

  Interessant onderwerp. Ik ben mij aan het verdiepen in draadloos internet. Ik zou graag een aantal dingen aan je voor willen leggen en je expersie willen vragen.

  Gegeven:
  • Nieuwbouw huis 7×12 meter
  • Verdieping 3 slaapkamers + 1 kantoor (zolder hoeft niet voorzien te worden van wifi)
  • Tuin 25 meter diep bij 17 meter breed

  Wensen
  • Draadloos internet, tv kijken, netflix via smartphone, smart tv, tablet of laptop.
  • Snel en betrouwbare verbinding door het hele huis en de tuin
  • Draadloos muzieksysteem op de benedenverdieping en in de tuin. (slaapkamers worden apart van muziekboxen voorzien welke wel op het draadloze systeem worden aangesloten.

  Vragen:
  • Moeten we alle kamers voorzien van UTP aansluiten en daarop een wifi module aansluiten
  • Kunnen we dit bereiken met een goede multiroom wifi oplossing
  • Eventueel uitgebreid met meerdere routers

  Overige
  • Wij zijn bezig met het tekenen van het huis dus alle optie liggen nog open om dit goed te implementeren.

  ik hoor graag of je hier een oplossing voor weten.

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Arnold

  1. Beste Arnold,

   Wanener alle opties nog open liggen zou ik in elke kamer een loze leiding laten leggen voor netwerkkabels. Multi-room / Mesh routers zijn geweldig handig maar als je de optie nog hebt om kabels te trekken is dit altijd de beste keuze. Je kan dan in elke ruimte/verdieping een los access point hangen mocht dit nodig zijn. Je kan dan beginnen met 1 hoog zendvermogen access point en later altijd uitbreiden naar meer als dit niet voldoende bereik geeft.

 13. Nico,

  Wij hebben hier een draytek router hangen welke opzich wel goed wifi bereik heeft. Alleen willen we het bereik naar boven verbeteren. Vooral op zolder. Op zolder zit een vaste aansluiting waar eventueel een AP kan worden aangesloten. In de woonkamer zit ook een extra aansluting voor bijvoorbeeld een AP. En op de eerste verdieping zit nog een loze leiding waar een aansluiting gemaakt kan worden.

  Nu ben ik benieuwd of het beter is om een AP aan te sluiten op zolder of een multiroom systeem te plaatsten?
  Klopt het dat er bij een AP meer verlies is in snelheid en dat bij het wisselen naar het sterkste signaal tijdelijk signaal verlies is en of storing.
  En dat bij een multiroom systeem de snelheid gelijk blijft en er geen signaal verlies is tijdens het wisselen?

  Wat raad jij aan?

    1. Hi Stanley,

     Op zich hebben de Ubiquiti APs meer vermogen maar omdat je al een draytek router hebt kan je beter voor de draytek ap’s gaan omdat die samen kunnen werken met de router.

     1. Ok logisch inderdaad. Alleen is de router/modem in bruikleen (vodafone thuis). Als we in de toekomst wisselen van provider dan zitten we waarschijnlijk weer met een router/modem van een ander merk . Dus dan is het alleen voor nu makkelijk.

 14. Hallo Nico,

  Ik denk dat jij ons wel kan helpen. Wij hebben net een nieuwe 122 m2 woning gekocht (0 op de meter, dus zeer goed geïsoleerd) en wij zijn op zoek naar een set/systeem die ervoor zorgt dat we overal in huis razend snel internet hebben. We hebben op elke verdieping (3) Cat 6? Internetaansluitingen, omdat we bang waren voor een slechte (wifi) verbinding. Het zegt mij niets maar jou wel hoop ik.. Wat raad je ons aan?
  Mvg Tom en Stephanie

 15. Beste Nico,

  Wij hebben een redelijk goede WiFi in huis, met een paar AirPort Expressen geregeld. Nu zouden we ook achter in de tuin WiFi willen hebben, op ongeveer 25 meter van het huis. Dichterbij hebben we wel een schuur met elektra, geen internetbekabeling. Wat zijn de opties?

  Alvast dank,
  Hilde en Han

 16. Hallo Nico,
  Misschien kan je mij ook wat advies geven? Ik heb inmiddels zoveel gelezen dat ik door alle informatie aan het twijfelen word gebracht.

  Op dit moment heb ik een Asus RT-AC87C router, prima apparaat wat alleen niet het hele huis met Wifi kan bereiken. Betonnen vloeren, goed geisoleerd Nederlands nieuwbouwhuis.

  Ik heb een aantal ideeen om dit op te lossen:
  – Simpel, een Amplifi HD set met router en 2 mesh points. De Amplify router in bridge mode achter de Asus router, kan dat met dezelfde SSID. (Of kan de wifi van de Asus router beter uitgeschakeld worden, of vervangen door een Ubiquiti edgerouter o.i.d.). De mesh points zijn alleen niet bedraad aan te sluiten en omdat ons huis redelijk nieuw is met betonnen vloeren weet ik niet of dit echt de oplossing is. Het mesh systeem wat dus 1 virtueel AP is lijkt mij beter dan losse AP’s.

  – Iets meer ingewikkeld, een set van 3 stuks Amplifi HD routers waarvan de eerste in bridge mode op de Asus router met de andere twee bedraad vanaf de eerste Amplifi router. Verder dus ongeveer zoals hier boven omschreven. Eventueel met een andere router of helemaal zonder extra router.
  Zover ik begrijp blijft deze set dan als mesh werken. Zie ik dat goed?

  – Nog wat meer high tech, een set van 3 Unifi AP AC PRO, bedraad achter de Asus router of zoals hier boven omschreven een andere router. Volgens mij is dit geen mesh systeem, hierbij zouden de wifi clients dus pas over stappen van het ene AP naar het andere als het signaal (bijna) weg valt. Of is het mogelijk om met deze Unifi AP’s ook als mesh aan te sturen?

  Wat zou volgens jou de beste installatie zijn, zie ik nog dingen over het hoofd, of heb je nog betere ideeen? Ik hoop dat je mij hiermee kan helpen.

  Bedankt en groeten,
  Ferry

  1. Hi ferry,

   Ik zou voor optie 1 of 2 gaan, wanneer geld geen rol speelt zou optie 2 het beste zijn. 3 routers die een mesh netwerk vormen waarvan de eerste in bridge modus op de asus wordt aangesloten. Op zich zou je zelfs de asus eruit kunnen halen aangezien de ubiquiti ook QoS heeft en een stukje beveiliging. Dus veel functies zal je niet missen denk ik.

 17. Beste Nico.

  Ook ik ben naarstig op zoek naar een betere wifi oplossing in huis; wellicht kun jij adviseren?

  Ik heb een huis van drie verdiepingen ca. 13 meter breed bij 10 meter diep. Omdat het huis oorspronkelijk uit twee (nieuwbouw) woningen bestond is er in het midden een dubbele spouwmuur (op elke verdieping deels doorgebroken) en ook de vloeren zijn goed geïsoleerd. De eerste en tweede verdieping hebben enkele vaste netwerkaansluitingen, de bovenste verdieping niet. Op die bovenste verdieping zijn de slaapkamers van drie studerende/gamende/streamende tieners en een game/tv kamer, en is er dus behoefte aan goed internet (en goede wifi). Er zijn meerdere laptops, smartphones en tablets in gebruik.

  De huidige configuratie bestaat uit een Ziggo Technicolor Wifi Modem/Router in de meterkast, een bekabeld Ziggo Accespoint in de andere hoek van het huis en een Ziggo Horizon box op de eerste verdieping (ook bekabeld). Ertussen verschillende switches (100mb). Op alle drie de Ziggo apparaten is de Wifi geconfigureerd op zowel 2.4 als 5 GHz. Het lijkt er echter op dat in elk geval het Accespoint en de Horizon niet goed samen in één netwerk kunnen werken, want als beide aanstaan wordt nog wel Wifi afgegeven maar is er meestal geen goed werkende internettoegang. Daarnaast is er niet overal goed bereik, zeker niet op de bovenste verdieping en in de tuin.

  Wat ik zoek is een krachtige (multi-room achtige) wifi waarbij we niet telkens van netwerk hoeven switchen en die in het hele huis en liefst ook een stukje tuin sterk genoeg is. Ik wil daarbij wel het bekabelde netwerk handhaven, inclusief de toegang van buitenaf (naar NAS en pc).

  Ik hoop dat je me kunt adviseren, alvast heel erg bedankt!
  John

  Nb. ik had een losse router (LINKSYS EA6900/AC1900) en het modem stond ooit in bridge mode, maar deze router is er ooit door de monteur van Ziggo tussenuit gehaald. Ik heb ‘m echter nog wel.

  1. Beste John,

   In dit geval zal je denk ik toch met meerdere access points in een seamless roaming opstelling moeten gaan werken. Dit kan vrij lastig zijn qua configuratie dus je kan het beste even bellen met de mensen bij http://www.wifishop.nl voor een goed advies op maat.

 18. Beste Nico, mooi hedendaags artikel!
  Binnenkort verhuis ik naar een woning uit 2010, 3 verdiepingen + tuin.
  Internet en tv krijgen wij via de glasvezel van KPN.
  Ik zoek naar een (gecombineerde) oplossing om zowel de WiFi in de hele woning + tuin te verbeteren (t.o.v. standaard Experia v10) als de interactieve tv ontvanger(s) te voorzien van een bekabelde aansluiting (dit is de enige verbindingsmogelijkheid van deze ontvangers).
  Zou je adviseren om:
  A) een “TP-Link Deco M5 – set” te kopen en daarop de interactie tv-ontvanger(s) op aan te sluiten (middels de netwerkpoort die hierop zit);
  B) een willekeurig home-WiFi systeem te kopen en de interactie tv-ontvanger(s) middels een powerline adapter(s) aan te sluiten.

  Bij optie 1 sla je 2 vliegen in 1 klap, of zou je adviseren om de interactieve TV(‘s) altijd bekabeld aan te sluiten (optie B).

  interactieve tv gebruikt natuurlijk “maar” 13Mbit/s.
  Tevens lees ik slechte verhalen over de firmware in de Netgear Orbi, deze zou onnodig kiezen voor de 2,4 GHz band. Dit systeem valt voor mij dus af.

  Graag hoor ik van je!
  Groet Leonard.

 19. Beste Nico, we gaan het opnieuw proberen.

  Wij hebben thuis KPN interactieve TV, bellen en internet (Experia box). Het Experia modem staat benden in de kamer (beetje vreemd ISRA punt maar dat is helaas niet anders).
  Ik wil graag een mesh WiFi netwerk. Heb nu een devola access punt op de 1e verdieping maar die schakelt niet automatisch over.
  Wel is het zo dat ik op de 1e verdieping en op zolder bedraad internet heb. Er staat daar een TV met interactieve ontvanger en achter elk punt zit een switch voor meerdere aansluitingen.
  De vraag is nu hoe ik het beste een mesh WiFi netwerk kan maken.
  Kan dit gecombineerd worden met het WiFi signaal inde kamer van de Experia box?
  Ik hoor graag wt de mogelijkheden zijn.

  Alvast hartelijk bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Kor Foekens

  1. Beste Kor,

   Om echt met mesh te werken zal je een complete mesh wifi set moeten nemen zoals de Ubiquiti amplifi of TP-link Deco M5. Het draadloze gedeelte van de KPN modem kan dan uitgezet worden zodat deze alleen als modem fungeert. Als er al LAN aansluitingen liggen is dat ideaal om daar de mesh satellieten op aan te sluiten zodat ze onderling via het bedrade netwerk met elkaar kunnen verbinden. De devolo kan niet als mesh worden gebruikt dus die heb je niet meer nodig.

   1. Oké dan ga ik de TP link aanschaffen.
    Uit jouw reviews komt die er goed uit qua prijs/kwaliteit.

    Ben benieuwd hoe het gaat werken straks. Zal datntzt laten weten.

    Groet, Kor

 20. Hoi Nico,

  Binnenkort krijgen we de sleutel van ons nieuwbouw huis. Wij gaan veel gebruik maken van de wifi door het hele huis van zolder tot achter in de tuin. Wij gaan werken met hue en hebben 4 tablets, 4 telefoon de laptop en de tv moet er ook nog op, daarnaast zit op diverse apparaat ook nog home connect, welk systeem raad je aan en hoeveel satelieten zullen we nodig hebben?
  Ik zit te denken aan de orbi maar zal die niet vast lopen met zoveel apparaten.
  Groetjes Jolanda

 21. Dag Nico,

  Al een tijdje kijk ik naar multiroom WiFi met mesh omdat de betonnen vloeren in mijn nieuwbouwhuis slecht WiFi doorlaten. Ook heb ik een schuur achterin de tuin die net op het randje van wifibereik staat.

  Nu zoek ik een multiroom wifisysteem met de volgende kenmerken:
  1. Een systeem zonder NAT, omdat ik via WiFi ook vast aangesloten apparaten moet kunnen bereiken en andersom.
  2. De mogelijkheid om satellieten ook bedraad aan te kunnen sluiten op de basis omdat de schuur op het randje van het bereik staat. Met een draadloze satelliet geeft dat een onbetrouwbare of slechte verbinding. Ik heb wel een kabel liggen, maar met een apart accesspoint daar schakelt apparatuur niet altijd vanzelf over.

  Weet jij of er apparatuur is met deze specs?

  Groet, Philippe

 22. Inmiddels heb ik het antwoord zelf gevonden. Niet de goedkoopste, maar wel precies wat ik nodig heb.
  Ik zet het hier maar even op een rijtje, zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

  Wat je nodig hebt is appararuur van Ubiquiti. De schuur achterin de tuin krijgt een wifipunt dat met een kabel verbonden wordt in het meshnetwerk van het huis. Dat heet een bekabelde (wired) backhaul.

  De instructies ervoor zijn hier te lezen:
  https://help.amplifi.com/hc/en-us

 23. Ik ben zelf op zoek naar een ‘multiroom Wifi’ systeem’, denk ik.
  Ik wil één WiFi netwerk door het hele huis, waarbij ik drie PoE accesspoints wil gebruiken om de drie verdiepingen van signaal te kunnen voorzien.
  Ik wil naadloos vanaf de begane grond naar de tweede verdieping kunnen lopen zonder verlies of overschakelen van WiFi netwerk.
  Een multiroom WiFi systeem lijkt een goede oplossing, echter zie ik deze niet als PoE oplossing. Enige tips beschikbaar hoe dit het beste op te zetten?
  Ik heb nu een TP link M9 op het oog, want deze zou ook bedraad kunnen worden ingezet. Enkel is deze niet geschikt voor PoE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.