Draadloos wifi: hoe het werkt

26

Wifi is een term die gebruik wordt voor een Wireless LAN (WLAN), een draadloos netwerk. Zo’n draadloos netwerk zit vaak aangesloten op een modem dat toegang tot internet biedt. Zo kan dit draadloze wifi netwerk dus gebruikt worden voor draadloos internet.

Hoe werkt wifi?

Door een access point worden de gegevens via radiogolven door de ether verzonden. Vaak zit een access point ingebouwd in een ander wifi product. Een draadloze router en een draadloze modem hebben dus een ingebouwd access point.

Deze radio golven ontvang je met een wifi ontvanger op je computer of laptop. Deze ontvanger wordt client genoemd.  Veel laptops zijn uitgerust met een ingebouwde wifi kaart. Anders kun je bijvoorbeeld een wifi usb adapter gebruiken.

Wat is het bereik van Wifi?

Bij Wifi worden de gegevens draadloos verzonden en ontvangen via de antennes van het access point en ontvangers. Het haalbare bereik wordt in eerste instantie bepaald door de onderlinge afstand en hoogte van de antennes, de kwaliteit van apparatuur en de omgeving (muren, bronnen van ruis, etc.).

Een afstand van 35 meter zou zeker haalbaar moeten zijn, maar dit is sterk afhankelijk van de gebruikte apparatuur. Gebruikt u sterke wifi apparatuur, dan kan de afstand zelfs verder zijn.

Gaat wifi door muren heen?

Ja, radio golven en dus ook uw draadloze wifi verbinding kunnen door muren heen. Het aantal muren waar uw wifi signaal doorheen moet, en ook de dikte van de muren, hebben invloed op de kwaliteit van het signaal. Moet het signaal door veel metaal of water, dan zal het draadloze signaal flink afgezwakt worden.

Wat werkt het beste?

Er zijn diverse wifi standaarden: 802.11b (tot 11Mbps), 802.11g (tot 54Mbps) en 802.11n (tot 300Mbps). Wireless N (802.11n) geeft de hoogste snelheden. Dit werkt echter alleen goed als u dicht bij de router zit en er weinig obstakels zijn. Ook is het aan te raden access point (of draadloze router) en ontvanger van hetzelfde merk en type te nemen.

Wilt u juist een bereik dat ver komt? Dan is het aan te raden 802.11g apparatuur te nemen met een hoog zendvermogen. 802.11b apparatuur heeft het grootste bereik, maar doordat er apparatuur op de markt is met een zendvermogen dat vele malen hoger ligt dan de standaard wifi apparatuur kunt u op 802.11g ook een groot bereik halen.

Hoog zendvermogen

Door zowel een access point als een ontvanger met hoog zendvermogen te gebruiken, haalt u de beste resultaten. Fabrikant Engenius (voorheen bekend als Senao) maakt deze apparatuur. Populaire access points zijn de ECB300 en de ECB350. Als ontvanger wordt vaak de zeer sterke EUB9603H usb adapter gebruikt. Met de producten van Engenius zijn vaak de meeste problemen vanwege slecht bereik op te lossen.

Waardoor wordt het bereik beperkt?

Het bereik van draadloos wifi wordt onder andere negatief beïnvloed door:

 • Muren of vloeren van gewapend beton
 • Metalen oppervlakken
 • Invloed van andere draadloze wifi apparatuur
 • Invloed van Bluetooth apparatuur
 • Draadloze allarm installaties
 • Magnetrons

Hoe kunt u het wifi bereik verbeteren?

 • Plaats uw apparatuur buiten de meterkast (bijvoorbeeld een externe router of access point op uw modem aansluiten)
 • Gebruik sterkere antennes
 • Kies een goed kanaal (1, 6 of 11). Gebruik bijvoorbeeld Netstumbler om te onderzoeken welk kanaal het minst gebruikt wordt.
 • Plaats uw apparatuur niet op de grond
 • Plaats uw apparatuur niet bij electrische apparaten in de buurt

26 gedachten over “Draadloos wifi: hoe het werkt

 1. ik heb thuis een glasvezelverbinding voor de computer dat wifi blijkt te zijn, nu heb ik onlangs een gsm gekocht zonder internetabonnement, maar deze gsm heeft ook wifi,
  kan ik nu zonder extra internetkosten van mijn telefoonprovider toch internetten thuis binnen 35 meter op dit wifi-glasvezelinternetwerk? en kan dit ook op andere plaatsen waar zogenaamde hotspots zijn?

 2. Een telefoon met een wifi verbinding kun je inderaad draadloos laten verbinden met je netwerk. Zo kun je internetten via je glaszvel abonnement.

  Ook via een hotspot kun je internetten, dit is soms wel tegen betaling.

  Hoe je een draadloze wifi verbinding maakt met je telefoon kun je waarschijnlijk wel in de handleiding vinden. Hou er rekening mee dat het gebruik van wifi je batterij duur verkort. Maak je geen gebruik van wifi, schakel dit dan uit. Anders gaat je batterij zeer snel leeg. Dit geldt ook voor bluetooth.

 3. Ik heb sinds kort een Samsung Chromebook.
  Hier zit ook Wifi op. Ik heb 3-in-1 Basis van Ziggo,
  sinds kort, kan ik dan draadloos internetten met het Chromebook via de Wifi instelling, zoja, hoe stel je dat in, ik heb namelijk totaal geen verstand van Wifi.

  1. Op YouTube staan verschillende zelf te maken “gratis wifi”-modellen. Is zo’n model ook te gebruiken bij een tablet?

 4. Hoe stel ik wifi in.Ik heb een draadloos router en wil voor mijn tweede laptop en i-pad wifi in bedijf stellen .wat moet ik doen. Hoe???????????????

 5. hallo,
  ik heb een vraag over WIfi.
  sinds enkele maanden heb ik een digitale mengtafel voor muziek. daar kan ik een router aan koppelen . nu is er op de ipad een app gekomen om die digitale mengtafel te bedienen. ik heb een router gekocht om het te proberen en het werkt. nu heb ik last van wegvallen van het signaal.
  Als ik voor het podium gaat staan heb ik geen bereik meer tussen de ipad en de router. 10 of 15 meter van de router vandaan. nu weet ik dat een ipad wat problemen heeft met een zwak signaal. is wifi nu van belangen voor het zend vermogen van de router en het zendvermogen van de ipad. omdat het beide kanten opgaat.
  ik wil eigenlijk een sterke router aanschaffen maar als dit alleen zenden betreft en deze niet de ipad kan ontvangen heeft dit geen werking. hebben de muziek golven ook invloed op de radio golven van de router/wifi?

  digitale mengtafel soundcraft si compact.
  router idicu 300n dual antenne.
  ipad2 wifi.
  ipad app: Visi soundcraft.

  het is gemaakt om via de ipad dus de tafel te besturen alleen is het signaal zwak. het werkt wel in een straal van 5 meter van de router.

  heeft u een oplossing om deze wifi connectie te verbeteren.?
  Als je een router met een sterke vermogen aanschaft, zou de verbinden dan wel stand houden binnen een redelijk straal.

  ik kan nagenoeg ik weet niks aankoppelen aan de ipad om het signaal te versterken.

  mvg Frenk

 6. als je een iphone heb en je gaat op wi-fi gaat het dan van je abonemend af ?? wand hij geeft wel aan dat ik op internet zit en dat ik zo veel mb heb verbruikt maar ik hoorden dat het gratis was wi-fi …..??
  gr

 7. Ik heb een vraag over wifi, staat wifi los van je pakketgegevens voor draadloos internet op je mobiel? Kun je wifi in het buitenland aan laten staan, ze adviseren dat internet en data-roaming uit moet. Zit je met wifi op een ander netwerk, dan op internet?
  Met vriendelijke groeten,
  Jannie Vonk

  1. Hallo Jannie,

   WiFi staat los van de pakketgegevens. WiFi is gewoon net als draadloos internet thuis, je verbindt dus met internet via een draadloze router en niet via het mobiele netwerk. In het buitenland zet je dan roaming en data uit, om te voorkomen dat je een hoge rekening krijgt. Je moet dan wel ergens met Wifi kunnen verbinden, de meeste hotels bieden dat wel aan. Soms moet je hier een inlogcode voor kopen.

 8. Ik heb Internet via een centraal punt wifi van iemand anders, kan de eigenaar van de wifi centraal punt aan mij privacy in telefoon of computer komen?

 9. ik speel een spelletje via de app ,op dit spelletje kunnen we gezamenlijk spelen en spelen er mensen over de hele wereld,kan iemand vanuit bijv. america inbreken op mijn wifi?soms komt het voor dat mensen boos worden omdat ze niet tegen hun verlies kunnen en dan zeggen we van alles ik vraag me af is het alleen bluf of kunnen ze daadwerkelijk iets met je wifi doen?

 10. Betreft: Hoe kunt u het wifi bereik verbeteren?

  Wat is dat nou voor een advies: Gebruik sterkere antennes.

  Wat is een ‘sterkere’ antenne? Een antenne ontvangt alleen maar en doet verder niets.
  Er kan hooguit staan ‘gebruik betere antennes’ maar WiFi antennes zijn meestal door de fabrikant bepaald en daarom niet aan te passen.

  1. Beste Rob,

   Dit artikel komt uit 2010, inmiddels hebben we nieuwe tips geschreven mocht je hier naar op zoek zijn: Wi-Fi signaal verbeteren.
   Een sterkere antenne kan natuurlijk wel werken, de ontvangstgevoeligheid en het zendvermogen verbeteren namelijk.

   1. Een sterkere antenne is natuurlijk onzin, Mechanisch kan je hem verstevigen. Wat je bedoeld is een antenne met meer versterking of Gain. Dat is iets compleet anders.

 11. wij hebben een code van ziggo go en als ik de laptop aansluit op de tv met een draad kan ik ziggo go kijken en heb ik internet. Deze code van mijn vader ontvangen. Maar kan ik nu ook gamen online middels de ziggo go code en gewone ziggo code voor internet? Bedankt alvast!

  1. Hi Michael,

   Je kan dit het beste even bij ziggo navragen, ik heb geen idee wat je allemaal met zo’n code kan.

 12. Beste Nico,
  een vraagje , omdat ik het niet begrijp:uit belgie
  ik heb een telenet aansluiting , modem door hen geleverd, en heb daaraan een apple extreme om wifi te versterken, achteraan in de tuin,in de serre, een SITECOM WLX-2100 : signal is goed op de sitecom(groen), via de extreme.
  MAAR nu wil ik op een andere plaats – 20 meter verschil – in de tuin – tuinhuis- een wifi signal (met dezelfde apparatuur, wat in vogelvlucht afstand korter is , en toch krijg ik maar een heel zwak signal :-(
  ik heb de verschillende kanten van het tuinhuis geprobeerd, en dat maakt geen verschil.
  De apparatuur staat niet op de grond ; waar moet ik nog oplettten ?
  met dank
  en prettige feestdagen,

 13. Ik zit op een plek zonder netwerk hoe kan ik een netwerk creëren wat heb ik daar voor nodig wel slechte telefoonverbinding en 3 G netwerk

 14. Onder de kop “Hoe kunt u het wifi bereik verbeteren?” geeft u oa aan: “Gebruik sterkere antennes”, kunt u mij uitleggen wat u hiermee bedoelt?
  :

 15. Geachte Heer,
  Zoekend naar de best mogelijke wijze om op het dak geplaatst apparaatje
  voor twee cliënten draadloos gebruik te maken van WiFi;
  – Is in dat geval de voeding ook kabelvrij
  – wat zijn de gebruikskosten apart van de aanschaf
  – de voertaal van de gebruiksaanwijzing
  Kunt U hier op in gaan , alvast mijn dank en groetend,

 16. Ik ben een hoogbejaarde piloot maar vlieg nog graag met Microsoft Flightsimulator. Na succesvolle installatie van apparatuur kan het zo maar gebeuren dat de installatie opnieuw nodig is.
  Ik verbind desbetr. PC dmv een netwerkkabel aan de laatste wifi van KPN. Vaak > 60mb maar hoe vaak?

  Is wifi i.v.m. de geringere betrouwbaarheid,wel aan te bevelen voor complexe spelPC’s ?

 17. Goedemorgen,
  Even een vraag van een student: We hebben een gezamenlijke WiFi en ik ben voor een apparaat een ethernetaansluiting nodig.
  Is er een apparaat die het WiFi signaal kan “oppakken” waar ik vervolgens mijn ethernetaansluiting in kan doen?

  Groeten Lars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.