Wifi

door Jan Mulder

32

WiFi RepeaterWanneer het bereik van je draadloze netwerk tegenvalt, denk je al gauw aan een WiFi repeater. Een WiFi repeater, ook wel range extender, is echter niet de beste oplossing om je bereik te vergroten. Ik zal je vertellen welke oplossingen je beter kunt gebruiken, maar eerst leg ik de nadelen van het repeaten van je WiFi netwerk uit.

Nadelen repeater

Het lijkt zo mooi, een apparaatje dat draadloos verbindt met je router en dit signaal versterkt weer doorzendt. De fabrikanten van deze WiFi repeaters laten ons met afbeeldingen zoals hieronder zien hoe dat in zijn werk gaat.

Hoe werkt zo’n repeater of range extender nou? De radio die in deze producten zit kan maar één ding tegelijk. Dus óf luisteren naar je draadloze router óf verbonden zijn met je computer, tablet of laptop. Daarom krijg je vertraging in je netwerk en is je verbinding niet zo stabiel. Een ander nadeel van repeaten is het feit dat repeaters niet met alle draadloze routers overweg kunnen. Ook als je een zogeheten ‘universal repeater’ aanschaft bestaat de kans dat deze niet goed samenwerkt met je wireless router. De kans van slagen is ongeveer 50%.

Betere opties voor meer bereik

Als je meer bereik nodig hebt zijn er betere opties. Hieronder geef ik een aantal oplossingen waarmee je het bereik van je WiFi netwerk kunt vergoten.

Vervang je router

Wellicht heb je nog een oude draadloze router die niet zo krachtig is, je zou kunnen overwegen een andere router aan te schaffen.

Een aantal keer per jaar zet ik de 5 beste routers van het moment op een rijtje. Bekijk meteen ze in het artikel beste router

Sterker access point gebruiken

Een optie die nog beter is dan een andere router, is een sterker access point gebruiken. Hoe sterk je signaal is, heeft te maken met het zendvermogen van de WiFi radio die in je draadloze router zit. Fabrikant Engenius maakt access-points die 10 tot 20 x krachtiger zijn dan de standaard draadloze routers die op de markt zijn.

In dat geval zijn er twee mogelijkheden: je zet het wireless van je huidige router uit en laat het WiFi signaal door je Engenius access point uitzenden. Of je plaatst je Engenius accesspoint op een plek waar je slecht bereik hebt en behoudt ook het draadloze signaal van je router. Zorg er in dat geval voor dat de WiFi kanalen van beide apparaten ver uit elkaar liggen (bijvoorbeeld 1 en 11). In beide hierboven genoemde situaties sluit je het access point met een kabel op de router aan.

Gebruik powerline homeplug adapters

Geen zin om kabels te trekken? Je kunt ook een netwerk creëren via het stroomnet: internet via het stopcontact. Daarin zijn weer verschillende oplossingen te bedenken:

 • Sluit hiermee een pc met een kabel aan
 • Sluit een accesspoint aan met powerline adapters
 • Gebruik de WiFi variant van Devolo, je maakt zo van ieder stopcontact (waar je een homeplug instopt) een access point

Zijn er dan geen goede WiFi repeaters?

Jawel, er is ook wel een goede WiFi repeater op de markt. De EnGenius EZ hotspot extender. Deze repeater beschikt over een radio die verbindt met het draadloze netwerk én over een radio die het met een apart SSID weer doorzendt. Dit product is uitermate geschikt om te verbinden met een hotspot op bijvoorbeeld de camping. Zo kun je met meerdere laptops op hetzelfde kaartje gebruik maken van de hotspot.
Tags: , ,


Over de auteur

Mijn naam is Jan Mulder en ik houd mij al 8 jaar bezig met professionele WiFi netwerken. Op deze website geef ik advies en tips voor mensen met problemen met draadloos internet. Op zoek naar nieuwe apparatuur? Bezoek dan gelijk mijn favoriete webshop met alles voor goed bereik met WiFi.32 reacties op WiFi Repeater

 1. edmond de grote zegt:

  hallo,

  Bij de ruckus metroflex is geen handleiding bij zo is het wel puzelen voor een leek die geen ervaring heeft met deze toestellen kunnen jullie mij geen handleiding door mailen alvast bedankt

 2. nado zegt:

  De NETGEAR WN3000RP is ook een goeie vind ik zelf.

 3. ad embrechts zegt:

  als er een handleiding voor de ruckus is, houd ik me ook aanbevolen. heb de ruckus in het verleden geinstalleerd met hulp van een ander, doch kom er nu niet meer uit.
  zal wel aan de leeftijd liggen.

 4. Rene zegt:

  Ik heb een icidu repeater gekocht maar ik krijg geen aansluiting. Ik zie het versterkte signaal wel maar ik krijg geen verbinding. Ik verschillende ip adressen gebruikt bijvoorbeeld 192.168.2.4 , maar ook 5,6,7,8 maar ik krijg nog steeds geen internetverbinding.

  Heeft er iemand een oplossing.?

 5. Ron van Huit zegt:

  Ik heb sinds enkele maanden de Ruckus Metroflex 2211, welke ik gebruik als wifi-repeater. Het signaal is daardoor sterk verbetert. Alleen het laden van internetpagina’s gaat soms heel langzaam of het wordt helemaal niet geladen. Ik heb op advies van de helpdesk mijn modem al op een ander kanaal gezet, maar daardoor is er geen verbetering ontstaan. Iemand een idee wat ik nu nog kan doen?

 6. Ron van Huit zegt:

  Ik gebruik sinds enkele maanden de Ruckus Metroflex 2211 als wifi versterker. Het signaal is uitstekend, alleen het laden van internetpagina’s is een ellende. Soms worden helemaal niet geladen of het duurt heel lang. Op advies van de helpdesk van Ruckus heb ik mijn kanaal op het modem gewijzigd, maar dit geeft ook geen verbetering. Weet iemand voor mij de oplossing?

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Ron,

   Heb je al eens gemeten welke kanalen allemaal in gebruik zijn in je omgeving? Lees hiervoor eens het artikel wifi valt weg.

   • Ron van Huit zegt:

    Jan,

    Dat heb ik gedaan en op grond daarvan heb ik het modem op kanaal 1 gezet, waar de minste gebruikers op zaten.

    • Jan Mulder zegt:

     Een langzame verbinding wordt vaak veroorzaakt door een storingsbron in de buurt. Behalve andere routers kan dat ook een babyfoon, magnetron of iets anders zijn. Probeer eens te testen met alle verschillende kanalen en kijk of je op een ander kanaal verbetering merkt.

     • Ron van Huit zegt:

      Ga ik eens proberen. Mijn repeater staat beneden (ik woon boven). In de woonkamer is er goede ontvangst, maar beneden te weinig, vandaar de repeater.
      Nu is er beneden ook een goede ontvangst, maar het gevolg is dat internetsites niet of te langzaam laden. Haal ik de stekker van de repeater eruit, dan laden de internetsites snel, alleen dan lukt het weer niet om programma’s te downloaden.

 7. Hennie van de Geijn zegt:

  Beste Jan,

  Helemaal met je eens dat de Ruckus Metroflex een fantastisch apparaat is. Thuis heb ik er een en hier op de camping in Spanje. De Ruckus is al op vele campings geweest en zijn werk gedaan. Nu echter weigert hij dienst, althans ik weet niet of de Ruckus dat is, maar vanmorgen was er plots geen wifi meer via de Ruckus, maar wel gewoon nog op de camping. Ik heb hem opnieuw geinstalleerd en weer opnieuw enfin, de hele dag mee bezig geweest. Hij ziet wel het draadloos netwerk van de camping, maar als ik klaar ben met configureren dan is het afgelopen. Geen signaal. Kan het zijn dat de provider van de camping de Ruckus met het ip adres 192.168.30.1 niet meer toelaat? Geen idee wat er aan de hand zou kunnen zijn. Kunt u mij hiermee helpen? U zou mij en mijn partner dolblij maken. Geloof mij als ik u zeg dat ik de ruckus wel 50 maal in de afgelopen twee jaar geconfigureerd heb, dus ik kan mij haast niet voorstellen dat ik het nu fout doen. Enneh…resetten enz. ook toegepast.
  Ik wacht uw antwoord enigszins gespannen af.
  Bij voorbaat hartelijk dank en met hartelijke groeten,

  Hennie van de Geijn

  • Jan Mulder zegt:

   Hallo Hennie,

   Dat is een vreemde situatie. Je zou het IP adres van de Ruckus kunnen wijzigen, maar ik denk dat als je geblokkeerd bent de beheerder dit op MAC adres doet. Kijk ook even op de site van Ruckus of er nieuwe firmware is, wellicht helpt dat. Lukt niets? Wellicht kan Ruckus support je helpen? 030-6691413 (ma-vr 09:00-13:00 uur) E-mail: metroflex@ruckuswireless.nl

 8. Rien van Wilgenburg zegt:

  Beste Jan,
  Ik heb internet en bellen, en dus ook een modem, van Tele2. het WiFi-signaal was te zwak achter een muur. Daarom op 5-12-2012 een Sweex N300 range extender aangeschaft. In het begin bleef het signaallampje branden en werkte hij dus. Nu knippert het signaallampje alleen nog maar en op het moment, dat ik verbinding wil maken met de extende gaat het lampje zelfs uit en krijg ik dus geen verbinding. Ook bij iemand anders, met een sterker modem, blijft het signaallampje alleen maar knipperen en gaat uit bij het verbinding maken.
  Mijn computer is d.m.v. homeplugs op de modem aangesloten. Dat werkt prima.
  Moet ik nu al concluderen, dat de extender defect is? (en zo goedkoop zijn ze niet)

  Groet,

  Rien

 9. henk huls zegt:

  Ik gebruik dat ding naar volle tevredenheid, heeft een bereik van 2 kilometer en soms nog verder.
  Echter heb er nu een 4000 Mw versterker van wlan-shop24.de bij achter gezet, en heb nu mijn eigen netwerk tot bij mijn dochter aan toe die een in de stad verderop woont! wel de output van de Ruckus terug gebracht naar 100 mw anders werdt die versterker te warm.

 10. Frank zegt:

  Hi Jan,
  Heb je ook een oplossing voor het volgende probleem.
  Ik heb een radio-ontvanger die via een data-kabel aan het netwerk verbonden moet worden. Ik heb echter enkele draadloos WIFI tot mijn beschikking. Bestaan er apparaten die draadloos omzetten naar vast en een data-stekker uitgang hebben?

  groet Frank

 11. Makko zegt:

  Dag Jan,

  Je geeft als nadeel van een repeater dat de radio niet kan zenden als hij staat te ontvangen; hij kan maar een taak tegelijk uitvoeren.
  Hoe zit dit bij een repeater die met een UTP kabel met de router verbonden is, zoals bij de afbeelding die je hebt geplaatst? De radio hoeft dan nooit te ontvangen en kan altijd in de zend modus staan?

 12. Marielle zegt:

  Hallo, na het lezen van vele reacties zit ik eraan te denken om de ruckus metroflex 2211 aan te schaffen.
  Ik wil deze gaan gebruiken icm een kpn experiabox om verbinding te kunnen maken met draadloze WIFI beveiligingscamera’s op een afstand van 150 meter. Mijn vraag is hoeveel keer vergroot de metroflex 2211 het wifi bereik? Met andere woorden kan deze 150 meter overbruggen?

 13. rg wels zegt:

  hallo jan, ik heb een wifi repeater van gembird wnp-rp-002 via de vaste utp kabel geinstaleerd op de zolder . deze werkt naar behoren. het probleem zit in feit dat als deze aan staat heb ik geen internet verbinding heb op mijn vaste pc met vaste bekabeling. het vraagt steeds om verbinding te kiezen . als ik de repeater uit zet en de vaste pc opnieuw opstart dan krijg ik wel gewoon internet op de pc. als ik later de repeater aan zet dan blijft de verbinding op mijn vaste pc wel doorgaan . dus alleen bij het opstarten van mijn vaste pc en de repeater staat aan heb ik problemen. wat kan ik hieraan doen ? instellingen veranderen ofzo ?

  wels

 14. Henk.v.d.Brink. zegt:

  ik woon op een flat,woonkamer op eerste etage .Kabel komt binnen op begane grond in meterkast. Ik
  maak gebruik van WIFI via kpn experiabox.Signaal op mijn computer was slecht, 2 soms 3 van de 5 blokjes signaal aanwezig .Ik heb de box naar de woonkamer gehaald (afstand zeker 8 mtr) en gebruik gemaakt van een bestaande telefoonlijn( Ingegoten in beton) om de box vanuit de meterkast van signaal te voorzien.
  Ik heb nu 100 % signaal ( 5 blokjes ) en bijna geen uitval meer.Misschien iets om over na te denken!

 15. Fons zegt:

  Wij zitten op een camping en maken gebruik va de ruckuss metroflex. Onze zwakke verbinding is met het door ons bestelde pakketje helemaal opgelost (ruckuss met externe antenne).
  Wij kunnen onze ruckuss enkel niet volledig resetten. Verbinding gemaakt volgens het boekje. Kom op de web pagina van onze ruckus, maar als we naam en passwoord intikken gebeurd er niets. Resetten met het knopje achteraan helpt niets. Heeft iemand hier ook ervaring mee en eventueel een oplossing. Support ruckus heeft al meerdere keren de resetprocedure toegestuurd echter zonder resultaat. Stap voor stap uitgevoerd. Wij willen enkel de naam en passwoord wijzigen. Met dank, Fons

 16. Tom Wilbrink zegt:

  Mijn KPN-router (glasvezel) hangt beneden in de meterkast. Op zolder hangt sinds vandaag de omvormer van de zonnepanelen. Die zendt de resultaten van de panelen via WIFI maar bereikt de router niet. Wat is een goed apparaat om op de 1e etage te plaatsen (alleen in stopcontact) teneinde de ontvangst van de omvormer door te zenden naar de router?

 17. Anoniem zegt:

  Beste Jan,

  Ik heb een vraagje, ik hoop van harte dat u mij kunt helpen! Ik woon in een studentenhuis met 6 studenten. Het internet (ziggo) was voor de zomer erg slecht. Inmiddels hebben wij een snelle internetverbinding gekregen. De router staat beneden aan de straatkant, ik woon op de eerste verdieping aan achterkant. Het internet op mijn laptop werkt snel en goed, behalve wanneer ik in de hoek van mijn kamer zit bij het raam, dan stoort hij vaak. Mijn mobiel wil echter nauwelijks verbinden met de wifi. Hij geeft aan dat er een verificatiefout is. Beneden doet het internet op mijn mobiel het ietsjes beter. De huisgenoot naast mij heeft ook last van dit probleem met de mobiel en tablet. Laptop werkt wel. De rest van het huis heeft geen last. Ziggo heeft al naar allerlei dingen gekeken, maar de oplossing wordt maar niet gevonden. Heeft u een idee waar dit aan ligt en wat ik hier aan kan doen?

  Vriendelijke groet.

 18. Leonard Stijnen zegt:

  Ik heb inmiddels 2 hoog vermogen units gebruikt. Een repeater van netgear met 700mW (echter niet configureerbaar) via de genie software = oplichterij dus).
  En een EnGenius router, waarbij je inderdaad het zendvermogen kan instellen tot 29dB op 2,4 GHz en 26 dB op 5 GHz. Het resultaat was echter teleurstellend. Het bereik was nauwelijks groter dan van de Cisco van Ziggo. Ook al die juichverhalen over EnGenius kan ik niet beamen. Het blijft getob met Wifi. Idioot dat het zendvermogen zo aan regels is gebonden, echt weer over de top regelarij uit Brussel en de telecomlobby. Gewoon een 4000 mW router uit de VS laten komen als je en groot huis hebt. Wat een schimmig gedoe al met al die Wifi, waardeloos!!!! En het zegt al genoeg dat je een expeert al Jan Mulder nodig hebt om je Wifi aan de praat te krijgen. Stenen tijdpert dat Wifi nu.

 19. marc op de beeck zegt:

  Wij zoeken een oplossing voor onze vakantiewoning in Wallis/zwitserland/Grachen : Daar is vrij Wifi aanwezig in bijna gans het dorp. Ontvangst is meestal mogelijk op het terras buiten. Hoe kan ik best het signaal naar binnentoe versterken om ook in de woning op internet te kunnen.
  Dank voor je advies

 20. edgar zegt:

  ik wil meerder wifi versterkers gebruiken in mijn huis kan dat

 21. Henny zegt:

  Hallo Jan, ik heb een vraagje. Ik woon op het platteland en heb ooit een repeater op het stopcontact gehad. Ik had hem aangesloten in de keuken op laten we zeggen L1. In de schuur, boven, zelfs bij de buurman, 60 meter verder op, het werkte overal. Eerst dacht ik aan toeval, dat al die stopcontacten op L1 zaten, maar dat was dus niet zo. Staat het signaal dan op de Nul, dat is de enige gezamelijke draad, die wel op alle stopcontacten zit? Iets anders kan ik me dan niet bedenken. Wil je me dat eens beantwoorden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑