Wifi

door Jan Mulder

24

Draadloos wifi: hoe het werktWifi is een term die gebruik wordt voor een Wireless LAN (WLAN), een draadloos netwerk. Zo’n draadloos netwerk zit vaak aangesloten op een modem dat toegang tot internet biedt. Zo kan dit draadloze wifi netwerk dus gebruikt worden voor draadloos internet.

Hoe werkt wifi?

Door een access point worden de gegevens via radiogolven door de ether verzonden. Vaak zit een access point ingebouwd in een ander wifi product. Een draadloze router en een draadloze modem hebben dus een ingebouwd access point.

Deze radio golven ontvang je met een wifi ontvanger op je computer of laptop. Deze ontvanger wordt client genoemd.  Veel laptops zijn uitgerust met een ingebouwde wifi kaart. Anders kun je bijvoorbeeld een wifi usb adapter gebruiken.

Wat is het bereik van Wifi?

Bij Wifi worden de gegevens draadloos verzonden en ontvangen via de antennes van het access point en ontvangers. Het haalbare bereik wordt in eerste instantie bepaald door de onderlinge afstand en hoogte van de antennes, de kwaliteit van apparatuur en de omgeving (muren, bronnen van ruis, etc.).

Een afstand van 35 meter zou zeker haalbaar moeten zijn, maar dit is sterk afhankelijk van de gebruikte apparatuur. Gebruikt u sterke wifi apparatuur, dan kan de afstand zelfs verder zijn.

Gaat wifi door muren heen?

Ja, radio golven en dus ook uw draadloze wifi verbinding kunnen door muren heen. Het aantal muren waar uw wifi signaal doorheen moet, en ook de dikte van de muren, hebben invloed op de kwaliteit van het signaal. Moet het signaal door veel metaal of water, dan zal het draadloze signaal flink afgezwakt worden.

Wat werkt het beste?

Er zijn diverse wifi standaarden: 802.11b (tot 11Mbps), 802.11g (tot 54Mbps) en 802.11n (tot 300Mbps). Wireless N (802.11n) geeft de hoogste snelheden. Dit werkt echter alleen goed als u dicht bij de router zit en er weinig obstakels zijn. Ook is het aan te raden access point (of draadloze router) en ontvanger van hetzelfde merk en type te nemen.

Wilt u juist een bereik dat ver komt? Dan is het aan te raden 802.11g apparatuur te nemen met een hoog zendvermogen. 802.11b apparatuur heeft het grootste bereik, maar doordat er apparatuur op de markt is met een zendvermogen dat vele malen hoger ligt dan de standaard wifi apparatuur kunt u op 802.11g ook een groot bereik halen.

Hoog zendvermogen

Door zowel een access point als een ontvanger met hoog zendvermogen te gebruiken, haalt u de beste resultaten. Fabrikant Engenius (voorheen bekend als Senao) maakt deze apparatuur. Populaire access points zijn de ECB300 en de ECB350. Als ontvanger wordt vaak de zeer sterke EUB9603H usb adapter gebruikt. Met de producten van Engenius zijn vaak de meeste problemen vanwege slecht bereik op te lossen.

Waardoor wordt het bereik beperkt?

Het bereik van draadloos wifi wordt onder andere negatief beïnvloed door:

 • Muren of vloeren van gewapend beton
 • Metalen oppervlakken
 • Invloed van andere draadloze wifi apparatuur
 • Invloed van Bluetooth apparatuur
 • Draadloze allarm installaties
 • Magnetrons

Hoe kunt u het wifi bereik verbeteren?

 • Plaats uw apparatuur buiten de meterkast (bijvoorbeeld een externe router of access point op uw modem aansluiten)
 • Gebruik sterkere antennes
 • Kies een goed kanaal (1, 6 of 11). Gebruik bijvoorbeeld Netstumbler om te onderzoeken welk kanaal het minst gebruikt wordt.
 • Plaats uw apparatuur niet op de grond
 • Plaats uw apparatuur niet bij electrische apparaten in de buurtTags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.24 reacties op Draadloos wifi: hoe het werkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑