Installeren

door Jan Mulder

44

Draadloos internet op vaste pcDe meeste laptops zijn tegenwoordig uitgerust met een WiFi adapter. Maar hoe kun je gebruik maken van draadloos internet op een vaste pc? De beste manier is om gebruik te maken van een WiFi USB adapter. Hieronder bespreek ik 2 mogelijkheden.

Hoogste snelheid

Heb je een dualband router die gelijktijdig op 2.4 GHz en 5 GHz uitzendt, dan wil je graag op je vaste pc ook gebruik maken van deze hoge snelheden. Het is dan aan te raden om een goede dualband USB adapter te gebruiken. De Linksys AE3000 is in dat geval een goede optie.

Beter bereik

Staat je vaste pc bijvoorbeeld op zolder of op een andere manier ver van je draadloze router? Dan is het verstandig een USB adapter met hoog zendvermogen te gebruiken. In dat geval is de Engenius EUB9603H een goede optie. deze ontvanger is zo’n 10 x krachtiger dan de standaard WiFi ontvangers.

Waar moet je op letten?

Wanneer je een USB adapter gaat gebruiken is het handig om een adapter te nemen die met een kabeltje aangesloten kan worden. Zo kun je de WiFi adapter op een goede plaats neerzetten. Wanneer je kiest voor een USB WiFi dongle, plaats deze dan in een USB poort aan de voorzijde voor het beste bereik.
Tags: ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.44 reacties op Draadloos internet op vaste pc

 1. marlies rademakers zegt:

  Is de Engenius ook te gebruiken in een oude pc die geen WIFI adapter heeft? We hebben nu een DVS maar dat werkt niet echt, help!!
  Mijn laptop werkt wel draadloos.

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Marlies, de Engenius EUB9603H zorgt er juist voor dat de computer wel WiFi heeft. Om deze adapter aan te sluiten dient de pc wel 2 x een usb 2.0 poort te hebben.

   • marlies rademakers zegt:

    kan ik je ook even prive een vraag stellen? Ik heb een waarschijnlijk hele domme vraag en die hoeft niet iedereen hier te kunnen lezen :)

   • J van der Weide zegt:

    Hallo allemaal,
    Ik heb sinds vorige week een glasvezel KPN internet verbinding. De modem staat in de hal in de meterkast. Op zolder heb ik een vaste PC zonder WIFI. Ik heb daarvoor een WIFI adapter besteld de NEDGEAR WNA 3100M bij coolblue. De volgende beschrijving staat hierbij:Deze compacte Ninzer Wifi USB adapter/dongle maakt het mogelijk om snel en eenvoudig verbinding te maken met een draadloos netwerk.
    Ik heb alles ge├»nstalleerd en gedaan wat ik moest doen. Stap 1 is plaats USB adapter en stap 2 is :Druk binnen 2 minuten op de knop PUSH “N” connect op uw draadloze router. Het probleem is nu dat die knop op mijn KPN modem nergens kan vinden en dus de installatie niet kan afronden. Wie kan mij helpen hiermee? HELP HELP

    • Nico zegt:

     Beste,

     Waarschijnlijk bedoelen ze de WDS knop, die zit niet op elke router. Er zijn ook andere manieren om het te installeren maar zo’n klein usb adaptertje is niet echt geschikt om van een zolder naar een meterkast te gaan. De verbinding zal zeer slecht zijn als het al lukt. Het beste is om het volgende systeem door het huis te installeren: https://www.wifishop.nl/tp-link-deco-m5/pid=51077

     Dan kan je het netgear adaptertje nog wel gebruiken om de PC draadloos te maken. Al is het wel een verouderd model USB adapter.

 2. marlies rademakers zegt:

  Dank je Jan,

  Ik heb het al gevonden, dus toch niet zo dom, maar de pc heeft maar 1 usb 2.0 poort, wat raad je me nu aan?

 3. marlies zegt:

  Helemaal happy met de EUB9603EXT!!!!!

  Thanks

 4. Jef Pelen zegt:

  Beste heer Mulder,

  Ik gebruik Siemens usb 108 op vaste pc, met windows xp. Gebruik ik deze met windows xp professional dan krijg ik de draadloze verbinding niet aan de praat. Moet ik een andere dongle gebruiken?

  Graag uw reactie, met dank
  JP

 5. Beverloo Oostwrveer zegt:

  Beste Jan,
  Binnenkort gaan we tijdelijk op een chaletpark wonen. Er is wifi, maar niet geweldig. Ook laag zendvermogen.
  We willen in huis wel de PC, en de ipad en telefoon kunnen gebruiken om te internetten. Wat raad je aan als optie?
  Groetend,
  Fam Beverloo Oosterveer

 6. Eline zegt:

  Hoi, ik wil graag mijn pc op draadloos Internet hebben. Hoe kan ik dat het beste doen? Ik heb een modem van ziggo (weet niet of dat relevante informatie is voor je ;-)).

 7. Paul Fischer zegt:

  Beste Jan Mulder,
  Voldoet een E3372 internetstick ook voor een draadloos internet op een vast PC of werkt dit alleen bij een laptop?
  Alvast bedankt !
  Groet,
  Paul

  • Nico zegt:

   Beste Paul,

   Je kan dit ook op een PC gebruiken maar let wel op dat dit een 4G stick is en geen Wi-Fi stick. Je moet dus een 4G sim erin stoppen met een data-abonnement.

 8. Elly zegt:

  Beste paul
  Wij wonen sinds kort op de campo in spanje. Op het huis staat een straalzender die wifi genereert. Nu heb ik een dell pc waar geen wifi opzit. Hoe krijg ik de pc werkend? Graag advies.

 9. Marina zegt:

  Nu een andere vraag. Windows 10 ondersteunt geen gratis Wi-Fi meer. Mijn pc is nu 2 jaar oud en er zat van af aankoop Wi-Fi op. Deze wifi is door de update ongedaan gemaakt. Er zit USB 3.0 poorten aan de voorkant van de pc. Pc is nu bekabeld gezien wifi niet meer werkt. Is het nu toch mogelijk om op de pc dmv een adapter of iets dergelijks wifi op de pc te krijgen?

  Ik ben bang dat heel veel mensen de dupe zullen zijn naar dit winst bejag van Microsoft. Zeker de mensen die hun pc draadloos hebben aan gesloten.

  • Nico zegt:

   Beste Marina,

   Windows heeft niets met gratis wifi te maken, wifi is niets anders dan een draadloze verbindingstechniek. Als je laptop een draadloze wifi kaart heeft ingebouwd kan je gewoon draadloos verbinden met wifi netwerken. Het kan zijn dat je kaart na de update niet goed meer werkt omdat het misschien een oude laptop is en die kaart niet wordt ondersteund. Je kan hiervoor het beste even een handig iemand inschakelen die het voor je oplost want het moet gewoon werkend te krijgen zijn.

 10. Joann zegt:

  Ik heb een internet televisie hij gaat aan maar het geeft geen internet op het scherm
  Ik vraag om advies
  Mijn naam is Joann

 11. tineke zegt:

  Vraagje: ik wil een pc laten werken met draadloos wifi signaal, er werd me geadviseerd koop maar een dongel bij de action, nu is het voor simpel gebruik, dus welke, niet te dure kunt u mij adviseren

 12. t.bravenboer zegt:

  als ik deze draad loze netwerk adapter aan sluit moet de oude net werk kaart dan worden verwijderd

 13. Guan zegt:

  Hi Jan,
  Ik had heel lang een Netgear WNCE 2001 op mijn WIFI-printer aangesloten om het WIFI-signaal te omzeilen. Dit vanwege een kapotte WIFI-ontvanger van de printer. Netgear WNCE 2001 is nu ook stuk. Powerlampje blijft knipperen. Weet dat de opvolger de WNCE3001 is maar die is niet meer te vinden. (Althans voor mij.) Heb jij voor mij een goed alternatief? Naast het aanschaffen van een andere WIFI-printer. ;)

 14. Hans Menkveld zegt:

  Goeden dag.
  Ik wil graag op mijn pc draadloos internet ontvangen. (ik heb op mijn boor geen vaste aansluitingen. Welke mogelijkheden zijn er? Een dongel is een optie, maar zijn er meer?
  Zijn er b.v apparaten die ontvangen en ook een wifi signaal uitzenden.
  Bij voorbaat dank voor uw medewerkeing.

  Hans Menkveld. a.b.v. Vertrouwen

 15. Hans Menkveld zegt:

  Goeden dag.
  Ik wil graag op mijn pc draadloos internet ontvangen. (ik heb op mijn sachip geen vaste aansluitingen. Welke mogelijkheden zijn er? Een dongel is een optie, maar zijn er meer?
  Zijn er b.v apparaten die ontvangen en ook een wifi signaal uitzenden.
  Bij voorbaat dank voor uw medewerkeing.

  Hans Menkveld. a.b.v. Vertrouwen

 16. Aloijs zegt:

  Hallo Jan, wil jij mij adviseren voor het volgende.
  Ik heb een Ziggo modem in de meterkast staan en mij desktop pc staat op zolder, je raad het al, slechte wifi of helemaal niet.
  Hoe en waarmee kan ik een stabiele wifi verbinding Creeren?
  Alvast bedankt voor je aandacht
  Gr Aloijs

 17. Michael zegt:

  Beste Jan Mulder,

  Ik werk al met een WiFi dongel en die doet het uitstekend. Maar als ik met Win7 nu de LAN kabel er in doe om mijn netwerkprinter te bereiken dan gaat ’t mis. Win7 geeft aan dat BEIDE verbindingen er zijn echter ik krijg geen internet meer via de WiFi.

  Wil dus internet via de Wifi en printen over de router (welke laatste ook een modem is maar ik dus niet wil benutten :)

  Wat nu?

  Alvast dank

 18. Odette zegt:

  Hallo Nico,
  In het appartementencomplex waar mijn zoon gaat wonen is geen glasvezel.
  Hij wil blijven gamen op zijn game pc, maar de upload is te laag voor online gaming.
  Ik las iets over 4G en het gebruik via Mifi, maar werkt dit ook met een vaste aansluiting op zijn pc?
  Via zijn pc en laptop kijkt hij ook tv, kun je ons helpen?

  • Nico zegt:

   Hi Odette,

   Via 4G gamen en tv kijken is niet aan te raden, een vaste aansluiting is toch altijd het beste. Is er geen kabel of ADSL aan te vragen? Of wanneer er ergens een aansluiting is bij de buren zou je kunnen overwegen een kabel te trekken en het internet te delen.

 19. Max zegt:

  Hallo,
  Ik heb net een oude pc uit 2005 op zolder gevonden. Maar hij heeft geen wifi en er staat windows xp nog op. Kan dat zo’n wifi usb en dat wifi samen met windows xp en zou ik dan nog windows 10 kunnen downloaden?

 20. rita zegt:

  halo ik wil op mijn vaste pc op de wifi werken hoe lukt mij dat ik heb glasvezel van kpn kan je mij advies geven?
  gr rita

 21. Dymph Knippels zegt:

  Dag,

  Ik heb een desktop (HP Z230) met Windows 10 gekocht maar volgens mij zit daar geen WiFi op. Deze desktop staat in de werkkamer. De router staat in de woonkamer en ik wil liever niet het hele huis door met een draad.
  Wat is de beste oplossing?
  Met dank en groet, Dymph Knippels

 22. Bryan zegt:

  Hallo,
  Ik heb een kpn modem v10.
  Mijn pc loopt op WiFi versterker van netgear, ingeplugd met usb. Nu heb ik een WiFi verterker van kpn. Als ik de netgear weghaalt, dan kan ik niet op de WiFi versterker van kpn op de pc verbinding maken. Deze ziet de modem ook niet.
  Als ik de netgear weer i plug met de usb, dan ziet mijn pc opeens wel de kpn modem.
  Ik wil alleen met de kpn versterker vebinden op mijn pc. Hoe doe ik dat?

 23. Willem verboon zegt:

  Ik heb een vaste pc en wil gebruik maken van WiFi is dat mogelijk?
  Wat moet ik hebben dat het wel kan

 24. roel lastdrager zegt:

  graag een oplossing voor een raadsel ,uit eigen ervaring wel het volgende ,ik heb een plug_in boven en beneden ,om geen kabel naar boven teleggen ,nu sinds kort gaat mijn vaste pc zonder wiffi-dongel of ander sinds antenne toch een wifi teken op de pc rechts onder ,hoe is dat te verklaren een plug-in werkt
  toch niet als antenne neem ik aan ,ik hoop hier een oplossing tevinden ? bijvoorbaat dank voor de sugesties roel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑