Wifi

door Jan Mulder

33

WiFi RepeaterWanneer het bereik van je draadloze netwerk tegenvalt, denk je al gauw aan een WiFi repeater. Een WiFi repeater, ook wel range extender, is echter niet de beste oplossing om je bereik te vergroten. Ik zal je vertellen welke oplossingen je beter kunt gebruiken, maar eerst leg ik de nadelen van het repeaten van je WiFi netwerk uit.

Nadelen repeater

Het lijkt zo mooi, een apparaatje dat draadloos verbindt met je router en dit signaal versterkt weer doorzendt. De fabrikanten van deze WiFi repeaters laten ons met afbeeldingen zoals hieronder zien hoe dat in zijn werk gaat.

Hoe werkt zo’n repeater of range extender nou? De radio die in deze producten zit kan maar één ding tegelijk. Dus óf luisteren naar je draadloze router óf verbonden zijn met je computer, tablet of laptop. Daarom krijg je vertraging in je netwerk en is je verbinding niet zo stabiel. Een ander nadeel van repeaten is het feit dat repeaters niet met alle draadloze routers overweg kunnen. Ook als je een zogeheten ‘universal repeater’ aanschaft bestaat de kans dat deze niet goed samenwerkt met je wireless router. De kans van slagen is ongeveer 50%.

Betere opties voor meer bereik

Als je meer bereik nodig hebt zijn er betere opties. Hieronder geef ik een aantal oplossingen waarmee je het bereik van je WiFi netwerk kunt vergoten.

Vervang je router

Wellicht heb je nog een oude draadloze router die niet zo krachtig is, je zou kunnen overwegen een andere router aan te schaffen.

Een aantal keer per jaar zet ik de 5 beste routers van het moment op een rijtje. Bekijk meteen ze in het artikel beste router

Sterker access point gebruiken

Een optie die nog beter is dan een andere router, is een sterker access point gebruiken. Hoe sterk je signaal is, heeft te maken met het zendvermogen van de WiFi radio die in je draadloze router zit. Fabrikant Engenius maakt access-points die 10 tot 20 x krachtiger zijn dan de standaard draadloze routers die op de markt zijn.

In dat geval zijn er twee mogelijkheden: je zet het wireless van je huidige router uit en laat het WiFi signaal door je Engenius access point uitzenden. Of je plaatst je Engenius accesspoint op een plek waar je slecht bereik hebt en behoudt ook het draadloze signaal van je router. Zorg er in dat geval voor dat de WiFi kanalen van beide apparaten ver uit elkaar liggen (bijvoorbeeld 1 en 11). In beide hierboven genoemde situaties sluit je het access point met een kabel op de router aan.

Gebruik powerline homeplug adapters

Geen zin om kabels te trekken? Je kunt ook een netwerk creëren via het stroomnet: internet via het stopcontact. Daarin zijn weer verschillende oplossingen te bedenken:

  • Sluit hiermee een pc met een kabel aan
  • Sluit een accesspoint aan met powerline adapters
  • Gebruik de WiFi variant van Devolo, je maakt zo van ieder stopcontact (waar je een homeplug instopt) een access point

Zijn er dan geen goede WiFi repeaters?

Jawel, er is ook wel een goede WiFi repeater op de markt. De EnGenius EZ hotspot extender. Deze repeater beschikt over een radio die verbindt met het draadloze netwerk én over een radio die het met een apart SSID weer doorzendt. Dit product is uitermate geschikt om te verbinden met een hotspot op bijvoorbeeld de camping. Zo kun je met meerdere laptops op hetzelfde kaartje gebruik maken van de hotspot.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.33 reacties op WiFi Repeater

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑