Wi-Fi signaal versterken

144
WiFi signaal

Een Wi-Fi signaal versterken kan op verschillende manieren. Veel mensen vragen ons dagelijks hoe ze het beste een Wi-Fi signaal versterken.

In dit artikel proberen wij deze vraag te beantwoorden en laten wij zien wat voor oplossingen en alternatieven er beschikbaar zijn.

Het versterken is namelijk meestal niet de beste keuze, er zijn veel betere alternatieven voor een beter Wi-Fi bereik. Klik op onderstaande links om direct naar een oplossing te gaan of lees verder om te begrijpen waarom een sterke router of een Wi-Fi repeater niet altijd de beste oplossing is.

Hoe ontstaat een zwak Wi-Fi signaal?

Een Wi-Fi signaal is niets anders dan communicatie tussen zender en ontvanger via radiogolven. Ik vergelijk dit vaak met 2 mensen die met elkaar een gesprek voeren. Wanneer 2 mensen met elkaar praten terwijl ze naast elkaar staan, kunnen ze elkaar goed verstaan. Wanneer 1 persoon een verdieping omhoog gaat, wordt het al een stuk lastiger. Ze moeten harder praten of zelfs schreeuwen om elkaar te verstaan. Hoe verder je van elkaar af staat, hoe lastiger het is om met elkaar te communiceren.

Met Wi-Fi werkt dit net zo. Wanneer u bijvoorbeeld een draadloos modem heeft die met uw smartphone moet communiceren gaat dat vaak prima wanneer beide apparaten zich in dezelfde ruimte bevinden. Gaat u een verdieping hoger, dan zorgen muren en plafonds ervoor dat de apparaten elkaar minder goed “verstaan”.

Het communiceren tussen beide apparaten wordt dus lastiger en dit zorgt voor een langzamere of wegvallende verbinding. Hoe groter de afstand en hoe meer obstakels, hoe lastiger het wordt.

Een bijkomend nadeel bij Wi-Fi is dat er in de buurt vaak meerdere draadloze netwerken actief zijn. Dit kan je vergelijken met een groep mensen die naast elkaar staan en allemaal door elkaar praten. Het kan zo lastig worden om elkaar te verstaan.

Zendvermogen van Wi-Fi apparatuur
In Nederland mag je op de 2,4 GHz frequentie een vermogen van maximaal 100mw uitzenden. Op de 5 GHz frequentie ligt dit op 1000mw. De meeste apparatuur die door providers standaard wordt meegeleverd werkt echter op een lager zendvermogen van ongeveer 50mw.

De reden hiervoor ligt vaak in het feit dat de apparatuur ontworpen is voor de Amerikaanse markt waar huizen van minder stevig materiaal zijn gemaakt dan in ons land. In Nederland zijn de muren vaak van beton of steen waar radiogolven minder goed doorheen komen dan bij een gipswand of houten muren en plafonds.

Een tweede reden is dat de apparatuur ook in andere landen moet worden verkocht waar het wettelijk toegestane maximale zendvermogen veel lager ligt dan in ons land. De fabrikant kiest er dan voor om een lager zendvermogen in te stellen of goedkopere chips te gebruiken om de prijs te drukken.

Hoger zendvermogen is niet altijd beter
Wanneer je een hoger zendvermogen gebruikt betekent dit niet altijd een beter bereik. Naast zendvermogen is namelijk ontvangstgevoeligheid ook van groot belang. Ik vergelijk dit vaak met een megafoon.

Je kunt hard schreeuwen door een megafoon en hiermee mensen op grotere afstand bereiken. Echter kunnen deze mensen niet terug praten zonder ook over een megafoon te beschikken.

megafoon

Daarnaast is de locatie waar je de megafoon gebruikt ook van belang. In een open veld werkt het beter dan wanneer je in een kleine ruimte zit omdat het geluid dan gaat galmen. Je schreeuwt dan hard maar bent alsnog onverstaanbaar. Bij Wi-Fi werkt dit op dezelfde manier, zet een router op vol vermogen in een kleine kamer en je zal een minder zuiver signaal hebben dan wanneer je hem op normaal niveau laat uitzenden.

De ontvangstgevoeligheid van apparatuur speelt vervolgens ook nog eens een grote rol. Hoe minder goed een apparaat kan “luisteren”, hoe harder je moet “schreeuwen”.

Het draait om balans
Kortom, het draait allemaal om balans. Een hoog zendvermogen heeft effect als de ontvanger ook een hoog zendvermogen heeft om terug te kunnen sturen. Pas het zendvermogen aan zodat hij niet te hoog is voor de ruimte waarin het apparaat staat. Hiermee voorkom je dat het Wi-Fi signaal gaat  “galmen” en hiermee de kwaliteit van het signaal omlaag brengt.

Wi-Fi signaal versterken zonder kosten.

Er zijn manieren om een Wi-Fi signaal te versterken zonder dat u nieuwe apparatuur hoeft te kopen. De meest voor de hand liggende oplossing is uw modem of router te verplaatsen zodat de afstand tussen de zender en ontvangers kleiner wordt en er minder obstakels zijn.

De meterkast
Vaak plaatsen mensen de draadloze modem of router in de meterkast omdat hij dan mooi uit het zicht kan worden geplaatst. De meterkast is echter de meest ongunstige plek in het huis om een draadloze zender te plaatsen.

Probeer het apparaat zo dicht mogelijk bij uw ontvangers te brengen en indien er externe antennes opzitten, probeer deze dan te draaien om te kijken of dit verbeteringen oplevert.

Netstumbler 
Om het signaal goed te kunnen meten kunt u het gratis windows programma Netstumbler downloaden. Gebruik hiervoor een laptop zodat u door het huis kunt lopen om het signaal te meten. Naast Netstumbler zijn er ook veel gratis apps zoals inSSIDer op android en iOS voor het gebruik op een smartphone.

Deze handige programma’s laat u zien hoe goed het signaal is en waar het wegvalt. Door de zender te verplaatsen of uw antennes te draaien kunt u snel zien of dit verbetering oplevert of niet.

Wi-Fi kanalen veranderen
Een derde optie is om even de frequentie of het kanaal aan te passen. Beide kunnen een rol spelen in de kwaliteit van het Wi-Fi signaal. Een 2,4 GHz signaal komt bijvoorbeeld beter door plafonds en muren heen dan een 5 GHz signaal.

Wat betreft kanaal keuze wordt er voor 2,4 GHz vaak geadviseerd om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken aangezien deze kanalen minder overlap hebben dan overige kanalen en de kans op hinder van andere draadloze netwerken zo verminderd wordt. Test verschillende kanalen in combinatie met de Netstumbler software om te kijken wat het beste kanaal is.

wifi-kanaal

Wi-Fi versterkers / repeaters

Het versterken van een Wi-Fi signaal wordt meestal gedaan via een Wi-Fi versterker, ook wel Wi-Fi repeater genoemd. Dit is de meest goedkope en eenvoudige manier om een Wi-Fi signaal te versterken. De Wi-Fi versterker plaatst u op het punt waar u nog voldoende bereik heeft. De versterken pikt uw signaal op en zend deze opnieuw uit als een soort tussenstation.

Een groot nadeel is dat een Wi-Fi versterker niet tegelijk kan zenden en ontvangen. Hij wisselt dus heel snel tussen zenden en ontvangen waardoor de snelheid van uw Wi-Fi signaal wordt gehalveerd. Hoe meer apparatuur er met de versterker is verbonden, hoe langzamer uw draadloze snelheid wordt.

Meestal adviseren wij geen Wi-Fi versterkers omdat het simpelweg niet de beste oplossing is. Indien u echter niet teveel geld wilt uitgeven of het niet erg vind dat uw snelheid er onder leidt raden wij u aan om eens te kijken naar een Wi-Fi versterker bij Routershop.

De repeaters van Asus zijn vaak een goede keuze om een Wi-Fi signaal te versterken tegen een niet al te hoge prijs.

Asus RP-AC52 Wi-Fi repeater
Asus RP-AC52
Adviesprijs: € 69,-
Klik om te bestellen
De beste Wi-Fi versterker is echter die van EZ WiFi. De EZ hotspot extender voor buiten gebruik (ideaal voor campings).

EZ hotspot extender

Adviesprijs: € 169,-
Klik om te bestellen

Routers met hoog zendvermogen

In het begin van het artikel gaf ik aan dat een hoger zendvermogen niet altijd een verbetering oplevert. Het kan echter wel degelijk helpen aangezien de standaard modems van bijvoorbeeld Ziggo en KPN een erg zwak signaal afgeven. Een Wi-Fi router met hoger zendvermogen kan een oplossing zijn voor meer bereik. Vooral voor een appartement is een goede router een prima keuze omdat u dan niet het probleem van meerdere verdiepingen heeft.

Met een goede Wi-Fi router komt u een stuk verder dan een standaard Wi-Fi modem. De betere Wi-Fi routers hebben niet alleen een hoger zendvermogen en een hogere ontvangstgevoeligheid maar gebruiken allerlei technieken voor een beter Wi-Fi signaal.

Voor een goed advies raden wij u aan om ons artikel: Beste Wi-Fi router 2016 eens te lezen. Wilt u direct een keuze maken, kies dan voor de Asus RT-AC87U of de Netgear Nighthawk R7000.

Asus RT-AC87U87u-small
Adviesprijs: € 229,-
Klik om te bestellen
Netgear Nighthawk R7000r7000-small
Adviesprijs: € 179,-
Klik om te bestellen

Welke u ook kiest, beide routers hebben een zeer goed bereik en zijn redelijk betaalbaar. Wanneer geld geen probleem is kies dan voor de beste router van dit moment, de Asus RT-AC5300.

Liever een ander merk of meer keus? Kijk dan even in de selectie beste routers op routershop.

Bij een goede Wi-Fi router is het natuurlijk wel belangrijk dat uw ontvangers ook voldoende vermogen hebben om terug te zenden. Een PC kunt u nog voorzien van een sterke USB ontvanger zoals de USB ontvangers van Alfa Network.

Echter is dit lastiger bij tablets en smartphones. Een beter alternatief voor een router is dan ook een complete oplossing met meerdere access points. Hoe u dit aanpakt leest u in het laatste stuk van ons blog.

Losse access points

In plaats van een sterkere router is het vaak beter om de huidige router te gebruiken en hierop losse access points aan te sluiten. Het Wi-Fi gedeelte in de router zet u dan uit en laat het access point al het werk doen. Een access point is namelijk speciaal gemaakt om zich alleen bezig te houden met het draadloze signaal.

Alle hardware in het apparaat is dan ook ontworpen om het beste resultaat op Wi-Fi gebied te halen. Wanneer 1 access point niet voldoende is om door het hele huis Wi-Fi dekking te creëren kunt u meerdere access points neerzetten voor een beter bereik. Wilt u met meerdere access points één goed dekkend Wi-Fi netwerk creëren zonder dat u handmatig tussen de access points moet schakelen? Lees dan het laatste stukje van dit blog: Overal Wi-Fi in huis.

De beste access points met hoog zendvermogen van dit moment zijn:

Ubiquiti UAP-AC-Lite
UAP-smallAdviesprijs: € 119,-
Klik om te bestellen
Ubiquiti UAP-AC-LR Long Range
UAP-smallAdviesprijs: € 149,-
Klik om te bestellen
EnGenius ECB1750
ecb1750-smallAdviesprijs: € 299,-
Klik om te bestellen

Wi-Fi via het stopcontact

Een alternatief voor Wi-Fi en het trekken van kabels is Powerline Homeplug. In ons artikel: Powerline Homeplug als alternatief voor Wi-Fi kunt u uitgebreid lezen over deze oplossing.

Het komt er op neer dat u de elektriciteitskabels in huis gebruikt om data te versturen. Een powerline oplossing bestaat altijd uit minimaal 2 adapters die je in het stopcontact steekt. 1 adapter sluit je aan op het modem en steek je in het stopcontact. De tweede adapter prik je in het stopcontact van de ruimte waar je internet wilt hebben. Vervolgens maak je bekabeld of draadloos verbinding met deze tweede adapter.

devolo

Deze sets zijn uit te breiden met meerdere adapters en werken over verschillende groepen. Het is dus mogelijk om door het hele huis bekabeld of draadloos een verbinding aan te leggen zonder last van slecht bereik of het trekken van kabels.

De beste adapters komen van het merk Devolo, de draadloze adapters en handige sets kunt u hier vinden: Devolo homeplug.

Overal Wi-fi in huis

Tegenwoordig hebben we meerdere draadloze apparaten in huis zoals tablets, smartphones en zelfs televisies. Hoe meer draadloze apparatuur, hoe belangrijker het Wi-Fi netwerk. Wij krijgen dan ook vaak de vraag hoe je thuis nou een goed dekkend Wi-Fi netwerk creëert zonder telkens opnieuw te moeten verbinden met een ander access point.

De oplossing is vrij simpel maar wel wat duurder dan de meeste mensen denken. Je hebt namelijk meerdere access points nodig die je op verschillende plekken in huis moet plaatsen. Alleen op deze manier kun je een echt stabiel Wi-Fi netwerk creëren. Deze access points maken vervolgens gebruik van een techniek genaamd “roaming” om onderling met elkaar in verbinding te worden gebracht.

Roaming & Seamless roaming
In de wat betere access point zit roaming als optie ingebouwd, deze techniek wordt vaak fast roaming genoemd en zorgt ervoor dat alle access points samen 1 groot Wi-Fi netwerk vormen met 1 netwerknaam. Wanneer je door het huis loopt en het bereik van een access point minder wordt, dan zal hij overschakelen naar een sterker access point wanneer deze in de buurt is.

Hier zit bij normale roaming wel wat vertraging in wat dus niet ideaal is bij het streamen van muziek of video. Wil je dat dit naadloos gebeurd? Dan kan dit alleen door middel van Seamless Roaming access points. Dit zijn echter vrij prijzige access points en worden meestal alleen zakelijk ingezet.

Keuze van apparatuur
Voor thuis is het eigenlijk niet echt nodig om voor een dure seamless roaming oplossing te gaan. Hoe vaak loop je namelijk al kijkend naar een video rond in huis? Alleen bij streaming video, audio en multiplayer games is het niet handig om even een seconde of 2 de verbinding te verliezen. Voor de meeste mensen is seamless roaming dus een dure oplossing die weinig toevoegt.

Meestal raad ik het volgende aan:

Een goede bedrade router zoals de Draytek Vigor 2120 die je aansluit op het modem/router die je van de provider krijgt. Ga je geen uitgebreide instellingen gebruiken van de router, dan volstaat de huidige modem/router ook. Zet wel het draadloze gedeelte uit van de modem.

Draytek Vigor 2120
draytek-vigor-2120
Adviesprijs: € 129,-
Klik om te bestellen

Hang per verdieping een access point op met roaming. Een goede access point is de Ubiquiti UAP-AC-Lite of de UAP-AC-LR voor de wat grotere woningen. Deze access points worden gevoed via de netwerkkabel, je hoeft dus geen stopcontact in de buurt te hebben.

Ubiquiti UAP-AC-Lite
UAP-small
Adviesprijs: € 119,-
Klik om te bestellen
Ubiquiti UAP-AC-LR Long Range
UAP-small
Adviesprijs: € 149,-
Klik om te bestellen

De access points van Ubiquiti configureert u zodat ze samen 1 netwerk vormen. Via deze opstelling heb je een goed dekkend Wi-Fi netwerk waarbij elke verdieping zijn eigen access point heeft.
Het is een wat duurdere oplossing dan een losse router, maar u bent de komende jaren wel verzekerd van een Wi-Fi netwerk zonder problemen.

Kant en klaar pakket
Er is ook een kant en klaar pakket beschikbaar met 3 access points en een goede router. Hiermee bent u in 1 keer klaar en heeft u de komende jaren een geweldig goed Wi-Fi netwerk in huis.

Wi-Fi voor thuis bundel – € 499,-
wifi-voor-thuis
Klik om te bestellen.

Conclusie

Wij hopen dat u na het lezen van bovenstaande informatie een goede keuze kunt maken qua apparatuur om uw Wi-Fi signaal te versterken. In het kort nog ons advies:

Zonder kosten – pas de locatie, het kanaal of frequentie aan van uw Wi-Fi zender.

Wi-Fi versterkers – lage kosten maar halvering in snelheid en beperkt bereik.

Sterke router – voor appartementen of kleinere woningen kan een goede router al wonderen doen. Lees nog even ons advies: beste wi-fi router 2017.

Access Points – Plaatst 1 of meerdere access points voor een goed bereik.

Via het stopcontact – Handig zodat u geen kabels hoeft te trekken en ik elke kamer een Wi-Fi of vast aansluitpunt kunt maken. Lees ook nog: Powerline Homeplug als alternatief voor Wi-Fi.

Overal Wi-Fi in huis – De beste oplossing, meerdere access points in een cluster gecombineerd met eventueel een goede router.

Mocht u nog vragen hebben stel ze gerust hieronder en ik zal mijn best doen deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

144 gedachten over “Wi-Fi signaal versterken

 1. Bedankt voor de duidelijke uitleg! Is worstel met het volgende vraagstuk. Hoe kan een access point meerdere gebruikers bedienen zonder zelf IP-adressen uit te geven? Ik krijg dat niet duidelijk. Bij mij hangt een ECB350 achter een Experia Box v8 die de adressen verstrekt. MvG. Ron

  1. Beste Ron,

   Het access point verstrekt geen IP adressen in principe. Dit doet de experiabox, het AP is slechts een tussenstation.

  2. Ik vraag me af wat de veiligheid van WiFi is. Is het zo dat er stralingsgevaar is, of is dit maar een fabeltje, en zorgen mensen ervoor dat er niemand gaat inbreken op mijn WiFi-netwerk? En is een persoonlijk wifi-netwerk wel zo veilig als het lijkt?

   1. Beste Bart,

    Wifi mag uitzenden met een vermogen van 100mw op de 2,4 Ghz band en 1000mw op de 5 Ghz band. Een telefoon die je aan je oor houdt doet zover ik weet 4 Watt (4000mw) dus dat zal wel meevallen qua straling :)
    Daarnaast gaat er veel en veel meer door de lucht qua straling dan die paar wifi netwerken dus ik zou me geen zorgen maken. Een wifi netwerk beveilig je met een wachtwoord, het kan altijd gekraakt worden, ze kunnen immers ook de best beveiligde bedrijven hacken. Maar of iemand het nuttig vind om jou te hacken is maar de vraag natuurlijk :)

 2. Kan ik een bestaande eigen router van signaal voorzien via de wlan poort?
  Ik kan hier een redelijk zwak Wi-Fi signaal oppikken en wil dit gebruiken om het eigen netwerkje aan te sturen. Ik heb dus eigenlijk alleen maar een receiver nodig. Ik heb begrepen dat deze ook moet kunnen zenden.

  Suggesties?
  Het bestaande netwerkje is opgebouwd rond een netgear (kwgr614) router.

 3. Hallo,
  Op de camping gebruik ik mijn laptop maar het wifi signaal is er zo zwak de ik meestal weinig tot geen ontvangt heb. Moet ik nu een goede antenne of een goede router kopen om men krant te kunnen lezen of een live stream mee te pikken, b.v. een antenne Powerwifi USB 5 meter of toch een router ?

 4. Beste Nico,

  Ik heb de asus rt-ac87U aangeschaft maar bereik valt wat tegen.
  Een huis met 1 etage hemelsbreed 8 meter afstand en signaal geeft 1 blokje ontvangst.
  Asus kan wel veel aan zonder snelheid te verliezen.

  Zou het verbeteren wanneer de Asus op 1e etage wordt geplaatst ?
  houten vloeren.

  1. Beste Hans,

   Heb je de asus gewoon in een woonkamer staan of hangt hij in een meterkast? Het beste is om de router ergens in het midden te plaatsen als dat mogelijk is. Mocht je ontvangst op de PC of laptop slecht zijn, dan kan je daar het beste een hoog vermogen USB ontvanger op aansluiten zoala de Alfa adapters http://www.wifishop.nl/alfa-awus036ach/pid=42297

   Probeer eventueel ook even met de antennes te spelen door ze wat te draaien of door de kanalen aan te passen waarop ze uitzenden. Houdt er ook rekening mee dat je door verdiepingen heen het beste de 2,4Ghz band gebruikt en niet de 5 Ghz band.

 5. Beste Nico,

  Ik heb in huis keurig wifi bereik en heb vanuit de router (via een switch) een cat5 kabel naar de garage gelegd. Daar wil ik een Sitecom router gebruiken als wifi versterker.
  1) kan dit?, en 2) Waar moet ik op letten (oftwel, hoe moet ik dit aanpakken)

  Ik heb zelf al een beetje geknutseld en via de sitecom router com ik wel op het netwerk, maar niet op internet.

   1. Je kunt prima een router inzetten als AP. Sommige routers hebben gewoon deze optie. Als dat niet het geval is zet je de DHCP server uit. De router geef je een statisch ip-nummer die past in je netwerk ip-range. Je sluit de router aan op 1 van de LAN poorten van de provider-modem/router.

 6. U verhaal klinkt allemaal duidelijk, ik mis echter het buitengebied, wij zitten landelijk, ik heb nu een modem van de provider, KPN in ons geval, hierop aangesloten sitcom router heb deze boven geplaatst om uit te proberen, ons huis heeft houten dak op de verdieping dus volgens info beter ontvangst buiten , nu heb ik buiten waar ik veel vertoef slechts een puntje van het signaal op een bepaalde plek.
  Dit is ongeveer hemelsbreed tussen de 35 en 40 mtr. Heb op ongeveer 10 mtr van het huis paardenstal staan waar ik iets kan plaatsen om de route dan in te korten, zit dan tussen de 20 / 25 mtr van lokatie af.
  .Mijn vraag, hoe kan ik het beste hetnsignaal verbeteren, zit ook te denken aan camerabeveiliging, kan ik hier iets in combineren of moet ik dit los zien van elkaar. Graag u advies

  1. Beste Bert,
   In dit geval kan je het beste een outdoor access point ophangen en deze via een kabel op de router aansluiten. Zo heb je buiten een apart wifi netwerk met beter bereik. Op http://www.wifishop.nl hebben ze goede outdoor access points, camerabeveiliging hebben ze ook verstand van dus je kan bij 1 adres terecht :)

 7. Beste Nico,

  Ons huis bestaat uit 3 verdiepingen en volgens mijn huisbaas zijn wij al in bezit van het snelste internet dat Ziggo momenteel levert (ookal geloof ik hem niet echt) maar de wifi is erg sloom.

  Wij hebben namelijk een router op de begaande grond die internet door verbind naar een wifi router (een sitecom router) op de eerste verdieping nou weet ik niet precies hoe het eerste heet die op de begaande grond staat maar hij staat in de meter kast.

  Nou word er in mijn huis vaak league of legends gespeeld op twee verschillende laptops waarvan het gaming laptops zijn ook word er met kabel gespeeld dus dat is uiteraard geen probleem.

  Maar nu komt het probleem op 4 verschillende Iphones, 1 laptop en 1 playstation die niet bekabeld zijn reageren vaak erg traag of zelfs geen verbinding met het internet. Dat gebeurt vooral op de bovenste verdieping ( tweede verdieping).

  Nou is mijn vraag na dit hele verhaal, ligt het aan de sitecom router die wij momenteel in bezit zijn die dus op de eerste verdieping staat of ons internet of eigenlijk dat ding die in de meter kast staat op de begaande grond? En als het echt aan de wifi router ligt welke raad u dan aan?

  Alvast erg bedankt voor het lezen van dit lange verhaal.

  Isaac

  1. Beste Isaac,

   De sitecoum router zou het probleem kunnen zijn, het zijn vaak toch mindere kwaliteit producten en zeker op draadloos gebied laten ze het vaak afweten. Je kunt het beste de volgende bundel gebruiken om van je problemen af te zijn: http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109

   Met die bundel heb je een goede router in huis, die ook erg goed voor gaming werkt. En op elke verdieping een goed sterk access point zodat je draadloze problemen tot het verleden moeten behoren.

  1. Beste Guido,

   Beide zijn ongeveer gelijk, het verschil zit hem voornamelijk in het stralingspatroon. De Ubiquiti doet het beter aan het plafond gemonteerd en de Engenius als losse staande unit.

 8. Beste Nico,

  Wij hebben een huisje in Frankrijk een heel klein dorp bijna geen internet.

  Tegenover ons is het gemeentehuis die hebben internet en wij hebben de code van router gekregen
  om zodoende internet te kunnen gebruiken .Nou ontvang ik het signaal aan de voorkant aan het raam.

  Wat kan ik doen om dit signaal te versterken om verder in huis ook gebruik te kunnen maken van het internet?

  B.v.d.
  Vr groet,
  Theo.

 9. Hallo Nico,

  Wat raad je me aan;
  Wij hebben internet en bellen en tv van KPN via de experia box v9
  Wifi signaal op de bovenverdieping is erg slecht.Bovenverdieping is best groot.
  We hebben de mogelijkheid om een kabel naar boven te trekken.
  Kan ik daar dan het beste een bekabeld accespoint maken? of heb je andere alternatieven?
  Welke spullen moet ik hiervoor aanschaffen?

  mvg Trudy

 10. Hallo Nico,

  Momenteel hebben mijn ouders thuis een matig wifi signaal, ik heb ze doorgegeven dat ze een acces point moeten kopen om hun wifi-signaal te versterken. Nu was ik laatst thuis en heb ik even naar de router gekeken dit is een Netgear n300 WNR2000. Ik heb even naar de specs gekeken was niet bepaald onder de indruk eigenlijk, daarom ging ik twijfelen.

  Daarom heb ik de volgende vraag zijn mijn ouders nou beter uit met een nieuwe router van ongeveer 100 euro of kunnen ze beter op zoek van naar een acces point van ongeveer dezelfde prijs?

  1. Beste Frank,

   Een nieuwe router zou in ieder geval een goede keuze zijn. De Netgear R7000 of de Asus RT-AC68U zijn goede keuzes voor mensen die niet de hoofdprijs willen betalen maar wel een beetje meer bereik willen. Bij routershop is een selectie van beste routers gemaakt in verschillende prijsklasses, deze zijn allemaal prima keuzes: http://www.routershop.nl/beste-routers/cid=3410

   Lees ook eventueel ons artikel: beste wi-fi router 2016 eens mocht je meer informatie willen.

 11. Beste Nico,

  Heb ik het goed gelezen dat als ik voor verbetering van mijn WiFi netwerk, een accespoint neem, ik dan de WiFi in de eerste router uit moet zetten?
  Als ik de accespoint op d eerste verdieping zet, heb ik dan beneden waar de router staat wel voldoende WiFi dekking?

  1. Beste Frank,

   Klopt, het is aan te raden om het wifi gedeelte van de huidige modem/router uit te zetten en het access point al het werk te laten doen. Een sterk genoeg acccess point zou meerdere verdiepingen moeten kunnen dekken. Het beste is om het access point dan wel aan het plafond te monteren zodat hij ook beneden goed bereik heeft.

 12. Hallo Nico
  Wij zitten in een landelijk gebied in Spanje. Ik wil vrienden die 80 meter zichtlijn verderop zitten ( 3 weken per jaar) laten meegenieten van ons aan te schaffen 3G-wifimodem. Ik heb twee limonadebussen om een richtantenneverbinding (2,4 GHz) te maken. Maar ik weet niet welk 3/4-G modem ik nodig heb en wat ( of welk modem) ik nodig heb voor mijn vriend.

 13. Beste,

  wat is dit een duidelijke en goed onderbouwde site. Ik heb al veel opgestoken en nieuwe dingen leren kennen. Maar ik wou als het kan toch een persoonlijk advies. Ik zit al langer met het probleem dat ik geen wifi heb in heel mijn huis, dit is een nieuwbouw => veel beton en verdiepingen!

  Mijn huidige situatie: Ik woon in België en heb de router van Telenet in de kelder staan (niet in de meterkast). Op het gelijkvloers (gang) heb ik een AP van sitecom staan die bedraad is aangesloten met de router uit de kelder. Deze zorgt voor het wifi signaal in huis en deze fungeert ook als switch om mijn bedraad internet door het huis te verdelen.

  Het bedraad gedeelte werkt prima, maar de wifi geraakt met moeite achteraan in de living en op het eerste verdiep is het bereik heel slecht.

  Ik heb wel op alle kamers en verdiepingen UTP-kabel voorzien die vertrekken vanop het gelijkvloers in de gang waar momenteel mijn AP van sitecom staat.

  Als ik het goed begrijp is de beste oplossing voor mijn probleem:

  1. Op het gelijkvloers in de gang de AP van sitecom vervangen door een switch om het bedraad
  gedeelte over heel het huis vlot te laten verlopen.
  2. Aan deze switch in de gang een AP van bijvoorbeeld Ubiquiti hangen die enkel mijn wifi signaal
  verzorgt.

  Lost dit mijn wifi probleem op of raadt u mij aan om op het eerste verdiep en eventueel de zolder ook een AP van bijvoorbeeld Ubiquiti te installeren?

  Is het eventueel een mogelijkheid om slechts 1 AP van Ubiquiti te gebruiken beneden maar dan te kiezen voor de “long range versie” of de “pro versie”. Zouden deze de wifi wel tot boven of achteraan mijn huis krijgen?

  Of hebt u een andere oplossing die beter is?

  In blijde verwachting van uw professioneel advies.

  Mvg Joris.

  1. Beste Joris,

   Het beste is om de wifi voor thuis bundel te nemen http://www.wifishop.nl/wi-fi-voor-thuis-bundel/pid=47109
   Daarmee heb je op elke verdieping een goed wifi access point en 1 groot wifi netwerk voor het hele huis. Je kan op de router vervolgens nog switches aansluiten om eventueel meer bedrade verbindingen te realiseren. Het kost even wat, maar dan heb je wel echt een top oplossing waar je de komende jaren plezier van zal hebben.

   1. Beste Nico,

    bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb nog een vraagje. Je raadt aan om de router te nemen en 3 AP’s. Maar ik heb al een router in de kelder staan van mijn provider die ik niet kan wegdoen. Dus dan heb ik 2 routers aangesloten (1 in kelder en 1 op glkvl), dit heb ik vroeger al eens gehad en dit gaf steeds problemen.

    Is het niet beter om op het glkvl een switch te plaatsen voor de vaste verbindingen en via daar op alle verdiepingen (glkvl, 1e verdiep en zolder) een AP aan te sluiten?

    Ik ben een redelijke leek op dit gebied hoor.

    Alvast bedankt.

    1. Beste Joris,

     Ja dit zou ook mogelijk zijn indien je geen afscheid wil nemen van de huidige router. Een switch en dan op elke verdieping een Ubiquiti AP zou het ook moeten doen :)

 14. Ik heb thuis mijn netwerk uitgebreid met 2 devolo powerline adapters. Ik heb deze dezelfde SSID en netwerksleutel als dat van mijn router gegeven. Mijn telefoon en tablet schakelen automatisch over naar het goede draadloos netwerk zonder steeds opnieuw te hoeven aanmelden. Wat is dan het voordeel van de roaming accesspoints t.o.v. normale accesspoints?

  1. Beste Tim,

   In principe werkt het zo ook bij de meeste mensen. Echter schakelen niet alle apparaten snel genoeg over naar het beste netwerk in de buurt, sommige apparaten houden verbinding met het netwerk zolang er nog wat bereik is, terwijl er misschien een beter netwerk in de buurt is. Zolang het nu werkt zou ik het zo houden :)

 15. Hallo Nico,

  Mijn probleem: slechte wifi boven en buiten.

  Ik heb op het moment 1 router op de begane grond voor in het huis staan. Hierdoor heb ik in de achtertuin en op de eerste verdieping aan de achterkant van het huis slechte wifi.

  Ik heb al een keer dezelfde AP gehad als jij aan raad maar dat werkte niet goed. Dit was waarschijnlijk omdat die via de TV-kabel was aangesloten. Maar als ik hem niet via de TV-kabel zou aansluiten, zou ik volgens de monteur een kabel van de router voor in het huis helemaal naar de AP moeten leggen dus dat wilde ik niet. (Kan dit echt niet draadloos verbonden worden?)

  Mijn vraag is dus wat kan ik nu het beste doen zodat we thuis op de begane grond, eerste verdieping en in de achtertuin goede wifi hebben. Het zou een plus punt zijn als de huidige router kan blijven staan en als alles onder één naam staat dus dat we niet telkens van netwerk moeten wisselen want dat was wel het punt met onze vorige AP.

  Ik hoor graag van je,
  Patrick

 16. Hoi Nico,
  Bedankt voor je duidelijke stukje.
  Ik heb echter het volgende probleem.
  Wij wonen op een boederij waar ook wij onze hondenopvang runnen.
  We wonen met 6 personen, hebben allemaal een tablet, een smartphone, 5 smart tv’s, 3 vaste computers, en 5 laptops.
  Nu kijken we nooit allemaal tegelijk, op alles tegelijk.
  Maar inmiddels worden we van het kastjr naar de muur gestuurd bij Kpn. We hebben 2 internet aansluitingen, met een v8 en een v10 kpn modem.
  En het lukt niet eens om naast ons huis, waar het kantoor staat stabiel internet te krijgen overdag wanneer niemand thuis is. Ook hebben we een zithorek buiten hemelsbreed 25 meter van de modems, en ook daar hebben we geen wifi.
  De kpn heeft ons al eens tp link wifi repeaters aangesmeerd, dit was niks. En nu weten we het echt niet meer.
  Echt niet alles hoeft tegelijk te werken, maar iig 1 pc en twee tvs zou wel fijn zijn.
  Wat is jou idee hierover.

  Groetjes Daphne

  1. Beste Daphne,

   Het beste is om een point to point verbinding op te zetten tussen het kantoor en het huis. Je sluit dan 1 access point aan op de experiabox met een kabel, hangt deze buiten op en richt hem naar het kantoor. Bij het kantoor hang je het 2e access point en ook die laat je met een kabel naar binnen gaan, naar bijvoorbeeld een switch. Vanaf de switch kun je dan bekabeld naar de computers. Op de switch kan je eventueel nog een los access point voor binnen aansluiten zodat de PC’s en andere apparatuur ook draadloos verbonden kan worden. Zie: http://www.wifishop.nl/point-to-point-wifi-semi-professioneel/cid=3451?category=point-to-point-wifi-semi-professioneel&sortBy=price&direction=ASC

 17. Hallo Ik heb de volgende vraag.
  Sinds kort heb ik een setje van TP-Link TL-WPA4220 met 2 ontvangers.
  Nu heb ik in de schuur elektriciteitsleiding lopen met daar enkele aftakkingen.
  Ik heb voor de ontvanger speciaal een kabel gemaakt zodat ik de ontvanger daar wanneer ik internet achter in de tuin wil hebben er zo in kan prikken.
  Maar vaak dan brand het ledje van powerline niet (staat i de beschrijving) The divice isn’t connected to any powerline network)
  Maar wanneer ik hem er een keer uithaal gaat het ledje wel branden en knipperen en heb ik ook internet (wifi) maar na enkele minuten gaat deze weer uit.
  Stop ik de zelfde ontvanger nu in de woonkamer in het stopcontact dan blijft deze het wel doen. ???

  Zou het kunnen dat er teveel schakelingen in het elektriciteits- netwerk zitten.
  van uit de meterkast tot aan de ontvanger tel ik er als ik het goed heb 6 en dan het losse stopcontact.
  Of zou ik een elektriciteit kabel vanuit de meterkast rechtstreeks naar dat stopcontact moeten maken zonder aftakkingen naar andere schakelaars of stopkontakten

  De ontvanger is goed want binnenshuis werk deze gewoon en de 2é ontvanger die op zolder hangt doet het ook gewoon goed.

  Alvast bedankt voor jullie antwoord

  1. Beste Frank,

   Het is waarschijnlijk omdat het signaal door alle extra schakelingen niet meer zuiver genoeg is dat hij geen goede verbinding zal maken. Hier is helaas niet veel aan te doen.

   1. Hallo Nico.

    Zo een vermoeden had ik ook al. zet ik hem 2 stopcontacten terug op de zelfde aansluiting dan blijft hij wel signaal houden.
    Zal is kijken voor een kabel met een directe verbinding met de schuur op de gene die er nu op zit staat zoveel op en in de meterkast heb ik nog wel en groep over.

    maar bedankt voor je antwoord.

 18. Beste Nico,

  Het WiFi signaal is niet overal in huis even sterk (3 etages, groot huis 15m diep en plafonds van 3,5m hoog en veel beton). Nu hebben we wel op iedere verdieping een bekabelde aansluiting met de router laten aanleggen. Welke van jou opties zou dan het beste geschikt zijn voor een optimaal netwerk.

 19. Beste Nico,
  Ik hoop advies van je te kunnen krijgen ivm verbeteren van gsm- en draadloos internet signaal binnenshuis
  Ik heb begrepen dat n repeater bestemd is voor “versterken” v Wi-Fi signaal. Dát is dus niet aanwezig…enkel draadloos internet via gsm provider (mobile Vikings België)
  Dank u voor uw inzicht
  Mvg,
  Jo Jorissen

 20. Beste Nico,

  Ik heb je artikel met belangstelling gelezen. Bij de oplossingen voor een betere wifi mis ik de verwijzing naar de ‘Multi-Room WiFi’ met o.a. de oplossing van Ubiquiti Amplifi.
  Is dat geen (goede) oplossing?

  Groeten,
  Kees

 21. Vraag:

  In plaats van meer zendvermogen zou je in theorie ook een smallere bundel kunnen gebruiken. Als je op je erf 2 zenders hebt die een smalle bundel heel precies naar elkaar richten voor de lange afstand, en bij beide zenders nog een omnidirectionele zender voor de korte afstand, dan kom je er ook.

  Is zoiets in de praktijk ook mogelijk? Kun je een merk/systeem noemen?

  1. Hi Wesley,

   Ja dit zou in theorie kunnen echter moet je dan wel aan beide kanten een client hebben die beide antennes kan gebruiken, 1 voor het zenden via de richtantenne en die ander via de omni. er moeten dus 2 radio modules inzitten. Beter kan je dan een point to point verbinding opzetten en daar achter weer een AP hangen aan elke kant. http://www.wifishop.nl/point-to-point-wifi/cid=3450

 22. wij hebben boven een slechte wifi ontvangst. Willen nu ook boven een interactieve tv. Is het nog van belang dat Kpn heeft bij het duurste alles in 1 pakket 60 Mbit/s en Ziggo 300 Mbit/s. Wordt door de hogere Mbit/s ook de ontvangst boven beter?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor het antwoord.

  1. Beste Martin,

   Internetsnelheid zal geen invloed hebben op de wifi ontvangst. Dat is volledig afhankelijk van de factoren zoals hierboven allemaal beschreven. De kwaliteit van het wifi signaal heeft andersom wel weer effect op de maximale snelheid die je kunt behalen. Heb je bijv 60 mbps download en een slecht wifi signaal, dan kan je maar 10 mbps overhouden, terwijl je bij een goed wifi signaal wel de volle snelheid kunt behalen.

 23. Wij betrekken ons internet en tv van KPN alles-in-1. Wij wonen op een chaletpark in een buitengebied en ontvangen maximaal 9 MB (zegt KPN). De router is een experia box v10. De ontvangst van de tv gaat goed maar dat betreft alleen het kijken, downloaden etc. doen we niet.

  M.b.t. internet hebben we grote problemen in de laadsnelheid. Ik moet soms wel 10 tot 20 seconden wachten totdat er überhaupt iets gebeurt als ik een opdracht geef, vooral als ik in mijn website aan het werk ben of als mijn man gelijktijdig met mij aan het werk is. Als ik via KPN de wifi kanalen controleer is deze altijd goed dus blijkbaar is het niet mogelijk om meer snelheid binnen te krijgen. Wat kan ik doen, een los access point of een router met een hoog zendvermogen.

  Wat kan ik doen om de inkomende snelheid te optimaliseren. We wonen in een chalet zonder beton, de router staat 3 meter bij me vandaan, er zijn geen etages etc. Hoe makkelijk kan het zijn?

 24. Hoi had een vraag mijn wifi thuis hapert nu wil ik een engenius eap 300 aanschaffen is dat te zwaar voor in een woonhuis of werkt dat goed

 25. Beste Nico,

  Onze router staat beneden op de eerste verdieping, en de verbinding op de tweede verdieping is niet echt goed en op de derde verdieping al helemaal niet…

  Ook word er veel gegamed op een PlayStation waar goede verbinding voor nodig is.

  Wat lijkt u de beste oplossing?

 26. Hallo! ik had een aantal vragen:

  Als je dus een zwak wifi signaal hebt, kun je dan gewoon een wifi versterker aanschaffen? Maar hierdoor wordt wel de snelheid verminderd. Wat wordt er precies bedoeld met snelheid? En kun je dan eigenlijk in plaats van een wifiversterker een nieuwe goeie router aanschaffen? Want dit behoudt wel de kracht en snelheid van een wifisignaal neem ik aan? En stel nou dat je dan zo’n nieuwe router aanschaft, wordt de modemrouter dan hierdoor volledig vervangen of verbind je deze 2 apparaten met elkaar?

  Ik hoop dat u met kunt helpen. Alvast bedankt!

  1. Beste Sef,

   Bij een repeater wordt er constant gewisseld tussen het verzenden en ontvangen van een signaal. Hierdoor is de maximale wifi snelheid gehalveerd. Als de wifi versterker 300 Mbps aan snelheid heeft, zal je dus effecties 150 Mbps overhouden. In download snelheid moet je dan denken aan 15 Mbps in optimale situatie (ongeveer 10 x minder dan 4G snelheid) Niet gek veel dus. Prima om op internet te surfen, maar niet fijn wanneer je wilt gamen, video wilt streamen of grote bestanden wilt downloaden.

   Een nieuwe router kan helpen en geeft een veel beter signaal. Al is dit ook niet altijd de beste oplossing. Voor router advies kan je ons blog “beste wifi router 2017” lezen. Er zijn nog 2 betere oplossingen en dat is werken via een Mesh Wifi router systeem zoals de Ubiquiti Amplifi: https://www.wifishop.nl/ubiquiti-amplifi-hd-high-density/pid=46490
   De amplifi kan je vergelijken met een basis router en 2 repeaters, met als voordeel dat de snelheid niet halveert omdat ze extra radio chips in de zenders hebben zodat ze een dedicated verbinding onderling houden.

   De beste oplossing is nog altijd kabels trekken naar elke verdieping en daar een access point op aan te sluiten. Die zijn dan via een netwerkkabel aangesloten op de modem/router. Groot nadeel is dan wel dat je kabels moet gaan trekken door het huis.

 27. hallo,
  mijn vraag is dat ik een draadloze camera in de paardenstal wil ophangen om zodoende het paard in de gaten te houden wanneer het moet veulenen. ik heb nog een zwak wifi signaal bij de stallen kan ik dan versterken met een netgear wifi versterker?
  mvg jan

  1. Beste Jan,

   In dit geval kan je het beste niet met een wifi versterker werken omdat de snelheid dan gehalveerd wordt en je zeker voor camerabeelden een goede snelle en stabiele verbinding nodig hebt. Je kan het beste even contact opnemen met https://www.netcamshop.nl , daar hebben ze oplossingen specifiek voor dit probleem namelijk.

 28. Beste Nico,
  Ik heb een huis in Frankrijk en WiFi via een satellietschotel . In de Gite die 30 meter verderop staat en bij het zwembad ( ook ongeveer 30 meter vanaf het huis) valt het signaal weg.
  Wat kan ik doen om het signaal te versterken zonder moeilijke kabels te trekken. De Gite heeft een eigen electriciteitsgroep en er is een stopcontact in een schuurtje bij het zwembad.

 29. Hoi,
  Ik woon in een huis met 3 verdiepingen waaronder een kelder. Op elke verdieping wil ik graag draadloos internet maar wel zo sterk dat mijn 3 boys kunnen gamen. Ze spelen graag WOW b.v.
  Ik heb al van die versterkers in stopcontacten gedaan (veel geld uitgeven) dit werkt niet echt goed. Ik heb glasvezels en een router van Kpn en daarna een router van Asus neergezet. Heb jij misschien een goed idee voor ons?
  Graag hoor ik het van je.
  Met vriendelijke groet,
  Aicha van Steen

 30. Beste Nico,

  Wij gaan verhuizen naar een jaren 50 huis (houten vloeren) met 3 verdiepingen. De aansluiting voor internet zit in de kelder. We zijn nu nog aan het verbouwen en laten oa utp kabels trekken. Wat lijkt jou de beste oplossing om overal voldoende WiFi signaal te krijgen? Ik dacht zelf aan een ubiquiti acces point via utp aansluiting op plafond in gang van begane en eerste verdieping. Of zal het ook voldoende zijn om 1 acces point te nemen? Kan je de acces point ook op plafond in een inbouwkast -plaatsen, of zal dat slecht zijn voor het signaal? Nb: We vinden het niet zo mooi om de amplify in stopcontacten te moeten steken.
  Alvast bedankt,
  Elwin

  1. Beste Elwin,

   Als je kabels kan laten trekken zodat je op elke verdieping een access point kan hangen dan zou ik dit zeker doen. Ook omdat je dan altijd in de toekomst nog een beter access point kan ophangen als de techniek weer wat verder is. En dit geeft op het moment nog steeds het beste resultaat qua snelheid. Je kan eventueel proberen door eerst met 1 access point op de 1e verdieping te werken, vaak is dit al meer dan voldoende en hoef je geen 2e of 3e te plaatsen. Kies wel voor de Ubiquiti UAP-LR want die heeft het meeste vermogen: https://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-lr/pid=41222

 31. Geachte,
  Ik heb de Apple router Airport Extreme enkel jaren geleden geïnstalleerd. Werkt goed met paswoord. Deze is verbonden via een B-Box 3 met internet.
  Op deze router staat een Powermac G5 (geen intel !) OS Leopard, een PC desktop OS Windows 10 Home met LAN verbinding aan de Router, een laptop HP Pavilion G7, een mini iPad, een smartfoon Samsung Galaxy J5 plus af en toe gasten (kinderen, kleinkinderen, vrienden ) die het netwerk gebruiken. Allen kunnen internet gebruiken.
  Nu heb ik via de app “Acrylic WiFi Home” vastgesteld dat er in de omgeving 10 netwerken actief zijn.
  Vier netwerken zijn actief op kanaal 11, drie netwerken op kanaal 6, twee op kanaal 1, eentje was gisteren op 6 en nu op kanaal 1 en bij een staat er 9+5 vermeld. De airport Extreme werkt op kanaal 11 RSSI -42. Deze op kanaal 6 staan met -35 vermeld.
  Zou het aan te bevelen zijn om mijn router Extreme om te schakelen naar 5 Ghz ?
  Mag ik nog een tweede complexe vraag voorleggen ? Mag ik dit doen via een privé mailadres om dit meer te illustreren met bijlage en schets ? Dank bij voorbaat voor uw reactie.

 32. We hebben Ziggo thuis, nu wil ik een andere router met antennes erbij plaatsen voor betere signaal/ ontvangs/ zenden. Moet ik eerst de Router van Ziggo op de inkomen internetkabel aansluiten of eerst de Router TPLink die ik heb en daarna de Ziggo router?

  Groeten
  Siegi

  1. Beste Siegi,

   De Ziggo modem moet altijd als eerste aangezien daar het internet op binnenkomt. Deze laat je vervolgens in bridge mode zetten door de ziggo klantenservice en vervolgens sluit je de tp-link aan op een vrije LAN poort van de ziggo modem.

 33. Beste Nico,Ik wil graag advies over de aanschaf van een acces point.

  Tot nu toe gebruik ik het wifi signaal van een Fritz!box 7581(via XS4all) waarvan de box in een meterkast zit.
  Ik zit in een oud appartement van 3 verdiepingen waarbij ik nog al eens geen of verbroken verbindingen heb.
  Op de beneden verdieping, ook in een meterkast, gebruik ik een NEST-outdoor (die binnen zit) die af en toe geen wifi verbinding ziet en dus off-line is.
  Op de bovenverdieping gebruik ik mijn PC bedraad, en soms via wifi voor huis, tuin en keukengebruik..
  Op diezelfde bovenverdieping configureer ik dagelijks een 10-tal Tablets waarop ik de Wifi actief moet maken om de software en o.a. de tijd te synchroniseren. Dit geeft ook nog wel eens een time-out.
  Vraag: wat is hiervoor een goede oplossing?

 34. Beste Nico,
  Dank voor je heldere verhaal, maar ik zou graag persoonlijk advies van je willen over de volgende situatie:
  Ik heb een KPN router in de meterkast (kan nergens anders staan i.v.m. ruimte gebrek). Nu wil ik graag beter signaal op zolder en in de tuin van hetzelfde SSID (omdat daar mijn Sonos op aangesloten is). Ik heb geen netwerk kabel in de tuin en op zolder. Hoe kan ik dit het best oplossen? Ik heb wel stopcontacten beschikbaar, maar wil dan niet apparatuur moeten inpluggen/verwijderen in de tuin.
  Dank voor je hulp alvast.

  1. Hi Mario,

   Je zou in dit geval voor een mesh wifi oplossing kunnen gaan zoals de Ubiquiti Amplifi, TP-link Deco M5 of de Asus Lyra. Alleen voor de tuin wordt het lastig, wanneer het bereik niet in de tuin komt zal je toch met een outdoor access point moeten gaan werken die je aan de muur van het huis hangt voor buiten gebruik, deze moet dan via een netwerkkabel weer naar een vaste aansluiting op de KPN router.

 35. Hey Nico,

  We hebben een standard telenet installatie op het gelijkvloers in de meterkast,
  Er vertrekken Utp Kabels naar alle Kamers in ons huis van 3 verdiepingen
  Kan ik op het derde verdiep iets aansluiten op de vaste utp kabel om ook Daar bereik te krijgen op de wifi? Momenteel is daar weinig tot geen ontvangst

 36. Dag Nico, we hadden een KPN Router op de 1e verdieping aangesloten met een kabel.
  Op de begane grond hadden we voortdurend storing met de tv-ontvangst. Op zolder konden we met de Ipad televisie kijken. De KPN kwam en heeft de router nu verplaatst naar de begane grond. De TV-ontvangst op de begane grond is nu goed, maar op zolder is het Wifi-signaal te zwak om op de Ipad televisie te kunnen bekijken. Is een Wifi-versterker van KPN (€49,-), te plaatsen in een stopcontact op de 1e of zolderverdieping, genoeg om weer, als voorheen, op de Ipad televisie op zolder te kunnen zien? Bij voorbaat dank voor je reactie.

 37. Dag Nico, ik heb een gembird RP 002 gekocht om het signaal in mijn huis te versterken. Echter ik heb Windows 10 en ik kan dit ding niet eens vinden als apparaat, laat staan te installeren. Wat moet ik doen?
  Bvd
  Ton

 38. Dag Nico,

  Dank voor de heldere uitleg. Ik zou willen kiezen voor je advies Powerline homeplug (Devolo dLAN 1200+ Wireless-AC), echter wel voorzien van meerdere adapters verspreid in de woning + 1 x in de blokhut (ca 12 mtr achter de woning).
  Vraag 1: De basisset (starterkit) staat in de website geprijsd; welk type uitbreidingsadapters horen erbij?
  Vraag 2: De hoofdvoeding in de woning bestaat uit 3 x 25A, die verdeeld is over ca 12 stuks 1 fase 240V groepen in de woning en naar de blokhut. De adapters zullen willekeurig op de groepen tercht gaan komen. a) Heb ik een fasekoppelaar nodig om de homeplugset + uitbreidingsadapters te kunnen laten functioneren? Zo ja, heb je een advies welk (merk en type) het beste daarvoor is te gebruiken?

  Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet.

  1. Hi Remco,

   De homeplugs werken over verschillende groepen, maar wel alleen als de groepen op dezelfde fase zitten. Fasekoppelaars heb ik zelf geen kaas van gegeten en volgens mij werkt dat niet altijd, dus dat zou ik niet adviseren. Wanneer je bij devolo de adapters uit de 1200 serie neemt dan werken die allemaal prima op elkaar.

 39. beste, de producten die u adviseert zie ik niet bij provider Ziggo. Krijgt een subsidie bij verkoop van de producten die u aanbiedt?

 40. Hoi Nico,

  Jouw stuk en individuele hulp aan anderen is top! Geweldig om te zien hoe het belangeloos delen van online kennis iedereen weer een stukje verder helpt. Complimenten :). Omdat iedere situatie uniek is hoop ik dat je ook voor mij even tijd hebt voor een stukje maatwerk advies.

  Ik woon in een nieuw (5jr oud) appartement in het hightech-gedeelte van Eindhoven dus ik heb, jawel, glasvezel. Geweldig, als de architect van dit prachtgebouw enig kennis gehad zou hebben van de werking van internet en WiFi.

  De situatie: per verdieping een gezamenlijke hal/gang met daarin voor ieder een eigen meterkast en directe aansluiting op het glasvezelnetwerk. Let op, deze meterkast staat dus NIET in ieders eigen appartement en is prachtig weggewerkt achter 3 meter hoge en zware SPIEGELdeuren. Resultaat? De WiFi komt niet eens tot aan mijn voordeur.

  Ja, er zijn twee bekabelde entry-points in het appartement om direct een UTP-kabel in te steken waarvan 1 in de woonkamer en 1 in de achterste slaapkamer.
  Het woonkamer-punt wordt ingenomen door mijn decoder. De TV werkt dus top. Voor m’n WiFi kreeg ik van Vodafone/T-Mobile een standaard versterker die ik heb aangesloten op het tweede aangelegde UTP-punt in de achterste slaapkamer. Dit is echter absoluut onvoldoende voor de Apple TV, Smart TV, telefoons, laptops etc etc.

  Graag jouw hulp en advies.

  Alvast dank,

  Renée

  1. Beste Renée,

   Geen dank :)
   In dit geval kan je het beste een goed access point neerzetten zoals de Ubiquici UAP-AC-LR: https://www.wifishop.nl/ubiquiti-uap-ac-lr/pid=41222
   Deze sluit je aan op 1 van de twee bekabelde aansluitingen, als je extra aansluitingen nodig hebt kun je een eenvoudige switch er tussen zetten zodat je meer poorten krijgt: https://www.wifishop.nl/zyxel-gs-105b-5-poorts-10-100-1000mbps-desktop-gigabit-switch/pid=14791

   De UAP-AC-LR geeft het beste resultaat en dekt meestal elke woning wel. Mocht je iets meer willen uitgeven en echt in elk denkbaar hoekje en gaatje WiFi willen met wat extra fysieke aansluitingen kan je ook gaan voor Ubiquiti Amplifi. Daarmee heb je 3 wifi punten door het hele huis en een router met fysieke poorten als je nog eens iets bekabeld wilt aansluiten. Die router uit de set kan je dan bij de TV op het aansluitpunt aansluiten.

 41. Beste Nico

  Wij wonen in een eengezinswoning met begane grond, eerste en tweede etage alles kiezelbeton. We hebben een modem/router van Ziggo (Cisco). Omdat het Wifi signaal niet altijd even goed was, heb ik onze router van Sitecom eraan gekoppeld. We hebben nu dus een Wifi netwerk van Ziggo en die van ons zelf. Die van onszelf geeft een beter signaal af tot de eerste verdieping. Daar wordt het al slechter. Op zolder is er geen verbinding.
  Een ander probleem is dat we met de laptop nauwelijks wifi problemen hebben, maar met de smartphone wel. Vooral mijn man heeft vaak geen signaal en dat terwijl we allebei de Samsung J3 hebben. Enig idee hoe dit kan en wat we het beste kunnen doen?
  We hebben Ziggo al wel eens gebeld en die raadt aan om onze router ertussenuit te halen. Maar ik vraag me af of dat echt het probleem kan zijn.
  Ik hoop op een goed advies. Alvast bedankt!

 42. Beste Nico, heeft het plaatsen van een wifi-versterker een negatieve invloed op de sterkte van het signaal van de basis-router waarop deze versterker is aangesloten?

  1. Hi Pieter,

   Niet zozeer de sterkte maar wel de snelheid aangezien de versterker als een client wordt gezien en bandbreedte gebruikt.

   1. Nico, bedankt voor je info. Klopt het dat er wel een verschil is met een ‘normale’ client, te weten: een wifi-versterker is continu verbonden met de basis-router en een normale client alleen dan wanneer in gebruik? Bij een wifi-versterker is de snelheid van de basis-router dan continu lager. Klopt dit?

    En maakt het voor de snelheid van de basis-router nog verschil wanneer er maar 1 of bijv 3 clients op de wifi-versterker zijn aangesloten? Of heeft dit alleen consequenties voor de snelheid van de wifi-versterker (en dus niet voor de basis-router, aangezien er maar 1 client is aangesloten)?

    1. Hi Pieter,

     In principe houdt de versterker alleen een verbinding in stand dus als er geen client op aangemeld is zal er geen data worden gebruikt. Niet iets wat merkbaar zou moeten zijn. Als je 3 clients via de versterker laat werken zal dat alleen nadelig zijn voor de clients, de verbinding tussen de versterker en de router blijft gelijk qua bandbreedte. Dus als er een 300 mbps verbinding tussen beide is zullen de 3 clients dat weer moeten delen.

 43. Hallo Nico,

  Wat een superduidelijk stuk heb je geschreven. Mijn complimenten. Ik heb nog een vraagje. Ik heb een tp-Link range extender bedraad aangesloten op mijn experiabox. Hierna geeft mn telefoon een duidelijk sterker signaal aan en toch is het internet een enorm stuk trager geworden dan zonder de extender. Enig idee hoe dit kan? Alvast bedankt voor de moeite.

  1. Hi Jaap,

   Geen dank! :)
   Ik vermoed dat de range extender maar 150 Mbps levert en de experiabox levert 300 Mbps draadloos. Wanneer de extender ook tegelijk wordt gebruikt om het wifi te versterken door draadloos het signaal op te pikken wordt het signaal nogmaals gehalveerd, dan hou je nog maar 75mbps over maximaal.

   1. Dat kan ik volgen Nico, maar met zo’n snelheid moet je nog wel gewoon kunnen internetten. Op zo’n moment laden de foto’s op Twitter niet eens meer….. Daarbij was de extender bedraad aangesloten op het modem.

 44. Hallo Nico,

  allereerst bedankt voor de duidelijke informatie.
  Ik heb een Telenet router die op het gelijkvloers vooraan in en kastje staat. Op de eerste verdieping heb ik mijn kantoor. Nu heb ik wel een kabel daar liggen met een switch voor de PC en de server. De wifi is daar echter al minimaal. Ook op het gelijkvloers aan de achterzijde van de woning, en al helemaal buiten, is de verbinding echt slecht. Kan ik nu best een access point zoals Ubiquici UAP-AC-LR aansluiten op die switch? en moet dat de wifi van de telenet router uitgezet worden? Gaat dat beneden geen problemen geven? (extra kabel trekken naar achter in het huis is niet echt een optie: onze verbouwing is net afgerond :-))

  1. Hi Machteld,

   Ja een UAP-AC-LR zou een optie zijn, echter kan ik niet garanderen dat je dan ook alle kamers in huis dekt en het signaal ook nog eens naar buiten krijgen wordt ook lastig. Het blijft altijd proberen en kijken hoe ver je komt helaas. Wanneer je wel je hele huis wilt voorzien van een goed dekkend wifi netwerk kan je eventueel ook kijken naar de TP-Link Deco M5, dan heb je 3 wifi stations die draadloos met elkaar verbinden en heb je overal in huis in ieder geval bereik.

 45. Beste,
  ik moet een groot gebouw achteraan in de tuin voorzien van wifi. Ik heb al een electriciteitskabel getrokken vanuit mijn bestaande huis en dan in het gebouw een wifi versterker geplaatst, maar betert niet echt.

  Wat is de beste oplossing ? Het is in Frankrijk, alles gaat hier via de telefoonkabel, en ik heb geen zin om een extra telefoonlijn te moeten aansluiten achteraan in de tuin….

  1. Hi Patrick,

   In dit geval zou een oplossing kunnen zijn om alles via Devolo Powerline te doen. Echter werken de Nederlandse versies niet in franrijk zover ik weet. Kijk voor de zekerheid even op http://www.devolo.nl of er ook franse versies zijn.

 46. Hallo Nico,

  Enigszins duidelijk verhaal, gezien mijn kennis over WiFi nihil is.

  We hebben 2 Wifi netwerken in huis. Een Sitecom en een Ziggo. De sitecom heeft altijd door het gehele huis een goed signaal (3 streepjes), de Ziggo afhankelijk van de ruimte waar je je bevindt. De routers staan beneden in een centrale kamer in een kastje. Ik woon op de 1e verdieping (geen betonnen vloer). De persoon die in de kamer van de routers woont heeft amper ergens last van.

  Probleem 1: Het Ziggo netwerk verdwijnt wel eens op random momenten uit het lijstje netwerken. Zelfs als je in een ruimte bent waar deze normaal wel functioneert.

  Probleem 2: Het Wifi netwerk is langzaam (beide netwerken). Streamen van video’s en laden van pagina’s duurt soms erg lang of hij loopt meerdere malen vast bij het bekijken van bijvoorbeeld RTL Gemist. Mijn huisgenoot

  Wat kan ik hier aan doen?

  Groeten,
  Simone

  1. Beste Simone,

   In dit geval is misschien de beste oplossing om via een Homeplug oplossing te werken, dat loopt dan via het stopcontact. Je moet dan een set kopen met een draadloze homeplug. in die set zit 1 homeplug die je met een netwerkkabel op de ziggo modem aansluit en vervolgens in het stopcontact steekt. Vervolgens steek je de draadloze homeplug in het stopcontact op de 1e verdieping. Via het stroomnet staan ze dan met elkaar in verbinding en zo krijg je je eigen wifi punt op de 1e verdieping. Als je video wilt streamen heb je wel een redelijk snelle variant nodig: https://www.routershop.nl/devolo-dlan-1200-wireless-ac-starter-kit/pid=34742

 47. Hallo Nico,

  Wij moesten van provider wisselen en hebben nu T-mobile, die met een eigen modem/router komt. Een andere wordt niet door hun systeem herkend, dus mijn uitstekende vigor 2860n+ was niet meer rechtstreeks te gebruiken. De HG659 is van matige kwaliteit en daardoor is in het achterste deel van ons huis geen goed wifi signaal te ontvangen. Nu loopt er een ethernetkabel vanaf de ruimte waarin de modem staat naar de achterkant en dat zou een prima plek zijn om de vigor daarop aan te sluiten.. als ik het goed heb begrepen moet ik dan de WLAN uitgang van de HG659 verbinden me de LAN ingang van de vigor, maar wat moet ik aanpassen in de instellingen in de vigor, zodat we een goed werkende connectie hebben? of wat is een link waar ik dat kan vinden?

 48. Ha Nico!

  Bedankt voor het heldere en fijne verhaal! Ik woon in een oude woning en heb glasvezel aan laten leggen. Het probleem is dat de meterkast buiten mijn woning ligt en dat het signaal dus daar vandaan moet komen. Dit signaal is door de betonnen muren erg zwak in mijn appartement. Nu staat er die meterkast dus een kastje van de glasvezelaansluiting met daaraan een modem. Ik kan door de gezamelijke gang geen kabel doortrekken naar de woning zelf.. Nu is er wel al een aansluitng voor internet doorgetrokken, maar ik denk dat dat een normale, hele oude ADSL lite kabel is. Ik denk dat het onmogelijk is om een glasvezel kabel door te trekken naar de woning (dat zit erg ingewikkeld achter de muren), maar om de oude kabel te gebruiken lijkt mij ook niet verstandig of maakt dat niet uit? Het liefst heb ik namelijk een bekabelde verbinding voor mijn xbox. Of kan ik in dit geval beter in een andere methode investeren en het WiFi signaal versterken? Alvast bedankt,

  Mvg Kester

  1. PS of is dat via de stroomkabel het beste alternatief? Ik vind het wel een behoorlijke investering, 175 euro :)

 49. Is het normaal dat als ik mijn repeater boven heb geplaatst en dan een speed test doe, dat de repeater minder mbps heeft dan mijn normale wifi?

  1. Op het moment rollen alle fabrikanten patches uit voor hun hardware. Ik verwacht dat de meeste merken binnen nu en een maand al hun apparatuur hebben gepatched indien nodig.

 50. Beste Nico,

  Vraagje, we zitten in kantoorgebouw met meerdere bedrijven. Nu hebben we 1 router met wifi en ook via de kabel internet in het geheel gebouw. Nu schijnt de internetkabel overleden te zijn en een nieuwe trekken door het pand, waar we nog maar een korte periode in zitten voordat we verhuizen, is geen optie ivm hoge kosten. Het is ene groot oud gebouw met 2 verdiepingen. Nu ben ik aan het lezen wat we op korte termijn kunnen doen zodat we toch nog die komende tijd goed kunnen werken allemaal. Ik kom uit op de powerline adapters met wifi of de de multiroom wifi. Wat zou jij aanraden? Of denk jij aan een hele andere oplossing?

 51. Nico, wij hebben idd in de meterkast (begane grond) de router (draytek vigor2132). Op de woonverzekering een acces point (tp link ac750).
  Nu lijkt het bereik op de begane grond beperkt, in een kamer 6 meter van de router af (wel allemaal betonnen wanden). Hebben we een speelkamer ingericht. Bedoeling is een tv met een chromecast en een PLayStation aan te sluiten voor gebruik.
  Begrijp ik goed dat een extra acces point de geadviseerde oplossing is om een (sterker) signaal te krijgen? Of kan voor dit enkele gebruik voor tv en PlayStation wel een extender functioneren

  1. Beste Barry,

   Een access point kan een oplossing zijn als er ook een bekabelde aansluiting aanwezig is waar je het access point op kunt aansluiten. Een betere oplossing zou een draadloze powerline hompeplug zijn. 1 adapter gebruik je om de draytek te verbinden en de tweede draadloze adapter in de speelkamer om daar een wifi punt te creëren.

 52. Hoi Nico,

  Net als Ron (zie bericht bovenaan) begrijp ik ook iets niet. Ook ik heb een Engenius ECB350. Deze is via kabel met Ziggo modem verbonden. Ik wil deze gebruiken als access point. Op basis bovenstaande tekst onder het blokje “Losse access points”

  “Het Wi-Fi gedeelte in de router zet u dan uit en laat het access point al het werk doen. Een access point is namelijk speciaal gemaakt om zich alleen bezig te houden met het draadloze signaal.”

  Als ik het wifi signaal in het ziggo modem uitzet geeft deze dan nog wel de ip adressen uit?

  Bvd voor de reactie.

  Groet,
  Jan

  1. Hi Jan,

   Ja het modem zal gewoon IP adressen blijven uitdelen. Alleen je draadloze apparatuur zal je dan met de Engenius moeten gaan verbinden.

 53. Hallo Nico,
  Fantastisch dat je al je kennis wilt delen.
  Alleen lees ik zoveel oplossingen waardoor ik nu afvraag wat voor mij de beste oplossing is.
  Ik heb een modem van Ziggo. Deze staat beneden in de kamer. Op de 1e en 2e verdieping is het bereik veel minder. En een ander (vooral irritant) probleem is dat als we in de kamer zitten (waarbij de kinderen gebruik maken van hun smartphone en ik van mijn tablet) af en toe het bereik wegvalt op 1 van de apparaten.
  Wat is de beste oplossing (waarbij het mijn wens is dat ik geen aanvullende kabels hoef te trekken)?

 54. Hi Nico,
  Ik zou heel graag zo een thuis netwerk bouwen met een bundel accesspoints en ook gelijk 1 voor in de garage (achterin de tuin). Er wordt door 2 oudste zonen volop online gegamed en de jongste kijk oa livestreams. Ik luister graag Spotify en kijk Netflix. We hebben veel apparaten op WiFi zo ook smart tv’s huisalarm enz. Dus wil graag dat het in 1x goed gebeurd en mag best wat kosten.
  Weet jij of er bedrijven zijn die dit in opdracht van een particulier (ik dus) kunnen plaatsen. Want hier snap ik allemaal niks van hihi. Ik woon in Den Haag.
  Groetjes Sandra

 55. Beste Nico,
  Proficiat met deze goede en zeer duidelijke, verstaanbare uitleg!
  Toch had ik nog een vraagje, iets wat ik niet tegen kom in de uitleg. Ik heb een draadloze modem staan van de adsl provider in huis en wil graag internet op 1 enkele pc in m’n werkplaats. Verder worden er totaal geen draadloze apparaten gebruikt.
  – Werken via powerlan is uitgesloten omdat mijn werkplaats aan de overkant van de straat is.
  – Nu werkt het net wel of net niet. Dus moest dit op één of andere manier versterkt zijn zou dit wel moeten lukken.
  – Een kabel leggen is totaal uitgesloten (er zit een straat tussen).
  – Afstand 20 à 30 meter.
  Ik zoek dus waarschijnlijk iets die sterker verzend + iets die dit signaal kan ontvangen en dan via een gewone netwerkkabel tot aan die pc in de werkplaats kan verbinden.

 56. Hallo Nico,

  Stel dat ik een powerline gebruik om mijn wifi-signaal thuis te verbeteren, kan ik dan nog steeds gebruik blijven maken van het wifi-signaal wat de router afgeeft? Of zorgt het aansluiten van een powerline op de router ervoor dat er geen wifi-signaal meer wordt uitgezonden vanaf de router?

  Groeten,

  Remi

 57. Goedendag,
  Ondanks dat het een duidelijk artikel is kan ik hetgeen ik zoek toch niet direct vinden.
  Ik heb wifi in het huis, maar wil het ook over een afstand tot in mijn bijgebouwtje 60 m verder willen ontvangen.
  Wat is hiervoor de beste optie?

 58. beste Nico,

  zojuist verhuisd naar duitsland en de aansluiting zit tot mijn schrik in de kelder, dezeloopt onder het hele huis door maar de aansluiting zit op het verste punt. de wanden zijn van staalbeton, ik heb nu extra lange aansluitkabel gekocht om de modem toch in de hal te kunnen zetten, echter is dit niet wat ik estetisch op termijn wil, kabels trekken naar alle verdiepingen is ook geen optie. wat kan ik het beste doen?

  1. Beste Thorwald,
   Ik ben bang dat er niets anders opzit dan de situatie houden zoals hij nu is. Een draadloos signaal door beton en staal proberen te krijgen vanuit een kelder kan je beter niet aan beginnen.
   Een kabel trekken is dan toch de beste optie.

 59. Dag Nico. Ik ben aangesloten bij provider zeelandnet en heb sinds vorig jaar de nieuwste router ontvangen: Technicolor EPC3940. Nu blijkt het bereik minder ver dan mijn oude router. In de tuin heb ik nauwelijks WiFi. Zeelandnet kan me hierbij niet helpen. Ze beamen dat de nieuwe routers inderdaad minder ver bereik hebben. Wat zou ik hieraan kunnen doen?

 60. Beste Nico

  Heel interessant en duidelijk artikel dank hiervoor.
  Ik heb een vraag die niet helemaal duidelijk beantwoord is.
  Sinds kort heb ik een abonnement bij jonaz. Ik heb mijn eigen ASUS AC66u-router in bridge-modus laten zetten. Sinds die tijd hebben de Apple-producten in huis (de iPhones van mijn vrouw en jongste zoon, en haar Macbook) verbindingsproblemen. Alle Windows- en Android producten echter helemaal niet.
  Ik heb nog nergens een verklaring kunnen vinden. Aangezien de router in bridge-modus staat, zit het probleem niet in de modem van Jonaz, heb ik inmiddels begrepen. Vóór die overstap werkte de router echter zonder Apple-problemen.
  Is er een logische verklaring én vooral een oplossing ?

 61. Beste Nico,
  Je artikel is heel duidelijk. Ik heb nog wel een paar vragen. Waarom is de meterkast de slechtste plek? Onze experiabox zit daar, waarschijnlijk vanwege ook de telefoonaansluiting. We hebben zo’n alles in een ding van KPN. Tot twee keer toe heb ik een Devolo aangeschaft die via het elektriciteitsnet gaat. Een adapter naast de experiabox, de andere een etage hoger. Beide devolo’s gingen na ongeveer een jaar kapot, terwijl ze het eerst wel goed deden. Misschien omdat signalen met elkaar gingen interfereren? We doen het nu een tijd zonder. Dat is ook niet bevredigend. Wat kan ik nu het beste doen? Ik geloof dat het niet zo eenvoudig is om die experiabox weer ergens anders te plaatsten.

  1. Beste Annet,

   De meterkast zit vol met elektrische interferentie en daarnaast zendapparatuur in een kast monteren is niet gunstig voor het signaal.

 62. Goedemiddag Nico,
  We willen graag een bewakingscamera plaatsen bij onze paarden.
  Er is alleen stroom aanwezig.
  De afstand tussen woning en schuilstal is ongeveer 1000 meter.1 km
  Er zitten veel opstakels tussen zoals muren en bomen.
  Misschien een hulpantenne op de dakkapel plaatsen als extra ondersteuning zou kunnen bijdragen voor een betere ontvangst.
  Is dit te realiseren en zo ja ,wat kunnen het beste aanschaffen.
  Bedankt alvast voor je reactie.

  1. Beste Fred,

   Een grote afstand met veel obstakels zalla stig worden met WiFi. Je kan eventueel een 4G router plaatsen met een IP camera. Die router maakt dan via 4G verbinding met internet en kan dan op afstand worden benaderd om zo op de camera te kijken. Op http://www.netcamshop.nl hebben ze geschikte oplossingen hiervoor, je kan het beste even met hen contact opnemen voor een goede oplossing.

 63. Goedemiddag Nico
  Bedankt voor het interessante artikel!
  Ik worstel echter nog steeds met de oplossing voor mijn probleem.
  Ik heb namelijk op 3 plaatsen in huis en eentje in de tuin een audiocast toestel van Ieast. Het probleem waarmee ik zit is dat deze allen op hetzelfde WiFi netwerk moeten zitten. Dat lukt me niet met mijn huidige router (TP-link Archer C2) ondanks dat deze zo centraal mogelijk staat. Welk is volgens u de beste oplossing om op een zo economisch mogelijke manier overal voldoende dekking te voorzien?

 64. Hallo Nico, graag had ik wat informatie over het netwerk dat bij mij in het buitenland verkrijgbaar is. Ik heb namelijk net een router met 5G netwerk aangeschaft dat werkt met een sim kaart, nu in de winkel promoten ze een buiten router in combinatie met de binnen router om het signaal beter te ontvangen van de zendmast. Nu mijn vraag is of dit mijn signaal sterkte gaat verbeteren of is dit een verloren kost?

 65. Goedemorgen allemaal, ik heb een vraag voor het versterken van het wifi signaal van een router in de sporthal. In onze sporthal maken meerdere gebruikers gebruik van het netwerk. Nadeel is dat onze wedstrijden vastgelegd worden via sportlink. Wij delen de sporthal met handballers, basketballers, voetballers en de badminton. De handbal club heeft een ziggo router aangeschaft en die hangt in de meterkast (ik weet dat dat niet de beste ruimte is) en de gemeente heeft een aantal wifi access points aangeschaft en deze lopen mee op de router van de handbalvereniging.

  Op het eerste basketballveld is er wel bereik, echter het tweede en het derde veld is altijd problematisch.

  Wat te doen?
  Accesspoints hangen er genoeg, maar misschien moet er ééntje verplaatst worden zodat we ook op het laatste veld wifi hebben.
  Antennes van de router verdraaien misschien.
  Of een Engenius EX hotspot extender aanschaffen, maar dan moet wifi uitgezet worden op modem en dat gaan de andere clubs nooit goed vinden natuurlijk.

  De tablets die we gebruiken hebben géén mogelijkheid voor een simkaart, anders hadden we een abonnement genomen om te voorkomen dat we géén internet hebben.

  We hebben in ieder geval een sterker signaal nodig om de wedstrijden in sportlink te kunnen vastleggen. Wie weet raad?

 66. Hallo Ron,

  Zou je advies kunnen geven?

  Ik heb wil een dekkend WiFi netwerk in mijn huis hebben. Er staat nu een ziggo modem (Technicolor TC7200) en devoloo unit via stopcontact. Daardoor heb ik nu twee wifinetwerken. Ziggo abonnement beweert 250 Mbit/s download- en 25 Mbit/s uploadsnelheid te leveren.

  De devoloo werkt matig/traag. Ook is er niet overal bereik. Gaat om een woning van 200m2 op 1 etage. Er ligt een internet kabel vanaf de modem naar een plek middenin het huis.

  Wat is wijsheid om WiFi structureel te verbeteren. Welke opties zijn er?.

 67. Hallo Nico,

  Ik had de volgende vraag:
  Wij hebben reeds een TP-link bakje om over de stroom het netwerk uit te breiden.
  Is het volgende mogelijk:
  Router die wifi in de living verspreid –> router verbinden met TP link in stroom
  Ontvangende TP link op hoger verdiep insteken –> access point koppelen met TP Link daar om zo netwerk uit te breiden. Is dus zoals een Devolo, maar ik vermoed dat dit een goedkopere oplossing is, gezien ik de TP links reeds heb? (en dus enkel het access point dien te kopen of functioneert dat niet zo?)

  Alvast bedankt voor uw feedback,

  vg

 68. Beste Nico,
  Bedankt voor je service om mensen advies te geven over hun wifi problemen. Mijn probleem is dat het wifi signaal vanuit het modem in de meterkast (vóór in het huis) niet voldoende bereik heeft voor in de achtertuin. In de slaapkamer, die grenst aan de achtertuin, zit wel een stopcontact met extra utp aansluiting. Kan ik nu beter hierop een extra router, repeater of een acces point aansluiten.
  Mvg,
  Erik

 69. Ik heb op de camping ook last van een zwak wifi verhaal, en ik gebruik daar een soort Rasperri Pi voor de ontvangst. Ik zoek een wifi versterker die op Android draait. Is daar ook een oplossing voor ? Groet en dank. Willem

 70. Beste Nico,
  Met dank en complimenten voor je forum zou ik je graag een vraag willen stellen:
  Wij bewonen een volledig huis in België en hebben een router op de eerste verdieping (B-box3 van Proximus). In huis en deels ook in de tuin hebben wij redelijk goed wifi-bereik.
  Maar losstaand van het huis, op ongeveer 5 meter, staat mijn atelier (bakstenen gebouw met 1 verdieping) waar ik geen ontvangst heb en dus ook geen wifi.
  De elektriciteit van het atelier komt van dezelfde elektriciteitskast dan die van het huis, maar heeft een eigen zekeringkast.
  Heel graag had ik advies van u.

  Met dank en vriendelijke groeten,
  Erwin

 71. Ik woon in huurappartement op 8 hoog en wil Draadloos internet(glasvezel) aanleggen vanuit mijn meterkast die 4 m van mijn voordeur afstaat. Gaat dit?
  Mvg

 72. Ik zocht al een tijdje naar zo een artikel. Vaker heb ik last van internet problemen in de slaapkamer, waarbij ik naar manieren zocht om mijn signaal te versterken. Dank je voor de informatie en alle tips. Ik zal ze zeker toepassen.

 73. bedankt voor alle informatie hier boven.
  Zelf woonwijk in Frankrijk in een vrij nieuw huis op het platteland.
  de wifi verbinding komt tot stand via een router van Orange (livebox)
  echter het signaal naar mijn buitenlamp/netatmo security is zwak als dat daar aankomt.
  wat kan ik nu het beste doen, volgens mij NIET een verlengen van het signaal , maar sterker maken van het signaal.wat raadt u aan ?

 74. Geachte Nico
  Ik ben woonachtig in een bos van 2 hectare.Nu heb ik voor in huis een glasvezel aansluiting gekregen.
  Ik zou ook graag wifi in het bos willen hebben voor het ophangen van beveiligingscamera’s cameras .
  Welke apparatuur mogen voor in huis en router voor in huis en buiten in het bos.?

 75. Beste Nico,
  Graag even het advies van een prof , wij hebben een zaak op de zeedijk. vooraan in de zaak hangt de modem in de elektriciteitskast. deze hebben we nodig voor ons bancontactsysteem. In de ruimte ernaast een utp aansluiting voor onze digicorder en tv. Nu had ik graag in 2 ruimtes ernaast nog een beeldscherm om tv te kijken via een chromecast, dus rechtstreeks streamen van de gsm. in deze ruimte is er niets ban ontvangst, we zitten in een heel oud gebouw met dikke muren.
  Wat zou de meest goedkope oplossing zijn?

 76. Mooie site en goede informatie.
  Antwoord op mijn vraag kan ik hier jammer genoeg niet vinden.
  Ik woon in Ierland en krijg mijn internet via draadloze verbinding(zendmast)het signaal dat ik binnen krijg is redelijk goed,maar doordat er op afstand wat groen tussen de zendmast en mijn schotel staat is mijn vraag of het enig verschil zou maken als ik een grotere diameter zou gebruiken.De schotel die ik nu heb is maar +/- 60 cm.
  Groeten,
  Ben Regter.

 77. goede morgen,
  Wij wonen un Portugal in het buitenfebied en hebben internet vua Starlink. Dit betekent een plug In router verbonden met de schotel. Nu is mijn vraag hoe ik het wifi signaal kan versterken naar andere ruimtes zodat dasr ook goede ontvangst is.Het signaal wat we ontvangen varieert gedurende de dag tussen de 60mbps en de 220 mbps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.